INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
teuta06

#4651 Re: Poskupljenja

Post by teuta06 »

Hakiz wrote: 29/04/2022 11:08
Turska ne da nije ekskluzivna destinacija, tamo se ide kada želiš negdje otići a nemaš novca za neevropske pa skandinavske, centralnoevropske zemlje, Francusku, pa i Italiju.

Svaka zemlja ima skup turizam, naravno, ali u Turskoj, Portugalu, pa i Španiji se može proći znatno jeftinije nego u sjeverozapadnocentralnoj Evropi. Kao što je pristupačan i Balkan. Ili van sezone sjeverna Afrika može biti pristupačna.

Ima za boravak kada si tamo jeftinih zemalja i po drugim dijelovima svijeta, ali njih za nas skupim čini prevoz do njih, daleko su nam.

Tako da odlazak u Tursku nije nužno znak imućnosti. Često je znak baš suprotnog.

Drugo su siromašni ljudi kojima je i Neum skup.
ja dolazim iz obitelji koja nije mogla priuštiti ljetovanje......sjetih se kad sam radila kao pripravnica u jednom ministarstvu...kolege i ja sjedimo u uredu....donijela nam teta kave (radi u bifeu ministarstva)...i pitaju je kolege gdje ces na ljetovanje...kaze ona turska 7 dana i reče cifru... ja vjerovat nisam mogla... svaka čast... tako da treba imati razumijevanja za ljude koji ne mogu sebi priustiti nikakvo ljetovanje, a takvih je nažalost većina u ovoj državi... sada mogu sebi priustiti... ali kazem treba imati razumijevanja
detroit-mercy

#4652 Re: Poskupljenja

Post by detroit-mercy »

Hakiz wrote: 29/04/2022 13:41
mk ultra wrote: 29/04/2022 12:05

pa on ih onda neće ni imati

da li bi ti prodavao nešto u minusu?
Da se do minusa tako lako dolazi, ne bi postojali popusti, naročito oni od 40, 50 %, pa i veći.
Da se do minusa tako lako ne dolazi, ne bi propadali trgovinski lanci lijevo i desno :mrgreen:.
pepeljara

#4653 Re: Poskupljenja

Post by pepeljara »

konektovan wrote: 29/04/2022 16:32 Ulje bimal amko hiper 4.85 KM, zvijezda 4.95 KM
Bingo 5.65 bimal...
Ovo je baš interesantno...
Pa to je interni deal uljara i binga.
Samo njihov BIMAL proizvod eskl i raja ako oce ulje u bingu da kupi - mora samo jednu vrstu.-
Dosta proizvoda je bingo "prodao" odredjenim proizvodjacima prava da se samo njihovi proizvodi nadju kod njih.
Povrce,gljive, ulja i tako..
Hakiz

#4654 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

teuta06 wrote: 29/04/2022 16:52
Turska ne da nije ekskluzivna destinacija, tamo se ide kada želiš negdje otići a nemaš novca za neevropske pa skandinavske, centralnoevropske zemlje, Francusku, pa i Italiju.

Svaka zemlja ima skup turizam, naravno, ali u Turskoj, Portugalu, pa i Španiji se može proći znatno jeftinije nego u sjeverozapadnocentralnoj Evropi. Kao što je pristupačan i Balkan. Ili van sezone sjeverna Afrika može biti pristupačna.

Ima za boravak kada si tamo jeftinih zemalja i po drugim dijelovima svijeta, ali njih za nas skupim čini prevoz do njih, daleko su nam.

Tako da odlazak u Tursku nije nužno znak imućnosti. Često je znak baš suprotnog.

ja dolazim iz obitelji koja nije mogla priuštiti ljetovanje....sjetih se kad sam radila kao pripravnica u jednom ministarstvu...kolege i ja sjedimo u uredu....donijela nam teta kave (radi u bifeu ministarstva)...i pitaju je kolege gdje ces na ljetovanje...kaze ona turska 7 dana i reče cifru... ja vjerovat nisam mogla... svaka čast... tako da treba imati razumijevanja za ljude koji ne mogu sebi priustiti nikakvo ljetovanje, a takvih je nažalost većina u ovoj državi...
Razumijem ih ja. Bio na svim pozicijama i da sam mogao i da nisam. Znam kako je biti i u jeftinom pansionu i u hotelu sa 5*.

I sa tim iskustvom danas uglavnom odem ili u pansion ili u hotel sa 2*. Ako je hotel sa 2* dobar, a to znači čist, ima prostojan doručak ako se nekome ne da tražiti doručak van hotela i ima pristojan krevet/relativno tihu sobu, to je dovoljno. Prođeš nekoliko puta jeftinije, a ako ti treba usluga koju hotel sa 5* ima, možeš je naći van hotela. Veličina sobe, pa čak i lokacija hotela ako nije baš neka nedođija, to su sve manje bitne stvari. Ionako kada se turistički negdje ide, najmanje vremena se provede u sobi :-D

Sa dobrom pripremom se može na mnogim lokacijama proći povoljno.

Tako da putovanje ne mora biti izraz luksuza, a ko ne putuje i ne zna šta propušta. Izgleda da je luksuz, ali kada se putuje tek tada se vidi koliko je dobro osjetiti druge mirise, čuti druge riječi, pa čak i zaglaviti u gužvi u javnom prevozu sa drugim ljudima. Sve to oplamenjuje.

Opet kažem, ko baš ne može, taj ne može, žao mi je, tako grah padne i valja gurati kriz život sa kartama koje si dobio...
Hakiz

#4655 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

detroit-mercy wrote: 29/04/2022 16:54
Hakiz wrote: 29/04/2022 13:41

Da se do minusa tako lako dolazi, ne bi postojali popusti, naročito oni od 40, 50 %, pa i veći.
Da se do minusa tako lako ne dolazi, ne bi propadali trgovinski lanci lijevo i desno :mrgreen:.
Ako sam vlasnik firme koja mi donosi neki profit, i pokaže se da bi mi druga firma donijela veći, rješavam se prve firme i otvaram drugu jer ću više zaraditi, ne zato što je prva počela ići u minus. Ili prodajem dionice ako sam dioničar. A kada drugi vlasnici vide da neko prodaje dionice, pogotovo veću količinu odjednom, a kada se rješavaš jedne firme da bi imao za drugu to prirodno znači prodaju veće količine odjednom, uplaše se i počnu prodavati i oni, i tako firma, koja je objektivno zdrava, propadne zbog spekulativne prirode berze, ne zbog same firme.

Ne zatvara se samo zbog minusa.
el_bake007

#4656 Re: Poskupljenja

Post by el_bake007 »

nisu vas zajebali trzni centri ni gazde istih nego cinjenica da je pusteno previse novca u opticaj cime se smanjila njegova vrijednost... a pustilo se zbog straha od virusa i forsiranja lockdowna sirom svijeta
detroit-mercy

#4657 Re: Poskupljenja

Post by detroit-mercy »

Hakiz wrote: 29/04/2022 17:15
detroit-mercy wrote: 29/04/2022 16:54
Ako sam vlasnik firme koja mi donosi neki profit, i pokaže se da bi mi druga firma donijela veći, rješavam se prve firme i otvaram drugu jer ću više zaraditi, ne zato što je prva počela ići u minus. Ili prodajem dionice ako sam dioničar. A kada drugi vlasnici vide da neko prodaje dionice, pogotovo veću količinu odjednom, a kada se rješavaš jedne firme da bi imao za drugu to prirodno znači prodaju veće količine odjednom, uplaše se i počnu prodavati i oni, i tako firma, koja je objektivno zdrava, propadne zbog spekulativne prirode berze, ne zbog same firme.

Previse si ti to pojednostavio. Mislim, ako si gazda firme koja ima neki profit i onda druga ima veci profit, ja zatvaram prvu i otvaram drugu :-). U kojoj se to ekonomiji radi tako :mrgreen:. Posto Apple ima fin profit, hajmo svi pozatvarat sve sto radimo i pravit pametne telefone i druge gadzite :skoljka: . Pa to ti ne fercera tako ni na primjerima malih zanatlija, gdje vodoinstalater ne zatvara radnju jer elektricar ima veci profit :mrgreen: a tek da ne pricamo o vecim stvarima.
detroit-mercy

#4658 Re: Poskupljenja

Post by detroit-mercy »

el_bake007 wrote: 29/04/2022 17:19 nisu vas zajebali trzni centri ni gazde istih nego cinjenica da je pusteno previse novca u opticaj cime se smanjila njegova vrijednost... a pustilo se zbog straha od virusa i forsiranja lockdowna sirom svijeta
Jedna od nepoznanica u jednacini, imamo rat u Ukrajini koji isto tako ima uticaj, imamo nedostatak odredjenih materijala, zatvaranja Kine zbog COVIDa, poremecene lance snabdijevanja i masu nekih drugih stvari. Perfect storm sto bi rekli :mrgreen:.
Hakiz

#4659 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

detroit-mercy wrote: 29/04/2022 17:50
Hakiz wrote: 29/04/2022 17:15

Previse si ti to pojednostavio. Mislim, ako si gazda firme koja ima neki profit i onda druga ima veci profit, ja zatvaram prvu i otvaram drugu :-). U kojoj se to ekonomiji radi tako :mrgreen:. Posto Apple ima fin profit, hajmo svi pozatvarat sve sto radimo i pravit pametne telefone i druge gadzite :skoljka: . Pa to ti ne fercera tako ni na primjerima malih zanatlija, gdje vodoinstalater ne zatvara radnju jer elektricar ima veci profit :mrgreen: a tek da ne pricamo o vecim stvarima.
Naravno da je pojednostavljeno.

Ako mi je do što više para, logično da ću zatvoriti prvu a otvoriti drugu. Bilo bi dobro imati obje sve dok su profitabilne, ali zbog pojednostavljenja neka bude kako sam napisao.

Imaš dvije vrste ljudi:

1. Rade ono šta vole i trude se da im je to profitabilno. Oni su spremni na veće žrtve i manju zaradu da bi radili šta vole, sve dok im rad donosi profit. Makar i mali. Oni prave dobre dtvari jer rade sa ljubavlju i ponose se onim šta stvaraju.

2. Rade samo ono šta će im donijeti što više novca. Oni su spremni odreći se u suštini profitabilnog pisla zbog još profitabilnijeg. Danas ima plantažu malina, sutra trguje nekretninama, prekosutra ko zna šta. Nije im stalo do onoga šta rade zbog "ostavštine", stalo im je samo do para.
detroit-mercy

#4660 Re: Poskupljenja

Post by detroit-mercy »

Hakiz wrote: 29/04/2022 18:01
detroit-mercy wrote: 29/04/2022 17:50
Naravno da je pojednostavljeno.

Ako mi je do što više para, logično da ću zatvoriti prvu a otvoriti drugu. Bilo bi dobro imati obje sve dok su profitabilne, ali zbog pojednostavljenja neka bude kako sam napisao.

Imaš dvije vrste ljudi:

1. Rade ono šta vole i trude se da im je to profitabilno. Oni su spremni na veće žrtve i manju zaradu da bi radili šta vole, sve dok im rad donosi profit. Makar i mali. Oni prave dobre dtvari jer rade sa ljubavlju i ponose se onim šta stvaraju.

2. Rade samo ono šta će im donijeti što više novca. Oni su spremni odreći se u suštini profitabilnog pisla zbog još profitabilnijeg. Danas ima plantažu malina, sutra trguje nekretninama, prekosutra ko zna šta. Nije im stalo do onoga šta rade zbog "ostavštine", stalo im je samo do para.
Nece, znaci oni sto proizvode cement ce se presaltati sad na uzgoj avokada jer to trentuno donosi vise novca. Nije to bas tako promijeniti bransu u kojoj si.
Za ove drugo, mislim da pricas o nekoj microekonomiji sarajevske kotline gdje je lola danas preduzimac, sutra sverca pelet, prekosutra je real estate agent, zakostura posadi lijehu malina i na kraju nije nista od svega toga.
Za svaki posao postoji learning curve, neko kad izadje svjez sa masinstva ili elektrotehnike je karina od inzinjera sve dok sve one koncepte o kojima je ucio ne pocne primjenjivati u praksi i u real life situacijama i problemima. Tako da cak i ti microbusiness-i o kojima pricas uzmu godina i godina da se razviju i da izgrade ime, klijentelu i sl. Ovo o cemu ti govoris je u stvari jako mali procenat ublehasa koji (kod nas su obicno bliski ovim vladajucim strankama preko kojih se pere lova) u principu ne predstavljaju nista za jednu ekonomiju.
redhat

#4661 Re: Poskupljenja

Post by redhat »

redhat wrote: 29/04/2022 10:59

Jako puno ljudi živi na kredit i kreditima kupuje luksuz. Znam jedan dobrostojeci par koji ima dvije jake plate sigurno u ukupunom mjesecnom iznosu od oko 6-7 hiljada KM ali im je život u rangu 9-10 hiljada mjesecno i naravno kreditima se pokriva ta razlika.
Jednom od njih je plata kasnila par dana iz nekog razloga, to je bila panika i očaj.
Pored opće ubijnosti i u pojam i letarargije koja je prisutna u narodu, prisutna je i druga krajnost "j*baji ga jednom se živi, danas te ima sutra te nema*.
Tako da na tim gore letovima će biti uredno onih koji ce taj let i tih 6 dana u turskoj otplaćivati do slijedece godine, a ni turska odavno nije vise ekskluzivna destinacija. Gledajući rast cijena i intenciju hrvatske da od svoje obale stvori mondeno ljetovaliste gdje god moze, ta turska avionom će biti jeftinija nego sedimca u zaostrogu u golfu punom namirnica

Ti iz citavog mog posta shvatio opus o turskoj? :)
Stvarno? :-D :-D
akcija007

#4662 Re: Poskupljenja

Post by akcija007 »

Ljudi kao mahniti kupuju u prodavnicama.
Praznici stizu. Rade sutra do 20h a na Bajram zatvoreni
elcaliente

#4663 Re: Poskupljenja

Post by elcaliente »

akcija007 wrote: 30/04/2022 13:08 Ljudi kao mahniti kupuju u prodavnicama.
Praznici stizu. Rade sutra do 20h a na Bajram zatvoreni
Jos autima idu u prodavnicu, pa onda na kafu uz cigaru.
I kao poskupilo sve, ne moze se kraj sa krajem sastaviti.
Rahat patnja.
Mate_Miso_Kovac

#4664 Re: Poskupljenja

Post by Mate_Miso_Kovac »

Tepsija klasove baklave 7KM skuplja u odnosu na proslu godinu, laganih 30% poskupljenje. :izet:
elcaliente

#4665 Re: Poskupljenja

Post by elcaliente »

Mate_Miso_Kovac wrote: 30/04/2022 16:59 Tepsija klasove baklave 7KM skuplja u odnosu na proslu godinu, laganih 30% poskupljenje. :izet:
I prodaje li se?
alibegoa

#4666 Re: Poskupljenja

Post by alibegoa »

spinel_ wrote: 29/04/2022 12:02 Cijene osnovnih životnih namirnica u Srbiji biće ograničene na 60 dana

Samo mi sutimo. Nek nam nije skupo Floriol od 6 :izet:
Lidl srbija ulje 3.1 km
Mate_Miso_Kovac

#4667 Re: Poskupljenja

Post by Mate_Miso_Kovac »

elcaliente wrote: 30/04/2022 17:33
Mate_Miso_Kovac wrote: 30/04/2022 16:59 Tepsija klasove baklave 7KM skuplja u odnosu na proslu godinu, laganih 30% poskupljenje. :izet:
I prodaje li se?
Ako je rezonovat po ostalim stvarima, prodaje... ima narod para 8)
elcaliente

#4668 Re: Poskupljenja

Post by elcaliente »

Mate_Miso_Kovac wrote: 30/04/2022 20:20

I prodaje li se?
Ako je rezonovat po ostalim stvarima, prodaje... ima narod para 8)
Znaci stanje redovno. Cim se ne isplati kuci praviti, nema frke.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4669 Re: Poskupljenja

Post by konektovan »

I prodaje li se?
Prodaje druže. Evo maloprije bio u bingetu C faza, frizider sa kolačima opuhan. Haj što su oni dobri otišli, ali ona žlj klasa isto.. :lol:
elcaliente

#4670 Re: Poskupljenja

Post by elcaliente »

konektovan wrote: 30/04/2022 20:24

I prodaje li se?
Prodaje druže. Evo maloprije bio u bingetu C faza, frizider sa kolačima opuhan. Haj što su oni dobri otišli, ali ona žlj klasa isto.. :lol:
Sedam kerma nije neko poskupljenje.
redhat

#4671 Re: Poskupljenja

Post by redhat »

elcaliente wrote: 30/04/2022 20:27
konektovan wrote: 30/04/2022 20:24

Sedam KM je itekako poskupljenje, to je 30% poskupljenje. Što se onda bunite sto je gorivo skoro 4 KM, sta je 4 KM ko kakva para.
Te 4 KM su skoro 100% poskupljenje u odnosu na proslu godinu isti period, to se jedino ispravno tako gleda.
I da ljudi kupuju jer nema izbora, da odluci kuci da pravi kolac doci ce u situaciju da vidi da je rijezga oraha 300% poskupila, da je malo kvalitetniji puter 5 KM, klasova jufka 200% skuplja itd itd, sta je sa strujom, peče li se to gdje ili ga je dovoljno samo napraviti? Ima li utroska vremena i snage i znanja domacice....i sta na kraju dobijes, ti kucni kolaci su obicno skuplji nego kupljeni.
elcaliente

#4672 Re: Poskupljenja

Post by elcaliente »

redhat wrote: 01/05/2022 11:15

Sedam KM je itekako poskupljenje, to je 30% poskupljenje. Što se onda bunite sto je gorivo skoro 4 KM, sta je 4 KM ko kakva para.
Te 4 KM su skoro 100% poskupljenje u odnosu na proslu godinu isti period, to se jedino ispravno tako gleda.
I da ljudi kupuju jer nema izbora, da odluci kuci da pravi kolac doci ce u situaciju da vidi da je rijezga oraha 300% poskupila, da je malo kvalitetniji puter 5 KM, klasova jufka 200% skuplja itd itd, sta je sa strujom, peče li se to gdje ili ga je dovoljno samo napraviti? Ima li utroska vremena i snage i znanja domacice....i sta na kraju dobijes, ti kucni kolaci su obicno skuplji nego kupljeni.
Ko nema para nece ni kupiti.
Cim se kupuje novaca za potrosnju ima.
To rezonovanje narod mora kupiti pa za to se prodaje ne pije vode jer od cega bi kupio da nema. Ne mora se nista osim umrijeti.
Znaci kao prvo ima pare da potrosi kao drugo nije narodu poskupilo toliko da sebi ne moze priustiti.
Jer kada para nemas onda nemas, dzaba sto ti nesto treba.
Ocigledno je da tih sedam maraka nije toliki udar na kucni budzet inace bi kolaci ostali neprodati.
Naravno da se ne moze pausalizirati i da ima domacinstava koji su dosla do granice gdje se ne mogu neke stvari kao prije priustiti. Ali posmatrajuci ponasanje vecine potrosaca gdje su trzni centri puni, kafici puni, auta se nista manje ne vozaju itd. da se zakljucuti da ih poskupljenja nisu u tolikoj mjeri pogodila.
Tananarive

#4673 Re: Poskupljenja

Post by Tananarive »

redhat wrote: 01/05/2022 11:15

šta je rijezga, da nije rezga, čuj rijezga :-)
suspect_zero

#4674 Re: Poskupljenja

Post by suspect_zero »

E nije ni rezga.
oldtajmer

#4675 Re: Poskupljenja

Post by oldtajmer »

kad je ovo poskupio klasov polubijeli na 1,50, do ljeta ce biti i 2, niko ni ne spomenu da ce biti poskupljenje
Post Reply