SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
BISCANIN2

#4651 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by BISCANIN2 »

Tragedija ,
Da bi se pristupilo reanimaciji po prvom pravilu moraju se stvoriti uslovi,znaci osigurati mjesto i utpoljenika i zapoceti sa postkum reanimacije koji je inace za utopljnike malo drukciji nego za reanimaciju kod ostalih slucajeva ,zapocinje se prvo sa upuhavanjem zraka pa masiranjem srca .Zanci po pravilu nije bilo sanse da se na onom zidicu zapocne reanimacija .
Recimo reanimacija se ne zapocinje u rafting camcu i u drugom slicnom plovilu ,mada je bilo slucajeva gdje je reanimacija uspijesno odradjena upravo u camcu .Znaci hitna sluzba je uradila po porpisu i pravilima ,takodje nisam gledao snimak ali prema fotografijama SVAKA CAST OVIM DECKIMA STO SU SISLI DOLE I IIZVUKLI OVOG DRUGOG NESRETNIKA.
Certificirani sam spasioc po ilsf standardu za mirne i brze vode ,dugogodisnji certificirani skiper vlasnik rafting agencije.
Pravo je cudo da je bez adekvatnih safety roops i rafting camca i obucene posade spasen i ovaj drugi nesretnik,njega je izgleda rola sama izbacila.
Kako vidim po slikama radi se o slapu sa pozitivnom rolom odnosno slapu koji gura vodu prema van i sirina role koja drzi plivaca bila je sigurno blizu dva metra .Silina role se vidi sa slika kad mota camac teska situacija i za najspremnije .Jedina olaksavajuca okolnost je pozitivna rola da je negativna i drugi nesretnik bi imao puno manje sanse .
Jedino profi od opreme sto su imali su vesla marke profiplast ,sigurnosni prsluci su 0 bez glavnog pojasa na sredini
i na struku ,takvi prsluci bukvalno vise smetaju i prave problem nego da spasavaju i na kraju ostane plivac ga sam skine .
Iskreno saucessce familiji i prijateljima ,steta izgubili smo vrhunskog sportistu i kako kazu dobrog covjeka ,uzivao sam gledajuci njegove pripreme na gredi .
Ako ko ima link za video da pogledam bio bi zahvalan ,nek mi posalje na pp .
juzna_strana

#4652 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by juzna_strana »

Moja licna iskustva s hitnom su sasvim ok,obzirom na uslove u kojima rade super su.
Naravno ljudi smo pa nije strano pogrijesiti. U ovom slucaju mi djeluju profesionalno..
Zao mi je mladog zivota,adrenalin ih je odveo u nesrecu..
Ima li neko od svjedoka da ukratko opise kako se to desilo ? Cini mi se da su se na prvom slapu prevrnuli..
BISCANIN2

#4653 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by BISCANIN2 »

Evo gledam snimak ,tragedija je zamalo mogla biti i veca ovaj lik sa uzetom spasio je i ong plivaca i njega skoro da je zarobila rola,svaka mu cast .
juzna_strana

#4654 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by juzna_strana »

BISCANIN2 wrote:Evo gledam snimak ,tragedija je zamalo mogla biti i veca ovaj lik sa uzetom spasio je i ong plivaca i njega skoro da je zarobila rola,svaka mu cast .
Biscanine obzirom da si profesionalac ti bi mogao dati adekvatan odgovor. Zar je tolika vodena sila da covjek nema sanse protiv nje ? U smislu da se tesko izvuci iz role..
hopi

#4655 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by hopi »

DaffyDuck

#4656 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by DaffyDuck »

cappy_tempo wrote: kako uvijek da dobri likovi,sportisti i slicno poginu i to vecinom poginu radeci ono sto vole,a razni majmuni po gradu prezive sve sto ih zadesi
I ja se isto pitam... Ovaj grad je izgubio mnogo... :(
perfect_guy

#4657 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by perfect_guy »

nije moglo biti iza 21, jer sam ja oko 22 prolazio tuda i bilo je sve čisto (mislim, nema šanse da se ovo za sat uspjelo raščistiti)
hopi

#4658 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by hopi »

i meni je to bilo sumjivo 2 sata treba da se objavi vijest, mora da je greška
BISCANIN2

#4659 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by BISCANIN2 »

juzna_strana wrote:Biscanine obzirom da si profesionalac ti bi mogao dati adekvatan odgovor. Zar je tolika vodena sila da covjek nema sanse protiv nje ? U smislu da se tesko izvuci iz role..
Vidio si ,iz role se jako tesko izvuc u ovakvoj i ima neke sanse jer te koliko toliko sama vraca na vrh .Od presudnog znacaja su oprema ,priprema ,spremnost.Imaju i neke tehnike ali ja licno ne znam koliko bi bi bio sposoban ih izvesti kad te uhvati panika .Uglavnom je ne paniciti ,cuvati snagu i cekat momenat kad te bacio u dio gdje je najslabija pa pokusat isplivat ,centrimenti su u pitanju .Mene je licno fatala u camcu ,bez prevrtanja i iskreno nisam se oslobodio dok me nije sama izbacila imam to snimljeno .
Ja ih uvijek izbjegavam ne idem na slapove koji ih imaju ,strasan je osjecaj kad plivas naprijed a ona te vuce nazad i poklopi ,tad svakog panika uhvati .
Troll_Happens

#4660 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Troll_Happens »

u svakoj normalnoj zemlji bi upucali isto u audiji pa nek materi poslije bjezi... ali kod nas on se ganja s njim po gradu i igra need for speed hot pursuit... :x
Qler

#4661 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Qler »

Ma ne igraju NFS. Policija odgovara za stetu nastalu na sluzbenim autima. Tj. niko nije lud da nekoga udari, zgura sa ceste, pa da onda asa-i placa popravak razdrndanog golfa...
ruud

#4662 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by ruud »

vidim ukraden Audi A6 s kojim je i napravljen sudar,

meni su prije 3 noci pokusali ukrasti auto, također Audija A6, hvala Bogu nisu uspjeli zbog zastite u autu,
ne znam samo kako je uspio pobjeći policiji, u centru grada :-)
a meni nesto govori da su ova krađa i pokusaj krađe mog auta povezani,

tako da iz ovog razloga a i zbog toga sto je uzrokovao nesreću,
ovom idiotu zelim dug zivot i tesku i neizljecivu bolest!!!
juzna_strana

#4663 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by juzna_strana »

BISCANIN2 wrote:
juzna_strana wrote:Biscanine obzirom da si profesionalac ti bi mogao dati adekvatan odgovor. Zar je tolika vodena sila da covjek nema sanse protiv nje ? U smislu da se tesko izvuci iz role..
Vidio si ,iz role se jako tesko izvuc u ovakvoj i ima neke sanse jer te koliko toliko sama vraca na vrh .Od presudnog znacaja su oprema ,priprema ,spremnost.Imaju i neke tehnike ali ja licno ne znam koliko bi bi bio sposoban ih izvesti kad te uhvati panika .Uglavnom je ne paniciti ,cuvati snagu i cekat momenat kad te bacio u dio gdje je najslabija pa pokusat isplivat ,centrimenti su u pitanju .Mene je licno fatala u camcu ,bez prevrtanja i iskreno nisam se oslobodio dok me nije sama izbacila imam to snimljeno .
Ja ih uvijek izbjegavam ne idem na slapove koji ih imaju ,strasan je osjecaj kad plivas naprijed a ona te vuce nazad i poklopi ,tad svakog panika uhvati .
Hvala puno na odgovoru druze.
Vjerujem da je zafrkano,mene je par puta na moru talas oborio s nogu pa nije svejedno,a kamoli ovo..
Nisu oni ocekivali ovako nesto,upravo je tu opasnost Miljacke..
I moram to reci obzirom da si u tom fahu,kapa dole za brigu o Uni :thumbup:
Pozz
johnny_blazze

#4664 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by johnny_blazze »

Jedan001 wrote:
u svakoj normalnoj zemlji bi upucali isto u audiji pa nek materi poslije bjezi... ali kod nas on se ganja s njim po gradu i igra need for speed hot pursuit... :x
pa nije umri muski 2 pa da se voze i pucaju kroz grad :S, a i vi svasta nesta ocekujete...
Ciprol

#4665 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Ciprol »

Ne mogu da se ne javim na ovu temu. Ostali smo bez jednog sportiste, mladića, koji kod nas nažalost nije bio toliko poznat. RIP, da ti Bog da sve dobro na budućem svijetu :cry: :cry: :cry:

Što se tiče spašavanja, sad je lahko pričati i pisati teorije. Bilo je šta je bilo, protiv sudbine se ne može.
kokuz_sa

#4666 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by kokuz_sa »

Jedan001 wrote:
kod nas zakonski je regulisano

Policajac ne smije pucati na auto u pokretu sem u situaciji kada direktno ide na covjeka
nakaradan zakon :-)

a inace direktiva EUPM-a koji je bio ovdje i sa kojom se slozio nas MUP je da se ne vrse potjere sem u iznimnim slucajevima upravo radi ovoga da ne bude saobracajnih nesreca gdje nastrada nevino lice

zato radi te direktive EUPM-a nasi policajci ne zaustavljaju trkace koji voze vrtoglavim brzinama nego pokusavaju ih obuzdati kaznama, radarima i ostalim mjerama..ali izbjegavaju potjere
jbg tako je kad ti neko visi nad glavom i govori kako moras raditi
Last edited by kokuz_sa on 26/05/2012 23:33, edited 1 time in total.
Troll_Happens

#4667 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Troll_Happens »

johnny_blazze wrote:
Jedan001 wrote:
pa nije umri muski 2 pa da se voze i pucaju kroz grad :S, a i vi svasta nesta ocekujete...
nije umri muski ali kad je vako nesto mora se "preventivno" reagovati, prije par godina je u njemackoj ili austriji potjera bila lik nije htio da stane kad ga je policija htjela da zaustavi jer je bio sumnjiv citaj diler. Prvi put stani drugi put nista... odmah pucali u vrat ga pogode i zavrsi u bolnici jel prezivio ne sjecam se... ali kao sto rekoh sa takvima samo silom :x
Tercius

#4668 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Tercius »

-
Last edited by Tercius on 26/05/2012 23:36, edited 1 time in total.
Tercius

#4669 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Tercius »

Svaka cast i sve pohvale policajcu Alickovicu, interventne patrole P.S S.Grad, takođe i građanu koji je bio sudionik svega ovoga .Alca ima skoro dva metra i kad je on ostao bez snage za ovih par minuta u vodi onda mogu misliti kakav je to pritisak vode bio i kolika snaga covjeku treba da se izvuce iz tih virova, ako je to uopste moguce osim ako te voda sama ne izbaci.
Alca ponosim se tim sto te znam i sto si danas osvjetlao obraz svim pripadnicima MUP-a, kao i onda kada si iz kuce u plamenu takodje iznosio ljude, uradio si danas mnogo iako ce se mozda naci na desetine drugih, neodgovornih pojedinaca koji ce to ponistiti na ovaj ili onaj nacin.
Adnane Caticu ponosim se i na tebe sto si za ovu omladinu sluzio kao primjer iako te nisam licno poznavao a borio si se za dobrobit svih nas na svoj nacin , volio sam gledati tvoje pripreme u sobi , neka ti je vijecni rahmet i da ti se dragi Allah smiluje.Porodici i prijateljima iskreno saucesce.
inSighT
Vozim: na guranje

#4670 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by inSighT »

Zubizareta wrote:
cappy_tempo wrote: kako uvijek da dobri likovi,sportisti i slicno poginu i to vecinom poginu radeci ono sto vole,a razni majmuni po gradu prezive sve sto ih zadesi
I ja se isto pitam... Ovaj grad je izgubio mnogo... :(
Nece ni dragi Bog svakoga... :|
Troll_Happens

#4671 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Troll_Happens »

evo kazu smrtno stradala jedna osoba predpostavljam u pezou. :(
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4672 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Truba »

dakle audi udario u pežoa pežo u taksi
pežo sljepljen od udara audija
mora da je gario 150 na sat :(
Man of steel

#4673 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Man of steel »

Sutra organizovati proteste pred kantonom i obavezno zvati Nisku Karkelju kao nadležnog za ukradena auta i sigurnost u gradu Sarajevu.
Cyrax

#4674 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Cyrax »

Gdje ces na naseg "Niska" borca protiv kriminala,patriote etc :-)
Odlezat ce i njega neko prije-poslije aBd.
amko76

#4675 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by amko76 »

Pa da predvodi proteste, kao i neki dan.
Locked