Kaligrafija wrote:
Ma da, ko u jednom selu, dva seljaka nabavila kuju, koju niko od njih nije hranio, nego drugi ljudi, nije imala ni dom, ni nista, samo za potrebe njihovih pasa da prostis, da nebi bili agresivni u vrijeme parenja, jadnica je dva puta godisnje radjala po 10 kucica, okotila je za nekoliko godina blizu 100 pasa, koji su baceni u gradove na ulicu, jer im smetaju oko kuca...nikad niko nije ni pomislio da je sterilise, niti su kome dali...Na kraju su rekli, previse se koti i odveli je u sumu i ubili, jer su lovci... a njeni psici su garant zavrsili kod sintora ili mrtvi...jel to ispravno, zar to nije ljudski cejf, zar ih ljudi nisu stvorili iz sebicnih razloga, bacili na ulicu iz sebicnih razloga i ubili iz sebicnih razloga!?? Nikad nije ni zalajala na nekog, nikad ujela, cista dobrota...!!! Jel zasluzila takav zivot-i smrt!?
Isto to ljudi rade sa macama lovicama, puste macku da se koti ako je dobra lovica, jer kao izgubice nagon i agresivnost i prestace da lovi i onda joj macice zafrljace negdje na ulicu, ako ne i u rijeku, jel to zivot!??
Macka se kao i pas "pripitomila" uz covjeka, prije deset hiljada godina ili vise, ljudi su njen svijet, ona je dobila besplatnu hranu, dom, nekog da je voli, covjek je dobio macku...!

Ovaj smajli zato sto
macku, ne mozes nikad pripitomiti, ona pripitomi tebe...! Divlje macke i pse, prvobitni ljudi nisu pripitomili, tako da su ih uzeli iz prirode i nasiiu pripitomljavali, vec su oni sami prisli covjeku, jer je covjek znacio besplatnu hranu i skloniste...! Macka je lovila sitnu gamad i pazila covjekovo skloniste, dok je pas cuvao dom, bio vjeran prijatelj i bla, bla...znaci simbioza covjeka i zivotinje...!
Sto se tice sterilizacije, ja sam pobornik i za ljude, jedni da imaju jedno ili dvoje djece, drugi da nemaju nikako, da bi se vremenom uradila dobrovoljna depopulacija planete i da covjek prestane biti virus koji crpi resurse i sve unistava...Bilo bi manje ljudi, vise sitih i napitih, manje ratova, manje problema i za ljude i za zivotinje, biljke, ribe i sav drugi zivi svijet...! Bez uvrede, moje razmisljanje je takvo...!