Sirija

Locked
udrch

#4676 Re: Sirija

Post by udrch »

pa pitaj google kao i ja..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4677 Re: Sirija

Post by Chmoljo »

nikako mi nije jasna ovolika količina tersluka na ovoj i sličnim temama... nebitno, uskoro dobitnici kojima nisam mogao zažmiriti...
Kikibombona

#4678 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

udrch wrote:pa pitaj google kao i ja..
Nije mi uspjelo.

Za Advance su ovdje pisali da je Iranaca finansirana stranica....

Je li moguce :mrgreen: ?

Chmoljo

Jesi sija il sunija :lol: ?
Chmoljo

#4679 Re: Sirija

Post by Chmoljo »

bosnija :)
Chmoljo

#4680 Re: Sirija

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» asurbanipal, udrch

mjesec

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» jon_jovi

2 sedmice
Banksy

#4681 Re: Sirija

Post by Banksy »

Challenger__ wrote:
ipak mislim da amerika nema tacno definisan interes u ovom slucaju, a ni u ostalim zapadnim zemljama.
- Amerika danas je čista politička konstrukcija, prazna lobistička monada, navođeni giga-projektil. Postoje organizovane političke strukture sa jasnim ciljevima (lobiji) i postoji jedna velika praznina između instrumenta lobija (Kongresa) i interesa američke nacije koja se sada polako popunjava sa autentičnom američkom misijom, koja NIJE I NE MOŽE BITI ovo što su tražili ratnohuškački lobisti, banditi;
- ova kriza generiše poraz oligarhije (lobija) i budi autentične SAD;
- Al-Qaeda neka plače.

Syria, miracle.
Tačno. S tim da ovo boldano, daj bože, uz pitanje šta je to zaista ''autentična SAD'', to je vrlo diskutabilno ...
madesa

#4682 Re: Sirija

Post by madesa »

Kikibombona

#4683 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Chmoljo wrote:bosnija :)
Vec sam jednom napisao da do rata u Iraku nisam cuo za sunije i sije. Ovdje su uvijek bili muslimani. Vidi sad ovo jbt, da ne povjerujes. Al na srecu, ovu netrepeljivost ne vidjam mimo interneta, iako su mi poznanici i prijatelji pretezno muslimani. Prosjecan bosanski musliman gaji jednake emocije prema Marokancima/Egipcanima koji su suniti i Irancima koji su siiti. Dobro sto je tako. Valjda nam neko nece uvesti i ovu podjelu, imamo ih i previse.
Banksy

#4684 Re: Sirija

Post by Banksy »

HM 2011 wrote:
Tesko je pokoriti tako veliki narod osim ako ne planiras potpuno istrebljenje.

Ovo je samo uvod,

Onda ide razvoj događaja - međusobno klofanje - Sunni / Šiiia ili alternativno, ne mora biti sunni/šiiia konflikt, može biti konflikt snage pro šerijat i snage kontra šerijat - a velike su šanse da bude baš to u pitanju...... Kad tad, ako stvari ovako nastave, kad tad.... pa će vjerovatno i ostatak svijeta uvući u rat....

Eh, kad se žestoko namlate međusobno, onda će se i okolina uključiti da ih namlati.....

Koja god grupa finansira aktivnosti frontova nusre, iračkih islamskih državih, ili kako se već zovu, koji operišu od MAroka do evo, sad Sirije, a koji niti u jednoj državi nisu donjeli šerijat i šerijatski sistem (koji između ostaloga i dopušta i CRKVI I SISNAGOGI POSTOJANJE jer nije čitav svijet Mekka i Medina) - ko god da ih finansira - u pokretanju ovih aktivnosti - odbiti će mu se od glavu na sljedeći način:

1. Prvo će svi ti Al nusra frontovi i ostali indijanci (bez uvrede) shvatiti da nisu donjeli šerijat i da su "izjebani" i odbačeni kao iskorišteni kurton - a sve što ti ljudi znaju je ratovati, ratovati, širiti nered, dizati u zrak, a to znanje nije pod kontrolom vojske, policije i legalnih tijela, a o plati u drugoj tački..... Ti ljudi ne žele ništa drugo nego šerijat po PRAVILIMA SLUŽBE tzv. po P.S. - u !

2. Pošto svi mi ili radimo za nekoga ili radimo za sebe, a pošto municija i oružije ne raste na drveću, te je istu moguće ili oteti ili kupiti, a te aktivnosti treba finansirati - te frontove nusre i ostale nindža grupe, neće moći finansirati dugotrajno onaj ko ih sada finansira - jer njihov broj eksponencijalno raste u skladu sa državama u kojima su prisutni ! A nije moguće do svakoga doći i svakom platiti da šuti i slično, fizički je nemoguće, niti ima dovoljno novca niti vremena, a vala niti želje....

3. Ti nusra frontovi i ostale nindža grupe i nindža pojedinci - ne interesuju nikakve ha hu fetve koje nemaju prizvuka u zdravom razumu, tj. sve ublehaške fetwe kojima se naređuje dudlanje kite onom ko te lupa po glavi - to ne pije vode kod tih grupa - a to će se shvatiti tek malo kasnije - kad se sjedne i praznog stomaka razmotri situacija na terenu, ili kad mali sinčić ili kćerkica postavi pitanje na koje se mora dati istinit odgovor - pa se malo udubi u suštinu svega...

4. Jedna polovina stvari koja ne bi smjela biti prisutna u društvu koje se smatra šerijatskim se već razvlači po mislima i jezicima ljudi ljudi širom dunjaluka - a obični ljudi otvoreno postavljaju pitanje KO DOPUŠTA NEDOPUŠTENO ISLAMOM U DRUŠTVIMA KOJA SE SMATRAJU ISLAMSKIMA.....

Kao zaključak svega navedenog iznosim sljedeće:

Ova nagla svrgavanja vladara širom arapskog svijeta uništila su kontinuitet vlasti u tim državama - ali suverena državna teritorija je opstala...

Kao dalju aktivnost ići će se u novi krug arapskog - ali ovaj put ŠERIJATSKOG PROLJEĆA, koje će zahvatiti čitav arapski svijet, jer tranzicija (mi svjedočili svojim očima u BiH i na balkanu) će sa sobom donjeti nepravdu i pronevjere koje neće biti sankcionisane, a odsjecanje ruke lopovima će doći kao mahlem na dušu svih koji su pogođeni bilo kakvom nepravdom....

Na isto se može odgovoriti samo na dva načina:
1. Direktnom intervencijom ali tada slobodno svi u čitavom svijetu mogu očekivati i hemijske i sve druge napade jer evo u Siriji se vježba sa hemijskim napadima (jer će odsjecanje ruku finansijskim magnatima i korporativnim gigantima ugroziti interese pojedinih država)....

2. Skretanjem pažnje na značajniju borbu: npr Šiija/Sunni ili otvoreni konflikt snaga pro Šerijat i snaga Kontra Šerijat na ograničenoj teritoriji, kompaktnoj - tj. nekom vidu velike bojićšnice arapskih naroda....

nije ovdje pitanje samo Sirije, nego je pitanje i Libije i Egipta i Afganistana i Iraka i Sirije i Sudana i Somalije i Alžira i Jemena, diktatori su svrgnuti ili će biti svrgnuti - i ide se u tranziciju i prihvatizaciju a preostali su samo

SAUDIJA, UAE (nadpolovično IUS CIVILE a ne Šerijat), Oman, Jordan i tamo daleko Pakistan i Iran....
Vrlo zanimljiv post.
Nedavno je o sukobu u Siriji Hido Biščević napisao vrlo zanimljiv članak u kojem stvari postavlja na sličan način.
Kako god, on ovo vidi kao već unutarislamski sukob, sukob različitih sekti, različitih škola i pravaca tumačenja islama, sukob koji se vrlo lako može preliti na cijeli svijet i uzrokovati nestabilnosti ne samo na Bliskom istoku.
Co0l

#4685 Re: Sirija

Post by Co0l »

Према писању часописа „Форин полиси”, процењује се да у рату у Сирији учествује око 5.500 страних добровољаца, а да побуњеничка војска има око 60.000 бораца. Из европских земља регрутовано је око 500 страних војника. Међу њима су и добровољци с Балкана и сви се боре против режима Башара ел Асада. За сада нема евиденције о организованом одласку на сиријске фронтове с Балкана, већ се у Сирију улази преко Турске. Саговорници у Новом Пазару не могу да процене тачан број људи из Санџака који учествују у сиријском рату.
Александар Апостоловски
објављено: 09.09.2013.
Nemoguce,nas ovdje ubjedjuju da medju pobunjenicima ima jedno 7-8 miliona stranih dobrovoljaca,minimum,a Sirijaca tek nekih par hiljada.Ono,nose ovim strancima municiju i rade ko kuhari...
sarajevoxxxx

#4686 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Mjesto Serakib u pokrajini Idlib nakon višednevnog režimskog bombardovanja iz aviona i helikoptera i teške artiljerije 10.09.2013.

sarajevoxxxx

#4687 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Džebel Erbein: Režim je i danas nastavio sa bacanjem buradi TNT-a na 10.09.2013.

- Džebel Erbein kao i Serakib se nalaze u provinciji Idlib, i režimske snage bombarduju ova mjesta u nastojanju da iu zauzmu.
husein_kapetan

#4688 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Ne znam kako gledate na najnoviji razvoj događaja ali mora se priznati da je neko ovdje napravio briljantan potez nadasve neuobičajen u današnjim vremenima.
Naime sve je počelo od Kerry-eve izjave da Sirija može izbjeći napad samo u slučaju predaje i uništenja hemijskog arsenala koji evidentno posjeduju.
Na jednom Rusija i Sirija zvone na sva zvona da su spremni podržati -aktualizirati pomenuto i to sve na svijetlu dana i pod kapom UN-a.!!
Kerryeva opaska( jer u tom momentu ništa drugo nije bila) sada je predmet intenzivne diplomatske aktivnosti. Čak i Obama između redova je spreman diskutovati o ovom. Horu odobravanja ove ruske inicijative se spremno pridružuje Kina i UN.
Ova maestralna kocka je bačena.
Mislim da će ovim svi biti zadovoljni osim pobunjenika.(i možda Izraela)
Last edited by husein_kapetan on 10/09/2013 15:22, edited 1 time in total.
Avetinho

#4689 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Klavikula wrote:Fascinantno je kako ljudi koji su prezivjeli agresiju prizeljkuju istu drugoj drzavi.

helem, mislim da do agresije nece doci.

{itd ostatak nonsensa}
Ti prespavao zadnje dvije godine? Ass-sadisti poubijali i obogaljili stotine hiljada, rastjerali milione, porusili cijele gradove do temelja, dusili djecu otrovnim gasovima, a ovaj lik kaze da "do agresije nece doci".

:shock:
sarajevoxxxx

#4690 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Syrian Network for Human Rights الشبكة السورية لحقوق الإنسان

215 000 Sirijaca u režimskim zatvorima

Image

Po zadnjem izvještaju Sirijske mreže za ljudska prava u režimskim zatvorima se nalazi 215 000 Sirijaca. Organizacija za 50 % zatvorenih posjeduje spiskove. Mnoge porodice se ustručavaju prijaviti hapšenje, pogotovo ako se radi o ženskom djetetu ili ženskoj osobi.

- 9000 zatvorenih su mlađi od 18 godina
- Među zatvorenima se nalazi i 5000 žena

Image

https://www.facebook.com/syrianhr

http://www.syrianhr.org/
barpy

#4691 Re: Sirija

Post by barpy »

sarajevoxxxx wrote:Džebel Erbein: Režim je i danas nastavio sa bacanjem buradi TNT-a na 10.09.2013.

- Džebel Erbein kao i Serakib se nalaze u provinciji Idlib, i režimske snage bombarduju ova mjesta u nastojanju da iu zauzmu.
Ne razumijem zasto Turska ne dostavi FSA stingere ako im navodno zeli pomoci. Mislim da se sva pomoc Turske FSA svodi na primanje izbjeglica i ranjenika. Negdje sam naisao na podatak da ih Turci imaju najmanje 800 komada.
Last edited by barpy on 10/09/2013 15:31, edited 1 time in total.
sarajevoxxxx

#4692 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Zarobljeni režimski tenk - vojna baza Al Zalakijat 09.09.2013.

http://www.youtube.com/watch?feature=yo ... nomobile=1
Last edited by sarajevoxxxx on 10/09/2013 15:32, edited 1 time in total.
Challenger__

#4693 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Mislim da se sva pomoc Turske FSA svodi na primanje izbjeglica i ranjenika.
Netačno. Turska je najveći logističar i instruktor militantnim strukturama u Siriji.
Avetinho

#4694 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Challenger__ wrote:

KONSTATUJMO: Tel Aviv, IDF, AIPAC i Al-Qaeda su razočarani... Duboko.
KONSTATUJMO: Celo je duboko razocaran.
Challenger__

#4695 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Banksy wrote: Tačno. S tim da ovo boldano, daj bože, uz pitanje šta je to zaista ''autentična SAD'', to je vrlo diskutabilno ...
Mislim na izvorne vrijednosti osnivača sa dopunama unesenim kroz amandmane na ustav, a ne na bilo kakav vjerski fundamentalizam. Inače, slažem se, baš diskutabilno...

______

Image

- inicijativa Kremlja je (sa oprezom, rezervama ali i protivljenima) prihvaćena u Siriji i širom svijeta. Očekivano, uslijedilo je DUBOKO RAZOČARENJE izrelskih vojnih struktura i AIPAC-ovih (American Israel Public Affairs Committee) najeksponiranijih lobista u Kongresu:

1. "Obama again puts military strike – and vote in Congress – on hold to give Russian proposal a chance" LINK

2. "Assad is off the US military hook and keeps his chemical weapons. Israel is the loser of this round" LINK

- nezadovoljstvo izraelske matice prati agresivna retorika AIPAC-linked congressman:

Image
Senators say Russia plan boosts prospects for Congress Syria vote

Two senior Republican senators, John McCain and Lindsey Graham, said on Monday the possibility of Syrian President Bashar al-Assad giving up control of Syria's chemical weapons should make members of Congress more willing to vote for the authorization for the use of military force.
LINK

_______

- Sa jedne strane napori u pravcu spuštanja tenzija, a sa druge strane nezadovoljstvo i maksimalistička retorika. Naravno, ne treba podsjećati da duboko nezadovoljstvo izraelskih vojnih struktura, njihovih američkih marioneta u Kongresu prati i nezadovoljstvo ekstremnih krugova u Rijadu i terorista na terenu.

KONSTATUJMO: Tel Aviv, IDF, AIPAC i Al-Qaeda su razočarani... Duboko.
sarajevoxxxx

#4696 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
Mislim da se sva pomoc Turske FSA svodi na primanje izbjeglica i ranjenika.
Netačno. Turska je najveći logističar i instruktor militantnim strukturama u Siriji.
- Da, i Buti tvrdio da hrabra režimska vojska ratuje protiv cijele planete.

- Da Turska jedna dan bude logističar FSA, zgazili bi i Idlib i Haleb za deset dana.
Challenger__

#4697 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Znam, znam da postoji nezadovoljstvo obimom saradnje. Šta ćeš. Neko se ljuti na Obamu, a neko na Tajippa.

:wink:
sarajevoxxxx

#4698 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Režimska vojna baza ''Meamil Al Kunesreh'' koja je pala u ruke FSA prije par dana.

- Vojnu bazu je FSA nekoliko puta napadala. Internet je prepun linkova sa različitim datumima, uništavali su se tenkovi, vojna vozila, najavljivao pad...da bi ovih dana konačno pala u ruke FSA

- Vojna baza Al Kunesreh se smatra zapadnim vratima Idliba.
sarajevoxxxx

#4699 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Znam, znam da postoji nezadovoljstvo obimom saradnje. Šta ćeš. Neko se ljuti na Obamu, a neko na Tajippa.

:wink:
- Nikako ne napasti je bolje nego da su napali a da je Saudija stajala iza vojne intervencije. Tako da se nema za čime žaliti, možda ti možeš žaliti što konačno nisi potvrdio svoje teorije zavjere i postavio nam na forum američku fakturu koju je potpisala Saudija za udar na Siriju. E to bi, priznajem, bio tvoj neoboriv argument.

- Čak, bi i ono Butijevo o jadnoj režimskoj vojsci, ona sama protiv svih, konačno imalo smisla.
Avetinho

#4700 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Po ovim zadnjim diplomatskim pokusajima jasno se vidi ko je pravi cionisticki sluga.

Putin je mudro, u ime svojih gospodara iz Tel Aviva, predlozio uklanjanje najmocnijeg oruzja u arsenalu jedinog borca za slobodu na Bliskom Istoku.
Ali cekaj, sad kad bolje razmislim, ocigledno je da je Ass-sad isto tako pravi cionisticki sluga. Oslabio Hezbolah, porusio infrastrukturu Sirije, zabavio Sirijce o sebi. Bibi se naglas smije, advance javlja -- priredice Ass-sadu banket uskoro, u znak duboke zahvalnosti.
Locked