Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
Dead Man Walking
#4676 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Nidje veze da se baraz racuna, jel sigurno to? Mada, realno gledajuci, u kojem god sesiru da smo moze nas potrefiti i jaka i slaba grupa. Hebote, jedna Poljska sa nekoliko prestrasnih igraca u cetvrtom sesiru. 
-
solo2
#4677 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Prva 3 sesira strava i uzas... fakat vise nema malih reprezentacija
- House
#4678 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
DonVitoni wrote:Nosioci ako Svedska ne pobjedi Portugal tj. ispadne.
Hrvatska remi i pobjeda pa mozda smo nosioci..sa dvije pobjede Hrvatske definitivno padamo.
Portugal ce satrati Svede , Hrvatska ispada od Islanda .... znaci nema brige
- DaysleepeR
#4679 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
ako su šeširi objavljeni znači da baraž nema veze sa ovim a nema ni logike.
- House
#4680 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
DaysleepeR wrote:ako su šeširi objavljeni znači da baraž nema veze sa ovim a nema ni logike.
moguce
- kamen spoticanja
#4681 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Nema logike da se baraz racuna jer je onda 8 reprezentacija u povoljnijem polozaju zato sto su u grupama završili kao drugi
- Havatar
#4682 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Žrijeb za Evropsko prvenstvo ne koristi FIFA rang listu, već UEFA obračunava koeficijente na sljedeći način:
Kvalifikacije i finalni turnir SP 2010. u Južnoj Africi donosi 20 posto ukupnog koeficijenta.
Kvalifikacije i finalni turnir EP 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj donose 40 posto koeficijenta.
Kvalifikacije za SP 2014. godine u Brazilu donose preostalih 40 posto koeficijenta.
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se plasirala ni na SP u Južnoj Africi, ni na EP u Ukrajini i Poljskoj, ali je kvalifikacije odigrala sjajno, doguravši oba puta do baraža.
Tu su Zmajevi prikupili ogroman broj bodova, plus ove kvalifikacije u kojima su izborili plasman na SP, pa je sve to donijelo deveto mjesto i status nosioca.
- Baltazar_khan
#4683 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
tražim na uefa.com tamo nema ništa oko šešira
ovu vijest su prvi objavili na ovom portalu.
ovo je mahalski portal gori od sport centra 
ovu vijest su prvi objavili na ovom portalu.
Code: Select all
http://www.sport.ba/fudbal/zmajevi-izbacili-hrvatsku-iz-prvog-sesira/- Havatar
#4684 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Orhan Hadžagić : Nekad bila najvažnija sporedna stvar
Pokušavao sam i nisam mogao, mada se nisam mnogo ni trudio, u ovom komentaru nakon bajramskog dvobroja napisati nešto što se ne odnosi na uspjeh fudbalske reprezentacije naše zemlje. Sve dok nam se nije desio Brazil, svoje sam mišljenje o fudbalu kao sportu i društvenoj pojavi gradio kroz prizmu agresivnog kvazipodržavanja fudbalskih sportskih takmičenja, pijanih navijača, korumpiranih klupskih uprava i neiživljenih trenera pionirskih pogona, kladionica koje iz dana u dan sve više domova pretvaraju u crne rupe, razaraju porodice i dolaze po našu djecu. Prateći dešavanja vezana za nacionalni tim naše zemlje, političkim žargonom rečeno “fudbal na državnom nivou”, promijenio sam svoju percepciju fudbala.
Osim fudbalske/nogometne dimenzije, ovaj je sport konačno i kod nas prestao biti sporedna stvar. Šta se desilo? Kao prvo, promijenjene su asocijacije o našoj zemlji. Prva asocijacija na našu zemlju koja se budi kod ljudi u svijetu jeste rat. U svijetu nije malo onih koji misle da u našoj zemlji rat i dalje traje i da minskih polja nema još jedino na zelenim fudbalskim terenima. Sad je to drukčije: spomen na našu zemlju, berem u Evropi, asocijacija je na Brazil i uspjeh. Polazim od sebe i priznajem da vrlo vjerovatno ne bih znao gdje je Katalonija i koji je njen najveći grad da nije fudbala. Dakle, fudbal nije ništa sporedno.
Drugo, možda i najvažnije, jeste uvezivanje matice Bosne i Hercegovine s njenim građanima koji žive rasuti po cijelom svijetu. Namjerno ne koristim riječ “dijaspora”, jer ona dijeli državno biće ove zemlje na jedne koji žive u njoj i na druge koji su izvan nje. A sve što nas dijeli nije nam potrebno. Dobio sam informaciju da u prvoj postavi reprezentacije ne igra niti jedan fudbaler iz bilo kojeg nacionalnog tamičenja u zemlji. Ipak, to ih ne čini manjim patriotima i nisu uskraćeni ni za jednu iskru žara u borbi s državnim grbom na prsima.
Hajdemo se sada iz fudbalske prebaciti u akademsko-profesionalnu dimenziju. Proporcije su iste, sve ostalo su nijanse. Svim tim ljekarima, profesorima, zanatlijama, preduzimačima našeg porijekla, bili oni danas državljani ove zemlje ili ne, ne nedostaje ni trun ljubavi prema državi, niti su oni manje Bosanci ili Hercegovci ako žive izvan nje. Tamo gdje žive, mnogi su uspješni, ali se o tome ne zna i ne postoji veza koja će ih reintergrirati s maticom kao što je u, ovom slučaju, učinio fudbal. Možda su se neki i rodili izvan matične zemlje, mnogi možda ne znaju ni jezik. Zvali su me Bosanci iz Turske. I oni su se konačno probudili i s ponosom dijelili radost. Jezik svojih očeva oni ne znaju, ali imena naših reprezentativaca znaju. Udruženi u projektu plasmana na Svjetsko prvenstvo 2014, zemljaci koji žive i rade u matici i izvan nje briljirali su na terenu, na tribinama i u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine.
Dozvolite da posebno naglasim doprinos ovog potonjeg. Igračima su osigurali uvjete u kojima se od njih očekivalo da se bave svojim poslom i ničim drugim. Savez je ostvario komunikaciju i s navijačima. Predsjednik Elvedin Begić zaslužuje svake pohvale zbog pedagoškopreventivnog djelovanja prema navijačima kojima je ova garnitura uprave ukazala pažnju i razgovarala s predstavnicima. Ignoriranja nije bilo i kao rezultat smo imali mobilnu ekspediciju vatrenih navijača koji ni na tribinama domaćih a ni gostujućih terena, niti na ulicama gradova koji su ih primili nisu zadavali glavobolje organizatorima. Netipično za navijače, ali dokaz šta sve mogu uraditi pažnja i dijalog.
Fudbal nam je pokazao kako se Bosanci i Hercegovci koji žive izvan ove zemlje moraju uvezati s onima koje život drži u matici, kako mali komitet za normalizaciju može prirediti uvjete za uspjeh, kako mala briga uprave ili lidera prema običnom građaninu-navijaču može polučiti Brazilom i zemlju predstaviti u potpuno novom svjetlu.
-
motorola01
#4685 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Neko narucio?
http://www.biznis.ba/zanimljivosti/3267 ... esove.html
edit:nigdje veze clanak. Slika dresa, a ono obicna majica
http://store.fifa.com/departments-2014- ... ovina.html
http://www.biznis.ba/zanimljivosti/3267 ... esove.html
edit:nigdje veze clanak. Slika dresa, a ono obicna majica
http://store.fifa.com/departments-2014- ... ovina.html
- jeza u ledja
#4686 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Ovako, samo cu vam reci da prvo UEFA nije odredila kakav ce biti format kvalifikacija. Ne zna se koliko ce biti sesira, ali se zna da ce koristiti ovaj koeficijent, i da ce njegov konacni saldo izaci u novembru (nakon baraza).
Dalje, ta lista iznad nije tacna, tj. bodovni saldo nije tacan. Sve zemlje sto sam pregledao imaju drukciji koeficijent, osim BiH.
Trece, sto ce vas mozda najvise zanimati, po onome sto ja vidim Hrvatska nas ne moze nikako prestici nakon baraza. Jedina zemlja koja nas moze prestici je Svedska, ali jedino u slucaju da pobjede obje tekme protiv Portugala.
Sto se tice ovih iznad, ni Portugal ni Grcka ne mogu pasti ispod nas cak i da izgube obje utakmice po 0-3.
Pregledao sam ranking (preuzet odavde i on je razlicit od ovog iznad, s tim sto Hrvatskoj nisu uracunali jednu tekmu.
Pregledao sam i formule kako se racuna (ovdje i ovdje) i pomocu njega izracunao koliko bi ko dobio nakon baraza, te na osnovu toga ustvrdio da nas samo Svedska moze prestici u slucaju duple pobjede.
Za svaku tekmu se dobija 10000 boba, za remi jos 10000, a za pobjedu jos 30000. Za svaki postignut gol se dobija po 501 bod, a za svaki primljeni gubi po 500 bodova, pa eto racunajte sami.
Sve sam sracunao nabrzaka, pa ako sam nesto pogrijesio jebiga. Ali po ovome sto sam ja vidio mi ostajemo na devetom mjestu!!!
Dalje, ta lista iznad nije tacna, tj. bodovni saldo nije tacan. Sve zemlje sto sam pregledao imaju drukciji koeficijent, osim BiH.
Trece, sto ce vas mozda najvise zanimati, po onome sto ja vidim Hrvatska nas ne moze nikako prestici nakon baraza. Jedina zemlja koja nas moze prestici je Svedska, ali jedino u slucaju da pobjede obje tekme protiv Portugala.
Sto se tice ovih iznad, ni Portugal ni Grcka ne mogu pasti ispod nas cak i da izgube obje utakmice po 0-3.
Pregledao sam ranking (preuzet odavde i on je razlicit od ovog iznad, s tim sto Hrvatskoj nisu uracunali jednu tekmu.
Pregledao sam i formule kako se racuna (ovdje i ovdje) i pomocu njega izracunao koliko bi ko dobio nakon baraza, te na osnovu toga ustvrdio da nas samo Svedska moze prestici u slucaju duple pobjede.
Za svaku tekmu se dobija 10000 boba, za remi jos 10000, a za pobjedu jos 30000. Za svaki postignut gol se dobija po 501 bod, a za svaki primljeni gubi po 500 bodova, pa eto racunajte sami.
Sve sam sracunao nabrzaka, pa ako sam nesto pogrijesio jebiga. Ali po ovome sto sam ja vidio mi ostajemo na devetom mjestu!!!
- Lakat Jebić
#4687 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
ne znam jel ovo konacno, nije ni bitno, al meni je ovaj peti sesir najgori
sve nekakve zajebane reprezentacije
- Baltazar_khan
#4688 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
ješ znači da navijamo za mrski portugal u duelu protiv šveda:oops: 
- Lakat Jebić
#4689 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
boze sacuvaj, remi u lisabonu a u stokholmu het trik ibrahimovica, petom, koljenom i ku***m 
- drug_profi
#4690 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Zasto? Tu ce najmanje fubala biti. Ispasce samo velika sranja, a kladim se da bi se nasima noge svezale. Radije bih potpiso da jos 20 godina ne odigramo ni jednu takmicarsku utakmicu sa komsijama.Opetja033 wrote:1) Bosna
2) Hrvatska
3) Srbija
4) bilo ko
5) Makedonija
6) bilo ko
Kad je bal nek' se i princeza kara.![]()
![]()
Boga molim za ovakvu grupu.
- USAblues
#4691 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Slazem se..svega bi bilo osim fudbala....drugi profil wrote:Zasto? Tu ce najmanje fubala biti. Ispasce samo velika sranja, a kladim se da bi se nasima noge svezale. Radije bih potpiso da jos 20 godina ne odigramo ni jednu takmicarsku utakmicu sa komsijama.Opetja033 wrote:1) Bosna
2) Hrvatska
3) Srbija
4) bilo ko
5) Makedonija
6) bilo ko
Kad je bal nek' se i princeza kara.![]()
![]()
Boga molim za ovakvu grupu.
- DonVitoni
#4692 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
House wrote:DonVitoni wrote:Nosioci ako Svedska ne pobjedi Portugal tj. ispadne.
Hrvatska remi i pobjeda pa mozda smo nosioci..sa dvije pobjede Hrvatske definitivno padamo.
Portugal ce satrati Svede , Hrvatska ispada od Islanda .... znaci nema brige
- jeza u ledja
#4693 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Pa ovaj, mozemo navijati za Svedsku, ali da ne pobjede obje tekme.Baltazar_khan wrote:ješ znači da navijamo za mrski portugal u duelu protiv šveda:oops:
Recimo remi u Lisabonu i onda ih oderu Svedi u Stokholmu.
Svedska ima 31228 bod. Recimo da u Lisabonu bude 1-1, a u Stokholmu 5-0 za Svedsku.
To znaci Svedi bi dobili 10000+10000+501-500=20001 bodova za Lisabon.
A za 5-0 bi dobili 10000+30000+5*501=42505.
Za ovaj ciklus imaju 302519 boba, plus ovih 42505 i 20001 = 365025, sto bi im onda prosjek za ovaj ciklus bio (365025/12)*2=60837.
To se onda sabere sa dva prethodna ciklusa, 60837+67236+28401= 156474 i onda podjeli sa 5. Znaci konacan koeficijent bi im bio 31295, sto je opet manje od naseg 31416.
Medjutim ako bi podjedili i u Portugalu, znaci onda bi za tu tekmu umjesto 20001 dobili najmanje 40501, sto bi im onda zbir za ovaj ciklus diglo na 385525 te prosjek od (385525/12)*2=64254. Onda bi konacan zbir za sva 3 ciklusa bio 64254+67236+28401=159591, te kad to podjelimo sa 5 dobijemo konacan koeficijent od 31918, sto je vise od naseg.
Namjerno sam sve detaljisao da vidim hoce li me neko ispravit ako grijesim u racunici.
Dakle, po mojoj racunici da ponovim - Hrvati nas ne mogu prestici, Svedi mogu samo sa dvije pobjede. Jedina nepoznanica je sto ne znamo koliko ekipa ide u sesir. Ako bude kao do sad, mi smo najvjerovatnije prvi sesir.
- DonVitoni
#4694 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
PORTUGAL, PORTUGAL, PORTUGAL 
- jeza u ledja
#4695 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
jedino je problem sto ovaj put nece biti sesira, vec ce ekipe biti podjeljene po kapicama. 
- MOSALJOZE
#4696 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Ma navijam za Švede kako god,dosta je bilo firauna
- DonVitoni
#4697 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Kad ce biti u kacketima.jeza u ledja wrote:jedino je problem sto ovaj put nece biti sesira, vec ce ekipe biti podjeljene po kapicama.
- DonVitoni
#4698 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Gibraltar 0
Da prime i Kosovo
- jeza u ledja
#4699 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
e jebiga zajebo sam se. za plejof se dobijaju extra bodovi. pu jebli mater i oni i moja racunica
- DonVitoni
#4700 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Bolje da smo u barazu.jeza u ledja wrote:e jebiga zajebo sam se. za plejof se dobijaju extra bodovi. pu jebli mater i oni i moja racunica