Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
tominjo
#4651 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
kod mene za 2. mjesec potrošeno 125 KN - 16 Euro - cca 145 kwh
stan-novogradnja - grije se direktno cca 65 m2 a indirektno 78 m2
10 cm stiropora,PVC stolarija, 2 vanjska zida, u stanu 23-24 grijemo 07:00-22:00
http://grijanjeklimauredjajem.blogspot.hr/
stan-novogradnja - grije se direktno cca 65 m2 a indirektno 78 m2
10 cm stiropora,PVC stolarija, 2 vanjska zida, u stanu 23-24 grijemo 07:00-22:00
http://grijanjeklimauredjajem.blogspot.hr/
- nexteen
#4652 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo ga EPS za februar , potrosio na grejanje 108.4kw x 9 din = 976 din ( 15.5 KM ), ukupan racun EPS-a sa TV pretplatom od 150 dn = 4660 din ( 43.8 KM )

Fujitsu ASYG 12 LU ... SKICA STANA
Stan 48m2 , PVC stolarija , jedan spoljni zid - cigla - 45cm , izolovan stiroporom s unutrasnje strane : decija soba 3cm , kuhinja 2cm , terasa spolja 5cm i iznad stana je tavan izolovan mineralnom vunom 10cm ..
,

Fujitsu ASYG 12 LU ... SKICA STANA
Stan 48m2 , PVC stolarija , jedan spoljni zid - cigla - 45cm , izolovan stiroporom s unutrasnje strane : decija soba 3cm , kuhinja 2cm , terasa spolja 5cm i iznad stana je tavan izolovan mineralnom vunom 10cm ..
,
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4653 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
kako ba nije mi jasno
na vikendici mi struja 9 maraka i to nakon što sam isključio risiver i tv
i frižider itako dalje...
a dok nije bio isključen 12 km
na vikendici mi struja 9 maraka i to nakon što sam isključio risiver i tv
a dok nije bio isključen 12 km
- jalijas74
#4654 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Evo i kod nas je sezona grijanja pri samom kraju mi smo opet prezadovoljni. Nekih 190-200 KM cisto samo na grijanje za cijelu sezonu.
Ove godine krajem januara smo dobili i novu prinovu u porodici malo smo koristili i uljani radiator i maloj sobici a zamjenili smo i prozor u istoj sobi (dosta je toplije).
Ostatak stolarije je i dalje katastrofalan i puse sa svih strana
Uglavnom hvala vam na savjetima da se okrenem ovom vidu grijanja (znaju forumasi koji su to) idemo u nove pobjede, zivjeli JAPANCI i Fujitsu
- Distortion
#4655 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Dodje racun za struju za obracunski period 10.02.-09.03. Total 61,30 KM. Drugu klimu skoro da nisam palio jer nije bilo potrebe. Fujitsu 12LUCA je potrosila nekih 165 kw za mjesec dana.
-
tominjo
#4656 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
malo sam racunao...potrošio sam 550 KN (73 eura) za grijanje do 01.03.....
jaooo sto volim svoju klimu...
stan 75 m2-novogradnja, 2 vanjska zida, 10 cm stiropora, grije se na 24
jaooo sto volim svoju klimu...
stan 75 m2-novogradnja, 2 vanjska zida, 10 cm stiropora, grije se na 24
- nexteen
#4657 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Extra tominjo .. i vise od toga 
- rovac13
#4658 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Fujitsu je japanski brand.......gree je kineski........moj izbor bi bio fujitsu.......zato sto je provjereno kvalitetan pouzdan dugotrajan itd.
Gree je ok......nije los.......ali posto je cijena tu negdje.....cak je i skuplji od fujitsu........meni je sitauacija kristalno jasna sta bi ja sebi izabrao.
Ali malo je bezze poredit brandove........trebalo bi uporedit po jedan model jednog i drugog......izmedju kojih modela je dvojba.
Ima i gree dobre uredjaje npr u crown......ali kosta 2500-3000KM
Gree je ok......nije los.......ali posto je cijena tu negdje.....cak je i skuplji od fujitsu........meni je sitauacija kristalno jasna sta bi ja sebi izabrao.
Ali malo je bezze poredit brandove........trebalo bi uporedit po jedan model jednog i drugog......izmedju kojih modela je dvojba.
- rovac13
#4659 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jel ti treba toliko klima.....to je puno.......ali povoljno jest.
Ja imam nocria 14.......koja ima istu vanjsku i istu unutarnju jedinicu kao i nocria 18.....i to je skroz jak uredjaj.
Puno zavisi od prostora i zahtjeva sta je bolje izabrati........u nasim gradjevinama vrlo cesto je bolje izabrati vise manjih uredjaja........nocriu je dobro izabrati kad imas neku extra veliku prostoriju 50-60m2.......uz dobru izolaciju ona bi pokrila i vise.....i to u grijanju.
A ako je u pitanju hladjenje......ne vidim potrebu uopce za nocriom.......onda je najbolje vise manjih klima....jer klimama je lako hladit.
Koja je to manja serija.
Najjeftinija i najslabija serija je LLC.......srednja klasa je stara LEC ili nasljednik LMC.......jos bolja je LUC......a najbolja LTC........serija nocria se vise ne proizvodi ali ju ima jos na akcijama......i onaje jos malo iznad LTC po snazi i cop-u
Ja imam nocria 14.......koja ima istu vanjsku i istu unutarnju jedinicu kao i nocria 18.....i to je skroz jak uredjaj.
Puno zavisi od prostora i zahtjeva sta je bolje izabrati........u nasim gradjevinama vrlo cesto je bolje izabrati vise manjih uredjaja........nocriu je dobro izabrati kad imas neku extra veliku prostoriju 50-60m2.......uz dobru izolaciju ona bi pokrila i vise.....i to u grijanju.
A ako je u pitanju hladjenje......ne vidim potrebu uopce za nocriom.......onda je najbolje vise manjih klima....jer klimama je lako hladit.
Koja je to manja serija.
Najjeftinija i najslabija serija je LLC.......srednja klasa je stara LEC ili nasljednik LMC.......jos bolja je LUC......a najbolja LTC........serija nocria se vise ne proizvodi ali ju ima jos na akcijama......i onaje jos malo iznad LTC po snazi i cop-u
Last edited by rovac13 on 26/03/2016 17:19, edited 1 time in total.
- rovac13
#4660 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Lijepe su to pare
Mozda je najbolje zatrazit ponude od vise firmi.......fujitsu,toshiba,mitsubishi,daikin,pa i gree.......da oni malo snime prostor......i da daju oni svoje prijedloge ponude cijene.......za tih oko 4000KM svi ce oni rado doci da daju ponudu.
Onda je lakse izabrat nesto od ponudjenog.
Mozda je najbolje zatrazit ponude od vise firmi.......fujitsu,toshiba,mitsubishi,daikin,pa i gree.......da oni malo snime prostor......i da daju oni svoje prijedloge ponude cijene.......za tih oko 4000KM svi ce oni rado doci da daju ponudu.
Onda je lakse izabrat nesto od ponudjenog.
- Distortion
#4661 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
U Crown je top uredjaj vrhunskog dizajna. Da li je u praksi takav, nemamo povratne informacije.rovac13 wrote:Fujitsu je japanski brand.......gree je kineski........moj izbor bi bio fujitsu.......zato sto je provjereno kvalitetan pouzdan dugotrajan itd.
Mogu da rijesim dobru cijenu U CROWN 12tke.
sticajem okolnosti radim u firmi (klime nisu moj referat) koja ima Gree i ima taj model na stanju.
- rovac13
#4662 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
U crown izgleda dobroDistortion wrote:Mogu da rijesim dobru cijenu U CROWN 12tke.![]()
Ali ako najbolje iz fujitsu 12LTC ili nocria14 kostaju 1800-2000KM........onda bi gree morao kostat najvise 1400KM da bih se odlucio za njeg umjesto fujitsu.
Sumnjam da se moze sredit toliki popust.......oni za tu klimu traze skoro 3000KM........dok covjek evo za 3800KM dobije 3 vrhunska uredjaja sa ugradnjom pa pokrije bruku m2.
- rovac13
#4663 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A koje su te 14-ke (koja serija)........cesto je preko 12-ke previse........sta je u pitanju......stan,kuca,hladjenje,grijanje,kakva je izolacija,koja je visina prostorija itdTorrentBH wrote:Meni se nudi ova http://www.termotehnik.ba/portfolio-ite ... aoyz-18lb/ za 2100km i dvije 14 po 1150km što dođe 4400km uz neki popust koji mi nude platit ću 4000km sa ugradnjom a ima i varijanta od 3800km s time što mi se više sviđa ova od 4000km, u pitanju je neko uskršnje sniženje koliko sam shvatio.Mada ima još nekih opcija koje su moguće.
- rovac13
#4664 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije isto 12 LLC ......ili 12 LMC.......ova druga je bolja........ili 12LUC koja je jos bolja......isto tako i 14-ke.TorrentBH wrote:ta opcija sa 12_ke je 3800
S obzirom da je mostar u pitanju jos vise ne vidim potrebe za velikim klimama kao sto je nocria ili bilo kakvim 14-kama........mislim da je bolja opcija uzet vise uredjaja 12-ke ili 9-ke pa ih rasporedit svuda po kuci.........jer klime teze hlade ili griju iz jedne prostorije u drugu........ako neka soba ima npr 20-25m2 tu je i sedmica dovoljna npr
- rovac13
#4665 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kako znas da je najbolje......mozda ti upravo nudi najlosije LLCTorrentBH wrote:Za ovo nemam pojma koje su, ali već kad se nudi zašto ne uzeti najbolje.
- rovac13
#4666 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sta reci.......to je model koji se vise ne proizvodi.......svuda mozes naci po forumima i stranim i domacim......klima koja se dokazala davno.......pouzdana,kvarovi na njima u promilima,veoma snazna i ucinkovita posebno u grijanju.........nju se isplati imati kad imas veliku prostoriju i kad zivis negdje gdje ces imat -15 -20.....to je mrcina.........ali ona nema kao ove novije senzore o prisjutnosti npr.........ili tjedni programator,nego samo dnevni..........dvije 12-ke bi bolje hladile od jedne nocrie npr........i vise bi kvadrata pokrile .
Grijanje klimama je najjeftinije grijanje haman koje je prisutno.......mana je sto duva i sto tesko grije iz jedne sobe u drugu...........ali ako imas u svakoj sobi npr po manju klimu......onda imas extra konfor i nemas problema sa tim manama.......jer si duvanje sveo na minimum i svaki kutak stana je ugrijan.........konfor kao centralno grijanje a potrosnja nikakva.
Sve to puno zavisi od rasporeda stana,u hercegovini nema jakih zima pa uopce nije problematicno ugrijat.........jedino zna bit neugodno ako su visoki stropovi.......toplota se podigne pod plafon i klima misli da je ugrijano......a tebi dole hladnjikavo
Grijanje klimama je najjeftinije grijanje haman koje je prisutno.......mana je sto duva i sto tesko grije iz jedne sobe u drugu...........ali ako imas u svakoj sobi npr po manju klimu......onda imas extra konfor i nemas problema sa tim manama.......jer si duvanje sveo na minimum i svaki kutak stana je ugrijan.........konfor kao centralno grijanje a potrosnja nikakva.
Sve to puno zavisi od rasporeda stana,u hercegovini nema jakih zima pa uopce nije problematicno ugrijat.........jedino zna bit neugodno ako su visoki stropovi.......toplota se podigne pod plafon i klima misli da je ugrijano......a tebi dole hladnjikavo
- rovac13
#4667 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sebi kad biram.....ja bi nesto od toshiba mitsubishi fujitsu daikin npr i slicno.......zbog provjerenog kvaliteta i pouzdanosti......a kad uporedim ponudu izmedju uredajaja pojedinacno onda specifikacije mogu da presude.........obicno kod nas fujitsu ima malo bolju cijenu......ali nije svuda tako.
Lg gree haier i slicno isto mogu biti ok.......ali ipak je to druga klasa uredjaja.......imam jedan lg i nebi to nikad uporedio s japancem.
Da zivim u mostaru gledao bih specifikaciju hladjenja....jer ce sve klime relativno lako grijat,nema slabo minusa dole.
Sve japance imas poredane po klasama.......fujitsu sam vec naveo kako ide po klasama......kod toshibe ide najjeftinija avant,pa suzumi plus,pa najjaca daisekai...........kod mitsuishi najjeftinija HJ,pa srednja SF,pa jos jaca EF,i najjaca FH itd.
Meni je bitnije izabrat da bude sto visa klasa......nego trazit striktno neki brand.
Zaboravih spomenut........u mostaru bih pazio uvijek da vanjska jedinica bude montirana u hladu.....zaklonjena od direktnog udara sunca.......najbolje sa sjeverne strane kuce.
Lg gree haier i slicno isto mogu biti ok.......ali ipak je to druga klasa uredjaja.......imam jedan lg i nebi to nikad uporedio s japancem.
Da zivim u mostaru gledao bih specifikaciju hladjenja....jer ce sve klime relativno lako grijat,nema slabo minusa dole.
Sve japance imas poredane po klasama.......fujitsu sam vec naveo kako ide po klasama......kod toshibe ide najjeftinija avant,pa suzumi plus,pa najjaca daisekai...........kod mitsuishi najjeftinija HJ,pa srednja SF,pa jos jaca EF,i najjaca FH itd.
Meni je bitnije izabrat da bude sto visa klasa......nego trazit striktno neki brand.
Zaboravih spomenut........u mostaru bih pazio uvijek da vanjska jedinica bude montirana u hladu.....zaklonjena od direktnog udara sunca.......najbolje sa sjeverne strane kuce.
- nexteen
#4668 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sto se tice nedoumice ( kod nekih ) da li je potrebno prati unutrasnju jedinicu svake godine , ukoliko se grejete s njom , bar kod mene jeste a pretpostavljam da kod ostalih nije puno bolje , eventualno ako zivite na primorju tj gde nema prasine .. Krenuo sam da cistim filtere i ajde da malo prebrisem izmenjivac dok je klima ugasena , uzmem cetkicu za zube , preko nje mekanu krpu isprskanu sredstvom za pranje prozora , i onako blago po povrsini pobrisem , mogu misliti sta je unutra .. Da napomenem da je ovo cista prasina , nepusaci smo , mogu misliti sta bi bilo kad bi bili 

Fujitsu ASYG12 LLCC
Pdesignh kW 3,20
SCOP 3,80
Klasa A
Sezonska potrosnja 1179kw
na -7c daje 2.83kw sa COP 2,38
na -15c daje 1.64kw sa COP 2,21
na +7C daje 5.00kw sa COP 3,1
-----------------------------------
Fujitsu ASYG 12LM
Pdesignh kW 3,50
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1225kw
na -7c daje 3,10kw sa COP 2,43
na -15c daje 2.60kw sa COP 1.91
na +7 daje 4,00 kw sa COP 3.92
------------------------------------
Fujitsu ASYG 12LU
Pdesignh kW 3,90
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1363
na -7c daje 3,45kw sa COP 2,64
na -15c daje 3,13kw sa COP 2,43
na +7 daje 4,00 kw sa COP 4,30
----------------------------------

Fujitsu ASYG12 LLCC
Pdesignh kW 3,20
SCOP 3,80
Klasa A
Sezonska potrosnja 1179kw
na -7c daje 2.83kw sa COP 2,38
na -15c daje 1.64kw sa COP 2,21
na +7C daje 5.00kw sa COP 3,1
-----------------------------------
Fujitsu ASYG 12LM
Pdesignh kW 3,50
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1225kw
na -7c daje 3,10kw sa COP 2,43
na -15c daje 2.60kw sa COP 1.91
na +7 daje 4,00 kw sa COP 3.92
------------------------------------
Fujitsu ASYG 12LU
Pdesignh kW 3,90
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1363
na -7c daje 3,45kw sa COP 2,64
na -15c daje 3,13kw sa COP 2,43
na +7 daje 4,00 kw sa COP 4,30
----------------------------------
- nexteen
#4669 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I kako je dosao kraj meseca , situacija je sledeca .. Potrosio u martu 852 din = 94.6kw , od 11.10 do sad potroseno 851.4kw = 5563 din ( 6.9e ) , temp 23c , grejanje 24/7 .. Ako se nastave ovakve temp za mene je zima gotova , danas potrosio 0..6kw 

- seoBIH
#4670 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nesto beze pratim temu, je li samo klima potrosila toliko, ili citavo domacinstvo (svi aparati)?
- nexteen
#4671 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Samo klima , 46.4 eura potrosila od 11.10 do ovog momenta .. Ali sve je to do stana , u nekoj drugoj situaciji bi bilo i drugacije 
-
bokivr
#4672 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo podataka za grejanje,mesec Mart
Total:
509 kw
4148 din ili 33.7e

загрузить картинку
analiza po klimi

загрузить картинку в интернет
Dnevni boravak 45m2 u Martu oko 22.5C
Decija soba 16m2 na 22-23C i Spavaca soba 15m2 oko 21C povezane su hodnikom i kupatilom 10m2.
Total:
509 kw
4148 din ili 33.7e

загрузить картинку
analiza po klimi

загрузить картинку в интернет
Dnevni boravak 45m2 u Martu oko 22.5C
Decija soba 16m2 na 22-23C i Spavaca soba 15m2 oko 21C povezane su hodnikom i kupatilom 10m2.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#4673 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Od ovih analiza me glava zaboli, ljudi dajte koju inovaciju.
Grijac za tacnu, kako, sta, gdje...bilo sta, jer se svasta moze napravaiti korisno, a za male novce.
Znamo da klime trose malo, mislim da rijetko koga zanima koliko je potrosila u utorak, a koliko u srijedu.
Da se pogresno ne razumijemo, svaka cast kolegama koji su toliko pedantni i predani ovim mjerenjima, ali tema ode u analiticke vode, a ja sam ovo vise vidio kao forum tehnickog karaktera.
Grijac za tacnu, kako, sta, gdje...bilo sta, jer se svasta moze napravaiti korisno, a za male novce.
Znamo da klime trose malo, mislim da rijetko koga zanima koliko je potrosila u utorak, a koliko u srijedu.
Da se pogresno ne razumijemo, svaka cast kolegama koji su toliko pedantni i predani ovim mjerenjima, ali tema ode u analiticke vode, a ja sam ovo vise vidio kao forum tehnickog karaktera.
- nexteen
#4674 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Izdrzi jos mesec dana , kad smo vec krenuli sa analizom da je zavrsimo , i meni i njemu je vec pun qrc ali hocemo da ostanemo dosledni .. Nekom mozda nista ne znaci ,a neko mozda i izvuce neku analizu iz toga .. A od inovacija nema nista , bar zasad 
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#4675 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Neko je vec gore spoemenuo ciscenje unutrasnje jedinice, i da je bila prljava.
Ja sam svoju cistio prosle sedmice, osim sedmicnih ciscenja filtera i izmjenjivaca, koji su u top stanju nakon 3 zime, htio sam da ocistim i ventilator.
Do njega se jedino moze doci ako se unutrasnja jedinica rastavi, tj. poskidaju se sve plastike, sto ukrasne sto funkcionalne i ventilator moze na kraju da se demontira, koji je bio pravo zaprljan.
Pored toga, kada se on skine moze se i prebrisati sva prasina sa plastika oko njega, posao traje oko 2h, jer se treba voditi racuna da se ne pokidaju plastike.
Posto uredjaj koristim skoro pa 10 i vise mjeseci godisnje, ovo bi trebalo raditi min 1x god.
Ja sam svoju cistio prosle sedmice, osim sedmicnih ciscenja filtera i izmjenjivaca, koji su u top stanju nakon 3 zime, htio sam da ocistim i ventilator.
Do njega se jedino moze doci ako se unutrasnja jedinica rastavi, tj. poskidaju se sve plastike, sto ukrasne sto funkcionalne i ventilator moze na kraju da se demontira, koji je bio pravo zaprljan.
Pored toga, kada se on skine moze se i prebrisati sva prasina sa plastika oko njega, posao traje oko 2h, jer se treba voditi racuna da se ne pokidaju plastike.
Posto uredjaj koristim skoro pa 10 i vise mjeseci godisnje, ovo bi trebalo raditi min 1x god.