Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ci-Nick

#4651 Re: Cijene stanova All about

Post by Ci-Nick »

Cijena je najviše povezana sa ponudom i potražnjom i sa kamatama na kredite.
Više kamate znači manje kupaca i manju potražnju.
S obzirom da polako prolazi vrijeme jeftinih kredita i da kamate počinju polako da rastu nije isključeno da u narednom periodu cijene krenu padati.
Posebno stariji stanovi koji traže dosta ulaganja.
Kiki_Musampa

#4652 Re: Cijene stanova All about

Post by Kiki_Musampa »

Ci-Nick wrote:Cijena je najviše povezana sa ponudom i potražnjom i sa kamatama na kredite.
S obzirom da polako prolazi vrijeme jeftinih kredita i da kamate počinju polako da rastu nije isključeno da u narednom periodu cijene krenu padati.
Svugdje osim u BiH. Trenutno su na piku u Tuzli preko 560 stanova na prodaju, i gradi se barem jos 7-8 zgrada...
Kiki_Musampa

#4653 Re: Cijene stanova All about

Post by Kiki_Musampa »

Tuzla111 wrote:
Kiki_Musampa wrote:U Tuzli su ove kuce za prodaju nekretnina preuzele tržiste , pa sad kvadrat kosta vise nego u Sarajevu.
Mene samo interesuje kako neko sa normalnom platom moze sebi priustiti stan,kada on bez kamate kosta preko 100000?
*
Ma ove agencije su stvarno unistile trziste. Najgore sto naloze svakog vlasnika stana da mu stan vrijedi xx cifru samo kako bi ga pridobili kao klijenta i onda se stan ne moze da proda i tu svi ispastaju.
Ja prije 6 mjeseci gledao neku nekretninu, nije bilo cijene, nazvao agenciju, kad su mi lupili cijenu zamantalo mi se u glavi, precjenjena 3x od stvarne vrijednosti i cifre za koju bi se realno mozda mogla i prodati.
kad me skoro zovu iz agencije kao vlasnik je spreman da pregovara o cijeni jer seli van drzave(krzo druga poznanstva znam da vlasnik ne seli nigdje i da je muljator teski) i pitaju me da li bi zelio pregovarati. Ja im lijepo fino rekao da su ludi i da je nekretnine precjenjena i da je nikad nece prodati, i da laze da vlasnik seli van drzave, i ostavili su me na miru nakon toga.
O tome ja pricam... Stanovi nerenovirani, u zgradama preko 60 godina starim, bez lifta, i na prosjecnoj lokaciji, kvadrat 1500???Nigdje veze
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#4654 Re: Cijene stanova All about

Post by W0rM »

Neko napisa ovdje da su agencije unistile trziste nekretninama i slazem se s tom konstatacijiom. Likovi nisu normalni, jos su ludji kupci koje preveslaju i time produzavaju "zivot" agencijama. Bio zainteresovan za jednu kucu u brdskom dijelu grada, covjek je cijenio 50k, nismo se uspjeli nagoditi, sklopi ugovor s agencijom koja je procijeni na 75k.
Ljudi ba jeste li na horsu, kako normalan insan ili bracni par da kupe kucu/stan s platama od po 600 KM?
Kojom logikom? Kojim metodama?
gidra

#4655 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

W0rM wrote:Neko napisa ovdje da su agencije unistile trziste nekretninama i slazem se s tom konstatacijiom. Likovi nisu normalni, jos su ludji kupci koje preveslaju i time produzavaju "zivot" agencijama. Bio zainteresovan za jednu kucu u brdskom dijelu grada, covjek je cijenio 50k, nismo se uspjeli nagoditi, sklopi ugovor s agencijom koja je procijeni na 75k.
Ljudi ba jeste li na horsu, kako normalan insan ili bracni par da kupe kucu/stan s platama od po 600 KM?
Takvi i ne kupuju sa tim platama, već žive kod babe na spratu, ili podstanarstvo za 3 stoje, jbg. Kapitalizam.
Zakon ponude i potražnje, sve dok ima ljudi koji kupuju po ovim cijenama a očigledno ima, cijene neće padati.
Tuzla111

#4656 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

Ci-Nick wrote:Cijena je najviše povezana sa ponudom i potražnjom i sa kamatama na kredite.
Sve je to tako u normalnoj svejtskoj ekonomiju. Ne u Bosni, ovdje ne vrijedi zakon ponude i potraznje jer je trziste veoma malo i specifican mentalitet. Kod nas ce ti covjek radije prodavati kucu 10 godina i cekati da je inflacija dovede do neke cijene koju je on nekad zamislio, nego je prodati u roku od mjesec dana po realnoj vrijednosti.
musicman80

#4657 Re: Cijene stanova All about

Post by musicman80 »

Ja ne znam za koliko bi ljudi da kupe nekretninu? Znam da su plate mizerne, ali vrijednost nekretnina se ne odredjuje prema standardu stanovnika, nego tu glavnu ulogu igra ponuda, odnosno potraznja. Nekretnine se kupuju na kredit, kao svugdje u svijetu. Onaj sto zivi u New Yorku, ne moze kupiti nekretninu u gradu ispod milion dolara, pa sta ce, opet moraju da otplacuju na kredit I do 30 godina, ili da se sele gdje je jeftinije.

Kod nas svi zele da zive u Sarajevu i drugim urbanim dijelovima (Tuzla, Zenica, Mostar) i normalno je da potraznja diktira cijene nekretnina. Sto se tice agencija, tu se slazem, ali ne moras ici preko agencije, moze se dogovoriti sa vlasnikom o direktnoj prodaji, pogotovo ako je nekretnina duze vrijeme na trzistu.
Ci-Nick

#4658 Re: Cijene stanova All about

Post by Ci-Nick »

Realna cijena ?
Nije ralno za neku rupu u suterenu od 30 m2 tražiti ne malih 60.000 KM bez obzira na lokaciju.
Realno bi bilo zavisno od lokacije i stanja stana od 1000 do 2500 KM za korištene stanove i od 1500 do 3500 KM za nove stanove
I kad pogledamo kakve su cijene, one se i kreću u tim okvirima ali uvijek ima neko ali,..
Meni da treba neki manji stan evo ovaj bi možda pokušao kupiti,.. 45 m2 za 98.000 KM istina plaća se i parking ali prostor u stanu je dobro iskorišten, novogradnja, pogled na Pionirsku i stan nikad neće zakloniti neka nova zgrada,.. a to mi je jako bitno.
https://www.olx.ba/artikal/30995591/sta ... -povoljno/
geralt

#4659 Re: Cijene stanova All about

Post by geralt »

Zbog ovih stvari se kupac ne treba vezati ni za lokaciju ni za konkretan stan/kucu. Par mjeseci pratis trziste, obidjes par banaka i popricas sa njima da procijenis koliki kredit mozes dobiti, skontas koji ti je maksimalni budzet (sa rezervom za porez, notara, renovacije, itd), koji je minimum koji ocekujes sto se tice broja soba, kvadrature, itd, i tek onda krenes ozbiljno gledati. Ako prodavac postavlja nerealnu cijenu ili ako nisi zadovoljan stanom, kazes "hvala, dovidjenja" i gledas sljedeci.

Ja sam imao srecu sto je vec cetvrti stan koji sam pogledao bio pun pogodak, ali sam bio spreman da ih obidjem i 40 ako treba.
melac

#4660 Re: Cijene stanova All about

Post by melac »

W0rM wrote:Neko napisa ovdje da su agencije unistile trziste nekretninama i slazem se s tom konstatacijiom. Likovi nisu normalni, jos su ludji kupci koje preveslaju i time produzavaju "zivot" agencijama. Bio zainteresovan za jednu kucu u brdskom dijelu grada, covjek je cijenio 50k, nismo se uspjeli nagoditi, sklopi ugovor s agencijom koja je procijeni na 75k.
Na zalost nemaju sansi, osim mozda u Hadzicima ili Ilijašu, ali to je stvar toga da Sarajevo nije za fukaru vise mjesto stanovanja. Koji su imali nekretninu od prije ili su naslijedili oni ce zivjeti u Sarajevu, sada ko zeli osigurati nekretninu u Sarajevu, mora imati znatno veca primanja od prosjecnih. I za nekih 20 tako godina ce se smanjiti broj ljudi koji zive u Sarajevu a imaju prosjecna ili ispodprosjecna primanja. Za ljude s takvim primanjima ce biti okolna mjesta, ili ce se centar Sarajeva strovaliti u svojoj izgradnji i propasti trziste nekretnina pa ce biti jeftinije zivjeti u centru vec u periferiji kao Detroit, ali to je malo vjerovatno.
moonca

#4661 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

Agencije treba da postoje .

Kao i svugdje u svijetu - kucu/stan kupuje onaj koji to moze priustiti.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#4662 Re: Cijene stanova All about

Post by W0rM »

moonca wrote: Agencije treba da postoje .

Niko im ne brani da postoje, al nemoj dizat cijenu bezveze u tacku i time i ono malo nade i mogucnosti sto ima vecina raje da im unistis.
moonca

#4663 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

Da li je dobra ideja za stan koji je na prodaju- uloziti nesto novca za kozmeticki izgled ili nuditi as is?
nepoznati988

#4664 Re: Cijene stanova All about

Post by nepoznati988 »

moonca wrote:

vodi ih sebi kući. upravo tražim manji stan da kupim i oglase koje daju agencije uopće i ne otvaram niti gledam. materi svojoj neka prodaju. kod mene isključivo dolazi u obzir prva ruka.
moonca

#4665 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

nepoznati988 wrote:
moonca wrote:

vodi ih sebi kući. upravo tražim manji stan da kupim i oglase koje daju agencije uopće i ne otvaram niti gledam. materi svojoj neka prodaju. kod mene isključivo dolazi u obzir prva ruka.
Koji je razlog?
Agencije ne odredjuju cijenu- vlasnik stana je taj .
Tuzla111

#4666 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

melac wrote:
Na zalost nemaju sansi, osim mozda u Hadzicima ili Ilijašu, ali to je stvar toga da Sarajevo nije za fukaru vise mjesto stanovanja. Koji su imali nekretninu od prije ili su naslijedili oni ce zivjeti u Sarajevu, sada ko zeli osigurati nekretninu u Sarajevu, mora imati znatno veca primanja od prosjecnih. I za nekih 20 tako godina ce se smanjiti broj ljudi koji zive u Sarajevu a imaju prosjecna ili ispodprosjecna primanja. Za ljude s takvim primanjima ce biti okolna mjesta, ili ce se centar Sarajeva strovaliti u svojoj izgradnji i propasti trziste nekretnina pa ce biti jeftinije zivjeti u centru vec u periferiji kao Detroit, ali to je malo vjerovatno.
Izvini molim te. Navedena mjesta nisu nesto mnogo jeftinija da bi se i tu moglo tek tako nesto priustiti. Tu se nastanila vecinom dijaspora ili rodbina od dijaspore. Ne znam jos nikog u Ilijasu da je kupio kucu, zemlju ili stan od svoje "normalne" plate. Cijena dunuma u Ilijasu je 50k, Cijena kvadrata stana je kao i na Alipasinom recimo. Dodaj na to da ako vozis na posao u SA, isplatljivije je platiti malo skuplje stan u SA nego u ILIjasu, Vogosci ili nekom drugom predgradju. Ja mislim da ce se cijena nekim primarnih lokacija (novih) stanova u SA povecati, dok ce cijena starih stanova stagnirati duzi vremenski period. I SA je jos uvijek puno fukare i sa uvodjenjem poreza na nekretnine u nadljedstvu i jos nekih drugih stvari, vremenom ce se to lagano prazniti. al trebace vremena.
starii

#4667 Re: Cijene stanova All about

Post by starii »

npr. tuzla..stanova ima koliko hoces i to na dobrim lokacijama, nisu skupi, grade se i novi stanovi ali nema kupaca...s jedne strane stanovnistvo nema para a s druge sto je jos veci problem odlaze mladi koji bi mogli i kupiti stan...sarajevo je atraktivno svima pa se jos uvijek drze cijene stanova ali sumljam da ce doci do rasta cijena...
Nadzorna_ploca

#4668 Re: Cijene stanova All about

Post by Nadzorna_ploca »

Ne bi pravili stanove da nema kupaca. Sestra kupila stan u zgradi koja je zavrsena u januaru. Moralo se urgirati godinu prije gradnje. Potraznja bila velika. Svi stanovi naravno rasprodani.

Govorim o Tz.
Tuzla111

#4669 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

Nadzorna_ploca wrote:Ne bi pravili stanove da nema kupaca. Sestra kupila stan u zgradi koja je zavrsena u januaru. Moralo se urgirati godinu prije gradnje. Potraznja bila velika. Svi stanovi naravno rasprodani.

Govorim o Tz.
Ima kupaca ali ne u toj mjeri. Kod nas ljudi znaju stanove prodavati po 2-5 godina.
Nadzorna_ploca

#4670 Re: Cijene stanova All about

Post by Nadzorna_ploca »

Ne znam bas ali svejedno. Neko prodaje 7 dana neko godinama. Stvar je srece.
Mi u Zivinicama prodali stan za manje od pola godine.
Znam da je za ove zgrade sto su se pravile po Tz u zadnje dvije godine bila pomama.
Tuzla111

#4671 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

Nadzorna_ploca wrote:Ne znam bas ali svejedno. Neko prodaje 7 dana neko godinama. Stvar je srece.
Znam da je za ove zgrade sto su se pravile po Tz u zadnje dvije godine bila pomama.
Nije stvar srece vec cijene. O tome i pricamo, precjeni se nekretnina i ceka se neka budala ili neko ko je prisiljen da to kupi. Kod mene komsija prodavao kucu 5+ godina i prodao je samo zbog tog jer se fabrika do njeg sirina i uzela zbog zemlje.
melac

#4672 Re: Cijene stanova All about

Post by melac »

Tuzla111 wrote:
melac wrote: Na zalost nemaju sansi, osim mozda u Hadzicima ili Ilijašu, ali to je stvar toga da Sarajevo nije za fukaru vise mjesto stanovanja. Koji su imali nekretninu od prije ili su naslijedili oni ce zivjeti u Sarajevu, sada ko zeli osigurati nekretninu u Sarajevu, mora imati znatno veca primanja od prosjecnih. I za nekih 20 tako godina ce se smanjiti broj ljudi koji zive u Sarajevu a imaju prosjecna ili ispodprosjecna primanja. Za ljude s takvim primanjima ce biti okolna mjesta, ili ce se centar Sarajeva strovaliti u svojoj izgradnji i propasti trziste nekretnina pa ce biti jeftinije zivjeti u centru vec u periferiji kao Detroit, ali to je malo vjerovatno.
Izvini molim te. Navedena mjesta nisu nesto mnogo jeftinija da bi se i tu moglo tek tako nesto priustiti. Tu se nastanila vecinom dijaspora ili rodbina od dijaspore. Ne znam jos nikog u Ilijasu da je kupio kucu, zemlju ili stan od svoje "normalne" plate. Cijena dunuma u Ilijasu je 50k, Cijena kvadrata stana je kao i na Alipasinom recimo. Dodaj na to da ako vozis na posao u SA, isplatljivije je platiti malo skuplje stan u SA nego u ILIjasu, Vogosci ili nekom drugom predgradju. Ja mislim da ce se cijena nekim primarnih lokacija (novih) stanova u SA povecati, dok ce cijena starih stanova stagnirati duzi vremenski period. I SA je jos uvijek puno fukare i sa uvodjenjem poreza na nekretnine u nadljedstvu i jos nekih drugih stvari, vremenom ce se to lagano prazniti. al trebace vremena.
Sloziti cu se s tvojom konstatacijom vise vec sa svojom, no jasno je sta sam zelio kazati, da ljude sa prosjecnim placama a koji su orijentisani na Sarajevo poslom su udaljena mjesta gdje je cijena stana takva da ga mogu priustiti sebi. Mozda cak Kiseljak ili Lukavica ili ne znam Olovo i onda vozariti svaki dan na posao sati i vise. Cijenu stana u Sarajvu moze strovaliti rat ili velika ekonomska kriza gdje ce krediti biti s preko 12% kamatam. I da ce svi devizni kupiti stan koji su mislili.
probook

#4673 Re: Cijene stanova All about

Post by probook »

Nadzorna_ploca wrote:Ne znam bas ali svejedno. Neko prodaje 7 dana neko godinama. Stvar je srece.
U nas narod ako je novogradnja 2200 stari stan u kojeg nista nije ulozeno odavno prodaje za 2000 ikos se cudi sto ne moze prodati.

Stan sa normalnom i realnom cijenom se proda u roku od 7 dana (barem u Mostaru).
Dosadno mii

#4674 Re: Cijene stanova All about

Post by Dosadno mii »

probook wrote:
U nas narod ako je novogradnja 2200 stari stan u kojeg nista nije ulozeno odavno prodaje za 2000 ikos se cudi sto ne moze prodati.

Stan sa normalnom i realnom cijenom se proda u roku od 7 dana (barem u Mostaru).
i kažu dobra stara gradnja
ovo novo ništa ne valja :D :D
musicman80

#4675 Re: Cijene stanova All about

Post by musicman80 »

Dosadno mii wrote:
probook wrote:

i kažu dobra stara gradnja
ovo novo ništa ne valja :D :D

To je istina. U vecini novogradnji, osim u onim bas luksuznim su spavace sobe kao vagoni, ide U dužinu a uske, jedva stane queen size krevet i ostane tek toliko da se udje u sobu. Sve neke Male sobe, I uglavnom je open plan sve. Stara gradnja ima sobe od 15m2 pa fino Moses da boraviš, a da ne dobijes klaustrofobiju. Jednostavno, stara gradnja ima bolji raspored.
Post Reply