Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
theTruePath wrote:
svaka cast ovim ortodoxnim jevrejima,moram ih naci na netu i poslati mail podrske..stvarno me uvijek pozitivno iznenade na svakim antiizraelskim protestima
theTruePath wrote:
svaka cast ovim ortodoxnim jevrejima,moram ih naci na netu i poslati mail podrske..stvarno me uvijek pozitivno iznenade na svakim antiizraelskim protestima
vs84sa wrote:jel ti stvarno vjerujes svemu sto vidis? propaganda je cudo...
A da li tebi stvarno manjka toliko informisanosti o ovoj temi da ne znas da postoji jedna povelika grupa ultraortodoksnih Jevreja koji ne priznaju drzavu Izrael i smatraju je "djavoljim" djelom jer iza nje ne stoji obecani Mesija? Da redovno sudjeluju u svim antiizraelskim demonstracijama? Dakle informisi se malo prije nego sto se pocnes provaljivati ovdje i svima javno pokazivati svoje neznanje. Barem je to sada lako, postoji google.
vas dvojica iznad imate zanimljive avatare a ovaj treci sto meni kaze da trolam? moje pitanje se odnosilo na brod koji je krenuo prema gazi ako je to trol onda ne znam o cemu da pise, mozda da se vratimo na temu kako je nekom draza zastava tudje zemlje nego sopstvene?
p.s. odgovor kolegi theTruePath je bio pomalo ironican jer je on zagovornik tih svjetskih urota, teorija zavjere, ubacenih zapadnjacki agenata da zakuhavaju itd. ali kada nadje temu koja njemu pashe onda je to sve tako kako izgleda.
ono sto ti zagovaras Hamas je pokusao prije 2 godine i sravnili su ih sa zemljom, ako mislis da je to rjesenje za palestinski narod koji u 21 st. trpi ovakva stradanja onda mi je zao i tebe i njih. ako mislis da ce iran napraviti atomsku i time smiriti situaciju na bliskom istoku opet se grdno varas. izrael ratuje 60 godina ne samo svojom voljom nego i silom prilika, ljudi imaju najrazvijeniju obavjestajnu sluzbu na svijetu, pa sta mislis ko je "uklonio" onog fizicara u Iranu? i ovo ce okrenuti u svoju korist ili ce svesti posljedice na minimum, ja nisam branio izrael niti opravdavam njihove zlocine ali ne vodim se ni tvojom logikom o tome se radi.
Izrael ima najjaci vjetar koji im puse u ledja..zato su tako i "poletni"..
Kada taj vjetar,prestane da duva..onda nece imati ko da ih cuva..
Ne bih voleo biti njihov komsija,tamo ne smijes ni prdnuti, a da ne ugrozis njihovu nacionalnu sigurnost..
Lijepa nasa bosna..vjetar puse u prsa,al fino opet
BarbaDue wrote:vs84sa, Halo tamo svakodnevno bude ubijeno pet-deset palestinaca...tebi je to NORMALNO i ti to odobravas??? Na koji se nacin braniti?
Sta ti zagovaras ovdje? Jasno nam reci...
Ona zeli da kaze kako bi i dalje trebalo da se nastavi sa dijalogom i mirovnim konferencijama pod patronatom Amerike.
Da se i dalje nastavi sa usvajanjem rezolucija UN-a koje ce Izrael da izignorise kao peder lezbejku!
Da se i dalje nastavi sa mrcvarenjem,ubijanjem,protjerivanjem,etnickim ciscenjem i otimanjem zemlje Palestincima dok Izrael na CNN-u i EuroNewsu-u reklamira svoju zemlju kao raj za turiste.
A mozda bi trebalo i sacekati da Steven Spilberg konacno snimi jedan srceparajuci film o nadljudskoj i herojskoj borbi IDF protiv palestinskih islamistickih militanata koji kao zvijeri bacaju kamenje na njihove tenkove!
U skorije vrijeme treba ocekivati "auto gol" Hamasa i par raketica koje ce pasti u blizini jednog Izraelskog grada.
A mozda se i jedan bombas samoubica nadje pa se raznese u sred Tel Aviva.
Izraelci su poceli gubiti medijski rat i vjerovatno ce Mossad smisliti nacin da vodu okrenu na svoj mlin.
vruce pivo wrote:U skorije vrijeme treba ocekivati "auto gol" Hamasa i par raketica koje ce pasti u blizini jednog Izraelskog grada.
A mozda se i jedan bombas samoubica nadje pa se raznese u sred Tel Aviva.
Izraelci su poceli gubiti medijski rat i vjerovatno ce Mossad smisliti nacin da vodu okrenu na svoj mlin.
'
Ne daj Boze,ali hamas uvijek moze osuditi i ograditi se,,za izraelce je to previse rizicno
Last edited by theTruePath on 02/06/2010 13:01, edited 1 time in total.
Ocigledno da ima razlike izmedju nas Bosnjaka koji smo odrasli na zapadu i ovih Bosnjaka koji su ostali u Bosni. Za mene recimo evropaznaci:civilizacija, ljudska prava, razumljivi ljudi, pravo glasa i slobodnog misljenja, jednakost spolova. A neki Bosnjak iz Sarajeva to sve vidi malo drugacije i to je razumljivo.
Ja bi se recimo prepao kada bi Arapski svijet postao mocan i kada bi svoju kulturu poceo da nameta nama evropljanima. A neki Bosnjak iz Sarajeva bi bio sav sretan.
Ja se radujem sto je Turska zadnjih 100 godina jedna zemlja koja gleda u evropu i u kojoj je vrhovni sloj preuzeo maltene sveukupan mentalitet i kulturu u norme i vrijednosti sa zapada; radujem se sto postoji i zemlja u kojoj vecinom zive muslimani a da je jaka i napredna i uz to jos i postovana i gdje su ljudska prava, ne sjajna, ali ne i katastrofalna kao u ostalim islamskim zemljama. - Neki Bosnjak jedva ceka da pukni konci u Turskoj i da sekularisti izgube kontrolu nad drzavom.
To je posljedica svijeta u kojem smo odrasli. Mi gledamo drugacije na svijet. Da sam odrastao u Sarajevu ja bi bez sumnje svoga oca zvao "babom"; Aliju bi smatrao "vodjom" a naciju bi smatrao "sasvim sporednom stvarcicom". I vjerovatno bi izlazio svaki dan na raznorazne kafe sa prijateljima i zivio svaki dan umjesto da radim svaki dan ko konj a da "zivim"' mjesec dana u godini, tokom godisnjeg odmora.
Svacije misljenje se mora postovati. Bosna se nalazi u evropi a evropa je oko Bosne, ne obrnuto. Turska je na svojoj kozi osjetila prije 90 godina sta se moze destiti ako ne postujes pravila evrope i ako nisi u svim mogucim tokovima od vojne tehnologije i industrzacije do nacionalne ideologije; na nivou. Mi Bosnjaci smo premali da bi zivijeli po Arapskim ili Islamskim vrijednostima jer niko u evropi tako ne zivi. Ni Albanci ni Turci; nasuprot bas je kod njih nacionalna ideologija najizrazenija jer time drze Islamizam van vrata i raskol medju svojim religijama sprijecavaju.
Alija izetbegovic i ostali Bosnjacki intelektualci nisu imali mogucnosti druge nego da Islam prezentiraju kao ultimnu Bosnjacku stvar koja ce spajati Bosnajake. Da je postojala neka ideologija nacionalna oni bi se poljubili u guzu i prihvatili je obadvijema rukama.
Bilo kako bilo mislim da je moj pogled na svijet u svakom slucaju mnogo siri od prosjecnog Bosnjaka iz Sarajeva. Znam kako razmisljaju raznorazni arapi, turci, njemci.
Pitajte_me wrote:Ocigledno da ima razlike izmedju nas Bosnjaka koji smo odrasli na zapadu i ovih Bosnjaka koji su ostali u Bosni. Za mene recimo evropaznaci:civilizacija, ljudska prava, razumljivi ljudi, pravo glasa i slobodnog misljenja, jednakost spolova. A neki Bosnjak iz Sarajeva to sve vidi malo drugacije i to je razumljivo.
Ja bi se recimo prepao kada bi Arapski svijet postao mocan i kada bi svoju kulturu poceo da nameta nama evropljanima. A neki Bosnjak iz Sarajeva bi bio sav sretan.
Ja se radujem sto je Turska zadnjih 100 godina jedna zemlja koja gleda u evropu i u kojoj je vrhovni sloj preuzeo maltene sveukupan mentalitet i kulturu u norme i vrijednosti sa zapada; radujem se sto postoji i zemlja u kojoj vecinom zive muslimani a da je jaka i napredna i uz to jos i postovana i gdje su ljudska prava, ne sjajna, ali ne i katastrofalna kao u ostalim islamskim zemljama. - Neki Bosnjak jedva ceka da pukni konci u Turskoj i da sekularisti izgube kontrolu nad drzavom.
To je posljedica svijeta u kojem smo odrasli. Mi gledamo drugacije na svijet. Da sam odrastao u Sarajevu ja bi bez sumnje svoga oca zvao "babom"; Aliju bi smatrao "vodjom" a naciju bi smatrao "sasvim sporednom stvarcicom". I vjerovatno bi izlazio svaki dan na raznorazne kafe sa prijateljima i zivio svaki dan umjesto da radim svaki dan ko konj a da "zivim"' mjesec dana u godini, tokom godisnjeg odmora.
Svacije misljenje se mora postovati. Bosna se nalazi u evropi a evropa je oko Bosne, ne obrnuto. Turska je na svojoj kozi osjetila prije 90 godina sta se moze destiti ako ne postujes pravila evrope i ako nisi u svim mogucim tokovima od vojne tehnologije i industrzacije do nacionalne ideologije; na nivou. Mi Bosnjaci smo premali da bi zivijeli po Arapskim ili Islamskim vrijednostima jer niko u evropi tako ne zivi. Ni Albanci ni Turci; nasuprot bas je kod njih nacionalna ideologija najizrazenija jer time drze Islamizam van vrata i raskol medju svojim religijama sprijecavaju.
Alija izetbegovic i ostali Bosnjacki intelektualci nisu imali mogucnosti druge nego da Islam prezentiraju kao ultimnu Bosnjacku stvar koja ce spajati Bosnajake. Da je postojala neka ideologija nacionalna oni bi se poljubili u guzu i prihvatili je obadvijema rukama.
Bilo kako bilo mislim da je moj pogled na svijet u svakom slucaju mnogo siri od prosjecnog Bosnjaka iz Sarajeva. Znam kako razmisljaju raznorazni arapi, turci, njemci.
Najgore sto bi moglo da se desi sada je upravo to. Meni se cini da je Hamas sazrio u vezi bombaskih napada i da nece nasjesti na taj trik. Ali nije Hamas jedini koji ima mogucnost izvesti bombaske napade.
Inace rakete su ucinile vise stete nego koristi. Hamasove rakete su jako loseg kvaliteta (one domace proizvodnje tj dorade) sto je razumljivo s obzirom na okolnosti. Cesto su punjene blatom. Od hiljade ispaljenih raketa nije ni deset ljudi poginulo. Jedini siguran nacin da ce neko poginuti od ispaljenih raketa je ako ga ista direktno pogodi (sto se i desavalo u glavnom). Te rakete su na drugoj strani, bez obzira na vrlo slabu destruktivnu moc, odlicno koristile Izraelu u ratu 2008. kao izgovor na napade jer pred TV ekranima cini se impozantno i opasno. Statistike govore drugacije al ko se jos zanima statistikama. Bitan je TV efekat.
Hamas nije u stanju zahtijevati nestanak Izraela tako da retoricko zahtijevanje na tom principu, ma kolko da je opravdan, treba prestati. Medjutim, situacija je nepovoljna za Hamas koji jeste doduse pokusao rijestiti pitanje Izraelske agresije mirovnim putem. Ali kako kada vladaju dvostruki standardi!? Amerika i zapad su priznali IRA-u kao relevantnog i legitimnog pregovoraca, Sjevernu Koreju i razne druge rezime i organizacije koje daleko prednjace u teroru ali Hamas ne dolazi u obzir. To doprinosi radikalizaciji odnosa jer nakon sto je Izrael odbio Hamasov prijedlog na desetogodisnji mir (ar. hudna) i dobio opet po nosu Hamas nije zaista imao sta drugo raditi nego ispaljivati rakete, u suprotnom bojali su se da ce izgubiti legitimitet kod naroda ako budu sjedili nista ne radeci.
Siitska vojska Hezbollah je druga prica. Geostrateski mnogo su bolje pozicionirani od Hamasa. Nisu onemoguceni blokadom i okupacijom tako da mogu lahko nabavljati oruzje, trenirati i odrzavati veze s Iranom i Sirijom. Vojna disciplina u Hezboallhu je daleko veca nego kod Hamasa. Dok ljudi u Gazi za vrijeme protesta i dzenaza masovno ispaljuju metke u zrak (koji su im i te kako potrebni a usput stvaraju opet negativnu sliku) Hezbollah cuva svoje metke za direktnu konfrontaciju sa Izraelom. Ali Hamas takodjer ima jednu prednost nad Izraelom. Izrael ne moze i ne smije uci u gusto naseljena podrucja jer bi se tada nasli u totalnom ratu protiv stanovnistva i izgubili masu ljudi. Price o koristenju nuklearnog oruzja (koje je Izrael vec 68. poceo proizvoditi nakon sto im je Nixon "namignuo" da je to prihvatljivo) protiv Palestine, Jordana i Sirije nisu realne jer bi vjetrovi donijeli radiokativni materijal i u Izrael sto bi imalo katastrofalne posljedice po same Izraelcane. Jedina opcija bi bila koristenje nuklearke protiv Teherana al nisu ludi da koriste takvo mocno oruzje pred kineskim i ruskim pragom.
Situacija je teska jer mirovni proces nigdje ne ide. Izrael je vec od pocetka dokazao da ne zeli two-state solution. Izrael ce nastaviti borbom zivaca izgladnjivati Palestinu dok ponovo ne radikaliziraju situaciju i iznadju novo "opravdanje" za masovne napade. I tako u nedogled dok konacno ne ociste i ne rasele Gazu.
Pitajte_me wrote:Ocigledno da ima razlike izmedju nas Bosnjaka koji smo odrasli na zapadu i ovih Bosnjaka koji su ostali u Bosni. Za mene recimo evropaznaci:civilizacija, ljudska prava, razumljivi ljudi, pravo glasa i slobodnog misljenja, jednakost spolova. A neki Bosnjak iz Sarajeva to sve vidi malo drugacije i to je razumljivo.
ja nisam sarajlija ali sam proveo desetak godina u sarajevu...
nisam upoznao nijednog sarajliju koji oca naziva babo ni koji smatra aliju za nekog oca nacije... o nekim konzervativnim pogledima na svijet i protivljenju sekularizmu da i ne govorim - nidje veze...
o ispijanju kafa i ljencarenju drugom prilikom... sva moja raja radi 50tak sati sedmicno i uzima fine pare...
samo ostaje da te pitam... jesi li ti ikad bio u sarajevu care?
Jesam bio sam. I vidio sam da ima uzasno puno muskarcica sa bradicama i zena kojima se samo oci vide i svi ti moji prijatelji od prije rata koji su prije rata svoga oca nazivali tata; danas koriste Tursku rijec "babo" za to. Pivo piju samo kada su sigurni da ih nece niko vidijeti od "babinih" drugova jer bi to moglo naskoditi karijeri babe. A u kuci su poredani ispod televizija u dnevnom boravku kurani raznorazni i raznorazna tumacenja. Nigdje nisam vidio niti jednu sliku koja bi posjecala na sekularizam. Recimo sliku Tvrtka, Husein Kaptena, ili neso trece sto bi naslutilo da su ti ljudi evropljani i bosanci. Sve su uglavnom dzamije na zidovima i kurani. Mislim ja to postujem i to su moji prijatelji i ja ih volim ali da smo razliciti; jesmo. Ja za njih vjerovatno nisam "pravi Bosnjak" a oni za mene nisu "pravi Bosnjaci". Sve u svemu; drugaciji pogledi na svijet.... Drugacije okolnosti u kojima smo odrasli.
Mene nemoze nista uvrijediti vise nego kada jedan Srbin kaze da je Bosna prije 12. vijeka bila Srpska zemlja. Ove moje jarane to ne tangira ni pet posto. Ali ako kazes nesto protiv Arapa ili Irana eh onda se kod njih tek pale lampice....
Pitajte_me wrote:Jesam bio sam. I vidio sam da ima uzasno puno muskarcica sa bradicama i zena kojima se samo oci vide i svi ti moji prijatelji od prije rata koji su prije rata svoga oca nazivali tata; danas koriste Tursku rijec "babo" za to. Pivo piju samo kada su sigurni da ih nece niko vidijeti od "babinih" drugova jer bi to moglo naskoditi karijeri babe. A u kuci su poredani ispod televizija u dnevnom boravku kurani raznorazni i raznorazna tumacenja. Nigdje nisam vidio niti jednu sliku koja bi posjecala na sekularizam. Recimo sliku Tvrtka, Husein Kaptena, ili neso trece sto bi naslutilo da su ti ljudi evropljani i bosanci. Sve su uglavnom dzamije na zidovima i kurani. Mislim ja to postujem i to su moji prijatelji i ja ih volim ali da smo razliciti; jesmo. Ja za njih vjerovatno nisam "pravi Bosnjak" a oni za mene nisu "pravi Bosnjaci". Sve u svemu; drugaciji pogledi na svijet.... Drugacije okolnosti u kojima smo odrasli.
Mene nemoze nista uvrijediti vise nego kada jedan Srbin kaze da je Bosna prije 12. vijeka bila Srpska zemlja. Ove moje jarane to ne tangira ni pet posto. Ali ako kazes nesto protiv Arapa ili Irana eh onda se kod njih tek pale lampice....
ja sam uvjeren da ti više muškaraca sa bradama i žene kojima se oči vide viđaš tamo odakle nam tipkaš.
a što se tiče Huseina Gradaščevića, sumnjam da bi njemu kao muslimanu bilo drago da se njegove slike kače po zidovima.
MIRNI I DOSTOJANSTVENI PROTEST
protiv izraelskih napada i na humanitarne konvoje i na narod Palestine.
Budimo humani, solidarni, pokušajmo pomoći palestinskom narodu,
onako kako možemo, riječju, djelom.
Četvrtak, 03.06.2010
U 17.30
Oklupljanje ispred BBI centra
Učesnici:
Udruženje „Palestinske dijaspore BiH“
Udruženje Svitanje
Udruženje Mladi Muslimani
Udruženje Nahla
Asocijacija Mladih SDA
Fond Bošnjaci
Udruženje Sirijska dijaspora BiH
Udruženje bosansko-hercegovačko- palestinsko prijateljstvo
Udruženje boraca „Gazi husrev-beg“
Zbor Turskih studenata
Udruženje '' Istanbul Edukatciono-Kulturni Centar'' Sarajevo
theTruePath wrote:MIRNI I DOSTOJANSTVENI PROTEST
protiv izraelskih napada i na humanitarne konvoje i na narod Palestine.
Budimo humani, solidarni, pokušajmo pomoći palestinskom narodu,
onako kako možemo, riječju, djelom.
Četvrtak, 03.06.2010
U 17.30
Oklupljanje ispred BBI centra
Učesnici:
Udruženje „Palestinske dijaspore BiH“
Udruženje Svitanje
Udruženje Maldi Muslimani
Udruženje Nahla
Asocijacija Mladih SDA
Fond Bošnjaci