Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dječak sa šibicama

#4676 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dječak sa šibicama »

A opcija davanja koncesije strancima?

Nesto kao sto je Hrvatska uradila/planirala uraditi, nisam sad siguran jesu li uradili i sa kojim dionicama.
Forumerrer

#4677 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Forumerrer »

Ovim tempom necemo imati izgradjen put ni za 30 godina. Gradnja 5-10 kilometara godisnje nema smisla. Hrvatska se posteno zavalila za autoput do Splita ali su ga vec dobrim dijelom otplatili. Malo koja drzava ima sredstava da sama gradi autoputeve, bez koncesija. Izgurana je nekako dionica Sa-Ze, ali nema sanse da ovim tempom ide Zenica-Doboj, a pogotovo Tarcin-Mostar.

A ovo za bratske drzave... Bas je bratski uzeti 250 miliona eura za 10-tak km autoputa... Nema bratska u parama.
Država

#4678 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Država »

Znači, ocam, danas maksuz otišao da se provozam sarajevskom zaobilaznicom. Put je fantastičan. Tuneli isto da si u Njemačkoj ili Švici. Cesta ravna k'o staklo. Široka, obilježena. Znakovi tačno gdje treba.

SVAKA ČAST MOMCI!!!

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
VjecitiStudent

#4679 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

dječak sa šibicama wrote:Isplativost? da je autocesta zavrsena od Save do Mora, Hrvatska je svoju dionicu kod Svilaja vec zavrsila do sjeverne obale Save potpuno, pa gore do zapadno od Osijeka, ne znam jesu li premostili Dravu ali autocesta lagano prelazi u Baranju i dalje u Madjarsku, gore kod Mohacha ce se vezati na njihovu autocestu Pecuj-Budimpesta... elem, laicki, svi turisti iz Poljske, Ceske, Slovacke, Madjarske, Rusije, kojih godisnje na hiljade i hiljade dolazi na Jadran, isli bi nasom autocestom jer im je to znacajno skracenje puta.

Naravno da bi se isplatila, ali prvo mora se mora napraviti. Od etapnog gradjenja nema hajra na tom nivou.
Računali smo na prethodnim stranicama i turiste, čak i da svi turisti na hrvatski južni Jadran idu isključivo našom auto-cestom, ona neće postati isplativa.
Isplativosti ne može biti bez dramatičnog porasta broja stanovnika u BIH i rasta GDP-a.
VjecitiStudent

#4680 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Hochstapler234 wrote:
vivaldi wrote:
Hochstapler234 wrote:Pa kako se pravi put od broda prema doboju i od granice rh prema mostaru? Para ce biti ako se digne kredit.
pa imamo mali gdp, ne mozes dizati kredita koliko hoces. konfiguracija zajebana, kilometar skup.

isti problem ima crna gora kojoj medjunarodne institucije nisu htjele nedavno odobriti kredit za autoput jer bi ih to automatsko svrstalo u red s grckom
Tacno mali gdp nas jebe. Ali isto tako imamo arape koji su do sad dali 400 miliona km za autoput i Tursku koja ga gradi. Mozemo od njih traziti bezkamatne kredite po istoj bratskoj osnovi.
Od Arapa smo do sada dobili samo 30 milona dolara KREDITA za zeničku obilaznicu. Sve ostalo je ili domaći novac od prihoda telekoma ili krediti EBRD-a.
Alfons Kauders

#4681 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
Alfons Kauders wrote:ah da, evo i za vjecitog malo njemu nadasve dragih brojeva i cinjenica... izvor MUP RH

Image

a evo i nase statistike za isti period...

http://bihamk.ba/dokumenti/statistike/I ... 20web1.pdf

susjedi za deset godina skresali broj poginulih sa 647 na 415... a mi sa 440 na 334... smanjenje 36% vs 23%... dakle da je kod nas broj nastradalih padao kao u hrvatskoj, prosle godine bi bilo 280 poginulih... 54 zivota godisnje... dakle za deceniju 540 ljudi razlike, kada bi ostala zamrznuta situacija

izvinjavam se sto sam pogrijesio, jer ja sam lupio 50, a et ispade da je 54... :izet:
I opet niđe veze. Da vidimo malo kako se naše cifre uklapaju u širi kontekst.

2012.:
EU prosjek: 55 poginulih na 1 milion stanovnika
Od 26 - Malta, do 100 - Litva. Na sjeveru EU se i inače daleko više gine no na jugu.
U autoputevima bogatoj Sloveniji u 2012. je poginulo 59 na 1 milion stanovnika, u Austriji 64.
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-236_en.htm

U BiH te iste godine je 80 je poginulih na 1 milion stanovnika (ukupno u cijeloj državi poginulo je 303, 159 u FBiH, 140 RS, 4 Brčko)
U FBiH je 69, u RS-u 100 poginulih na 1 milion stanovnika.
U RS je i inače, svake godine, u odnosu na broj stanovnika, daleko veći broj poginulih nego u FBiH.
http://bihamk.ba/dokumenti/statistike/I ... 20web1.pdf

Te se godine, više nego u BiH, ginulo u autoputevima bogatoj Poljskoj, Grčkoj, Latviji ...

U FBiH je 2012. u saobraćajnim nesrećama poginulo 159, od toga je 89 poginulo na magistralnim putevima (2025 km magistralnih puteva je u FBIH), 42 su poginula pješaka.
http://www.fup.gov.ba/wp-content/upload ... a-2012.pdf

U RS je 2012. od 140 poginulih, čak je 40 pješaka, 5 vozača traktora, tek je jedna trećina nesreća zabilježena na magistralnim putevima kojih je u RS-u 1781km, na dionici kojoj bi trebao proći koridor 5c, 2012. uopće nije bilo poginulih.
http://www.mup.vladars.net/statistike_p ... 377985.pdf

Nažalost, podataka u dostupnoj dokumentaciji o uzrocima nesreća sa smrtnim ishodom nema, no u RS-u se daleko više pije no u FBiH, 3x više nesreća je uzrokovano alkoholom u RS u odnosu na FBIH.
Da li je to razlog?

Tek nešto preko 55 i 60% ukupnih fatalnih žrtava udesa u BiH (oko 120 u 2012.) se dešava na magistralnim putevima, kojih u BiH ukupno ima u dužini od preko 3700km. Naravno da nisu svi ni podjednako opterećeni, ni opasni, no npr. u onim kantonima FBiH, koji autoputa neće ni vidjeti, je 2012.,bilo čak 100 (od ukupno 159 u FBiH) poginulih.

Da se dovedemo i na slovenački prosjek ili austrijski prosjek, izgradimo mrežu autoputeva kao oni (zatim dovedemo i sve ostale puteve na njihov nivo), to bi uštedjelo tek nekih 30-40 života, i to nakon što se izgrade svim mogući planirani autoputevi i brze ceste u BiH.

U isto vrijeme, koliko ono preranih smrti imamo od pušenja i zagađenog zraka, nekoliko hiljada godišnje, ako se ne varam.

I sad bi trebali ulupati dvadeset milijardi zarad spašavanja 40 života?
:-)

Ja sam broj nastradalih uzeo samo kao jedan mali faktor, nikako jedini, kao sto nemusto pokusavas predstaviti. Usteda vremena, goriva, zivota i jos masa drugih pozitivnih stvari su 'nuspojava' izgradnje modernih saobracajnica...

A sto se tice podvucenih statistika... Nidje veze... Pa naravno da se nece osjetiti efekat izgradnje autoputa na saobracajnicama oko Cazina i Trebinja, mislim koji ti je kurac, to treba biti neki argument? Ja ovdje govorim o jednom jedinom pravcu, pravcu koji je po crnim statistikama vazda bio u samom vrhu. I da, pored nastradalih u autima (na magistralama), tu je ginuo i nemali broj dio pjesaka, jer je stari put prolazio drito kroz naselja, skoro cijelom svojom duzinom. Jednom sam imao priliku gledati posljedice takvog naleta, kadet sa oko 100km/h pokupio zenu koji minut ispred mene. Na magistrali... ovaj u naseljenom mjestu... ovaj zrtva je bila pjesak - a takvi slucajevi koji nisu rijetki ti malo jebu statistiku.
vivaldi

#4682 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

dječak sa šibicama wrote:A opcija davanja koncesije strancima?

Nesto kao sto je Hrvatska uradila/planirala uraditi, nisam sad siguran jesu li uradili i sa kojim dionicama.
koncesija je mislim dobra opcija kad bi bilo interesanata, ali mi za razliku od hrvatske i srbije nismo tranzitna zemlja.

evo ti dobre ilustracije od prosle godine kada je hrvatska usla u eu pa je bio 2-3 dana zastoj

"Najviše kamiona koji čekaju na graničnom prelazu je iz Turske, dok ih je nešto manje iz Bugarske, Srbije i Makedonije. Vozači se nadaju da će u Hrvatsku uspjeti da uđu u što kraćem roku. Na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo prije dva dana kolona je bila dugačka oko 15 km, dok je u njoj bilo skoro 1.200 kamiona."

http://--- NO LINKS ---/clanak/9859823/vij ... ref=ostali

1,200 stranih kamiona za samo 2-3 dana, a gdje su putnicka auta, autobusi...

preko hrvatske ide najbliza kopnena veza sa zapadnom evropom 100 miliona ljudi (turska, bugarska, grcka, srbija, bih, makedonija, kosovo, crna gora..), a jos pritom se radi o izrazito emigrantskim zemljama sa milionima radnika u zapadnoj evropi.

teretni saobracaj u kontinuitetu traje tokom cijele godine, plus invazija gastarajbajtera turaka, srba, bugara..za vrijeme praznika.

tursitcika sezona je drugi adut hrvatske koje mi isto tako nemamo

jebiga, hrvatske autoputeve fakticki otplacuje cijela jugoistocna evropa plus razni morski turisti sto kod nas ne moze biti slucaj vec smo maletene u potpunsti osudjeni sami na sebe, a ima nas samo 3,5 miliona..

nije to bas privlacno nijednom koncesionaru jer treba uloziti puno, a povrat bi trajao predugo
VjecitiStudent

#4683 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote: :-)

Ja sam broj nastradalih uzeo samo kao jedan mali faktor, nikako jedini, kao sto nemusto pokusavas predstaviti. Usteda vremena, goriva, zivota i jos masa drugih pozitivnih stvari su 'nuspojava' izgradnje modernih saobracajnica...

A sto se tice podvucenih statistika... Nidje veze... Pa naravno da se nece osjetiti efekat izgradnje autoputa na saobracajnicama oko Cazina i Trebinja, mislim koji ti je kurac, to treba biti neki argument? Ja ovdje govorim o jednom jedinom pravcu, pravcu koji je po crnim statistikama vazda bio u samom vrhu. I da, pored nastradalih u autima (na magistralama), tu je ginuo i nemali broj dio pjesaka, jer je stari put prolazio drito kroz naselja, skoro cijelom svojom duzinom. Jednom sam imao priliku gledati posljedice takvog naleta, kadet sa oko 100km/h pokupio zenu koji minut ispred mene. Na magistrali... ovaj u naseljenom mjestu... ovaj zrtva je bila pjesak - a takvi slucajevi koji nisu rijetki ti malo jebu statistiku.
Alfons: "Izgradnja koridora 5c će smanjiti broj poginulih za 50"
Statistika: U oglednoj 2012., za koju postoje relevantne statistike, u RS-u na pravcu koridora 5c uopće nije bilo žrtava, u Federaciji na području tri Kantona kroz koji prolazi koridor 5c je bilo ukupno 59 žrtava, računajući sve ostale magistralne, regionalne, lokalne puteve.

I što je još važnije, svake godine, nekoliko hiljada ljudi prerano umire od bolesti izazvanim pušenjem i zagađenim zrakom.
Da zaista pravimo bilo kakve računice kao društvo, da nam je zaista do spašavanja života i smanjenja šteta, da spasimo svakoga ko nastrada od raka pluća, bolesti srca ... u svojim tridesetim, četrdesetim ... davno bi zvonili na uzbunu.
Tu nikakve milijarde nisu potrebne da bi se životi spašavali.

Da je bilo kome zaista stalo do izgubljenog vremena, goriva, ... kao prioritet bi rješavao gradski saobraćaj u Sarajevu, daleko manji novac je u pitanju.

Koristii izgradnje, naravno da postoje, ali za koga, u kojoj mjeri i da li to opravdava ovu cijenu, i da li je to nama ovakvima, siromašnima uopće prioritet, to je pitanje na kojeg niko bilo kakav konkretan odgovor ovdje nije dao.
Drvosjeca iz Dejcica

#4684 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

vivaldi wrote:
dječak sa šibicama wrote:Isplativost? da je autocesta zavrsena od Save do Mora, Hrvatska je svoju dionicu kod Svilaja vec zavrsila do sjeverne obale Save potpuno, pa gore do zapadno od Osijeka, ne znam jesu li premostili Dravu ali autocesta lagano prelazi u Baranju i dalje u Madjarsku, gore kod Mohacha ce se vezati na njihovu autocestu Pecuj-Budimpesta... elem, laicki, svi turisti iz Poljske, Ceske, Slovacke, Madjarske, Rusije, kojih godisnje na hiljade i hiljade dolazi na Jadran, isli bi nasom autocestom jer im je to znacajno skracenje puta.

Naravno da bi se isplatila, ali prvo mora se mora napraviti. Od etapnog gradjenja nema hajra na tom nivou.
isplativost je vrlo upitna. prihodi od putarine tesko da bi u najboljoj soluciji mogli biti veci od 70-80 miliona maraka godisnje
Negdje je bio podatak da ovaj dio autoputa do Zenice mjesečno inkasira oko 900.000 KM do milion maraka. Dakle samo na tom dijelu se uzme nešto više od 10 miliona godišnje.
Naplata putarine kod Jošanice za manje od 30 km autoputa na koridoru 5c protiče bolje od planiranog, pa je tako u junu ostvaren prihod od 949.505 konvertibilnih maraka. “Prošlog mjeseca ostvaren je prihod od 1.015.032 konvertibilne marke” kaže direktor Direkcije za autoputeve Federacije BiH Erdal Trhulj. “U poređenju sa planiranim prihodima od nekih 6 miliona maraka godišnje, na osnovu pokazatelja iz mjeseca juna i jula vidi se da je plan prebačen gotovo 100%.”
http://www.dw.de/autoput-kroz-bih-priho ... /a-3543871
Forumerrer

#4685 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Forumerrer »

Zaboravljate jednu veoma bitnu stvar. Putarina NIJE JEDINI izvor prihoda autocesta. Najveci dio se zaradjuje od akcize 0,10KM/litru goriva (vjerovatno ce biti 0,2KM/litru u skorijoj buducnosti). Na prvi pogled se to ne cini kao veliki izvor prihoda, ali ovo se mjeri u stotinama miliona KM. Ako se ne varam, ta akciza ide iskljucivo za gradnju autocesta.

Price da koridor 5C nije isplativ su price za malu djecu. Normalno da nece imati promet poput autoceste ZG-BG, ali opet ce biti sasvim dovoljno prometa da se isplati gradnja.
SSemir

#4686 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by SSemir »

slucajno navratih na ovu temu, pa vidim ovaj Student je najglasniji. samo mi recite, jel to on finansijsku isplativost autoputa gleda samo kroz naplatu putarine? :-)
made_in_sarajevo

#4687 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by made_in_sarajevo »

Zna li neko ako iz pravca mostara dolazim kako da se ukljucim na sarajevsku zaobilaznicu ili se opet mora ici na stup pa onda prema zenici?

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
m a c a n

#4688 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

VjecitiStudent wrote:

Računali smo na prethodnim stranicama i turiste, čak i da svi turisti na hrvatski južni Jadran idu isključivo našom auto-cestom, ona neće postati isplativa.
Isplativosti ne može biti bez dramatičnog porasta broja stanovnika u BIH i rasta GDP-a.
od porasta stanovništva nema ništa, i ovako BH jedva ima 3,5 miliona
s obzirom na negativne trendove u odnosu broja rođenih/umrlih koji ćebiti sve lošiji i na iseljavanje broj stanovnika će biti sve manji
čisto sumnjam i u neki bitniji porast GDP čak i na duže staze
tako da ove dvije opcije slobodno batalit
m a c a n

#4689 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

made_in_sarajevo wrote:Zna li neko ako iz pravca mostara dolazim kako da se ukljucim na sarajevsku zaobilaznicu ili se opet mora ici na stup pa onda prema zenici?

a da malo čitaš prethodne postove na temi :izet:
developer10

#4690 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by developer10 »

Qler wrote:Sto kakim, pitali su ima li popusta, ja sam rekao da ima. O cijeni se nije raspravljalo. Normala da bi bilo bolje da je jeftinije, ali nas niko ne pita. A i slovenci su morali sniziti cijene zbog EU jer su i oni na pocetku digli bili cijene bezobrazno... sta je ono bilo 7 dana 15€ tako nekako...
EU ih je prisilila da uvedu tu sedmičnu vinjetu i to po baš toj cijeni 15 EUR. Htjeli su bagra da najmanja bude mjesečna, samo ne znam po kojoj cijeni. Godišnja jeste 100 e a polugodišnja 50,koliko znam.

Austrija daje 10 dana za nepunih 8 EUR, znaci više od 50% su povoljniji od Janeza, iako na prvu ne djeluje tako.
Alfons Kauders

#4691 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

SSemir wrote:slucajno navratih na ovu temu, pa vidim ovaj Student je najglasniji. samo mi recite, jel to on finansijsku isplativost autoputa gleda samo kroz naplatu putarine? :-)
da :D
Ned071

#4692 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ned071 »

made_in_sarajevo wrote:Zna li neko ako iz pravca mostara dolazim kako da se ukljucim na sarajevsku zaobilaznicu ili se opet mora ici na stup pa onda prema zenici?

Haman pa nikako :-) bilo o tome sinoc u dnevniku ftv
vivaldi

#4693 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Negdje je bio podatak da ovaj dio autoputa do Zenice mjesečno inkasira oko 900.000 KM do milion maraka. Dakle samo na tom dijelu se uzme nešto više od 10 miliona godišnje.
to sam okvirno izracunao u odnosu na susjedne zemlje - prihodi od putarine u srbiji su 130 miliona eura, a u sistemu putarine je 600 kilometara autoputa, tranzitna su zemlja, a i imaju u duplo vise stanovnistva.

u hrvatskoj uzimaju duplo vise, ali hrvatska ima i duplo vise autoputa od srbije, oko 1,300 kilometara

zenica - sarajevo i jeste jedna od najfrekvetnijih dionica, a ne mozes ni na autoputu bas svakih 30 kilometara naplacivati putarinu
Alfons Kauders

#4694 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Negdje je bio podatak da ovaj dio autoputa do Zenice mjesečno inkasira oko 900.000 KM do milion maraka. Dakle samo na tom dijelu se uzme nešto više od 10 miliona godišnje.
to sam okvirno izracunao u odnosu na susjedne zemlje - prihodi od putarine u srbiji su 130 miliona eura, a u sistemu putarine je 600 kilometara autoputa, tranzitna su zemlja, a i imaju u duplo vise stanovnistva.

u hrvatskoj uzimaju duplo vise, ali hrvatska ima i duplo vise autoputa od srbije, oko 1,300 kilometara

zenica - sarajevo i jeste jedna od najfrekvetnijih dionica, a ne mozes ni na autoputu bas svakih 30 kilometara naplacivati putarinu
Ma mi necemo ubirati puno cak ni kad se sve spoji, ali to jednostavno nije kljucni faktor... Meni je malcice vaznije sto ce se kroz cijelu zemlju, od Hercegovine do Save, za haman tri sata.

To je ono sto je zaista bitno za privredu. Ujedno to je jedan od razloga zasto ce taj pravac postati dosta zanimljiviji Slavoniji, Dalmaciji, Vojvodini, Beogradu, kao i dobrom dijelu Madjarske, Cehe itd...
dustaban

#4695 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

developer10 wrote:
Qler wrote:Sto kakim, pitali su ima li popusta, ja sam rekao da ima. O cijeni se nije raspravljalo. Normala da bi bilo bolje da je jeftinije, ali nas niko ne pita. A i slovenci su morali sniziti cijene zbog EU jer su i oni na pocetku digli bili cijene bezobrazno... sta je ono bilo 7 dana 15€ tako nekako...
EU ih je prisilila da uvedu tu sedmičnu vinjetu i to po baš toj cijeni 15 EUR. Htjeli su bagra da najmanja bude mjesečna, samo ne znam po kojoj cijeni. Godišnja jeste 100 e a polugodišnja 50,koliko znam.
Austrija daje 10 dana za nepunih 8 EUR, znaci više od 50% su povoljniji od Janeza, iako na prvu ne djeluje tako.
Prestanite vec jednom osudjivati druge sto imaju ISPRAVNU naplatnu politiku putarina. Putnici u TRANZITU i domaci SVAKODNEVNI putnici se moraju RAZDVOJITI.
Slovenacki primjer je mozda drastican (15 EUR tranzit, 100 EUR godisnja) ali yebemumater je li u redu da Madzar koji proleti jednom godisnje plati isto ko i nase jade koji svaki dan idu na posao u SA iz Kaknja, Visokog, Zenice...

I molio bih lijepo da se ne javljaju ovi "ekonomisti" koji nas uvjeravaju da postoji popust od 10%!

Zamislite vi sada da se parking u Sarajevu naplacuje na isti naci - jedan sat 2 KM, ko tu stanuje 2 KM x (recimo) 10 sati, jednako 20 KM dnevno, halalimo mu 10%, 18 KM puta 30 = 550 KM mjesecno za parking!
To je vasa logika.

Putarina se mora tretirati na isti nacin kao i parking - 50 KM mjesecno, 2 KM sat !
Odnosno, prevedeno na putarinu - 50 KM (jos uvijek pet puta vise nego u Sloveniji) 20 KM/100 km za jednokratnu voznju.

I, naravno, tretirati autoput samo kroz putarinu je bolesno, a ova Alfonsova kalkulacija kroz "sacuvane zivote"... ha ne znam sta bih vam rekao, cak i oni koji su 2 sata dnevno na cesti imaju vise opasnosti u onih 22 sata kad ne voze, pa jos ako nemaju posla, ako im djeca nemaju posla, ako su nekome ziranti...

Naravno, pojedinci ovdje ne misle na TAKVE KORISNIKE autoputa, autoputevi se, po njima, prave za posten svijet koji juri BMV-ima 160 na sat... i koji bi, da nema autoputa, cinili masakr na cesti!
Alfons Kauders

#4696 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Dakle autput treba biti besplatan?
vivaldi

#4697 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

Hochstapler234 wrote:Naplacivanje putarina je samo sporedna stvar. Najvaznije je sto takav autoput jaca konkurentnu poziciju bh firmi.

Uz to ce bih postati prometna zemlja ne samo za Turiste vec i za Madjarske , ceske, slovacke, ruske itd. Kamione koji idu za luku ploce.
tacno je da je autoput jako vazan za privredu (kako srece da nam ga je tito napravio), ali je problem sto ti to nije nikakva garancija.

nasa ekonomija od 2008 godine stagnira, bez obzira na gradnju puteva - znaci puno kostaju, a rezultati vrlo skormni

e sad, sigurno je da na to utice putevi jer se grade parcijalno, ali je problem sto za zavrsetak gradnje treba jos bar 5 milijardi. kada se na to dodaju kamate, to uopste nije mala zavala, mada je pitanju da li uospte postoji toliki kreditini prostor za zaduzivanje.

mi nemamo nikakvu garanciju da ce nas putevi razviti, za razliku od hrvatske koja je znala u startu da racuna na turiste - jbg hrvatimo more donese 7-8 milijardi eura godisnje, to je za 10 godina oko 150 milijardi maraka. Tu nije bilo dvoumljenja oko gradnje
Alfons Kauders

#4698 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:
Hochstapler234 wrote:Naplacivanje putarina je samo sporedna stvar. Najvaznije je sto takav autoput jaca konkurentnu poziciju bh firmi.

Uz to ce bih postati prometna zemlja ne samo za Turiste vec i za Madjarske , ceske, slovacke, ruske itd. Kamione koji idu za luku ploce.
tacno je da je autoput jako vazan za privredu (kako srece da nam ga je tito napravio), ali je problem sto ti to nije nikakva garancija.

nasa ekonomija od 2008 godine stagnira, bez obzira na gradnju puteva - znaci puno kostaju, a rezultati vrlo skormni

e sad, sigurno je da na to utice putevi jer se grade parcijalno, ali je problem sto za zavrsetak gradnje treba jos bar 5 milijardi. kada se na to dodaju kamate, to uopste nije mala zavala, mada je pitanju da li uospte postoji toliki kreditini prostor za zaduzivanje.

mi nemamo nikakvu garanciju da ce nas putevi razviti, za razliku od hrvatske koja je znala u startu da racuna na turiste - jbg hrvatimo more donese 7-8 milijardi eura godisnje, to je za 10 godina oko 150 milijardi maraka. Tu nije bilo dvoumljenja oko gradnje
Banalno pitanje, koje sam postavio i Vjecitom.

Zasto onda pobogu IMF zagovara ubrzani tempo gradnje autoputeva i infrastrukture? Jesu li nesposobni idioti, ili je pak rijec o nekoj zidovsko-masonsko-bankarskoj zavjeri da glupi Bosanci naprave autoput koji im ne treba (kao i glupi Hrvati, Srbi, Albanci, Crnogorci itd)
vivaldi

#4699 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

Alfons Kauders wrote:
vivaldi wrote:

Ma mi necemo ubirati puno cak ni kad se sve spoji, ali to jednostavno nije kljucni faktor... Meni je malcice vaznije sto ce se kroz cijelu zemlju, od Hercegovine do Save, za haman tri sata.

To je ono sto je zaista bitno za privredu. Ujedno to je jedan od razloga zasto ce taj pravac postati dosta zanimljiviji Slavoniji, Dalmaciji, Vojvodini, Beogradu, kao i dobrom dijelu Madjarske, Cehe itd...
ma autoput ni po jednom jedinom faktoru nije sporan, sem po pitanju rentabilnosti. Ali je rentabilnost i najvazniji faktor kada se daju pare.

razumijem ja tebe kada pises o zivotima, ali to nazalost nije vazno. Niko ne ulaze milijarde da bi sacuvao par desetina zivota (mada i to treba uzeti sa rezervom obzirom na starost voznog parka u bih jer golf 2 na autoputu moze biti jos veca opasnost nego sad), a cak i da im je stallo do zivota neuporedivo je efikasnije i produktivnije pare ulagati u zdravstvo.
vivaldi

#4700 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

Alfons Kauders wrote:Banalno pitanje, koje sam postavio i Vjecitom.
evo ti odgovor kakav je dobila i crna gora upravo od imf

MMF: Autoput rizik za održivost duga

http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/46 ... -duga.html
Post Reply