koji je ovo period, decembar 1992?pici wrote:Zatim famozna deblokada "Koverat" u kojoj sam i ja ucestvovao i isla je preko žuči glavnina i neki pravci od Trnova i Rogoja... znaci krenulo se u deblokadu i ja sam par puta mogao da se spustim u Vogoscu i da se vratim, znaci Vogosca je bila pred padom, zaustavljeno zbog rata HVO i ABiH.
Deblokada Sarajeva???
- strucnjakdemagog
#4651 Re: Deblokada Sarajeva???
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#4652 Re: Deblokada Sarajeva???
da decembar do tamo polovine januara kad je poceo cirkuz na Igmanu i sa HVO-om.strucnjakdemagog wrote:koji je ovo period, decembar 1992?pici wrote:Zatim famozna deblokada "Koverat" u kojoj sam i ja ucestvovao i isla je preko žuči glavnina i neki pravci od Trnova i Rogoja... znaci krenulo se u deblokadu i ja sam par puta mogao da se spustim u Vogoscu i da se vratim, znaci Vogosca je bila pred padom, zaustavljeno zbog rata HVO i ABiH.
- strucnjakdemagog
#4653 Re: Deblokada Sarajeva???
tempuser wrote: Sta god da smo deblokirali dok Ilijas nije reintegrisan u maru 1996. iz Sarajeva se nije moglo slobodno izaci.
kako nije kad su autobusi da li 1994. ili 95. ne sjecam se, isli iz sarajeva za visoko? mozda je bio i januar 1996. jbm li ga. doduse u njemu su bili uglavnom zene, djeca i stariji.
- strucnjakdemagog
#4654 Re: Deblokada Sarajeva???
pici wrote:da decembar do tamo polovine januara kad je poceo cirkuz na Igmanu i sa HVO-om.strucnjakdemagog wrote:koji je ovo period, decembar 1992?pici wrote:Zatim famozna deblokada "Koverat" u kojoj sam i ja ucestvovao i isla je preko žuči glavnina i neki pravci od Trnova i Rogoja... znaci krenulo se u deblokadu i ja sam par puta mogao da se spustim u Vogoscu i da se vratim, znaci Vogosca je bila pred padom, zaustavljeno zbog rata HVO i ABiH.
pa jesi li se spustao u vogoscu? na kojem mjestu si bio tacno?
- pici
#4655 Re: Deblokada Sarajeva???
pa normalno da nisam ulazio sta da radim tamo da pijemo kafustrucnjakdemagog wrote:
pa jesi li se spustao u vogoscu? na kojem mjestu si bio tacno?
zapravo izvinjavam se ne na spicu nego prema kromolju, bio je tamo nekakav puteljak i cuvali smo tu liniju jedno desetak dana jer je bilo indicija da bi mogao usljediti kontra napad i to sa tenkovskom podrskom i niskim specijalcima gdje bi ovladali brdom grdonj i sedrenikom kao dijelom panjine kule imali bi nas na puskomet tu bi bio kraj za taj dio grada...
i da dok se sjetim taj dio prema kromolju je bio nadzidzan kucama sto muslimanskim sto srbskim, islo se u izvidjanje u te kuce i gledali smo jedni druge ono mogli smo se pljunut... sve je bilo minirano, ja sam drzao rov sa edom snajperom uz taj puteljak postavljene protiv tenkovske mine i spojene zicama u taj rov na akumulator zapravo samo spojis na akumulator i buuummm ode u zrak al to samo ako vidimo tenkove, bio je i garonja nakacen u rovu i jednu noc sam spuco glavom u kundak kad smo culi i vidjeli kako neko ide tim putem prema nama... sreca da sam spuco glavom u kundak inace bi sasjeko nasu izvidnicu... nisu nam javili da idu u izvidjanje...phuuuuu
-
BISTRIK100
#4656 Re: Deblokada Sarajeva???
Bosna u kandzama KOS-a Munir Alibabic-MunjaNekako s proljeća wrote:Taj napad branilaca na Ilidzu je bio 22 aprila 1992., i tačno je da je iz Predsjedništva došla direktiva, na insistiranje članova komisije Evropske zajednice ali i nagovještaja JNA da će se uključiti, da se snage branilaca povuku. JNA je još uvijek igrala jaku ulogu u to vrijeme a mi (R BiH) još nismo bili primljeni u članistvo UN-a.
Mislim da se treba znati, da se u bilo kakav ozbiljan pokušaj deblokade iz grada, nije moglo ići sve dok se desetak kasarni JNA nalazi u Sarajevu. Nisu to samo objekti na strateškim mjestima u gradu, već ljudstvo sa naoružanjem i opremom u obimu koji je bio realna prijetnja za broj naoružanih branilaca i MUP-a R BiH. Dakle, prvo je trebalo izvršiti ''unutrašnju deblokadu od JNA i pete kolone. Je l' da?
Sarajlije znaju da su nasi borci u pocetku rata oslobadjali Vraca i Ilidzu i da su se po neobjasnjivim naredjenjima vracali u obruc. Evo sta o tome Alibabic kaze.
U tom periodu je bilo vise pokusaja ovladavanja Vracama, Ilidzom i jedinice su poslije uspjesnih prodora dobijale naredjenje da se povuku. Od koga? Komentarisalo se da to potice od Delimustafica i Predsjednika. Znam da je to Predjednik ucinio samo jednom, na molbu stranih novinara, koji su bili ugrozeni od unakrsne vatre u hotelu "Srbija" na Ilidzi, a za druge slucajeve od njega takve naredbe nisu poticale. (str. 64.)
Dakle, tadasnji prvi policajac Sarajeva zna da je Izetbegovic "samo jednom"?! pokvario deblokadu Sarajeva. Koliko je tokom ovoga rata izginulo Bosnjaka da se oslobodi Ilidza i tako Sarajevo deblokiralo? Koliko je Bosna i Hercegovina dala politickih ustupaka za razne "deblokade" Sarajeva, kao sto su npr. "Plavi putevi" preko Ilidze? Dali je nekoliko stranih novinara, kojima se vjerovatno nista ne bi ni dogodilo, vrijedno tolikih zrtava i muka Sarajlija? Osim toga, zasto cetnici nisu vodili brigu o stranim novinarima, nego mi koji zbog toga zrtvujemo svoje najmilije zatvorene u Sarajevu?
Gornji citat veoma dobro karakterise odnos Alibabica prema Izetbegovicu na pocetku rata. Naime, Alibabic vidi da nista ne stima, da KOS-ovci samo napreduju. On stalno upozorava Izetbegovica, podnosi mu dokaze za pojedine KOS-ovce. Ukazuje da su neovlasteno pustili Belosevica, jednog od najvisih oficira KOS-a iz zarobljenistva. I drugi patrioti upozoravaju Izetbegovica. Medjutim, Izetbegovic uvijek staje na stranu dokazanih KOS-ovaca Muslimovica, Mujezinovica, Zeljka Varuneka ..., a uvijek protiv patriota kao sto su npr Alibabic, Sefer Halilovic, Rusmir Mahmutcehajic. Poslije svake Izetbegoviceve pristrasnosti u korist KOS-ovaca Alibabic zakljucuje da su KOS-ovci vjesto izmanipulisali Izetbegovica. Kao da je Izetbegovic dijete pa ga se moze nagovoriti da cini sto ne zeli. Alibabic se nikada ne pita kako to da on, Alibabic, i ostali patrioti ne mogu Izetbegovica nista nagovoriti da ucini u interesu Bosne i Hercegovine, a neprijatelji stalno uspijevaju da ga nagovore na postupke proptiv Bosne i Hercegovine? Time Alibabic pokazuje da njime ipak vladaju cesce emocije nego hladan razum. On je samo jedan od smrtnika koji nije smogao umne snage da prekoraci Rubikon i posumnja u svoga Predsjednika.
Ja mu to ne zamjerim. I ja sam 5 godina cupao kose gledajuci sta Izetbegovic radi od Bosne i Hercegovine, a da nisam posumnjao da je on izdajnik. S pocetka sam objasnjavao njegove postupke gluposcu, ali sam shvatio da niko nije toliko glup, pogotovo ne predsjednik jedne drzave, covjek koji je tako vjesto, mimo Ustava, uzeo apsolutnu vlast. Zatim sam mislio da je on vjerski fanatik koji hoce da osnuje "Islamsku drzavicu", ali sam i to morao odbaciti. Koji bi veliki Musliman potpisao cetnicima pola BiH i pri tome ostavio Muslimane razbacane u nekoliko nepovezanih enklava koje ne mogu opstati. A "Islamske drzave" nigdje. Ima samo etnicki cista, Izetbegovicevim potpisima legalizovana Republika Srpska. Slijedeci odlomci iz knjige dokazuju Izetbegovicevu izdaju i neizmjerno Munjino povjerenje na pocetku rata koje mu ne dozvoljava da posumnja u svoga predsjednika.
Bosna u kandžama KOS-a Munir Alibabić-Munja
https://www.scribd.com/document/3840763 ... 4%87-Munja
- strucnjakdemagog
#4657 Re: Deblokada Sarajeva???
pici wrote:pa normalno da nisam ulazio sta da radim tamo da pijemo kafustrucnjakdemagog wrote:
pa jesi li se spustao u vogoscu? na kojem mjestu si bio tacno?... žuč je bila kompleksna mi smo bili ispomoc Hakijinim diverzantima znaci izvidjacko interventni vod potpali pod komandu korpusa koji nas je bacao tamo gje je bilo potrebe, rahmetli Hakija nas je molio da mu se pridruzimo da osnujemo jedan interventni vod koji bi isao u pozadinu kao sa kotom 850 dizao u zrak pripreme i skladista... bili su nas povukli na trebevic pa na spicastu stijenu... onda smo culi da je Hakija poginuo i tako da nismo se sjedinili.
zapravo izvinjavam se ne na spicu nego prema kromolju, bio je tamo nekakav puteljak i cuvali smo tu liniju jedno desetak dana jer je bilo indicija da bi mogao usljediti kontra napad i to sa tenkovskom podrskom i niskim specijalcima gdje bi ovladali brdom grdonj i sedrenikom kao dijelom panjine kule imali bi nas na puskomet tu bi bio kraj za taj dio grada...
i da dok se sjetim taj dio prema kromolju je bio nadzidzan kucama sto muslimanskim sto srbskim, islo se u izvidjanje u te kuce i gledali smo jedni druge ono mogli smo se pljunut... sve je bilo minirano, ja sam drzao rov sa edom snajperom uz taj puteljak postavljene protiv tenkovske mine i spojene zicama u taj rov na akumulator zapravo samo spojis na akumulator i buuummm ode u zrak al to samo ako vidimo tenkove, bio je i garonja nakacen u rovu i jednu noc sam spuco glavom u kundak kad smo culi i vidjeli kako neko ide tim putem prema nama... sreca da sam spuco glavom u kundak inace bi sasjeko nasu izvidnicu... nisu nam javili da idu u izvidjanje...phuuuuu
konto sam da si bio stalno gore. a hakija je bio prava vidra. evo i ovaj to potvrdjuje:
- pici
#4658 Re: Deblokada Sarajeva???
strucnjakdemagog wrote:pici wrote:pa normalno da nisam ulazio sta da radim tamo da pijemo kafustrucnjakdemagog wrote:
pa jesi li se spustao u vogoscu? na kojem mjestu si bio tacno?... žuč je bila kompleksna mi smo bili ispomoc Hakijinim diverzantima znaci izvidjacko interventni vod potpali pod komandu korpusa koji nas je bacao tamo gje je bilo potrebe, rahmetli Hakija nas je molio da mu se pridruzimo da osnujemo jedan interventni vod koji bi isao u pozadinu kao sa kotom 850 dizao u zrak pripreme i skladista... bili su nas povukli na trebevic pa na spicastu stijenu... onda smo culi da je Hakija poginuo i tako da nismo se sjedinili.
konto sam da si bio stalno gore. a hakija je bio prava vidra. evo i ovaj to potvrdjuje:
nisam, trebali smo se sa Hakijinim diverzantima spojit al doslo od korpusa da se ide na Trebevic da se tamo radi proboj, tamo se je desilo to sto se desilo, nazalost, onda smo desno od spice vratili cetri rova nasa i tu da je bilo kordinacije mogle su mala i velika kula pasti normalno i spica al su nas sa trebevica zasipali tenkovima i sa borija i hrese 155 icama a sa mrkovica minobacacima... onda dolazi naredba za kromolj da tu preuzmemo liniju i po svaku cijenu drzimo jer se sprema napad na taj dio itd itd... ovo sto govori za Hakiju je istina, golobradi mladic a tolka hrabrost to mogu samo heroji imat.
-
tempuser
#4659 Re: Deblokada Sarajeva???
Procitaj boldirano! Znaci, da izadjem, a da me "komsije" ne legitimisu na check pointu.strucnjakdemagog wrote:tempuser wrote: Sta god da smo deblokirali dok Ilijas nije reintegrisan u maru 1996. iz Sarajeva se nije moglo slobodno izaci.
kako nije kad su autobusi da li 1994. ili 95. ne sjecam se, isli iz sarajeva za visoko? mozda je bio i januar 1996. jbm li ga. doduse u njemu su bili uglavnom zene, djeca i stariji.
-
90minut
#4660 Re: Deblokada Sarajeva???
PM72 wrote:Naši su uvijek udarali na "ho-ruk" pa ako prođu-dobro je.Čim se pojavi četnički tenk jal krene artiljerija - povlačenje.Naredba "odozgo".Niti se zna ko je naredio niti je bilo sredstava veze da ti to saopće ali helem neise. Naređeno povlačenje.Svi to znaju ali niko nema pojma ko je kome naredio.Šatro Alija uzeo motorolu i rekao "vratite se".
Naši ljudi su imali srca i volju ali neiskustvo,neuvezanost,neobučenost i nedostatak školovanog oficirskog kadra uzeli su danak.Sjećam se momenta kad je kod nas u stanicu policije u maju 1992 došao podoficir JNA - hrvat iz Hrvatske i dali mu da vozi kombi.Naš komandir nije ni onu vojsku služio nego je imao srednju policijsku ( i kuma Pušinu-ministra) i naravno da su mu smetali svi koji su znali više od njega oko oružja,opreme,taktike,obuke...
Nakon mjesec kod nas je došao i kapetan JNA iz Hrvatske Paldum E.,bošnjak koji je komandovao četom gardiske brigade JNA.Sposoban i obučen do bola ali nisi "podoban".I njemu su dali da broji konzerve umjesto da nam je držao obuku jer ako je mogao ući u Vukovar sa gardijskom brigadom - mogao je i sa nama bar u Grbavicu.
Pokušaj deblokade u junu 1992 je bio sve sem pametno zamišljene akcije.Iz Bara podno Kobilje glave udariti na Kromolj i Poljine i planirati tamo neko spajanje sa snagama u Nišićima može samo retardirani kreteni iz SDA.Da ti sad kaže idi pješke neće te niko pucati trebalo bi bar 10 sati hoda...Još reći jednom totalnom debilu Šabanoviću (koji je postao "slavan" što je na telefon jebo mater Kukanjcu) da predvodi napad a on palio sijena i time pokazao dokle su naši stigli.Rezultat-četnici tačno znali gdje su naši,zasuli ih za svih strana a pojedina tijela su nalazili i poslije rata kad se pravilo golf igralište.
Akcija na Hrasnom brdu još gore zamišljena.Podjelili nam trake,po kutiju metaka i rekli - hajte na Hrasno brdo.Ni komande,ni plana ni organizacije nego tekbir...Pola ranjeno,izginulo a ono što je ostalo živo i sad ima traume.
Propala deblokada iz decembra 1992 zamišljena je vrlo pametno ali slaba realizacija.Sa Igmana su preko Crnog vrha (iznad Lukavice) na Trebević poslali 150 ljudi iz Mostara iz Hercegovine a na začelju im odredili trnovljake.Poslati hercegovce koji ne znaju teren ,po snjegu i minusu na marš od 30 km u neprijateljskoj zaleđini mogao je samo kreten.I neki su došli do vrha Trebevića,nisu znali teren,počeli se gubiti a kad je neko rekao da su ih otkrili - nastao je haos.Pobjegli na sve strane a četnici ih ubijali ko zečeve.Nalazili ih poslije smrznute a trnovljaci se vratili na Igman bez gubitaka.
Deblokada u junu 1995.Dobili nove uniforme i cigare ( signal da si ga popušio),slikali nas za nove akreditacije i službene (a ja govorio za smrtovnice),skupili nas u združeni odred MUP-a (sve mlađi od 30 godina),dovelo po mraku kod Porodilišta i rekli - naprijed.Niti je razminirano,niti znaš gdje su četnici a Lastu i mostarski odred MUP-a poslali da sa druge strane brda udare da bi mi nakon toga išli u "čišćenje".Rezultat,9 mrtvih i ko zna koliko ranjenih,nas prikovali artiljerijom,pragama,PAT-ovima i PAM-ovima da nismo smjeli izaći iz tranšeja.
ja sam zamišljao da će prvo udariti naša artiljerija za koju su pričali da je spremna i opremljena ko nikad, čak sam se pribojavao naše artiljerije sa Igmana (kojom su nam davali moral) da će VBR-ovi i sultani preorati Poljine a pogotovo što su pominjali Nore iz Visokog (haubice 152 mm)-reko,kad krenu bubat neće ostat kamen na kamenu... a palo jedno 15 granata četnicima iza leđa...
Pa sam maštao da će dođi neki inžinjerci iz korpusa da skinu mine (čije su se špage golim okom vidjele) i da će nakon toga doći jedan ili dva tenka,samohotka - raspaliti po prvim bunkerima a mi ćemo iza njih ići i čistiti teren...čak su nam i zastavu dali.
kad ono...dovedoše nas u tranšeje,vojska nas blijedo gleda i sklanja se u stranu a mi u novim uniformama,po dva RAP-a,zolje,šljemovi.
Kažu - u 4 i 15 napad.
Šta napadamo ?
Pilanu iznad Kromolja sa PAM-ovima.
Jesul skinuli mine?
Jok.
Pa kako ćemo ?
Vide se špage,samo trčite i preskačite ih.
Pa nisu sve potezne,ima klackalica i pašteta koje se ne vide...
hajde bogati,mora nego i stradat a kad priđete blizu,udrite zoljama i RB-ovima (5 granata) - oni će se razbježat...
Rezultat.Nismo makli iz tranšeja do podne![]()
e takve su bile naše deblokade.Iz mog viđenja.
E bog da te saučuva ako postoji pa bolje bi dijete od 10 godina zamislilo sve to
-
PM72
#4661 Re: Deblokada Sarajeva???
U pravu si.Ti si sa 9 godina prekucavao sve nivoe ratovanja na Call of Duty pa bi sa 10 mogao voditi i akciju deblokade.90minut wrote:
E bog da te saučuva ako postoji pa bolje bi dijete od 10 godina zamislilo sve to
Kod nas nije bilo dugme za resetovanje igrice kad pogineš...obiđi Kovače,Lav,Obad pa ćeš se uvjeriti.
-
90minut
#4662 Re: Deblokada Sarajeva???
Znam odrastao sam bez oca dok si ti prvo za vrijeme grbavice gledao kako ti sam kazes prvo da ne proviriš prema njoj, a drugo da si ostao ukopan 95 i nisi se pomjerio da kreneš naprijed.PM72 wrote:U pravu si.Ti si sa 9 godina prekucavao sve nivoe ratovanja na Call of Duty pa bi sa 10 mogao voditi i akciju deblokade.90minut wrote:
Kod nas nije bilo dugme za resetovanje igrice kad pogineš...obiđi Kovače,Lav,Obad pa ćeš se uvjeriti.
Bolje biti call of duty igrač što djeca danas igraju nego biti ratnik poput tebe.
- Nekako s proljeća
#4663 Re: Deblokada Sarajeva???
Fino sam ti u predhodnom komentaru naveo da si kroz tunel išao i vraćao se a da te neprijatelj nije u tome mogao omesti, i to je činjenica. Ali ti preko nje prelaziš kao da je nebitna. Onda ti ni deblokirana Dobrinja nije baš neki uspjeh. U redu, imaš pravo na mišljenje ali mojne se sa takvim pristupom sa mnom dalje kačiti na ovoj temi.tempuser wrote:Procitaj boldirano! Znaci, da izadjem, a da me "komsije" ne legitimisu na check pointu.strucnjakdemagog wrote:tempuser wrote: Sta god da smo deblokirali dok Ilijas nije reintegrisan u maru 1996. iz Sarajeva se nije moglo slobodno izaci.
-
PM72
#4664 Re: Deblokada Sarajeva???
Pročitaj fino šta sam pisao a ako nemaš šta pitati - upali igricu pa udri.90minut wrote:Znam odrastao sam bez oca dok si ti prvo za vrijeme grbavice gledao kako ti sam kazes prvo da ne proviriš prema njoj, a drugo da si ostao ukopan 95 i nisi se pomjerio da kreneš naprijed.PM72 wrote:U pravu si.Ti si sa 9 godina prekucavao sve nivoe ratovanja na Call of Duty pa bi sa 10 mogao voditi i akciju deblokade.90minut wrote:
Bolje biti call of duty igrač što djeca danas igraju nego biti ratnik poput tebe.
- zateznistub
#4665 Re: Deblokada Sarajeva???
E šta bi sa ove teme... Tužno...
-
90minut
#4666 Re: Deblokada Sarajeva???
Ti si se prvi poceo praviti pametan oko nekih call of dutya, a ustvari ne znam uopšte zašto pišeš po ovim temama kad si bio samo duh od vojnika u ratu nisi vidio dana borbe prsa u prsa a opet imaš obraza pisati.
Ustvari si isti kao jedan moj poznanik koji zna sve kako i šta je bilo kad se desi tuča, al' je uvijek bio u drugom planu kad treba sam nešto konkretno uraditi...Znam ja dobro takve uostalom znaju mnogi s ove teme takve pronaci ce se oni sami u ovome što kuckam.
Ustvari si isti kao jedan moj poznanik koji zna sve kako i šta je bilo kad se desi tuča, al' je uvijek bio u drugom planu kad treba sam nešto konkretno uraditi...Znam ja dobro takve uostalom znaju mnogi s ove teme takve pronaci ce se oni sami u ovome što kuckam.
-
PM72
#4667 Re: Deblokada Sarajeva???
Stvarno nemam komentara... 
-
tempuser
#4668 Re: Deblokada Sarajeva???
Znaci ti meni izjednacavas izlaak pod strogo kontrolisanim uslovima i po sluzbenoj duznosti sa slobodnim prolaskom ljudi i robe????Nekako s proljeća wrote:
Fino sam ti u predhodnom komentaru naveo da si kroz tunel išao i vraćao se a da te neprijatelj nije u tome mogao omesti, i to je činjenica. Ali ti preko nje prelaziš kao da je nebitna. Onda ti ni deblokirana Dobrinja nije baš neki uspjeh. U redu, imaš pravo na mišljenje ali mojne se sa takvim pristupom sa mnom dalje kačiti na ovoj temi.
- Nekako s proljeća
#4669 Re: Deblokada Sarajeva???
Ne, već ti zaobilaziš činjenicu da je grad Sarajevo u određenoj mjeri deblokiran još 1993., spajanjem predhodno deblokirane Dobrinje sa slobodnom teritorijom. Tako minimiziraš sve ono što se uradilo da bi ti mogao proći iz grada a da te neprijatelj ne pita ''gdje ćeš to junače''. Neće moći.
- Nekako s proljeća
#4670 Re: Deblokada Sarajeva???
Koji je tvoj lični doprinos odbrani ili deblokadi djevojčice, konkretnije kojoj si odbrambenoj strukturi pripadao. Ili si se ispalio kada si shvatio da je rat za muškarce.dječak sa šibicama wrote:Ko vojnoj jedinici dade ime Biseri... cuj Biseri... Mali leteci medvjedici, Bipsići, Blufonci
- Dozer
#4671 Re: Deblokada Sarajeva???
PM72 wrote:Naši su uvijek udarali na "ho-ruk" pa ako prođu-dobro je.Čim se pojavi četnički tenk jal krene artiljerija - povlačenje.Naredba "odozgo".Niti se zna ko je naredio niti je bilo sredstava veze da ti to saopće ali helem neise. Naređeno povlačenje.Svi to znaju ali niko nema pojma ko je kome naredio.Šatro Alija uzeo motorolu i rekao "vratite se".
Naši ljudi su imali srca i volju ali neiskustvo,neuvezanost,neobučenost i nedostatak školovanog oficirskog kadra uzeli su danak.Sjećam se momenta kad je kod nas u stanicu policije u maju 1992 došao podoficir JNA - hrvat iz Hrvatske i dali mu da vozi kombi.Naš komandir nije ni onu vojsku služio nego je imao srednju policijsku ( i kuma Pušinu-ministra) i naravno da su mu smetali svi koji su znali više od njega oko oružja,opreme,taktike,obuke...
Nakon mjesec kod nas je došao i kapetan JNA iz Hrvatske Paldum E.,bošnjak koji je komandovao četom gardiske brigade JNA.Sposoban i obučen do bola ali nisi "podoban".I njemu su dali da broji konzerve umjesto da nam je držao obuku jer ako je mogao ući u Vukovar sa gardijskom brigadom - mogao je i sa nama bar u Grbavicu.
Pokušaj deblokade u junu 1992 je bio sve sem pametno zamišljene akcije.Iz Bara podno Kobilje glave udariti na Kromolj i Poljine i planirati tamo neko spajanje sa snagama u Nišićima može samo retardirani kreteni iz SDA.Da ti sad kaže idi pješke neće te niko pucati trebalo bi bar 10 sati hoda...Još reći jednom totalnom debilu Šabanoviću (koji je postao "slavan" što je na telefon jebo mater Kukanjcu) da predvodi napad a on palio sijena i time pokazao dokle su naši stigli.Rezultat-četnici tačno znali gdje su naši,zasuli ih za svih strana a pojedina tijela su nalazili i poslije rata kad se pravilo golf igralište.
Akcija na Hrasnom brdu još gore zamišljena.Podjelili nam trake,po kutiju metaka i rekli - hajte na Hrasno brdo.Ni komande,ni plana ni organizacije nego tekbir...Pola ranjeno,izginulo a ono što je ostalo živo i sad ima traume.
Propala deblokada iz decembra 1992 zamišljena je vrlo pametno ali slaba realizacija.Sa Igmana su preko Crnog vrha (iznad Lukavice) na Trebević poslali 150 ljudi iz Mostara iz Hercegovine a na začelju im odredili trnovljake.Poslati hercegovce koji ne znaju teren ,po snjegu i minusu na marš od 30 km u neprijateljskoj zaleđini mogao je samo kreten.I neki su došli do vrha Trebevića,nisu znali teren,počeli se gubiti a kad je neko rekao da su ih otkrili - nastao je haos.Pobjegli na sve strane a četnici ih ubijali ko zečeve.Nalazili ih poslije smrznute a trnovljaci se vratili na Igman bez gubitaka.
Deblokada u junu 1995.Dobili nove uniforme i cigare ( signal da si ga popušio),slikali nas za nove akreditacije i službene (a ja govorio za smrtovnice),skupili nas u združeni odred MUP-a (sve mlađi od 30 godina),dovelo po mraku kod Porodilišta i rekli - naprijed.Niti je razminirano,niti znaš gdje su četnici a Lastu i mostarski odred MUP-a poslali da sa druge strane brda udare da bi mi nakon toga išli u "čišćenje".Rezultat,9 mrtvih i ko zna koliko ranjenih,nas prikovali artiljerijom,pragama,PAT-ovima i PAM-ovima da nismo smjeli izaći iz tranšeja.
ja sam zamišljao da će prvo udariti naša artiljerija za koju su pričali da je spremna i opremljena ko nikad, čak sam se pribojavao naše artiljerije sa Igmana (kojom su nam davali moral) da će VBR-ovi i sultani preorati Poljine a pogotovo što su pominjali Nore iz Visokog (haubice 152 mm)-reko,kad krenu bubat neće ostat kamen na kamenu... a palo jedno 15 granata četnicima iza leđa...
Pa sam maštao da će dođi neki inžinjerci iz korpusa da skinu mine (čije su se špage golim okom vidjele) i da će nakon toga doći jedan ili dva tenka,samohotka - raspaliti po prvim bunkerima a mi ćemo iza njih ići i čistiti teren...čak su nam i zastavu dali.
kad ono...dovedoše nas u tranšeje,vojska nas blijedo gleda i sklanja se u stranu a mi u novim uniformama,po dva RAP-a,zolje,šljemovi.
Kažu - u 4 i 15 napad.
Šta napadamo ?
Pilanu iznad Kromolja sa PAM-ovima.
Jesul skinuli mine?
Jok.
Pa kako ćemo ?
Vide se špage,samo trčite i preskačite ih.
Pa nisu sve potezne,ima klackalica i pašteta koje se ne vide...
hajde bogati,mora nego i stradat a kad priđete blizu,udrite zoljama i RB-ovima (5 granata) - oni će se razbježat...
Rezultat.Nismo makli iz tranšeja do podne![]()
e takve su bile naše deblokade.Iz mog viđenja.
Tacno tako. Na ovo samo sad nadovezati onaj "plan i pokusaj deblokade" iz septembra '92 koji opisah (i nacrtah) na prethodnim stranicama, i slika je kompletna.
@Nekako s proljeca
Nisam te najbolje shvatio vezano za Dobrinju... Na koji nacin je ona deblokirana? Koliko ja znam, na Dobrinju se do jeseni '92 prvo ulazilo preko Hrasnog brda i Mojmila, pjeske, a onda autima pod punim gasom iz Mojmila, preko onog zemljanog piklica gdje je masa ljudi izgubila glavu od sijaca i snajpera iz Nedzarica. I to je trajalo dok UNPROFOR nije postavio kontejnere duz ceste prema Vojnickom, cime je cesta bila vizuelno zaklonjena pa se onda moglo ici prema i iz Dobrinje tako. Ali da je deblokirana...tesko. Linije na D1 i D4 su od juna '92 bile iste do kraja rata, kao i one prema Aerodromskom, C5 i Nedzaricima. Tu se nesto malo micalo naprijed-nazad, ali sustinski nista bitno.
-
Tromblon
#4672 Re: Deblokada Sarajeva???
E moj PM72 taj Paldum E. odnosno Esad,Inače, brat Hankin, bio je komandant 102. Mtbr. Čovjeka lično znam. Dobar čovjek, iako bio tad pun tih jnaovskih predrasuda i stavova. O njegovom komandovanju ne bih. Mada se nije proslavio.
Brigadu preuzeo od osnivanja u februaru, martu 93 i bio negdje do sredine 94. Dobio neku funkciju u Korpusu. Poslije rata nesto radio u kasarni Nedzarici.
Brigadu preuzeo od osnivanja u februaru, martu 93 i bio negdje do sredine 94. Dobio neku funkciju u Korpusu. Poslije rata nesto radio u kasarni Nedzarici.
-
PM72
#4673 Re: Deblokada Sarajeva???
To je taj samo nije joj brat nego amidžić.Sjedili pa ga pitali.Nije se proslavio jer nije imao čime.On je bio komandir čete gardijske brigade JNA u kojoj je bilo desetine tenkova M84 a na Stupu imao oklopni tamić...a vjeruj mi da je znao.Došao nam na Trg Pere Kosorića i kaže - momci,morate se ukopati jer će nam ubacivati granate u Trg ,moramo postaviti bunkere tu i tu,osmatračnica tu i tu,razapeti mine (tj.bombe kašikare jer nismo imali mina) na ovom potezu a na onom postaviti konopac sa konzervama i porazbijati flaše jer je asfalt da se čuje kad prilaze...mi počeli cirkuzati s njim ko biva,ko će ti kopati asfalt....Tromblon wrote:E moj PM72 taj Paldum E. odnosno Esad,Inače, brat Hankin, bio je komandant 102. Mtbr. Čovjeka lično znam. Dobar čovjek, iako bio tad pun tih jnaovskih predrasuda i stavova. O njegovom komandovanju ne bih. Mada se nije proslavio.
Nakon dva dana trehne nam 82-ka iza leđa i poranjava par momaka...onda smo tražili krampe i macole...
-
julisiz es grant
#4674 Re: Deblokada Sarajeva???
Radovan Karadžić approved this.Nekako s proljeća wrote:Ne, već ti zaobilaziš činjenicu da je grad Sarajevo u određenoj mjeri deblokiran još 1993., spajanjem predhodno deblokirane Dobrinje sa slobodnom teritorijom. Tako minimiziraš sve ono što se uradilo da bi ti mogao proći iz grada a da te neprijatelj ne pita ''gdje ćeš to junače''. Neće moći.
Srpska mantra ponavljana na suđenjima komandantima SRK, pa zatim Karadžiću i Mladiću, i danas zdušno podržavana od političkih struktura RS je da Sarajevo nije bilo u blokadi.
Trebaju ti dati medalju. Tebi, Edinu Garapliji i sličnima...
-
90minut
#4675 Re: Deblokada Sarajeva???
Naprotiv on je jedan od pripadnika armije koji je uvjeren da smo postigli nešto vojnički u Sarajevu što je naravno daleko od istine totalno poraženi i bili u blokadi 4 godine i dan danas bi bili da nije bilo dejtona činjenice su činjenice.
Srbima nije bio cilj ulazak jer nisu imaju kapacitet bilo kakav da to naprave to što se odbranio grad od konacnog pada bi trebalo biti nešto najnormalnije kao što je to da upravo gledam sunce napolju.
A kakvu smo disciplinu imali to govori i ovo što je PM napisao i nije poslušao direktnu naredbu s ostalima što je rezurtiralo ranjavanjem.
A ako cemo još iskrenije i realnije da Klinton nije zaprijetio 93 srbima da ce ih bombardirati ako ne prestanu s daljnim prodorom na bjelašnici i igmanu tad bi im se snage skroz spojile i mogli su nam raditi šta su htjeli bila bi baš baš totalna blokada ovako je bila 99 posto.
Srbima nije bio cilj ulazak jer nisu imaju kapacitet bilo kakav da to naprave to što se odbranio grad od konacnog pada bi trebalo biti nešto najnormalnije kao što je to da upravo gledam sunce napolju.
A kakvu smo disciplinu imali to govori i ovo što je PM napisao i nije poslušao direktnu naredbu s ostalima što je rezurtiralo ranjavanjem.
A ako cemo još iskrenije i realnije da Klinton nije zaprijetio 93 srbima da ce ih bombardirati ako ne prestanu s daljnim prodorom na bjelašnici i igmanu tad bi im se snage skroz spojile i mogli su nam raditi šta su htjeli bila bi baš baš totalna blokada ovako je bila 99 posto.