Sirija
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#4677 Re: Sirija
nikako mi nije jasna ovolika količina tersluka na ovoj i sličnim temama... nebitno, uskoro dobitnici kojima nisam mogao zažmiriti...
- Kikibombona
#4678 Re: Sirija
Nije mi uspjelo.udrch wrote:pa pitaj google kao i ja..
Za Advance su ovdje pisali da je Iranaca finansirana stranica....
Je li moguce
Chmoljo
Jesi sija il sunija
- Chmoljo
#4679 Re: Sirija
bosnija 
- Chmoljo
#4680 Re: Sirija
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» asurbanipal, udrch
mjesec
» jon_jovi
2 sedmice
» asurbanipal, udrch
mjesec
» jon_jovi
2 sedmice
- Banksy
#4681 Re: Sirija
Tačno. S tim da ovo boldano, daj bože, uz pitanje šta je to zaista ''autentična SAD'', to je vrlo diskutabilno ...Challenger__ wrote:- Amerika danas je čista politička konstrukcija, prazna lobistička monada, navođeni giga-projektil. Postoje organizovane političke strukture sa jasnim ciljevima (lobiji) i postoji jedna velika praznina između instrumenta lobija (Kongresa) i interesa američke nacije koja se sada polako popunjava sa autentičnom američkom misijom, koja NIJE I NE MOŽE BITI ovo što su tražili ratnohuškački lobisti, banditi;ipak mislim da amerika nema tacno definisan interes u ovom slucaju, a ni u ostalim zapadnim zemljama.
- ova kriza generiše poraz oligarhije (lobija) i budi autentične SAD;
- Al-Qaeda neka plače.
Syria, miracle.
- madesa
- Kikibombona
#4683 Re: Sirija
Vec sam jednom napisao da do rata u Iraku nisam cuo za sunije i sije. Ovdje su uvijek bili muslimani. Vidi sad ovo jbt, da ne povjerujes. Al na srecu, ovu netrepeljivost ne vidjam mimo interneta, iako su mi poznanici i prijatelji pretezno muslimani. Prosjecan bosanski musliman gaji jednake emocije prema Marokancima/Egipcanima koji su suniti i Irancima koji su siiti. Dobro sto je tako. Valjda nam neko nece uvesti i ovu podjelu, imamo ih i previse.Chmoljo wrote:bosnija
- Banksy
#4684 Re: Sirija
Vrlo zanimljiv post.HM 2011 wrote:
Tesko je pokoriti tako veliki narod osim ako ne planiras potpuno istrebljenje.
Ovo je samo uvod,
Onda ide razvoj događaja - međusobno klofanje - Sunni / Šiiia ili alternativno, ne mora biti sunni/šiiia konflikt, može biti konflikt snage pro šerijat i snage kontra šerijat - a velike su šanse da bude baš to u pitanju...... Kad tad, ako stvari ovako nastave, kad tad.... pa će vjerovatno i ostatak svijeta uvući u rat....
Eh, kad se žestoko namlate međusobno, onda će se i okolina uključiti da ih namlati.....
Koja god grupa finansira aktivnosti frontova nusre, iračkih islamskih državih, ili kako se već zovu, koji operišu od MAroka do evo, sad Sirije, a koji niti u jednoj državi nisu donjeli šerijat i šerijatski sistem (koji između ostaloga i dopušta i CRKVI I SISNAGOGI POSTOJANJE jer nije čitav svijet Mekka i Medina) - ko god da ih finansira - u pokretanju ovih aktivnosti - odbiti će mu se od glavu na sljedeći način:
1. Prvo će svi ti Al nusra frontovi i ostali indijanci (bez uvrede) shvatiti da nisu donjeli šerijat i da su "izjebani" i odbačeni kao iskorišteni kurton - a sve što ti ljudi znaju je ratovati, ratovati, širiti nered, dizati u zrak, a to znanje nije pod kontrolom vojske, policije i legalnih tijela, a o plati u drugoj tački..... Ti ljudi ne žele ništa drugo nego šerijat po PRAVILIMA SLUŽBE tzv. po P.S. - u !
2. Pošto svi mi ili radimo za nekoga ili radimo za sebe, a pošto municija i oružije ne raste na drveću, te je istu moguće ili oteti ili kupiti, a te aktivnosti treba finansirati - te frontove nusre i ostale nindža grupe, neće moći finansirati dugotrajno onaj ko ih sada finansira - jer njihov broj eksponencijalno raste u skladu sa državama u kojima su prisutni ! A nije moguće do svakoga doći i svakom platiti da šuti i slično, fizički je nemoguće, niti ima dovoljno novca niti vremena, a vala niti želje....
3. Ti nusra frontovi i ostale nindža grupe i nindža pojedinci - ne interesuju nikakve ha hu fetve koje nemaju prizvuka u zdravom razumu, tj. sve ublehaške fetwe kojima se naređuje dudlanje kite onom ko te lupa po glavi - to ne pije vode kod tih grupa - a to će se shvatiti tek malo kasnije - kad se sjedne i praznog stomaka razmotri situacija na terenu, ili kad mali sinčić ili kćerkica postavi pitanje na koje se mora dati istinit odgovor - pa se malo udubi u suštinu svega...
4. Jedna polovina stvari koja ne bi smjela biti prisutna u društvu koje se smatra šerijatskim se već razvlači po mislima i jezicima ljudi ljudi širom dunjaluka - a obični ljudi otvoreno postavljaju pitanje KO DOPUŠTA NEDOPUŠTENO ISLAMOM U DRUŠTVIMA KOJA SE SMATRAJU ISLAMSKIMA.....
Kao zaključak svega navedenog iznosim sljedeće:
Ova nagla svrgavanja vladara širom arapskog svijeta uništila su kontinuitet vlasti u tim državama - ali suverena državna teritorija je opstala...
Kao dalju aktivnost ići će se u novi krug arapskog - ali ovaj put ŠERIJATSKOG PROLJEĆA, koje će zahvatiti čitav arapski svijet, jer tranzicija (mi svjedočili svojim očima u BiH i na balkanu) će sa sobom donjeti nepravdu i pronevjere koje neće biti sankcionisane, a odsjecanje ruke lopovima će doći kao mahlem na dušu svih koji su pogođeni bilo kakvom nepravdom....
Na isto se može odgovoriti samo na dva načina:
1. Direktnom intervencijom ali tada slobodno svi u čitavom svijetu mogu očekivati i hemijske i sve druge napade jer evo u Siriji se vježba sa hemijskim napadima (jer će odsjecanje ruku finansijskim magnatima i korporativnim gigantima ugroziti interese pojedinih država)....
2. Skretanjem pažnje na značajniju borbu: npr Šiija/Sunni ili otvoreni konflikt snaga pro Šerijat i snaga Kontra Šerijat na ograničenoj teritoriji, kompaktnoj - tj. nekom vidu velike bojićšnice arapskih naroda....
nije ovdje pitanje samo Sirije, nego je pitanje i Libije i Egipta i Afganistana i Iraka i Sirije i Sudana i Somalije i Alžira i Jemena, diktatori su svrgnuti ili će biti svrgnuti - i ide se u tranziciju i prihvatizaciju a preostali su samo
SAUDIJA, UAE (nadpolovično IUS CIVILE a ne Šerijat), Oman, Jordan i tamo daleko Pakistan i Iran....
Nedavno je o sukobu u Siriji Hido Biščević napisao vrlo zanimljiv članak u kojem stvari postavlja na sličan način.
Kako god, on ovo vidi kao već unutarislamski sukob, sukob različitih sekti, različitih škola i pravaca tumačenja islama, sukob koji se vrlo lako može preliti na cijeli svijet i uzrokovati nestabilnosti ne samo na Bliskom istoku.
- Co0l
#4685 Re: Sirija
Nemoguce,nas ovdje ubjedjuju da medju pobunjenicima ima jedno 7-8 miliona stranih dobrovoljaca,minimum,a Sirijaca tek nekih par hiljada.Ono,nose ovim strancima municiju i rade ko kuhari...Према писању часописа „Форин полиси”, процењује се да у рату у Сирији учествује око 5.500 страних добровољаца, а да побуњеничка војска има око 60.000 бораца. Из европских земља регрутовано је око 500 страних војника. Међу њима су и добровољци с Балкана и сви се боре против режима Башара ел Асада. За сада нема евиденције о организованом одласку на сиријске фронтове с Балкана, већ се у Сирију улази преко Турске. Саговорници у Новом Пазару не могу да процене тачан број људи из Санџака који учествују у сиријском рату.
Александар Апостоловски
објављено: 09.09.2013.
-
sarajevoxxxx
#4686 Re: Sirija
Mjesto Serakib u pokrajini Idlib nakon višednevnog režimskog bombardovanja iz aviona i helikoptera i teške artiljerije 10.09.2013.
-
sarajevoxxxx
#4687 Re: Sirija
Džebel Erbein: Režim je i danas nastavio sa bacanjem buradi TNT-a na 10.09.2013.
- Džebel Erbein kao i Serakib se nalaze u provinciji Idlib, i režimske snage bombarduju ova mjesta u nastojanju da iu zauzmu.
- Džebel Erbein kao i Serakib se nalaze u provinciji Idlib, i režimske snage bombarduju ova mjesta u nastojanju da iu zauzmu.
- husein_kapetan
#4688 Re: Sirija
Ne znam kako gledate na najnoviji razvoj događaja ali mora se priznati da je neko ovdje napravio briljantan potez nadasve neuobičajen u današnjim vremenima.
Naime sve je počelo od Kerry-eve izjave da Sirija može izbjeći napad samo u slučaju predaje i uništenja hemijskog arsenala koji evidentno posjeduju.
Na jednom Rusija i Sirija zvone na sva zvona da su spremni podržati -aktualizirati pomenuto i to sve na svijetlu dana i pod kapom UN-a.!!
Kerryeva opaska( jer u tom momentu ništa drugo nije bila) sada je predmet intenzivne diplomatske aktivnosti. Čak i Obama između redova je spreman diskutovati o ovom. Horu odobravanja ove ruske inicijative se spremno pridružuje Kina i UN.
Ova maestralna kocka je bačena.
Mislim da će ovim svi biti zadovoljni osim pobunjenika.(i možda Izraela)
Naime sve je počelo od Kerry-eve izjave da Sirija može izbjeći napad samo u slučaju predaje i uništenja hemijskog arsenala koji evidentno posjeduju.
Na jednom Rusija i Sirija zvone na sva zvona da su spremni podržati -aktualizirati pomenuto i to sve na svijetlu dana i pod kapom UN-a.!!
Kerryeva opaska( jer u tom momentu ništa drugo nije bila) sada je predmet intenzivne diplomatske aktivnosti. Čak i Obama između redova je spreman diskutovati o ovom. Horu odobravanja ove ruske inicijative se spremno pridružuje Kina i UN.
Ova maestralna kocka je bačena.
Mislim da će ovim svi biti zadovoljni osim pobunjenika.(i možda Izraela)
Last edited by husein_kapetan on 10/09/2013 15:22, edited 1 time in total.
-
Avetinho
#4689 Re: Sirija
Ti prespavao zadnje dvije godine? Ass-sadisti poubijali i obogaljili stotine hiljada, rastjerali milione, porusili cijele gradove do temelja, dusili djecu otrovnim gasovima, a ovaj lik kaze da "do agresije nece doci".Klavikula wrote:Fascinantno je kako ljudi koji su prezivjeli agresiju prizeljkuju istu drugoj drzavi.
sarajevoxxxx
#4690 Re: Sirija
Syrian Network for Human Rights الشبكة السورية لحقوق الإنسان
215 000 Sirijaca u režimskim zatvorima

Po zadnjem izvještaju Sirijske mreže za ljudska prava u režimskim zatvorima se nalazi 215 000 Sirijaca. Organizacija za 50 % zatvorenih posjeduje spiskove. Mnoge porodice se ustručavaju prijaviti hapšenje, pogotovo ako se radi o ženskom djetetu ili ženskoj osobi.
- 9000 zatvorenih su mlađi od 18 godina
- Među zatvorenima se nalazi i 5000 žena

https://www.facebook.com/syrianhr
http://www.syrianhr.org/
215 000 Sirijaca u režimskim zatvorima

Po zadnjem izvještaju Sirijske mreže za ljudska prava u režimskim zatvorima se nalazi 215 000 Sirijaca. Organizacija za 50 % zatvorenih posjeduje spiskove. Mnoge porodice se ustručavaju prijaviti hapšenje, pogotovo ako se radi o ženskom djetetu ili ženskoj osobi.
- 9000 zatvorenih su mlađi od 18 godina
- Među zatvorenima se nalazi i 5000 žena

https://www.facebook.com/syrianhr
http://www.syrianhr.org/
-
barpy
#4691 Re: Sirija
Ne razumijem zasto Turska ne dostavi FSA stingere ako im navodno zeli pomoci. Mislim da se sva pomoc Turske FSA svodi na primanje izbjeglica i ranjenika. Negdje sam naisao na podatak da ih Turci imaju najmanje 800 komada.sarajevoxxxx wrote:Džebel Erbein: Režim je i danas nastavio sa bacanjem buradi TNT-a na 10.09.2013.
Last edited by barpy on 10/09/2013 15:31, edited 1 time in total.
-
sarajevoxxxx
#4692 Re: Sirija
Zarobljeni režimski tenk - vojna baza Al Zalakijat 09.09.2013.
http://www.youtube.com/watch?feature=yo ... nomobile=1
http://www.youtube.com/watch?feature=yo ... nomobile=1
Last edited by sarajevoxxxx on 10/09/2013 15:32, edited 1 time in total.
- Challenger__
#4693 Re: Sirija
Netačno. Turska je najveći logističar i instruktor militantnim strukturama u Siriji.Mislim da se sva pomoc Turske FSA svodi na primanje izbjeglica i ranjenika.
-
Avetinho
#4694 Re: Sirija
KONSTATUJMO: Celo je duboko razocaran.Challenger__ wrote:
KONSTATUJMO: Tel Aviv, IDF, AIPAC i Al-Qaeda su razočarani... Duboko.
- Challenger__
#4695 Re: Sirija
Mislim na izvorne vrijednosti osnivača sa dopunama unesenim kroz amandmane na ustav, a ne na bilo kakav vjerski fundamentalizam. Inače, slažem se, baš diskutabilno...Banksy wrote: Tačno. S tim da ovo boldano, daj bože, uz pitanje šta je to zaista ''autentična SAD'', to je vrlo diskutabilno ...
______

- inicijativa Kremlja je (sa oprezom, rezervama ali i protivljenima) prihvaćena u Siriji i širom svijeta. Očekivano, uslijedilo je DUBOKO RAZOČARENJE izrelskih vojnih struktura i AIPAC-ovih (American Israel Public Affairs Committee) najeksponiranijih lobista u Kongresu:
1. "Obama again puts military strike – and vote in Congress – on hold to give Russian proposal a chance" LINK
2. "Assad is off the US military hook and keeps his chemical weapons. Israel is the loser of this round" LINK
- nezadovoljstvo izraelske matice prati agresivna retorika AIPAC-linked congressman:

LINKSenators say Russia plan boosts prospects for Congress Syria vote
Two senior Republican senators, John McCain and Lindsey Graham, said on Monday the possibility of Syrian President Bashar al-Assad giving up control of Syria's chemical weapons should make members of Congress more willing to vote for the authorization for the use of military force.
_______
- Sa jedne strane napori u pravcu spuštanja tenzija, a sa druge strane nezadovoljstvo i maksimalistička retorika. Naravno, ne treba podsjećati da duboko nezadovoljstvo izraelskih vojnih struktura, njihovih američkih marioneta u Kongresu prati i nezadovoljstvo ekstremnih krugova u Rijadu i terorista na terenu.
KONSTATUJMO: Tel Aviv, IDF, AIPAC i Al-Qaeda su razočarani... Duboko.
-
sarajevoxxxx
#4696 Re: Sirija
- Da, i Buti tvrdio da hrabra režimska vojska ratuje protiv cijele planete.Challenger__ wrote:Netačno. Turska je najveći logističar i instruktor militantnim strukturama u Siriji.Mislim da se sva pomoc Turske FSA svodi na primanje izbjeglica i ranjenika.
- Da Turska jedna dan bude logističar FSA, zgazili bi i Idlib i Haleb za deset dana.
- Challenger__
#4697 Re: Sirija
Znam, znam da postoji nezadovoljstvo obimom saradnje. Šta ćeš. Neko se ljuti na Obamu, a neko na Tajippa.

-
sarajevoxxxx
#4698 Re: Sirija
Režimska vojna baza ''Meamil Al Kunesreh'' koja je pala u ruke FSA prije par dana.
- Vojnu bazu je FSA nekoliko puta napadala. Internet je prepun linkova sa različitim datumima, uništavali su se tenkovi, vojna vozila, najavljivao pad...da bi ovih dana konačno pala u ruke FSA
- Vojna baza Al Kunesreh se smatra zapadnim vratima Idliba.
- Vojnu bazu je FSA nekoliko puta napadala. Internet je prepun linkova sa različitim datumima, uništavali su se tenkovi, vojna vozila, najavljivao pad...da bi ovih dana konačno pala u ruke FSA
- Vojna baza Al Kunesreh se smatra zapadnim vratima Idliba.
-
sarajevoxxxx
#4699 Re: Sirija
- Nikako ne napasti je bolje nego da su napali a da je Saudija stajala iza vojne intervencije. Tako da se nema za čime žaliti, možda ti možeš žaliti što konačno nisi potvrdio svoje teorije zavjere i postavio nam na forum američku fakturu koju je potpisala Saudija za udar na Siriju. E to bi, priznajem, bio tvoj neoboriv argument.Challenger__ wrote:Znam, znam da postoji nezadovoljstvo obimom saradnje. Šta ćeš. Neko se ljuti na Obamu, a neko na Tajippa.
- Čak, bi i ono Butijevo o jadnoj režimskoj vojsci, ona sama protiv svih, konačno imalo smisla.
-
Avetinho
#4700 Re: Sirija
Po ovim zadnjim diplomatskim pokusajima jasno se vidi ko je pravi cionisticki sluga.
Putin je mudro, u ime svojih gospodara iz Tel Aviva, predlozio uklanjanje najmocnijeg oruzja u arsenalu jedinog borca za slobodu na Bliskom Istoku.
Ali cekaj, sad kad bolje razmislim, ocigledno je da je Ass-sad isto tako pravi cionisticki sluga. Oslabio Hezbolah, porusio infrastrukturu Sirije, zabavio Sirijce o sebi. Bibi se naglas smije, advance javlja -- priredice Ass-sadu banket uskoro, u znak duboke zahvalnosti.
Putin je mudro, u ime svojih gospodara iz Tel Aviva, predlozio uklanjanje najmocnijeg oruzja u arsenalu jedinog borca za slobodu na Bliskom Istoku.
Ali cekaj, sad kad bolje razmislim, ocigledno je da je Ass-sad isto tako pravi cionisticki sluga. Oslabio Hezbolah, porusio infrastrukturu Sirije, zabavio Sirijce o sebi. Bibi se naglas smije, advance javlja -- priredice Ass-sadu banket uskoro, u znak duboke zahvalnosti.