Muzički Almanah (naš život u muzici)

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#4676 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Bloo »

zomri wrote:
dale cooper wrote:
Ko će drugi nego čarobnjak. :jbt: :mrgreen:

Bravo Cleese! :thumbup:
nije mi do branjenja merlina ali ovo da prostite ni ne liči previše. ta mala fraza je slična, ostalo ni nalik. da bi se prozvalo nešto plagijatom treba 4 takta da se poklapaju, ovdje tek 1-2 ako i to.
ono što je "posudio" da bi potpadalo pod kriterije plagijata merlin je uglavnom potpisivao za razliku od nekih drugih muzičara sa "lijeve" scene :mrgreen:
Niko nije ni rekao da je čitava pjesma :D
Već slušam ovu na francuskom i sve mi u glavi da sam čula nešto slično barem što se refrena tiče i tako se patih i patih i patih and Mr. Cleese saves the day :D
hadzinicasa

#4677 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by hadzinicasa »

Bloo wrote:
hadzinicasa wrote:moram i ja svasta, ali nakon 70satne radne sedmice, necu nista.
#Couchpotato

@but, but, Bloo - odjeca na podu :cry:
ova je za mene, kad u gomili vesa odlucim da take a shortcut i ne opeglam donji ves...
8-) :lol:
Bloo
Globalna šefica

#4678 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Bloo »

hadzinicasa wrote:
ova je za mene, kad u gomili vesa odlucim da take a shortcut i ne opeglam donji ves...
8-) :lol:
:lol: :lol: :lol:
set yourself free!
Jedan dan baciš sve sa sebe na pod, istusiraš se i plešeš gola po dnevnoj.
Naravno poslije sve fino pokupiš, ali je liberating povremeno biti uhljup :D

hadzinicasa

#4679 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by hadzinicasa »

reci cu samo da samo pobornik Freikörperkultur-e. And more :)
reci cu samo: slike iz ovog perverznog uma nisu za tvoju ilustrovanu zbirku bajki :D

ali moj OCD ne podnosi nered :cry:
Bloo
Globalna šefica

#4680 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Bloo »

hadzinicasa wrote:reci cu samo da samo pobornik Freikörperkultur-e. And more :)
reci cu samo: slike iz ovog perverznog uma nisu za tvoju ilustrovanu zbirku bajki :D

Sretno ljeti sa dvosjedom od skaja, to je sve što ću ti reći :mrgreen:
zomri

#4681 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by zomri »

Bloo wrote: Niko nije ni rekao da je čitava pjesma :D
Već slušam ovu na francuskom i sve mi u glavi da sam čula nešto slično barem što se refrena tiče i tako se patih i patih i patih and Mr. Cleese saves the day :D
zavrištaše kolege da je plagijat pa sam se na to referirao :zzzz:
zomri

#4682 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by zomri »

ps. ima još nekih neimenovanih merlina out there samo ne mogu da skontam koja je, možda klizo skonta

hadzinicasa

#4683 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by hadzinicasa »

Bloo wrote:
hadzinicasa wrote:reci cu samo da samo pobornik Freikörperkultur-e. And more :)

Sretno ljeti sa dvosjedom od skaja, to je sve što ću ti reći :mrgreen:
TMI :oops:
John Cleese

#4684 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by John Cleese »

Vudnt it bi najs tu get on viv mi nejbRs...
Bat dej mejk it veri kliaR dej'v got nou rum foR rejvRs: dej stop mi from gruvin', dej beng on mi vol, dej'r duin' mi krast in - iC nou gud et ol.
(Megjutim...)
Lejzi sandi aftRnun... aj'v got nou majnd tu vori - klouz maj ajz end drift Avej...
Aru-di-du-di-du, aru-di-du-di-daj-dej & aru-di-du-di-du, aru-di-du-di-du-di!
Derz nouvan tu si mi, derz noting tu sej, derz nouvan tu stop mi from filing dis vej :|

Ah, da:
https://www.youtube.com/watch?v=zXeRB-3nDR8
dale cooper

#4685 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

Ommadawn wrote:
dale cooper wrote:
Bloo wrote: Laži i objede!
:helga:

Jbg znali su fino upakovati. Uzmeš bits and pieces, dodaš svoje, i voila! imaš sasvim novu pjesmu :D autorsku.

I wonder da li su ikad ili barem povremeno naveli od koga su mažnjavali.
Mislim da je Merlin u onim preočiglednim slučajevima tipa Prince i M. Jackson stavio imena
autora, ali za ove druge nisam baš siguran. Čini mi se da je neke creditse dodao i retroaktivno
na reizdanja albuma. Bregović mislim da nije nikada, iako je govorio o uticajima i sličnim stvarima.
Znaš onu pjesmu od UB40 “Where did I go wrong” od koje je nastala “Mjesečina”?
Eh, našao na Discogsu slike tog albuma “Nešto lijepo treba da se desi”, dakle vinil i naveden je pravi autor pjesme. Dakle potpisano sve kako treba. Da li se radi o doštampavanju pa se prilikom istog potpisalo - ne znam.

Bregović je to vješto izbjegavao i mudro odgovarao “Jebeš pjesmu koja ni na šta ne liči”, Bebek se i danas dan kune da se ne radi o nikakvim plagijatima...
Ja opet velim ovako: da nisam slušao rane albume BD vjerovatno ne bih tako lako zavolio Zeppeline, Purple i Van Halen.

S druge strane, jedan primjer:
Prije nekih dvadesetak godina sam curama svirao balade Riblje Čorbe, Azre i koga sve ne za koje sam 100% znao da dotične djevojke nikad nisu čule i za koje sam govorio da sam ih ja napisao. Cilj mi je bio da ih zbarim. Nisam nimalo mario da li će me kad-tad skužiti, htio sam samo da jebem i to je to. Čak me je jedna kasnije konfrotirala jer je čula kod rodice na kaseti “Neću da ispadnem životinja” pa dobila popizditis, nazvala me telefonom i svašta mi se nagovorila. Ja se samo nasmijao. Ok, znam đubre sam ali kad si mlad i napaljen, a nemaš neke druge jake adute (izgled, recimo) valja ti se snalaziti da dođeš do cilja.

Eh Bregoviću i Merlinu je bio (i ostao) cilj da zarade lovu na muzici i boljelo ih kasnije briga što će ih neko prokužiti i uprijeti prstom u njih jer će uvijek biti mnogo više onih koji će ih tad braniti, čak i reći “Pa šta, svi kradu. I Led Zeppelin je krao...”.
Najočitiji primjer Bregovićevog plagiranja na koji sam ja naišao je onaj sa Argentovom pjesmom I am the dance of ages.

U drugim slučajevima Bregović je mnogo pametniji i maher je pa je uzimao samo pojedine fraze ili melodijske linije
koje te neodoljivo podjećaju na nešto, ali ne možeš baš da skontaš šta je u pitanju. :D Ali naravno, nikada nije
nikoga potpisao kao originalnog autora.

Za ovo drugo boldano, samo mogu reći da te nije teško razumjeti. :mrgreen:

:lol:
dale cooper

#4686 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

zomri wrote:
Ma ja ba samo je mahnuo refren, it's all good, nothing to see here. :mrgreen:
zomri

#4687 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by zomri »

dale cooper wrote:
zomri wrote:
Ma ja ba samo je mahnuo refren, it's all good, nothing to see here. :mrgreen:
Nije ni cijeli refren nego samo pocetak, prvi stih “skoro ce na 202”. Uzmi notni zapis jednog i drugog i ruku mi sijeci ako se poklapa vise od dva takta! Ako je ovo plagijat onda je skoro sve plagijat.
Bloo
Globalna šefica

#4688 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Bloo »

zomri wrote: Nije ni cijeli refren nego samo pocetak, prvi stih “skoro ce na 202”. Uzmi notni zapis jednog i drugog i ruku mi sijeci ako se poklapa vise od dva takta! Ako je ovo plagijat onda je skoro sve plagijat.
Sto tersas... :lol:
zomri

#4689 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by zomri »

Bloo wrote:
zomri wrote: Nije ni cijeli refren nego samo pocetak, prvi stih “skoro ce na 202”. Uzmi notni zapis jednog i drugog i ruku mi sijeci ako se poklapa vise od dva takta! Ako je ovo plagijat onda je skoro sve plagijat.
negumo lažni' optužbi ba :mrgreen: boli me nepravda!
Bloo
Globalna šefica

#4690 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Bloo »

zomri wrote:
Bloo wrote:
negumo lažni' optužbi ba :mrgreen: boli me nepravda!
Lazu lazuuu meeee
Da vrijemee.lijeci sve
Sinkope i taktove
Ali tebe neee
zomri

#4691 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by zomri »

Bloo wrote: Lazu lazuuu meeee
Da vrijemee.lijeci sve
Sinkope i taktove
Ali tebe neee
:lol: :lol: :lol:
Zoya

#4692 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Zoya »

Kud rekoh jutros da ste normalni :facepalm: Ko još normalan sluša Merlina i raspravlja o njemu? :-?
dale cooper

#4693 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

A ovo? :oops:

I da, provjerio sam creditse, N'Dour nije naveden kao autor. :D
dale cooper

#4694 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

Zoya wrote:Kud rekoh jutros da ste normalni :facepalm: Ko još normalan sluša Merlina i raspravlja o njemu? :-?
Ma ne slušamo Merlina, slušamo ove izvođače od kojih Merlin..."posuđuje". :D
zomri

#4695 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by zomri »

Pa i tu je promijenio u odsutnom trenutku :mrgreen: sad koliko je tu taktova identično neka nam neko muzički obrazovan kaže :mrgreen:

Šta kažeš za ovo? :oops:

dale cooper

#4696 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

zomri wrote:Pa i tu je promijenio u odsutnom trenutku :mrgreen: sad koliko je tu taktova identično neka nam neko muzički obrazovan kaže :mrgreen:

Šta kažeš za ovo? :oops:

Ej sad promijenio u odsutnom trenutku. :D Nećemo sad ići u legalne definicije koliko je taktova
potrebno da bude identično da bi se nešto nazvalo plagijatom. Ja ovdje govorim sa stajališta
prosječnog slušaoca da nema šanse da Dino nije čuo i maznuo ovo od Youssou N'Doura, posebice jer
često ističe kako mu je muzički ukus eklektičan i uključuje dosta onoga što zovemo world musicom.
A Youssou N'Dour je jedna od najvećih zvijezda world musica.

I ovo što si postavio ima temelja, a i zna se da je Mladenović obožavao Andy Partridgea i XTC.
Banksy

#4697 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Banksy »

Ommadawn wrote:
Znaš onu pjesmu od UB40 “Where did I go wrong” od koje je nastala “Mjesečina”?
Eh, našao na Discogsu slike tog albuma “Nešto lijepo treba da se desi”, dakle vinil i naveden je pravi autor pjesme. Dakle potpisano sve kako treba.
SVE PJESME NAPISAO: D. DERVIŠHALIDOVIĆ

Image
Zoya

#4698 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by Zoya »

:facepalm:

:music2:

zomri

#4699 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by zomri »

dale cooper wrote:
zomri wrote:Pa i tu je promijenio u odsutnom trenutku :mrgreen: sad koliko je tu taktova identično neka nam neko muzički obrazovan kaže :mrgreen:

Ej sad promijenio u odsutnom trenutku. :D Nećemo sad ići u legalne definicije koliko je taktova
potrebno da bude identično da bi se nešto nazvalo plagijatom. Ja ovdje govorim sa stajališta
prosječnog slušaoca da nema šanse da Dino nije čuo i maznuo ovo od Youssou N'Doura, posebice jer
često ističe kako mu je muzički ukus eklektičan i uključuje dosta onoga što zovemo world musicom.
A Youssou N'Dour je jedna od najvećih zvijezda world musica.

I ovo što si postavio ima temelja, a i zna se da je Mladenović obožavao Andy Partridgea i XTC.
apsolutno se slažem oko Godinama i Youssou, uticaj je očito vidljiv. u onoj drugoj samo frazica koju je razradio bolje od dassina rekao bih, pa ću mu oprostiti :mrgreen:
oko mladenovića kad se zaroviš vidiš kamaru manjih i većih plagijata, kao i kod većine te rok scene naše. ipak je valjalo držati ritam od albuma u godini-dvije, kad tad popuste muze :skoljka: pa onda ova zg ekipa, tu se ne zna ko je više kr...ovaj, posuđivao :mrgreen:
dale cooper

#4700 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Post by dale cooper »

zomri wrote: apsolutno se slažem oko Godinama i Youssou, uticaj je očito vidljiv. u onoj drugoj samo frazica koju je razradio bolje od dassina rekao bih, pa ću mu oprostiti :mrgreen:
oko mladenovića kad se zaroviš vidiš kamaru manjih i većih plagijata, kao i kod većine te rok scene naše. ipak je valjalo držati ritam od albuma u godini-dvije, kad tad popuste muze :skoljka: pa onda ova zg ekipa, tu se ne zna ko je više kr...ovaj, posuđivao :mrgreen:
Hajde Dubiozu mogu i nekako razumijeti (jedva, ali ok :D ), ali da si fan Merlina nikada ne bih pomislio. :D

Cijela ta ekipa iz Beograda i Zagreba 80-tih je bila itekako u toku sa onim što se dešavalo po Engleskoj
i Americi i alternativnim scenama iz tog vremena. Njihov doprinos je bio taj što su to mogli filtrirati kroz
svoj senzibilitet i tako približiti omladini Jugoslavije tu vrstu muzike. A da su znali nešto i pok...ovaj posuditi
u to ne sumnjam. :mrgreen:

Meni najviše idu na kurac ovi Merlinovi coveri Princea i Jacksona koji apsolutno ništa ne donose, nego
još i upropaštavaju originalnu pjesmu. Posebno se to odnosi na When The Doves Cry koja je toliko
dobra i specifična pjesma (sa famoznim odsustvom bilo kakvih bas linija) da je prosto nevjerovatno
da ju je neko mogao tako usrati kao što je to uradio Dino. :roll:
Post Reply