Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
moonca

#4651 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by moonca »

Sa vjezbama je problem, kako ja vidim - ako krenes, nema prekida do kraja zivota. to mi se ne svidja.
Samo unos hrane, daje rezultate.
Godine cine svoje. Preko 40 - tesko da ce iko skinuti stomak ili 'pojas oko struka' bilo kojim vjezbama. :-)
Idemedosumom

#4653 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Idemedosumom »

Keto je super ko treba nabrzinu smršati zbog nekog nadolazećeg događaja. Dugoročno nije neko rješenje, čim se vratiš na ugljene hidrate, eto i kila :-)
isx

#4654 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by isx »

moonca wrote:Sa vjezbama je problem, kako ja vidim - ako krenes, nema prekida do kraja zivota. to mi se ne svidja.
Godine cine svoje. Preko 40 - tesko da ce iko skinuti stomak ili 'pojas oko struka' bilo kojim vjezbama. :-)
Skinut će ga kalorijski deficit itekako.
Anestezija

#4655 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Anestezija »

Samo sto vise sikiranja :)
corei3

#4656 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by corei3 »

moonca wrote:Sa vjezbama je problem, kako ja vidim - ako krenes, nema prekida do kraja zivota. to mi se ne svidja.
Mraš ko, il ćete svi na proljeće? :D
Bogme eno u me otac se isteso ko herkules, a imo je stomačinu, sad ravan ko daska, 60godina. Vikendica, zemljoradnja, uvijek neka fizička zanimacija. NIje odma da se razumijemo, al zapunu godinu se doveo u red, sad samo "održava".
A sjećam se Boga mi, prije jedno 10 godina da ga je srce zezalo, počeo aspirine pit na svoju ruku, sad mu bolja kondicija neg moja, mene stid nekad
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#4657 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by plain vanilla »

Pa i treba poceti ranije, a ne kao ja po stare dane, pa se na treningu sa zivotom birim, sastavljam testament i pitam se ko bi mi na dzenazu dosao :mrgreen:
Za nas je vise fotelja, knjiga, kolacic, a ne da me tamo neki trener handri :oops: ali kondicija ode u persun ako se zivot svede na stolicu na poslu i kauc kod kuce, i onda moras nesto poduzeti. Zato pocnite dok ste mladji, nevezano za kilazu.
mO k3

#4658 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mO k3 »

formula je jednostavna ŽP
jasmin93

#4659 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by jasmin93 »

Trening treba praktikovati zbog zdravlja, tjelesne muskulature, kicme, zglobova, kondicije, otklanjanja stresa. Ne nuzno kilaze. A kad promijenite nacin zivota svakako i kilogrami ce ici dole.

Kada se radi o fizickoj aktivnosti, jako bitno je postaviti pitanja: sta ja to radim? i zasto to radim?

Dvosatna zijevanja po fitnessima i skakutanja po kojekakvim grupnim programima gdje se skupi po 30 zena ne mogu u istu recenicu s ovim s pocetka mog posta. Fizicka aktivnost mora biti planirana i programirana, vodjena od strane strucne osobe i u skladu s licnim ciljem pojedinca.

U vremenu kad trpamo u usta sta stignemo i vodimo sjedalacki nacin zivota jako bitno je da ne zapustimo nase tijelo. Cuvajte zdravlje.
alphonse kauders

#4660 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by alphonse kauders »

jasmin93 wrote:Trening treba praktikovati zbog zdravlja, tjelesne muskulature, kicme, zglobova, kondicije, otklanjanja stresa. Ne nuzno kilaze. A kad promijenite nacin zivota svakako i kilogrami ce ici dole.

Kada se radi o fizickoj aktivnosti, jako bitno je postaviti pitanja: sta ja to radim? i zasto to radim?

Dvosatna zijevanja po fitnessima i skakutanja po kojekakvim grupnim programima gdje se skupi po 30 zena ne mogu u istu recenicu s ovim s pocetka mog posta. Fizicka aktivnost mora biti planirana i programirana, vodjena od strane strucne osobe i u skladu s licnim ciljem pojedinca.

U vremenu kad trpamo u usta sta stignemo i vodimo sjedalacki nacin zivota jako bitno je da ne zapustimo nase tijelo. Cuvajte zdravlje.
Ljudsko tijelo je stvoreno da radi, a trening je nešto čime simuliramo taj rad u nedostatku istog (barem osobe koji nisu fizički radnici). Kada ljudi počnu razmišljati o treningu kao npr. o pranju zuba (oboje je prevencija), umjesto kao o nekoj kazni i tlačenju, tada će doći i do pomaka.

Ono što je najvažnije u svemu - ne možeš treningom nadjačati lošu ishranu, i to je polazna osnova.

Vrlo je jednostavno:

jedite pravu hranu (a ne procesiranu) i pravite kalorijski deficit i rezultati će doći, zagarantovano! Tako funkcioniše ljudsko tijelo. To nema veze ni u koje doba jedete, niti da li nešto potpuno izbacujete (jeste li fakat spremni ne jesti npr. hljeb do kraja života?), niti koliko imate godina.

Ishrana:

- Uravnoteženi obroci (sadrže proteine, zdrave masti, ugljikohidrate i vlakna) barem 2x dnevno;
- Dodani šećer (onaj koji ne potiče iz voća, povrća i žitarica) svesti na minimum. Dakle, čokoladice, sokovi, bombone, kečap, voćni jogurti, klinci palci - čitajte sastojke. To može sve kao nagrada 1x/2x mjesečno, ali nipošto svakodnevno).
- izbjegavajte konzumirati procesiranu "hranu" (čipsevi, pice, smokiji, salame, sudžuke, margarin, kokice iz mikrovalne, pomfri, voćni jogurti...);
- jedite zdrave masti (avokado, orašasti plodovi, riba, djevičansko maslinovo ulje...), a potpuno izbjegavati trans masti (koriste se za pripremanje nutela, pomfrija, kolača, bilo čega fritiranog itd.)..

Tjelovježba:

- U skladu sa mogućnostima i željom za rezultatom - najbitnija je konstanta, pa makar to bila šetnja od 5 km (30min aktivnosti) 2-3 puta sedmično.
Preporuka za one koji se prvi put odlučuju da se bave nečim intenzivnijim od šetnje - ganjajte grupnu aktivnost, biće veća motivacija i veća je šansa da ćete istrajati (od škole trčanja, grupnih fitnes treninga, planinarskih društava itd...). 95% individualnih odlazaka u teretanu je čisto gubljenje vremena, jer rijetko ko istraje u programu.

I ponovo treba naglasiti:

NE MOŽEŠ TRENINGOM NADJAČATI LOŠU ISHRANU! MRŠA SE U KUHINJI, A NE U TERETANI!

Sretno svima!
moonca

#4661 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by moonca »

:thumbup: ..odlicno
shalla

#4662 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shalla »

alphonse kauders wrote:
jasmin93 wrote:Trening treba praktikovati zbog zdravlja, tjelesne muskulature, kicme, zglobova, kondicije, otklanjanja stresa. Ne nuzno kilaze. A kad promijenite nacin zivota svakako i kilogrami ce ici dole.

Ljudsko tijelo je stvoreno da radi, a trening je nešto čime simuliramo taj rad u nedostatku istog (barem osobe koji nisu fizički radnici). Kada ljudi počnu razmišljati o treningu kao npr. o pranju zuba (oboje je prevencija), umjesto kao o nekoj kazni i tlačenju, tada će doći i do pomaka.

Ono što je najvažnije u svemu - ne možeš treningom nadjačati lošu ishranu, i to je polazna osnova.

Vrlo je jednostavno:

jedite pravu hranu (a ne procesiranu) i pravite kalorijski deficit i rezultati će doći, zagarantovano! Tako funkcioniše ljudsko tijelo. To nema veze ni u koje doba jedete, niti da li nešto potpuno izbacujete (jeste li fakat spremni ne jesti npr. hljeb do kraja života?), niti koliko imate godina.

Ishrana:

- Uravnoteženi obroci (sadrže proteine, zdrave masti, ugljikohidrate i vlakna) barem 2x dnevno;
- Dodani šećer (onaj koji ne potiče iz voća, povrća i žitarica) svesti na minimum. Dakle, čokoladice, sokovi, bombone, kečap, voćni jogurti, klinci palci - čitajte sastojke. To može sve kao nagrada 1x/2x mjesečno, ali nipošto svakodnevno).
- izbjegavajte konzumirati procesiranu "hranu" (čipsevi, pice, smokiji, salame, sudžuke, margarin, kokice iz mikrovalne, pomfri, voćni jogurti...);
- jedite zdrave masti (avokado, orašasti plodovi, riba, djevičansko maslinovo ulje...), a potpuno izbjegavati trans masti (koriste se za pripremanje nutela, pomfrija, kolača, bilo čega fritiranog itd.)..

Tjelovježba:

- U skladu sa mogućnostima i željom za rezultatom - najbitnija je konstanta, pa makar to bila šetnja od 5 km (30min aktivnosti) 2-3 puta sedmično.
Preporuka za one koji se prvi put odlučuju da se bave nečim intenzivnijim od šetnje - ganjajte grupnu aktivnost, biće veća motivacija i veća je šansa da ćete istrajati (od škole trčanja, grupnih fitnes treninga, planinarskih društava itd...). 95% individualnih odlazaka u teretanu je čisto gubljenje vremena, jer rijetko ko istraje u programu.

I ponovo treba naglasiti:

NE MOŽEŠ TRENINGOM NADJAČATI LOŠU ISHRANU! MRŠA SE U KUHINJI, A NE U TERETANI!

Sretno svima!
Nemoj mi zamjeriti jer ti je post fenomenalan, ali fkt :thumbup: ali samo da se osvrnem na ovih 5K šetnje za 30 minuta, to je sve samo ne šetnja, to je trčanje više nego dobrim paceom 6 :lol: :razz:

Zajebajem se malo, nije bitna uopšte dužina ni brzina, kažem fkt opet post ti je super, sve ono što sam ja naučio u zadnjih godinu dana otkako sam počeo trenirati (trčanje, plivanje, teretana /kardio treninzi/)... Niti može samo treningom niti može samo ishranom. Mislim, može ali je upitno koliko je održivo i jel to rješenje na duge staze ;-)
triconja

#4663 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by triconja »

A teret na koljena usljed trcanja sa viskom kila?
moonca

#4664 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by moonca »

Imam dva prijatelja koji su povrijedili koljena trcanjem-obojica mrsavi- dakle nije od tezine.

Ja setam-svejedno, brine me malo ta mogucnost povrede. :roll:
pirmin

#4665 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

Kaze zena koja je pila mjesec dana 3-4 litre vode dnevno da nije izgubila kile ali je izgubila masne naslage oko struka, nekih 5cm sto je poenta. :thumbup:
Znaci nista vaga, samo metar daje pravo stanje stvari.
Niemand

#4666 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Niemand »

Hajd za gubljenje kilograma, tu valjda treba neki rezim, al meni vala nije normalno da zdrava osoba svaki dan jede i onda ide trositi to pojedeno na silu. Ocito se pojede vise nego sto je potrebno. Idealno bi bilo pojesti koliko ti tijelu treba za sve aktivnosti i da samo odrzava stabilnu kilazu. Teretana i sl., moze posluziti za gubitak kilograma, da se definiras, pa i hobi il sta vec, al to propagiranje da je to sad eto ko pranje zuba mi je totalno pogresno.
Optimus09

#4667 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Optimus09 »

Ponovo imam preko 100 kg nakon par godina.Iako znam da je to zbog hormona s kojim imam problema,moram smanjiti tezinu nekako.
Nego,ako ne jedem duze vrijeme,podju mi se ruke tresti i vrtoglavati.Dijabetes nemam,ali uvijek nesto slatko je tu kada ovo krene.
plain vanilla

#4668 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by plain vanilla »

pirmin wrote:Kaze zena koja je pila mjesec dana 3-4 litre vode dnevno da nije izgubila kile ali je izgubila masne naslage oko struka, nekih 5cm sto je poenta. :thumbup:
Sve je to super, i ono sto je alphonse napisao, ali svaki organizam je poseban.
Ja sam vec mjesecima na reduciranoj ishrani, uh minimalno, mladi sir, povrce svjeze ili kuhano, krompir vrlo rijetko, riza nikako, od zitarica samo zobene mekinje i pahuljice, slatkisi samo za praznik :oops: osim sto ponekad pojedem kockicu cokolade, vode pijem na litre, tri treninga sedmicno, i samo 3kg za cetiri mjeseca.
pirmin

#4669 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

plain vanilla wrote:
pirmin wrote:Kaze zena koja je pila mjesec dana 3-4 litre vode dnevno da nije izgubila kile ali je izgubila masne naslage oko struka, nekih 5cm sto je poenta. :thumbup:
Sve je to super, i ono sto je alphonse napisao, ali svaki organizam je poseban.
Ja sam vec mjesecima na reduciranoj ishrani, uh minimalno, mladi sir, povrce svjeze ili kuhano, krompir vrlo rijetko, riza nikako, od zitarica samo zobene mekinje i pahuljice, slatkisi samo za praznik :oops: osim sto ponekad pojedem kockicu cokolade, vode pijem na litre, tri treninga sedmicno, i samo 3kg za cetiri mjeseca.
Sta je sa strukom? Mjeri u mjesecnom intervalu ako se drzis ovoga sto si nabrojala.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#4670 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Velkoski »

pa makar su prave tri kile izgubljene :D a i vaga vara svakako, bitni cu centimetri :mrgreen:
plain vanilla

#4671 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by plain vanilla »

Velkoski wrote:pa makar su prave tri kile izgubljene :D a i vaga vara svakako, bitni cu centimetri :mrgreen:
Vaga ce da dobije krila i poleti s balkona :evil: :mrgreen:
shalla

#4672 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shalla »

plain vanilla wrote:
Velkoski wrote:pa makar su prave tri kile izgubljene :D a i vaga vara svakako, bitni cu centimetri :mrgreen:
Pazi, imaš nešto što se zove "body shaping", vaga uopšte nije pokazatelj. Ja sam početkom prošle godine počeo trčati i trenirati, skinuo sam 21kg u 6 mjeseci i onda u naredna 2 mjeseca ukupno 2kg :mrgreen: ali sam izgledao mršaviji za još 7-8 kila pa sam bio isfrustriran dok mi to nisu fino objasnili šta se dešaJe :lol:
Bloo
Globalna šefica

#4673 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bloo »

shalla wrote:
plain vanilla wrote:
Pazi, imaš nešto što se zove "body shaping", vaga uopšte nije pokazatelj. Ja sam početkom prošle godine počeo trčati i trenirati, skinuo sam 21kg u 6 mjeseci i onda u naredna 2 mjeseca ukupno 2kg :mrgreen: ali sam izgledao mršaviji za još 7-8 kila pa sam bio isfrustriran dok mi to nisu fino objasnili šta se dešaJe :lol:
Živiš trčanje :mrgreen:
shalla

#4674 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shalla »

Trenutno u outu zbog povrede, sad teretana i plivanje :lol:
Btw, kako čovjek pomjera svoju kodiciju, otkako mi se rodio sin prije 5 godina, nisam ukupno preplivao 5 kilometara hahaha, sad sedmično plivam između 5-7 kilometara 8-)
ovo_mi_je_nick

#4675 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ovo_mi_je_nick »

NIkad mi nije bilo više žao jedne djevojke, žene šta li već. Trči ona tj više hoda nego trči polumaraton sa 130 kg, eee hallooooo. 130 kg i ona trči polumaraton. Ona fol plače od dragosti ali ta dragost je prati od 10. kilometra. Vuče se ona prema cilju sa vojih 130 kg a možda i više sa vremenom 9 minuta po km.

Dole članci kao čačkalice o gore ono mlohavo meso, koljena samo vire kao u djeteta. Yebo te led reko ko je nagovori na ovo.

Daj prvo smršaj u kuhinji, nemoj žderat po 2 litra soka, 30 ćevapa i 13 sladoleda na dan, bavi se aktivnošću koja ne zahtjeva da lomiš zglobove. Pa samo zamisli muškarca od 80 KG i da nosi vreću od 50 kg i tako hoda ili trči, spizdio bi koljena, ne bi hodao mjesec dana.

Nikad nećete smršati dokle god jedete čim osjetite glad ili još gore iz dosade.
Nikad nećete smršati ako vam treba drugi da vas morališe da trenirate tj trošite kalorije.
Nikada nećete smršati dok govorite kako vam je lijepo u tijelu od 150 kg.
Nikada nećete smršati dok trpate u sebe i govorite jednom se živi.
Post Reply