Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
zijad_e

#4651 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Danas pitam jednog poznanikka dali je ista posadio? a on meni odgovori da je posadio 5 duluma jagoda. Posto mu nisam vjerovao poveo me i pozitivno iznenadio :) :razz:
Image
Image
Image
Kaze da su prva godina roda i berbu pocinje u nedelju.
Ovo je nesto najpozitivnije sto sam vidio u zadnju godinu dana :)
armin_jocker

#4652 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Moje slike iz plastenika od danas.

Image

Image

Image
Image
Image
Image
Ratarka

#4653 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran, ipak ce padati kisa, dakle ne moras vise da dogovaras rodjendane :D
zijad-e, to je stvarno prekrasno cuti, bas mi je bilo zadovoljstvo vidjeti i slicice, hvala sto dijelis sa nama :)
armine super ti je paradajz, ovo krastavice procvjetale?
armin_jocker

#4654 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

hvala Ratarko, jest, iscvjetao krastavac, al nesto skroz slabo napreduje, bas me brine, i paradajz cvjeta uveliko, samo se slabo vidi na slikama, a gdje su tvoje slike iz plastenika??
Ratarka

#4655 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Senći wrote:Ratarka pospi cimet po mravinjaku i malo po putu kud se kreću mravi i mravi će nestati, a cimet nevole ni komarci.
Komarci nevole ni lavandu,kadulju,metvicu,ružmarin, a dobar je bijeli luk isjeckaj sitno i napravi kao sok u neku posudu i stavi u plastenik, možeš prerezat čehnu bijelog luka i namazat se po koži neće ti komarac prići. :jok:
posula sam cimetom, na sve par mjesta stavila flase sa b.lukom unutra, preliveno vodom, valjda je to onda sok. a rekli su mi i da smutim u vodi kvasac i secer sa flasom prerezanom kao za ono uzgajanje rasada, pa cu javiti efekat, hvala :)
Ratarka

#4656 Re: Bášča

Post by Ratarka »

armin_jocker wrote:hvala Ratarko, jest, iscvjetao krastavac, al nesto skroz slabo napreduje, bas me brine, i paradajz cvjeta uveliko, samo se slabo vidi na slikama, a gdje su tvoje slike iz plastenika??
ma ja sam na "licu mjesta" pa mi je net na onaj mobilni hepek, skroz je to slabasno pa samo nekad moze da se stavi slika, pokusacu sutra preko dana kad bude "manji promet" :))
a kod tebe su krastavice super u odnosu na moje, kod mene tu i tamo listic... a patlidzan se jos stoumi da li da prezivi ili da odustane, jedino paradajz solidno izgleda, sem salate koju smo skoro pojeli
armin_jocker

#4657 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Ratarka wrote:
armin_jocker wrote:hvala Ratarko, jest, iscvjetao krastavac, al nesto skroz slabo napreduje, bas me brine, i paradajz cvjeta uveliko, samo se slabo vidi na slikama, a gdje su tvoje slike iz plastenika??
ma ja sam na "licu mjesta" pa mi je net na onaj mobilni hepek, skroz je to slabasno pa samo nekad moze da se stavi slika, pokusacu sutra preko dana kad bude "manji promet" :))
a kod tebe su krastavice super u odnosu na moje, kod mene tu i tamo listic... a patlidzan se jos stoumi da li da prezivi ili da odustane, jedino paradajz solidno izgleda, sem salate koju smo skoro pojeli
Ma i kod mene patlidzan lose, evo slika patlidzana, ovo desno su patlidzani..
Image
Ratarka

#4658 Re: Bášča

Post by Ratarka »

armine, skroz su nam slicni i paprike i patlidzani, kod mene je patlidzan jos bezbojniji, posijacu sutra jos nesto izmedju, zao mi da mi prostor zjapi prazan, blitvu vjerovatno, tu mi je bio prvobitno spinat, mozda zato nece, sta znam... vidjeces na slici ako ovo kino dopusti da je postavim
safran

#4659 Re: Bášča

Post by safran »

Dajte patlidžanu još vremena - hladno mu je.
Ratarka

#4660 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:Dajte patlidžanu još vremena - hladno mu je.
meni se cini da ce se moj i osusiti, pa cu zato okolo posijati blitvu, da mi prostor ne ostane neiskoristen
e sad, danas sam sasvim slucajno naletila na rasad rastike, imala bih u plasteniku nesto mjesta da je uguram, moze li ona u plastenik? ili da izmislim mjesto vani?
safran

#4661 Re: Bášča

Post by safran »

Nisam probala raštiku u plasteniku ali nju mnogo ljube razne bube - kao ustalom i druge kupušnjače pa bih ja nju radije vani.
Ljudi sutra 1.06. - ja tikve na vriježi još nisam posadila - jesam 5 komada - jedna nikla a ove 4 bestragom nestale. Nisam pobola ni papriku ni kupušnjače - godina katastrofa.
Ratarka

#4662 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:Nisam probala raštiku u plasteniku ali nju mnogo ljube razne bube - kao ustalom i druge kupušnjače pa bih ja nju radije vani.
Ljudi sutra 1.06. - ja tikve na vriježi još nisam posadila - jesam 5 komada - jedna nikla a ove 4 bestragom nestale. Nisam pobola ni papriku ni kupušnjače - godina katastrofa.
dobro, sutra slijedi projekat izmisljanja jos jedne lijehice
ili mozda da nju posadim izmedju tikvica? ili izmedju paradajza? sa strane uz buraniju? cime da je zastitim od tih ljubibuba?
Senći

#4663 Re: Bášča

Post by Senći »

Evo malo sličica i od mene :-D

Image

kako je vrijeme hladno dobro ovo išta raste.

Image

jagode zrele :-D

Image

Image

kivi cvate

Image

malo grožđa pored štale

Image
safran

#4664 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:
safran wrote:Nisam probala raštiku u plasteniku ali nju mnogo ljube razne bube - kao ustalom i druge kupušnjače pa bih ja nju radije vani.
dobro, sutra slijedi projekat izmisljanja jos jedne lijehice
ili mozda da nju posadim izmedju tikvica? ili izmedju paradajza? sa strane uz buraniju? cime da je zastitim od tih ljubibuba?
Okolokole lijehe luka - tamo je vazda bilo mjesto za raštiku
Tikvice se razrastu, paradajz i buranija narastu visoko - raštičica nema šanse pored takvih susjeda -
Joj, raštika je jedini kupus koji ne smrdi kad se kuha - ja je strašno volim (51 % Hercegovka - tim se dičim). Meni je problem što mi puno lista propada ljeti jer tad brstimo paradajz, tikvice, patlidžan, buraniju i papriku. Raštika ne može da dođe na red a ionako najviše volim njene prokule. Anpak sam skontala kako da sačuvam list za zimu - operem, izrežem, barnem u slanoj vodi i u tegle - pasteriziram i bude perfektna zimi za pirjana sa suhim mesom i za kupus-pod-ulje.
safran

#4665 Re: Bášča

Post by safran »

Senći wrote:Evo malo sličica i od mene :-D
Joooo Hercegovca što nas loži ..... neka, neka, ugrijaće i s ove strane Ivana .....dogodine
Ratarka

#4666 Re: Bášča

Post by Ratarka »

senci ne izazivaj, ovo je sve ljepse od ljepseg, prosto cu sutra otkazat sve zadate akcije (pa i stence) i blenucu u ove slike, grozni ste!!!!
safran(ka), e dje nadje lijehu luka, jedino luk sam pobola na mjestimicno za mladog (skoro pa i smazan)! buranije posijala ko da samo nju jedemo, paradajza skoro sto sadnica sto tamo sto vamo, paprika i vise - vidim ja da ce se meni za dogodine sve istumbat, pa ce paprika i paradajz ostat samo u plasteniku a sve ostalo vani, nemam ti ja mjesta kako god okrenes!
ampak cu da smislim neko vanjsko rjesenje za rastiku, ne da se ines!
safran

#4667 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:senci ne izazivaj, ovo je sve ljepse od ljepseg, prosto cu sutra otkazat sve zadate akcije (pa i stence) i blenucu u ove slike, grozni ste!!!!
safran(ka), e dje nadje lijehu luka, jedino luk sam pobola na mjestimicno za mladog (skoro pa i smazan)! buranije posijala ko da samo nju jedemo, paradajza skoro sto sadnica sto tamo sto vamo, paprika i vise - vidim ja da ce se meni za dogodine sve istumbat, pa ce paprika i paradajz ostat samo u plasteniku a sve ostalo vani, nemam ti ja mjesta kako god okrenes!
ampak cu da smislim neko vanjsko rjesenje za rastiku, ne da se ines!
Ama za raštiku ti ne treba lijeha - ta nije kupus :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: - ona se podbire pa stoji cijelu sezonu do duboko u zimu. Bitno je samo da joj susjedi nisu visoki ili invazivni da je ne uguše fizički. Imaš one začinske biljke - možeš okolo njih, a možeš i među kadifice - tamo će joj biti dobro.
Ratarka

#4668 Re: Bášča

Post by Ratarka »

jooooj! e joj bas! a kadifice sam MAKSUZ rasadila MEDJU povrce ( a neven je kao redic uz grasak, pa vamo dragoljub, pa vamo neznamimenestabrotivbaja, nisu mi ni kadifice "cjelina". a zacinsko mi je u onim linafo gredicama drvenim, pogusto...
e vidis ti, da sam jos toliko citala - ostah neuka, ima da nabodem tu rastiku dje god sam ubola kadifu, pa da vidimo onda ko ce sarmu (ljepse pojo nisi) smotat!
safran

#4669 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:jooooj! e joj bas! a kadifice sam MAKSUZ rasadila MEDJU povrce ( a neven je kao redic uz grasak, pa vamo dragoljub, pa vamo neznamimenestabrotivbaja, nisu mi ni kadifice "cjelina". a zacinsko mi je u onim linafo gredicama drvenim, pogusto...
e vidis ti, da sam jos toliko citala - ostah neuka, ima da nabodem tu rastiku dje god sam ubola kadifu, pa da vidimo onda ko ce sarmu (ljepse pojo nisi) smotat!
pa nisi neuka - sve si dobro uradila - još samo nađi mjesto za 10-ak raštika i sve za 10
Senći

#4670 Re: Bášča

Post by Senći »

Zijade svaka čast ovom tvom poznaniku dobro je uradio ovo sa jagodama :thumbup:

Armine dobar ti je paradajz i krastavci ja još nemam plastenik tako mi nedostaje, mora ću se što prije aktivirati oko pravljenja plastenika.

Ratarko i Šafranko (hercegovko 51%) :-D ne ložim vas i ne izazivam samo pokazujem kakvo je trenutno stanje u mojoj bašti :napoleon:
safran

#4671 Re: Bášča

Post by safran »

ložiš, ložiš .... eno snijeg na Čemernom ....
Ratarka

#4672 Re: Bášča

Post by Ratarka »

prvo cu da stavim opravdanje sto nista nisam uradila ni u plasteniku ni u nasti, ko bi ovome odolio? znam da nije tema, ali zelim da podijelim sa vama :)
Image

buranija u prvom planu, nje ima na sve strane, desno se vidi grasak:
Image

paradajz vani:
Image

plastenik:
ovo gdje je prazno je dosijana nova salata, majska kraljica, odusevila me. a lijevo se ne vide neke "leda" koje su otisle nebu pod oblake sutra idu u pitu, djeci se ta pita jako dopala pa sam ih pustila da narastu na ovako nejestivu velicinu
Image

krastavice, jedva nikle, jedino mi se svidja kako sam rijesila mrezu:
Image

paradajz u plasteniku, ugao i nije neki, ali se vidi da je dobar
Image

jadni patlidzan
Image

paprike
Image

a ovdje se vidi kako mi je puno sadnica otislo u dvije grane
Image
Last edited by Ratarka on 01/06/2013 19:24, edited 1 time in total.
Pitarrr82

#4673 Re: Bášča

Post by Pitarrr82 »

Jest im dobro :mrgreen:
kerima1

#4674 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Evo i od mene jedan savjet sa zastitu paradajza.Posto sam ja odlucila da necu vise sa fungicidom da spasavam i stalno prscem korivom gavezom i preslicom te tazmucenim punomansim mlijekom jednom sedmicno,sad sam saznala za jos bolju metodu sa mlijekom.Ide litar mlijeka, litar vode,kasika ulja,kasika sode bikarbona i kasika deterdzenta za sudje (ja se grozim da ovo stavim,ne znam hocu li) navodno ovo ameri koriste i kazu d aje efikasno u zastiti od bolesti povrca.
Ratarko dobri ti dajzeci :thumbup:
Senći

#4675 Re: Bášča

Post by Senći »

safran wrote:ložiš, ložiš .... eno snijeg na Čemernom ....
Evo još malo ložione :-D

Image

Image
Bujrum :-D
Post Reply