Upravo tako.Banksy wrote:E, al' ovdje će se Kifle ugradit', a kod Japanaca nisu mogli.VjecitiStudent wrote:Japanci nudili da to urade za 60 miliona, grace period od 10 godina i kamatu od 1%.Banksy wrote:Šta je infrastrukturnih ino projekata na kantonalnom nivou zaustavljeno i odbijeno tih prvih 6, 7 godina ...
Kanton je ponudu ocijenio kao skupu.
Deset godina poslije ...
'Mi trenutno imamo kratkoročni program za 2013.-2016. godinu gdje je planirana rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže u dužini od 80 kilometara na onim dijelovima koji su najugroženiji i gdje imamo gubitke od 2 do 10 sekundnih litara vode", rekao je ministar Petrović i dodao da je planirano da se gubici vode u četiri godine smanje za oko 5% po godini.
Vrijednost ovog četverogodišnjeg projekta, po njegovim riječima, je oko 56 miliona KM. Procjena vrijednost desetogodišnjeg projekta je oko 320 miliona KM. U programu se nalaze neophodni radovi kao što su zamjena vodovodne i kanalizacione mreže, rekonstrukcija mjerno-regulacione opreme i sl.
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
John Cleese
#4651 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
prog321
#4652 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kifla je rekao da se treba stati na kraj sa ilegalnim prikljuchcima.
Ovo oko 320 miliona je matra od KJKP „Vodovod i kanalizacija. Kriminalna organizacija koja je ove ilegalne prikljucke i dopustila.
Oni tu spiku imaju od 2009e. Tacnije oko 2011 aktivno rade na tome, u nadi da ce izmigoljiti milione.
Ovo oko 320 miliona je matra od KJKP „Vodovod i kanalizacija. Kriminalna organizacija koja je ove ilegalne prikljucke i dopustila.
Oni tu spiku imaju od 2009e. Tacnije oko 2011 aktivno rade na tome, u nadi da ce izmigoljiti milione.
- zateznistub
#4653 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kojih godina je bila nestasica goriva?Altsa wrote: to je bila jugoslavija ili si na nekim drogamaili mislis na redukcije struje
![]()
- Altsa
#4654 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
prije rata a to je jos uvijek bila jugoslavija. kontaszateznistub wrote:Kojih godina je bila nestasica goriva?Altsa wrote: to je bila jugoslavija ili si na nekim drogamaili mislis na redukcije struje
![]()
- zateznistub
#4655 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A kontas li ti sta sam ja napisao? Da je nestasica goriva bila samo malo pred rat...par godina kada Juga fakticki nije ni postojala kao drzava..Altsa wrote:prije rata a to je jos uvijek bila jugoslavija. kontaszateznistub wrote:Kojih godina je bila nestasica goriva?Altsa wrote: to je bila jugoslavija ili si na nekim drogamaili mislis na redukcije struje
![]()
Ili tova visost zeli da kaze da je Juga iz npr, '70.-ih isto sto i Juga '91.?
-
Latte
#4656 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
We dont give a fuck about Yugoslavia.
Zivjela BiH.
Smrt komunizmu sloboda narodu
Zivjela BiH.
Smrt komunizmu sloboda narodu
- Dozer
#4657 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Preciznije - Nasi su trazili donaciju od 20 mliona DEM da obnove PPOV, a Japanci su onda o svom trosku poslali tim inzinjera da naprave studiju izvodljivosti (logicno, ljudi ne daju nista na nevidjeno). Ovo sam vec i ranije napisao par puta, ali nije lose ponoviti...VjecitiStudent wrote:
Japanci nudili da to urade za 60 miliona, grace period od 10 godina i kamatu od 1%.
Kanton je ponudu ocijenio kao skupu.
Deset godina poslije ...
'Mi trenutno imamo kratkoročni program za 2013.-2016. godinu gdje je planirana rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže u dužini od 80 kilometara na onim dijelovima koji su najugroženiji i gdje imamo gubitke od 2 do 10 sekundnih litara vode", rekao je ministar Petrović i dodao da je planirano da se gubici vode u četiri godine smanje za oko 5% po godini.
Vrijednost ovog četverogodišnjeg projekta, po njegovim riječima, je oko 56 miliona KM. Procjena vrijednost desetogodišnjeg projekta je oko 320 miliona KM. U programu se nalaze neophodni radovi kao što su zamjena vodovodne i kanalizacione mreže, rekonstrukcija mjerno-regulacione opreme i sl.
Dosao je tim od ukupno 11 ljudi, raznih inzinjera, i boravili su u Butilama skoro 4 mjeseca. Cak i svoju laboratoriju za testiranja vode dovukli sa sobom i testirali svu vodu u cijelom gradu, sto pitku, sto otpadnu. Tada su, te 1999., nasima u ViK-u i MIP-u rekli da imamo oko 50% FIZICKIH gubitaka pitke vode na mrezi, dakle vode koja curi na cijevima i odlazi u nepovrat.
Ta studija je zavrsena nekada u septembru 1999. i Japanci su ponudili da potpuno obnove PPOV u Butilama, od najmanjeg sarafa, pa do dodavanja novih nedostajucih objekata po zadnjim tadasnjim standardima. Cijena svega toga je bila 76 miliona DEM, u sta je uracunato i 10% na ime nepredvidjenih troskova, koji su se mogli pojaviti, a i nisu morali (i vjerovatno ne bi, jer su to, ipak, Japanci), sto znaci da je to u startu bilo manje za 7,6 miliona DEM.
Zasto je to onda islo kao ponuda za kredit? Jednostavno - jer Japanska vlada, po njihovom zakonu, ne moze donirati vise od 20 miliona.
I onda, nasima ponude sljedece uslove:
- 76 miliona DEM na 30 godina uz 1% kamate,
- 10 godina grace perioda uz 1% kamate,
- Mogucnost otpisa ostatka duga nakon grace perioda i 15 godina otplate (sto bi se i desilo).
Drugim rijecima, posto u svojoj zemlji ne mogu opravdati donaciju vecu od 20 miliona, oni su nam dali ovakve uslove i time bi nam, zapravo, donirali puno vise od 20 trazenih miliona.
Ljudi iz ViK-a, dakle struka, koji znaju sta je sve to i sta to znaci, a to su tada bili Pilavdzic, kao generalni direktor, Drace (kanalizacija) i Drekovic (pitka), objerucke su prihvatili sve to i stavili svoje potpise. Medjutim, i nazalost, oni nisu bili ti koji su odlucivali (kao sto to nije ni danas), nego je to bio Kanton, tj. tada guverner KS koji je to trebao delegirati na Parlament KS, tj. Mujezinovic, tj. SDA.
To nikada nije delegirano na Parlament, a razlog je sljedeci - s obzirom na uslove koje su Japanci ponudili, oni su bili ti koji bi upravljali tim sredstvima i nadgledali izvodjenje radova, odnosno ta sredstva ne bi bila samo isporucena nasima, pa da oni onda to prave i upravljaju time.
I ovo je Mujezinovic tada jasno i glasno rekao Japancima, bukvalno - Ako mi ne mozemo time upravljati, onda nismo zainteresovani.
Iz istog razloga, i na bukvalno identican nacin i pod istim uslovima, nasi su tada odbili i 100 miliona DEM za projekta pitke vode "Crna rijeka".
Sve te pare Japanci su onda automatski preusmjerili na Kosovo.
Danasnji rezultat te i takve politike SDA tada jeste da se sve fekalije Sarajeva u Butilama izlijevaju direktno u Miljacku, a 50m kasnije direktno u Bosnu.
Ovo gore, ta "procjena" da je danas dovoljno 56 miliona KM da se to sredi je naprosto netacna. 56 miliona EUR bi bila ispravnija cifra. Nazalost, vise nikad nam Japanci za te namjene nece ponuditi uslove koje su nam nudili tada, a veliko je pitanje da li bi nam uopste za to dali bilo sta i pod bilo kojim uslovima.
I sad, koliko god mene ovdje neko pljuvao i prozivao ovakvim ili onakvim jer sve ovo adresiram na SDA - slobodno. To ne mijenja cinjenicno stanje, a ono je upravo ovakvo kako je opisano.
-
Seawolf
#4658 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Izvinjavam se na upadu, ali ova Đoletova pjesma iz doba Ranog Mraza je dokaz da su redukcije u snabdjevanju gorivom bile i krajem 70-ih godina:zateznistub wrote:Koja mudra izjava...Altsa wrote:nije bilo nestasica vode ali su bile redukcije struje, nestasice benzina i drugih stvari. nikakvo cudo sto je propala.prog321 wrote:Ja sam dokaze dostavio za svoje tvrdnje.
Ako imaš problem sa istinom onda promjeni lijekove![]()
PS. Naravno da ima veze sa temom. Svakih par minuta Nosara postavlja tezu o nestašici vode danas a koja nije postojala za vrijeme Juge.
Nestasice benzina su bile kad je rat bio na pragu i kucao na vrata...
Naime, u pjesmi ima stih:
Nije strašno-rekoh ja, osim parnog vikenda
Sadržaj tog stiha se odnosi na režim zabrane voženja krajem 70-ih, zbog nestašice goriva.
Vozila kojima se registarska oznaka završavala na parni broj, nisu smjela voziti četvrtkom i svaki drugi (parni) vikend, a vozila kojima se registarska oznaka završavala na neparni broj, nisu smjela voziti utorkom i svaki drugi (neparni) vikend.
- Dozer
#4659 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Tacno. Ali, koliko ja znam, to se desavalo radi rapidnog povecanja broja vozila na svjetskom nivou i nemogucnosti naftne industrije da prati to naglo povecanje potraznje.
I nije to zakacilo samo Jugu...
- zateznistub
#4660 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ono, bas upad...Seawolf wrote: Izvinjavam se na upadu, ali ova Đoletova pjesma iz doba Ranog Mraza je dokaz da su redukcije u snabdjevanju gorivom bile i krajem 70-ih godina:
Naime, u pjesmi ima stih:
Nije strašno-rekoh ja, osim parnog vikenda
Sadržaj tog stiha se odnosi na režim zabrane voženja krajem 70-ih, zbog nestašice goriva.
Vozila kojima se registarska oznaka završavala na parni broj, nisu smjela voziti četvrtkom i svaki drugi (parni) vikend, a vozila kojima se registarska oznaka završavala na neparni broj, nisu smjela voziti utorkom i svaki drugi (neparni) vikend.
https://en.wikipedia.org/wiki/1979_energy_crisis
-
VjecitiStudent
#4661 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Dozer wrote:Tacno. Ali, koliko ja znam, to se desavalo radi rapidnog povecanja broja vozila na svjetskom nivou i nemogucnosti naftne industrije da prati to naglo povecanje potraznje.
- madner
#4662 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Prva naftna kriza je bila do embarga zbog rata 1973, a druga zbog Iranske revolucije.
-
Seawolf
#4663 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A ja sam samo htio da unesem svježinu u raspravu, jednom lijepom muzičkom numerom.
- Dozer
- madner
#4665 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Inace, ova naftna kriza je unistila automobilsku industriju SADa.
1. Uveli su ogranicenje brzine od 90 km/h.
2. Unistili su velike automobile jer su puno trosili.

1. Uveli su ogranicenje brzine od 90 km/h.
2. Unistili su velike automobile jer su puno trosili.

- zateznistub
#4666 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Svaka cast sa izborom izvođača...Seawolf wrote:A ja sam samo htio da unesem svježinu u raspravu, jednom lijepom muzičkom numerom.
- Altsa
#4667 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
@zateznizub, glupa ti je prica i vadiona da je to bilo pred rat. nije istina da su redukcije struje bile pred rat jer su one bile dok sam bio u srednjoj skoli a to je bilo '80. do pred rat sam imao yu pasos i ova zemlja se zvala jos uvijek yugoslavija pa prema tome "odlicni" zivot je bio u toj yugoslaviji. ne razumijm odkud toliko placipickanje za zemljom koja vise ne postoji.
- piupiu
#4668 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Seawolf wrote:A ja sam samo htio da unesem svježinu u raspravu, jednom lijepom muzičkom numerom.
Ja juče htjedoh staviti čitav koncert, pa, kontam, ma jok ... na ovoj temi samo boks fercera ...
- piupiu
#4669 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ima negdje na temi o nestašici vode, stavila sam ja kad je bio razgovor, možda prije jedno 2-3 sedmice ... Tarik Kuposović je rekao da je vodovodna mreža obnovljena nakon rata.prog321 wrote: Sutra nadjem na webu ako bude. Nije problem. Sve za raju.
- zateznistub
#4670 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A koji ces ti klinac na ovoj temi ako je tako kako ti kazes?Altsa wrote:@zateznizub, glupa ti je prica i vadiona da je to bilo pred rat. nije istina da su redukcije struje bile pred rat jer su one bile dok sam bio u srednjoj skoli a to je bilo '80. do pred rat sam imao yu pasos i ova zemlja se zvala jos uvijek yugoslavija pa prema tome "odlicni" zivot je bio u toj yugoslaviji. ne razumijm odkud toliko placipickanje za zemljom koja vise ne postoji.
-
VjecitiStudent
#4671 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Altsa wrote:@zateznizub, glupa ti je prica i vadiona da je to bilo pred rat. nije istina da su redukcije struje bile pred rat jer su one bile dok sam bio u srednjoj skoli a to je bilo '80. do pred rat sam imao yu pasos i ova zemlja se zvala jos uvijek yugoslavija pa prema tome "odlicni" zivot je bio u toj yugoslaviji. ne razumijm odkud toliko placipickanje za zemljom koja vise ne postoji.
Iz dokumenta "STRATEŠKI PLAN I PROGRAM RAZVOJA ENERGETSKOG SEKTORA FEDERACIJE BIH", 2009. godina.:
Od 1996. do danas smo izgubili skoro toliko, jer su neki stari blokovi TE zatvoreni, a nisu zamijenjeni novima.U razdoblju od 1970. godine do 1990. u kojemu je Bosna i Hercegovina kreirala samostalno svoju energetsku strategiju svakih pet godina izgrađeno je u prosjeku po 706,5 MW novih proizvodnih kapaciteta.
-
prog321
#4672 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Tacno, Kupusovic. Direktor Instituta za Hidrotehniku pri gradjevinskom faksupiupiu wrote:Ima negdje na temi o nestašici vode, stavila sam ja kad je bio razgovor, možda prije jedno 2-3 sedmice ... Tarik Kuposović je rekao da je vodovodna mreža obnovljena nakon rata.prog321 wrote: Sutra nadjem na webu ako bude. Nije problem. Sve za raju.
Hvala.

Problem su ovi u KJKP 'Vodovod i kanalizacija' d.o.o , koji su po mom nekom misljenu kriminalni od prvog do zadnjeg covjeka.
To bi trebalo pod hitno pohapsiti i rukovodstvo zamjeniti.
Cuj kako su skromni ? Traze 320 miliona za popravke a 'vamo dopustaju biznisima da im kradu vodu ?
-
PM72
#4673 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Namjerno trolaš.Ljudi ti skrenu pažnju a ti opet po svom.Prekopiraš neki podatak sa "Youtube" i primiš se na njega kao saučešće.Mene samo čudi kako nisi izvalio da su marsovci bili tokom rata u Sarajevu jer si gledao dokumentarac "vanzemaljci nad Sarajevom".Fino ti Dozer napiše šta i kako je bilo a ti po svom.Čovjek zna jer je vrlo dobro upućen o ono o čemu piše a dosta vremena je proveo sa tim istim japancima.Ukupna dužina vodovodske mreže u gradu Sarajevu iznosi oko 1500 km i budžet Japana bi se našao u mukama kad bi morao sve to da zamjeni.Da si stanovnik Sarajeva znao bi o čemu se ovdje priča.80% glavnih cjevovoda i instalacija nalazi se u asfaltu,putevima i saobraćajnicama.Od rata pa naovamo,ukupno je promjenjeno MOŽDA 20 km cjevovoda.Nije to cijev u tvojoj Žepi (ili nekoj drugoj vukojebini odakle su te "poćerali" u bijeli svijet) pa za zaroviš po livadi i zamjeniš je.
-
kazokazo
#4674 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ja ba ... Tito je izmislio interenet ...Banksy wrote:O internetu da ne govorimo ...VjecitiStudent wrote:A ni signal mobitela nije bio kako treba.kazokazo wrote:Prije rata pojednini periferni dijelovi grada ljeti nisu imali vode po mjesec dana. Ili dva dana ima pa pet nema.
Prosli rezim je imao dobrih poteza ali vodovodna i saobracajna infrastruktura u Sarajevu to sigurno nisu.
- piupiu
#4675 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa, nisu ga izmislili ni Kennedy, ni Nixon, ni Reagan, ni Bush, a bome ni Alija ...kazokazo wrote: Ja ba ... Tito je izmislio interenet ...