Sirija

Locked
insomnia78

#46551 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

ioannes wrote:slusam maloprije na Njemackom radiju...
jedan dzihadist iz ovog grada je 10 po redu koji je poginuo u Siriji
bio je u redovima Al Nusre i poginuo je sredinom maja u koalicijskom bombardiranju blizu Idliba kako se navodi...
moze li neko potvrditi ovo? kakvo koalicijsko bombardiranje u rejonu Idliba?
Centcom spominje bombardovanje okoline Alepa otprilike u tom periodu
mirsek

#46552 Re: Sirija

Post by mirsek »

sarajevoxxxx wrote:Jedan od građana Idliba se oprašta od cjelokupne svoje porodice koju je Asad jučer usmrtio:

''Ili Asad ili ćemo spaliti, razoriti, pobiti sve živo u Siriji'' - Zvanična parola sirijskog režima.

18+
https://www.facebook.com/Syrian.Revolut ... =1&theater
Ko laze taj i krade.
Ti si dokazani lazljivac.
Nemoj se zvati i predstavljati muslimanom da ne okaljavas umet.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#46553 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Kikibombona wrote:
asurbanipal wrote:
Kada mogu ISIL-ovci, može i @Kikibombona. S tim što ISIL-ovci tumače na radikalan i destruktivan način, a @Kiki je samo ukazao na sve paradokse koje muslimani danas imaju. Izgleda da je neke pogodio dobro u oko. :mrgreen:
Jesi vidio kako me napadose, a ni RIJEC uvrijedljivu nisam rekao.

Kuran je ponudjen svima na koristenje i oznacen je kao 'jasna uputa'. Dakle, imam potpuno pravo kao ateista citati i na vlastiti nacin percipirati Kuran. Mozda je to put koji me vodi ka vjeri? Kako neko moze tvrditi da nije? Mozda je Bozja volja sto sam ja ovakav i sto idem ovim putem. Imamo svjedocenja ljudi koji su Kuran citali sa predrasudama, ismijavali vjeru i naposlijetku postali muslimani. Nikad ne znas.

Al najbolje bi bilo uzeti nekog ucenjaka, on te fino dogmatski obradi i sve bude po Alahovoj volji. Pitam se kako onda ima toliko sekti i razlicitih tumacenja. KO MI MOZE GARANTOVATI DA JE TUMACENJE NEKOG HAFIZA ISPRAVNO, KADA STOTINE DRUGIH TEOLOGA TUMACI DRUGACIJE?
evo za kiketa pa neka protumači kako hoće ;
118. O vjernici, za prisne prijatelje uzimajte samo svoje, ostali vam samo propast žele: jedva čekaju da muka dopadnete, mržnja izbija iz njihovih usta, a još je gore ono što kriju njihova prsa. Mi vam iznosimo dokaze, ako pameti imate.
119. Vi njih volite, a oni vas ne vole, a vi vjerujete u sve Knjige. Kad vas sretnu, govore: “Vjerujemo!” – a čim se nađu nasamo, od srdžbe prema vama grizu vrhove prstiju svojih. Reci: “Umrite od muke!” – Allahu su, zaista, dobro poznate misli svačije.
Kuran / Sura 3. Ali Imran (Imranova porodica)
sarajevoxxxx

#46554 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Asad poznat još kao ''Bolja opcija'', negdje ga zovu i ''Manje zlo'':

Image
Challenger__

#46555 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

ioannes wrote:slusam maloprije na Njemackom radiju...
jedan dzihadist iz ovog grada je 10 po redu koji je poginuo u Siriji
bio je u redovima Al Nusre i poginuo je sredinom maja u koalicijskom bombardiranju blizu Idliba kako se navodi...
moze li neko potvrditi ovo? kakvo koalicijsko bombardiranje u rejonu Idliba?
Apsolutno tačno. Bilo je nekoliko udara, ali ne na sam grad Idlib koji je tada kontrolisala SAA, nego na pozicije grupacije Horasan (Khorasan) na krajnjem sjeveru provincije Idlib. Lider Nusre je u intervjuu za AJ negirao postojanje ove grupe, ali ne i napad.

EDIT: Wiki pominje napad krajem marta:
On 24 March 2015, it was reported that 17 Khorasan fighters had been killed by US airstrikes targeting the group
Dakle, tačno je.

______

Pozicije u provinciji Dera (Dara) koje kontroliše ISIL:

Image
IS proudly claims 2 suicide attacks on a JN checkpoint in Daraa killing 12, calling them Murtadeen. It doesn't stop..

Dakle, ISIL izvodi samoubilačke napade na pozicije al-Nusre i na jugozapadu provicije Dara.
Challenger__

#46556 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Jadi tupavih marioneta:
I came to syria to fight Bashar,nw we have to deal with dawlah, so sad! Bashar and Dawlah at same time, may Allah make It easy ameen
@brother in shaam

:arrow: LINK
Avetinho

#46557 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Challenger__ wrote:Jadi tupavih marioneta:
I came to syria to fight Bashar,nw we have to deal with dawlah, so sad! Bashar and Dawlah at same time, may Allah make It easy ameen
@brother in shaam

:arrow: LINK
Ma ja, samo si ti pametan, sjedis iza monitora i dijelis lekcije iz pameti.

Sta bolan lupas? Covjek nije otkrio toplu vodu, to je opsetepoznata cinjenica da je vakuum prouzrokovan Basarovim unistavanjem Sirije doveo u Siriju bagru druge vrste.
Challenger__

#46558 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Isti lik:

Image
Alhamdulilaah, I'm so happy that I'm not apart of the fake caliphate. I can rest easy and sleep well at night. ahhh such a blessing
:lol:

_____

Fake khaliphate, fake jihad, fake mujahedin, fake fight! MI burlesque!
Howitzer

#46559 Re: Sirija

Post by Howitzer »

Odkud se odjednom pojavi ISIL u Zapadnoj Dari uz Golan i u onolikom broju, fakat mi nije jasno, odjednom osvanuše, hajde da su blizu svojih snaga pa hajde, ali onako odsječeni i u čoški usred rebela, fakat ne znam.

Ne pratim toliko dešavanja za Siriju osim ovde na forumu, pa bih molio neki relevantan link, odakle, kako šta ???
sarajevoxxxx

#46560 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Britanski “Tajms”:Više od deset hiljada arapa izbjeglo nakon etničkog čišćenja kojeg provode snage YPG-a!
Last edited by sarajevoxxxx on 02/06/2015 23:49, edited 1 time in total.
Challenger__

#46561 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Howitzer wrote:Odkud se odjednom pojavi ISIL u Zapadnoj Dari uz Golan i u onolikom broju, fakat mi nije jasno, odjednom osvanuše, hajde da su blizu svojih snaga pa hajde, ali onako odsječeni i u čoški usred rebela, fakat ne znam.

Ne pratim toliko dešavanja za Siriju osim ovde na forumu, pa bih molio neki relevantan link, odakle, kako šta ???
Ovako. Antivladine snage na tom dijelu ratišta su činile različite formacije a među njima jedna, ili dvije, koje su bile vrlo bliske sa ISIL-om. Sa protokom vremena došlo je do zaoštravanja odnosa a te grupe su izrazile punu lojalnost Bagdadiju i samoproklamovanom halifatu. Narastaju, očigledno...

Ne mogu da se sjetim naziva tih grupacija, tu bi Patak mogao biti od pomoći.

UKRATKO: narasli su od postojećih snaga, nisu došli niotkud, osim ako izuzmemo činjenicu da u Siriju, preko Jordana, ulaze antivladine formacije svih profila.
vivaldi

#46562 Re: Sirija

Post by vivaldi »

onaj ko fol zajebani iranac sulejmani najvaljuje danas neki kinder surprise od strane saa uskoro jer je valjda bio u laatkiji ovih dana...ne znam jel mu se moze vjerovati i sta bi to moglo biti..jel postoji mogucnost da iranci masovnije uskoce?
DuckZz

#46563 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Pobunjenici zauzeli selo Kafrah na sjeveru Alepa
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=36.56 ... 7&z=15&m=b
Image
Image
Image
Image
Challenger__

#46564 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

- ISIL monstrumi. Javna egzekucija bacanjem sa vrha zgrade:

Image

:arrow: 18+
sarajevoxxxx

#46565 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Jedan od najokrutnijih zatvora na svijetu

SIRIJSKI GUANTANAMO "Islamska država" uništila ozloglašeni zatvor Asadovog režima

Objavljeno: 02. 06. 2015 - 22:12
Pripadnici takozvane "Islamske države" (IS) uništili su zatvor u Palmiri u koji je porodica Asad smještala sve nepodobne.

Informacija da je ozloglašeni zatvor uništen dočekana je pomiješano među stanovništvom. Neki su sretni što takve ustanove više nema, dok drugi žale za uništenjem mjesta gdje su proljevali krv. Pored zatvora, IS sprovodi kampanju uništavanja drevnih mjesta koje smatraju bogohulnim.

„Uništili su sjećanje na našu patnju, spalili zemlju na kojoj smo proljvali krv dok su nas zatvorski čuvari tukli i mučili. Ne znam kako da se osećam“, rekao je Libijac Ali Abuden, koji je proveo četiri godine u zatvoru u Tadmuru, koji je na zapadu poznata kao Palmira.

Ovaj zatvor je poznat kao "sirijski Guantanamo", a u njemu su sprovođenja teška mučenja. Nalazi se oko 250 kilometara sjeveroistočno od Damaska, te predstavlja nekadašnji vojni kompleks koji je pretvoren u kaznenu ustanovu u koju su zatvarani protivnici režima, simpatizeri Sadama Huseina, Jasera Arafata i članovi prognanog Muslimanskog bratstva. Mogao je da primi 7.000 zatvorenika.

Poznat je po nehumanim uslovima, a oni koji su uspjeli izaći svjedoče da je u ćelijama spavalo i po 150 zatvorenika, koji su dijelili jedno kupatilo. Dnevno su dobivali dva komadića hljba, kašiku marmelade i maslinu.

Bili su u potpunosti izolovani od svijeta, te su neki od njih tek po izlasku krajem 90-ih godina saznali za velike događaje poput pada Berlinskog zida i raspada SSSR-a.

Najkrvaviji incident u Tadmuru dogodio se u junu 1980. godine. Tada su pripadnici Muslimanskog bratstva organizovali pokušaj ubistva predsjednika Hafeza Asada, oca sadašnjeg predsjednika Asada.

Atentat je bio neuspješan, a kao kaznu, vojnici su ušli u zatvor i ubili više od 1.000 zatvorenih pripadnika Muslimanskog bratstva.

Organizacija Amnesty International ovaj zatvor stavila je na listu od 10 najokrutnijih na svijetu.

Autor: A.U.
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/180894/sirijs ... vZ1KJ.dpuf
Kikibombona

#46566 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:- ISIL monstrumi. Javna egzekucija bacanjem sa vrha zgrade:

Image

:arrow: 18+
Kako je moguce da ovoliko ljudi dodje posmatrati gnusnu egzekuciju?

Ja bih se ovdje ispovracao, a mozda i pao u nesvjest.... Stvarno.... :-)

I nesto vezano za raspravu o vjeri...

Danas se u malom vecem drustvo pricalo o vjeri. Bacalo se drvlje i kamenje na selefije. Dotakli se i utakmice za Izraelom koja predstoji. Ljudi se plase da pripadnici selefijskog pokreta ne naprave neko sranje koje ce nasteti svima nama. Plase se da i kod nas ne krene akcijanje po dzamijama i slicni crnjaci kojima svjedocimo na BI itd. Niko da stane u zastitu. Onda i sufije dosle na red. I ja se tu ukljucim, kazem, nemojte tako... Kazu, sve su to sekte, masu glavama, primaju pare izvana, pa onda regrutuju sirotinju, potkupljuju, levate i sl. prica. Pitam, da li ikoga diraju, da li imate problema sa njima? Kazu, nemamo. Pa u cemu je onda problem. Neka dube na glavi sto se mene tice, samo da nikoga ne diraju i nikome ne namecu svjetonazore. I tako, pridruze mi se jos dva lika i misljenje podrze kao ispravno. I kontam sada, zasto sam branio sufije.... Pa radi Salika, Asura, Basara, Undera i drugih forumasa sa ove teme. U drustvu nemam nijednog sufiju, koliko znam. Sa Salikom se slazem u malo cemu, suste suprotnosti izgleda. Al covjek je tolerantan, kada oponira ne osjetim negativnu vibraciju, ne osjecam se napadnuto i sl. Razlike u misljenjima se iznose na zdrav nacin, bez ikakve tenzije i negativnih emocija. I nevjerovatno kako i ovaj forum ostavi neki utisak na covjeka, iako ga ne uzimam za ozbiljno. Da nije forumasa i diskusije sa njima ne bih stao u odbranu sufija. Ne bih imao osnova.
insomnia78

#46567 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Kako ovoliko ljudi dodje?
Hajd "stisni" pa se ne pojavi
Co0l

#46568 Re: Sirija

Post by Co0l »

Ma ljudi uzivaju u nasilju,mozemo mi pricat sta hocemo.I u Kini,Iranu,zaljevskim monarhijama se okupi puno svjetine da gleda javne egzekucije. :oops:
Bodkin

#46569 Re: Sirija

Post by Bodkin »

Posast svijeta su ova govna. Da se ne igraju politicke igre, ove bi davno zalili bijelim fosforom jer nista manje i ne zasluzuju
Gojeni H

#46570 Re: Sirija

Post by Gojeni H »

Co0l wrote:Ma ljudi uzivaju u nasilju,mozemo mi pricat sta hocemo.I u Kini,Iranu,zaljevskim monarhijama se okupi puno svjetine da gleda javne egzekucije. :oops:
Mislim da nisi u pravu. Jedan bivsi kolega je bukvalno natjeran da prisustvuje javnoj egzekuciji.
To po onome "opomena za ostale clanove zajednice".
basar

#46571 Re: Sirija

Post by basar »

sarajevoxxxx wrote:Jedan od najokrutnijih zatvora na svijetu

SIRIJSKI GUANTANAMO "Islamska država" uništila ozloglašeni zatvor Asadovog režima

Objavljeno: 02. 06. 2015 - 22:12
Pripadnici takozvane "Islamske države" (IS) uništili su zatvor u Palmiri u koji je porodica Asad smještala sve nepodobne.

Informacija da je ozloglašeni zatvor uništen dočekana je pomiješano među stanovništvom. Neki su sretni što takve ustanove više nema, dok drugi žale za uništenjem mjesta gdje su proljevali krv. Pored zatvora, IS sprovodi kampanju uništavanja drevnih mjesta koje smatraju bogohulnim.

„Uništili su sjećanje na našu patnju, spalili zemlju na kojoj smo proljvali krv dok su nas zatvorski čuvari tukli i mučili. Ne znam kako da se osećam“, rekao je Libijac Ali Abuden, koji je proveo četiri godine u zatvoru u Tadmuru, koji je na zapadu poznata kao Palmira.

Ovaj zatvor je poznat kao "sirijski Guantanamo", a u njemu su sprovođenja teška mučenja. Nalazi se oko 250 kilometara sjeveroistočno od Damaska, te predstavlja nekadašnji vojni kompleks koji je pretvoren u kaznenu ustanovu u koju su zatvarani protivnici režima, simpatizeri Sadama Huseina, Jasera Arafata i članovi prognanog Muslimanskog bratstva. Mogao je da primi 7.000 zatvorenika.

Poznat je po nehumanim uslovima, a oni koji su uspjeli izaći svjedoče da je u ćelijama spavalo i po 150 zatvorenika, koji su dijelili jedno kupatilo. Dnevno su dobivali dva komadića hljba, kašiku marmelade i maslinu.

Bili su u potpunosti izolovani od svijeta, te su neki od njih tek po izlasku krajem 90-ih godina saznali za velike događaje poput pada Berlinskog zida i raspada SSSR-a.

Najkrvaviji incident u Tadmuru dogodio se u junu 1980. godine. Tada su pripadnici Muslimanskog bratstva organizovali pokušaj ubistva predsjednika Hafeza Asada, oca sadašnjeg predsjednika Asada.

Atentat je bio neuspješan, a kao kaznu, vojnici su ušli u zatvor i ubili više od 1.000 zatvorenih pripadnika Muslimanskog bratstva.

Organizacija Amnesty International ovaj zatvor stavila je na listu od 10 najokrutnijih na svijetu.

Autor: A.U.
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/180894/sirijs ... vZ1KJ.dpuf
WOW, čovječe, ISIL spasioc čovječanstva od Asada :lol:
Maystor

#46572 Re: Sirija

Post by Maystor »

vivaldi wrote:onaj ko fol zajebani iranac sulejmani najvaljuje danas neki kinder surprise od strane saa uskoro jer je valjda bio u laatkiji ovih dana...ne znam jel mu se moze vjerovati i sta bi to moglo biti..jel postoji mogucnost da iranci masovnije uskoce?
http://www.businessinsider.com/irans-mi ... ria-2015-6

Svašta se piše, teško je reći šta je tu istina a šta propaganda.
Moje mišljenje je sljedeće: nisu Iranci ratovali u Siriji zbog Asadove guzice, već zbog vlastitih interesa. Pad Sirije bi bio veliki udarac za Iran.
Meni ovaj tekst ima smisla. Ne treba ginuti bespotrebno za svaku sirijsku zabit. Po svaku cijenu treba sačuvati trougao Damask-Homs-Latakia, kompletnu sirijsko-libansku granicu i biti blizu Izraelu na jugu.
No sve zavisi i od regionalnih zbivanja. Nakon halabuke oko Ramadija, izgleda da iranci nisu ni poslali značajne snage tamo, već da u dogovoru sa amerikancima pokušavaju potući ISIL u Baijiju (ogromna rafinerija nafte).
Onda, turski izbori u nedjelju. Očekujem veliki pad brkatog pseta (gubitak preko 50 mjesta u parlamentu), što bi moglo dovesti do promjene politike prema Siriji.
Naslovnica

#46573 Re: Sirija

Post by Naslovnica »

Fakat nisam siguran da li desetine ovih naoružanih formacija u Siriji još uvijek znaju ko protiv koga se bori, s kim se treba rokati, s kim ne treba...
:-)
RepublikanskaGarda

#46574 Re: Sirija

Post by RepublikanskaGarda »

Evo Tigra, na sastanku sa guzonjama iz Damaska, negde na periferiji Idleba, ono što još uvijek drže

https://www.youtube.com/watch?t=97&v=PkAo7PkypeY
moke_31

#46575 Re: Sirija

Post by moke_31 »

Maystor wrote:
vivaldi wrote:onaj ko fol zajebani iranac sulejmani najvaljuje danas neki kinder surprise od strane saa uskoro jer je valjda bio u laatkiji ovih dana...ne znam jel mu se moze vjerovati i sta bi to moglo biti..jel postoji mogucnost da iranci masovnije uskoce?
http://www.businessinsider.com/irans-mi ... ria-2015-6

Svašta se piše, teško je reći šta je tu istina a šta propaganda.
Moje mišljenje je sljedeće: nisu Iranci ratovali u Siriji zbog Asadove guzice, već zbog vlastitih interesa. Pad Sirije bi bio veliki udarac za Iran.
Meni ovaj tekst ima smisla. Ne treba ginuti bespotrebno za svaku sirijsku zabit. Po svaku cijenu treba sačuvati trougao Damask-Homs-Latakia, kompletnu sirijsko-libansku granicu i biti blizu Izraelu na jugu.
No sve zavisi i od regionalnih zbivanja. Nakon halabuke oko Ramadija, izgleda da iranci nisu ni poslali značajne snage tamo, već da u dogovoru sa amerikancima pokušavaju potući ISIL u Baijiju (ogromna rafinerija nafte).
Onda, turski izbori u nedjelju. Očekujem veliki pad brkatog pseta (gubitak preko 50 mjesta u parlamentu), što bi moglo dovesti do promjene politike prema Siriji.
Čemu ba ovakav rječnik i izljevi mržnje :-) :-) :-)

Na tvoju veliku žalost čovjek će pomesti sve u Turskoj. Ne može mu procionistički zapad ništa, Gulen mu ne može ništa, a da ne pominjem truhlu, prozapadnu i prokemalističku opoziciju koja više nije u stanju ni da inscenira kakve demonstracije uz svesrdnu pomoć zapada.
Locked