drugim rijecima imamo problemkiky wrote:đoni ..
nemože se živjeti od prošlosti ali da bi se od nje pobjeglo mora, pored mira biti i pravde, ...
mir bez pravde je nemoguč na duge staze ( mi smo još mila majka kako je u drugim dijelovima svijeta ) ...
sva filozofija je, znači u tome, da se sad, u ustavnim reformama, poštuje princip pravde ... ( dejton je obezbjedio mir.. ) ...
i to je to ...
tek, normalna i mirna bih, može ravnopravno gradit budučnost sa svojim susjedima i biti kompatibilna sa eurointegracijama ...
ako to nekom nije po volji od naših susjeda ( i njihovih klovnova u bih ) onda imamo problem ...
Dešavanja u Srbiji
-
dallton
#4676 Re: Desavanja u Srbiji
- kiky
#4677 Re: Desavanja u Srbiji
šta li če nam biti sa ceriča i sanđaka ...
-
dallton
#4678 Re: Desavanja u Srbiji
kahva, serbe, rahat lokum i sutra nazad za sarajevokiky wrote:šta li če nam biti sa ceriča i sanđaka ...
- kiky
#4679 Re: Desavanja u Srbiji
pa dobro je prošlo izgleda ...
nisu napali vjernike ni cerića ...
nisu napali vjernike ni cerića ...
- Pietje_Bel
#4680 Re: Desavanja u Srbiji
Konacno se Sandzaklije odricu Bosnjastva, ako se ne varam. Ili...?
Ove Sandzaklije dobile kompleks vise vrijednosti prema Bosancima. 
Bošnjaci u Sandžaku imaju svoje vodstvo i neće prodati vjeru za večeru", rekao je Zukorlić dodajući da na silu neće odgovarati silom, jer su "ekstremisti ti koji su slabiUz policijsko obezbjeđenje
Skup reisa Cerića u Tutinu bez incidenata
Poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić danas je u Tutinu rekao da se "uvjerio da se u Srbiji krše prava muslimana" i najavio da će o tome informisati potpredsjednika SAD Josepha Bidena.
Foto: Tanjug"O tome ćemo informisati sve svjetske sile, kao i potpredsjednika SAD, Josepha Bidena koji će ovih dana doći u posjetu balkanskim zemljama", rekao je Cerić, koji će se u 18.00 časova obratiti vjernicima u Sjenici.
Cerićev govor u Tutinu praćen je zvižducima grupe vjernika koja podržava Adema Zilkića, reisa Islamske zajednice Srbije, koja se oštro protivila dolasku Cerića u Sandžak.
Skup vjernika u Tutinu danas je protekao bez incidenata uz veliko policijsko obezbjeđenje. Policija je čuval područje oko džamije, a detaljno su kontrolisana sva vozila koja su ulazila u grad.
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Zukorlić rekao je da "ponekad nisu potrebne riječi da bi se nešto saopštilo, jer slika Tutina sa kordonima policije govori više od riječi".
"Bošnjaci u Sandžaku imaju svoje vodstvo i neće prodati vjeru za večeru", rekao je Zukorlić dodajući da na silu neće odgovarati silom, jer su "ekstremisti ti koji su slabi".
Portparol Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Sead Šaćirović izrazio je zadovoljstvo time što je veliki broj vjernika došao da pozdravi reisa Cerića.
"Jako nam je drago da se nisu ostvarile krvave prognoze, bivšeg tutinskog imama Adema Zilkića", rekao je Šaćirović.
Cerić, koji će u Sandžaku boraviti do srijede, 20. maja, jutros je sa delegacijom Rijaseta u BiH posetio Mešihat Islamske zajednice u Srbiji u Novom Pazaru gdje se sastao sa glavnim muftijom Zukorlićem, a potom i sa predstavnicima organa i ustanova Islamske zajednice u Srbiji, odnosno imamima, predstavnicima obrazovnih i drugih ustanova i institucija, koje deluju u okviru Islamske zajednice u Srbiji.
Zilkić je ranije u pismu upozorio da njegova posjeta može da ima "krvav epilog" i ocijenio da je Cerić učešćem na Objediniteljskom saboru Islamske zajednice u Novom Pazaru, u martu 2007. godine, doprinio produbljivanju podjela među vjernicima.
Islamsku zajednicu u Srbiji predvodi glavni muftija Muamer Zukorlić. Njene pristalice za vrhovnog poglavara smatraju reis- ul -ulemu Mustafu Cerića, a Sarajevo za duhovni centar i sandžačkih muslimana.
Islamska zajednica Srbije formirana je prije par mjeseci, okrenuta je prema Beogradu. Za njenog vrhovnog poglavara, reis u ulemu, izabran je tutinski imam Adem Zilkić, raniji vjerski službenik Mešihata, koji je predvodio Zukorlić.
Od formiranja dvije islamske zajednice u Sandžaku do danas desilo se više učestalih incidenata, prije svega, zbog nastojanja vjerskih lidera da dobiju prevlast nad vjernicima, džamijama, vakufskom imovinom.
U sukobima je bilo i nekoliko povrijeđenih vjernika, a u incidentu ispred Altun-alem džamije, u novembru 2007. godine, povrijeđen je i jedan policajac.
- Socijalista
#4681 Re: Desavanja u Srbiji
Imamo mi svoje "Sandzaklije" u Bosni...Cericu ne vracaj se.Pietje_Bel wrote:Konacno se Sandzaklije odricu Bosnjastva, ako se ne varam. Ili...?
Bošnjaci u Sandžaku imaju svoje vodstvo i neće prodati vjeru za večeru", rekao je Zukorlić dodajući da na silu neće odgovarati silom, jer su "ekstremisti ti koji su slabiUz policijsko obezbjeđenje
Skup reisa Cerića u Tutinu bez incidenata
Poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić danas je u Tutinu rekao da se "uvjerio da se u Srbiji krše prava muslimana" i najavio da će o tome informisati potpredsjednika SAD Josepha Bidena.
Foto: Tanjug"O tome ćemo informisati sve svjetske sile, kao i potpredsjednika SAD, Josepha Bidena koji će ovih dana doći u posjetu balkanskim zemljama", rekao je Cerić, koji će se u 18.00 časova obratiti vjernicima u Sjenici.
Cerićev govor u Tutinu praćen je zvižducima grupe vjernika koja podržava Adema Zilkića, reisa Islamske zajednice Srbije, koja se oštro protivila dolasku Cerića u Sandžak.
Skup vjernika u Tutinu danas je protekao bez incidenata uz veliko policijsko obezbjeđenje. Policija je čuval područje oko džamije, a detaljno su kontrolisana sva vozila koja su ulazila u grad.
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Zukorlić rekao je da "ponekad nisu potrebne riječi da bi se nešto saopštilo, jer slika Tutina sa kordonima policije govori više od riječi".
"Bošnjaci u Sandžaku imaju svoje vodstvo i neće prodati vjeru za večeru", rekao je Zukorlić dodajući da na silu neće odgovarati silom, jer su "ekstremisti ti koji su slabi".
Portparol Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Sead Šaćirović izrazio je zadovoljstvo time što je veliki broj vjernika došao da pozdravi reisa Cerića.
"Jako nam je drago da se nisu ostvarile krvave prognoze, bivšeg tutinskog imama Adema Zilkića", rekao je Šaćirović.
Cerić, koji će u Sandžaku boraviti do srijede, 20. maja, jutros je sa delegacijom Rijaseta u BiH posetio Mešihat Islamske zajednice u Srbiji u Novom Pazaru gdje se sastao sa glavnim muftijom Zukorlićem, a potom i sa predstavnicima organa i ustanova Islamske zajednice u Srbiji, odnosno imamima, predstavnicima obrazovnih i drugih ustanova i institucija, koje deluju u okviru Islamske zajednice u Srbiji.
Zilkić je ranije u pismu upozorio da njegova posjeta može da ima "krvav epilog" i ocijenio da je Cerić učešćem na Objediniteljskom saboru Islamske zajednice u Novom Pazaru, u martu 2007. godine, doprinio produbljivanju podjela među vjernicima.
Islamsku zajednicu u Srbiji predvodi glavni muftija Muamer Zukorlić. Njene pristalice za vrhovnog poglavara smatraju reis- ul -ulemu Mustafu Cerića, a Sarajevo za duhovni centar i sandžačkih muslimana.
Islamska zajednica Srbije formirana je prije par mjeseci, okrenuta je prema Beogradu. Za njenog vrhovnog poglavara, reis u ulemu, izabran je tutinski imam Adem Zilkić, raniji vjerski službenik Mešihata, koji je predvodio Zukorlić.
Od formiranja dvije islamske zajednice u Sandžaku do danas desilo se više učestalih incidenata, prije svega, zbog nastojanja vjerskih lidera da dobiju prevlast nad vjernicima, džamijama, vakufskom imovinom.
U sukobima je bilo i nekoliko povrijeđenih vjernika, a u incidentu ispred Altun-alem džamije, u novembru 2007. godine, povrijeđen je i jedan policajac.
![]()
![]()
Ove Sandzaklije dobile kompleks vise vrijednosti prema Bosancima.
- Socijalista
#4682 Re: Desavanja u Srbiji
Danas u Sandzaku:

-
dallton
#4683 Re: Desavanja u Srbiji
a gdje sarajevska piva na stolovima?
a vidim i zastave su se razvile, jel to startamo proces raspada jugoslavije (citaj srbije) sve ponovo?
- kiky
#4684 Re: Desavanja u Srbiji
samo da nema sranja ...
sve ostalo je inako maskarada ...
sve ostalo je inako maskarada ...
-
dallton
#4685 Re: Desavanja u Srbiji
Cerić se obratio vernicima u Tutinu
18. maj 2009. | 00:56 -> 17:51 | Izvor: B92, Beta, Tanjug
Novi Pazar -- Reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić poručio je vernicima u Tutinu da "ne postoji sila koja će ih razdvojiti od Bosne".
Mustafa Cerić se obraća vernicima u Tutinu (Tanjug)
"Mi smo jedno, nema sile koja će nas razdvojiti. Ja sam do sada mislio da se u Srbiji ne krše prava muslimana, ali sam se danas u Tutinu uverio da to nije baš tako", rekao je Cerić pred nekoliko stotina vernika u dvorištu centralne džamije u Tutinu.
Taj skup održan je u centralnoj džamiji, uz veliko obezbeđenje policije i žandarmerije, jer je rešenjem Ministarstva unutrašnjih poslova i Policijske uprave zabranjen ranije najavljeni doček na gradskom trgu iz bezbednosnih razloga.
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocenio je da današnja slika Tutina govori više od reči.
"Ulice Tutina danas su dekorisane kordonima policije, ova slika je namenjena nekom drugom, a ne nama. Mi nismo ljudi koji će prodati veru za večeru i nećemo silom odgovarati na silu, jer slabost je odlika ekstremista", rekao je Zukorlić vernicima.
On je dodao da će se Bošnjači zalagati za put Srbije ka Evropskoj uniji.
"Ovo je naša domovina, naš Sandžak i naša Srbija i mi ćemo se zalagati za njen evropski put", istakao je Zukorlić.
Njihovo obraćanje pratili su zvižduci, sirene i povici pristalica suprotstavljene Islamske zajednice Srbije, na čijem čelu je reis Adem Zilkić.
Na ulicama Tutina i dalje su jake policijske snage pod punom opremom za razbijanje demostracija. Zbog visokog rizika đaci u tutinskim osnovnim i srednjim školama danas nemaju nastavu.
Javni skup zabranjen zbog bezbednosti
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i policijska uprava Novi Pazar odlučili su sinoć da iz bezbednosnih razloga zabrane najavljeni javni skup u Tutinu, na kojem je vernicima trebalo da se obrati Cerić.
Činjenica da je skup zabranjen još jednom potvrđuje koliki je rizik u pitanju, tj. da je podeljenost u islamskoj zajednici i dalje velika.
Međutim, i u jednoj i u drugoj islamskoj zajednici, novopazarskoj i beogradskoj, tvrde da su rizika svesni, a orijentalisti navode da ipak trenutak za posetu Cerića nije pravi.
Ne samo da je okupljanje u Tutinu zabranjeno, nego na glavnim gradskim ulicama stoji oko 200 policajaca.
Pripadnici žandarmerije detaljno kontrolišu sva vozila koja ulaze u grad. Ovi detalji, ali i poruka reis-ul-uleme Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafe Cerića, pred dolazak u Sandžak, dovoljan su razlog za predostrožnost.
Cerić je, naime, poručio da u Srbiji postoji samo jedna islamska zajednica.
“Muftija Muamer Zukorlić je jedan od uvaženih alima na Balkanu, čovek koji je jako mnogo učinio za Sandžak, Novi Pazar i za Srbiju. Muslimani u Srbiji su jedinstvena islamska zajednica, oni su odlučili da to bude sa sedištem u Novom Pazaru“, rekao je Cerić.
“Mi to priznajemo i podržavamo, kako će se odrediti status Beograda, hoće li to biti zaseban distrikt, pa da porodica Jusufspahić nastavi sa svojom privatnom islamskom zajednicom, jer to je ipak privatna islamska zajednica, koja je više porodična”, ocenio je on.
Islamska zejdnica u Srbiji: Radimo u interesu mira
Rizika su svesni u i Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić.
Portparol Mešihata Sead Šaćirović kaže za B92 da vernici te zajednice polaze od činjenice da nisu militantni i radikalni i da rade u interesu mira.
“Ako krenemo tom logikom onda je rizična situacija da ja hodam trotoarom po Pazaru ili Beogradu. Ovo je slobodna, demokratska država i svako od nas može organizovati ovakve skupove gde god hoće i kad hoće“, kaže Šaćirović.
“Obzirom da se Srbija predstavlja kao demokratsko društvo, nije logično i nije lepo pitati kako insistirate na ovakvim skupovima. Ako može litija proći Beogradom u svako vreme, Kragujevcom ili Čačkom, zašto se muslimanima zabranjuje da sa centralnim poglavarima prošetaju svojim gradovima?“, pita on.
Islamska zajednica Srbije o poseti Cerića
Zabranu održavanja najavljenog skupa prethodno su tražili Skupština opštine i Opštinsko veće Tutina, ali i reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić.
On je preporučio Ceriću da ne dolazi u Sandžak dok se za to ne stvori, kako je rekao, minimum mira.
Muhamed Jusufspahić (FoNet, arhiv)
Slično je za B92 rekao i beogradski muftija Muhamed Jusufspahić koji tvrdi i da je poseta Cerića već imala neke posledice.
“Moj profesor je dobrodošao u Srbiju, ako je dobronameran. Boga molimo da popravi odnose, ta poseta je imala nekoliko posledica, između ostalog, i ovo ranjavanje jednoga od naših imama”, naveo je on.
“Mislim da neko pokušava da zloupotrebi, na ružan način upotrebi reis-ul-ulemu bosanskoga Mustafu efendiju Cerića. Nadam se da će on u trenucima svoje osamljenosti, odnosno samoće sa Bogom, uspeti da prepozna gde je kvalitet, šta je kvalitet, a gde nije i šta nije”, kaže Jusufspahić.
Podsetimo, ovoga puta tenzije su podignute posebno posle ranjavanja predsednika Sabora islamske zajednice Srbije i predsednika Odbora te zajednice u Sjenici, Mustafe Makića, u petak kasno uveče.
Počinilac tog dela je nepoznat, a Islamska zajednica je kao nalogodavca označila muftiju Zukorlića i zatražila njegovo hapšenje.
Božović: Posetu je trebalo izbeći
Orijentalista Rade Božović za B92 navodi da je posetu Mustafe Cerića ipak trebalo izbeći.
“Mogao se i oko ove posete napraviti jedan bolji radni kalendar i obaviti posao sa manje tenzija i sa manje provokacija. Bojim se da je teško, ova grupa koja je odlučila da u okviru Republike Srbije formira zajednicu, je u međuvremenu stekla i dosta sigurne pozicije, a koliko mi je i poznato na osnovu nekih razgovora koje sam imao, prilično se situacija smiruje u Sandžaku, pre svega mislim u Novom Pazaru i malo me je ovo, priznajem, iznenadilo“, ocenio je on.
Sukobi u islamskoj zajednici u Srbiji počeli su formiranjem Islamske zajednice Srbije. Na njenom formiranju insistirano je, jer osnivači tvrde da centar islamske zajednice treba da bude u Beogradu, dok Mešihat Islamske zajednice koju predvodi Muamer Zukorlić smatra da je sedište u Sarajevu.
Posledica rivalstva su i sukobi između dve zajednice, pa i incidenti u kojima je ranjavano i po nekoliko osoba. U jednom od većih sukoba predstavnika suprotstavljenih zajednica u Tutinu prošle godine iz vatrenog oružja povređene su dve osobe.
lijepo je tempirao, ide u sandzak dan prije dolaska bajdena...
-
autonomasch
#4686 Re: Desavanja u Srbiji
hodze govore kao politicari a politicari kao hodze
inzko o sandzaklijama
http://www.youtube.com/watch?v=TmRwiShKIXo
beogradske marionete
http://www.youtube.com/watch?v=Ue6Pc1aVSYc
inzko o sandzaklijama
http://www.youtube.com/watch?v=TmRwiShKIXo
beogradske marionete
http://www.youtube.com/watch?v=Ue6Pc1aVSYc
-
bega18
#4687 Re: Desavanja u Srbiji
jebote ovo je u Sandžaku izgleda pravi "happening" 
- Pietje_Bel
#4688 Re: Desavanja u Srbiji
Pa ko kad je tim Sandzaklijama djamija sve u zivotu. To im je i vjera i nacija i drzavljanstvo. Njihovo citavo Bosnjastvo se kod 99,999% Sandzaklija vrti oko Islama i Rejsijata i IZ.bega18 wrote:jebote ovo je u Sandžaku izgleda pravi "happening"
-
bosna123
#4689 Re: Desavanja u Srbiji
Je li nam se to Reis vratio ziv i zdrav, ili je ostao na konaku kod brace u Sandzaku?
@Pietje
Jesi li mislio na Rijaset ili je Rejsijat tvoja kovanica?
@Pietje
- Pietje_Bel
#4690 Re: Desavanja u Srbiji
bosna123 wrote:Je li nam se to Reis vratio ziv i zdrav, ili je ostao na konaku kod brace u Sandzaku?
@Pietje
pojma nemam. Mislio sam na nesto ali ocito da nisam dobro potrefio tu rijec. Ceric je Rejs a znaci da postoji i Rejsijat? Ok sada znam, mada nemam pojma sta je to tacno, Rejsijat.
-
bosna123
#4691 Re: Desavanja u Srbiji
Ne postoji Rejsijat (mada nije lose moram priznati), postoji Rijaset.
- Pietje_Bel
#4692 Re: Desavanja u Srbiji
Ma postoji nesto a to je bitno.bosna123 wrote:Ne postoji Rejsijat (mada nije lose moram priznati), postoji Rijaset.
- karanana
#4693 Re: Desavanja u Srbiji
pazi auta mamaru im. pazi benge x5ice sa customiziranim tablicama "docekreisulelme". ovo bi trebalo na onu temu sa tablicama staviti.
-
bega18
#4694 Re: Desavanja u Srbiji
nemam drugog komentara osim da mi ih je zaoPietje_Bel wrote:Pa ko kad je tim Sandzaklijama djamija sve u zivotu. To im je i vjera i nacija i drzavljanstvo. Njihovo citavo Bosnjastvo se kod 99,999% Sandzaklija vrti oko Islama i Rejsijata i IZ.bega18 wrote:jebote ovo je u Sandžaku izgleda pravi "happening"
- kiky
#4695 Re: Desavanja u Srbiji
po meni, ovo je najbolji reisov potez u zadnje dvije godine ...
- KIA
#4696 Re: Desavanja u Srbiji
pici wrote:ovaj tekst jest malo poduži al taman za Hove internet ratnike s golubradu![]()
Beograd za postčetnike
Procitajte jedan fenomenalni tekst beogradskog novinara Petra Lukovica koji je dao mislim ''Magazinu Dani'', a koji je opisao kako se u Bg, u tadasnjoj vlasti, pa bogami i narodu dozivljavao rat u Bosni/Sarajevu. Jeste da je malo poduzi tekst, ali stvarno odlican, vrijedi procitati. Zbog ovakvih i ne smijemo misliti da su ipak svi isti, mada sve ukazuje na suprotno. Nadati se ipak pobjedi dobra nad zlom.
.............................................
Pici , jedino sto me u vezi ovog celog texta alkoholicara Lukovica zanima ( a procitala sam ga pazljivo ) je : Sta to Sarajlije ne mogu da oproste Nedi Ukraden za razliku od Chole ili Brege ?
- kiky
#4697 Re: Desavanja u Srbiji
u sanđaku je, haman, mirno ...
cerić obilazi svoje i svijeta je sve više ... ( haman se oslobodili straha )
samo da tako i ostane ...
-
dallton
#4698 Re: Desavanja u Srbiji
pa sto ne bi bilo mirno, ovo sto zilkic i njegovi puleni iz beograda rade je samo puhanje praznog balona kojim zele da dadnu sami sebi neki znacaj, a u samom sandzaku ih niko ne ferma ni za stakiky wrote:u sanđaku je, haman, mirno ...
- kiky
#4699 Re: Desavanja u Srbiji
nadajmo se da je tako...
đaba im demonstracija sile ....
đaba im: zavadi pa vladaj ...
tipično ponašanje svakog okupatora ...
-
dallton
#4700 Re: Desavanja u Srbiji
da bi bio dobar okupator ili vladar moras imati sposobnost da integrises one kojima vladas da bi vise manje dobrovoljno prihvatili tvoju vladavinu i da ti ne bi nad njima bdio svaki dan prijeteci metodama represije, koje su dugotrajno najmanje efikasne...kiky wrote:nadajmo se da je tako...