SDP

putokaz1

#46501 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Da SDP je najača opozicopna stranka
SDP bi trebao biti najača stranka na TK
SDP bi trebao da ostvari pristojan rezultat BPK KS ZDK USK...
Ali Dom Naroda se nemože sastaviti NEMA uSTAVNOG OSNOVA
Sve što može SDP učiniti napore da se formiraju Kantonalne vlade bez SDA i bez još NEKIH-To je Prvi korak
fosna2014

#46502 Re: SDP

Post by fosna2014 »

putokaz1 wrote:Da SDP je najača opozicopna stranka
SDP bi trebao biti najača stranka na TK
SDP bi trebao da ostvari pristojan rezultat BPK KS ZDK USK...
Ali Dom Naroda se nemože sastaviti NEMA uSTAVNOG OSNOVA
Sve što može SDP učiniti napore da se formiraju Kantonalne vlade bez SDA i bez još NEKIH-To je Prvi korak
SDP moze za pocetak sastaviti kantonalne vlade bez SDA. Tamo gdje moze! Pokazati svoj „plan 10“ na kantonalnim nivoima. Sto se mene tice ne moraju ni ici u federalnu ili drzavni vladu. Na kantonalnom nivou se moze dosta toga napraviti. :!:
putokaz1

#46503 Re: SDP

Post by putokaz1 »

da ima više faktora
-Strah glasača da se neponopvi 2014
-i Manje stranke koje su ključ(BPS SBIH BOSS ASDA SDBH LIBH SZBG NBL ...pa i NZBLOK...)
-Gubitak glasova Ljevičara koji ode na lijeve stranke koje ne prođu prag
-Po nekim mjestima SDP ne postoji i time daje mogućnost drugim stranaka i samoj SDA da budu jači u pojedinim kantonima
-Nove SDA stranke poput PDA i SINP mogu biti Faktor koji će prevagnuti za ili protiv SDA
-Razbijeni SBB koji nije nestao
-Neutralan stav NS u KS
itd
Prpa.ba

#46504 Re: SDP

Post by Prpa.ba »

fosna2014 wrote:Bar imaju neki plan u odnosu na sve ostale stranke. Nijedna stranka nema ovako razradjen plan kao SDP. Moze se nekome svidjati ili ne. Plan je tu, njihove zelje na cemu ce raditi.

Ja im cestitam. :thumbup:

Ali „puno“ si nasao za tekst od 157 stranica. :wink:

Ovo dole je najbolje sto BiH politika trenutno moze ponuditi, pa ti bacaj „smijehice“ kome hoces. :oops:

http://www.sdp.ba/publikacije/Plan10.pdf
Cestitam im i ja, imam dovoljno materijala da mezim SDP-ovce tokom cijele predizborne kampanje, stranicu "plana" po stranicu. :mrgreen:

Nego, fosno, je li istina da zelite povecavati PDV i oporezovati nekretnine penzionerima i mladima koji jedva vracaju rate stambenih kredita? :mrgreen: :mrgreen:
fosna2014

#46505 Re: SDP

Post by fosna2014 »

Prpa.ba wrote:
fosna2014 wrote:Bar imaju neki plan u odnosu na sve ostale stranke. Nijedna stranka nema ovako razradjen plan kao SDP. Moze se nekome svidjati ili ne. Plan je tu, njihove zelje na cemu ce raditi.

Ja im cestitam. :thumbup:

Ali „puno“ si nasao za tekst od 157 stranica. :wink:

Ovo dole je najbolje sto BiH politika trenutno moze ponuditi, pa ti bacaj „smijehice“ kome hoces. :oops:

http://www.sdp.ba/publikacije/Plan10.pdf
Cestitam im i ja, imam dovoljno materijala da mezim SDP-ovce tokom cijele predizborne kampanje, stranicu "plana" po stranicu. :mrgreen:

Nego, fosno, je li istina da zelite povecavati PDV i oporezovati nekretnine penzionerima i mladima koji jedva vracaju rate stambenih kredita? :mrgreen: :mrgreen:
Ne izmisljaj.
criticos

#46506 Re: SDP

Post by criticos »

Pročitao sam plan. Nažalost, očekivao sam više. Nabacano je svega na hrpu, više pompezno nego sadržajno. Ono što mi bode oči tijekom čitanja teksta je dio koji se odnosi na odricanje njih samih na vlasti. Ne pominje se nigdje smanjenje plaća, paušala i rezanje troškova administacije i volonterski rad izabranika u vlasti i komisijama. Riječ "smanjenje" se pojavljuje samo 15x na 157 strana i to vrećinom neutemeljeno. Također, ne pročitah ništa o Zakonu o radu u državnoj službi koji je prijeko potreban da se stane u kraj svemu ovomu. Na par mjesta se pojavljuje, lakše otpuštanje ako ne radi kako treba, što je smiješno. Govori se o PDV preuređenju a ništa o nultim stopama. Stječem dojam da je ovo pisano nabrzaka i brzopleto, samo da se napiše. Nisam zadovoljan.
fosna2014

#46507 Re: SDP

Post by fosna2014 »

criticos wrote:Pročitao sam plan. Nažalost, očekivao sam više. Nabacano je svega na hrpu, više pompezno nego sadržajno. Ono što mi bode oči tijekom čitanja teksta je dio koji se odnosi na odricanje njih samih na vlasti. Ne pominje se nigdje smanjenje plaća, paušala i rezanje troškova administacije i volonterski rad izabranika u vlasti i komisijama. Riječ "smanjenje" se pojavljuje samo 15x na 157 strana i to vrećinom neutemeljeno. Također, ne pročitah ništa o Zakonu o radu u državnoj službi koji je prijeko potreban da se stane u kraj svemu ovomu. Na par mjesta se pojavljuje, lakše otpuštanje ako ne radi kako treba, što je smiješno. Govori se o PDV preuređenju a ništa o nultim stopama. Stječem dojam da je ovo pisano nabrzaka i brzopleto, samo da se napiše. Nisam zadovoljan.
Zamisljeno je da se plan preda kao „tekica“ gradjanima. Kao pregled onog na cemu ce se raditi. Mislim da 1000 stranica ne bi bilo dovoljno kada bi se svaka tacka objasnjavala u detalju. U ovaj plan treba nakon uspostave vlasti ukljuciti cijele timove koji ce raditi na usavrsavanju istog. Otpustanje, smanjenje placa itd., zvuci vec otrcano. Ne trebaju gradjanima floskule nego smjernice na kojima ce se raditi.
criticos

#46508 Re: SDP

Post by criticos »

fosna2014 wrote:
criticos wrote:Pročitao sam plan. Nažalost, očekivao sam više. Nabacano je svega na hrpu, više pompezno nego sadržajno. Ono što mi bode oči tijekom čitanja teksta je dio koji se odnosi na odricanje njih samih na vlasti. Ne pominje se nigdje smanjenje plaća, paušala i rezanje troškova administacije i volonterski rad izabranika u vlasti i komisijama. Riječ "smanjenje" se pojavljuje samo 15x na 157 strana i to vrećinom neutemeljeno. Također, ne pročitah ništa o Zakonu o radu u državnoj službi koji je prijeko potreban da se stane u kraj svemu ovomu. Na par mjesta se pojavljuje, lakše otpuštanje ako ne radi kako treba, što je smiješno. Govori se o PDV preuređenju a ništa o nultim stopama. Stječem dojam da je ovo pisano nabrzaka i brzopleto, samo da se napiše. Nisam zadovoljan.
Zamisljeno je da se plan preda kao „tekica“ gradjanima. Kao pregled onog na cemu ce se raditi. Mislim da 1000 stranica ne bi bilo dovoljno kada bi se svaka tacka objasnjavala u detalju. U ovaj plan treba nakon uspostave vlasti ukljuciti cijele timove koji ce raditi na usavrsavanju istog. Otpustanje, smanjenje placa itd., zvuci vec otrcano. Ne trebaju gradjanima floskule nego smjernice na kojima ce se raditi.
Otrcano ti zvuči da se zakonom uvede da plaća parlamentarcu, zastupniku ili poslaniku kako se to već kaže ne prelazi 2-3-4x prosječnu plaću? To otrcano? Otrcano ti zvuči da neki u državnoj službi uzima 4 prosječne bosanske plaće mjesečno? Realni sektor ne ubija samo siva ekonomija, nezaposlenost i poreska politika, već disbalans onih na budžetu i mirovinskom fondu u odnosu na realni sektor.
Koja poruka se želi poslati u suštini? Klasne razlike i počinju na tomu da radnik rinta za minimalac a on sjedi i solidariše se s njim plaćom od 3-4-5-6 tisuća maraka?
fosna2014

#46509 Re: SDP

Post by fosna2014 »

criticos wrote:
fosna2014 wrote:
Otrcano ti zvuči da se zakonom uvede da plaća parlamentarcu, zastupniku ili poslaniku kako se to već kaže ne prelazi 2-3-4x prosječnu plaću? To otrcano? Otrcano ti zvuči da neki u državnoj službi uzima 4 prosječne bosanske plaće mjesečno? Realni sektor ne ubija samo siva ekonomija, nezaposlenost i poreska politika, već disbalans onih na budžetu i mirovinskom fondu u odnosu na realni sektor.
Koja poruka se želi poslati u suštini? Klasne razlike i počinju na tomu da radnik rinta za minimalac a on sjedi i solidariše se s njim plaćom od 3-4-5-6 tisuća maraka?
Nisi me razumio/la. To svaka stranka kaze pred izbore. Zbog toga je otrcano. To treba sprovestu u djelo i bez najave. Ukoliko se zeli odrzati ovaj aparat, onda ce se morati svakako rezati plate na svim nivoima.
ultima_palabra

#46510 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Narodu nije dosta Novalica, pa jedva ceka da ga neko dodatno oporezuje.

Ne samo da necu glasati za ove budale, nego cu i upozoravati okolinu da se neko slucajno ne zajebe.
Prpa.ba

#46511 Re: SDP

Post by Prpa.ba »

Nad inflacijom nemamo kontrolu, osim ako se neko ne zeli igrati sa valutnim odborom i poslati konvertibilnu marku u historiju kao platezno sredstvo.

Veca potrosnja drzave uz jednaku potrosnju administracije znaci nove namete i poreze kako bi se sve to isfinansiralo. S tim da svaki rast budzeta proprate strajkovi dezurnih dzabojeda iz javnog sektora pa se i od toga pojede dobar dio. Ali to je izgleda OK, inace od cega bi zivio realni sektor ako ne bi bilo zadriglih dzabojeda da kupe pola kile bureka umjesto frtalj krompiruse kao sto to radi fukara. :lol:

Najveca steta naseg politickog zivota je sto na ekonomskom planu imamo samo ljevicarske stranke poput SDA, SBB, SDP itd. :(
Prpa.ba

#46512 Re: SDP

Post by Prpa.ba »

IdrizDomagojSpisic wrote:Valutni odbor nemaju susjedne zemlje pa kuna i dinar jos postoje. Sra bi se desilo sa markom zavisilo bi od odluka narodne banke a vjest guverner bi znao sta da radi. Marka je prejaka za bavljenje bilo kakvim izvozom i razlog sto se sve finansira nametima i zaduzenjem je upravo to sto ne postoji osnovna alatka za upravljanje ekonomijom jedne zemlje, monetarna politika. Rezultat 20 i kusur godina valutnog odbora je to da je BiH najsiromasnija zemlja u Evropi. Kako je ljevicasrka politika ako ti je prrdsjednik stranke tajkun na poljinama i ako je privatizovao drzavu. To je taj spin, ko fol mi jos nismo izasli iz komunizma. Preveliki broj ljudi se lozi na tu nebulozu.
Susjedne zemlje su drzave a BiH je medjunarodni protektorat. Povjerenje u KM postoji samo zbog valutnog odbora. Prvi dan nakon odvajanja KM od EUR kursa bi imao utrku do bankomata i mjenjacnica i oficijelni kurs "vjestog guvernera" kojeg su izabrali SNSD, HDZ i SDP ili SDA bi sluzio kao otirac za guzicu.

I naravno da nismo izasli iz komunizma. Kako drugacije okarakterisati sistem u kojem ni krivicni dosije ne moze dovesti do otkaza, ekstreman dio budzeta ide na socijalna davanja i planska prekobrojna zaposlenja u javnom sektoru, sa barijerama za pristup nezavisnim poduzetnicima ("fali ti papir")? Liberalni kapitalizam? :lol:
Bosanski_kralj

#46513 Re: SDP

Post by Bosanski_kralj »

...
Bosanski_kralj

#46514 Re: SDP

Post by Bosanski_kralj »

IdrizDomagojSpisic wrote:
2. Ateizam. Nezamislivo je da Denis Becirovic koji na TV izjavi "bog je veliki" bude neki faktor u lijevoj stranci.
:-) :-)

Kakve veze ima ateizam sa socijaldemokratijom? Što ja kao musliman, praktikant ne bih mogao biti socijaldemokrata, a ja to sigurno i jesam.
akaunt

#46515 Re: SDP

Post by akaunt »

Dje ćeš kukavče nešto na religiju ! Znaš li ti dje se nalaziš ? Aj briši ovi pos gori !
Bosanski_kralj

#46516 Re: SDP

Post by Bosanski_kralj »

Bosanski_kralj wrote:
2. Ateizam. Nezamislivo je da Denis Becirovic koji na TV izjavi "bog je veliki" bude neki faktor u lijevoj stranci.
:-) :-)

Kakve veze ima ateizam sa socijaldemokratijom? Što ja kao musliman, praktikant ne bih mogao biti socijaldemokrata, a ja to sigurno i jesam.
Zato sto je poenta socijaldemokratije progresivnost i emancipacija. Religija je opijum za mase. Ako se pozabavis istorijom socijaldemokratije vidices da su se ideoloski od komunista prvi socijaldemokrati razlikivali samo po tome sto nisu zagovarali revoluciju kao metod, nego demokratski nacin preuzimanja vlasti. Kako bi religiozan covjek pomirio osnovnu premisu svake progresivne misli da je religija izmisljena od strane bogatih odnosno onih na vlasti da se mase lakse kontrolisu, sa vjerovanjem da je religija istinita stvar? Religija je superstruktura koja opravdava klasnu nepravdu. Koncepcijski je kontradiktorno i takav covjek je ili lazni ljevicar ili lazni vjernik.
Vidim da se nećemo nikad složiti i zato nema potrebe za nekom daljnom diskusijom.
fosna2014

#46517 Re: SDP

Post by fosna2014 »

Zanimljivo da „Plan 10“ ne odgovara neoliberalima sa foruma. :?

Kako je to moguce? :D
putokaz1

#46518 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Plan 10
-je nerealan
-neostvarljiv
-s Nikšićem ,bilo kakav plan propada
-Rezultatski teško provodljiv
-samo služi da se glasovi dobiju
Na koji načim se može
spriječiti PRINUDNO IZVRŠENJE ZASTARJELIH DUGOVA,Povećati plata u Realnom sektoru,spriječiti odlazak mladih
Nemože Nikšić stvoriti pravnu državu zapošljavajući brata
Prpa.ba

#46519 Re: SDP

Post by Prpa.ba »

"Plan 10" ne odgovara nikome ko je marku u svom zivotu zaradio u realnom sektoru i ko ne zeli povecanje PDV-a i akciza, oporezovanje nekretnina, vece naknade za bankarske transakcije i vodjenje tekucih racuna i sl.

Ne mozemo svi zivjeti od budzeta kao SDP-ovi "strucnjaci" i forumski jurisnici, neko mora zivjeti i od svog rada. :)
zbiljovski

#46520 Re: SDP

Post by zbiljovski »

Zadnji put sam se pisajući na ovoj temi, baš kritički osvrnuo na SDP, međutim nešto čitam Vaše komentare na Plan 10 i nije mi jasno kakvi su to arsini ? SDP jedini izbaci izborni program i svoje ciljeve, ostali održavaju predizborne skupove, predstavljaju transfere i lože narod, a mi najviše kritikujemo SDP ? Nema logike ljudi, zaista nema logike.
cyprus

#46521 Re: SDP

Post by cyprus »

zbiljovski wrote:Zadnji put sam se pisajući na ovoj temi, baš kritički osvrnuo na SDP, međutim nešto čitam Vaše komentare na Plan 10 i nije mi jasno kakvi su to arsini ? SDP jedini izbaci izborni program i svoje ciljeve, ostali održavaju predizborne skupove, predstavljaju transfere i lože narod, a mi najviše kritikujemo SDP ? Nema logike ljudi, zaista nema logike.
:thumbup:
GeeTnT

#46522 Re: SDP

Post by GeeTnT »

..da su se celnici sdp-a drzali programa, BiH bi imala vise stanovnika...
fosna2014

#46523 Re: SDP

Post by fosna2014 »

Kada bismo poredili SDP-ov Plan 10 sa ostalim strankama, onda bi po zdravoj logici svi trebali glasati za SDP. Ali znam ja nas, jebo ti nas. Bolje SDA, jer taboze oni ne zele povecanje PDV-a. To je glupiranje na bosanski nacin. Ne zelimo mi nista. Kao i uvijek samo pametujemo. Umjesto da podrzimo ovaj plan 10 (ne bi li i ostale stranke nesto slicno napravile, pa da mozemo porediti i da to postane praksa pred izbore) mi JEDINU stranku sa nekim programom diskreditujemo odmah ispocetka. Onda se cudimo, aman sto nam je lose.

Sacuvaj nas Boze.
Prpa.ba

#46524 Re: SDP

Post by Prpa.ba »

Puno rijeci, malo komentara na konkretne prijedloge iz plana i njihove kritike. :-D
El_comadante

#46525 Re: SDP

Post by El_comadante »

zbiljovski wrote:Zadnji put sam se pisajući na ovoj temi, baš kritički osvrnuo na SDP, međutim nešto čitam Vaše komentare na Plan 10 i nije mi jasno kakvi su to arsini ? SDP jedini izbaci izborni program i svoje ciljeve, ostali održavaju predizborne skupove, predstavljaju transfere i lože narod, a mi najviše kritikujemo SDP ? Nema logike ljudi, zaista nema logike.
kažu program drugih stranaka je pljuvanje po SDA i pričanje kako ništa nevalja. evo SDP konkretno napravi plan i program i opet nevalja.... kako god okreneš
Post Reply