BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

heckler

#4676 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

madner wrote:
Ne bas. Da odemo malo kroz historiju. :D

Kada je NATO isao na standardizaciju kalibra, izbor je bio 105 ili 155mm. 105mm je imao vecu vatrenu moc, zbog znatno vece kadence. 155mm je imao veci ucinak, narocito protiv pripremljenih vatrenih polozaja. Domet opste nije bio bitna stavka.

Pojavom DPICMa situacije se malo promjenila, jer veci volumen 155mm znaci dovoljno vise bombica.

Danas kada se ide na pogodak iz prvog hica, ucinak je opet vazniji od brzine paljbe.

:D

Jes, a u "dobra stara vremena" nuklearne artiljerije i bojnih otrova, sacekas samo malo da puhne vjetar sa tvoje strane pa saljes niz vjetar.

Image
heckler

#4677 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Alfons Kauders wrote:
heckler wrote:
Kad sam prvi put procitao opis djelatnosti firme i vidio da eksplicitno spominju "modernizaciju", palo mi je na pamet da ce mozda raditi konverzije M16tki na M4.
Ako je OSBiH vec sudjena M4 kao osnovno oruzje, i ako postoji mogucnost da domaca firma uradi konverziju M16tki iz skladista, zasto da ne.
Da, ja to govorim kako sam vidio sliku ovog SMG-a - da se radi kako bi postepno usvojili proizvodnju AR platforme. :thumbup:

Nema tu puno pameti, bitno je imati pogon koji ce raditi "lower" kako sam linkao ranije. Dizajn svega je vec dostupan online i to fakat nije problem. Danas cak rade minijaturjne CNC glodalice napravljene upravo za jednu stvar - pravljenje "lowera" za AR-15. To je naravno za entuzijaste i ludake, ali samo dokazuje koliko su se stvari promijenile i kako je malo potrebno da se krene.

Jako zanimljivo glede adopcije M4 u OSBiH... Kao i za izvoz (u prvom redu na civilno trziste). Bilo bi lijepo kad bi znali da li ce AC Unity dobiti kakvih ISO certifikata, jer bi to pomoglo oko prodaje civilima - nepoznat brend nije problem ako u startu ima papire koji dokazuju da nisu levati.
Patenti za AR-15 dizajn su vec davno istakli tako da nema legalnih prepreka za proizvodnju klonova(stim da je M4 kao ime je zasticeno i nebi se smjelo tako zvati). Dizajn dokumentacija postoji, ali masa popratne tehnicke dokumentacije vjerovatno nije tek tako dostupna. Materijal i sva sila proizvodne dokumentacije i specifikacije za kvalitet itd to bi morali ili sami razviti ili na neki drugi nacin doci do toga.
Ostalo se sve svodi na standardnu ekonomsku racunicu. Mozes li sve to proizvesti sa dovoljno dobrim omjerom kvalitete naspram cijene da budes konkurentan i jesi li spreman uci u tu trku. Oni djeluju da jesu i zelim im svu srecu svijeta.

Te glodalice sto si spomenuo su rezultat interesantnih "rupa" u zakonu u Americi. U Americkom zakonu kao oruzje se definise samo "lower" i to je dio koji mora da nosi serijski broj i registruje se. Svi ostali dijelovi orudja se vode kao sporedni dijelovi i moze se trgovati snjima bez zakonskih prepreka.
Eh sad, ako si sposoban samostalno napraviti lower za licnu upotrebu onda po zakonu pusku ne moras registrovati. Nakon toga se moralo definisati sta to tacno znaci "napraviti" lower. Bog zna kakvim definicijama nadoslo se na to da finalnih 20% obrade odlivka se kvalifikuje kao "samostalno napravljen" dio. Znaci likovi ti prodaju 80% finaliziran odlivak, i to na nacin da je potrebno najmanje specijalizovane opreme da ga dovrsis sa detaljnim instrukcijama i mehanickim vodicima i ti fakticki busis par rupa i turpijas par sati i imas pusku koju ne moras registrovati. Kakav sistem!
Alfons Kauders

#4678 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

heckler wrote:
Alfons Kauders wrote:
heckler wrote:
Kad sam prvi put procitao opis djelatnosti firme i vidio da eksplicitno spominju "modernizaciju", palo mi je na pamet da ce mozda raditi konverzije M16tki na M4.
Ako je OSBiH vec sudjena M4 kao osnovno oruzje, i ako postoji mogucnost da domaca firma uradi konverziju M16tki iz skladista, zasto da ne.
Da, ja to govorim kako sam vidio sliku ovog SMG-a - da se radi kako bi postepno usvojili proizvodnju AR platforme. :thumbup:

Nema tu puno pameti, bitno je imati pogon koji ce raditi "lower" kako sam linkao ranije. Dizajn svega je vec dostupan online i to fakat nije problem. Danas cak rade minijaturjne CNC glodalice napravljene upravo za jednu stvar - pravljenje "lowera" za AR-15. To je naravno za entuzijaste i ludake, ali samo dokazuje koliko su se stvari promijenile i kako je malo potrebno da se krene.

Jako zanimljivo glede adopcije M4 u OSBiH... Kao i za izvoz (u prvom redu na civilno trziste). Bilo bi lijepo kad bi znali da li ce AC Unity dobiti kakvih ISO certifikata, jer bi to pomoglo oko prodaje civilima - nepoznat brend nije problem ako u startu ima papire koji dokazuju da nisu levati.
Patenti za AR-15 dizajn su vec davno istakli tako da nema legalnih prepreka za proizvodnju klonova(stim da je M4 kao ime je zasticeno i nebi se smjelo tako zvati). Dizajn dokumentacija postoji, ali masa popratne tehnicke dokumentacije vjerovatno nije tek tako dostupna. Materijal i sva sila proizvodne dokumentacije i specifikacije za kvalitet itd to bi morali ili sami razviti ili na neki drugi nacin doci do toga.
Ostalo se sve svodi na standardnu ekonomsku racunicu. Mozes li sve to proizvesti sa dovoljno dobrim omjerom kvalitete naspram cijene da budes konkurentan i jesi li spreman uci u tu trku. Oni djeluju da jesu i zelim im svu srecu svijeta.

Te glodalice sto si spomenuo su rezultat interesantnih "rupa" u zakonu u Americi. U Americkom zakonu kao oruzje se definise samo "lower" i to je dio koji mora da nosi serijski broj i registruje se. Svi ostali dijelovi orudja se vode kao sporedni dijelovi i moze se trgovati snjima bez zakonskih prepreka.
Eh sad, ako si sposoban samostalno napraviti lower za licnu upotrebu onda po zakonu pusku ne moras registrovati. Nakon toga se moralo definisati sta to tacno znaci "napraviti" lower. Bog zna kakvim definicijama nadoslo se na to da finalnih 20% obrade odlivka se kvalifikuje kao "samostalno napravljen" dio. Znaci likovi ti prodaju 80% finaliziran odlivak, i to na nacin da je potrebno najmanje specijalizovane opreme da ga dovrsis sa detaljnim instrukcijama i mehanickim vodicima i ti fakticki busis par rupa i turpijas par sati i imas pusku koju ne moras registrovati. Kakav sistem!
Da :D

I upravo tu lezi prilika za ovakve proizvode. Neko ima stari "lower" od M70 ili slicnog AKMa? Uzme Alfa parts kit i prepakuje ga u novu, dosta prakticniju pusku sa puno boljim kundakom, ergonomijom, kao i opcijama za nadogradnju.

https://www.youtube.com/watch?v=BTojV_NqWCA

S druge strane, SMG6 je zanimljiv radi drugih "rupa" i radi mogucnosti koristenja viskova M16 za "nov" proizvod
Seawolf

#4679 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Seawolf »

Alfons Kauders wrote: ...
I upravo tu lezi prilika za ovakve proizvode. Neko ima stari "lower" od M70 ili slicnog AKMa? Uzme Alfa parts kit i prepakuje ga u novu, dosta prakticniju pusku sa puno boljim kundakom, ergonomijom, kao i opcijama za nadogradnju...
Nekada davno, dok smo još sami dizajnirali i proizvodili oružje, postojao je u našem jeziku izraz za ono što danas nazivate "lower".
Comanche

#4680 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Comanche »

To sa prepakovanjem AR puske u automat od 9mm baš i nije najbolja ideja. Nisam siguran dali ima kupaca za tako nešto u Evropi a u USA ih već ima dosta sličnih varijanti i to sa veoma niskom cijenom od $400 tako da neznam gdje bi se tu probio bosanski automat u 9mm. Eh sad kad bi napravili jeftiniji kopiju češkog CZ EVO, SiG MPX ili neki hibrid ta dva automata onda bi mogli da pričamo o nekom uspjehu.
A_A_AKCIJA

#4681 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by A_A_AKCIJA »

Seawolf wrote:
Alfons Kauders wrote: ...
I upravo tu lezi prilika za ovakve proizvode. Neko ima stari "lower" od M70 ili slicnog AKMa? Uzme Alfa parts kit i prepakuje ga u novu, dosta prakticniju pusku sa puno boljim kundakom, ergonomijom, kao i opcijama za nadogradnju...
Nekada davno, dok smo još sami dizajnirali i proizvodili oružje, postojao je u našem jeziku izraz za ono što danas nazivate "lower".
Pokušavam da se sjetim i ne pada mi niti jedan proizvod koji je dizajniran u ex-Yu. Sve odreda su bili klonovi ili blagi redizajni stranih oružja: m48-njemački k98, m70-ak47,pasp-ak47, pap-sks, m57-tt33, m53-mg42, cz99-sig226...

Svaki od navedenih je bio lošiji od originala.
archi_a

#4683 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Nuken wrote:
Šta bih dao da sutra objave kako Prvi ostaje praznik a onda izađe neki snimak s poligona :roll: :lol:
Jedan fix si prošao, još samo slike sa poligona. Hahhahhha
155_mm

#4684 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

kad procitam ovakav naslov izaspem se. a o tekstu da i ne govorim

a visi sliku i naslova kod ovi.
http://www.direktno24h.com/bosni-ne-tre ... aca-puska/

ovo stvarno polako prelazi u masovnu histeriju. da hoce vise izaci sa konkretnim stvarima oko tih pusaka prije nego neki ne polude

i nemojte ove gluposti siriti dalje molim vas.
Last edited by 155_mm on 06/07/2017 21:15, edited 1 time in total.
Nuken

#4685 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

155_mm wrote:
kad procitam ovakav naslov izaspem se. a o tekstu da i ne govorim

a visi sliku i naslova kod ovi.
http://www.direktno24h.com/bosni-ne-tre ... aca-puska/

ovo stvarno polako prelazi u masovnu histeriju. da hoce vise izaci sa konkretnim stvarima oko tih pusaka prije nego neki ne polude.

Meni se plače na ovo...Koliko je dobro bilo dok se jedino na ovom forumu diskutovalo o pušci i svemu. Sad čista patriohiserija ili kako to već nazvati. Polako :(
racionalista

#4686 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by racionalista »

Danas sam saznao da se na ovim snimcima ne koristi nijedno oružje proizvedeno u AC Unity-u pošto nijedna cijev nije izašla iz kruga fabrike u Vitkovićima. Sva testiranja su rađena u sklopu AC Unitya, urađeno je oko 300 komada različitih "cijevi" i jedino što se još čeka jeste dodijela "brojeva". Po svemu sudeći to će se tempirati sa raspisivanjem tendera za nabavku opreme FMUP-u.
heckler

#4687 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

racionalista wrote:

Danas sam saznao da se na ovim snimcima ne koristi nijedno oružje proizvedeno u AC Unity-u pošto nijedna cijev nije izašla iz kruga fabrike u Vitkovićima. Sva testiranja su rađena u sklopu AC Unitya, urađeno je oko 300 komada različitih "cijevi" i jedino što se još čeka jeste dodijela "brojeva". Po svemu sudeći to će se tempirati sa raspisivanjem tendera za nabavku opreme FMUP-u.
Ovdje je vec jednom potvrdjeno da se cijevi proizvode u Gorazdu. Mozes li i ti takodjer preko svog izvora potvrditi da se same cijevi proizvode u Gorazdu. Nije zgoreg imati potvrdu iz vise izvora.
155_mm

#4688 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

heckler wrote:
racionalista wrote:

Ovdje je vec jednom potvrdjeno da se cijevi proizvode u Gorazdu. Mozes li i ti takodjer preko svog izvora potvrditi da se same cijevi proizvode u Gorazdu. Nije zgoreg imati potvrdu iz vise izvora.
i nek priupita sta znaci razlicitih cijevi. razlicitih kalibara ili je to sve u kalibru 9 mm?
krater

#4689 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Hemijska kompozicija celika za pistoljske, puscane automatske/poluautomatske, snajperske, mitraljeske cijevi.

AISI 4140
Cr Chromium 0.80 - 1.10
Mn Manganese 0.75 - 1.0
C Carbon 0.380 - 0.430
Si Silicon 0.15 - 0.30
Mo Molybdenum 0.15 - 0.25
S Sulfur 0.040
P Phosphorous 0.035

42CrMo4
C Si Mn P S Cr Mo
0.38 - 0.45 max 0.4 0.6 - 0.9 max 0.025 max 0.035 0.9 - 1.2 0.15 - 0.3

34CrNiMo6
C Carbon 0.3 - 0.38 max
Si Silicon 0.4
Mn Manganese 0.5 - 0.8
Ni Nickel 1.3 - 1.7 max
P Phosphorous 0.025 max
S Sulfur 0.035
Cr Chromium 1.3 - 1.7
Mo Molybdenum 0.15 - 0.3

416 STAINLESS
Carbon: 0.15 max
Phosphorus: 0.060 max
Silicon: 1.00 max
Manganese: 1.25 max
Sulfur: 0.150 min
Chromium: 12.00-14.00

MIL-S-11595
C Mn Si P S Cr Mo V Al
0.45 0.75 0.30 0.020 0.020 0.95 0.35 0.25 0.01

MIL-S-46047
C Mn Si P S Cr Mo V Al
0.42 0.85 0.30 0.020 0.020 1.1 0.65 0.25 0.01

Tezina polufabrikata za cijev 12.7 mm 33,11 kg +/-
Tezina finalizovane cijevi 11.34 kg +/-
Ovako 100 tona ili 3000 polufabrikata za cijevi 12.7 mm proizvede se u jednoj sarzi ili za 30 minuta u zeljezari Zenica. Ili u zeljezari Ilijas u jednoj smjeni sa jednom elektrolucnom peci.

http://www.designfax.net/news/archive/1 ... ture-2.asp
Nuken

#4690 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Kako bi bilo lijepo vidjeti pripadnike FMUP-a naoružane Alfom ili domaćim kalašnjikovom. Eto, da je Dodik bio malo pametniji i pogurao Redžu mogao je od njega kupiti Alfe koje su vjerovatno jeftinije od Taurusa, i za kilogram lakše :D
use your illusion

#4691 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by use your illusion »

.
Last edited by use your illusion on 27/05/2019 22:43, edited 1 time in total.
ranger

#4692 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ranger »

jesu
155_mm

#4693 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

krater wrote:Hemijska kompozicija celika za pistoljske, puscane automatske/poluautomatske, snajperske, mitraljeske cijevi.

AISI 4140
Cr Chromium 0.80 - 1.10
Mn Manganese 0.75 - 1.0
C Carbon 0.380 - 0.430
Si Silicon 0.15 - 0.30
Mo Molybdenum 0.15 - 0.25
S Sulfur 0.040
P Phosphorous 0.035

42CrMo4
C Si Mn P S Cr Mo
0.38 - 0.45 max 0.4 0.6 - 0.9 max 0.025 max 0.035 0.9 - 1.2 0.15 - 0.3

34CrNiMo6
C Carbon 0.3 - 0.38 max
Si Silicon 0.4
Mn Manganese 0.5 - 0.8
Ni Nickel 1.3 - 1.7 max
P Phosphorous 0.025 max
S Sulfur 0.035
Cr Chromium 1.3 - 1.7
Mo Molybdenum 0.15 - 0.3

416 STAINLESS
Carbon: 0.15 max
Phosphorus: 0.060 max
Silicon: 1.00 max
Manganese: 1.25 max
Sulfur: 0.150 min
Chromium: 12.00-14.00

MIL-S-11595
C Mn Si P S Cr Mo V Al
0.45 0.75 0.30 0.020 0.020 0.95 0.35 0.25 0.01

MIL-S-46047
C Mn Si P S Cr Mo V Al
0.42 0.85 0.30 0.020 0.020 1.1 0.65 0.25 0.01

Tezina polufabrikata za cijev 12.7 mm 33,11 kg +/-
Tezina finalizovane cijevi 11.34 kg +/-
Ovako 100 tona ili 3000 polufabrikata za cijevi 12.7 mm proizvede se u jednoj sarzi ili za 30 minuta u zeljezari Zenica. Ili u zeljezari Ilijas u jednoj smjeni sa jednom elektrolucnom peci.

http://www.designfax.net/news/archive/1 ... ture-2.asp
sta se sve moze lijevati u ilijasu. ja koliko znam da liju sivi celik za auto dijelove samo on nije namjenjen za oruzje.

BNT zasigurno moze raduti cijevi za topove 20 i 23 mm. ne znam da li bi mogli i 12.7 da rade na tim masinama.
155_mm

#4694 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Nuken wrote:Kako bi bilo lijepo vidjeti pripadnike FMUP-a naoružane Alfom ili domaćim kalašnjikovom. Eto, da je Dodik bio malo pametniji i pogurao Redžu mogao je od njega kupiti Alfe koje su vjerovatno jeftinije od Taurusa, i za kilogram lakše :D
mislim da bi one kalasnjikove trebalo odvojiti od price prva bh. puska. mislim da su oni tu uskocili sasvim drugim pravcom. ipak se tu radi o projektu modernizacije M70 i tu nema nista novo. vise ce se prodavati dijelovi te puske za modernizaciju nego gotove puske.

kako cure informacije sve vise vjerujem da je puska nesto u stilu M-4. sto mozda i nije najidealnije ali mozda ima veze sa time da je sluzbena puska OS BiH upravo M-4. problem M-4 je relativno velik broj zastoja zbog sistema pozajmice barutnih gasova. taj problem su njemci odlicno rijesili sa novim sistemom pozajmice gasova na HK-416 a ostatak djelova je ustvari M-4.
Nuken

#4695 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

155_mm wrote:
Nuken wrote:Kako bi bilo lijepo vidjeti pripadnike FMUP-a naoružane Alfom ili domaćim kalašnjikovom. Eto, da je Dodik bio malo pametniji i pogurao Redžu mogao je od njega kupiti Alfe koje su vjerovatno jeftinije od Taurusa, i za kilogram lakše :D
mislim da bi one kalasnjikove trebalo odvojiti od price prva bh. puska. mislim da su oni tu uskocili sasvim drugim pravcom. ipak se tu radi o projektu modernizacije M70 i tu nema nista novo. vise ce se prodavati dijelovi te puske za modernizaciju nego gotove puske.

kako cure informacije sve vise vjerujem da je puska nesto u stilu M-4. sto mozda i nije najidealnije ali mozda ima veze sa time da je sluzbena puska OS BiH upravo M-4. problem M-4 je relativno velik broj zastoja zbog sistema pozajmice barutnih gasova. taj problem su njemci odlicno rijesili sa novim sistemom pozajmice gasova na HK-416 a ostatak djelova je ustvari M-4.

Naravno da treba odvojiti na:
puška
automat (ovo se sad sa sigurnošću može reći)
pištolj :D

Jedva čekam da vidim H-155 ili Alfu u akciji. Ne znam zašto to rade toliko tajnovito :?

Srbi prvo objave maketu i sve tehnikalije a onda odluče da započnu taj projekt :lol:
krater

#4696 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

@155mm

Imaju dvije elektrolucne peci po 15 tona svaka. Moze se organizovati proizvodnja ovih legura samo trebaju vakum pumpe i masina za kontinuirano lijevanje cijevi/sipki.

Mogu se nadograditi i ove indukcione peci sa vakum pumpama za rafiniranje, bitno je da peci mogu postici veliku temperaturu sto ovisi od jacine transformatora.
155_mm

#4697 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

krater wrote:@155mm

Imaju dvije elektrolucne peci po 15 tona svaka. Moze se organizovati proizvodnja ovih legura samo trebaju vakum pumpe i masina za kontinuirano lijevanje cijevi/sipki.

Mogu se nadograditi i ove indukcione peci sa vakum pumpama za rafiniranje, bitno je da peci mogu postici veliku temperaturu sto ovisi od jacine transformatora.
znaci trenutno nije moguce raditi cijevi ali iz dodatna ulaganja bi moglo. idealno bi bilo kada bi se zeljezara ilijas mogla osposobiti za sve cijevi potrebne NI. to bi bila ogromna stvar. ali bas ono ogromna.

to bi moglo ici u okviru ovog naseg forumskog plana da sto vise privatni sektor ukljucimo u bosanski odbranbeni sistem. :D
heckler

#4698 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Interesantni infosi i dobar link.

Nego, mozda skroz nevezano, ali izvlazim negdje iz malog mozga prije ne znam koliko godina dolazio je u Bosnu neki od direktora cini mi se Colta i govorilo se o mogucoj saradnji i izmedju ostalog spominjala se mogucnost za livnicu legura za oruzje. Ne mogu da nadjem tu vijesti vise.
155_mm

#4699 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

heckler wrote:Interesantni infosi i dobar link.

Nego, mozda skroz nevezano, ali izvlazim negdje iz malog mozga prije ne znam koliko godina dolazio je u Bosnu neki od direktora cini mi se Colta i govorilo se o mogucoj saradnji i izmedju ostalog spominjala se mogucnost za livnicu legura za oruzje. Ne mogu da nadjem tu vijesti vise.
ArmaLite iz SAD zainteresovana za podizanje valjaonice obojenih metala

Izvor: eKapija.BA, 09.09.2013 09:54:20

ArmaLite iz SAD zainteresovana za podizanje valjaonice obojenih metala

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije sa saradnicima, primio je delegaciju američke kompanije „ArmaLite, Inc", koju je predvodio Mark Westrom, predsjednik kompanije.

Kako saopćavaju iz Ministarstva gosti iz SAD su u toku proteklih par dana obišli neke od proizvodnih kapaciteta namjenske industrije Federacije BiH i izrazili zadovoljstvo sa napretkom u organizacionom, proizvodnom i komercijalnom oporavku namjenske industrije.

Posebno su istakli svoje iznenađenje sa napretkom u radu privrednih društava „Igman" d.d. iz Konjica i „Unis Ginex" d.d. iz Goražda, čije proizvode imaju namjeru naručiti za američko tržište. Istakli su i zainteresiranost za buduća ulaganja u podizanje valjaonice obojenih metala za potrebe namjenske industrije.

Ova posjeta je potvrda nastavka povećanog interes SAD za namjensku industriju Federacije BiH, što svakako podupire euroatlanski put države Bosne i Hercegovine.
bio cojek i oso.
heckler

#4700 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

A jes, svaka ti dala. Trebao bi ih opet zvati :D
Post Reply