Ah jedino sto su je modifikovali za NATO kalibar 5.56x45mm, koliko je naprednija od M70, upitno je.155_mm wrote:nego cisto radi usporedbe da postavimo i srpsku pusku za 21. vek. ili u prevodu m21.argyle wrote:
preuzeto sa
http://www.zastava-arms.rs
BH vojna industrija i naoruzanje
-
kiligonzales
#4651 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
- madner
#4652 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Koliko je losija od M70 je jedino pitanje.
- madner
#4653 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
122mm na kamionu je dobra opcija. Prvo jer ima nade da ce sasija podnjeti pritisak, drugo jer je konkurencija znatno slabija.
-
kiligonzales
#4654 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Čitaju forum. Moramo im baciti trol informaciju kakvu.155_mm wrote:Kompanija iz Federacije, čije se ime zbog poslovnih obaveza za sada drži u strogoj tajnosti, zbog čega smo i zamoljeni da još ne otkrivamo o kome se radi, proizvela je prije pola godine prototip prve domaće puške, ekskluzivno otkriva „Dnevni avaz“.
Na testiranju
Razlog skrivanja imena firme jeste taj što se čekaju završna testiranja i dobivanje koda kako bi oružje i zvanično moglo biti stavljeno na tržište. Testiranja se obavljaju u zemljama EU. Prvi testovi, saznajemo, pokazali su da je riječ o naoružanju vrhunskog kvaliteta.
Prototip bh. puške napravljen je u šest modela, a ova kompanija proizvela je i prvi domaći pištolj. To je prvi put u historiji naše države da jedna firma iz namjenske industrije proizvodi ovakvu vrstu naoružanja.
Ovo je veliki uspjeh namjenske industrije u Federaciji, čiji su rezultati poslovanja, uz strogu koordinaciju ministra energije FBiH Nermina Džindića, u posljednje dvije godine u velikoj ekspanziji i bilježe rekordne prihode.
Saglasnost za izradu i proizvodnju prve bh. puške i pištolja dale su sve nadležne državne institucije, uz preciznu kontrolu Ministarstva industrije FBiH i Direkcije za namjensku industriju. Prema ekskluzivnim dokumentima koji su u posjedu „Dnevnog avaza“, prvi prototip domaće vojne puške nosi naziv AC Alfa SMG 6, čiji je kalibar devet puta 19 milimetara, a posjeduje i optički nišan.
Težina ove puške s punim šaržerom iznosi 2,320 kilograma. Predviđena je za policijske snage i specijalne vojne jedinice. Mnoge komponente puške AC Alfa SMG 6 kompatibilne su s modernim NATO-ovim puškama M16 i M4.
Prednja cijev
Nadalje, puške AC Alfa SMG 1 ukupne su težine 3,5 kilograma s punim šaržerom, a efektivan raspon tokom pucanja iznosi 400 metara. Tu je i vojna puška naziva AC Alfa SMG 2, koja ima nešto veću prednju cijev, ali i puška AC DL 44 A1 opremljena CS granatom. Prvi bh. pištolj AC Alfa 5 je poluautomatski, proizveden u dvije veličine, 190 milimetara i 180 milimetara.
RMZ Hadžići napravio vojni ručni bacač
Osim proizvodnje domaće puške i pištolja, saznajemo da je Remontni zavod Hadžići nedavno proizveo i bh. ručni bacač. Ovo je veliki uspjeh ako se zna da je kompanija iz Gornjeg Vakufa nedavno proizvela i prvu bh. haubicu.
•100 pušaka za sada proizvedeno
•2,3 kilograma težina puške AC Alfa SMG 6
Autor: Miralem AŠČIĆ
http://www.avaz.ba/clanak/301028/eksklu ... macu-pusku
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
kiligonzales
#4655 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
I ta ti ima mjesta.madner wrote:Koliko je losija od M70 je jedino pitanje.
-
The 51st State
#4656 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Jasta,moderni materijali I kompjuterska obrada su nazadak u odnosu na kragujevku.
-
kiligonzales
#4657 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kad smo kod SMG vec, pogledaj Carbon 15 Bushmasterovu liniju proizvoda pa time i njihov SMG.Alfons Kauders wrote:Pomalo, korak po korak.Nuken wrote:Bilo bi dobro da se može ponuditi NATO petica kao kalibar Alfe u neko skorije vrijeme. Ja sam sad presretan i sa 9mm i 31 metkom u okviru. Dušu dalo za svakodnevno nošenje kod policajaca. MUP RS za ovo npr. koristi razne derivate kalašnjikova, ili u zadnje vrijeme, Tauruse koji su kilogram teži od Alfe. To se itekako osjeti nakon 8h nošenja puške
155mm, meni se čini da kalašnjikov ima 6 verzija. Ako griješim, demantujte me. Ovdje se do prije par mjeseci raspravljalo hoćemo li bti u stanju sastaviti jednu pušku a sad puška s nekoliko verzija, automat, pištolj i "puška za patrone suzavca"![]()
Sta sam ja ranije rekao? Da ce se ici na AK i AR platforme... Dakle:
Alfa 1 = M70 sa railom i par dodataka
SMG6 = AR15 u 9mm, bez gasnog sistema
U biti, SMG6 je ovo:
http://palmettostatearmory.com/psa-gloc ... lower.html
Dakle, AR15 "lower" prilagodjen kalibru od 9mm... Najcesce se rade za Beretta i Glock okvire. Sa 9mm i ovakvim lowerom, moze se ici i na blowback operaciju, ali i na gasnu cijev.
Drugim rijecima, po potrebi se moze raditi i 5.56 verzija, uz relativno mala ulaganja. Mogu se koristiti neke komponente sa M16, sto nam takodjer odgovara jer imamo hiljade konzerviranih (neotpakovanih) M16A1/A2
I "lower" i cijela puska se mogu prodavati na US civilnom trzistu kao SBR... 9mm karabini su relativno popularni u SAD, jer je municija jeftina, a i zakonski je lakse u nekim drzavama kupiti 9mm nego vojni kalibar.
Isto vazi i za Alfa 1... Mogla bi se raditi kao gotov proizvod, ili parts kit za vlasnike M70 derivata u SAD (a dosta ih je otislo u izvoz, i na dobrom su glasu).
Sad je fol... Da li ovo uopste nazivati vojnom proizvodnjom, jer je ocito da prije svega idu na stvari koje ce se prodavati na civilnom trzistu?
Posto je svijet pregazilo nekoliko industrijskih revolucija, mi ko obicno kaskamo, cetvrta jos traje i ne zna se gdje ce nas odvesti, kako mi se cini uskoro cemo uci u eru printanja malog oruzja.
-
kiligonzales
#4658 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Dobro nema se potrebe biti sitnjicav, svijet se davno odmakao industrijski od nas, nama je rad na cnc masinama ono wowThe 51st State wrote:Jasta,moderni materijali I kompjuterska obrada su nazadak u odnosu na kragujevku.
Ko je kriv Bangladesu sto s nama nije u toku, a mi za nekim drugima
Da, dodam neko napravi ovo
https://www.windhamweaponry.com/firearm ... fiber-src/
- madner
#4659 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kontrola kvalitete nula bodova naspram standard je standard.The 51st State wrote:Jasta,moderni materijali I kompjuterska obrada su nazadak u odnosu na kragujevku.
Jedine komputerske obrade koje Zastava radi su u fotosopu.
-
The 51st State
#4660 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Svima draga kragujevka, ali pregazena je vremenom.
Dobra je fora u tome,ako se ovo radi za americko civilno trziste, da ce imati adekvatnu povratnu info od velikog broja entizijasta.
Uvodjenje u armije I placenicke agencije bi trebo biti sljedeci korak.
Dobra je fora u tome,ako se ovo radi za americko civilno trziste, da ce imati adekvatnu povratnu info od velikog broja entizijasta.
Uvodjenje u armije I placenicke agencije bi trebo biti sljedeci korak.
- heckler
#4661 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ja da moram pare staviti na opkladu sta je u pitanju rekao bih da je testiranje remontovane D30. Ali sam znao kako ce se protumaciti ta jedna recenica iako apsolutno nema dovoljno infosa da se donese neki zakljucak. Vidim ljudi vec sire pricu da se radi o samohotki okolo...Alfons Kauders wrote:Ma sve moze, ali je na dugom stapu... Eventualno ako nadjes neku zemlju koja je koristila pun kurac sovjetskih Gvozdika i D30tki, pa hoce da zadrze kalibar.The 51st State wrote:pa ne znam bas, sirotinjska varijanta, a to se moze tusiti vazda.Alfons Kauders wrote:
Ma to je D30. Nema sanse da su 122 radili za samohotku (nema trzista jebiga).
npr Afganistan
Prije ce biti da se ovdje radi o obicnoj D30, eventualno unaprijedjenoj, ali ne vjerujem da je samohotka
Jedina stvar koja meni malo odskace je da ovaj kanal kad god objavi info iz BNTa o testiranju, redovno navede sve modele koji ce biti testirani. Znaci da vjerovatno samo fabricku dojavu procitaju. U tom slucaju, zasto bi BNT napisao H-122 umjesto jednostavno D30J.
- heckler
#4662 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kad sam prvi put procitao opis djelatnosti firme i vidio da eksplicitno spominju "modernizaciju", palo mi je na pamet da ce mozda raditi konverzije M16tki na M4.Alfons Kauders wrote:
Drugim rijecima, po potrebi se moze raditi i 5.56 verzija, uz relativno mala ulaganja. Mogu se koristiti neke komponente sa M16, sto nam takodjer odgovara jer imamo hiljade konzerviranih (neotpakovanih) M16A1/A2
Ako je OSBiH vec sudjena M4 kao osnovno oruzje, i ako postoji mogucnost da domaca firma uradi konverziju M16tki iz skladista, zasto da ne.
-
155_mm
#4663 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
u prihod tezi da se radi o H-122 je:heckler wrote: Ja da moram pare staviti na opkladu sta je u pitanju rekao bih da je testiranje remontovane D30. Ali sam znao kako ce se protumaciti ta jedna recenica iako apsolutno nema dovoljno infosa da se donese neki zakljucak. Vidim ljudi vec sire pricu da se radi o samohotki okolo...
Jedina stvar koja meni malo odskace je da ovaj kanal kad god objavi info iz BNTa o testiranju, redovno navede sve modele koji ce biti testirani. Znaci da vjerovatno samo fabricku dojavu procitaju. U tom slucaju, zasto bi BNT napisao H-122 umjesto jednostavno D30J.
remont haubica je prebacen u hadzice nema BNT vise vremena za takve stvari.
najavljena su dva oruzja.
ova vijest nije neki novinarski clanak nego obavijest same tvornice BNT "BNT- Tvornica mašina i hidraulike uputila je obavještenje ..."
meni bi bilo draze da je ono drugo oruzje neki VBR-122 ali kako stvari stoje prije ce biti H-122. ima i logike ako ce primjeniti isti koncept na oba kalibra da razvoj i testiranje ide paralelno. a ima i logike u ekonomskom smislu jer su 155 i 122 trenutno najkoristeniji kalibri na svijetu. tako da je i potraznja odgovarajuca. uz one minobacae i ove dvije samohodke bi BNT zaokruzio cijevnu artiljeriju.
ipak smatram da se raketna artiljerija ne smije zapostaviti.
-
Nuken
#4664 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ja ne vidim smisao rada na istom konceptu u isto vrijeme. Bolje bi bilo da možemo ponuditi VBR i samohotku, što je moja lična želja

- heckler
#4665 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sve je moguce. Dok ne dodje konkretna potvrda nista ne smijem tvrditi. Ako zaista to "drugo artiljerijsko orudje" bude samo 122mm izvedba iste samohotke bicu blago razocaran iako to mozda za njih bude dobar poslovni potez za izvoz kokuzima na BI.155_mm wrote:u prihod tezi da se radi o H-122 je:heckler wrote: Ja da moram pare staviti na opkladu sta je u pitanju rekao bih da je testiranje remontovane D30. Ali sam znao kako ce se protumaciti ta jedna recenica iako apsolutno nema dovoljno infosa da se donese neki zakljucak. Vidim ljudi vec sire pricu da se radi o samohotki okolo...
remont haubica je prebacen u hadzice nema BNT vise vremena za takve stvari.
najavljena su dva oruzja.
ova vijest nije neki novinarski clanak nego obavijest same tvornice BNT "BNT- Tvornica mašina i hidraulike uputila je obavještenje ..."
meni bi bilo draze da je ono drugo oruzje neki VBR-122 ali kako stvari stoje prije ce biti H-122. ima i logike ako ce primjeniti isti koncept na oba kalibra da razvoj i testiranje ide paralelno. a ima i logike u ekonomskom smislu jer su 155 i 122 trenutno najkoristeniji kalibri na svijetu. tako da je i potraznja odgovarajuca. uz one minobacae i ove dvije samohodke bi BNT zaokruzio cijevnu artiljeriju.
ipak smatram da se raketna artiljerija ne smije zapostaviti.
Ja se potajno nadam nekom ozbiljnom iskoraku i inovaciji. Nesto poput ozivljavanju projekta Kolos 203mm sa nekim jos impresivnijim dometom itd.
Iako prvi cu priznati da je naravno bolje stancati i izvoziti "obicne" 122mm samohotke nego ostati na neprodanim prototipovima.
U svakom slucaju sretno im bilo u bilo sta se upustili i zelim im za par godina udesetostrucen promet.
Sto se tice raketnog artiljerije apsolutno se slazem da se ne smije zapostaviti ali tu je imperativ da Pretis konacno ozivi raketni program, vise nego sam BNT sa lanserima.
-
155_mm
#4666 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa smisao je da ponudis oruzje za dva najrasprostranjenija kalibra na svijetu. pogotovo ovaj kalibar 122 se masovno koristi od ukrajine preko sirije do jemena. nije iskljuceno da H-122 bude veci prodajni hit od H-155. cak je moguce da H-122 prije udje u upotrebu u OS BiH nego H-155. i danas OS vjezbaju samo sa onom vucenom haubicom 122 mm.Nuken wrote:Ja ne vidim smisao rada na istom konceptu u isto vrijeme. Bolje bi bilo da možemo ponuditi VBR i samohotku, što je moja lična želja![]()
smisao da se koristi isti koncept kod obje haubice je da te izadje razvoj jeftinije i ide brze i da je obuka za obje haubice jednaka.
pitanje je kakve promjene ima H-122. na primjer da li je cijev ostala ista ili je i ona produzena. kakav je zatvarac tj. da li treba cahura ili ne i slicno.
produzetak cijevi i samim tim i dometa bi na primjer OS BiH dao prednost nad ostalim korisnicima haubica 122 mm u regionu. a i jak argument zas kupovinu.
sto se tice razocarenja i ja bih volio da je ovo drugo oruzje iz reda raketne artiljerije jer smatram da se na dugorocnom planu treba imati cilj raket dometa 200-300 km. a to znaci da moras poceti sa raketnim programom i onda povecavati domet i razornu moc. to vidim kao neki vid popune nedostatka avijacije. a takva jedna raketa bi bila vrhunac odvracanja komsija i susjeda od bedastoca. a to znaci onda mir za sve stanovnike HR, BiH i SRB.
p.s. inace slika ti je super. samo niko da uslika sa one druge strane da mozemo provjeriti na onom videu da li se iz AC alfe puca.
- madner
#4667 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
203mm je zanimljiv za 3 vojske svijeta, a te 3 sigurno nece uvoziti rjesenje.
122mm sa druge strane...
122mm sa druge strane...
- heckler
#4668 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mislio sam da sam se dovoljno ogradio u prijasnjem postu da nisam cisto govorio o ekonomskom aspektu. 122ice i 155ice su svakako teoretski trazenija roba, u to nema sumnje. Kolos tu spominjem tek kao neki simbol u mojim fantazijama o ponovnom pokretanju ozbiljnih naucno-istrazivackih radova i inovacija. Unapredjenjem 155ica 203ice svakako djeluju da su na zalasku sluzbe. Krajnji cilj je uvijek isti, veci domet i ubitacnija BG. Kako do njih doci je uvijek interesantana tema za naprdjivati. Ne kazem da hoce, niti da trebaju, ali mi nebi bilo krivo da se pokusa na neku veliku kartu odigrati umjesto obradjivati 20 godina staro rjesenje (koliko god i to samo po sebi bilo iskorak za nas u ovom stanju u kakvom smo).madner wrote:203mm je zanimljiv za 3 vojske svijeta, a te 3 sigurno nece uvoziti rjesenje.
122mm sa druge strane...
-
Seawolf
#4669 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Krajnji cilj je, valjda, povećanje preciznosti pogotka.heckler wrote:Mislio sam da sam se dovoljno ogradio u prijasnjem postu da nisam cisto govorio o ekonomskom aspektu. 122ice i 155ice su svakako teoretski trazenija roba, u to nema sumnje. Kolos tu spominjem tek kao neki simbol u mojim fantazijama o ponovnom pokretanju ozbiljnih naucno-istrazivackih radova i inovacija. Unapredjenjem 155ica 203ice svakako djeluju da su na zalasku sluzbe. Krajnji cilj je uvijek isti, veci domet i ubitacnija BG. Kako do njih doci je uvijek interesantana tema za naprdjivati. Ne kazem da hoce, niti da trebaju, ali mi nebi bilo krivo da se pokusa na neku veliku kartu odigrati umjesto obradjivati 20 godina staro rjesenje (koliko god i to samo po sebi bilo iskorak za nas u ovom stanju u kakvom smo).madner wrote:203mm je zanimljiv za 3 vojske svijeta, a te 3 sigurno nece uvoziti rjesenje.
122mm sa druge strane...
Puno je bolje pogoditi projektilom kalibra 155 mm (pa i 122 mm) 5 metara od cilja, nego projektilom kalibra 203 mm 50 metara od cilja. Osim ako si cilj.
- Alfons Kauders
#4670 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da, ja to govorim kako sam vidio sliku ovog SMG-a - da se radi kako bi postepno usvojili proizvodnju AR platforme.heckler wrote:Kad sam prvi put procitao opis djelatnosti firme i vidio da eksplicitno spominju "modernizaciju", palo mi je na pamet da ce mozda raditi konverzije M16tki na M4.Alfons Kauders wrote:
Ako je OSBiH vec sudjena M4 kao osnovno oruzje, i ako postoji mogucnost da domaca firma uradi konverziju M16tki iz skladista, zasto da ne.
Nema tu puno pameti, bitno je imati pogon koji ce raditi "lower" kako sam linkao ranije. Dizajn svega je vec dostupan online i to fakat nije problem. Danas cak rade minijaturjne CNC glodalice napravljene upravo za jednu stvar - pravljenje "lowera" za AR-15. To je naravno za entuzijaste i ludake, ali samo dokazuje koliko su se stvari promijenile i kako je malo potrebno da se krene.
Jako zanimljivo glede adopcije M4 u OSBiH... Kao i za izvoz (u prvom redu na civilno trziste). Bilo bi lijepo kad bi znali da li ce AC Unity dobiti kakvih ISO certifikata, jer bi to pomoglo oko prodaje civilima - nepoznat brend nije problem ako u startu ima papire koji dokazuju da nisu levati.
- madner
#4671 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne bas. Da odemo malo kroz historiju.Seawolf wrote:Krajnji cilj je, valjda, povećanje preciznosti pogotka.heckler wrote:Mislio sam da sam se dovoljno ogradio u prijasnjem postu da nisam cisto govorio o ekonomskom aspektu. 122ice i 155ice su svakako teoretski trazenija roba, u to nema sumnje. Kolos tu spominjem tek kao neki simbol u mojim fantazijama o ponovnom pokretanju ozbiljnih naucno-istrazivackih radova i inovacija. Unapredjenjem 155ica 203ice svakako djeluju da su na zalasku sluzbe. Krajnji cilj je uvijek isti, veci domet i ubitacnija BG. Kako do njih doci je uvijek interesantana tema za naprdjivati. Ne kazem da hoce, niti da trebaju, ali mi nebi bilo krivo da se pokusa na neku veliku kartu odigrati umjesto obradjivati 20 godina staro rjesenje (koliko god i to samo po sebi bilo iskorak za nas u ovom stanju u kakvom smo).madner wrote:203mm je zanimljiv za 3 vojske svijeta, a te 3 sigurno nece uvoziti rjesenje.
122mm sa druge strane...
Puno je bolje pogoditi projektilom kalibra 155 mm (pa i 122 mm) 5 metara od cilja, nego projektilom kalibra 203 mm 50 metara od cilja. Osim ako si cilj.
Kada je NATO isao na standardizaciju kalibra, izbor je bio 105 ili 155mm. 105mm je imao vecu vatrenu moc, zbog znatno vece kadence. 155mm je imao veci ucinak, narocito protiv pripremljenih vatrenih polozaja. Domet opste nije bio bitna stavka.
Pojavom DPICMa situacije se malo promjenila, jer veci volumen 155mm znaci dovoljno vise bombica.
Danas kada se ide na pogodak iz prvog hica, ucinak je opet vazniji od brzine paljbe.
-
Nuken
#4672 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Po informacijama s MyCityMil foruma, H-155 je uočena jutros oko 9i15 kako ide ka poligonu. Začepite uši! 
-
archi_a
#4673 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ebemu i aparat i mob. i reakciju. Pa slikaj čovječe! (misli se na očevica)Nuken wrote:Po informacijama s MyCityMil foruma, H-155 je uočena jutros oko 9i15 kako ide ka poligonu. Začepite uši!
-
Nuken
#4674 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
archi_a wrote:Ebemu i aparat i mob. i reakciju. Pa slikaj čovječe! (misli se na očevica)Nuken wrote:Po informacijama s MyCityMil foruma, H-155 je uočena jutros oko 9i15 kako ide ka poligonu. Začepite uši!
Šta bih dao da sutra objave kako Prvi ostaje praznik a onda izađe neki snimak s poligona
-
archi_a
#4675 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
(al histerija, masovna histerija i kuknjava) Ne bih ja to mogao podnijeti. Isključio bih se na par dana i proveo samo sa porodicom. Ionako mi je ostalo još starog godišnjeg. Ne mogu stići novi ni načeti.