Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
alanx

#4651 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by alanx »

Zbog pravde. Zbog nade i potrebe da se nepravednici kazne na onom svijetu radi nepravde i da ce na kraju svega svima biti dodijeljeno ono sto su zasluzili.
apsidejzi

#4652 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

belfy wrote: citav tvoj uvod sve do samog kraja uopste ne kaze nista o onome sto sam ja rekao, niti o raspravi koju smo imali. da bude jos gore, ti na kraju vjeru zelis da smjestis u jednu kutiju od dvije koje si ponudio:
- ili da je vjera samo za jako pametne i obrazovane ljude
- ili da je vjera za prosjecnog covjeka
da bi tvoja misao bila dovrsena bilo bi lijepo i da si uporedio da li bi bolje bilo da intelektualci ucestvuju u Gazalijevom konceptu, ili da buranija ucestvuje u Ibn Sininom. kao i komparaciju prednosti i nazadnosti jedne i druge ideje. no, ti ostajes nedorecen, jer ovo sto si ispricao nisi cak ni ispricao kako treba. ta dva koncepta uopste nisu "dva koncepta". ali to ti ostaje da kao vjernik protumacis, da ne bude da ti ateista prica o vjeri...

pojednostavljivanje cijele ove teoloske filozofije na ovaj nacin dokalazi upravo do ovakvih diktradiktornosti. cak ni ti sam sebi neces moci odgovoriti na pitanje koje si sam postavio.

no da ne trubim dalje o ovome, posto se moj post nije uopste odnosio na to sjeti se svog posta sa zombijima gdje si sam objasnio zasto ce bog zbog nauke uvijek ostati "God of gaps".
Ja bih prije rekao da ti ne zelis prihvatiti cinjenicu da postoje ljudi koji na Boga drugacije gledaju, no to je tvoja ogranicenost i ja sam duboko svjestan tezine prihvatanja toga.
NIN

#4653 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Towelie wrote:Mala ispravka, Bog nikada nije spavao da bi se probudio. Ali, zarad diskusije, hajmo prihvatiti ovaj proporcionalni timeline koji si dao.
:lol: ma naravno.
Towelie wrote:
Nego, da ti cika NIN uprosti gorenapisani primjer na nivo koji ces razumjeti, jel', pa kaze - zamisli da je ovih 14 milijardi godina, od kako postoji svemir, zapravo 14 ovozemaljskih dnevnih sati (budjenje u 07:00, a spavanac u 21:00). Budjenjem boga u 07:00:00 nastaje veliki prasak i onda postepeno stvaranje. Tokom svog 14-satnog dana stvara svasta nesto i tek tamo pri samom kraju radnog dana, 12-tak minuta prije nego sto ce na pocinak, dakle u 20:48:00 sjeti se bog stvoriti covjeka. Doduse, taj covjek je bio sav nekakav herlav s toljagom u ruci. I tako, gleda on njega tokom tih 12 minuta, i u 20:59:40, 20 sekundi pred san sjeti se da iskusa jednog od njemu dragih, Abrahama. Nakon 10 sekundi, u 20:59:50 skonta da nije zadovoljan rezultatom ili da su se ljudi opet pomamili pa posalje jos jedno uputstvo puku u obliku Isusa pa ni to ne upali. Tek u zadnjih 6-7 sekundi, u 20:59:54 sapnu Muhamedu putem posrednika sta mu je cinit i to je to. Uglavnom, tako nekako, bez da cjepidlacimo.
p.s. Nadam se da Edo na zamera sto sam odgovorio na post upucen njemu.
Sad mi, moj vrli Edo, nacrtaj sta je to toliko trebalo bogu da ceka cijeli boziji dan, zabavljajuci se stvaranjem tako prostih nebeskih tijela kao sto su zvijezde i planete, da bi se tek pred sam kraj radnog dana, dakle ukupnog vremena od pocetka stvaranja, sjetio poigrati sa tako kompleksnim entitetom kakav je covjek?
Glavni problem ovakvog pristupa je antropocentricnost. Islamsko ucenje kaze da osim ljudi kao svesna bica postoje i dzini i meleki. Ovi potonji su prvo stvoreni, ali oni ne zive uglavnom na Zemlji, vec je posecuju kada se zato ukaze potreba (dostava objave, unistenje Lutovog naroda, pomagaci u bici na Bedru i sl.) Dzini, s druge strane, su postojali pre stvaranja coveka i naseljavali su ovu planetu. Dakle, nije covek prvi halifa na Zemlji bio, vec dzin. Koliko su vremena ostali na Zemlji, nije poznato. No, to nije ni vazno. Vazno je da je postojalo nesto i pre stvaranja samog coveka, tj pre samog kraja radnog vremena, kako ti kazes. Ne mozes planetu posmatrati samo u ljudskom kontekstu, jer nismo jedini koji su je naselili.
Bez da ulazim u detalje ovog napisanog, reci cu, pa i sam opis boga u Kuranu je iskljucivo antropocentrican, zar ne!? Dobro, reci ces, nasao je modalitet kako nam se predstaviti da bi ga sto bolje razumjeli. Ali, ako cemo posteno, zasto onda ne prihvatiti i ovaj tako ocigledan vremenski kontekst da bi utvrdili neku boziju nelogicnost?

Nego, sta cemo ako ovoj vremenskoj pridodamo i onu zaboravljenu prostornu dimenziju pa se pitamo, a kako to da se sve bitno, kad je rijec o amrahamskom Bogu, dakle, onom Jedinom i Istinskom, desavalo na jednom djelicu jedne zaista sicusne planete, koja kruzi oko jedne od par milijardi zvijezda u jednoj od nekoliko milijardi drugih galaksija? Ipak, ova prostorna je mnogo veca disproporcionalnost od one vremenske!

Ali...
Towelie wrote:Na pitanje sta je trebalo Bogu nakon toliko vremena stvori coveka, a ne ranije ti niko ne moze dati precizan odgovor. Bog cini ono sto hoce.
...i to sto kazes! :D
Chagalj

#4654 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

5 0 5 wrote:
Chagalj wrote: ama crnjo kakva sizofrenija ba, evo ja nisam imao nikakve sizofrenije niti neka psihiska i fizicka probleme ali opet sam osjetio pristvu dzinna prilikom rukje, covjece pricas sa covjekom koji je prosao to, i nemoj molim mene uciti sta sam osjetio i kakavom sam ja stanju, a ako mi nevjerujes sto pisem, pa i nemoras niti cu te ubijedjivati, znaju tu dobro oni koji su pristvovali rukjama i koji su osjetili na svojoj kozi, a ti vjeruj ili nevjeruj.....
imao sam ja jednom djevojku iz indije, porijeklom. davno je to bilo. prije te veze ona je bila u indiji, kada je imala 16-17 godina. imala nekog gurua tamo. pricala mi, nesto po dzungli. goli. pokrivao je liscem, bla bla. no, ona je tamo naucila neke tehnike, necu ti sad prepricavati. ali imala je jednu, kada bi mi pritisnula prstom jednu tacku na ruci, nisam se mogao pomaci. ali su kroz mene prolazile neke struje, ne mogu ti objasniti koliko je to dobro bilo. znas ono kad pomazis cuku a on mlatara zadnjom nogom? e tako, samo milio puta bolje. eto, moradoh ti se ispovjediti. pa ti vidi sta ces sa ovom pricom. :mrgreen:
to neznam sta ti je radila ta indijka, ali mene niko nije trebao dirati da osjetim to sto sam osjetio tokom rukje, dovoljno je bilo slusati rukju da reakcije krenu.
Chagalj

#4655 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

sigh wrote:
Towelie wrote:
Sto se tice lecenja Kur'anom, hodze sebe smatraju strucnim licima.
I to sam pretpostavio :D Ali dodju li nekad u situaciju da kazu "hej ovo nije dzin", ovo je mozda psihicko oboljenje ? Ili da kazu hej mozda sam u krivu sa dijagnozom pa da preporuce posjetu nekom strucnom licu iz oblasti dusevnih bolesti ?

Interesuje li me, da li je svaki put dijagnoza "opsjednut dzinom" pa na kraju ide dobrovoljni prilog ili ima neke savjesnosti u tom pozivu borbe protiv dzina ?

I mozes li nam malo detaljnije prepricati prisustvo dzinova ? Kako to izgleda ? Imas iskustva ?

evo ja sam imao iskustvo i napisao sam juce na forumu nisi vjerovatno procitao

to mi je prvi put u zivotu da dodjem u kontakt sa paranormalnim aktivnostima, mozes misliti kako sam se osjecao kad je pocela rukja, recitacijom Kurana, tijelo se pokrece bez da mrdne prstom, drhte noge, trzaju tijela, kapci udaraju iako su zatvoreni, ruke lebde u zraku bez da koristim imalo snage da ih podigne, same se podigle, vuce te nesto nazad kao magnet, kao da nesto ispod koze se pokrece, brza strujanja ispod koze itd. za mene jedno fascinanto iskustvo , nije bolilo nista, vise onako izbezumljen sta sam dozivio, to me promijenilo da bude jos jaci vjernik, jer prije toga sam citao o dzinnima, ali to je bilo samo vjerovanje, ali ovaj put to je nesto sto je bilo stvarno i opipljivo, zamisli kako sam se kao vjernik osjecao da dozivim nesto u stvarnosti od onoga sto sam citao u Kuranu i hadisu, fascinantan osjecaj, a kako sam se tjelesno i dusevno osjecao poslije , nikad bolje, opusteno, dusa bila i nekom potpunom miru, smirenost itd

i onda kad mi dodje neki shosha ovdje i kaze, hej sta vi to vjerujete u nekakve dzinne, to je kao djeda mraz :lol: :lol: a niti je ikad prisustvovao rukjama gdje si u direktno dodiru za dzinskim svijetom. Recitacijom ti przis dzinne koji se nalaze u tijelu, i oni pocnu bjezati po tijelu i tako se pocnu javljati razne reakcije. Covjek koji blage veze nema o dzinskom svijetu mene ce da uci i kaze nema dzinna a ja na svojoj kozi ih osjetio. joj ma molim te prodji me se stari, ne gubi mi vrijeme :lol:
i jos cu nesto da kazem, Dzinni su jedina natprirodna pojava koja se moze izazvati po volji, nesto natprirodno kad ti hoces, dovoljno je da osobe koje imaju dzina ili dzinne u sebe dodju na rukju sigurno ce biti rekacije kod nekoga.

Znaci samo to sto ti recitiras orginalni Kuran na rapskom ,vidis reakciju na covjeku, shvatas da Kuran nije obicna knjiga, jer gdje to ima, koja to knjiga moze recitacijom teksta da fizicki i psihicki na tebe djeluje, da ti pomjera dijelove tijela bez tvoje volje pa cak i da se sustezes opet ce doci do trzaja ma koliko se borio protiv njih. A ovo ako vam ove naucna cuda kurana ne pomaze i niste uvjereni u nadnaravnost Kurana onda bi vam preporucio rukju pa da vidis kako Kuran djeluje na tijelo covjeka, dozivit ce te prvi put nadprirodnu pojavu koju nikad prije niste dozivjeli, nece boliti a imat ce te iskustvo zivota, koje moze da vam promjenio misljenje o Kuranu totalno, jer nije isto slusati od nekoga i osjetiti na svojoj kozi i vidjeti stvari, jer bogami kad osjetis na svojoj kozi dzinsko prisustvo onda ti niko nemoze palamudit imali ili nema dzinna, ili "ma to je djeda mraz vjerovanje ovo ono"...kad dozivis jedno takvo iskustvo na rukji i neko ti dodje samo mu mozes poslije reci hajde ziv bi , idi kupaj ribe ostavi se ti ovih tema :D
5 0 5

#4656 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

cirkus za sirotinju.
Chagalj

#4657 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

5 0 5 wrote:cirkus za sirotinju.
reci to ovoj srpkinji koja je prosla lijecenje kuranom
statixx

#4658 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

A sirotinja i potlaceni nisu nesto ni pretjerano zabrinuti ekonomskom nejednakoscu i nepravdom, niti imaju obicaj buniti se. Receno im je da ce to pitanje biti rijeseno nakon sto umru, gdje ce socioekonomski uskraceni i napaljeni, konacno uzivati u picu, hrani, rajskim ljepotama i senzibilnim zenama pod bijelim svilenim prekrivacima, a oni koji su ih pokrali ce vidjeti svoga boga. :D
harač

#4659 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

prisilno utjerivanje u islam ili smrt: na pragu genocida islamske države nad jezidima :oops:

http://america.aljazeera.com/articles/2 ... ocide.html
Chagalj

#4660 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

harač wrote:prisilno utjerivanje u islam ili smrt: na pragu genocida islamske države nad jezidima :oops:

to je sto oni propagiraju, to nije islam, nek ti je jasno, jer islam je Kuran i hadis, islam dolazi od Allaha a ne od ISILA

Allah kaze:

2:256. U vjeri nema prisiljavanja - Pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko ne vjeruje u šejtana, a vjeruje u Allaha - drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti. - A Allah sve čuje i zna.
Chagalj

#4661 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

statixx wrote:
A sirotinja i potlaceni nisu nesto ni pretjerano zabrinuti ekonomskom nejednakoscu i nepravdom, niti imaju obicaj buniti se. Receno im je da ce to pitanje biti rijeseno nakon sto umru, gdje ce socioekonomski uskraceni i napaljeni, konacno uzivati u picu, hrani, rajskim ljepotama i senzibilnim zenama pod bijelim svilenim prekrivacima, a oni koji su ih pokrali ce vidjeti svoga boga. :D
hoces li reci da je to nemoguce za Boga da uradi za vjernike, ako Bog postoji (ja vjerujem da postoji 100%) onda ce on ispuniti svoje obecanje ,da ce uvesti vjernike u Raj koji su to zasluzili, a ako ne postoji (u to nevjerujem ni 0.00001%) onda nema raja nema pakla, nistavilo smo, nikom nista onda, vjernici-nevjernici 0:0

a ako ima Boga , onda bogami vjernici-nevjernici 100:0.

Ako je Bog stvorio ovaj svijet i stvorio nas, bili smo nekad nista, a vidi nas sad u zemaljskim ljepotama, hranu, picu, sex :D i ostale blagodati zasto bi mu tesko bilo da nas opet stvori ponovo i dadne nam zivot u Raju?

ako smo nekad bili NISTA, pa poslije smrti opet budemo NISTA, zar je tesko povjerovati da nas Bog opet stvori prirodnim putem ponovo kao sto nas je stvorio prirodnim putem na zemlji (preko sexa majke i oca) samo sto ce ljudi biti prozivljen i stvoreno kao sto biljke rastu iz zemlje poslije kise, znaci jednim prirodnim procesom koji ce biti uspostavljen na sudnjem danu.
NIN

#4662 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Chagalj wrote:
hajvanu, to je zena, ljudsko bice!
Bafakkar

#4663 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

harač wrote:prisilno utjerivanje u islam ili smrt: na pragu genocida islamske države nad jezidima :oops:

http://www.theguardian.com/world/2014/s ... ng-hostage

Inace interesatno da ovo dolazi od strane selefijskih ucenjaka, koji su sami po sebi radikalci. Onda je valjda jasno sta mainstream musliman misli o 'islaskoj drzavi'...
Bafakkar

#4664 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

Vidim ovdje NIN lijepo prepricao prvu epizodu Cosmos-a :D

Primjetan je zavidan nivo fascinacije istim :thumbup:

Evo samo da se dotaknem ove rasprave vezane za vrijeme/prostor. Ne znam zbog cega toliki fokus na nase poimanje vremena i prostora. Argument da je zemlja volumenski/prostorno skoro pa nista (u pogledu na kosmos) je irelevatna. Ista stvar i za vrijeme (zadnja nanosekunda u kosmickoj godini). Nasa percepcija prostora i vremena je linerna. Ako postoji neko drugo bice (recimo dustabanov vanzemaljac) sa eksponencijonalnom percepcijom, pomenuti kritika ne stoji. Da ne pricamo o Bozijoj percepciji... Sama percepcija smjera vremena gubi smisao, a kamoli kvantifikacija...
Last edited by Bafakkar on 22/10/2014 11:50, edited 1 time in total.
sigh

#4665 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Chagalj wrote:
to mi je prvi put u zivotu da dodjem u kontakt sa paranormalnim aktivnostima, mozes misliti kako sam se osjecao kad je pocela rukja, recitacijom Kurana, tijelo se pokrece bez da mrdne prstom, drhte noge, trzaju tijela, kapci udaraju iako su zatvoreni, ruke lebde u zraku bez da koristim imalo snage da ih podigne, same se podigle, vuce te nesto nazad kao magnet, kao da nesto ispod koze se pokrece, brza strujanja ispod koze itd. za mene jedno fascinanto iskustvo , nije bolilo nista, vise onako izbezumljen sta sam dozivio, to me promijenilo da bude jos jaci vjernik, jer prije toga sam citao o dzinnima, ali to je bilo samo vjerovanje, ali ovaj put to je nesto sto je bilo stvarno i opipljivo, zamisli kako sam se kao vjernik osjecao da dozivim nesto u stvarnosti od onoga sto sam citao u Kuranu i hadisu, fascinantan osjecaj, a kako sam se tjelesno i dusevno osjecao poslije , nikad bolje, opusteno, dusa bila i nekom potpunom miru, smirenost itd

i onda kad mi dodje neki shosha ovdje i kaze, hej sta vi to vjerujete u nekakve dzinne, to je kao djeda mraz :lol: :lol: a niti je ikad prisustvovao rukjama gdje si u direktno dodiru za dzinskim svijetom. Recitacijom ti przis dzinne koji se nalaze u tijelu, i oni pocnu bjezati po tijelu i tako se pocnu javljati razne reakcije. Covjek koji blage veze nema o dzinskom svijetu mene ce da uci i kaze nema dzinna a ja na svojoj kozi ih osjetio. joj ma molim te prodji me se stari, ne gubi mi vrijeme :lol:
i jos cu nesto da kazem, Dzinni su jedina natprirodna pojava koja se moze izazvati po volji, nesto natprirodno kad ti hoces, dovoljno je da osobe koje imaju dzina ili dzinne u sebe dodju na rukju sigurno ce biti rekacije kod nekoga.

Znaci samo to sto ti recitiras orginalni Kuran na rapskom ,vidis reakciju na covjeku, shvatas da Kuran nije obicna knjiga, jer gdje to ima, koja to knjiga moze recitacijom teksta da fizicki i psihicki na tebe djeluje, da ti pomjera dijelove tijela bez tvoje volje pa cak i da se sustezes opet ce doci do trzaja ma koliko se borio protiv njih. A ovo ako vam ove naucna cuda kurana ne pomaze i niste uvjereni u nadnaravnost Kurana onda bi vam preporucio rukju pa da vidis kako Kuran djeluje na tijelo covjeka, dozivit ce te prvi put nadprirodnu pojavu koju nikad prije niste dozivjeli, nece boliti a imat ce te iskustvo zivota, koje moze da vam promjenio misljenje o Kuranu totalno, jer nije isto slusati od nekoga i osjetiti na svojoj kozi i vidjeti stvari, jer bogami kad osjetis na svojoj kozi dzinsko prisustvo onda ti niko nemoze palamudit imali ili nema dzinna, ili "ma to je djeda mraz vjerovanje ovo ono"...kad dozivis jedno takvo iskustvo na rukji i neko ti dodje samo mu mozes poslije reci hajde ziv bi , idi kupaj ribe ostavi se ti ovih tema :D
Chagalj, ne kotam sad, jel nad tobom izvrsen egzorcizam ili ti ga rukja, ili si samo prisustvovao tome ? :)
statixx

#4666 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

hoces li reci da je to nemoguce za Boga da uradi za vjernike, ako Bog postoji (ja vjerujem da postoji 100%) onda ce on ispuniti svoje obecanje ,da ce uvesti vjernike u Raj koji su to zasluzili,
Zelis reci da u sistemima gdje vladaju iskrivljene religije ljudi nisu prevareni ovim konceptima.
a ako ne postoji (u to nevjerujem ni 0.00001%) onda nema raja nema pakla, nistavilo smo, nikom nista onda, vjernici-nevjernici 0:0
To 0:0 je za malodusnike i egoiste, kao sto si ti, dok postenom covjeku, koji moze da osjeti kako zivot kljuca, sasvim je normalno boriti se za bolje sutra, ako nista zbog potomaka.
NIN

#4667 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Bafakkar wrote:Vidim ovdje NIN lijepo prepricao prvu epizodu Cosmos-a :D

Primjetan je zavidan nivo fascinacije istim
Kad je cika NIN citao Sagana i gledao njegov Kosmos, ima mnogo vremena, osim ako je vrijeme vezano i za ovaj kontekst irelevantan pojam. :D
Bafakkar wrote:Evo samo da se dotaknem ove rasprave vezane za vrijeme/prostor. Ne znam zbog cega toliki fokus na nase poimanje vremena i prostora. Argument da je zemlja volumenski/prostorno skoro pa nista (u pogledu na kosmos) je irelevatna. Ista stvar i za vrijeme (zadnja nanosekunda u kosmickoj godini). Nasa percepcija prostora i vremena je linerna. Ako postoji neko drugo bice (recimo dustabanov vanzemaljac) sa eksponencijonalnom percepcijom, pomenuti kritika ne stoji. Da ne pricamo o Bozijoj percepciji... Sama percepcija smjera vremena gubi smisao, a kamoli kvantifikacija...
Argument itekako stoji jer, za razliku od prostora, vrijeme jeste linearno!* S druge strane, pricanje o bozijoj percepciji je itekako irelevantan pojam jer da jeste onda bi imali definiciju boga. :D

Znaci, ti bi da diskvalifikujes nesto sto je toliko ocigledno da se ne mora ni dokazivati kvalifikacijom necega sto ne mozes dokazati? Zaista zanimljivo. :D
_________

* Zakoni termodinamike, Relativnost, itd.
Towelie

#4668 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Bez da ulazim u detalje ovog napisanog, reci cu, pa i sam opis boga u Kuranu je iskljucivo antropocentrican, zar ne!? Dobro, reci ces, nasao je modalitet kako nam se predstaviti da bi ga sto bolje razumjeli.
Nije antropocentrican, samo se koriste izrazi koji mogu podsetiti na antropocentricnost (Bozija ruka, potkoljenica..), ali se to sve objasnjava Njegovim svojstvom Alah ničemu nije sličan - muhalefetun-lil-havadisi, pa tako ni coveku. Samo su imena zajednicka, a to sve zarad lakeg razumevanja coveku, kao sto si i sam rekao.
Ali, ako cemo posteno, zasto onda ne prihvatiti i ovaj tako ocigledan vremenski kontekst da bi utvrdili neku boziju nelogicnost?
Ja sam vec prihvatio ovaj tvoj timeline, kao sam i napisao. Ali me zanima kako ovakav timeline iskljucuje Boga?
Nego, sta cemo ako ovoj vremenskoj pridodamo i onu zaboravljenu prostornu dimenziju pa se pitamo, a kako to da se sve bitno, kad je rijec o amrahamskom Bogu, dakle, onom Jedinom i Istinskom, desavalo na jednom djelicu jedne zaista sicusne planete, koja kruzi oko jedne od par milijardi zvijezda u jednoj od nekoliko milijardi drugih galaksija? Ipak, ova prostorna je mnogo veca disproporcionalnost od one vremenske!
Do Muhamedovog saws poslanstva prethodni poslanici su imali misije lokalnog karaktera, tj. bili su poslati samo odredjenim narodima. Sa Muhamedom se to menja, jer je on poslat celom covecanstvu i njegova je misija globalnog karaktera, o cemu svedoci i cinjenica da je Islam dosao i do Evrope, a i do ostalih kontinenata. Na pitanje otkud toliki kosmos samo za nas se moze odgovoriti da nismo sami, vec su tu i dzini koji imaju mnogo manja ogranicenja sto se tice putovanja svemirom od ljudi, a i van toga, Islam ne iskljucuje mogucnost vanzemaljskog oblika zivota negde u znanom kosmosu.

Ali, s druge strane, ovoliki prostor je izazov za coveka na napreduje, da istrazuje svemir, da proba da kolonizije druge planete, da dostigne warp pogon recimo..U svakom slucaju, mozda negde u dalekoj buducnosti i neka druga planeta postane mesto na kome zive ljudi. Ta opcija postoji svakako.
Bafakkar

#4669 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bafakkar »

NIN wrote:
Argument itekako stoji jer, za razliku od prostora, vrijeme jeste linearno!* S druge strane, pricanje o bozijoj percepciji je itekako irelevantan pojam jer da jeste onda bi imali definiciju boga. :D
Tvoj argument je bio 'Sta je Bog cekao? Zasto Zemlju i ljude nije ranije stvorio?' Sam tvoj argument je o 'nelogicnosti' stvaranja sa predpostavkom da Bog stvara. Sada se vracas na neodredjenost definicije Boga, a kritika je bila o 'Bozijem stvaranju'.

Medjutim opet kazem da 'cekanje' je stvar percepcije, ne fizickog vremena. A fizicko vrijeme je stvar referentnog sistema. Za "nekoga" ko ne stvara kosmos iz kosmosa, cekanje nema smisla, ili ne znaci isto sto za ovog vamo u kosmosu sto ceka.

Daleko od toga da diskvalifikujem prirodne zakone, diskvalifikujem validnost kritike sa postavljenom hipotezom.
Chagalj

#4670 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

sigh wrote:
Chagalj wrote:

Chagalj, ne kotam sad, jel nad tobom izvrsen egzorcizam ili ti ga rukja, ili si samo prisustvovao tome ? :)
egorcizam=rukja

i prisustvovao drugim i sebe stavio u experiment davno radi utvrdjivanja o cemu se to radi, znaci nad meni je vrsena rukja=exorcizam, da mi nebi niko mogao prodavati muda za bubrege.
Chagalj

#4671 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

NIN wrote:
Chagalj wrote:
hajvanu, to je zena, ljudsko bice!
haj svega ti sto ti to treba :-) kad sam ja nekog ovdje nazvao tako ponizavajucim nazivima?

sta to hoces da kazes sto sam rekao sprkinja umjesto zena, e pa rekao sam srpkinja sa razlogom, a to je zato sto je nemuslimanka i ako ti nemuslimanka potvrdi djelovanje lijecenja Kuranom prije se moze povjerovati nego recimo muslimanka, jer normalno je da ce covjek naginjati i pjevati hvalospjeve na racun svoje knjige, a to u ovom slucaju odbacujemo jer sta je njoj u interesuu da pjeva hvalospjeve na racun Kuranaskog lijecenja ako joj nije pomoglo.

ti kao moderator mozes raju nazivati tako pogrdnim imenima a kad bi tebe neko nazvao frcale bi glave u banovice zauvijek :-)
wickerman

#4672 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by wickerman »

Bas bi volio upoznati tog idiota koji je pustio 18-godisnjake da tome prisustvuju radi neke radoznalosti,upoznavanja ili jacanja vjere u nesto. Trebalo vas je posamarat sve.
Sa druge strane u tvojim postovima o egzorcizmu vidi se malo preuvelicavanja,tacnije receno malo laganja.
Prvo kazes da si pristvovao iz radoznalosti kao 18 godisnjak, onda kazes da se na tebi vrsio egzorcizam. U nedostatku sposobnosti uvjerenja sagovornika ti izmisljas detalje kako bi postale vjerodostojnije.
Onda kazes da je osjecaj fascinantan,da si se tjelesno i dusevno osjecao nikad bolje, opusteno, dusa bila u nekom potpunom miru, smirenost itd.
Znaci suocen si sa "pure evil" i ti fasciniran,opusten, a nisi jedsnotavno usran od straha? Sad ces ti reci kako si 100% vjernik i da te ne moze toga biti strah vec samo Allaha. Mislim logicno je to, ali u tom slucaju nemas potrebe da lazes.
broj dva

#4673 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by broj dva »

5 0 5 wrote:Ali uvijek je, ljudi daju koliko mogu. :lol: Nikad fiskalna kasa.
----
Placa li se porez na to ili je to jos jedan primjer kako religija steti drustvu ?
Ali Kemal

#4674 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

Towelie wrote:Do Muhamedovog saws poslanstva prethodni poslanici su imali misije lokalnog karaktera, tj. bili su poslati samo odredjenim narodima.
Kakvog to uopste smisla ima? Razmisli bar nekad.
Towelie wrote:Sa Muhamedom se to menja, jer je on poslat celom covecanstvu i njegova je misija globalnog karaktera, o cemu svedoci i cinjenica da je Islam dosao i do Evrope, a i do ostalih kontinenata.
Na osnovu cega to zakljucujes i da li tako misle pripadnici drugih religija. Na svakom kontinentu djeluju sve glavne religije, kako one nastale na Bliskom istoku, tako i one nastale u Aziji.
Towelie wrote:Na pitanje otkud toliki kosmos samo za nas se moze odgovoriti da nismo sami, vec su tu i dzini koji imaju mnogo manja ogranicenja sto se tice putovanja svemirom od ljudi, a i van toga, Islam ne iskljucuje mogucnost vanzemaljskog oblika zivota negde u znanom kosmosu.
To pitanje sa dzinima je cini mi se raspravljeno, nikakvih dokaza za postojanje tih bica nema, osim sto se sizofrenicari zloupotrebljavaju da se dokaze ta besmislica, umjesto da se ti ljudi lijece.
Towelie wrote:Ali, s druge strane, ovoliki prostor je izazov za coveka na napreduje, da istrazuje svemir, da proba da kolonizije druge planete, da dostigne warp pogon recimo..U svakom slucaju, mozda negde u dalekoj buducnosti i neka druga planeta postane mesto na kome zive ljudi. Ta opcija postoji svakako.
Nema sanse da tako nesto mogu da urade drustva koncipirana na islamu, serijatskom pravu, progonu kjafira i slicno.
Chagalj wrote:egorcizam=rukja

i prisustvovao drugim i sebe stavio u experiment davno radi utvrdjivanja o cemu se to radi, znaci nad meni je vrsena rukja=exorcizam, da mi nebi niko mogao prodavati muda za bubrege.
Sad je ocigledno da nas jaro podjebava, svaka cast :D
Cuj da mu niko ne prodaje muda za bubrege :lol:
Chagalj

#4675 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

wickerman wrote:Bas bi volio upoznati tog idiota koji je pustio 18-godisnjake da tome prisustvuju radi neke radoznalosti,upoznavanja ili jacanja vjere u nesto. Trebalo vas je posamarat sve.
Sa druge strane u tvojim postovima o egzorcizmu vidi se malo preuvelicavanja,tacnije receno malo laganja.
Prvo kazes da si pristvovao iz radoznalosti kao 18 godisnjak, onda kazes da se na tebi vrsio egzorcizam. U nedostatku sposobnosti uvjerenja sagovornika ti izmisljas detalje kako bi postale vjerodostojnije.
Onda kazes da je osjecaj fascinantan,da si se tjelesno i dusevno osjecao nikad bolje, opusteno, dusa bila u nekom potpunom miru, smirenost itd.
Znaci suocen si sa "pure evil" i ti fasciniran,opusten, a nisi jedsnotavno usran od straha? Sad ces ti reci kako si 100% vjernik i da te ne moze toga biti strah vec samo Allaha. Mislim logicno je to, ali u tom slucaju nemas potrebe da lazes.
znaci ja lazem a meni vjera strogo zabranjuje da lazem, strogo zabranjuje, zar mislis da cu ja tek tako radi laganja svoju vjeru da upropastim a ona mi je zivot, pa di vidi onda jeli lazem ili istinu govorim.

U nedostatku sposobnosti uvjerenja sagovornika ti izmisljas detalje kako bi postale vjerodostojnije.
nemoj bezveze pricati , znam dobro kroz sta sam prosao.

Onda kazes da je osjecaj fascinantan,da si se tjelesno i dusevno osjecao nikad bolje, opusteno, dusa bila u nekom potpunom miru, smirenost itd. Znaci suocen si sa "pure evil" i ti fasciniran,opusten, a nisi jedsnotavno usran od straha? Sad ces ti reci kako si 100% vjernik i da te ne moze toga biti strah vec samo Allaha. Mislim logicno je to, ali u tom slucaju nemas potrebe da lazes.
ta opustenost je bila kad sam zavrsio sa rukjom, a ne u toku rukje i i pocetku, u pocetku i tokom rukje sam se prepao jer neznam sta sam trebao ocekivati, prvi put ulazim u taj teren, normalno da ce me biti strah, sigurno nisam sa pjesmom i osmijehom stao na rukju. a to sto sam se osjecao super poslije to je druga stvar, to je poslije rukje taj osjecao dosao, jeli ti sad jasno?

tako nemoj da donosis zakljuce prije nego cijelu situaciju sagledas :wink:
Locked