sta sam to profulao??arzuhal wrote:https://hr.wikipedia.org/wiki/Ezoterija
Ezoteričnim doktrinama i učenjima pripada širok spektar disciplina i sustava mišljenja poput alkemije, antropozofije, astrologije, kabale, misticizma, okultizma, spiritizma, teozofije, kao i drugih hermetičnih tradicija u sklopu suvremene New Age doktrine.
NE.
Islam - pitanja i odgovori
- Smrcak15
#4676 Re: Islam - pitanja i odgovori
- arzuhal
#4677 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa, za početak, sam pojam ezoterije, bremenit značenjem... Ti to benevolentno fljusneš vikipedijskom definicijom, ko biva...
Nekad čovjek treba stati, prikočiti i ne pokušavati, jebiga, baš na svako pitanje dati odgovor, znao ili ne znao... Prema jednoj predaji od Poslanika, alejhi-salatu ve selam, koju navodi imam Gazalija u Ihjau, i reći: "ne znam" je dio znanja a ne neznanja (a, vidi, ovaj momenat identičan je sokratovskom "neznanju", pa nas to vodi u stvar perenijalne filozofije, a odatle u teozofiju...)
A slažem se da Poslanik nije, recimo, poučavao ashabe Kabali i sl.
Nekad čovjek treba stati, prikočiti i ne pokušavati, jebiga, baš na svako pitanje dati odgovor, znao ili ne znao... Prema jednoj predaji od Poslanika, alejhi-salatu ve selam, koju navodi imam Gazalija u Ihjau, i reći: "ne znam" je dio znanja a ne neznanja (a, vidi, ovaj momenat identičan je sokratovskom "neznanju", pa nas to vodi u stvar perenijalne filozofije, a odatle u teozofiju...)
- Smrcak15
#4678 Re: Islam - pitanja i odgovori
prvo mi onda definisi jasno sta je ezoterija pa onda reci je li ili nije, ja evo nisam znao sta je ezoterija, guuglam vidim, izbaci kabalu, okultizam, astrologiju....sta onda da ocekujes nego da se kaze NE.arzuhal wrote:Pa, za početak, sam pojam ezoterije, bremenit značenjem... Ti to benevolentno fljusneš vikipedijskom definicijom, ko biva...
- славянин
#4679 Re: Islam - pitanja i odgovori
Znaci da ti definise nesto pa da to onda presjeces jel to to ili nije ? Ne znas ni definiciju rijeci ali zato znas da prosvijetlis mase jeli konstatacija sa tim terminom tacna ili ne ? Mozda prvo da naucis definiciju rijeci pa onda da komentarises o tvrdnjama koje ukljucuju istu - sta mislis ?
Last edited by славянин on 23/02/2019 14:46, edited 1 time in total.
- arzuhal
#4680 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa jel kontaš svoju grešku ili ne? Ako ti, naprimjer, definiciju nečeg uzmeš tek tako, kao što si uzeo u ovom slučaju s vikipedije, pa na temelju te i takve definicije (koja je strašno površna i samo djelimično tačna definicija, pogotovo ukoliko nas zanima pojam ezoterijskog u islamu) poletiš da izrekneš odlučno NE kao odgovor nekome, i to po pitanju islama - jesi li ti svjestan svakojakih posljedica takvog svog volšebnog i brzopletog odnosa? Mislim na niz posljedica koje idu od onih najbezazlenijih da te ljudi ne uzimaju ubuduće za ozbiljno kada im odgovoriš čak i o nečemu što stvarno i poznaješ, pa do onih najozbiljnijih da uzimaš sebi slobodu da izričeš stvari o samom Poslaniku, alejhi-salatu ve selam, a za što ćeš biti pitan.Smrcak15 wrote:prvo mi onda definisi jasno sta je ezoterija pa onda reci je li ili nije, ja evo nisam znao sta je ezoterija, guuglam vidim, izbaci kabalu, okultizam, astrologiju....sta onda da ocekujes nego da se kaze NE.arzuhal wrote:Pa, za početak, sam pojam ezoterije, bremenit značenjem... Ti to benevolentno fljusneš vikipedijskom definicijom, ko biva...
Šta će ti sad moja definicija ezoterije kada si se već potrudio, uložio napor (džuhd) da nađeš definiciju i dadneš odgovor naspram toga? Šta će ti definicija ako ćeš koliko sutra dati sličan odgovor na slično pitanje jer ćeš ići tom istom metodologijom:"gugl-vikipedija-moj odlučni odgovor U IME ALLAHA UZVIŠENOG, A SAMO ZARAD NJEGOVOG ZADOVOLJSTVA!!", i sl.
Pitaš šta očekujem... Pa s obzirom da si vjernik i imaš potrebu da odgovaraš na pitanja o vjeri, očekivao bih malo više ozbiljnosti i pouzdanosti u toj raboti. Meni osobno je pun fes zajebancija nekih muslimana (počev od sebe).
Ovo ti dobronamjerno govorim, da nam se Allah smiluje, oprosti grijehe i uputi Putem.
- Smrcak15
#4681 Re: Islam - pitanja i odgovori
arzuhal wrote:Pa jel kontaš svoju grešku ili ne? Ako ti, naprimjer, definiciju nečeg uzmeš tek tako, kao što si uzeo u ovom slučaju s vikipedije, pa na temelju te i takve definicije (koja je strašno površna i samo djelimično tačna definicija, pogotovo ukoliko nas zanima pojam ezoterijskog u islamu) poletiš da izrekneš odlučno NE kao odgovor nekome, i to po pitanju islama - jesi li ti svjestan svakojakih posljedica takvog svog volšebnog i brzopletog odnosa? Mislim na niz posljedica koje idu od onih najbezazlenijih da te ljudi ne uzimaju ubuduće za ozbiljno kada im odgovoriš čak i o nečemu što stvarno i poznaješ, pa do onih najozbiljnijih da uzimaš sebi slobodu da izričeš stvari o samom Poslaniku, alejhi-salatu ve selam, a za što ćeš biti pitan.Smrcak15 wrote:prvo mi onda definisi jasno sta je ezoterija pa onda reci je li ili nije, ja evo nisam znao sta je ezoterija, guuglam vidim, izbaci kabalu, okultizam, astrologiju....sta onda da ocekujes nego da se kaze NE.arzuhal wrote:Pa, za početak, sam pojam ezoterije, bremenit značenjem... Ti to benevolentno fljusneš vikipedijskom definicijom, ko biva...
Šta će ti sad moja definicija ezoterije kada si se već potrudio, uložio napor (džuhd) da nađeš definiciju i dadneš odgovor naspram toga? Šta će ti definicija ako ćeš koliko sutra dati sličan odgovor na slično pitanje jer ćeš ići tom istom metodologijom:"gugl-vikipedija-moj odlučni odgovor U IME ALLAHA UZVIŠENOG, A SAMO ZARAD NJEGOVOG ZADOVOLJSTVA!!", i sl.
Pitaš šta očekujem... Pa s obzirom da si vjernik i imaš potrebu da odgovaraš na pitanja o vjeri, očekivao bih malo više ozbiljnosti i pouzdanosti u toj raboti. Meni osobno je pun fes zajebancija nekih muslimana (počev od sebe).
Ovo ti dobronamjerno govorim, da nam se Allah smiluje, oprosti grijehe i uputi Putem.
kao sto mozes da vidis ja sam podvukao one rijeci u definiciji, na to sam rekao NE, sad je li ima ezoterija jos nesto sto nije u onoj definiciji, ja to ne znam, ali kazem NE na osnovu onih rijeci, i dalje stojim iza toga. a ako ti mislis da ima veze poslanik sa astrologijom, okultizmom, spiritizmom nekakvim...onda neznam brate.
- King Theoden
#4682 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kad odgovaram na neko pitanje, onda se trudim da citiram ono što već imamo tj ono što je kazao sam poslanik u vezi toga, ili ono što su rekli oni koji su ga slijedili u dobru.
A ako nema odgovora na neko pitanje, il, rekao bih, ako ga sam ne znam, onda iznosim vlastito mišljenje koje se opet bazira na dokazima iz sličnih slučajeva.
Helem, kada se na ovoj našoj temi govori o ezoteriji, cilja se dakle na neka unutrašnja ili čak skrivena znanja.
To je barem prosto i ista je itekako zastupljena u islamu.
Nažalost, u današnjem vaktu o istoj govore šarlatani pa bi se toga trebalo kloniti.
Osim toga, poslanik čiji je ahlak bio kur'an - čovjek koji je podučavan direktno sa nebesa, itekako je znao kome šta kazati tj znao je koliko koji čovjek može ponijeti i na osnovu toga ih je podučavao vjeri.
Ovo je također test u smislu da li samo onako jezikom izgovaraš elhamdulillah, ili to vjeruješ i srcem.
Dakle, ako Allah tačno zna šta koja duša može ponijeti, nije ok biti ljubomoran na nešto ili neko znanje koje ima neko drugi.
Po ko zna koji put ponavljam da je kur'an fascinantna knjiga u kojoj su odgovori na sva pitanja.
Samo je pitanje koliko će kome biti otvoreno.
Nekad, drugom prilikom ću InshaAllah objasniti zašto je to milost.
Helem, kad upitaš muslimana o kur'anu, reći će da je u njemu uputa.
Kako to da je uputa ta koja nevjernicima povećava propast?
To je ono fascinantno.
A ako nema odgovora na neko pitanje, il, rekao bih, ako ga sam ne znam, onda iznosim vlastito mišljenje koje se opet bazira na dokazima iz sličnih slučajeva.
Helem, kada se na ovoj našoj temi govori o ezoteriji, cilja se dakle na neka unutrašnja ili čak skrivena znanja.
To je barem prosto i ista je itekako zastupljena u islamu.
Nažalost, u današnjem vaktu o istoj govore šarlatani pa bi se toga trebalo kloniti.
Osim toga, poslanik čiji je ahlak bio kur'an - čovjek koji je podučavan direktno sa nebesa, itekako je znao kome šta kazati tj znao je koliko koji čovjek može ponijeti i na osnovu toga ih je podučavao vjeri.
Ovo je također test u smislu da li samo onako jezikom izgovaraš elhamdulillah, ili to vjeruješ i srcem.
Dakle, ako Allah tačno zna šta koja duša može ponijeti, nije ok biti ljubomoran na nešto ili neko znanje koje ima neko drugi.
Po ko zna koji put ponavljam da je kur'an fascinantna knjiga u kojoj su odgovori na sva pitanja.
Samo je pitanje koliko će kome biti otvoreno.
Nekad, drugom prilikom ću InshaAllah objasniti zašto je to milost.
Helem, kad upitaš muslimana o kur'anu, reći će da je u njemu uputa.
Kako to da je uputa ta koja nevjernicima povećava propast?
To je ono fascinantno.
- Gojeni H
#4683 Re: Islam - pitanja i odgovori
Komentar bi bio u redu da je Poslanik a.s. odlazio u pecinu Hira prije objave zato sto mu je zena mozak ispijala na slamcicu.Irsar wrote:
Muhammed a.s. nije imao nikakvu "misiju" prije tog događaja, niti je znao šta i zašto se dešava kada se to desilo; samim time nema smisla govoriti o sigurnosti ili nesigurnosti u "misiju", kada misije nije ni bilo (još uvijek).
- Irsar
#4684 Re: Islam - pitanja i odgovori
Postoji više mogućnosti. Prirodno je za čovjeka koji nastoji proniknuti u "više" istine da se povremeno i privremeno osamljuje od svijeta, sveg svijeta pa i vlastite porodice. Samoća ima blagotvoran učinak na približavanje Bogu, dokaz čega su postojanja raznih asketskih i monaških redova u raznim religijama i kulturama, pa i postojanje činjenice da se nešto slično (mada u znatno blažoj varijanti) nalazi i u Islamu i riječ je o itikafu u džamiji tokom zadnjih 10 dana ramazana.Gojeni H wrote:Komentar bi bio u redu da je Poslanik a.s. odlazio u pecinu Hira prije objave zato sto mu je zena mozak ispijala na slamcicu.Irsar wrote:
Muhammed a.s. nije imao nikakvu "misiju" prije tog događaja, niti je znao šta i zašto se dešava kada se to desilo; samim time nema smisla govoriti o sigurnosti ili nesigurnosti u "misiju", kada misije nije ni bilo (još uvijek).
Muhammed a.s. nije imao "misiju" prije Objave, osim ako pod "misijom" nećemo definisati potragu za istinom i potpunim razumijevanjem stanja čovjeka i svijeta u kojem se isti nalazi. Ali nećemo tako definisati, jer tu "misiju" normalno bi trebali imati svi ljudi, naravno u mjeri u kojoj su sami sposobni.
Dakle, Muhammed a.s. nije niti bio siguran niti nesiguran u postojanje misije u vidu Objave, jer Objave do tog momenta prvog dostavljanja ipak nije ni bilo.
- zagortenej
#4685 Re: Islam - pitanja i odgovori
Običaj prije islama:

- TAFKAP
#4686 Re: Islam - pitanja i odgovori
Selam alejkum, pitanje za ulemu:
Šta/kuda sa novcem, koji je došao kao "interes" na štednoj knjižici?
- MaksprotivMarksa
#4687 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sta su ti sufije, koja je to sirina i kapacitiranost, nema boljeg dokaza od njih da odredjena ucenja zaista djeluju na ljude pozitivno.arzuhal wrote:Pa jel kontaš svoju grešku ili ne? Ako ti, naprimjer, definiciju nečeg uzmeš tek tako, kao što si uzeo u ovom slučaju s vikipedije, pa na temelju te i takve definicije (koja je strašno površna i samo djelimično tačna definicija, pogotovo ukoliko nas zanima pojam ezoterijskog u islamu) poletiš da izrekneš odlučno NE kao odgovor nekome, i to po pitanju islama - jesi li ti svjestan svakojakih posljedica takvog svog volšebnog i brzopletog odnosa? Mislim na niz posljedica koje idu od onih najbezazlenijih da te ljudi ne uzimaju ubuduće za ozbiljno kada im odgovoriš čak i o nečemu što stvarno i poznaješ, pa do onih najozbiljnijih da uzimaš sebi slobodu da izričeš stvari o samom Poslaniku, alejhi-salatu ve selam, a za što ćeš biti pitan.Smrcak15 wrote:prvo mi onda definisi jasno sta je ezoterija pa onda reci je li ili nije, ja evo nisam znao sta je ezoterija, guuglam vidim, izbaci kabalu, okultizam, astrologiju....sta onda da ocekujes nego da se kaze NE.arzuhal wrote:Pa, za početak, sam pojam ezoterije, bremenit značenjem... Ti to benevolentno fljusneš vikipedijskom definicijom, ko biva...
Arzuhal .... citao sam tvoje postove i prije registracije, svaka ti cast.
- Diwan
#4688 Re: Islam - pitanja i odgovori
U padže, naravno. Gdje drugoTAFKAP wrote:Selam alejkum, pitanje za ulemu:
- TAFKAP
#4689 Re: Islam - pitanja i odgovori
Allah te nagradio...Diwan wrote:U padže, naravno. Gdje drugoTAFKAP wrote:Selam alejkum, pitanje za ulemu:
- Idemedosumom
#4690 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zar niste čuli za prvu islamsku mikrokreditnu fondaciju u BiH?

- sinuhe
#4691 Re: Islam - pitanja i odgovori
Cemu se smiju muslimani? Kakav je humor u islamskim zemljama?
- Smrcak15
#4692 Re: Islam - pitanja i odgovori
ovo je pitanje poput pitanja:sinuhe wrote:Cemu se smiju muslimani? Kakav je humor u islamskim zemljama?
Cemu se smiju muzicari?
kao da su muslimani jedna nacija jedan mentalitet
- славянин
#4693 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa Islam u korijenu suzbija nacijuSmrcak15 wrote:ovo je pitanje poput pitanja:sinuhe wrote:Cemu se smiju muslimani? Kakav je humor u islamskim zemljama?
Cemu se smiju muzicari?![]()
kao da su muslimani jedna nacija jedan mentalitetpa da ih moze na osnovu toga procjenjivati.
- arzuhal
#4694 Re: Islam - pitanja i odgovori
Položaj etničke, rasne ili nacionalne pripadnosti u islamu je otprilike kakav je i među posadom nekog federalnog broda u Star Treku 
- Bloo
- Globalna šefica
#4695 Re: Islam - pitanja i odgovori
Samo jedna žena je bila kapetanica USS Enterprisea...arzuhal wrote:Položaj etničke, rasne ili nacionalne pripadnosti u islamu je otprilike kakav je i među posadom nekog federalnog broda u Star Treku
mjera
- arzuhal
#4696 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pozdravljam izraz bukvalističkog feminizma, iako fula poentuBloo wrote:Samo jedna žena je bila kapetanica USS Enterprisea...arzuhal wrote:Položaj etničke, rasne ili nacionalne pripadnosti u islamu je otprilike kakav je i među posadom nekog federalnog broda u Star Treku![]()
mjera
- Bloo
- Globalna šefica
#4697 Re: Islam - pitanja i odgovori
Prvi si počeoarzuhal wrote:Pozdravljam izraz bukvalističkog feminizma, iako fula poentuBloo wrote:Samo jedna žena je bila kapetanica USS Enterprisea...arzuhal wrote:Položaj etničke, rasne ili nacionalne pripadnosti u islamu je otprilike kakav je i među posadom nekog federalnog broda u Star Treku![]()
mjera
Btw, još da neko objasni bosanskim muslimanima, a i Bosancima i Hercegovcima generalno bez obzira na etničku, rasnu i nacionalnu pripadnost, o položaju etničke, rasne ili nacionalne pripadnosti u islamu...ono teorija i praksa. Gdje bi nam kraj bio
- Bloo
- Globalna šefica
#4698 Re: Islam - pitanja i odgovori
btw a Stamets?

- SamoVasGledam
#4699 Re: Islam - pitanja i odgovori
Imam dva pitanja u vezi sure 109.
''Reci: "O vi nevjernici, ja se neću klanjati onima kojima se vi klanjate, a ni vi se nećete klanjati Onome kome se ja klanjam; ja se nisam klanjao onima kojima ste se vi klanjali, a i vi se niste klanjali Onome kome se ja klanjam, vama - vaša vjera, a meni - moja!”
1. Zašto je Muhamed rekao Mekanima da se neće klanjati njegovom bogu kada je na kraju osvojio Meku čime je ona postala islamski grad?
2. Zar Božiji poslanik ima pravo da kaže ''vama vaša vjera, a meni moja''? Po ajetu 42:7 Muhamedova prvobitna misija je upravo da propoveda Islam Mekanima.
''Eto tako Mi tebi objavljujemo Kur’an, na arapskom jeziku, da bi opominjao Mekku i one oko nje''
Važno je i napomenuti da je ova objava (42:7) došla dosta nakon što je Muhamed rekao paganima u Mekki ''vi se nećete klanjati mom bogu, ostavljam vas sa vašom verom''. Očigledno je da se u međuvremenu predomislio.
''Reci: "O vi nevjernici, ja se neću klanjati onima kojima se vi klanjate, a ni vi se nećete klanjati Onome kome se ja klanjam; ja se nisam klanjao onima kojima ste se vi klanjali, a i vi se niste klanjali Onome kome se ja klanjam, vama - vaša vjera, a meni - moja!”
1. Zašto je Muhamed rekao Mekanima da se neće klanjati njegovom bogu kada je na kraju osvojio Meku čime je ona postala islamski grad?
2. Zar Božiji poslanik ima pravo da kaže ''vama vaša vjera, a meni moja''? Po ajetu 42:7 Muhamedova prvobitna misija je upravo da propoveda Islam Mekanima.
''Eto tako Mi tebi objavljujemo Kur’an, na arapskom jeziku, da bi opominjao Mekku i one oko nje''
Važno je i napomenuti da je ova objava (42:7) došla dosta nakon što je Muhamed rekao paganima u Mekki ''vi se nećete klanjati mom bogu, ostavljam vas sa vašom verom''. Očigledno je da se u međuvremenu predomislio.
- arzuhal
#4700 Re: Islam - pitanja i odgovori
Islamska znanost tefsira - tumačenja, egzegeze svetog teksta - poznaje i obuhvata, između ostalog, i esbabi-nuzul, odnosno povode, uzroke objave određenih ajeta ili cijelih sura. Dakle neki ajeti i sure su imale svoje jasne povode: recimo pitanja upućena Božijem poslaniku, alejhi-salatu ve selam, neki događaji i sl. Iako ajeti imaju univerzalni karakter, njihova poruka se najbolje razumijeva ako se krene od konteksta kojem pripadaju.SamoVasGledam wrote:Imam dva pitanja u vezi sure 109.
Sebebi-nuzul, odnosno povod objave sure el-Kafirun koju navodiš bila je ponuda mekanskih mušrika Poslaniku, alejhi-salatu ve selam, da "koriguje" malo svoj pristup i svoju vjeru, pa će i oni korigovati svoje stavove prema njemu i islamu. Nudili su kompromis: Hajde, Muhammede, da jedne godine ti i muslimani vjerujete i molite se našim božanstvima, prinosite im žrtve, etc. a iduće godine mi zajedno s tobom i muslimanima vjerujemo u Allaha, klanjamo Mu se i sl. I sve tako.
Ova sura je odgovor na njihov prijedlog i ponudu.