BHTelecom All About
Moderator: Benq
-
The Realist
#46626 Re: BHTelecom All About
Moze li neko objasniti kako rijesiti problem sa ovim modemima sto sada Telecom daje, stalno se gubi signal, moram resetovati router par puta (nekada ne moram, nego se samo vrati)? "Ubit" će me stari ako se nastavi kada se vrate, jer sam mu ja ovo predlozio.
-
mirza_15
#46627 Re: RE: Re: BHTelecom All About
Jel nestane citave usluge ili ti samo internet prestane raditi?The Realist wrote:Moze li neko objasniti kako rijesiti problem sa ovim modemima sto sada Telecom daje, stalno se gubi signal, moram resetovati router par puta (nekada ne moram, nego se samo vrati)? "Ubit" će me stari ako se nastavi kada se vrate, jer sam mu ja ovo predlozio.
Sent from my mobile phone using Tapatalk
-
The Realist
#46628 Re: RE: Re: BHTelecom All About
Samo internet, TV radi bez problema i nije bilo nikakvih trzanja do sada tu.mirza_15 wrote: Jel nestane citave usluge ili ti samo internet prestane raditi?
-
mirza_15
#46629 Re: RE: Re: RE: Re: BHTelecom All About
ZTE 108 N modem?The Realist wrote:Samo internet, TV radi bez problema i nije bilo nikakvih trzanja do sada tu.mirza_15 wrote: Jel nestane citave usluge ili ti samo internet prestane raditi?
-
The Realist
#46630 Re: BHTelecom All About
H108N, ali to je vjerovatno taj.
-
mirza_15
#46631 Re: RE: Re: BHTelecom All About
mirza_15 wrote:
Probaj ovo. Ides na security tab i ukljuci anti-hacking protection (ovo zna pomoci).
Pored toga bi trebao staviti da je konekcija always on umjesto on demand.
Ako hoces posalji mi username pa cu ja sutra pogledati ako ne pomogne
Pomoglo je ala i premingeru. Vjerovatno je to. A pristup ti je 192.168.1.1. Login i sfra ti je user i jedno i drugo.
-
The Realist
#46632 Re: RE: Re: BHTelecom All About
Gdje se ovo za konekciju nalazi? Samo sam našao nešto Connection Trigger pod NERWORK i WAN, pa PPP i tu je već podešeno na Always On.mirza_15 wrote:
Pomoglo je ala i premingeru. Vjerovatno je to. A pristup ti je 192.168.1.1. Login i sfra ti je user i jedno i drugo.
A ono sam uradio za ukljucivanje Anti-Hacking Protection.
-
mirza_15
#46633 Re: RE: Re: RE: Re: BHTelecom All About
To je to. To je pomoglo njima dvojici. 99% je to.The Realist wrote:Gdje se ovo za konekciju nalazi? Samo sam našao nešto Connection Trigger pod NERWORK i WAN, pa PPP i tu je već podešeno na Always On.mirza_15 wrote:
A ono sam uradio za ukljucivanje Anti-Hacking Protection.
-
The Realist
#46634 Re: BHTelecom All About
Ima li šansa da se predloži nadređenima da se uvede opcija 72h unazad na kanale M1 Gold i Film, jer teško je uštimati da se krene film gledati od početka, pa bi ovdje ta opcija baš dobro došla.
PS
Vidim da je odgovoreno u među vremenu, hvala Mirza
.
PPS
Vjerovatno ću također uvesti MojaTV, ali neću potpisivati nikakav ugovor (nisam siguran koliko ću biti u tom stanu) pa me zanima da li i mi dobijamo uslugu 72h, ili se mora plaćati ako je bez ugovora (ovako nešto sam pročitao u ugovoro za roditelje)? I ako se mora plaćati, koliko košta to?
PS
Vidim da je odgovoreno u među vremenu, hvala Mirza
PPS
Vjerovatno ću također uvesti MojaTV, ali neću potpisivati nikakav ugovor (nisam siguran koliko ću biti u tom stanu) pa me zanima da li i mi dobijamo uslugu 72h, ili se mora plaćati ako je bez ugovora (ovako nešto sam pročitao u ugovoro za roditelje)? I ako se mora plaćati, koliko košta to?
-
mirza_15
#46635 Re: BHTelecom All About
Ne moras placati 72 sata unazad, ali je usluga skuplja ako se ne vezes ugovorom, odnosno nisi oslobodjen placanja najma opreme.
Edit: u slucaju da selis na lokaciju gdje nema tehnicke mogucnosti mislim da ne moras placati nikakve penale iako si potpisao na dvije godine. A penali su ti mislim 10 KM za svaki mjesec koji si koristio uslugu u slucaju prijevremenog raskida.
Edit: u slucaju da selis na lokaciju gdje nema tehnicke mogucnosti mislim da ne moras placati nikakve penale iako si potpisao na dvije godine. A penali su ti mislim 10 KM za svaki mjesec koji si koristio uslugu u slucaju prijevremenog raskida.
-
The Realist
#46636 Re: BHTelecom All About
Aha, pa onda je isplativije potpisati ugovor.mirza_15 wrote:Ne moras placati 72 sata unazad, ali je usluga skuplja ako se ne vezes ugovorom, odnosno nisi oslobodjen placanja najma opreme.
Ništa, onda ću vjerovatno tako od sljedećeg mjeseca, kad preselimo u novi stan, a.B.d.!
PS
Što se tiče ovog preseljenja, znam ja da imam pravo raskinuti ugovor (baš sam sa svojim advokatom pričao, prije nego što sam predao za raskid/smanjenje paketa kod Telemacha i objasnio mi je da je to neko egzistencijalno pravo - posao, stanovanje - i da je iznad bilo kakvog ugovora ove vrste i radi toga postaje obaveza ponuđača usluga da nađe način da mi ispotavi uslugu i ako ne moze, imam pravo na raskid istog bez penala - i nisu ni oni stvarno problem pravili), samo je to malo peglanje, jer ne mozes samo donijeti opremu, nego predajes zahtjev, pa komisija razmatra i onda na kraju odobre, ali sve to oduzme vremena, kao meni sada, kada cemo radi toga opet morati dolaziti u Sarajevo, iako smo teoretski mogli samo vratiti jedan reciever, potpisati za manji paket i svima olakšati posao.
Sada ne znam kakva je procedura kod vas, ali pretpostavljam da je ista.
-
mirza_15
#46637 Re: RE: Re: BHTelecom All About
Provjeri za svaki slucaj ove navode, ali sam skoro 100% siguran da je ovako. Ipak, bolje triput izmjeriti prije nego presjeces.The Realist wrote:Aha, pa onda je isplativije potpisati ugovor.mirza_15 wrote:Ne moras placati 72 sata unazad, ali je usluga skuplja ako se ne vezes ugovorom, odnosno nisi oslobodjen placanja najma opreme.
Ništa, onda ću vjerovatno tako od sljedećeg mjeseca, kad preselimo u novi stan, a.B.d.!
Vidim i raspravu na drugoj temi oko slicnih stvari i mislim da raja grijesi, ali necu da se mijesam jer ce odmah poceti da grakcu na mene [emoji38] 1. Ne moze operater samostalno promjeniti cijenu korisniku koji je pod ugovornom obavezom ako se on sam ne slozi sa tim. Evo na bh telecomu ove sa full+ nisu automatski prebacili na full jer je malo skuplji iako je puno bolji. Jednostavno zbog vece cijene to nije uradjeno osim na korisnikov zahtjev.
2. Operater ti ne moze naplatiti nesto sto nisi koristio. Ako si potpisao na dvije godine pod odredjenim uslovima i raskinuo nakon 6 mjeseci ne moze ti operater naplatiti pretplatu za preostalih 18 mjeseci. Moze ti samo naplatiti benefite koje si dobio u prvih 6 mjeseci zbog potpisa na dvije godine. Recimo, dobio si uslugu u pola cijene tih 6 mjeseci da bi uslugu koristio 24 mjeseca. Ako raskidas moras platiti kao da si tih 6 mjeseci koristio bez ugovorne obaveze. Nikako ne mozes placati pretplatu za 18 preostalih mjeseci jer to nisi koristio.
Edit: sada se sjetih da ide akcija i na bh telecomu 3 mjeseca u pola cijene, snimalica i pink+. Vjerovatno bi onda prijevremeni raskid znacio placanje ovih 3 puta po pola pretplate i snimalicu i pink+ za mjesece koristenja plus po 10 KM za najam opreme u tim mjesecima.
Za slucaj ne postojanja tehnicke mogucnosti za preseljenje nema penala.
- Benq
#46638 Re: RE: Re: BHTelecom All About
Haha nece niko graknut na tebemirza_15 wrote: Vidim i raspravu na drugoj temi oko slicnih stvari i mislim da raja grijesi, ali necu da se mijesam jer ce odmah poceti da grakcu na mene [emoji38] 1. Ne moze operater samostalno promjeniti cijenu korisniku koji je pod ugovornom obavezom ako se on sam ne slozi sa tim. Evo na bh telecomu ove sa full+ nisu automatski prebacili na full jer je malo skuplji iako je puno bolji. Jednostavno zbog vece cijene to nije uradjeno osim na korisnikov zahtjev.
2. Operater ti ne moze naplatiti nesto sto nisi koristio. Ako si potpisao na dvije godine pod odredjenim uslovima i raskinuo nakon 6 mjeseci ne moze ti operater naplatiti pretplatu za preostalih 18 mjeseci. Moze ti samo naplatiti benefite koje si dobio u prvih 6 mjeseci zbog potpisa na dvije godine. Recimo, dobio si uslugu u pola cijene tih 6 mjeseci da bi uslugu koristio 24 mjeseca. Ako raskidas moras platiti kao da si tih 6 mjeseci koristio bez ugovorne obaveze. Nikako ne mozes placati pretplatu za 18 preostalih mjeseci jer to nisi koristio.
Edit: sada se sjetih da ide akcija i na bh telecomu 3 mjeseca u pola cijene, snimalica i pink+. Vjerovatno bi onda prijevremeni raskid znacio placanje ovih 3 puta po pola pretplate i snimalicu i pink+ za mjesece koristenja plus po 10 KM za najam opreme u tim mjesecima.
1. Ako u ugovoru stoji klauzula da operater ima pravo izmjene cjenovnika za vrijeme trajanja ugovora onda se tu malo sta moze uraditi , nisam nesto obracao paznju na taj dio ali svakako cu kasnije potraziti ugovor da vidim ima li igdje takva klauzula.
2. Operater nece naplatiti preostale pretplate do kraja ugovorne obaveze , nego samo , kao sto si vec i napisao , benefite koje je korisnik dobio i koristio , to ce mu biti naplaceno po vazecem cjenovniku ukoliko dodje do prijevremenog raskida ugovora sa strane korisnika.
- zateznistub
#46639 Re: RE: Re: BHTelecom All About
Nema...Benq wrote: Haha nece niko graknut na tebe
1. Ako u ugovoru stoji klauzula da operater ima pravo izmjene cjenovnika za vrijeme trajanja ugovora onda se tu malo sta moze uraditi , nisam nesto obracao paznju na taj dio ali svakako cu kasnije potraziti ugovor da vidim ima li igdje takva klauzula.
2. Operater nece naplatiti preostale pretplate do kraja ugovorne obaveze , nego samo , kao sto si vec i napisao , benefite koje je korisnik dobio i koristio , to ce mu biti naplaceno po vazecem cjenovniku ukoliko dodje do prijevremenog raskida ugovora sa strane korisnika.
-
mirza_15
#46640 Re: RE: Re: RE: Re: BHTelecom All About
Mislim da zakon ne dozvoljava takvu mogucnost jer je stetna po korisnika. Sta bi u tom slucaju sprijecilo operatera da bas onako nemoralno poveca cijenu paketa? Tako nesto ne moze stajati u ugovoru, odnosno, u slucaju da operater poveca cijenu korisnik mora imati mogucnost da raskine ugovor na stetu operatera. Operateru ostaje mogucnost da korisnicima koji su pod obaveznim trajanjem ugovora ne dira cijenu dok taj period ne istekne. U protivnom korisnik mora imati mogucnost da raskine ugovor.Benq wrote:
Haha nece niko graknut na tebe
- Benq
#46641 Re: RE: Re: RE: Re: BHTelecom All About
Mislim da se upravo zbog toga , da se korisniku ostavi prostora da razmisli i da raskine ugovor ako zeli, objavi novi cjenovnik putem sredstava javnog informisanja 30 dana prije nego stupi na snagu.mirza_15 wrote: Mislim da zakon ne dozvoljava takvu mogucnost jer je stetna po korisnika. Sta bi u tom slucaju sprijecilo operatera da bas onako nemoralno poveca cijenu paketa? Tako nesto ne moze stajati u ugovoru, odnosno, u slucaju da operater poveca cijenu korisnik mora imati mogucnost da raskine ugovor na stetu operatera. Operateru ostaje mogucnost da korisnicima koji su pod obaveznim trajanjem ugovora ne dira cijenu dok taj period ne istekne. U protivnom korisnik mora imati mogucnost da raskine ugovor.
-
mirza_15
#46642 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: BHTelecom All About
To je radi korisnika koji su na pretplatama, ali se ne odnosi na one koji su pod obaveznim ugovorom. Logicno je da moras znati ranije za promjenu cijena kako bi mogao raskinuti ugovor, ali ako si potpisao na dvije godine po jednoj cijeni ne mozes je mijenjati dok ugovor traje osim ako i korisnik potpise da se slaze sa tim.Benq wrote:Mislim da se upravo zbog toga , da se korisniku ostavi prostora da razmisli i da raskine ugovor ako zeli, objavi novi cjenovnik putem sredstava javnog informisanja 30 dana prije nego stupi na snagu.mirza_15 wrote: Mislim da zakon ne dozvoljava takvu mogucnost jer je stetna po korisnika. Sta bi u tom slucaju sprijecilo operatera da bas onako nemoralno poveca cijenu paketa? Tako nesto ne moze stajati u ugovoru, odnosno, u slucaju da operater poveca cijenu korisnik mora imati mogucnost da raskine ugovor na stetu operatera. Operateru ostaje mogucnost da korisnicima koji su pod obaveznim trajanjem ugovora ne dira cijenu dok taj period ne istekne. U protivnom korisnik mora imati mogucnost da raskine ugovor.
Ostavljam malo mogucnost da mozda nisam u pravu, ali tesko.
- Benq
#46643 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: BHTelecom All About
I ja se nadam da ce biti ovako , inace cijelo vrijeme mi se mota po glavi ovo sve , s jedne strane sam skoro 100% siguran da se cijene ne mogu tek tako podici svima pa i onima koji su pod ugovornom obavezom , a sa druge strane se sjetim da zivim u BiHmirza_15 wrote: To je radi korisnika koji su na pretplatama, ali se ne odnosi na one koji su pod obaveznim ugovorom. Logicno je da moras znati ranije za promjenu cijena kako bi mogao raskinuti ugovor, ali ako si potpisao na dvije godine po jednoj cijeni ne mozes je mijenjati dok ugovor traje osim ako i korisnik potpise da se slaze sa tim.
Ostavljam malo mogucnost da mozda nisam u pravu, ali tesko.
-
Adi-g
#46644 Re: BHTelecom All About
Samo da se zna da preseljenje prikljucka naplate 20KM
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
-
The Realist
#46645 Re: RE: Re: BHTelecom All About
mirza_15 wrote:Provjeri za svaki slucaj ove navode, ali sam skoro 100% siguran da je ovako. Ipak, bolje triput izmjeriti prije nego presjeces.The Realist wrote: Aha, pa onda je isplativije potpisati ugovor.
Vidim i raspravu na drugoj temi oko slicnih stvari i mislim da raja grijesi, ali necu da se mijesam jer ce odmah poceti da grakcu na mene [emoji38] 1. Ne moze operater samostalno promjeniti cijenu korisniku koji je pod ugovornom obavezom ako se on sam ne slozi sa tim. Evo na bh telecomu ove sa full+ nisu automatski prebacili na full jer je malo skuplji iako je puno bolji. Jednostavno zbog vece cijene to nije uradjeno osim na korisnikov zahtjev.
Provjerim prije nego išta uradim.
A ovo sam i ja negdje čitao, da iako oni stave u ugovor da moraš sve platiti, da nemaju pravo na to i da bi na sudu izgubili. Znam da mi je kod mobilnog operatera kazna samo da otplatim subvenciju za telefon, a ne moram ostatak rata.
Da ne bude zabune, ja uvijek potpišem ugovor sa namjerom da ga ispoštujem, jer mislim da ako si već nešto takvo odabrao, da je glupost mijenjati svaka "tri mjeseca", ali život te jednostavno natjera na neke stvari, kao što je mene.
I da, bio sam vani na večeri, vratio se i crvena lampica na routeru, s tim da nisam morao restartati da pokrenem net, nego se samo sa laptopa konektovati. Može li biti da se gasi sam, ako nema aktivnog korištenja ičega?
- Hyperthalamus
#46646 Re: BHTelecom All About
Pa da....gasi se ako ti je namjesteno na "on demand".
-
The Realist
#46647 Re: BHTelecom All About
Mislim da sam to isključio, ali očito da nisam.Hyperthalamus wrote:Pa da....gasi se ako ti je namjesteno na "on demand".
- ala7
#46648 Re: BHTelecom All About
Uključi antihack opciju i riješio si problem sa ZTE i prekidima neta...
-
The Realist
#46649 Re: BHTelecom All About
Uradio sam to sinoc.
Evo, od sinoc izgleda sve radi jako treba, hvala Bogu.
Evo, od sinoc izgleda sve radi jako treba, hvala Bogu.
- pepeljara
#46650 Re: BHTelecom All About
Elem..
Mozel neko da mi pojasni mozda pogresno gledam
Na bhtelecom stranici:
https://www.bhtelecom.ba/mobiteli_detal ... 35ce2.html
na mini 15 paketu lg g3 pise sa pdv 577.10
Danas dolazi racun i ta stavka je 582.99
!??!
mislim nije neka cifra, al ovo se ne bi smjelo desavat, naplatili su mi po vecoj cijeni sada..?!
Mozel neko da mi pojasni mozda pogresno gledam
Na bhtelecom stranici:
https://www.bhtelecom.ba/mobiteli_detal ... 35ce2.html
na mini 15 paketu lg g3 pise sa pdv 577.10
Danas dolazi racun i ta stavka je 582.99
!??!
mislim nije neka cifra, al ovo se ne bi smjelo desavat, naplatili su mi po vecoj cijeni sada..?!