Molim bez vrijedjana, nisu se svi prodali za saku love. Recimo SBiH i SBB imaju znatno vecu cijenu (Elektroprivreda BiH)Cyrax wrote:Sta ce nama Dodo i Cova pored nasih intelektualaca sto prodase drzavu i narod za saku para. Izgleda da je Juda imao potomaka i svi nekako dodjose u BiH
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- madner
#4676 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
1mustra
#4677 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A moze li 43% biti 100%?Pera Trta wrote:Hajde, neka se konačno prizna da 17% ne može nikada biti 1/3
- ravno
#4678 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
1mustra wrote:A moze li 43% biti 100%?Pera Trta wrote:Hajde, neka se konačno prizna da 17% ne može nikada biti 1/3
Čović: "MOŽE I JESTE!"
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#4679 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
E sad ispada da ovdje nikada prije nije bilo izdajnika!!Sebe sami su jasno oznacili!Nisu svi bas ocigledni
izdajnici,recimo Tunjo,da ga prozoves imenom on bi se okrenuo i pitao:"A ko je Muhamed?"
Ne znam ko ga vise moze slusati,ne zna je li poso' 'il je doso!
izdajnici,recimo Tunjo,da ga prozoves imenom on bi se okrenuo i pitao:"A ko je Muhamed?"
Ne znam ko ga vise moze slusati,ne zna je li poso' 'il je doso!
-
1mustra
#4680 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zar ni nakon 20 godina nije jasno da taj "svebosanski" pokret nema nikakvu podrsku u RS i bivsoj HB, nit ce je ikad imati.palermo wrote: Ima još jedna stvar koju sam ovih dana primijetio kod običnih ljudi ( joj, što ne volim izraz obični ljudi, kao da postoje neobični, ali haj nek ide ovaj put, zna se na šta mislim). Dakle, ne postoji strah, čak i kod ljudi koji su nekad zaista osježali strah od biločega, sada ćeš čuti, riječi samosvijesti, ohrabrenja, podrške, kao da se progledalo i vidjelo da taj neprijatelj nije tako strašan, kao da se vidjelo da prijeti praznim puškama.
kad smo već kod ovih intelektualaca, nikako mi nije jasno da svako od njih prenebregava jednu, meni čini mi se sasvim očitu činjenicu, ne bude li se dala podrška svebosanskom pokretu,i ne bude li on imao uspjeha, neminovno će se roditi bošnjački pokret koji će imati sasvim druge ciljeve i metode djelovanja. I kojem neće biti baš teško mobilizirati mase.
Ko je taj neprijatelj sto prijeti praznim puskama, Hrvati i Srbi?
- nosara
#4681 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Taj bi prodao drzavu samo da napakosti crvenima... Ne moze da im oprosti sto su ga othranili, skolovali, zaposlili i iz provincije "otjerali" na jebeni asfalt i jos mu dali stan...1mustra wrote:A moze li 43% biti 100%?Pera Trta wrote:Hajde, neka se konačno prizna da 17% ne može nikada biti 1/3
-
Alfa_Ze
#4682 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
INTERVJU DR. ZDRAVKO GREBO
'Josipović i Kosor prihvatili bi raspad BiH'
Dr. Zdravko Grebo poznati je profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu, poznat po svojem javnom angažmanu. Grebo je bio jedan od ljudi koji su neuspješno pokušali zaustaviti podjele i rat u Bosni i Hercegovini, za vrijeme kojeg je vodio legendarni Radio Zid. Nakon Daytona se kandidirao na prvim izborima za Parlament BiH, ali glasači tada nisu bili spremni za ljevičarske ideje, nego su svoje povjerenje dali nacionalistima, istim onima koji su ih odveli u rat
S bivšim studentskim revolucionarom iz 1968. godine razgovarali smo za tportal.hr o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, uzrocima rata i iskrenosti prijeratnog suživota, kao i o tome što je Sarajevo danas u odnosu na ono što je nekad bilo.
- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je najavio referendum za ukidanje Tužiteljstva i Suda BiH. Kako to komentirate ?
Politička situacija u BiH je u najmanju ruku fluidna. Odnosno, ni dragi Bog ne zna što se događa i što će iz svega toga izaći. To što Dodik radi cijelo vrijeme jest jedna vrsta dobro smišljenog političkog pragmatizma. On razumije da njegova brutalna retorika ima dobar odjek u njegovom biračkom tijelu. Dodik se ponaša makijevalistički jer zna da mu to donosi moć. No, ova najava nije prvi referendum koji je Dodik najavio i riječ je o nastavku igre jer on ne može ukinuti ni sud ni tužiteljstvo BiH, ali može igrati na kartu koja vodi katastrofalnom scenariju disolucije BiH. Ne sjedim ja ni s Valentinom Inzkom ni s Tihićem ili Lagumdžijom. Igraju se sa Sudom BiH, pa s državnom imovinom, pa s popisom stanovništva; sve to bilo bi smiješno da nije tužno. Nedavno je Dodik, uostalom, izjavio na press-konferenciji da 'mi želimo otići, a sa sobom ćemo ponijeti i dio zemlje', što ohrabruje i ponašanje HDZ-a, pa bi valjda od Bosne i Hercegovine trebala ostati nekakva Muslimanija ili Bošnjakija. To bi bio kraj BiH.
- Sa svih strana se čuje da je ovo najteži period za BiH još od vremena rata. Bi li možda bilo lakše da se narodi jednostavno raziđu jer - koji su argumenti za opstanak zajedničke države? Tko artikulira ideju da od opstanka BiH svi profitiraju, a njezinim nestankom gube ?
Kad bih ja to znao, bio bih apsolutni vladar BiH. Naravno, šalim se. Ono što istinski nedostaje na političkoj sceni od 1996. jest subjekt – koji ne mora biti stranka, nego može biti i pokret ili nevladina organizacija – koji bi artikulirao stav da je BiH naša zajednička domovina. Znam da je to teško nakon svega i nakon etnicizacije ukupnog javnog prostora u kojem sada postoje samo Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Naravno, rata više neće biti jer to ne bi dozvolili vanjski faktori, ali unutarnje tenzije mogu trajati beskrajno i da na kraju svega stoji disolucija države. Propušten je trenutak da se građanima BiH, bez obzira na njihove kolektive identitete, pokaže da je ovo njihova država. Ako se želi budućnost BiH, potrebno je iskreno opredjeljenje naših susjeda da se ova država ne raspadne. U to nisam siguran jer je aktualna srbijanska politička elita umivenija verzija prošle i raspad Bosne je njihova rezervna karta, a nisam uvjeren ni u politiku Ive Josipovića i Jadranke Kosor, koji su ipak daleko od Tuđmana i Šuška, ali bi na kraju prihvatili raspad. No, znate kako se kaže: bolje užasan kraj, nego užas bez kraja. Međunarodna zajednica će Bosnu održavati na životu i spriječiti mogući novi rat, ali ništa više od toga. Sve dok domaće političke elite ne postignu konsenzus, ja bolju budućnost ne vidim.
- Vratimo se malo u 1990. godinu. Kako komentirate da je u BiH do tada doista postojao miran suživot naroda, pa i religija, unutar socijalističkog sustava? Je li to mit koji treba dekonstruirati? Što se dogodilo u roku od godinu i pol dana, da narodi BiH manje ili više dignu ruke od zajedničke države ?
To je pitanje i neka vrsta noćne more za mene jer nisam siguran da je taj idilični život do 1990. godine bio istinit. Najgora stvar je do tada bila biti nacionalist, a mi jesmo svakodnevni život živjeli zajedno. Išli smo u školu zajedno, napijali se zajedno, igrali nogomet zajedno. No treba se zapitati je li ta idila bila pokrivena ideološkim monopolom Komunističke partije, s moćnim sigurnosnim aparatom, pa mnoge frustracije nisu mogle izaći na vidjelo. Kad se raspao sustav, na javnu scenu su došli mnogi insekti i štakori, ali i časni ljudi koji su bili nacionalno frustrirani u socijalizmu. Tada je i međunarodna zajednica, predvođena SAD-om, izabrala podržati nacionalizam i kleronacionalizam kao način rušenja komunizma. Zapad, dakle, nije izabrao podržati liberalnu demokraciju jer se njom ne može tako lako srušiti totalitaran sistem. U geopolitici vladaju samo interesi i nema previše ljubavi, ali brutalne zločine se ne može oprostiti.
- Kako objašnjavate u stanovništvu rašireno uvjerenje s početka 1992. godine da u BiH ipak neće rata biti, iako je sve upućivalo na to ?
To je iz današnje perspektive nevjerojatno. Bilo je moguće jer je normalna ljudska strepnja – pogotovo među tada starijim generacijama koje su iskusile Drugi svjetski rat – da se izbjegne rat. Alija Izetbegović je tada govorio da je Jugoslavenska narodna armija (JNA) naša vojska i nitko nije očekivao da će se okrenuti protiv naroda, bez obzira na događanja u Sloveniji i Hrvatskoj. Izetbegovićeva argumentacija je tada bila da rata neće biti jer ga nitko ne želi i da je za rat potrebno dvoje. Bila je to jedna očajnička izjava jer je za ljubav potrebno dvoje, a za rat samo jedan. No, tada nismo znali za Karađorđevo i ostale planove o podjeli BiH, koji su učinili rat neizbježnim.
- Jeste li razmišljali o alternativnoj verziji povijesti, u kojoj bi se rat u Bosni i Hercegovini izbjegao ?
Ja sam u tom smislu hegelovac. Možemo razgovarati što bi bilo kad bi bilo, ali ipak smatram da se sve što se dogodilo zapravo moralo dogoditi. Naravno, bilo je raznih verzija, poput Miloševićeve ponude Izetbegoviću da bude predsjednik krnje Jugoslavije. Ali, nema koristi od toga.
- Hapšenje generala Jovana Divjaka u Beču izazvalo je veliku konsternaciju u Sarajevu. Kako tumačite taj potez Srbije ?
Srbijansko pravosuđe ne djeluje bez blagoslova političke elite. U jednom trenutku činilo se da Srbija ide za smirivanjem situacije u regiji, doduše puževim korakom. Sada se opet sve destabilizira, što uključuje i slučaj Tihomira Purde. To je agresivan nalet srbijanskog pravosuđa koji ne vodi ničemu dobrom. Znam sve o Jovanu Divjaku i njegovom ponašanju za vrijeme rata, bio sam s njim u Dobrovoljačkoj ulici, za koju ga sada optužuju. Problem je i što bosansko pravosuđe nije procesuiralo taj slučaj, ako se zločin tamo dogodio. Jedna od šansi za našu bolju budućnost jest stav da je svaki zločin – zločin. A to bi najbolje trebala shvatiti strana koja je najviše stradala u ratu, dakle Bošnjaci. Da su zločini Armije BiH, poput Kazana nad Srbima i Grabovice nad Hrvatima, procesuirani na vrijeme, Srbija ne bi imala danas koga optužiti. Dakle, nije za ovo što se događa Jovanu Divjaku krivo samo srbijansko pravosuđe, nego i bosanska vlast. A Divjak je u Dobrovoljačkoj ulici vikao: 'Ne pucajte!'
- Nije li onda paradoks da Milorad Dodik traži ukidanje Suda BiH, koji bi trebao suditi u slučaju Dobrovoljačke ulice, dok istovremeno tvrdi da se tamo dogodio zločin za koji netko mora odgovarati ?
Naravno. I u Sudu BiH postoji odjel za ratne zločine. Ne treba zaboraviti da on izjavljuje da će uhapsiti Jovana Divjaka i Ejupa Ganića ako stupe nogom u Republiku Srpsku te ih izručiti Srbiji. To je dio njegove generalne strategije, u kojoj želi ukinuti sve što ima veze s državom BiH. Drugi razlog jest privremeno uklanjanje mogućnosti da osobno bude optužen za kriminal i pronevjeru. Uostalom, Balkanom se širi nepodnošljivi smrad kriminala za koji su odgovorne političke elite, čega je najbolji primjer Ivo Sanader, koji se od neupitnog boga hrvatske političke scene pretvorio u čovjeka koji sjedi u austrijskom zatvoru. Pogledajmo glavne političke protagoniste u BiH: Dodik, Dragan Čović, Lijanovići, pa i SDP s upletenošću u tzv. aferu Reket, imaju krivične prijave. Politika se pretvara u to da želiš ostati na vlasti da ne bi završio u zatvoru.
- Što je s teškom socijalnom situacijom u BiH? Zašto izostaje pobuna protiv siromaštva i nezaposlenosti? Znači li to da se izazivanjem konstantne nacionalne paranoje teški uvjeti života mogu gurnuti pod tepih ?
Često si postavljam to pitanje. Možemo uzeti u obzir da je BiH vrlo složeno društvo, ali mi nikada neće biti jasno da model etničke homogenizacije može 'pokriti' tešku socijalnu situaciju i da zbog njega izostaje bilo kakva pobuna. Jedno od objašnjenja je ratna trauma jer ljudi se sjećaju da bi moglo biti i gore. Drugi model je govoriti: 'Ako mi Bošnjaci na ostanemo zajedno, onda će nas druga dva naroda pobijediti', a isto vrijedi i za Hrvate i Srbe. Uostalom, zašto bi jedan siromašni Bošnjak imao više zajedničkog s novopečenim bošnjačkim tajkunom nego sa siromašnim Srbinom ili Hrvatom? Nadam se da će se pojaviti subjekti civilnog društva koji će ljude povesti na ulice. Potrebno je da ljudi definiraju svoje socijalno nezadovoljstvo. Nažalost, ja među svojim studentima ne vidim ni najmanji znak da se oni žele pobuniti. Podsjećam na poznatu priču o žabi kojoj su vodu svaki dan podgrijavali za dva stupnja više, pa je na kraju skuhana bez ikakvog otpora. Tako je i u Bosni i Hercegovini.
- Željko Komšić je postao paradigma hrvatske ugroženosti u BiH. Zašto on tijekom svojeg prvog mandata nije pokušao uspostaviti dijalog s Hrvatima u Hercegovini ?
Željko Komšić je, inače, bio student ovog fakulteta, proveo je rat u Sarajevu i nosi odlikovanje Zlatni ljiljan. On u građanskom svijetu ima značajnu podršku. No, podršku od hercegovačkih Hrvata ne bi dobio ni u snu. Kada bi se izborni zakon izmijenio na takav način da svi biraju članove Predsjedništva, Željko Komšić bi bio moj nesumnjivi izbor i on bi bio savršen predsjednik svih građana BiH. Ali dok je ustavna konstitucija ovakva, njegov izbor je problem jer Komšića su izabrali Bošnjaci, a ne Hrvati. To pak daje legitimaciju ekstremnim hrvatskim pozicijama za širenje priče o ugroženosti.
- Kako vam se danas čini živjeti u Sarajevu? Koliko se grad promijenio ?
Na nivou dnevne rutine ne osjetite nacionalne tenzije, ali posljedice postoje. Slijedom događaja Banja Luka, dva Mostara i Sarajevo postali su, što milom što silom, etnički čisti gradovi. Srbi i Hrvati su u Sarajevu apsolutna manjina i sigurno im nije najugodnije. S druge strane, postoji opći trend gubljenja svih vrijednosti, tzv. papanizacije. Naravno, postoje svijetli trenuci i izuzeci, ali to nije mainstream. Sarajlije danas većinom žive poprilično primitivnim načinom života, sa stavom 'da nisam zaštitar, bio bih manekenka'.
http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/11 ... d-BiH.html
'Josipović i Kosor prihvatili bi raspad BiH'
Dr. Zdravko Grebo poznati je profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu, poznat po svojem javnom angažmanu. Grebo je bio jedan od ljudi koji su neuspješno pokušali zaustaviti podjele i rat u Bosni i Hercegovini, za vrijeme kojeg je vodio legendarni Radio Zid. Nakon Daytona se kandidirao na prvim izborima za Parlament BiH, ali glasači tada nisu bili spremni za ljevičarske ideje, nego su svoje povjerenje dali nacionalistima, istim onima koji su ih odveli u rat
S bivšim studentskim revolucionarom iz 1968. godine razgovarali smo za tportal.hr o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, uzrocima rata i iskrenosti prijeratnog suživota, kao i o tome što je Sarajevo danas u odnosu na ono što je nekad bilo.
- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je najavio referendum za ukidanje Tužiteljstva i Suda BiH. Kako to komentirate ?
Politička situacija u BiH je u najmanju ruku fluidna. Odnosno, ni dragi Bog ne zna što se događa i što će iz svega toga izaći. To što Dodik radi cijelo vrijeme jest jedna vrsta dobro smišljenog političkog pragmatizma. On razumije da njegova brutalna retorika ima dobar odjek u njegovom biračkom tijelu. Dodik se ponaša makijevalistički jer zna da mu to donosi moć. No, ova najava nije prvi referendum koji je Dodik najavio i riječ je o nastavku igre jer on ne može ukinuti ni sud ni tužiteljstvo BiH, ali može igrati na kartu koja vodi katastrofalnom scenariju disolucije BiH. Ne sjedim ja ni s Valentinom Inzkom ni s Tihićem ili Lagumdžijom. Igraju se sa Sudom BiH, pa s državnom imovinom, pa s popisom stanovništva; sve to bilo bi smiješno da nije tužno. Nedavno je Dodik, uostalom, izjavio na press-konferenciji da 'mi želimo otići, a sa sobom ćemo ponijeti i dio zemlje', što ohrabruje i ponašanje HDZ-a, pa bi valjda od Bosne i Hercegovine trebala ostati nekakva Muslimanija ili Bošnjakija. To bi bio kraj BiH.
- Sa svih strana se čuje da je ovo najteži period za BiH još od vremena rata. Bi li možda bilo lakše da se narodi jednostavno raziđu jer - koji su argumenti za opstanak zajedničke države? Tko artikulira ideju da od opstanka BiH svi profitiraju, a njezinim nestankom gube ?
Kad bih ja to znao, bio bih apsolutni vladar BiH. Naravno, šalim se. Ono što istinski nedostaje na političkoj sceni od 1996. jest subjekt – koji ne mora biti stranka, nego može biti i pokret ili nevladina organizacija – koji bi artikulirao stav da je BiH naša zajednička domovina. Znam da je to teško nakon svega i nakon etnicizacije ukupnog javnog prostora u kojem sada postoje samo Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Naravno, rata više neće biti jer to ne bi dozvolili vanjski faktori, ali unutarnje tenzije mogu trajati beskrajno i da na kraju svega stoji disolucija države. Propušten je trenutak da se građanima BiH, bez obzira na njihove kolektive identitete, pokaže da je ovo njihova država. Ako se želi budućnost BiH, potrebno je iskreno opredjeljenje naših susjeda da se ova država ne raspadne. U to nisam siguran jer je aktualna srbijanska politička elita umivenija verzija prošle i raspad Bosne je njihova rezervna karta, a nisam uvjeren ni u politiku Ive Josipovića i Jadranke Kosor, koji su ipak daleko od Tuđmana i Šuška, ali bi na kraju prihvatili raspad. No, znate kako se kaže: bolje užasan kraj, nego užas bez kraja. Međunarodna zajednica će Bosnu održavati na životu i spriječiti mogući novi rat, ali ništa više od toga. Sve dok domaće političke elite ne postignu konsenzus, ja bolju budućnost ne vidim.
- Vratimo se malo u 1990. godinu. Kako komentirate da je u BiH do tada doista postojao miran suživot naroda, pa i religija, unutar socijalističkog sustava? Je li to mit koji treba dekonstruirati? Što se dogodilo u roku od godinu i pol dana, da narodi BiH manje ili više dignu ruke od zajedničke države ?
To je pitanje i neka vrsta noćne more za mene jer nisam siguran da je taj idilični život do 1990. godine bio istinit. Najgora stvar je do tada bila biti nacionalist, a mi jesmo svakodnevni život živjeli zajedno. Išli smo u školu zajedno, napijali se zajedno, igrali nogomet zajedno. No treba se zapitati je li ta idila bila pokrivena ideološkim monopolom Komunističke partije, s moćnim sigurnosnim aparatom, pa mnoge frustracije nisu mogle izaći na vidjelo. Kad se raspao sustav, na javnu scenu su došli mnogi insekti i štakori, ali i časni ljudi koji su bili nacionalno frustrirani u socijalizmu. Tada je i međunarodna zajednica, predvođena SAD-om, izabrala podržati nacionalizam i kleronacionalizam kao način rušenja komunizma. Zapad, dakle, nije izabrao podržati liberalnu demokraciju jer se njom ne može tako lako srušiti totalitaran sistem. U geopolitici vladaju samo interesi i nema previše ljubavi, ali brutalne zločine se ne može oprostiti.
- Kako objašnjavate u stanovništvu rašireno uvjerenje s početka 1992. godine da u BiH ipak neće rata biti, iako je sve upućivalo na to ?
To je iz današnje perspektive nevjerojatno. Bilo je moguće jer je normalna ljudska strepnja – pogotovo među tada starijim generacijama koje su iskusile Drugi svjetski rat – da se izbjegne rat. Alija Izetbegović je tada govorio da je Jugoslavenska narodna armija (JNA) naša vojska i nitko nije očekivao da će se okrenuti protiv naroda, bez obzira na događanja u Sloveniji i Hrvatskoj. Izetbegovićeva argumentacija je tada bila da rata neće biti jer ga nitko ne želi i da je za rat potrebno dvoje. Bila je to jedna očajnička izjava jer je za ljubav potrebno dvoje, a za rat samo jedan. No, tada nismo znali za Karađorđevo i ostale planove o podjeli BiH, koji su učinili rat neizbježnim.
- Jeste li razmišljali o alternativnoj verziji povijesti, u kojoj bi se rat u Bosni i Hercegovini izbjegao ?
Ja sam u tom smislu hegelovac. Možemo razgovarati što bi bilo kad bi bilo, ali ipak smatram da se sve što se dogodilo zapravo moralo dogoditi. Naravno, bilo je raznih verzija, poput Miloševićeve ponude Izetbegoviću da bude predsjednik krnje Jugoslavije. Ali, nema koristi od toga.
- Hapšenje generala Jovana Divjaka u Beču izazvalo je veliku konsternaciju u Sarajevu. Kako tumačite taj potez Srbije ?
Srbijansko pravosuđe ne djeluje bez blagoslova političke elite. U jednom trenutku činilo se da Srbija ide za smirivanjem situacije u regiji, doduše puževim korakom. Sada se opet sve destabilizira, što uključuje i slučaj Tihomira Purde. To je agresivan nalet srbijanskog pravosuđa koji ne vodi ničemu dobrom. Znam sve o Jovanu Divjaku i njegovom ponašanju za vrijeme rata, bio sam s njim u Dobrovoljačkoj ulici, za koju ga sada optužuju. Problem je i što bosansko pravosuđe nije procesuiralo taj slučaj, ako se zločin tamo dogodio. Jedna od šansi za našu bolju budućnost jest stav da je svaki zločin – zločin. A to bi najbolje trebala shvatiti strana koja je najviše stradala u ratu, dakle Bošnjaci. Da su zločini Armije BiH, poput Kazana nad Srbima i Grabovice nad Hrvatima, procesuirani na vrijeme, Srbija ne bi imala danas koga optužiti. Dakle, nije za ovo što se događa Jovanu Divjaku krivo samo srbijansko pravosuđe, nego i bosanska vlast. A Divjak je u Dobrovoljačkoj ulici vikao: 'Ne pucajte!'
- Nije li onda paradoks da Milorad Dodik traži ukidanje Suda BiH, koji bi trebao suditi u slučaju Dobrovoljačke ulice, dok istovremeno tvrdi da se tamo dogodio zločin za koji netko mora odgovarati ?
Naravno. I u Sudu BiH postoji odjel za ratne zločine. Ne treba zaboraviti da on izjavljuje da će uhapsiti Jovana Divjaka i Ejupa Ganića ako stupe nogom u Republiku Srpsku te ih izručiti Srbiji. To je dio njegove generalne strategije, u kojoj želi ukinuti sve što ima veze s državom BiH. Drugi razlog jest privremeno uklanjanje mogućnosti da osobno bude optužen za kriminal i pronevjeru. Uostalom, Balkanom se širi nepodnošljivi smrad kriminala za koji su odgovorne političke elite, čega je najbolji primjer Ivo Sanader, koji se od neupitnog boga hrvatske političke scene pretvorio u čovjeka koji sjedi u austrijskom zatvoru. Pogledajmo glavne političke protagoniste u BiH: Dodik, Dragan Čović, Lijanovići, pa i SDP s upletenošću u tzv. aferu Reket, imaju krivične prijave. Politika se pretvara u to da želiš ostati na vlasti da ne bi završio u zatvoru.
- Što je s teškom socijalnom situacijom u BiH? Zašto izostaje pobuna protiv siromaštva i nezaposlenosti? Znači li to da se izazivanjem konstantne nacionalne paranoje teški uvjeti života mogu gurnuti pod tepih ?
Često si postavljam to pitanje. Možemo uzeti u obzir da je BiH vrlo složeno društvo, ali mi nikada neće biti jasno da model etničke homogenizacije može 'pokriti' tešku socijalnu situaciju i da zbog njega izostaje bilo kakva pobuna. Jedno od objašnjenja je ratna trauma jer ljudi se sjećaju da bi moglo biti i gore. Drugi model je govoriti: 'Ako mi Bošnjaci na ostanemo zajedno, onda će nas druga dva naroda pobijediti', a isto vrijedi i za Hrvate i Srbe. Uostalom, zašto bi jedan siromašni Bošnjak imao više zajedničkog s novopečenim bošnjačkim tajkunom nego sa siromašnim Srbinom ili Hrvatom? Nadam se da će se pojaviti subjekti civilnog društva koji će ljude povesti na ulice. Potrebno je da ljudi definiraju svoje socijalno nezadovoljstvo. Nažalost, ja među svojim studentima ne vidim ni najmanji znak da se oni žele pobuniti. Podsjećam na poznatu priču o žabi kojoj su vodu svaki dan podgrijavali za dva stupnja više, pa je na kraju skuhana bez ikakvog otpora. Tako je i u Bosni i Hercegovini.
- Željko Komšić je postao paradigma hrvatske ugroženosti u BiH. Zašto on tijekom svojeg prvog mandata nije pokušao uspostaviti dijalog s Hrvatima u Hercegovini ?
Željko Komšić je, inače, bio student ovog fakulteta, proveo je rat u Sarajevu i nosi odlikovanje Zlatni ljiljan. On u građanskom svijetu ima značajnu podršku. No, podršku od hercegovačkih Hrvata ne bi dobio ni u snu. Kada bi se izborni zakon izmijenio na takav način da svi biraju članove Predsjedništva, Željko Komšić bi bio moj nesumnjivi izbor i on bi bio savršen predsjednik svih građana BiH. Ali dok je ustavna konstitucija ovakva, njegov izbor je problem jer Komšića su izabrali Bošnjaci, a ne Hrvati. To pak daje legitimaciju ekstremnim hrvatskim pozicijama za širenje priče o ugroženosti.
- Kako vam se danas čini živjeti u Sarajevu? Koliko se grad promijenio ?
Na nivou dnevne rutine ne osjetite nacionalne tenzije, ali posljedice postoje. Slijedom događaja Banja Luka, dva Mostara i Sarajevo postali su, što milom što silom, etnički čisti gradovi. Srbi i Hrvati su u Sarajevu apsolutna manjina i sigurno im nije najugodnije. S druge strane, postoji opći trend gubljenja svih vrijednosti, tzv. papanizacije. Naravno, postoje svijetli trenuci i izuzeci, ali to nije mainstream. Sarajlije danas većinom žive poprilično primitivnim načinom života, sa stavom 'da nisam zaštitar, bio bih manekenka'.
http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/11 ... d-BiH.html
-
1mustra
#4683 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ok, eto nam formule za postenu podjelu BiH, trecina Srbima, trecina Hrvatima i tri trecine Bosnjacima.ravno wrote:Čović: "MOŽE I JESTE!"1mustra wrote:A moze li 43% biti 100%?Pera Trta wrote:Hajde, neka se konačno prizna da 17% ne može nikada biti 1/3
- mO k3
#4684 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
od cega tri trecine???
- antimobbing
- Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.
#4685 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Upravo tako, svako od nas pojedinačno treba da sjedne i sam sa sobom da se ispriča jer sve ostale društveno sociološke pojave i pojedince koji nas vode iz našeg okruženja smo apsolvirali osim lično sami sebe. Naime, mi još uvijek ne možemo da shvatimo da smo mi sami pojedinačno i kao narod kolektivno uzrok svi naših problema. Stoga, kada svako od nas pojedinačno raščisti sam sa sobom, bez obzira na naciju, tek onda ćemo moći nešto promijeniti …arzuhal wrote:Možda su oni i u pravu, i možda je sujeta odlika svih...ali ovaj potez sa formiranjem Parlamenta, Doma naroda i Vlade je nešto sasvim novo, sasvim nelogičan potez spram dosadašnjih i očekivanih, logičnih poteza koje su neki očekivali, pa sad svi trube kako ''ne znaju šta će dešavat'' ili se ''po prvi put, od Daytona, plaše budućnosti''..dakle, sada se konačno dešavaju one stvari koje se najavljuju svakim izborima: p r o m j e n e. Pa kakve god.madner wrote: U sustini se radi o povrijedjenoj sujeti. Jedan dio bosnjackih intelektualaca je prihvatio etnicku podjelu i misli da je u ovom ustroju nemoguce imati bosansku stranku. Uspjeh SDP se kosi se njihovom teorijom i zato zarko prizeljkuju krah istog, kako bi validirali svoje stavove.
- yugi
#4686 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne valja Kazaz,ne valja Filandra,ne valja Kasim Trnka...pa ko valja???
- nosara
#4687 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ko god ima muda, ali misli gornjom a ne donjom glavom...yugi wrote:Ne valja Kazaz,ne valja Filandra,ne valja Kasim Trnka...pa ko valja???
- yugi
#4688 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I po mogućnosti ima stavove imanentne platformašima jelnosara wrote:Ko god ima muda, ali misli gornjom a ne donjom glavom...yugi wrote:Ne valja Kazaz,ne valja Filandra,ne valja Kasim Trnka...pa ko valja???
- Prpa.ba
#4689 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Naravno da nema. Srbi iz RS-a i vecina hrvata na prostorima tri kantona Federacije BiH ionako nemaju nikakve veze sa Bosnom, pa ne vidim ni sto bi podrzavali svebosanski pokret bilo koje vrste.1mustra wrote:Zar ni nakon 20 godina nije jasno da taj "svebosanski" pokret nema nikakvu podrsku u RS i bivsoj HB, nit ce je ikad imati.
Govori se o pristupu Bosnjaka. Da li zelite sa vazelinom ili bez vazelina. Vazelinski pristup SDP-a ce vas tolerisati i davati vam daleko vise od obrazovne i kulturne autonomije. Bezvazelinski pristup koji cete prije ili kasnije izazvati samim vasim djelovanjem nece vam dati ni to. Na svih 51.129 kilometara kvadratnih.
- nosara
#4690 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa ne moze bit dobar platformasima, ako sernja protiv njih...yugi wrote:I po mogućnosti ima stavove imanentne platformašima jelnosara wrote:Ko god ima muda, ali misli gornjom a ne donjom glavom...yugi wrote:Ne valja Kazaz,ne valja Filandra,ne valja Kasim Trnka...pa ko valja???
-
Nass
#4691 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ono sto ja vidim je da je od rata naovamo stvorena jedna ogromna mafija koja se proteze cijelom drzavom, kroz sve politicke stranke, posebno nacionalnog predznaka, i kroz sve narode i sve institucije. Ova tzv. 'izdaja' tzv. 'bosnjackih intelektualaca', kao i nekih ranije drzanih 'bosanskih intelektualaca', nije po meni nista drugo vec upadanje i uplitanje u mrezu ove mafije koje je bilo neminovno. Ja vec vise od godinu dana primjecujem da neko upumpava ogroman novac u medije i da svi mediji i intelektualci, jedan po jedan, prelaze na stranu HDZ-a i Dodika kao i opcenito na stranu etno-teritorijalne politike u BiH..... Mislim da se ipak radi o novcu, trail of money je uvijek najbolji putokaz.
-
palermo
#4692 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Svebosanski pokret, pokret za državu Bosnu i Hercegovinu koja ima svoj smisao, a nije samo prazna ljuštura.1mustra wrote:Zar ni nakon 20 godina nije jasno da taj "svebosanski" pokret nema nikakvu podrsku u RS i bivsoj HB, nit ce je ikad imati.palermo wrote: Ima još jedna stvar koju sam ovih dana primijetio kod običnih ljudi ( joj, što ne volim izraz obični ljudi, kao da postoje neobični, ali haj nek ide ovaj put, zna se na šta mislim). Dakle, ne postoji strah, čak i kod ljudi koji su nekad zaista osježali strah od biločega, sada ćeš čuti, riječi samosvijesti, ohrabrenja, podrške, kao da se progledalo i vidjelo da taj neprijatelj nije tako strašan, kao da se vidjelo da prijeti praznim puškama.
kad smo već kod ovih intelektualaca, nikako mi nije jasno da svako od njih prenebregava jednu, meni čini mi se sasvim očitu činjenicu, ne bude li se dala podrška svebosanskom pokretu,i ne bude li on imao uspjeha, neminovno će se roditi bošnjački pokret koji će imati sasvim druge ciljeve i metode djelovanja. I kojem neće biti baš teško mobilizirati mase.
Ko je taj neprijatelj sto prijeti praznim puskama, Hrvati i Srbi?
Ako nema izgleda da ovaj pokret dobije podršku u RS-u i u bivšoj HB onda smo neprijatelji sve dotle dok neko ( ne kažem ko) ne svede se na statistički beznačajnu mjeru.
neprijatelj koji prijeti praznim puškama je onaj ko želi da ova država ne postoji. Ne znam da li sebe i većinu Hrvata i Srba u to ubrajaš. Tvoj odabir.
- 1gorstak
#4693 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Uspostavljaj "kriticku distancu" kada biras izmedju Coca Cole i Pepsija. Nakon tvoje odluke da izjednacis strane u BiH, sasvim je opravdano smatrati te bezdusnim farizejom koji tako neodoljivo podsjeca na neutralnog Butros Butros Galija. Odnosno, ti si taj koji kvazineutralnoscu izlazi iz tabora bosanskohercegovackih patriota, te je sasvim logicno da se na taj tvoj izlazak i ukaze.black wrote:Enver Kazaz: Troetnička BiH
Piše: Enver Kazaz
..... I dok se formiraju navijački tabori, dok internet forumi vrve jezikom mržnje kao pouzdanim indikatorom stanja međuetničkih odnosa u današnjem trenutku – o strukturnim i drugim pozadinama političke krize, uspostvaljajući kritičku distancu prema svim političkim opcijama, raspravljaju samo rijetki. A oni odmah na tim istim forumima i od strane političkih elita bivaju proglašeni najgorim mogućim izdajnicima, demonima, četnicima, ustašama, balijama, antipatriotima....
Tebe Envere tjeraju plitki porivi da se osjecas superioran u odnosu na prosjecnog covjeka, da se mozes kao izdici i sa Olimpa donijeti neutralan sud, ali nemoj da te iznenadjuje to sto prosjecan covjek sa gnusanjem odbacuje to tvoje dizanje nosa. Ovdje se vodi rovovsku borbu za dusu naseg drustva, ti si odlucio glumiti neutralnost i to je tvoja stvar. Ali nemoj ocekivati od nas da te vidimo onakvim kakvim bi ti zelio biti vidjen. Eno Grebo prije cetiri godine (u emisiji kod Hadzifejzovica) rece kako BiH broji svoje zadnje dane. I on je, kao i ti, umislio da je neki bitan faktor i da je plemenito biti neutralan, ali na kraju dana, niti nasa zemlja broji svoje zadnje dane, niti ce se povjerovati u vasu opredijeljenost za suzivot. Vi hocete da budete neutralni izmedju nas koji volimo ovu zemlju i onih cija ideologija pociva na sudski tretiranom "udruzenom zlocinackom poduhvatu". I onda se bunis ? Jadan si ti moj Envere.
-
klif
#4694 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Iako po vama dvojici Bosanstvo odnosno multi nema šansu, smatram da bi se intenziviranjem aktivnosti od strane SDP-a, od Komšića na dole, moglo makar pokušati pridobiti dio tih ljudi za ideju normalne BiH. Nisam siguran da svi Srbi i Hrvati u BiH protiv nje. Jasno je da je to težak zadatak, ali mislim da ima prostora za takav pristup. Pitanje je samo kako iz ljudi izvući najbolje.Prpa.ba wrote:Naravno da nema. Srbi iz RS-a i vecina hrvata na prostorima tri kantona Federacije BiH ionako nemaju nikakve veze sa Bosnom, pa ne vidim ni sto bi podrzavali svebosanski pokret bilo koje vrste.1mustra wrote:Zar ni nakon 20 godina nije jasno da taj "svebosanski" pokret nema nikakvu podrsku u RS i bivsoj HB, nit ce je ikad imati.![]()
Govori se o pristupu Bosnjaka. Da li zelite sa vazelinom ili bez vazelina. Vazelinski pristup SDP-a ce vas tolerisati i davati vam daleko vise od obrazovne i kulturne autonomije. Bezvazelinski pristup koji cete prije ili kasnije izazvati samim vasim djelovanjem nece vam dati ni to. Na svih 51.129 kilometara kvadratnih.
- nosara
#4695 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa naravno da nisu... Ljudi zrace najboljim, nije potrebno nikakvo cimanje i izvlacenje... Ovim drugim ni to ne pomaze...klif wrote:Iako po vama dvojici Bosanstvo odnosno multi nema šansu, smatram da bi se intenziviranjem aktivnosti od strane SDP-a, od Komšića na dole, moglo makar pokušati pridobiti dio tih ljudi za ideju normalne BiH. Nisam siguran da svi Srbi i Hrvati u BiH protiv nje. Jasno je da je to težak zadatak, ali mislim da ima prostora za takav pristup. Pitanje je samo kako iz ljudi izvući najbolje.Prpa.ba wrote:Naravno da nema. Srbi iz RS-a i vecina hrvata na prostorima tri kantona Federacije BiH ionako nemaju nikakve veze sa Bosnom, pa ne vidim ni sto bi podrzavali svebosanski pokret bilo koje vrste.1mustra wrote:Zar ni nakon 20 godina nije jasno da taj "svebosanski" pokret nema nikakvu podrsku u RS i bivsoj HB, nit ce je ikad imati.![]()
- ravno
#4696 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
1gorstak wrote:Uspostavljaj "kriticku distancu" kada biras izmedju Coca Cole i Pepsija. Nakon tvoje odluke da izjednacis strane u BiH, sasvim je opravdano smatrati te bezdusnim farizejom koji tako neodoljivo podsjeca na neutralnog Butros Butros Galija. Odnosno, ti si taj koji kvazineutralnoscu izlazi iz tabora bosanskohercegovackih patriota, te je sasvim logicno da se na taj tvoj izlazak i ukaze.black wrote:Enver Kazaz: Troetnička BiH
..... I dok se formiraju navijački tabori, dok internet forumi vrve jezikom mržnje kao pouzdanim indikatorom stanja međuetničkih odnosa u današnjem trenutku – o strukturnim i drugim pozadinama političke krize, uspostvaljajući kritičku distancu prema svim političkim opcijama, raspravljaju samo rijetki. A oni odmah na tim istim forumima i od strane političkih elita bivaju proglašeni najgorim mogućim izdajnicima, demonima, četnicima, ustašama, balijama, antipatriotima....
Tebe Envere tjeraju plitki porivi da se osjecas superioran u odnosu na prosjecnog covjeka, da se mozes kao izdici i sa Olimpa donijeti neutralan sud, ali nemoj da te iznenadjuje to sto prosjecan covjek sa gnusanjem odbacuje to tvoje dizanje nosa. Ovdje se vodi rovovsku borbu za dusu naseg drustva, ti si odlucio glumiti neutralnost i to je tvoja stvar. Ali nemoj ocekivati od nas da te vidimo onakvim kakvim bi ti zelio biti vidjen. Eno Grebo prije cetiri godine (u emisiji kod Hadzifejzovica) rece kako BiH broji svoje zadnje dane. I on je, kao i ti, umislio da je neki bitan faktor i da je plemenito biti neutralan, ali na kraju dana, niti nasa zemlja broji svoje zadnje dane, niti ce se povjerovati u vasu opredijeljenost za suzivot. Vi hocete da budete neutralni izmedju nas koji volimo ovu zemlju i onih cija ideologija pociva na sudski tretiranom "udruzenom zlocinackom poduhvatu". I onda se bunis ? Jadan si ti moj Envere.
A nije bogami ni samo "za dušu", nego i da mi škutorska HRHB ne može opet doći u kuću da me ubija, protjeruje i pljačka. Znam da mrzi i zrak koji sa mnom udiše, a ne mene, jebe mi se, nek crkne od svoje mentalne bolesti, samo me interesuje da mu onemogućim da me opet UGROŽAVA!
- 1gorstak
#4697 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Upravo tako. Umjesto da oni koji navodno podrzavaju suzivot, kazu kakvu taktiku (ili cak strategiju) ocekuju od SDP-a, oni toj stranci odmah u startu negiraju pravo da se bori za multietnicki duh, odnosno insistiraju na tom da SDP prihvati ulogu bosnjacke stranke.klif wrote:...smatram da bi se intenziviranjem aktivnosti od strane SDP-a, od Komšića na dole, moglo makar pokušati pridobiti dio tih ljudi za ideju normalne BiH. Nisam siguran da svi Srbi i Hrvati u BiH protiv nje. Jasno je da je to težak zadatak, ali mislim da ima prostora za takav pristup. Pitanje je samo kako iz ljudi izvući najbolje.
Ja evo ocekujem da SDP izvrsi jednu ofanzivu dobre volje na Ljubuski, Nevesinje i Kalesiju, da se sa prosjecnim covjekom na terenu uspostavi direktan kontakt bez medijskog spina. Tribine, predavanja, promocije, sve je to moguce i rezultati su, ako bude truda i rada, garantovani.
-
hajducka travica
#4698 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
za takve ljude kao sto je Enver,ja imam samo jednu jedinu rijec,BUDALETINA!!!1gorstak wrote:Uspostavljaj "kriticku distancu" kada biras izmedju Coca Cole i Pepsija. Nakon tvoje odluke da izjednacis strane u BiH, sasvim je opravdano smatrati te bezdusnim farizejom koji tako neodoljivo podsjeca na neutralnog Butros Butros Galija. Odnosno, ti si taj koji kvazineutralnoscu izlazi iz tabora bosanskohercegovackih patriota, te je sasvim logicno da se na taj tvoj izlazak i ukaze.black wrote:Enver Kazaz: Troetnička BiH
-
hajducka travica
#4699 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
STA COVJEK DA RADI KAD IMA OVAKVE KOMSIJE?Vesna Pešić, zastupnica LDP-a u Narodnoj skupštini: Srbija koristi svaku priliku da uzdrma BiH
Autor F. KARALIĆ 2011-03-21 06:10:00
Pešić: Nacionalni talambasi
Organiziranje zajedničke sjednice vlada RS i Srbije, koja više šteti nego što koristi, pokušaj je da se prikrije teška unutrašnja situacija u Srbiji, kaže Pešić
Organiziranje zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Srbije pokušaj je da se prikrije teška unutrašnja i ekonomska situacija u Srbiji, kazala je za "Dnevni avaz" Vesna Pešić, zastupnica Liberalno-demokratske partije u Narodnoj skupštini Srbije.
Očajno stanje
Pešić kaže da u Srbiji vlada očajno stanje, jer je u posljednjih nekoliko godina oko 400.000 ljudi ostalo bez posla. Tu tešku situaciju u Srbiji rekonstruirana Vlada, što je, kako navodi Pešić, ustvari kozmetika, jer nema nikakvih promjena, kompenzira nekim nacionalnim pitanjima, pa jure u Banju Luku, Crnu Goru, na Kosovo...
- Time više prave haos u regionu. Mi smo bili zapanjeni kad smo čuli da oni obećavaju nekakve vagone, silne kredite, milione eura, a ovdje su ljudi na ivici gladi. Nije mi jasno zašto Vlada Srbije ne vodi jednu konstruktivniju regionalnu politiku, kako bi svi zajednički krenuli ka Evropi, umjesto da se stalno stvaraju nekakvi konflikti - ističe Pešić.
Zastupnica LDP-a tvrdi da je organiziranje zajedničke sjednice vlada svojevrsna priprema za izbore, koji bi u Srbiji trebali biti tačno za godinu. Ali, kako kaže, možda budu i ranije.
- Tako se oni pripremaju za izbore, udaraju u te nacionalne talambase. Ali, to izaziva uznemirenje, prije svega u BiH, ali i u cijelom regionu. Onda se svi pitaju jesu li odustali od te miloševićevske politike ili nisu. Mi stalno imamo red nečeg evropskog, konstruktivnog, pa se najedanput okrene list, trči se u Banju Luku i na Kosovo i počne voditi jedna nacionalna politika - mišljenja je Pešić.
Koriste priliku
Ona smatra da sastanci poput zajedničke sjednice vlada Srbije i RS imaju više štete nego koristi. Ističe i da ima utisak da politika Srbije nije konstruktivna kada je riječ o BiH. Srbija se kune da priznaje BiH, ali istovremeno, kako kaže Pešić, svaku priliku koristi da je uzdrma.
- antimobbing
- Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.
#4700 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vezano za svebosanski pokret on se može desiti samo ukoliko se na svim stranama pojave neki ljudi koji će da slušaju, osluškuju potrebe i interaktivno komuniciraju sa narodom ''bez ličnog interesa''.palermo wrote: Svebosanski pokret, pokret za državu Bosnu i Hercegovinu koja ima svoj smisao, a nije samo prazna ljuštura.
Pojedinci koji ne slušaju glas naroda i ne uvažavaju njegovo mišljenje, ustvari ga preziru i smatraju niže razrednim u odnosu na njega individualno kao pojedinca, što je odlika diktatora.
Razgovarao sam sa ljudima koji su mi rekli da su protesti u Sarajevu propali, upravo iz razloga što je raja prepoznala da su se organizatori vodili samo ličnim interesom i samo-promocijom ne slušajući glas mase.
Pored ovoga, dodatno su isprepadali raju sa nekom ideologijom, zastavama i onim glavurdama tako da je rezultat bio samo deset ljudi.
Narod je to prepoznao pa nije uopće izašao na proteste, kao što je to bio slučaj sa protestima za generala Divjaka koji su organizovani ''iskreno iz srca i bez ikakvog ličnog interesa nekog pojedinca ili grupe'', na koje je izašlo nekoliko hiljada ljudi ...
Općenito naša sužena svijest i samo lični interes sve uništavaju ...
Trenutno svi normalni građani u BiH, bez obzira na naciju, imaju samo dva zahtjeva prvi je stvaranje normalnih uvjeta za život a ne preživljavanje i drugi je da se oslobode dugova u koje su ih vještački i doživotno uvalili sa kamatnim stopama koje su veće od evropskih za 3,5 puta.
Ništa više – ostalo je sve ne bitno.
http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/110321027