Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
A ta topa;u mojem mjestu se to zove sir i maslo,haman da se pravi isto kao i topa,rastopi se maslac(maslo) doda kajmak i sir i malo to "vri" posoli i onda umaces ko lud (sto napisa jedna forumasica)
hadzinicasa wrote:
komad putera, kašika mladog sira, pola kašike kajmaka, pola kašike pavlake, malo parmezana ili dimsija naribanog (može komotno i bez toga) i malo soli i jedno jaje. Sve to sastaviš na mlakoj tavi, (prvo otopiš puter) dobro umutiš, pojačaš vatru da baci ključ - po volji možeš duže - neko voli gušću - da ispari voda (ja tako volim) i voila!
zar ovo dvoje nije isto? (nisam bas tolika neznalica u kuhinji al meni je ovo isto)
plemba wrote:cekaj, moram đe ovaj recept prepisati
i kad mutiš, viljuškom muti i sitni komadiće mladog sira
cekaj, mladi sir je onaj bijeli sir sto se pita od njeg pravi?
a kajmak moze bilo koji?
rece ti da ja ne pitam puno, al sta cu, moram
Haha, odeš u tržnicu, ili neku radnju i traži mladi sir, a pravi se pita od njega, dodaj i neki polumasni-travnički, pavlake, kajmaka, vidjet ćeš šta ti paše, pa ćeš to stavljati, ostalo izbacivati.
plemba wrote:cekaj, moram đe ovaj recept prepisati
a kajmak moze bilo koji?
da.
ali ti je najbolji ne kupovni već domaći. Tržnica Markale, kad uđeš s Ferhadije s lijeve strane skroz 4 ili 5 radnjica - LEMEŠ - kupiš mladi sir i slani kajmak (dođu u plastičnim posudicama) ali moraš ići ujutro jer im se brzo proda, pogotovo sad kad je Ramazan.
ako ćeš kupovni - Z'bregov je dobar, Meggle nije loš (ni kajmak ni mladi sir) a Poljorad također
hadzinicasa wrote:
komad putera, kašika mladog sira, pola kašike kajmaka, pola kašike pavlake, malo parmezana ili dimsija naribanog (može komotno i bez toga) i malo soli i jedno jaje. Sve to sastaviš na mlakoj tavi, (prvo otopiš puter) dobro umutiš, pojačaš vatru da baci ključ - po volji možeš duže - neko voli gušću - da ispari voda (ja tako volim) i voila!
zar ovo dvoje nije isto? (nisam bas tolika neznalica u kuhinji al meni je ovo isto)
Miss D wrote:Nije nije isto.
A samo ti pitaj plemba,
bit ce od tebe kuhar i po do kraja Ramazana aBda
sad bez zezanja, znam kuhati sve osim pite, samo se ne snalazim dobro sa nazivima hrane. ja ne znam nek' po svom (namjerno ). kod nas je sir sir, i kad se kaze sir, misli se na onaj za pite, a kad se kaze vareni sir, to je onaj drugi. kajmaka ovog sto ovdje ima sto ti donesu na cevapima kod nas nema nikako
plemba wrote:vidis, i meni je malo nejasno, al ima razlike, ja se samo pitam ide li oboje?
jer onaj kajmak je puno tvrd, me'ščini
jeste kajmak je tvrd i masan.
svaka namirnica ima svoj ukus
i mladi sir i kajmak i dimljeni sir i pavlaka. neko stavlja i mlijeko, ali po meni nema potrebe ako se stavi pavlaka a ukusnije je
hadzinicasa wrote:
na sjeveru jest, u sarajevu i okolici nije - pavlaka je mileram, a kajmak je slani ili slatki, tvrdji, s vise masnoce...
hadzinicasa wrote:
a kajmak moze bilo koji?
da.
ali ti je najbolji ne kupovni već domaći. Tržnica Markale, kad uđeš s Ferhadije s lijeve strane skroz 4 ili 5 radnjica - LEMEŠ - kupiš mladi sir i slani kajmak (dođu u plastičnim posudicama) ali moraš ići ujutro jer im se brzo proda, pogotovo sad kad je Ramazan.
ako ćeš kupovni - Z'bregov je dobar, Meggle nije loš (ni kajmak ni mladi sir) a Poljorad također
E ja koristim onaj z'bregov kiselo vrhnje za domaci sir i ja to zovem kajmak,
a kupujem i ono tecno vrnje za kuhanje od dukata,a i to zovem kajmak al tecni ,
a sad sta da kupujem pa da to zovem pavlaka ?
Miss D wrote:Nije nije isto.
A samo ti pitaj plemba,
bit ce od tebe kuhar i po do kraja Ramazana aBda
sad bez zezanja, znam kuhati sve osim pite, samo se ne snalazim dobro sa nazivima hrane. ja ne znam nek' po svom (namjerno ). kod nas je sir sir, i kad se kaze sir, misli se na onaj za pite, a kad se kaze vareni sir, to je onaj drugi. kajmaka ovog sto ovdje ima sto ti donesu na cevapima kod nas nema nikako
ovaj kajmak što ti stave u ćevape nije pravi kajmak to je ono što na pijaci zovu "namaz" - pomiješan mladi sir i kajmak.
tebi treba PRAVI kajmak - možeš ga prepoznati tako što se vide slojevi kako su slagani jedan na drugi (kako se kupio s mlijeka)