Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
zonbirile

#4651 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

sada nije ni 5 centi sa dijagrama.Sami pišu skuplja štampa,ali kada ga uvališ levatima za naftu,hranu i ostalo može još sto godina.Žuti skontali,milijardu i tristo ih,imaju oružje i pred izbore jasno i glasno im poručili-jebati mater da se ne zajebaju i vrate dug.Ovi će ga kompenzirati ,jer nemaju love,ustvari žuti neće dolare,to je za Bosnu i Afriku još novac,i pogurati žute na vrh svijeta.Pa svak ozbiljan ih vidi na topu do 2040g.
fixer

#4652 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by fixer »

zonbirile wrote:sada nije ni 5 centi sa dijagrama.Sami pišu skuplja štampa,ali kada ga uvališ levatima za naftu,hranu i ostalo može još sto godina.Žuti skontali,milijardu i tristo ih,imaju oružje i pred izbore jasno i glasno im poručili-jebati mater da se ne zajebaju i vrate dug.Ovi će ga kompenzirati ,jer nemaju love,ustvari žuti neće dolare,to je za Bosnu i Afriku još novac,i pogurati žute na vrh svijeta.Pa svak ozbiljan ih vidi na topu do 2040g.
haj vidi koji je bdp amerike, koji kine, i da stopom od 10 % svake godine raste, a da pritom americki rast bude 0%, postoji li teoretska sansa da ga sustigne do 2040? :roll:
ahuseino

#4653 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

KemooSA wrote:
jefferson wrote:
zonbirile wrote:pa dalje od cigara ne možeš ni dogurati.Jadno je to sa tvoje strane,svi već znamo da si tamo,ali znamo da bi te mogao i crnac.Joj samo mi ne pričaj da ih nemaš u kvartu
hehehe, bogami zonbrile ja honorar koji dobivam iz BiH sve manji i manji, jer ga dizem u dolarim, sto znaci da dolar jaca!
Image

:lol:

Evo ga josh jedan graph Image

Malo je neozbiljno samo postaviti graf inflacije i raspravljati o kupovnoj mochi... odnosno NEraspravljati... nego neuko neshto tvrditi.
jeza u ledja

#4654 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

zonbirile wrote:pa dalje od cigara ne možeš ni dogurati.Jadno je to sa tvoje strane,svi već znamo da si tamo,ali znamo da bi te mogao i crnac.Joj samo mi ne pričaj da ih nemaš u kvartu
E moj zonbirile al si iskompleksiran.
jeza u ledja

#4655 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Obama pretrpluje prve politicke gubitke.

Tom Daschle, Obamin kandidat za ministra zdravstva povukao je svoju kandidaturu zbog problema sa neplacanjem taksi. Isti problem je imao i Geithner, ministar trezora, a i ova neka Nancy Killefer koja je trebala biti neki savjetnik se takodje povukla.
Steta za Daschle-ta jer je skroz ok je lik i imao je viziju kako promjeniti sistem zdravstvenog osiguranja. Vidjecemo ko ce doci na njegovo mjesto.

New York Times je cak napisao nesto tipa 'Obama bi morao obratiti malo bolje paznju na to koga nominira'.
ahuseino

#4656 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:Obama pretrpluje prve politicke gubitke.

Tom Daschle, Obamin kandidat za ministra zdravstva povukao je svoju kandidaturu zbog problema sa neplacanjem taksi. Isti problem je imao i Geithner, ministar trezora, a i ova neka Nancy Killefer koja je trebala biti neki savjetnik se takodje povukla.
Steta za Daschle-ta jer je skroz ok je lik i imao je viziju kako promjeniti sistem zdravstvenog osiguranja. Vidjecemo ko ce doci na njegovo mjesto.

New York Times je cak napisao nesto tipa 'Obama bi morao obratiti malo bolje paznju na to koga nominira'.
Gledajuchi statistiku, ovo je vishe nego zastrashujuche. Od dvojice vrhunskuh glavonja za vrhunske pozicije, oba imala "problema" sa taxama... zaboravili...

Zamisli koliko ih ima u senatu i kuchi josh koji nisu plachali uredno. Dokle je doshlo kad zakonodavci ne plachaju taxe (sache antiameri opalit')...

Kazu omaklo im se, zaboravili... chuj zaboravio preko $100,000 u taxama, a zaradio preko 5M$ otkako je napustio senat. Samo govori koliko su bez dodira sa svakodnevnim, ovozemaljskim problemima... da ne govorim o malo ozbiljnijim problemima, kao... kako je zaradio 5M$ - znam kako... ali... kako? ;-)
jeza u ledja

#4657 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Plus sto je Daschle bio u conflict of interests jer je dobijao lovu od nekih farmaceutskih lobija (tako nesto). :roll:
ahuseino

#4658 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:Plus sto je Daschle bio u conflict of interests jer je dobijao lovu od nekih farmaceutskih lobija (tako nesto). :roll:
... radio za lobbying co. ...

"zaboravio" da prijavi vozacha i limo kao inkom :wink:
zonbirile

#4659 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

ahuseino

malo više je neozbiljno vezivati realnu vrijednost dolara sa kupovnom moći.Upravo zbog načina funkcionisanja kupovna moć je jačala,nelogično,prema bezvrijednom dolaru.Upravo,plasirajući takav dolar vani,svijetu,a namičući realnu vrijednost sebi.Neće više ići,žuti tvrde.
KemooSA

#4660 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by KemooSA »

zonbirile wrote:ahuseino

malo više je neozbiljno vezivati realnu vrijednost dolara sa kupovnom moći.Upravo zbog načina funkcionisanja kupovna moć je jačala,nelogično,prema bezvrijednom dolaru.Upravo,plasirajući takav dolar vani,svijetu,a namičući realnu vrijednost sebi.Neće više ići,žuti tvrde.
Uzalud je i objasnjavati...americki dolar je pred izdisajem.
Komunizam je propao raspadom Sovijetskog Saveza a kapitalizam ce propasti raspadom SAD-a kao najvece finansijske sile i dolarom kao najvažnijom valutom na svijetu.Sve imperije ovog svijeta su propale tako ce i oni,samo na koji nacin?
Samo ne mogu da se nacudim ovom pokusaju "spasavanja" ekonomije novim printanjem novca (tj. novim dugom) od 700 milijardi dolara...znaci oni od FED-A traze da im isprintaju 700 milijardi uz obecanje da ce im vratiti uz kamatu od 1% godisnje..KAKO??? Vec su im duzni trilione !!!
I samo bi citirao Ron Paula jednog od predsjednickih kandidata koji je shvatio o kakvoj prevari i lazi se radi:

The Economy Tanking rapidly! Faster than expected! Prepare NOW!
The economy is collapsing faster than expected. The dollar will be gone in a matter of months.
The Treasury is already looking for a new currency.The Banksters have stolen all the money they can from us! The economy will NOT get better for many years... Many many years...
And most Americans sit and watch their TV’s and are told everything is going to be alright!
Its NOT and we know it!
PREPARE YOURSELVES NOW! Tomorrow may be too late!
fixer

#4661 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by fixer »

zonbirile wrote:ahuseino

haj, dao sam ti zadatak da potvrdis svoje tvrdnje. cekam da mi to predocis.
Lincoln-Burrows

#4662 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Lincoln-Burrows »

Obama u travnju dolazi u Hrvatsku, tko zna šta sad hoće,
Bush je bio nedavno i to je značilo pristupanje NATO-u,
Barack dolazi ponovo s nekim drugim namjerama ili možda ista stvar NATO.
tranquil

#4663 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by tranquil »

KemooSA wrote:MORATE SE SLOZITI DA NESTO JEDNOSTAVNO NIJE U REDU!!!!
Image
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Znam da ima puno ljudi koji ne znaju osnovne ekonomske pojave, na kraju krajeva ne može svako da zna sve, ali uvijek mi je presmiješno kada takvi ljudi pokušavaju da raspravljaju o tim stvarima kao da nešto znaju. Izgleda da danas svako ko ima pristup vijestima i Internetu misli da je ekonomski stručnjak.

Ovo je davno poznata pojava i do u detalje je objašnjena u svim udžbenicima osnova ekonomije i posebno makroekonomije. Nemam živaca ni vremena da prepričavam ali recimo samo da su neka umjerena inflacija i smanjenje kupovne moći novčane jedinice uobičajena pojava za privrede u ekspanziji i to je sasvim normalno, tako da se na 100 godina nakupi dosta toga. Primjeti kako je proces obrnut, tj. kupovna moć dolara raste upravo za vrijeme "Velike Depresije".

Shema predstavlja koliko $ u tom periodu možeš dobiti za jedan današnji $.

Realnija shema je ova koju je postavio kolega forumaš ahuseino:
ahuseino wrote: Image
Ovo predstavlja kupovnu moć u svakom od ovih perioda, ali preračunato u $ iz 2004.

Dakle nije bitno to što je 1$ iz 1930 jednak kao 10$ iz 2004. To znači da je 50.000$ iz 2004 jednaka 5.000$ iz 1930. Međutim, kada sabereš ove dvije sheme dolaziš na to da je prosječnu US stanovnik u 2004. raspolagao sa 50.000$ $ iz 2004., a 1930. raspolagao sa 10.000$ iz 2004 (bez obzira koliko je to bilo $ u to vrijeme).

Ovaj graf ima već "očekivanije" kretanje, tj. pada u vrijeme velike depresije kako bi i trebao. Jedini problem koji ja imam sa ovom shemom je pominjanje ove "nevidljive ruke" u gornjem lijevom uglu, ali pretpostavljam da su htjeli da naprave neki štos za studente ekonomije. :lol:

Dalje nemam namjeru objašnjavati, nađite knjige i čitajte.

Ali popravili ste mi dan :lol: :lol: :lol:

Dalje je malo offtopic, ali je namijenjeno istoj "negacijskoj" ekipi. Nisam se neko vrijeme javljao na forumu što ne znači da nisam čitao. Neki dan mi je ova ista ekipa što prodaje makroekonomsku filozofiju a nema veze s ekonomijom priredila zadovoljstvo slično ovome, kada je na nekoj drugoj temi (ne mogu sada da pronađem inače bih napisao tamo) jedan ustvrdio da je "prva kapitalistička revolucija u Francuskoj sponzorirana od strane bla bla" (ne znam dalje, u pitanju je opet neka "tajna historija"), a nakon njega se izredao ostatak ekipe sa "potpisujem" i :thumbup: .

Kolege forumaši koji želite prodavati drugima alternativnu historiju: prvo naučite zvaničnu. Revolucionarna Francuska 1789. godine je četvrta (4.) zemlja na svijetu koja je uzela kapitalističko društveno uređenje. Prije njih su ga uzele dvije jake europske sile, i jedna prekomorska sila u nastajanju.

Poenta ovih objašnjenja o inflaciji i o historiji je da se ne javljate tamo gdje ne poznajete makar osnovno "kako" i "zašto".

Pozdrav svima.
KemooSA

#4664 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by KemooSA »

Mozda i nisam ekonomski strucnjak ali sam dovoljno pametan da skontam da je dolar samo papir odstampan na Cannon printerima u boji i ovih dana dozivljava svoju propast zajedno sa prokletim kapitalizmom...
Image
jefferson

#4665 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

KemooSA wrote:Mozda i nisam ekonomski strucnjak ali sam dovoljno pametan da skontam da je dolar samo papir odstampan na Cannon printerima u boji i ovih dana dozivljava svoju propast zajedno sa prokletim kapitalizmom...
Image
Nije tacno, ne budi blesav!!!!
HP je davno presao Cannon, i vlada koristi HP, stoga pazi sta pises! :D
Kemooo da mi je malo da razmisljam ko ti pa da se odmorim.
KemooSA

#4666 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by KemooSA »

Opet se rasprava skrece u pogresnom pravcu...Cannon,Hp... svejedno...objasni mi kako ce se dolar spasiti zajedno sa ekonomijom...NOVIM DUGOM !!??
tranquil

#4667 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by tranquil »

KemooSA wrote:Mozda i nisam ekonomski strucnjak ali sam dovoljno pametan da skontam da je dolar samo papir odstampan na Cannon printerima u boji
Ako stvarno misliš da je ovo tačno, imam lošu vijest za tebe :-)
KemooSA

#4668 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by KemooSA »

tranquil wrote:
KemooSA wrote:Mozda i nisam ekonomski strucnjak ali sam dovoljno pametan da skontam da je dolar samo papir odstampan na Cannon printerima u boji
Da cujem,nemoj samo i ti o HD-u..objasni mi na koji nacin ce se dolar spasiti ako on u stvari predstavlja samo novi dug..
tranquil

#4669 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by tranquil »

KemooSA wrote:
tranquil wrote:
Da cujem,nemoj samo i ti o HD-u..objasni mi na koji nacin ce se dolar spasiti ako on u stvari predstavlja samo novi dug..
Ne želim da ulazim u raspravu, samo sam htio da kažem da imam lošu vijest - bez uvrede ali ipak nisi "dovoljno pametan" koliko tvrdiš - ustvari mislim da ne znaš ništa ili znaš vrlo malo o ekonomskim mehanizmima, a ja nemam namjeru da glumim profesora i da ti objašnjavam, nije to tema za jedno popodne, treba dosta vremena da se shvate ti koncepti.

Ne tvrdim da je stanje dobro niti da će u skorije vrijeme ići na bolje, možda se nismo najbolje razumjeli, zapravo i ja sam priličan pesimista i očekujem loš razvoj situacije, mada mislim da će se na kraju (ali baš na kraju) američka i globalna ekonomija uspjeti izvući (uz strašne gubitke), ali kao što sam rekao, nemam namjeru da se raspravljam o ovoj temi nadugačko i naširoko, pogotovo ne s čovjekom koji misli da je novac nešto što banke štampaju na papir i koji u raspravi koristi floskule "propast prokletog kapitalizma se nazire". Mislim, kako čovjek da te uzme za ozbiljno kada iz tebe govori ideologija i nekoliko nasumice odabranih i proizvoljno tumačenih ekonomskih pokazatelja? Ako si uz onu shemu pada kupovne moći jednog $ u toku 100 godina stavio komentar:
KemooSA wrote:MORATE SE SLOZITI DA NESTO JEDNOSTAVNO NIJE U REDU!!!!
onda stvarno pokazuješ da ti se može upakovati i servirati skoro bilo kakva priča, koju ćeš spremno progutati, samo ako se poklapa sa tvojim gledanjem na svijet. Takvu osobu ne mogu ubijediti u bilo šta, bez obzira koliko nisi u pravu, niti želim da pokušavam jer znam da ti se mišljenje neće pomjeriti za jedan stepen, i samo ću izgubiti vrijeme.
KemooSA

#4670 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by KemooSA »

Sign of the Times: National Debt Clock Runs Out of Digits

The clock has run out on the national debt.
The National Debt Clock. (Associated Press)

The national debt clock, the unofficial tracker of the federal deficit maintained by the Durst Organization in New York, has reached its limits. Last month, as the national debt exceeded $10 trillion for the first time, the clock ran out of digits to record the number.

The dollar sign in the clock had to be deleted and replaced with a one to record the massive number. The clock’s owners say a new model — with space for two extra digits — will be in place early next year.

Now the debt clock will be able to reach the quadrillions. Hopefully, that’s not a level that will be breached any time soon.
Image
jeza u ledja

#4671 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Daj ba ovo ko da smo u obdanistu...
ahuseino

#4672 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

KemooSA wrote:Opet se rasprava skrece u pogresnom pravcu...Cannon,Hp... svejedno...objasni mi kako ce se dolar spasiti zajedno sa ekonomijom...NOVIM DUGOM !!??

Kako ba svejedno?

Nije svejedno... ja tvrdim... a ti mi dokazi suprotno.

Jer da vlada stampa na Cannonu, onda ne bi Cannon imao jedinstven monopol nad servisom stampanja ne jedne stamparije, nego vishe. Ako se stamparija pokvari, onda samo Cannon moze slati servisere. To ovdje ne ide. Sta da su recimo koristili HP? Zamisli ludila da se pojavi HP serviser u Cannon stampariji. Iz to uzmi indeks kvaliteta hardvera koji sigurno ima kineske djelove, a i chipove kupljene na internetsima. Jednostavno se ta odluka mora znati unaprijed.

Ma sta ja ovdje troshim tastaturu kad ti to opet nechesh shvatiti.

... chuj svejedno... :-)
KemooSA

#4673 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by KemooSA »

Koliko samo ignorantnih tipova na jednom mjestu,cinjenice,dokazi,argumenti,izjave americkih predsjednika i opet nista,sve se svodi na nekakva personalna prepucavanja i uvrede...
I hoce li mi neko konacno odgovoriti na pitanje:FRN, Federal Reserve note je privatna banknota, odnosno obećanje da će dug biti vraćen u PRAVOM, ZAKONITOM NOVCU.

Da ili Ne ???
tranquil

#4674 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by tranquil »

KemooSA wrote:Koliko samo ignorantnih tipova na jednom mjestu,cinjenice,dokazi,argumenti,izjave americkih predsjednika i opet nista,sve se svodi na nekakva personalna prepucavanja i uvrede...
I hoce li mi neko konacno odgovoriti na pitanje:FRN, Federal Reserve note je privatna banknota, odnosno obećanje da će dug biti vraćen u PRAVOM, ZAKONITOM NOVCU.

Da ili Ne ???
Napokon da nešto i pogodiš, ali opet se čudiš najnormalnijim stvarima. Da, ono što zovemo "papirni novac" (u američkom slučaju to se naziva Federal Reserve Note) je u stvari samo predstavnik vrijednosti novca. To se ne odnosi samo na USA nego i na ostatak svijeta.

Jedan među običnim svijetom jako popularan pojavni oblik novca. Količinski, čini manji udio u ukupnom svjetskom novcu.

I šta sada? Šta se ibretiš zbog toga? Meni se sve čini ko da ti neko naopako tumači nekakav "Uvod u makroekonomiju", a od Obame smo sve dalje i dalje...
KemooSA

#4675 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by KemooSA »

tranquil wrote:
KemooSA wrote:Koliko samo ignorantnih tipova na jednom mjestu,cinjenice,dokazi,argumenti,izjave americkih predsjednika i opet nista,sve se svodi na nekakva personalna prepucavanja i uvrede...

Da ili Ne ???
Napokon da nešto i pogodiš, ali opet se čudiš najnormalnijim stvarima. Da, ono što zovemo "papirni novac" (u američkom slučaju to se naziva Federal Reserve Note) je u stvari samo predstavnik vrijednosti novca. To se ne odnosi samo na USA nego i na ostatak svijeta.

Jedan među običnim svijetom jako popularan pojavni oblik novca. Količinski, čini manji udio u ukupnom svjetskom novcu.

I šta sada? Šta se ibretiš zbog toga? Meni se sve čini ko da ti neko naopako tumači nekakav "Uvod u makroekonomiju", a od Obame smo sve dalje i dalje...
Znaci...Obama priprema Bailout plan i on od FED-a trazi 700 milijardi uz obavezu da ce ga vratiti sa godisnjom kamatom od 1%...Kako? I kome idu pare od kamata?
Post Reply