febo_acm wrote:Postoji velika razlika izmedju Binga i Eroneta. Prva i glavna stvar je ta sto Eronet prodaje uslugu, a tu se lakse ostvaruje profit.
E sad sa druge strane imas situaciju oko Konzuma, pa da ne idemo tako siroko. Zna se sta je Bingo pocinio Konzumu u BiH...
Objasni mi jednu stvar. Sta Eronet gubi ako ponudi 2 GB u Super 15? Moze li ista izgubiti, nemate kapacitet za to? Po svoj logici moze samo dobiti vise korisnika, bolji imidz, brend itd...
Ono sto je jedina istina da ovdje treba doci stranac i posamarati sve ponudom, nama drugog spasa nema.
Objasni ti meni zašto prije 10 godina nije odmah proizvedena memorijska kartica (ili usb stick) sa kapacitetom od 128GB, a moglo se proizvesti? Šta bi Kingston/Samsung i slični izgubili time? Postoji neka logika prodaje, bio to proizvod ili usluga, i ja se slažem s tobom da ne bi niti jedan operater ništa izgubio da sada stavi 2GB na najmanjem paketu, međutim postoji neki redoslijed kojim se ide kako bi od neke stvari mogao ostvarivati profit što duži vremenski period.
Proizvođači HDD/SSD-ova to rade na svoj način (postepeno povećanje kapaciteta), proizvođači kamera/foto-aparata na svoj način (postepeno uvođenje boljih senzora i sl.), proizvođači mobitela na svoj način (mogao je Samsung prije 3 godine u S5 ubaciti procesor sa 8 jezgri i 4GB rama, ali šta bi onda prodavao danas?). Ovako možemo nabrajati u nedogled, svugdje je stvar ista.
Ulazak stranih operatera (bar u neko skorije vrijeme, teoretski) će se desiti samo preko već postojećih domaćih, tj. privatizacijom. A sad pogledaj ponudu T-mobile u Hrvatskoj i u Njemačkoj, pa ćeš vidjet da i stranci kroje ponudu naspram konkurencije. Ne kažem da to možda neće donijeti pozitivne promjene, sasvim vjerovatno hoće, ali ništa spektakularno se neće desiti.