Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Eisenheim

#4676 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Eisenheim »

putnik2107 wrote:Pozdrav, planiram od ove godine grijanje na pelet, tražim kamin na pelet, ima li neko iskustva sa ovim što se prodaje u FIS-u, Termal 10 kw, meni bi trebalo za nekih 40-45 kvadrata?

https://fis.ba/artikal/kamin-na-pelet-termal-10kw/

Vidim ima dosta proizvođača, Termal, Termoflux, Centrometal, Kovan i slično, sve je to tu negdje cijenom...
Ja sam kupio u Fisu Termalovu pec od 25 kw majstor kaže da je dobra spojena probala se pa ćemo vidjeti kakva će biti na zimu. Samo dobar pelet peći su sve tu negdje.
Maraschino

#4677 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

putnik2107 wrote:Pozdrav, planiram od ove godine grijanje na pelet, tražim kamin na pelet, ima li neko iskustva sa ovim što se prodaje u FIS-u, Termal 10 kw, meni bi trebalo za nekih 40-45 kvadrata?

Vidim ima dosta proizvođača, Termal, Termoflux, Centrometal, Kovan i slično, sve je to tu negdje cijenom...
Svi bjeze od peleta a ti hoces...klimu inverter sebi kupi za tu kvadraturu.
putnik2107

#4678 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by putnik2107 »

Maraschino wrote:

Grijanje na struju mi nikako ne dolazi u obzir, radije bih drva+ugalj nego struja... već pelet mi je čišći i jednostavniji od drva i uglja....
rovac13

#4679 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Struja je daleko cisca od peleta :)
Maraschino

#4680 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

putnik2107 wrote:
Maraschino wrote:
Grijanje na struju mi nikako ne dolazi u obzir, radije bih drva+ugalj nego struja... već pelet mi je čišći i jednostavniji od drva i uglja....
Pitaj ti ovog @rovac13 sta tebi treba pa ces vidjeti da ti je isplatnije i cisce tih 40m² grijati na dobar inverter.
Manje te kosta a nema skladistenja, unosenja vreca i ciscenja. :wink:
Filter

#4681 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

@putnik2107... razmisli sta ti ljudi govore, za 40m2 se zezati sa peletom je bez ikakve potrebe.
da je situacija kao prije 5-6 godina... mozda. sad sa ovim pizdarijama oko kvaliteta i nabavke, po meni, samo ces sebi belaj natovariti
u svakom slucaju, sretno :)
ZPP

#4682 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by ZPP »

Je li neko imao iskustva sa ovakvim proizvodima?

Image
adoadop

#4683 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

ZPP wrote:Je li neko imao iskustva sa ovakvim proizvodima?

Image
I mene interesuje...
probook

#4684 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by probook »

putnik2107 wrote:
Maraschino wrote:

Koji je razlog za ovo oko struje?
rovac13

#4685 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Ugalj je zakon :thumbup:
adoadop

#4686 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Poštovani peletari
Molio bih nekog ko zna da napiše nešto o grijaču za kotao na pelet Termoflux 25 KW.
Koristim ga 5 sezonu i možda bi trebalo kupiti rezervni , pa šta mislite?
Da li je neko mijenjao , mora li se zvati serviser ili je neko mijenjao sam pa da nas uputi kako se to radi?
I dali ima još nešto što bi eventualno trebalo da se mijenja nakon odreženog perioda loženja?
Hvala
Last edited by adoadop on 24/09/2019 21:07, edited 1 time in total.
adoadop

#4687 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

iko
Maraschino

#4688 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

adoadop wrote:Poštovani peletari
Molio bih nekog ko zna da napiše nešto o grijaču za kotao na pelet Termoflux 25 KW.
Koristim ga 5 sezonu i možda bi trebalo kupiti rezervni , pa šta mislite?
Da li je neko mijenjao , mora li se zvati serviser ili je neko mijenjao sam pa da nas uputi kako se to radi?
I dali ima još nešto što bi eventualno trebalo da se mijenja nakon odreženog perioda loženja?
Hvala
Meni je od 2012.god. tvornicki grijac na kotlu Termoflux 30KW i do sada nikada nista.
Ne bi lose bilo imati jedan u rezervi ali su i serviseri uvijek tu.

Nasao sam i gdje smo pricali o tome,

https://forum.klix.ba/kvalitet-i-cijena ... s4625.html
Nadzorna_ploca

#4689 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Alaj leti vrijeme. :mrgreen: Ma mozes naruciti jedan za svaki slucaj. Nije skup. Mozes i sam zamijeniti ako dodje stani padni.
Maraschino

#4690 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

Nadzorna_ploca wrote:Alaj leti vrijeme. :mrgreen: Ma mozes naruciti jedan za svaki slucaj. Nije skup. Mozes i sam zamijeniti ako dodje stani padni.
Znas li koje su mu vrijednosti?
Dobro, nije za svaki kotao isti ali recimo duzina i snaga.

Negdje nadjoh da je za moj T-30KW , 250-300W i 30cm duzina.

Image
isie

#4691 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isie »

sabanss wrote:
isie wrote:Pozdrav , prvi put kupujem pelet ove godine.
Citao sam ove postove ali su svi relativno stari , ako mogu preporuke gdje uzeti pelet kvalitetan i da nije preskupo :mrgreen: .
Zvao sam drvosjecu (366 KM) tona.
Sarajevo
Vidio sam paletu Drvosječe, crn ko zemlja. Ono će zabetonirati svaki kotao u koji uđe.
Znaci nista od drvosjece , kupio sam par vreca peleta "Duga" po meni dobar pelet sagorijevanje je odlicno mislim da cu njega i naruciti.
newklear

#4692 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by newklear »

KOVAN kamini na pelet - valjaju ili ne valjaju?
PulleNo1

#4693 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by PulleNo1 »

Pozdrav, imam pitanje,

da li bi trebalo očistiti dimnjak nakon 4-5 sezona grijanja na pelet ?

i drugo peć je termoflux 25 KW
https://images.app.goo.gl/YwiLQmWzumnqYdj2A

da li bi trebao zvati kakvog majstora da je očisti , ili je dovoljno ovo standarno čišćenje koje ja mogu odraditi sa usisivačem, hoću reći ima li posebno šta da se očisti , neki dijelovi peći kojima ja ne mogu prići nego se treba stručno lice, ako me razumijete ?

hvala unaprijed na odgovoru
Maraschino

#4694 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

PulleNo1 wrote:Pozdrav, imam pitanje,

da li bi trebao zvati kakvog majstora da je očisti , ili je dovoljno ovo standarno čišćenje koje ja mogu odraditi sa usisivačem, hoću reći ima li posebno šta da se očisti , neki dijelovi peći kojima ja ne mogu prići nego se treba stručno lice, ako me razumijete ?

Dobro bi bilo dimnjak prekontrolisati. Nije problem pepeo od peleta nego da nema sta drugo.

Sto se tice ciscenja kotla, uzmi knjigu i tamo ti sve stoji kada se sta cisti. Tih skrivenih mjesta nema a jedino koje se ne vidi na prvu nalazi se iza. To je jedan poklopac sa dva sarafa(leprir matice) koje trebas odvrnuti, skinuti poklopac i usisati.

Za ciscenje ti ne treba serviser niti to radi.
P.Starck

#4695 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by P.Starck »

newklear wrote:KOVAN kamini na pelet - valjaju ili ne valjaju?
Imam jedan, niti valjaju niti ne valjaju, srednja žalost, kao i skoro svaki koji ćeš kupiti na tržištu BiH, pogotovo domaćih proizvođača.
Druga stvar je principijelnost firme, nude ti snabdijevanje peletom ako kupiš njihovu peć, što se realno ne događa.
Izgovora je milion ali ako razmišljaš o Kovanu i iz razloga što ćeš imati obezbijeđen pelet? Nećeš.
PulleNo1

#4696 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by PulleNo1 »

Maraschino wrote:

Dobro bi bilo dimnjak prekontrolisati. Nije problem pepeo od peleta nego da nema sta drugo.

Sto se tice ciscenja kotla, uzmi knjigu i tamo ti sve stoji kada se sta cisti. Tih skrivenih mjesta nema a jedino koje se ne vidi na prvu nalazi se iza. To je jedan poklopac sa dva sarafa(leprir matice) koje trebas odvrnuti, skinuti poklopac i usisati.

To iza znam ocistim to s vremena na vrijeme... A za dimnjak radi pepela sam pitao... To me mucilo...
maximilijan333

#4697 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maximilijan333 »

PulleNo1 wrote:
Maraschino wrote:

To iza znam ocistim to s vremena na vrijeme... A za dimnjak radi pepela sam pitao... To me mucilo...
Ne bi bilo lose skinuti i onaj dio sa strane gdje dolazi motor, unutra ima jedna providna cjevcica koja je spojena sa lozistem, zgulis tu cjevcicu i nadji parce zice i gurni kroz rupicu par puta, zica mora proci skroz u loziste. Zna se gareza nakupiti u tu rupicu i onda izbacuje gresku.
Uzeo pelet u Pavgord Foca, probao i zadovoljan, svijetal, nema mnogo prasine, dobar plamen, mozda i najbolji koji sam koristio do sad, cijena bez prevoza 320 KM.
adoadop

#4698 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Poštovani peletarci
Pomozite
Kotao Thermoflux 25 nova , tek je počeo koristiti i problem je sto nakon malo vremena rada neće da potpali , piše alarm greška potpala i u posudi je mnogo peleta evo slika
Image
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#4699 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

adoadop wrote:Poštovani peletarci
Pomozite
Vjerovatno loš pelet koji ostavlja puno šljake i zapuši rupice na posudi. Čišćenje prije svake potpale postaje svakodnevnica sa ovim našim " kvalitetom".
adoadop

#4700 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

maks_rs wrote:
adoadop wrote:Poštovani peletarci
Pomozite
Vjerovatno loš pelet koji ostavlja puno šljake i zapuši rupice na posudi. Čišćenje prije svake potpale postaje svakodnevnica sa ovim našim " kvalitetom".
Hvala na odgovoru. Nema mnogo sljake. Ali ima prašine. Jel moguće da prašina pravi probleme?
I šta mislite da li bi riješilo problem da pec stalno radi?
Da li neko ima da objasni kako naštimati peć da stalno radi na nekoj minimalnoj snazi i da po potrebi pojača? Hvala
Post Reply