Deblokada Sarajeva???

Post Reply
Dozer

#4676 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

90minut wrote:Ti si se prvi poceo praviti pametan oko nekih call of dutya, a ustvari ne znam uopšte zašto pišeš po ovim temama kad si bio samo duh od vojnika u ratu nisi vidio dana borbe prsa u prsa a opet imaš obraza pisati.

Ustvari si isti kao jedan moj poznanik koji zna sve kako i šta je bilo kad se desi tuča, al' je uvijek bio u drugom planu kad treba sam nešto konkretno uraditi...Znam ja dobro takve uostalom znaju mnogi s ove teme takve pronaci ce se oni sami u ovome što kuckam.
Mislim da stosta fulas...al' hajd...
Doduse, ne znam sta podrazumijevas pod "prsa u prsa", ali da je on imao bliskih borbi, kao i dosta nas drugih ovdje, tu si fulio jer ih jeste imao...
PM72

#4677 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

90minut wrote:Naprotiv on je jedan od pripadnika armije koji je uvjeren da smo postigli nešto vojnički u Sarajevu što je naravno daleko od istine totalno poraženi i bili u blokadi 4 godine i dan danas bi bili da nije bilo dejtona činjenice su činjenice.

Srbima nije bio cilj ulazak jer nisu imaju kapacitet bilo kakav da to naprave to što se odbranio grad od konacnog pada bi trebalo biti nešto najnormalnije kao što je to da upravo gledam sunce napolju.

A kakvu smo disciplinu imali to govori i ovo što je PM napisao i nije poslušao direktnu naredbu s ostalima što je rezurtiralo ranjavanjem.

A ako cemo još iskrenije i realnije da Klinton nije zaprijetio 93 srbima da ce ih bombardirati ako ne prestanu s daljnim prodorom na bjelašnici i igmanu tad bi im se snage skroz spojile i mogli su nam raditi šta su htjeli bila bi baš baš totalna blokada ovako je bila 99 posto.
Ne kontaš da je sam opstanak u onakvom odnosu snaga bio - pobjeda? kakav poraz...

dakle,Srbima nije bio cilj ulazak i zauzimanje grada? Grohotom se smijem...

A kad već citiraš moje postove onda se potrudi da ih bar pročitaš.Paldum nije bio naš komandir niti pretpostavljeni da bi nam bilo šta naređivao.

Vjeruj mi da bi najbolje bilo da ne pišeš svašta jer kad se povremeno uključiš onda će neko pomisliti da si pametan.Ovako odagnamo sve sumnje.

Od sad si blokiran.
90minut

#4678 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

Dozer wrote:
90minut wrote:Ti si se prvi poceo praviti pametan oko nekih call of dutya, a ustvari ne znam uopšte zašto pišeš po ovim temama kad si bio samo duh od vojnika u ratu nisi vidio dana borbe prsa u prsa a opet imaš obraza pisati.

Ustvari si isti kao jedan moj poznanik koji zna sve kako i šta je bilo kad se desi tuča, al' je uvijek bio u drugom planu kad treba sam nešto konkretno uraditi...Znam ja dobro takve uostalom znaju mnogi s ove teme takve pronaci ce se oni sami u ovome što kuckam.
Mislim da stosta fulas...al' hajd...
Doduse, ne znam sta podrazumijevas pod "prsa u prsa", ali da je on imao bliskih borbi, kao i dosta nas drugih ovdje, tu si fulio jer ih jeste imao...
Ako nisi ranjen bar jednom teško kao recimo moj amidža što je ranjen kao daidža stari poginuo par mjeseci nakon mog rođenja znaci da nisi ni bio u ratu.

Ti evo bolje znaš koliko boraca ima koji su bili na 50 metara jedni od drugih da nisu ranjeni na prste jedne ruke ih možeš nabrojati jel tako?
sumirprimus

#4679 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sumirprimus »

kad gledas sa strane, realno, kome ces prije vjerovat onima koji pisu u prvom licu ili onima koji prepricavaju tudje price? al realno?
sumirprimus

#4680 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sumirprimus »

da li je poznat tacan broj izgubljenih boraca na pokusaju deblokade 95te?
Dozer

#4681 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

90minut wrote: Srbima nije bio cilj ulazak jer nisu imaju kapacitet bilo kakav da to naprave to što se odbranio grad od konacnog pada bi trebalo biti nešto najnormalnije kao što je to da upravo gledam sunce napolju.
Ovdje debelo grijesis. Planirali su oni to, a i pokusali prvo 02.05.'92.., a onda i 16.05..
Uvertira su bile barikade, i to postavljene tacno na liniji kojom je trebalo podijeliti grad. Posto su se barikade morale skloniti, sljedeci potez je bio da se zauzme Predsjednistvo, cime bi, de facto, rat bio gotov prije nego je i poceo kako treba. U tu svrhu su planirali iskoristiti vojsku koja je bila u Domu JNA i kasarni Bistrik, kojima bi pomogli oklopnjaci i pjesadija iz pravca Grbavice. Na njihovu zalost, a nasu srecu, mislili su da ce to proci glatko jer su znali da ovamo nema maltene nicega cime ce se to zaustaviti (kao sto i nije bilo bog zna cega, od ljudi do oruzja), ali upravo radi takve procjene i podcjene, kao i njihove nepripremljenosti na otpor i primanje metaka, sve je zavrsilo kako je zavrsilo, tj. grad je tada odbranjen. Puno su oni i sami sebi odmogli pogresnom propagandom koju su vodili o Zelenim beretkama. Ubjedjivali su svoje da je tih Zelenih beretki na hiljade ovdje, da su naoruzani do zuba, obuceni, spremni da kolju Srbe... I onda je 200-injak ljudi odradilo posao za 2.000 :D
A kakvu smo disciplinu imali to govori i ovo što je PM napisao i nije poslušao direktnu naredbu s ostalima što je rezurtiralo ranjavanjem.
A kakvu si ti disciplinu ocekivao od ljudi koji su do jucer sjedili u kucama i/ili isli u srednju skolu, i nisu imali nikakvog vojnog iskustva...? Da se ponasaju k'o SEAL-ovci...? SAS-ovci?
A ako cemo još iskrenije i realnije da Klinton nije zaprijetio 93 srbima da ce ih bombardirati ako ne prestanu s daljnim prodorom na bjelašnici i igmanu tad bi im se snage skroz spojile i mogli su nam raditi šta su htjeli bila bi baš baš totalna blokada ovako je bila 99 posto.
Nije bas da su oni stali radi toga. Prije ce biti da nisu imali vise ljudi kojima bi zadrzali osvojeno.
90minut wrote: Ako nisi ranjen bar jednom teško kao recimo moj amidža što je ranjen kao daidža stari poginuo par mjeseci nakon mog rođenja znaci da nisi ni bio u ratu.

Ti evo bolje znaš koliko boraca ima koji su bili na 50 metara jedni od drugih da nisu ranjeni na prste jedne ruke ih možeš nabrojati jel tako?
Nije tako. Ja licno sam cesto bio na 50m od druge strane, pa i manje, i nisam nikad tesko ranjen (a bio sam ranjen, 2x, doduse jednom iz blizine). Kao ni ogromna vecina mojih.
Imas, bez uvrede, malo djetinjast pogled na sve to. Ako si blizu, to ne znaci nuzno da je opasnost veca. Ogromna vecina ljudi je najcesce ranjena ili poginula od artiljerije koja je pucala s par kilometara daljine.
strucnjakdemagog

#4682 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by strucnjakdemagog »

sumirprimus wrote:da li je poznat tacan broj izgubljenih boraca na pokusaju deblokade 95te?

Ja sam već postavio to pitanje, ali niko ne odgovori. Negdje sam pročitao da je bilo oko 300 poginulih.
Ne znam šta podrazumijevaš pod ovo izgubljenih, izbačenih iz stroja?
sumirprimus

#4683 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sumirprimus »

pa tacan broj poginulih i ranjenih?
Dozer

#4684 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Mislim da to niko ne zna.... I ja sad kontam, i ne mogu da se sjetim da sam ikada cuo taj podatak...

A zna li se koliko je gubitaka imala druga strana tada? Dole na Gusica hali/Stupsko brdo, bilo je svega...
sumirprimus

#4685 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sumirprimus »

cujes mejstimicno, imali 2 poginula 6 rajnenih, jednog poginulo i tako...
90minut

#4686 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

Dozeru ti zoveš napadom 2 picgauera i vozilo hitne pomoci?

Da li ja ovdje nešto fulam?
Da li su su vojnici JNA bili kontrolisani i nisu nigdje mogli maknuti iskljucila im se struja, voda?

Šta ja ovdje ne vidim?
strucnjakdemagog

#4687 Re: Deblokada Sarajeva???

Dozer wrote:
90minut wrote: Srbima nije bio cilj ulazak jer nisu imaju kapacitet bilo kakav da to naprave to što se odbranio grad od konacnog pada bi trebalo biti nešto najnormalnije kao što je to da upravo gledam sunce napolju.
Ovdje debelo grijesis. Planirali su oni to, a i pokusali prvo 02.05.'92.., a onda i 16.05..
Uvertira su bile barikade, i to postavljene tacno na liniji kojom je trebalo podijeliti grad. Posto su se barikade morale skloniti, sljedeci potez je bio da se zauzme Predsjednistvo, cime bi, de facto, rat bio gotov prije nego je i poceo kako treba. U tu svrhu su planirali iskoristiti vojsku koja je bila u Domu JNA i kasarni Bistrik, kojima bi pomogli oklopnjaci i pjesadija iz pravca Grbavice. Na njihovu zalost, a nasu srecu, mislili su da ce to proci glatko jer su znali da ovamo nema maltene nicega cime ce se to zaustaviti (kao sto i nije bilo bog zna cega, od ljudi do oruzja), ali upravo radi takve procjene i podcjene, kao i njihove nepripremljenosti na otpor i primanje metaka, sve je zavrsilo kako je zavrsilo, tj. grad je tada odbranjen. Puno su oni i sami sebi odmogli pogresnom propagandom koju su vodili o Zelenim beretkama. Ubjedjivali su svoje da je tih Zelenih beretki na hiljade ovdje, da su naoruzani do zuba, obuceni, spremni da kolju Srbe... I onda je 200-injak ljudi odradilo posao za 2.000 :D
A kakvu si ti disciplinu ocekivao od ljudi koji su do jucer sjedili u kucama i/ili isli u srednju skolu, i nisu imali nikakvog vojnog iskustva...? Da se ponasaju k'o SEAL-ovci...? SAS-ovci?
Nije bas da su oni stali radi toga. Prije ce biti da nisu imali vise ljudi kojima bi zadrzali osvojeno.
90minut wrote: Ako nisi ranjen bar jednom teško kao recimo moj amidža što je ranjen kao daidža stari poginuo par mjeseci nakon mog rođenja znaci da nisi ni bio u ratu.

Nije tako. Ja licno sam cesto bio na 50m od druge strane, pa i manje, i nisam nikad tesko ranjen (a bio sam ranjen, 2x, doduse jednom iz blizine). Kao ni ogromna vecina mojih.
Imas, bez uvrede, malo djetinjast pogled na sve to. Ako si blizu, to ne znaci nuzno da je opasnost veca. Ogromna vecina ljudi je najcesce ranjena ili poginula od artiljerije koja je pucala s par kilometara daljine.
Cijenim vašu borbu, ali oko 2. maja se nikad nećemo složiti.

Prvo kažeš podcijenili, a onda da su ih ubjedjivali da ima na hiljade naoružanih zelenih beretki - kontradikcija.
sumirprimus

#4688 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sumirprimus »

otkad dokad je trajao pokusaj deblokade 95.te? mescini u virjeme pada srebrenice il sam nesto pomijesao datume?
strucnjakdemagog

#4689 Re: Deblokada Sarajeva???

sumirprimus wrote:otkad dokad je trajao pokusaj deblokade 95.te? mescini u virjeme pada srebrenice il sam nesto pomijesao datume?

14.06. - 31.07.1995.

Na google možeš naći pogrešan podatak da je počelo 15.06.
bingov buraz

#4690 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bingov buraz »

sumirprimus wrote:pa tacan broj poginulih i ranjenih?
Tokom izvođenja Sarajevske operacije ARBiH je imala više od 300 poginulih i 600 teško ranjenih pripadnika.

Čitav tekst,vrlo realno napisan

http://veterani.ba/naslovna/2018/07/zad ... 31-7-1995/
Last edited by bingov buraz on 25/09/2019 12:24, edited 1 time in total.
PM72

#4691 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Pokušaj deblokade krenuo je 16.juna 1995 u 04:15 h .Prvo se čula pucnjava na Grdonju a potom na Trebeviću da bi se nakon toga nebo otvorilo...a pad Srebrenice je bio 11.07.1995.
madner

#4692 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by madner »

Ovaj nikako da skonta da si imao jednu vojsku u totalnom raspadu (JNA) koja u i oko Sarajeva nije imala nikakve kapacitete. Nije ih imala jer nije imala ljude u jedinicima. Imala je oficira, imala je tehnike, ali ljudi nije imala. Tako da je napad JNA bio sa onim jedinicima koje su mogle napasti, a srecom to nije bilo neka snaga. Nesto kao ovaj Dozerov plan deblokade, na papiru imas mehanizovanu brigadu, u praksi vod tenkova podrzava neku sklepanu jedinicu pjesadije koja ima nesto ljudi.
Sa druge strane nije bilo puno bolja slika, zato je tada ova jedinica odigrala bitnu ulogu. Jednostavno druge ozbiljne jedinice jos nije bilo. Problem ARBiH je sto ce tek poslje imati iole ozbiljnije kapacitete za ofanzive, nakon skolovanja kadra (tehnicki uvijek puno slabija, ali brojcano jaca).

Razlog zasto nisu imali ljudi je sto je SDS imao jednu komandu liniju a JNA drugu. Tek formiranjem VRS se to dvoje kombinuje i nastaje problem, da imaju i ljude i oficire i tehniku.
Dakle logicki gledano, trebalo je prije toga sprijeciti blokadu.

95 je deblokada propala prije pada Srebrenice, 28. divizija je izvodila neke operacije da razvuce snage VRSa za vrijeme iste.
sumirprimus

#4693 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sumirprimus »

ma datumi se mijesaju jer se sjecam da su jedinice izmjestene prema sarajevu, nisicima.
strucnjakdemagog

#4694 Re: Deblokada Sarajeva???

PM72 wrote:Pokušaj deblokade krenuo je 16.juna 1995 u 04:15 h .Prvo se čula pucnjava na Grdonju a potom na Trebeviću da bi se nakon toga nebo otvorilo...a pad Srebrenice je bio 11.07.1995.

Možda na tvom pravcu, Ilijaš i Vogošća su ranije napadnuti.
strucnjakdemagog

#4695 Re: Deblokada Sarajeva???

sumirprimus wrote:ma datumi se mijesaju jer se sjecam da su jedinice izmjestene prema sarajevu, nisicima.
Upravo tako.
Tromblon

#4696 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

PM72 wrote:
Tromblon wrote:E moj PM72 taj Paldum E. odnosno Esad,Inače, brat Hankin, bio je komandant 102. Mtbr. Čovjeka lično znam. Dobar čovjek, iako bio tad pun tih jnaovskih predrasuda i stavova. O njegovom komandovanju ne bih. Mada se nije proslavio.

Brigadu preuzeo od osnivanja u februaru, martu 93 i bio negdje do sredine 94. Dobio neku funkciju u Korpusu. Poslije rata nesto radio u kasarni Nedzarici.
To je taj samo nije joj brat nego amidžić.Sjedili pa ga pitali.Nije se proslavio jer nije imao čime.On je bio komandir čete gardijske brigade JNA u kojoj je bilo desetine tenkova M84 a na Stupu imao oklopni tamić...a vjeruj mi da je znao.Došao nam na Trg Pere Kosorića i kaže - momci,morate se ukopati jer će nam ubacivati granate u Trg ,moramo postaviti bunkere tu i tu,osmatračnica tu i tu,razapeti mine (tj.bombe kašikare jer nismo imali mina) na ovom potezu a na onom postaviti konopac sa konzervama i porazbijati flaše jer je asfalt da se čuje kad prilaze...mi počeli cirkuzati s njim ko biva,ko će ti kopati asfalt....

Nakon dva dana trehne nam 82-ka iza leđa i poranjava par momaka...onda smo tražili krampe i macole... :D
Vala mojne ga braniti majke ti. Kakve je on gluposti uradio malo je falilo da bez glave ostane. Dobro je uradio ustroj linija od doma penzionera do miljacke ostalo mrsav kec. Ni nasljednik rahmetli Dzebo nije bio nista bolji. Malo drcniji jedino.

Da su imali po 50 tenkova nesto bi zajebali takvi su bili jbg.
PM72

#4697 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

strucnjakdemagog wrote:
PM72 wrote:Pokušaj deblokade krenuo je 16.juna 1995 u 04:15 h .Prvo se čula pucnjava na Grdonju a potom na Trebeviću da bi se nakon toga nebo otvorilo...a pad Srebrenice je bio 11.07.1995.

Možda na tvom pravcu, Ilijaš i Vogošća su ranije napadnuti.
Može biti samo znam da su bili spremi za naš napad.A datuma se dobro sjećam.
PM72

#4698 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Tromblon wrote:
PM72 wrote:
Tromblon wrote:E moj PM72 taj Paldum E. odnosno Esad,Inače, brat Hankin, bio je komandant 102. Mtbr. Čovjeka lično znam. Dobar čovjek, iako bio tad pun tih jnaovskih predrasuda i stavova. O njegovom komandovanju ne bih. Mada se nije proslavio.

Brigadu preuzeo od osnivanja u februaru, martu 93 i bio negdje do sredine 94. Dobio neku funkciju u Korpusu. Poslije rata nesto radio u kasarni Nedzarici.
To je taj samo nije joj brat nego amidžić.Sjedili pa ga pitali.Nije se proslavio jer nije imao čime.On je bio komandir čete gardijske brigade JNA u kojoj je bilo desetine tenkova M84 a na Stupu imao oklopni tamić...a vjeruj mi da je znao.Došao nam na Trg Pere Kosorića i kaže - momci,morate se ukopati jer će nam ubacivati granate u Trg ,moramo postaviti bunkere tu i tu,osmatračnica tu i tu,razapeti mine (tj.bombe kašikare jer nismo imali mina) na ovom potezu a na onom postaviti konopac sa konzervama i porazbijati flaše jer je asfalt da se čuje kad prilaze...mi počeli cirkuzati s njim ko biva,ko će ti kopati asfalt....

Nakon dva dana trehne nam 82-ka iza leđa i poranjava par momaka...onda smo tražili krampe i macole... :D
Vala mojne ga braniti majke ti. Kakve je on gluposti uradio malo je falilo da bez glave ostane. Dobro je uradio ustroj linija od doma penzionera do miljacke ostalo mrsav kec. Ni nasljednik rahmetli Dzebo nije bio nista bolji. Malo drcniji jedino.

Da su imali po 50 tenkova nesto bi zajebali takvi su bili jbg.
Ne branim ga Paša moj nego je znao (ako hoće).Da vidiš kako su ufurao kad je postao komandant na Stupu,neće da se pozdravi,crveni audi,vozač i dobra plavka - sekretarica. :wink:
Dozer

#4699 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

90minut wrote:Dozeru ti zoveš napadom 2 picgauera i vozilo hitne pomoci?

Da li ja ovdje nešto fulam?
Da li su su vojnici JNA bili kontrolisani i nisu nigdje mogli maknuti iskljucila im se struja, voda?

Šta ja ovdje ne vidim?
Ocito puno toga... Preciznije, nista nisi ni vidio jer si bio mali, a naknadna pamet bez licnog iskustva, opet bez uvrede, cesto vodi u ovakve besmislene diskusije.
Evo ti hronologija.
02.05.'92.
1. Iz Doma JNA (Suput) ih je krenulo 35, s jednim BOV-om, i bili blokirani kod Narodnog pozorista (11 u kinu Djuro Djakovic, sada BKC, a 24 u diskoteci Teatar, ispod UPI-jevog nebodera, dok im je BOV bio u prolazu prema Akademiji).

2. Pokusali izaci iz kasarne Bistrik, ali bili i tu blokirani i vratili se unutra.

3. S Grbavice i iz Marsalke, a nakon tih pincgauera koji su sprzeni na Skenderiji nakon sto su krenuli prema Predsjednistvu, dosla i 3 tenka (jedan od njih s labudicom, imas to na snimcima sa Skenderije od 02.05.. Oni su pucali na Predsjednistvo s one strane Miljacke, a jedan je profurao obalom do Pozorista, gdje ga je Jez opleo OSA-om, ali ga je samo ostetio, nije unistio, pa se ovaj okrenuo iz zbrisao nazad na Skenderiju), a pjesadiju izbacivali na Tekiji iz par transportera, odakle je pjesadija krenula preko platoa Skenderije i tu docekana (sta mislis, da su zaista onih 46, koliko oni stalno nabrajaju, poginuli 03.05.? Nisu, jer tada ih je poginulo samo 6, ostali su zaglavili dan ranije.). Kolona s transporterima i dodatnom pjesadijom, koja je trebala biti ispomoc ovim prvim, nakon sto su ovi zaglavili samo je profurala preko mosta na Skenderiji i kroz Valtera Perica zbrisali nazad prema Marsalki. I ovo imas na snimcima.

03.05.'92.
Vise nije bilo njihovih napada, nego su se taj dan desavali pregovori oko Alije i Kukanjca, a nakon jutarnjeg rokanja po Bistrickoj kasarni, pri cemu je, poslijepodne, pri iseljavanju Bistrika poginulo 6 vojnika. A ne bi ni oni poginuli da se nisu kurcili iz kamiona i mlatili puskama prema teritorijalcima na cesti. Previse je tu bilo nervoze, i neko je pomislio da ovi hoce da pucaju iz kamiona, a onda se oplelo po njima... I, jbg...
Last edited by Dozer on 25/09/2019 13:05, edited 2 times in total.
Dozer

#4700 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

strucnjakdemagog wrote: Cijenim vašu borbu, ali oko 2. maja se nikad nećemo složiti.

Prvo kažeš podcijenili, a onda da su ih ubjedjivali da ima na hiljade naoružanih zelenih beretki - kontradikcija.
Vrh je znao isitnu, ali obicna vojska ne, a upravo je obicna vojska trebala odraditi posao. Pri tome, to bas i nije bila vojska, nego vecinom gomila rezervista. A pod takvom presijom i predubjedjenjem moral tesko da je bio na zavidnom nivou, pogotovo nakon prvih zrtava na Skenderiji.
Upravo opisah desavanja ta 2 dana. Dosta toga ima na snimcima na YT, pa mozes pogledati. Ostalo je iz licnog iskustva i gledanja vlastitim ocima.
Last edited by Dozer on 25/09/2019 13:07, edited 2 times in total.
Post Reply