"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ozimician

#4651 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 11/10/2023 09:18
Rizvan wrote: 11/10/2023 08:51 Macak u vreci bit ce porez na dividendu(bilo koje visine - kaznjavanje srednje klase) i nasljedstvo
Krajnje bi vrijeme bilo.
Porez na dividendu vidis kao kaznjavanje srednje klase?? Zanimljivo. Opce poznato da u bosni srednja klasa ima stotinje hiljada investirano u dionicama

Zanimljiv mi je mozak svakog ko smatra da ne treba uvesti porez na dividendu
Radi se o tome da ce takav porez odvratiti svakoga ko planira ulagati novac na taj nacin.

Ponovo ce se pumpati u nekretnine, tako da ce srednja klasa porez na dividende platiti indirektno, tj. daljim povecanjem cijena nekretnina.

Svaki porez koji se uvede, neko plati direktno, a neko drugi indirektno. Ko misli da ga se ne tice, grdno se vara.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4652 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 11/10/2023 10:40

Krajnje bi vrijeme bilo.
Porez na dividendu vidis kao kaznjavanje srednje klase?? Zanimljivo. Opce poznato da u bosni srednja klasa ima stotinje hiljada investirano u dionicama

Radi se o tome da ce takav porez odvratiti svakoga ko planira ulagati novac na taj nacin.

Ponovo ce se pumpati u nekretnine, tako da ce srednja klasa porez na dividende platiti indirektno, tj. daljim povecanjem cijena nekretnina.

Svaki porez koji se uvede, neko plati direktno, a neko drugi indirektno. Ko misli da ga se ne tice, grdno se vara.
I ovo da cujem. Ukinimo sve poreze na netp dobit, porezi odvracaju svakoga od ostvarivanja dobiti
:lol: :-)

Opstepoznato je da srednja klasa ima stotine hiljada u dionicama pa ce ih porez na dividendu bas kazniti..
drndalo

#4653 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by drndalo »

Pa nije da nije uticajno. Ako jos vise destimulises takve stvari, ko ce se zjbvt s tim?

Citava ideja takvih stvari u svijetu je da pare ne stoje "nako" u bankama, nego da idu u firme da rastu i razvijaju se.

Cudim se da tebe cujem ovako da komentarises. Ekonomski si pismen, to znam, pa bih pomislio da kontas razliku kada bi npr. 1 milijarda KM/EUR izasla iz banaka i usla u firme... I bilo bi jako vazno da to bude od 171.000 dionicara, a ne od 3 amerikanca... Za drustvo kao cjelinu.
Ozimician

#4654 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 11/10/2023 11:38
Ozimician wrote: 11/10/2023 10:40

I ovo da cujem. Ukinimo sve poreze na netp dobit, porezi odvracaju svakoga od ostvarivanja dobiti
:lol: :-)

Opstepoznato je da srednja klasa ima stotine hiljada u dionicama pa ce ih porez na dividendu bas kazniti..
Pa naravno, sto vise poreza, to manja motivacija za bavljenje time.

U sustini to najmanje utice na one koji su vec u toj prici, a najvise na one koji tek trebaju da udju, dakle usporavas time prelazak u visu klasu (srednjoj u visu/visoku).

Sto vece naknade za nezaposlene - vise ces imati nezaposlenih.
Sve ono sto oporezujes - toga ces imati manje, sve ono sto podstices - toga ces imati vise.

Na kraju se uvijek pokaze tako.

Evo npr. u Njemackoj trenutno imas slucajeve gdje ljudi napustaju poslove i prijavljuju se na socijalu, jer im je tako isplativije, finansijski su tu negdje, a ne moraju svaki dan ustajati na posao i odraditi 9h. Takodjer imas drastican pad kupovine elektricnih automobila, jer je drzava ukinula poticaje, pad je toliki da se vec odredjeni proizvodni pogoni zatvaraju.
izvrsni direktor

#4655 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Joj :-)

Koliko to ti smatras da srednja klasa u bih ima keša spremnog za kupovinu dionica? 100 000 ?
n+1

#4656 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Priča se stalno o tome da trafike imaju veći promet od berze, zbog čega je potrebno stimulirati razvoj istih, a onda neko dođe s prijedlogom da se oporezuju dividende. That will help. :D

Ovaj Fadilov prijedlog koji je postavio @Rene Higuita eliminira u cjelosti doprinose na platu, blago povećava doprinose iz plate, i povećava porez na dohodak preko 800/1000 KM. Uzimajući u obzir dosadašnje izjave Trojke, Nermin vjerovatno cilja na ovu varijantu 3 (tzv. "isti trošak"): isti trošak za poslodavca, ali veća plata za radnike.

Uvažavajući da je kod Nerke 1000 KM granica za plaćanje poreza na dohodak, za razliku od Fadilovih 800, radnik s neto platom od 1000 KM bi nakon implementacije novih zakonskih rješenja dobio nekih 140 KM više. Ostaje vidjeti kako bi regulisali manjak doprinosa.

Ono što je zanimljivo jeste da niko nije pojasnio da li se dizanje minimalca na 1000 KM odnosi na minimalac sa uključenim toplim + prevozom + regresom, ili bez istog. Jer ako je s uključenim, onda se minimalac ne diže sa 596 KM na 1000, nego se diže sa cca 850 - 900 (topli + prevoz + regres) na 1000.

Ako pri tome uzmemo gore spomenuti efekat varijante 3, dakle oporezivanje toplog + prevoza + regresa, uz ukidanje doprinosa na platu, onda se minimalna plata uopće ne diže u klasičnom značenju te riječi, čak ni za tih stotinjak maraka, nego je 1000 KM puki efekat matematičkih operacija.

Ne znam zašto uopće onda priča o dizanju minimalne plate? Što ne kažu: i radnik na minimalcu trenutno prima 850 - 900 KM (ako računamo sva davanja), a mi ćemo ukidanjem doprinosa na platu povećati to za dodatnih stotinjak maraka. I toeto.

Koje obmane javnog mijenja se kod nas dešavaju. :lol:

P.S. Ovo objašnjava i zašto niko od insidera (Čavalić, npr.) nije digao glas protiv nečega što je očigledno sulud prijedlog: dizanja minimalne plate na 79% prosječne. Cijela priča je samo marketinški trik. Ima u bihejvoralnoj ekonomiji koncept koji se zove framing: nije isto ako kažeš "rizikujemo izgubiti 10% života" i "imamo priliku spasiti 90% života". :D

E ovo je framing. :lol:
izvrsni direktor

#4657 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

n+1 wrote: 11/10/2023 12:54 Priča se stalno o tome da trafike imaju veći promet od berze, zbog čega je potrebno stimulirati razvoj istih, a onda neko dođe s prijedlogom da se oporezuju dividende. That will help. :D
Pa eto, obzirom da je tako mizeran promet uprkos 0% poreza na dividende, znaci da to i nema nekog efekta na promet? Ili?

Treba da ostavimo razne fondove i bogatase da se bogate bez placanja ikakvog poreza na to.
Koliko normalnih drzava u europi nema regulusan taj sektor, gdje se jos ne placa porez na zaradu od dividendi?
n+1

#4658 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

izvrsni direktor wrote: 11/10/2023 13:04
n+1 wrote: 11/10/2023 12:54 Priča se stalno o tome da trafike imaju veći promet od berze, zbog čega je potrebno stimulirati razvoj istih, a onda neko dođe s prijedlogom da se oporezuju dividende. That will help. :D
Pa eto, obzirom da je tako mizeran promet uprkos 0% poreza na dividende, znaci da to i nema nekog efekta na promet? Ili?

Treba da ostavimo razne fondove i bogatase da se bogate bez placanja ikakvog poreza na to.
Koliko normalnih drzava u europi nema regulusan taj sektor, gdje se jos ne placa porez na zaradu od dividendi?
Znači da će i ovi što trenutno ulažu razmisliti da li nastaviti. :D Ali njih i ne zanima berza, njih zanima de deru vlasnike d.o.o. pri isplati dobiti, čime ih efektivno dva puta oporezuju (neto dobit, a onda i dividenda).

Možda bi imalo smisla, ali tipa na isplatu dobiti iznad milion KM, ili nešto tog tipa. U suprotnom ozbiljno destimuliraš male poduzetnike, i male ulagače.
Ozimician

#4659 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

n+1 wrote: 11/10/2023 13:08

Znači da će i ovi što trenutno ulažu razmisliti da li nastaviti. :D Ali njih i ne zanima berza, njih zanima de deru vlasnike d.o.o. pri isplati dobiti, čime ih efektivno dva puta oporezuju (neto dobit, a onda i dividenda).

Možda bi imalo smisla, ali tipa na isplatu dobiti iznad milion KM, ili nešto tog tipa. U suprotnom ozbiljno destimuliraš male poduzetnike, i male ulagače.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ovo i jeste osnovni cilj. Dakle prvo se oporezuje dobit, onda dividenda.

Ovo najvise steti malim preduzecima, npr. gdje rade muz i zena, oboje prijavljeni na minimalac. Sad im rastu i davanja na taj racun, jer se dize iznos minimalca, a na kraju godine, ako su imali 10 000 KM dobiti, ostajalo im je 9 000 KM, u slucaju novog zakona ostaje im 8100 KM.

Dakle oni u svakoj racunici gube.

Mada koliko sam od racunovodja cuo, ne znam da li je istina, ti to sigurno bolje znas, da recimo ako firma kupi sredstvo za rad, masinu, auto, da i to se knjizi pod dobit i mora se platiti 10% porez na to ?

Dakle placa se porez na "investiranu dobit" - sto nigdje nije praksa.

Onda se bukvalno postavlja pitanje, sta firma i vlasnik treba da radi, kako da se ponasa? - ispade najbolje poslovati u gubitku, a obzirom da ni to nije odrziva politika, male firme ce sve navedeno masakrirati.
drndalo

#4660 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by drndalo »

Bogatasi koji manipulisu berzom i kradu kroz fondove NASU imovinu, bi morali biti gonjeni od organa kojima je to posao.Ovako cemo mi sitni da platimo Mujine berzanske jeboguzluke. Kada uvedu porez na sve altrnative, pa i stednju u bankama, nekretnine i zlato kao vid stednje, onda moze i treba i na dividendu. Parcijalno se nista ne rjesava jer se samo pretace iz jednog dzepa u drugi.
Last edited by drndalo on 11/10/2023 13:27, edited 1 time in total.
Ajatolah_

#4661 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ajatolah_ »

Rizvan wrote: 11/10/2023 08:51 Macak u vreci bit ce porez na dividendu(bilo koje visine - kaznjavanje srednje klase) i nasljedstvo
Krajnje bi vrijeme bilo.

U svakom slučaju bolje je stimulisati ljude s novcem da ulažu u berzu nego da redaju stanove.
zippoo87

#4662 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

U BiH 90% robovlasnika ne zna ni sta znaci pojam "berza" a kamoli da nesto ulazu u to i bakcu se time.
Smisao biznisa u BiH je kradja i crno trziste...kradja od radnika,od drzave,od partnera a ovaj neki minimum sto "moraju" dati radniku,to je ta crkavica od minimalne plate ,e oko toga se ovdje kolje a poslodavcima se nista lose nece desiti,jer njihova zarada i bogastvo su iz crnih para a nikako iz prikazanih i fingiranih.

Meni ko god napise da idu neka masovna zatvaranja firmi poslije svake minimalne promjene fiskalnih zakona,automatski je sam sebe diskreditovao.
izvrsni direktor

#4663 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

drndalo wrote: 11/10/2023 13:25

Bogatasi koji manipulisu berzom i kradu kroz fondove NASU imovinu, bi morali biti gonjeni od organa kojima je to posao.Ovako cemo mi sitni da platimo Mujine berzanske jeboguzluke. Kada uvedu porez na sve altrnative, pa i stednju u bankama, nekretnine i zlato kao vid stednje, onda moze i treba i na dividendu. Parcijalno se nista ne rjesava jer se samo pretace iz jednog dzepa u drugi.
Ne postoji porez na stednju nego na ostvarenu zaradu od te stednje.
izvrsni direktor

#4664 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Idalje mi nije jasan mozak nekog kome smeta da se oporezuje zarada od dionica..
A nista, neka se nastavi el dorado, najbolje pusti svakog neka se bogati bez placanja poreza na to..
izvrsni direktor

#4665 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ozimician wrote: 11/10/2023 13:16 Mada koliko sam od racunovodja cuo, ne znam da li je istina, ti to sigurno bolje znas, da recimo ako firma kupi sredstvo za rad, masinu, auto, da i to se knjizi pod dobit i mora se platiti 10% porez na to ?
:-) da mi je da vidim u koju skolu je isao racunovodja koji uöaganje u masine knjizi kao investiranu dobit, a i onda da vidim koja budala placa takvog racunovodju
n+1

#4666 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Ozimician wrote: 11/10/2023 13:16
n+1 wrote: 11/10/2023 13:08

Ovo najvise steti malim preduzecima, npr. gdje rade muz i zena, oboje prijavljeni na minimalac. Sad im rastu i davanja na taj racun, jer se dize iznos minimalca, a na kraju godine, ako su imali 10 000 KM dobiti, ostajalo im je 9 000 KM, u slucaju novog zakona ostaje im 8100 KM.

Mada koliko sam od racunovodja cuo, ne znam da li je istina, ti to sigurno bolje znas, da recimo ako firma kupi sredstvo za rad, masinu, auto, da i to se knjizi pod dobit i mora se platiti 10% porez na to ?

Onda se bukvalno postavlja pitanje, sta firma i vlasnik treba da radi, kako da se ponasa? - ispade najbolje poslovati u gubitku, a obzirom da ni to nije odrziva politika, male firme ce sve navedeno masakrirati.
Nije mi poznato da postoji takav porez. Možda misliš na prodaju stalnih sredstava po cijeni većoj od knjigovodstvene, što bi bio prihod, te se kao takav oporezuje. Ali to je standardna praksa u skladu sa računovodstvenim standardima.
drndalo

#4667 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by drndalo »

izvrsni direktor wrote: 11/10/2023 14:38
drndalo wrote: 11/10/2023 13:25

Nije govno nego se cuko posro... Potpuno je jasno iz konteksta cijele price da je bilo rijeci o porezu na dobit od kamate na tu stednju... Dakle, kamata, dividenda, zlato, visak stanova, Bigtoin...
izvrsni direktor

#4668 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

drndalo wrote: 11/10/2023 15:02
izvrsni direktor wrote: 11/10/2023 14:38

Nije govno nego se cuko posro... Potpuno je jasno iz konteksta cijele price da je bilo rijeci o porezu na dobit od kamate na tu stednju... Dakle, kamata, dividenda, zlato, visak stanova, Bigtoin...
ja se slazem. ali eto, forumski strucnjaci smatraju da srednja klasa ima stotine hiljada u dionicama pa ce porez na tih 5% dividende biti najveci udar na srednju klasu..
Ozimician

#4669 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

n+1 wrote: 11/10/2023 14:58
Ozimician wrote: 11/10/2023 13:16

Nije mi poznato da postoji takav porez. Možda misliš na prodaju stalnih sredstava po cijeni većoj od knjigovodstvene, što bi bio prihod, te se kao takav oporezuje. Ali to je standardna praksa u skladu sa računovodstvenim standardima.
Na ovo sam mislio:

https://www.klix.ba/biznis/privreda/pri ... /220314107
Ono što ne smatra ispravnim je da se isto tretiraju oni koji dobit reinvestiraju i oni koji zarađeni novac "stave u džep". Svi plaćaju 10 posto poreza na dobit.

"Naša ideja je da oni koji dobit reinvestiraju u firmu budu oslobođeni poreza na dobit, a ukoliko želimo da uzmemo zarađeni novac onda platimo 10 posto poreza na dobit i 10 posto poreza na dividendu. Time bi se stimulisale investicije i razvoj kompanija. Međutim, ta priča još ne prolazi", istakao je Smailbegović.
To odgovara onome sto sam ja cuo.

Ovaj cak poziva ovdje i na uvodjenje poreza na dividendu.
n+1

#4670 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Ma neće to nikad proći. Pod sloganom "reinvestiramo u firmu" kupovala bi se auta, nekretnine, i zemljišta, i niko ne bi platio marke poreza na dobit. :D

Uostalom, investicije i sada smanjuju porez koji se plaća na dobit, preko amortizacije. Dakle, kupi mašinu, ako ti traje 5 godina, svake godine će ti amortizovana vrijednost te mašine smanjiti dobit koju moraš platiti. Kupi 100 mašina...you get the point.

Ali kurko, on bi efektivno da mu se investicija vodi kao trošak, i onda rokaj trošak dok ne poklopi prihode. Nema dobiti, nema poreza. Što bi rekao Mektić, čega se lik dosjetio. :lol: :lol: :lol:
Ono što ne smatra ispravnim je da se isto tretiraju oni koji dobit reinvestiraju i oni koji zarađeni novac "stave u džep". Svi plaćaju 10 posto poreza na dobit.
Ova rečenica je ključna. U pravu je on da trenutno zakonodavstvo tretira jednako one koji reinvestiraju dobit i one koji je isplaćuju. Ali to se i adresira uvođenjem poreza na dividendu, a ne ukidanjem poreza na dobit. :D Onog trenutka kada uvedeš porez na dividendu, ti si već stimulirao reinvestiranje, jer ti sada isplata košta 10% + 10%.

P.S. Kako ranije već rekoh, imamo mnogo malih poduzetnika kojima je dividenda faktički plata. Uvođenje poreza na dividendu ne bi trebalo njih pregaziti.
izvrsni direktor

#4671 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ozimician wrote: 11/10/2023 15:37
"Naša ideja je da oni koji dobit reinvestiraju u firmu budu oslobođeni poreza na dobit, a ukoliko želimo da uzmemo zarađeni novac onda platimo 10 posto poreza na dobit i 10 posto poreza na dividendu. Time bi se stimulisale investicije i razvoj kompanija. Međutim, ta priča još ne prolazi", istakao je Smailbegović.

Kladim se da bi svu uvijek svudobit koristili da "reinvestiraju" :-D
Kao da je neko sisao vesla, samo oni pametni pa mogu ovo proturit ispod stola
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#4672 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

n+1 wrote: 11/10/2023 16:02 Ma neće to nikad proći. Pod sloganom "reinvestiramo u firmu" kupovala bi se auta, nekretnine, i zemljišta, i niko ne bi platio marke poreza na dobit. :D

Uostalom, investicije i sada smanjuju porez koji se plaća na dobit, preko amortizacije. Dakle, kupi mašinu, ako ti traje 5 godina, svake godine će ti amortizovana vrijednost te mašine smanjiti dobit koju moraš platiti. Kupi 100 mašina...you get the point.

Ali kurko, on bi efektivno da mu se investicija vodi kao trošak, i onda rokaj trošak dok ne poklopi prihode. Nema dobiti, nema poreza. Što bi rekao Mektić, čega se lik dosjetio. :lol: :lol: :lol:
Ova rečenica je ključna. U pravu je on da trenutno zakonodavstvo tretira jednako one koji reinvestiraju dobit i one koji je isplaćuju. Ali to se i adresira uvođenjem poreza na dividendu, a ne ukidanjem poreza na dobit. :D Onog trenutka kada uvedeš porez na dividendu, ti si već stimulirao reinvestiranje, jer ti sada isplata košta 10% + 10%.

P.S. Kako ranije već rekoh, imamo mnogo malih poduzetnika kojima je dividenda faktički plata. Uvođenje poreza na dividendu ne bi trebalo njih pregaziti.
Kupis zeni tasnu da te ne smara vise i tako imas vise vremena za firmu
= Investicija u preduzece
Ozimician

#4673 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

n+1 wrote: 11/10/2023 16:02 Ma neće to nikad proći. Pod sloganom "reinvestiramo u firmu" kupovala bi se auta, nekretnine, i zemljišta, i niko ne bi platio marke poreza na dobit. :D
Pa dobro, ja ne vidim problem u tome, ako kupis zemljiste, auto, nekretninu na ime firme.

Jbg, nekad su firme gradile cijela naselja za radnike, ne znam kako su im to oporezivali. :D

Kako ces ti te "investicije" kao firma koristiti, to drzavu ne bi trebalo da brine. Svakako upumpavas pare u sistem, ne cuvas ih na kamari.

I to je investiranje.
n+1

#4674 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Ozimician wrote: 11/10/2023 16:16
Pa dobro, ja ne vidim problem u tome, ako kupis zemljiste, auto, nekretninu na ime firme.

Jbg, nekad su firme gradile cijela naselja za radnike, ne znam kako su im to oporezivali. :D

Kako ces ti te "investicije" kao firma koristiti, to drzavu ne bi trebalo da brine. Svakako upumpavas pare u sistem, ne cuvas ih na kamari.

I to je investiranje.
Ma joj...nagledao sam se ja svega. Kupuje Tesle na firmu, a vamo priča radnicima "poslujemo s gubitkom". :D

Kupuj šta hoćeš ljudino, ali dovoljno je što plaćaš najniži porez na dobit u Evropi. Malo li je, pa još da kupuješ Tesle i parama države? :D
Ozimician

#4675 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

n+1 wrote: 11/10/2023 16:25
Ozimician wrote: 11/10/2023 16:16

I to je investiranje.
Ma joj...nagledao sam se ja svega. Kupuje Tesle na firmu, a vamo priča radnicima "poslujemo s gubitkom". :D

Kupuj šta hoćeš ljudino, ali dovoljno je što plaćaš najniži porez na dobit u Evropi. Malo li je, pa još da kupuješ Tesle i parama države? :D
Toga imas svugdje, moj bivsi gazda u Njemackoj je isto tako pricao, nakon 7 dana dosao na posao sa novim Mercedesom S580. :-D
Mene kao radnika to ne treba da zanima, ako sam na takve stvari osjetljiv, onda trazim drugu firmu jbg (zato i postoji ova tema :D ) ali je cinjenica da je barem 50% firmi takvih.
Nisu takve samo one firme gdje zapravo i ne znas ko ti je gazda (korporacije kojekakve), mada tu ima opet drugih XY shema.

Sve pare koje ja zaradim su moje, nisu drzavne, drzava treba da ukine sve poticaje, dakle niti da uzima niti da daje pare, svakom onoliko koliko zaradi.
Post Reply