SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
made_in_sarajevo

#4676 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by made_in_sarajevo »

@bodkin ziv bio,a jesam li gdje rekao da je policija kriva? covjece dosadno mi na poslu pa da se baci koja suplja, davno se ustanovilo da tuzitelj i sudija pustaju
respo

#4677 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by respo »

Havatar wrote:
Alfa159 wrote:Ma ko podrzava ono izzivljavanje na onim momcima dabogda njega ili njemu drage onako nagazili!!!
A neko je vec rekao ono je samo trening onako ce sutra isto tako i borce i poljoprivrednike i studente samo da jadnici smiju da dignu glas a vi levati kontajte da je to standardna policijska tehnika.
Oni debili u Mostaru pola grada prevrnu, ali ih njihovi ne tuku
U Banja luci malo malo sranje, ali ih ne tuku
Smo balije moraju dokazati kako su oni za.ebani, ALI na svojima.
Ja se nadam da ce horde da skupe neki novac da oni prebijeni podignu parnicu za premlacivanje???!!!
NARAVNO, osuda ulaska na teren!!!
:thumbup:
ja i meni drage osobe ne ulijecemo u teren da bi bacali baklje na druge navijace
niti je isto dici glas sa ovim sto se desilo

jbt kako lako zamjenite teze to je nevjerovatno

ovdje je glavna krilatica nisam ja kriv drugi su krivi i kako moze on a ja ne mogu
Bodkin

#4678 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Bodkin »

made_in_sarajevo wrote:@bodkin ziv bio,a jesam li gdje rekao da je policija kriva? covjece dosadno mi na poslu pa da se baci koja suplja, davno se ustanovilo da tuzitelj i sudija pustaju
:D a dobro u ovoj sumi postova koji za sve krive policiju ( a da se razumijemo, da su drotovi razbili pic** onima iz BL trazili bi da im se da sestoaprilska. ovako placu jer je glavni argument u BL i MO ne udaraju "svoje" :lol: ) nemam vremena da hvatam sarkazam i zajebanciju. frka na poslu pa se izdvoji koja minuta i sibne post :)
Don Zivconi

#4679 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Don Zivconi »

Da se mene pita sa svakim navijacem koji se nalazi na terenu brisale bi se linije na stadionu, naravno da svi vide sta ih ceka. Ljudima je sasvim ok kada magarac trci terenom baca balje, kamenje, flase itd. prekine bitan dogadjaj, sprijeci ljude da rade svoj posao, ugrozava tudje zivote, posere se svim pravim navijacima na njihov klub i na navijanje toga dana a nije uredu da ga neko cije je to posao dobro nadegeneci i da to svi vide, ne ide to tako ... trebali su ga ubiti pendrecima da mu koza popuca. Koji kloc moras biti da ne opravdavas degenek od strane murije a da opravdavas potencijalno opasnog po neciji zivot, oko, prst, zub itd. Razmislite malo zasto policija nosi pendreke, pa nerazvijaju jufke hebem mu sve nego da se brane i da nas brane on ovakvih kretena.
Creasy

#4680 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Creasy »

Akibh wrote:
Creasy wrote:
mahalas505 wrote:Nego, hoce li kad policija rijesiti one pljacke prodavnica na Vojnickom polju, u zadnjih 2-3 sedmice , u krugu od 100 tinjak metara opljackani i oni konzumi i drvopromet. Ne kontam nikako, zar je tesko napraviti kakvu zasjedu ili sta, valjda oni specijalci sto kontrolisu saobracaj mogu malo se raporediti i na ove malo konkretnije slucajeve.

Ja koliko znam (a znam dosta), :D ta dvojica što su to uradila su pala, odnosno uhapšeni su i predati u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. :wink:
Da te zamolim za jos nekoliko odgovora/misljenja:
Ko ce odgovarati sto je (spec) policija na utakmici visokog rizika sjedila na tribini i grickala kospe pa je i belaj sprijecila prekasno?
Ko je donio odluku da tih bar pola ljudi ne rasporedi na tartan staze ispred juga i sjevera?
Da je ovaj debil sa bakljom povrijedio nekog od igraca, sudija, trenera, navijaca da li bi i policija snosila dio odgovornosti?
Hvala,

PostPostao/la Akibh dana 26/09/2013 17:53

ok, nisi portparol MUPa ali svi znaju da si policajac.
A sa ovako glupim postovima bacas krivu sliku na njihov rad, imidz, povjerenje,...
Vjerovatno ne kontas, ali eto...

:roll:
zipoo

#4681 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zipoo »

Sto nece ove klosare sto se motaju po parkovima ovako mlatiti
made_in_sarajevo

#4682 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Crasy al realno nije ovo prvi put da se policija ili osiguranje ponasa amaterski,.pa onda belaj bude i dese se ovakva sutanja.. Daleko od toga da branim idiote nego opet neko ne radi svoj posao kako treba sad se trebate dogovoriti ko :D, a jos uvijek sam misljenja da je sutanje u glavu bespotrebno ali kasno je sad

Sent from my LT22i using Tapatalk 4
respo

#4683 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by respo »

e vidis nisam policajac al ovakvo sutanje u ovim situacijama je pozeljno
jer drugacije nece shvatiti kreten koji je ili na drogama ili je povukao boga za muda pa misli da je u nekoj igrici
vnm

#4684 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by vnm »

Don Zivconi wrote:Razmislite malo zasto policija nosi pendreke, pa nerazvijaju jufke hebem mu sve...
suze jarane, oplakah. :D
Hajlac

#4685 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Hajlac »

stroga normala wrote:
kokuz_sa wrote:ima par godina kolega iz bivse firme (komercijalista)
udario pjesaka na stupu koji je odmah preminuo..

ovako nakon 2 godine hodanja po sudu momak oslobodjen svega

pjesak je pretrcavao na crvenom
a momak vozio u okviru dozvoljene brzine

samo i danas dan na njemu vidis da se ne moze osloboditi dovoljno za volanom
pa je kao na iglama
Ne daj Boze svakome se moze desiti da mu izleti pjesak, zato ja gledam da uvijek, ali uvijek vozim po ogranicenjima, znaci po gradu nema prelaska 60 km/h
Ja kakav sam, da psa ili macku udarim a da znam da sam vozio 80 km/h umjesto dozvoljene 60km/h, pa to bi me pojelo, a kamo li ne daj Boze covjeka. Zato i ako ko izleti, opet ako vozim po ogranicenjima prije cu reagovati, jos ako uspijem stisnuti kocnicu pa jos oborim brzinu... sanse pjesaku rastu, a i meni bi kolk'o tolk'o savjest bila mirnija.
I ovi udesi sto se desavaju sa smrtonosnim posljedicama, ma usudit cu se reci da 90% ne bi bilo smrtonosnih posljedica da se ljudi pridrzavaju ogranicenja, ali jok, kod nas jel ljudi sjednu za volan odmah podivljaju i svi negdje fol zure...
O tome i ja pricam, ali nekima je onaj metar jaaako dug :roll:
Hajlac

#4686 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Hajlac »

JThomas wrote:
Baby Jane wrote:Ne mogu da shvatim otkud ovolike prepirke oko toga ko je vise odgovoran/kriv u saobracaju. Valjda osnovna logika nalaze da je svako odgovoran za svoje ponasanje (sem, ako cemo bas cjepidlaciti, male djece).

Svaki ucesnik u saobracaju ima duznost da se pridrzava pravila. Neshvatljivo mi je da se vozac krivi ako pjesak preleti cestu na crvenom?? Valjda bi svaki pjesak trebao da zna osnove, majku mu.
fazon je ipak što vozač može malo više nauditi pješaku nego pješak vozaču. auto u pokretu je opasna stvar. iako je pješak prelazio cestu van prelaza, ako se ocijeni da je vozač sa dužnom pažnjom mogao izbjeći sudar on će odgovarati. dobiće manju kaznum ali neće biti skroz čist. vozač je skroz čist samo ako nije prekršio nijedan propis i ako uz svu dužnu pažnju koja se može osnovano očekivati nije mogao izbjeći nesreću.

čak i ako ja vozim sve uredno po propisima, a ti izletiš na cestu na crveno, to mi svejedno ne daje pravo da te zgazim. ja svejedno moram upotrijebiti sve svoje sposobnosti da izbjegnem nesreću, i po zakonu i po ljudskoj savjesti i zdravom razumu. tek ako uz dobru volju i pažnju nisam mogao izbjeći sudar mogu biti nevin.
Upravo tako.

A u slucaju CLS mecke kod Studentskih koju je vozio neki "uvezani" ciji identitet se krio/krije, pjesak-zrtva nije prelazio van prelaza, sto se vidi po mjestu gdje se nalazi cipela!
Hajlac

#4687 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Hajlac »

julisiz es grant wrote:
JThomas wrote:
Baby Jane wrote:Ne mogu da shvatim otkud ovolike prepirke oko toga ko je vise odgovoran/kriv u saobracaju. Valjda osnovna logika nalaze da je svako odgovoran za svoje ponasanje (sem, ako cemo bas cjepidlaciti, male djece).

Svaki ucesnik u saobracaju ima duznost da se pridrzava pravila. Neshvatljivo mi je da se vozac krivi ako pjesak preleti cestu na crvenom?? Valjda bi svaki pjesak trebao da zna osnove, majku mu.
fazon je ipak što vozač može malo više nauditi pješaku nego pješak vozaču. auto u pokretu je opasna stvar. iako je pješak prelazio cestu van prelaza, ako se ocijeni da je vozač sa dužnom pažnjom mogao izbjeći sudar on će odgovarati. dobiće manju kaznum ali neće biti skroz čist. vozač je skroz čist samo ako nije prekršio nijedan propis i ako uz svu dužnu pažnju koja se može osnovano očekivati nije mogao izbjeći nesreću.

čak i ako ja vozim sve uredno po propisima, a ti izletiš na cestu na crveno, to mi svejedno ne daje pravo da te zgazim. ja svejedno moram upotrijebiti sve svoje sposobnosti da izbjegnem nesreću, i po zakonu i po ljudskoj savjesti i zdravom razumu. tek ako uz dobru volju i pažnju nisam mogao izbjeći sudar mogu biti nevin.
Zar je trebalo ovoliko stranica da se pojavi jedan razuman post da razjasni i sa PRAVNE strane (koju potencira ovaj iz BihOća) da šteta koju mogu nanijeti vozač i pješak nepridržavanjem propisa jednostavno nije ista. I onaj se uhvatio da je žena prelazila na crveno (iako niđe ne piše da jeste), kao da je onaj vozio 60/h, pa jadan ni kriv ni dužan naletio na ženu kamikazu.
Hajlac

#4688 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Hajlac »

zateznistub wrote:
gnjev wrote:Bezdusni ste musafa mi. Licno nikad ne bih uradio onako nesto , da se razumijemo nemam ni jedno krivicno djelo ikad pocinjeno. Ne opravdavam ga za kaznu jeste. Ali onako krvnicki udariti nekoga ono nije normalno. Tip osobe koja radi onakve stvari jesu isti oni koje ste zajebavali u osnovnoj , klempe im pucali slali ih po sendvic. Pa su sad dosli do znacke i dize im se kad prosipaju svoju silu na drugima. Uostalom moze ono biti vase djete danas sutra, pubertet ovo ono. Ludilo pa odoh zapalit baklju protrcat terenom. Ne znaci to da je spreman nekoga ubiti. E qrac bi onda opravdavali ovog siledziju u uniformi. Psihijatriski slucaj je svak ko moze bez imalo okljevanja udariti cizmom sa stitnicima insana dok lezi na travi bespomocan. Ponavljam ne opravdavam huliganstvo al ono sto su veceras pokazali drotovi je za otkaza u svakoj normalnoj drzavi.
Neke '85 smo raja i ja naletili na vec obijen frizider sa sladoledom i djeco ko djeca hajmo i mi klepit koji. ja ukro paket i ponjeo kad drot iza mene trci i zviz po leđima pendrekom. masnica stajala danima bolilo toliko da opisati ne mogu, jos me stari rahmetli nalemo kad je saznao sta sam ucinio.

Znas li sta sam poslije toga ukrao?

Nikad nista!
A danas, da se desi nemoguce pa ove buduce kriminalce dok su jos balavci tako drot "vaspita", citava javnost bi se digla u podrsci roditeljima raspustene balavurdije s tuzbama Policiji...
Zato danas roditelji i ucenici premlacuju, prijete pistoljima, bombama i sjekirama - profesore.
U mojoj srednjoj ucenik-alipasinac je jos pocetkom 2000tih donosio bombu profesoru kako bi ga ovaj 'pustio' da prodje predmet.
Hajlac

#4689 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Hajlac »

Hajlac wrote:
DaysleepeR wrote:zeleno za pješake na onom mjestu nikako ne može biti u momentu zelenog svjetla na semaforu iz pravca iz kojeg je došao mercedes. to je vrlo lako provjerljivo, otiđite na lice mjesta i uvjerićete se.
dakle ili je mercedes prošao kroz crveno, ili je pješakinja prešla na crveno.
Evo da uzmemo tu tezu, koju kao papagaji ponavljaju medju komentarima na vijest i kao po nalogu(toliko ih je tamo da nije slucajnost) kako je zrtva prelazila na crveno preko pjesackog (iako su cak pokusali prikazati i kako je zrtva prelazila iza nepostojece kucice/trafike tj. na mjestu gdje se i samo tijelo nalazi).

Znaci, prvo imaj na umu da je pjesak svetinja prelazio na crveno ili zeleno, na zebri ili van nje!

Drugo, imaj na umu da vozac od svog semafora do tog pjesackog/tram-stanice ima 46 metara cistine unutar raskrsnice gdje moze vidjeti eventualnog pjesaka koji prelazi eto na crveno.

Trece, sad razmisli kojom je morao ici brzinom da zrtvu odbaci 15 metara unaprijed i jos je pregazi - tek tad zaustavivsi se!?! A u pitanju auto koje se moze vrlo brzo zaustaviti s obzirom na tehnologije i kvalitet koji posjeduje takvo sportsko auto.

Dakle, ocito je da je majmun divljao velikom brzinom u vrhunskom sportskom autu :wink:

Da je vozio propisno do 60km/h, s takvim autom i prije zebre bi se zaustavio, naravno pod uslovom da gleda ispred sebe i da nije nadrogiran.

Naravoucenje: divljanje bijesnim autima po gradu je UBISTVO IZ NEHATA koje ceka priliku tj. zrtvu!

Image

Image
:( :evil:
ZV Keli

#4690 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by ZV Keli »

Havatar wrote:
Alfa159 wrote:Ma ko podrzava ono izzivljavanje na onim momcima dabogda njega ili njemu drage onako nagazili!!!
A neko je vec rekao ono je samo trening onako ce sutra isto tako i borce i poljoprivrednike i studente samo da jadnici smiju da dignu glas a vi levati kontajte da je to standardna policijska tehnika.
Oni debili u Mostaru pola grada prevrnu, ali ih njihovi ne tuku
U Banja luci malo malo sranje, ali ih ne tuku
Smo balije moraju dokazati kako su oni za.ebani, ALI na svojima.
Ja se nadam da ce horde da skupe neki novac da oni prebijeni podignu parnicu za premlacivanje???!!!
NARAVNO, osuda ulaska na teren!!!

Sto se tice sladoleda i kradje, ja sam rodjen par godina poslije te 85., i brate odgojen sam kao i velika tacnije ogromna vecina moje generacije da ne krademo, nisam nikada ni pomislio niti cu ali nije do policije nego do roditelja.
Ne podrzavam inace nasilje bez potrebno a pogotovo ako je od strane nekoga koga stiti drzava i ne smijes mu ni pod kakvim uslovom uzvratiti.

Ps na Malti se popucase pofino, evo gledao do maloprije balkona, kaze stara saznat cemo na klixu ali nista.Uglavnom nadam se da momak nije teze povrijedjen a sumnjam da je kriminalac jer ti kafici gdje se pucalo i nisu bas poznati po krimi miljeu
insaneinthebrain

#4691 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by insaneinthebrain »

rokaj mile

Sarajevo: U pucnjavi na Malti ranjen muškarac

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /130927127
Don Zivconi

#4692 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Don Zivconi »

vnm wrote:
Don Zivconi wrote:Razmislite malo zasto policija nosi pendreke, pa nerazvijaju jufke hebem mu sve...
suze jarane, oplakah. :D
Pa fakat kako ljudima pojasniti sto ce im pendrek :D nego da nije za razvijanja
Cyrax

#4693 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Cyrax »

insaneinthebrain wrote:rokaj mile

Sarajevo: U pucnjavi na Malti ranjen muškarac

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /130927127
A.P. - Amin Paldum?
uglavnomja

#4694 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by uglavnomja »

dobra analiza nasilja na stadionima, zakoni, kazne ...

http://www.oslobodjenje.ba/sport/nogome ... ovu-zakona

ali ovo :D :D

Možda bi za ove, nazovimo ih sitnijim prekršajima, bilo dobro da se ugledamo na Engleza koji su uveli u zakon pojam društveno koristan rad. To je nedavno na svojoj koži osjetio Carlos Tevez, argentinski fudbaler, koji je do ljeta igrao za Manchester United, koji je vozio svoj automobil iako nema vozačku dozvolu koja važi u Velikoj Britaniji. Sudija ga je osudio na 250 sati društveno korisnog rada, tako da je morao da uzme u ruke metlu i da danima čisti ulice grada.
Creasy

#4695 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Creasy »

NAVIJAČI, PROČITAJTE OVO 2 PUTA!

Jedan najbrži, nazovimo ga huliganom, izgrednikom, divljakom, ili bilo kojim prikladnim izrazom, ali svakako ne onim koji žele da se zovu navijačima bilo kojeg kluba, jer to sa sportom nema ama baš nikakve veze, pretrčao je više od 100 metara sa upaljenom bakljom, uspio da stigne do korner-linije na suprotnoj strani i baci baklju prema banjalučkim navijačima. Brzom intervencijom policije, izgrednici su savladani, usput izudarani i uhapšeni.

Neposredno po utrčavanju divljaka na teren, fudbaleri Borca su trkom napustili teren, otišli u svlačionicu i čekali da se odluči o daljoj sudbini meča. Nabrzinu formiran krizni štab u kome su bili delegat Radoslav Kundačina iz Trebinja, glavni sudija Goran Paradžik iz Ljubuškog sa pomoćnicima Senadom Ibrišimbegovićem iz Travnika i Daliborom Draškovićem iz Istočnog Sarajeva, te predstavnici oba kluba, policije i zaštitara vijećali su kako da se susret nastavi.

No, nakon više od sat, kada je bilo dogovoreno da se isprazni sjeverna tribina, što je i učinjeno, i kada su se, kako domaćini kažu, stekli uslovi da se susret nastavi, a sudija Paradžik pozvao igrače oba tima da izađu ponovo na teren, predstavnik Borca je poslao fudbalere pod tuš i odbio da se odigra i preostalih 20-ak minuta susreta. Imao je pravo.

Brojni navijački izgredi

Na svu sreću ovoga puta nije bilo incidenta širokih razmjera, mada nije ovo prvi put da se događaju incidenti ove vrste na Koševu.

Posljednji veliki bio je 21. aprila 2010. godine kada je nakon susreta sa Širokim Brijegom, koji je završio neriješeno, grupa navijača utrčala u teren i krenula da demolira stadion, tukli su se i sa pripadnicima policije i zaštitarima. Epilog svega je 40-ak povrijeđenih policajaca, zaštitara i navijača, ali i uništene klupe za rezervne igrače, reklamni panoi, svečana loža, stolice. Šteta nekoliko hiljada maraka, koju je neko morao da nadoknadi. Izgrednicima je napisano nekoliko prekršajnih prijava i - na tome se sve završilo.

No, nisu samo navijači Sarajeva ti koji prave nerede. U skorijoj prošlosti zabilježen je u aprilu ove godine veliki okršaj navijačkih skupina sarajevskog Željezničara i banjalučkog Borca u mjestu Oborci kod Donjeg Vakufa.

Povrijeđeno je više od 20 osoba, dvojica mladića su sa povredama glave opasnim po život hitno operisana, a ovaj će izliv hrabrosti ili činjenicu da su se našli u pravo vrijeme na pogrešnom mjestu pamtiti cijeli život. Kažu da je ovaj susret bio unaprijed dogovoren i da se ništa nije desilo slučajno. Nije nam poznato da li je ovaj slučaj imao sudski epilog, jer se obično završi na tome da su policajci sretni da divljake izbace iz svoje avlije (kantona), baš kao i u Mostaru kada je grupa koja je sebe nazivala navijačima Željezničara demolirala kafić u kome se okupljaju navijači Zrinjskog.

Šta se zbiva u glavama tih mladih ljudi pokušala je da objasni psiholog Lana Vučičević - Miladinović: "Kada se ponašanje navijačke grupe otme kontroli, tada ono podleže svim pravilima i zakonitostima koje karakterišu ponašanje rulje ili gomile. Kako objašnjava Gustave le Bon, čuveni sociolog, grupa postaje gomila samo 'pod određenim okolnostima, kada ta kritična masa ljudi dobija nove karakteristike, veoma različite od onih koje imaju individue koje sačinjavaju tu grupu'. Osjećanja, misli i akcije počinju da se šire grupom kao zaraza, dok svi ne počnu da djeluju na identičan način. Psihološki, grupa počinje da funkcioniše po principima koji potiču iz nesvjesnog dijela ličnosti i na vidjelo izlaze instinkti i nagoni primitivnog čovjeka. Pripadnost grupi donosi i anonimnost kao neograničenu moć i oslobađanje od lične odgovornosti. Takođe, fenomen sugestibilnosti je izraženiji u stanju gubitka ličnog identiteta, pa tako čovjek postaje prijemčljiviji za svaku vrstu ideje i djela koja poteknu od grupe".

Taj fenomen grupe ili čopora, skriven duboko u ljudskim genima, postao je predmet izučavanja mnogih sociologa i psihologa. Problem huliganstva na fudbalskim stadionima najefikasnije je riješila u Engleskoj sredinom osamdesetih godina Čelična ledy Margaret Thatcher i od tada su incidenti na utakmicama Premiershipa gotovo nestali. Ali nema svako efikasnu policiju i državu iza sebe. Teško je ukrotiti uzavrele navijačke strasti. Iako su i Njemačka, i Španija i Francuska i Italija dobro organizovane države sa jakim policijskim snagama, navijački neredi sporadično izbijaju na svim stranama, a na istoku našeg kontinenta okršaji navijačkih grupa, nakon što je popustila čelična ruka totalitarnih sistema, često bivaju vrlo dramatični.

Zakon se ne provodi?

Bilo je nastojanja i na našim prostorima da se donesu odgovarajući zakoni, no osnovni problem je u tome što se zakoni na poštuju. Tako je Skupština Kantona Sarajevo još u martu 2007. godine donijela Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, koji je u dvadeset i šest članova pokušao da reguliše tu oblast. Tako se u Odjeljku A.

Krivično djelo u članu 20. (Nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi navodi):

(1) Ko u namjeri da izazove nasilje uđe na sportski teren ili ulaskom u sportski teren izazove nasilje, fizički napadne učesnike sportske priredbe, unese u sportski objekat ili baca na sportski teren ili među gledaoce predmete, pirotehnička sredstva ili druge eksplozivne, zapaljive ili škodljive supstance koje mogu da izazovu tjelesne povrede ili ugroze zdravlje učesnika sportske priredbe, ili učestvuje u fizičkom obračunu na sportskoj priredbi, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do jedne godine.

(2) Ko u grupi izvrši krivično djelo iz stava (1) ovog člana, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do tri godine.

(3) Kolovođa grupe koja izvrši krivično djelo iz stava (1) ovog člana, kazniće se zatvorom od jedne do pet godina.

(4) Na postupak izricanja kazne za maloljetnu osobu koja učini pojedino krivično djelo iz stava (1) do (3) ovog člana, odgovarajuće se primjenjuju odredbe zakona kojim je uređen krivični postupak u Federaciji Bosne i Hercegovine.

MUP Kantona Sarajevo je u maju ove godine navijačkim skupinama pripremio informativni letak s ciljem sprečavanja nereda na i oko sportskih terena, a posebno stadiona, a koji se dijelio uz ulaznice za 101. gradski derbi na Grbavici.

U njemu je lijepo pisalo:

"Pod nasiljem na sportskim priredbama smatra se naročito: a) fizički napad na učesnike sportske priredbe; b) fizički obračun između učesnika na sportskoj priredbi; c) bacanje na sportski teren ili u gledalište predmeta koji mogu da ugroze život, fizički integritet lica ili imovinu; d) isticanje obilježja, transparenata, te izvikivanje slogana kojima se podstiče rasna, vjerska, nacionalna ili druga netrpeljivost i mržnja, odnosno čiji je sadržaj uvredljiv ili nepristojan, a što može da dovede do fizičkih sukoba navijača ili drugih učesnika te ugrozi život ili integritet lica, odnosno oštećenje ili uništenje imovine; e) oštećivanje sportskog objekta, opreme, uređaja i instalacija na sportskom objektu na kome se održava sportska priredba; f) izazivanje nereda prilikom dolaska, odnosno odlaska sa sportskog objekta ili u sportskom objektu, ometanje toka sportske priredbe ili ugrožavanje bezbjednosti učesnika sportske priredbe ili trećih lica.

Pod nedoličnim ponašanjem na sportskim priredbama smatra se: a) neovlašteni ulazak na sportski teren; b) neovlašteni ulazak u službene prostorije i službene prolaze sportskog objekta na kome se održava sportska priredba; c) unošenje u sportski objekat i upotreba alkohola ili drugih opojnih sredstava; d) unošenje u sportski objekat, odnosno korišćenje pirotehničkih sredstava i drugih predmeta i sredstava kojima može da se ugrozi bezbjednost učesnika u sportskoj priredbi ili ometa njen tok. e) neovlašten ulazak u dio gledališta sportskog objekta namijenjen suparničkim navijačima.

SANKCIJE: 1. Kazna za krivično djelo u trajanju od tri mjeseca do pet godina zatvora; 2. Novčana kazna za prekršaj u rasponu od 500 KM do 1.500 KM; 3. Mjera sigurnosti - zabrana prisustvovanja određenim sportskim priredbama u trajanju od tri mjeseca do jedne godine".

Društveno koristan rad

Zanimljivo bi bilo istraživanje koje bi potvrdilo koliko je učesnika, navijača oba tima na tribinama pročitalo ovaj tekst. Možda neko iz radoznalosti, ali je sigurno da bi se postotak mogao mjeriti jedino u promilima. Kada bi se pripadnici policije držali slova zakona, trebali bi svakoga ko unese na stadion baklju ili petardu uhapsiti, podnijeti krivičnu prijavu, a nadležne sudije bi ga trebale osuditi zatvorskom kaznom u trajanju od tri mjeseca do jedne godine. Svjedoci smo da na svakoj utakmici u Sarajevu navijači unesu na stadion desetine pa i stotine baklji. Da li je neko uhapšen? Nije, a to je posao koji bi trebali da rade pripadnici policije. Zašto to ne rade?

Mali bi bili zatvori kada bi se hapsili svi izgrednici, ali je sigurno da bi izgreda i nasilja na stadionima bilo daleko manje. Javna je tajna da se vođe navijačkih grupa nalaze na platnim spiskovima klubova. Zar čelnici naših premijerligaša se ne mogu sa njima dogovoriti da se pirotehnika ne unosi na stadion, zar su im kase toliko pune da mogu da podnesu desetine hiljada kazni zbog priređivanja veličanstvenih bakljada. Možda smatraju da paljenje baklji podiže moral njihovih igrača i pomaže im da savladaju protivnika, A kada se pobijedi, slavlje nema cijenu. Očigledno je da postoji ogromna nesrazmjera između onoga što čelnici klubova i vođe navijača pričaju i onoga što se dešava na terenu.

Sreća je da do sada, osim tragedije u Širokom Brijegu kada je ubijen Vedran Puljić i čiji ubica (iako se zna imenom i prezimenom) još nije priveden pravdi, nekoliko razbijenih glava nije dovoljan motiv da se pokrene odlučujuća akcija na sprečavanju nereda.

Možda bi za ove, nazovimo ih sitnijim prekršajima, bilo dobro da se ugledamo na Engleza koji su uveli u zakon pojam društveno koristan rad. To je nedavno na svojoj koži osjetio Carlos Tevez, argentinski fudbaler, koji je do ljeta igrao za Manchester United, koji je vozio svoj automobil iako nema vozačku dozvolu koja važi u Velikoj Britaniji. Sudija ga je osudio na 250 sati društveno korisnog rada, tako da je morao da uzme u ruke metlu i da danima čisti ulice grada.

Sarajevskim čistačima pomoć bi itekako dobro došla. Druga je priča da Tevez kaznu nije odradio do kraja, prešao je u Torino u Juventus možda i zbog toga, tako da postoji mogućnost ako stupi na Ostrvo da se kazna zamijeni zatvorom. Našim huliganima takva kazna bi sigurno bila daleko teža nego da odleže koji mjesec u hladovini i na državnoj hrani.
Havatar

#4696 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Havatar »

Creasy wrote:NAVIJAČI, PROČITAJTE OVO 2 PUTA!

Jedan najbrži, nazovimo ga huliganom, izgrednikom, divljakom, ili bilo kojim prikladnim izrazom, ali svakako ne onim koji žele da se zovu navijačima bilo kojeg kluba, jer to sa sportom nema ama baš nikakve veze, pretrčao je više od 100 metara sa upaljenom bakljom, uspio da stigne do korner-linije na suprotnoj strani i baci baklju prema banjalučkim navijačima. Brzom intervencijom policije, izgrednici su savladani, usput izudarani i uhapšeni.

Neposredno po utrčavanju divljaka na teren, fudbaleri Borca su trkom napustili teren, otišli u svlačionicu i čekali da se odluči o daljoj sudbini meča. Nabrzinu formiran krizni štab u kome su bili delegat Radoslav Kundačina iz Trebinja, glavni sudija Goran Paradžik iz Ljubuškog sa pomoćnicima Senadom Ibrišimbegovićem iz Travnika i Daliborom Draškovićem iz Istočnog Sarajeva, te predstavnici oba kluba, policije i zaštitara vijećali su kako da se susret nastavi.

No, nakon više od sat, kada je bilo dogovoreno da se isprazni sjeverna tribina, što je i učinjeno, i kada su se, kako domaćini kažu, stekli uslovi da se susret nastavi, a sudija Paradžik pozvao igrače oba tima da izađu ponovo na teren, predstavnik Borca je poslao fudbalere pod tuš i odbio da se odigra i preostalih 20-ak minuta susreta. Imao je pravo.

Brojni navijački izgredi

Na svu sreću ovoga puta nije bilo incidenta širokih razmjera, mada nije ovo prvi put da se događaju incidenti ove vrste na Koševu.

Posljednji veliki bio je 21. aprila 2010. godine kada je nakon susreta sa Širokim Brijegom, koji je završio neriješeno, grupa navijača utrčala u teren i krenula da demolira stadion, tukli su se i sa pripadnicima policije i zaštitarima. Epilog svega je 40-ak povrijeđenih policajaca, zaštitara i navijača, ali i uništene klupe za rezervne igrače, reklamni panoi, svečana loža, stolice. Šteta nekoliko hiljada maraka, koju je neko morao da nadoknadi. Izgrednicima je napisano nekoliko prekršajnih prijava i - na tome se sve završilo.

No, nisu samo navijači Sarajeva ti koji prave nerede. U skorijoj prošlosti zabilježen je u aprilu ove godine veliki okršaj navijačkih skupina sarajevskog Željezničara i banjalučkog Borca u mjestu Oborci kod Donjeg Vakufa.

Povrijeđeno je više od 20 osoba, dvojica mladića su sa povredama glave opasnim po život hitno operisana, a ovaj će izliv hrabrosti ili činjenicu da su se našli u pravo vrijeme na pogrešnom mjestu pamtiti cijeli život. Kažu da je ovaj susret bio unaprijed dogovoren i da se ništa nije desilo slučajno. Nije nam poznato da li je ovaj slučaj imao sudski epilog, jer se obično završi na tome da su policajci sretni da divljake izbace iz svoje avlije (kantona), baš kao i u Mostaru kada je grupa koja je sebe nazivala navijačima Željezničara demolirala kafić u kome se okupljaju navijači Zrinjskog.

Šta se zbiva u glavama tih mladih ljudi pokušala je da objasni psiholog Lana Vučičević - Miladinović: "Kada se ponašanje navijačke grupe otme kontroli, tada ono podleže svim pravilima i zakonitostima koje karakterišu ponašanje rulje ili gomile. Kako objašnjava Gustave le Bon, čuveni sociolog, grupa postaje gomila samo 'pod određenim okolnostima, kada ta kritična masa ljudi dobija nove karakteristike, veoma različite od onih koje imaju individue koje sačinjavaju tu grupu'. Osjećanja, misli i akcije počinju da se šire grupom kao zaraza, dok svi ne počnu da djeluju na identičan način. Psihološki, grupa počinje da funkcioniše po principima koji potiču iz nesvjesnog dijela ličnosti i na vidjelo izlaze instinkti i nagoni primitivnog čovjeka. Pripadnost grupi donosi i anonimnost kao neograničenu moć i oslobađanje od lične odgovornosti. Takođe, fenomen sugestibilnosti je izraženiji u stanju gubitka ličnog identiteta, pa tako čovjek postaje prijemčljiviji za svaku vrstu ideje i djela koja poteknu od grupe".

Taj fenomen grupe ili čopora, skriven duboko u ljudskim genima, postao je predmet izučavanja mnogih sociologa i psihologa. Problem huliganstva na fudbalskim stadionima najefikasnije je riješila u Engleskoj sredinom osamdesetih godina Čelična ledy Margaret Thatcher i od tada su incidenti na utakmicama Premiershipa gotovo nestali. Ali nema svako efikasnu policiju i državu iza sebe. Teško je ukrotiti uzavrele navijačke strasti. Iako su i Njemačka, i Španija i Francuska i Italija dobro organizovane države sa jakim policijskim snagama, navijački neredi sporadično izbijaju na svim stranama, a na istoku našeg kontinenta okršaji navijačkih grupa, nakon što je popustila čelična ruka totalitarnih sistema, često bivaju vrlo dramatični.

Zakon se ne provodi?

Bilo je nastojanja i na našim prostorima da se donesu odgovarajući zakoni, no osnovni problem je u tome što se zakoni na poštuju. Tako je Skupština Kantona Sarajevo još u martu 2007. godine donijela Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, koji je u dvadeset i šest članova pokušao da reguliše tu oblast. Tako se u Odjeljku A.

Krivično djelo u članu 20. (Nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi navodi):

(1) Ko u namjeri da izazove nasilje uđe na sportski teren ili ulaskom u sportski teren izazove nasilje, fizički napadne učesnike sportske priredbe, unese u sportski objekat ili baca na sportski teren ili među gledaoce predmete, pirotehnička sredstva ili druge eksplozivne, zapaljive ili škodljive supstance koje mogu da izazovu tjelesne povrede ili ugroze zdravlje učesnika sportske priredbe, ili učestvuje u fizičkom obračunu na sportskoj priredbi, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do jedne godine.

(2) Ko u grupi izvrši krivično djelo iz stava (1) ovog člana, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do tri godine.

(3) Kolovođa grupe koja izvrši krivično djelo iz stava (1) ovog člana, kazniće se zatvorom od jedne do pet godina.

(4) Na postupak izricanja kazne za maloljetnu osobu koja učini pojedino krivično djelo iz stava (1) do (3) ovog člana, odgovarajuće se primjenjuju odredbe zakona kojim je uređen krivični postupak u Federaciji Bosne i Hercegovine.

MUP Kantona Sarajevo je u maju ove godine navijačkim skupinama pripremio informativni letak s ciljem sprečavanja nereda na i oko sportskih terena, a posebno stadiona, a koji se dijelio uz ulaznice za 101. gradski derbi na Grbavici.

U njemu je lijepo pisalo:

"Pod nasiljem na sportskim priredbama smatra se naročito: a) fizički napad na učesnike sportske priredbe; b) fizički obračun između učesnika na sportskoj priredbi; c) bacanje na sportski teren ili u gledalište predmeta koji mogu da ugroze život, fizički integritet lica ili imovinu; d) isticanje obilježja, transparenata, te izvikivanje slogana kojima se podstiče rasna, vjerska, nacionalna ili druga netrpeljivost i mržnja, odnosno čiji je sadržaj uvredljiv ili nepristojan, a što može da dovede do fizičkih sukoba navijača ili drugih učesnika te ugrozi život ili integritet lica, odnosno oštećenje ili uništenje imovine; e) oštećivanje sportskog objekta, opreme, uređaja i instalacija na sportskom objektu na kome se održava sportska priredba; f) izazivanje nereda prilikom dolaska, odnosno odlaska sa sportskog objekta ili u sportskom objektu, ometanje toka sportske priredbe ili ugrožavanje bezbjednosti učesnika sportske priredbe ili trećih lica.

Pod nedoličnim ponašanjem na sportskim priredbama smatra se: a) neovlašteni ulazak na sportski teren; b) neovlašteni ulazak u službene prostorije i službene prolaze sportskog objekta na kome se održava sportska priredba; c) unošenje u sportski objekat i upotreba alkohola ili drugih opojnih sredstava; d) unošenje u sportski objekat, odnosno korišćenje pirotehničkih sredstava i drugih predmeta i sredstava kojima može da se ugrozi bezbjednost učesnika u sportskoj priredbi ili ometa njen tok. e) neovlašten ulazak u dio gledališta sportskog objekta namijenjen suparničkim navijačima.

SANKCIJE: 1. Kazna za krivično djelo u trajanju od tri mjeseca do pet godina zatvora; 2. Novčana kazna za prekršaj u rasponu od 500 KM do 1.500 KM; 3. Mjera sigurnosti - zabrana prisustvovanja određenim sportskim priredbama u trajanju od tri mjeseca do jedne godine".

Društveno koristan rad

Zanimljivo bi bilo istraživanje koje bi potvrdilo koliko je učesnika, navijača oba tima na tribinama pročitalo ovaj tekst. Možda neko iz radoznalosti, ali je sigurno da bi se postotak mogao mjeriti jedino u promilima. Kada bi se pripadnici policije držali slova zakona, trebali bi svakoga ko unese na stadion baklju ili petardu uhapsiti, podnijeti krivičnu prijavu, a nadležne sudije bi ga trebale osuditi zatvorskom kaznom u trajanju od tri mjeseca do jedne godine. Svjedoci smo da na svakoj utakmici u Sarajevu navijači unesu na stadion desetine pa i stotine baklji. Da li je neko uhapšen? Nije, a to je posao koji bi trebali da rade pripadnici policije. Zašto to ne rade?

Mali bi bili zatvori kada bi se hapsili svi izgrednici, ali je sigurno da bi izgreda i nasilja na stadionima bilo daleko manje. Javna je tajna da se vođe navijačkih grupa nalaze na platnim spiskovima klubova. Zar čelnici naših premijerligaša se ne mogu sa njima dogovoriti da se pirotehnika ne unosi na stadion, zar su im kase toliko pune da mogu da podnesu desetine hiljada kazni zbog priređivanja veličanstvenih bakljada. Možda smatraju da paljenje baklji podiže moral njihovih igrača i pomaže im da savladaju protivnika, A kada se pobijedi, slavlje nema cijenu. Očigledno je da postoji ogromna nesrazmjera između onoga što čelnici klubova i vođe navijača pričaju i onoga što se dešava na terenu.

Sreća je da do sada, osim tragedije u Širokom Brijegu kada je ubijen Vedran Puljić i čiji ubica (iako se zna imenom i prezimenom) još nije priveden pravdi, nekoliko razbijenih glava nije dovoljan motiv da se pokrene odlučujuća akcija na sprečavanju nereda.

Sarajevskim čistačima pomoć bi itekako dobro došla. Druga je priča da Tevez kaznu nije odradio do kraja, prešao je u Torino u Juventus možda i zbog toga, tako da postoji mogućnost ako stupi na Ostrvo da se kazna zamijeni zatvorom. Našim huliganima takva kazna bi sigurno bila daleko teža nego da odleže koji mjesec u hladovini i na državnoj hrani.
Neka te propagande
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4697 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» HsarajevoZ

mjesec
made_in_sarajevo

#4698 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

creasy ne znam jesi li radio utakmicu ili nisi ali eto ti kao policajac, kako je moguce da frajer preko 100m trci i da ga niko ne stigne? to jest kako je moguce uopste da dodje do trave? opet kazem daleko od toga da ga branim ali nije prvi put da policija ili osiguranje koje je placeno za posao cuvanja reda i mira na stadionu ne radi svoj posao kako treba. treba se malo i policija i osiguranje zapitati kako to je da lik preko 100m sprinto i uspio baciti baklju koja mozda ni do tribine nije dosla kako treba, jer nije prvi put da ljudi uljecu na teren,a policija to kasno stize zatvoriti i sprijeciti.

ona cetiri idiota ce dobiti svoje,batine,kazna,zatvor sta im vec presude ali vakat je da policija/osiguranje odgovara za svoj nerad, pa kad se njih opali po dzepu nece se vise desiti da lik teren cijeli pretrci, a sto pa jer policija na istoku ili zapadu sjedi na tribini i gledaju tekmu,a osiguranje ko i svako osiguranje u drzavi totalno nesposobno.

da se razumijemo odmah, nije tersanje,prosipanje sile na svim tribinama prilikom ulaska rijesenje,to jest da vi kazete "eto mi smo uradili svoj posao". ja ulazim na zapad protiv listice i oni iz osiguranja ne da su malo bezobrazni,nego sam ceko trenutak kad ce ih mrak progutati. to nije rad to je nesposobnost, posao kad se odrad profesionalno bez belaja,pa ne upali se 50 baklji,upali se 5 baklj pa je to sve uspjeh i onda se moze reci mi smo odradili posao za koji smo placeni

mozda samo ja ovako razmisljam jer me direktor i kupci tjeraju da svaki posao odradim kako treba, mozda u relnosti i treba da uzmem pare i da me boli briga sta ce biti.
JThomas

#4699 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by JThomas »

Hajlac wrote:
Upravo tako.

A u slucaju CLS mecke kod Studentskih koju je vozio neki "uvezani" ciji identitet se krio/krije, pjesak-zrtva nije prelazio van prelaza, sto se vidi po mjestu gdje se nalazi cipela!
izašlo je bilo ime, ne znam sad da li u avazu ili na klixu. zaboravio sam ali sjećam se da nije balavac, 39 ili 41 godina, i nije neko poznato kriminalno ime.
hali gali halid

#4700 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hali gali halid »

JThomas wrote:
Hajlac wrote:
Upravo tako.

izašlo je bilo ime, ne znam sad da li u avazu ili na klixu. zaboravio sam ali sjećam se da nije balavac, 39 ili 41 godina, i nije neko poznato kriminalno ime.
Ja sam čuo da je dijasporac, i da se ne bavi bas čistim poslovima.
Locked