Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
SmokingMan

#4651 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by SmokingMan »

Ne,ne.Ukratko,nije dozvoljeno korstiti instrumente koji su u islamu zabranjeni prilikom izvođenja nasheeda (kod nas su to ilahije i kaside).Apsorudno je reći da je dovozljeno izvoditi neki zavodljivi nasheed koji podstiče na bilo koji vid zabranjene radnje (bluda.npr) sa vokalima (a bez instrumenata) i smatrati ga dozvoljenim.Kod nasheeda se strogo mora voditi računa o sadržaju teksta,koji uglavnom veliča Allaha,islam,poslanika,ashabe (bez pretjerivanja i pripisivanja nečega što oni nikada nisu uradili od dobrih dijela).U globalu,ovu muziku koju danas lsušamo,a tu ubrajam i sebe,je prema islamskoj doktrini, ništa drugo doli čisti haram,a prije svega mrtvi gubitak vremena.

Za ova dva pitanja odgovore možeš pronaći u predhodnim postovima,ukratko,nema tu neke bespotrebne filozofije.Ja sam jako letergičan u pogledu socijalne komunikacije,a u zadnje vrijeme i pisanja,iako sam ovo drugo uvijek više preferirao.Prestao sam jednostavno pisati i vlastite memoare....Ako si dovoljno uporan,sam ćeš pronaći prave odgovore na ovo kao i druga pitanja.
Idemedosumom

#4652 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Muzički instrumenti su haram, devina mokraća (kao piće) je halal :-D

Evo jedna haramska :thumbup:

Boemica

#4653 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Boemica »

Idemedosumom wrote:Muzički instrumenti su haram, devina mokraća (kao piće) je halal :-D

Evo jedna haramska :thumbup:

:josipalisac:

asurbanipal

#4654 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

Boemica

#4655 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Boemica »

Pogani :lol:
Smrcak15

#4656 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
nevjerovatna stvar uzimati ovakovg tipa kao dokaz protiv islama :-) a jesi li pogedao debatu koja je bila prije nekolike sedmice izmedju njega i Hijaba, HIjab ga je pojeo, toliko da su i heretici Ridwan Husain i njegov pajdas komentarisali debatu i sazaljevali se nad Woodom jer ga je HIjab pomeo kao orkan.

debata ovdje

komentari poslije debate od ex-muslimana
MaksprotivMarksa

#4657 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by MaksprotivMarksa »

Molim prakticirajuce vjernike Islama sa doista dobrim poznavanjem historije Islama i zivota poslanika Muhameda da mi potvrde ili negiraju nesto sto sam danas cuo, a sto me zaista u isto vrijeme i zaprepastilo i odusevilo.

Dakle, da li je istina da je Muhamed pri prvoj pojavi meleka mislio da se radi o zlom duhu, a da ga je njegova zena uvjerila da se radi o dobrom ?

Zaprepastila me ova tvrdnja koju sam cuo zbog cinjenice da sam Muhamed nije bio siguran u svoju misiju, a odusevila me zbog polozaja zene u ovom predanju, a to je potpuno profeminsiticki stav, da su zene te koje imaju vise razuma od muskaraca, muskarci su svedeni na neku formu nizeg bica u odnosz na zene (zena je potrebna da urazumi cak i Poslanika).

Molim za odgovor da li je ovo istina, ako jeste u ovome se krije veliki emancipatorski potencijal Islama, kojeg do sada nisam bio svijestan.

Hvala unaprijed !
Smrcak15

#4658 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

MaksprotivMarksa wrote:Molim prakticirajuce vjernike Islama sa doista dobrim poznavanjem historije Islama i zivota poslanika Muhameda da mi potvrde ili negiraju nesto sto sam danas cuo, a sto me zaista u isto vrijeme i zaprepastilo i odusevilo.

Dakle, da li je istina da je Muhamed pri prvoj pojavi meleka mislio da se radi o zlom duhu, a da ga je njegova zena uvjerila da se radi o dobrom ?

Zaprepastila me ova tvrdnja koju sam cuo zbog cinjenice da sam Muhamed nije bio siguran u svoju misiju, a odusevila me zbog polozaja zene u ovom predanju, a to je potpuno profeminsiticki stav, da su zene te koje imaju vise razuma od muskaraca, muskarci su svedeni na neku formu nizeg bica u odnosz na zene (zena je potrebna da urazumi cak i Poslanika).

Molim za odgovor da li je ovo istina, ako jeste u ovome se krije veliki emancipatorski potencijal Islama, kojeg do sada nisam bio svijestan.

Hvala unaprijed !

Dakle, da li je istina da je Muhamed pri prvoj pojavi meleka mislio da se radi o zlom duhu,
ne
a da ga je njegova zena uvjerila da se radi o dobrom ?
da,

Kada je Melek Dzibril uhvatio Muhammeda pa ga stisnuo da mu je zlo doslo , to ga je prestravilo, pa je pobjegao kuci , drhteci legao u krevet a zena ga pokrila pokrivacem i tjesila da to sto mu se desilo dobro za njega.
MaksprotivMarksa

#4659 Re: Islam - pitanja i odgovori

Hvala na odgovoru Smrcak15, vec si mi par puta odgovarao na pitanja, cijenim to. :thumbup: :kiss:
zagortenej

#4660 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

MaksprotivMarksa wrote:Molim prakticirajuce vjernike Islama sa doista dobrim poznavanjem historije Islama i zivota poslanika Muhameda da mi potvrde ili negiraju nesto sto sam danas cuo, a sto me zaista u isto vrijeme i zaprepastilo i odusevilo.

Hvala unaprijed !
Ibn Ishaq related that the Messenger of Allah
used to have a talisman against the evil eye before the revelation descended on him. After the Qur’an
had descended on him and he was afflicted with something of the evil eye, Khadija asked him, “Shall I
send someone to you to make a talisman for you?” He replied, “No, not now.”
Irsar

#4661 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Zaprepastila me ova tvrdnja koju sam cuo zbog cinjenice da sam Muhamed nije bio siguran u svoju misiju,
Muhammed a.s. nije imao nikakvu "misiju" prije tog događaja, niti je znao šta i zašto se dešava kada se to desilo; samim time nema smisla govoriti o sigurnosti ili nesigurnosti u "misiju", kada misije nije ni bilo (još uvijek).
a odusevila me zbog polozaja zene u ovom predanju, a to je potpuno profeminsiticki stav, da su zene te koje imaju vise razuma od muskaraca, muskarci su svedeni na neku formu nizeg bica u odnosz na zene (zena je potrebna da urazumi cak i Poslanika).

Hvala unaprijed !
Ovo je pogrešno. Ne radi se o "profeminizmu" bilo koje vrste, jer niko nikada nije tvrdio da su žene posve nerazumne i bez inteligencije; to da je žena "potrebna" da urazumi čovjeka svakako nije bez osnove, ali i to je pravilo koje ima izuzetke.
MaksprotivMarksa

#4662 Re: Islam - pitanja i odgovori

Irsar wrote:

Zaprepastila me ova tvrdnja koju sam cuo zbog cinjenice da sam Muhamed nije bio siguran u svoju misiju,
Muhammed a.s. nije imao nikakvu "misiju" prije tog događaja, niti je znao šta i zašto se dešava kada se to desilo; samim time nema smisla govoriti o sigurnosti ili nesigurnosti u "misiju", kada misije nije ni bilo (još uvijek).
a odusevila me zbog polozaja zene u ovom predanju, a to je potpuno profeminsiticki stav, da su zene te koje imaju vise razuma od muskaraca, muskarci su svedeni na neku formu nizeg bica u odnosz na zene (zena je potrebna da urazumi cak i Poslanika).

Hvala unaprijed !
Ovo je pogrešno. Ne radi se o "profeminizmu" bilo koje vrste, jer niko nikada nije tvrdio da su žene posve nerazumne i bez inteligencije; to da je žena "potrebna" da urazumi čovjeka svakako nije bez osnove, ali i to je pravilo koje ima izuzetke.
Cak i danas postoji misljenja unutar islamskog sviejta da su zene nerazumne i histericne, objektivno los polozaj zene u islamskom svijetu, (svijestan sam da se radi o obicajima naroda, a da Islam ima malo veze sa tim) donedavno je takvo misljenje vladalo i u razvijenim civilizacijama zapada, ovo je ogromna stvar, ali nazalost nije do kraja tacna, tako da se ne moze koristiti u kontekstu naprednosti Islama, treba se zadrzati na cinjenici da je pojavom Poslanika polozaj zene u arapskom svijetu poboljsan, zasto se nije razvijao i unaprijedjivao kroz stoljeca koja su dolazila je drugo pitanje, a neka od rigidnih tumacenja Islama su doprinijela takvoj retrogradnoj politici spram zena.
Bloo
Globalna šefica

#4663 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Irsar wrote:
I žene su ljudi.
Mišo_Kovač

#4664 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Mišo_Kovač »

Bloo wrote:
Irsar wrote:
I žene su ljudi.
Image
Irsar

#4665 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Bloo wrote:
Irsar wrote:
I žene su ljudi.
Daj ba, kakvo je ovo cjepidlačenje? Valjda je jasno da koristim "čovjek" kao sinonim za "muškarca", a da pri tome ne tvrdim da su žene išta drugo doli također ljudi (tj. čovjek)? Pa ne moramo baš za svaku riječ izvagati hoćemo li koristiti ovaj ili onaj pojam, ako već se u svakodnevnom razgovoru koriste upravo ovi koje sam i ja upotrijebio i ako je sugovornicima jasno o čemu pričam.
Irsar

#4666 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

MaksprotivMarksa wrote:Cak i danas postoji misljenja unutar islamskog sviejta da su zene nerazumne i histericne, objektivno los polozaj zene u islamskom svijetu, (svijestan sam da se radi o obicajima naroda, a da Islam ima malo veze sa tim) donedavno je takvo misljenje vladalo i u razvijenim civilizacijama zapada, ovo je ogromna stvar, ali nazalost nije do kraja tacna, tako da se ne moze koristiti u kontekstu naprednosti Islama, treba se zadrzati na cinjenici da je pojavom Poslanika polozaj zene u arapskom svijetu poboljsan, zasto se nije razvijao i unaprijedjivao kroz stoljeca koja su dolazila je drugo pitanje, a neka od rigidnih tumacenja Islama su doprinijela takvoj retrogradnoj politici spram zena.
Žena ima svoj Bogom dati položaj u hijerarhiji Njegovih stvorenja, kao i muškarac. Taj položaj usljed okolnosti vremena ili prostora može biti poremećen, pa se ženi može dati položaj niži ili viši od onog koji je sljeduje; u oba slučaja riječ je o devijaciji koja prije ili kasnije dođe na skupu naplatu.

Isto vrijedi i za muškarca.

Muškarac i žena su stvoreni da budu komplementarni i upotpunjujući za jedno drugo, ne da budu jednaki. Islam jeste unaprijedio položaj žene sa nižeg na nivo koji je sljeduje u odnosu na tadašnje okolnosti Arabije, i tu se zaustavio kao što je i trebao; cilj nije "poboljšavati" nečiji položaj mimo normalnog. To što je danas sve devijantno i obrnuto je problem današnjeg vremena i ljudi, a ne problem Islama ili puke istine u vezi sa ovom stvari, istine koja nije samo u posjedu Islama.
Bloo
Globalna šefica

#4667 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Irsar wrote:
Bloo wrote:
Irsar wrote:
I žene su ljudi.
Daj ba, kakvo je ovo cjepidlačenje? Valjda je jasno da koristim "čovjek" kao sinonim za "muškarca", a da pri tome ne tvrdim da su žene išta drugo doli također ljudi (tj. čovjek)? Pa ne moramo baš za svaku riječ izvagati hoćemo li koristiti ovaj ili onaj pojam, ako već se u svakodnevnom razgovoru koriste upravo ovi koje sam i ja upotrijebio i ako je sugovornicima jasno o čemu pričam.
Da, ali nećeš nikada iskoristiti čovjek kao sinonim za ženu u npr. muškarac je "potreban" da urazumi čovjeka.,...
Stoga...nice try :)
Irsar

#4668 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Bloo wrote:Da, ali nećeš nikada iskoristiti čovjek kao sinonim za ženu u npr. muškarac je "potreban" da urazumi čovjeka.,...
Šta? Da, neću to učiniti... jer u jeziku kojeg koristim to nije uobičajeno. Ne vidim u čemu je problem ovdje. Mislim da i ti ne vidiš pa samo bez potrebe cjepidlačiš o nečemu što nije nikakav problem sam po sebi.
Bloo
Globalna šefica

#4669 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Irsar wrote:
Bloo wrote:Da, ali nećeš nikada iskoristiti čovjek kao sinonim za ženu u npr. muškarac je "potreban" da urazumi čovjeka.,...
Šta? Da, neću to učiniti... jer u jeziku kojeg koristim to nije uobičajeno. Ne vidim u čemu je problem ovdje. Mislim da i ti ne vidiš pa samo bez potrebe cjepidlačiš o nečemu što nije nikakav problem sam po sebi.
Kao i obično fulaš poentu. :-D
SmokingMan

#4670 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by SmokingMan »

Je li istina da je Muhammed s.a.v.s ashabe podučavao ezoteriji?
Smrcak15

#4671 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

SmokingMan wrote:Je li istina da je Muhammed s.a.v.s ashabe podučavao ezoteriji?
https://hr.wikipedia.org/wiki/Ezoterija
Ezoteričnim doktrinama i učenjima pripada širok spektar disciplina i sustava mišljenja poput alkemije, antropozofije, astrologije, kabale, misticizma, okultizma, spiritizma, teozofije, kao i drugih hermetičnih tradicija u sklopu suvremene New Age doktrine.

NE.
SmokingMan

#4672 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by SmokingMan »

Smrcak15 wrote:
SmokingMan wrote:Je li istina da je Muhammed s.a.v.s ashabe podučavao ezoteriji?
Ezoteričnim doktrinama i učenjima pripada širok spektar disciplina i sustava mišljenja poput alkemije, antropozofije, astrologije, kabale, misticizma, okultizma, spiritizma, teozofije, kao i drugih hermetičnih tradicija u sklopu suvremene New Age doktrine.

NE.
Čitam jedno "izlaganje" osobe sa FIN.a gdje sam naišao na ono o čemu sam postavio pitanje.Sam rad,manje više odobrava ovakvu pojavu u Islamu,samo što je pojam ezoterije zamjenjen drugačijom terminologijom...
HardcoreMX

#4673 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by HardcoreMX »

najlakse je krivca vlastite frustracije traziti u tudjem, u drugome..
Irsar

#4674 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Svaka religija ima "mističnije" aspekte i "prakse" unutar sebe, da zadovolji ljude kojima nije dovoljan primarno "izvanjski" vid religijskog življenja; konkretnu u Islamu imaš, na primjer, namaz - koji je taj više "izvanjski" vid obožavanja Allaha (ali ne potpuno "izvanjski", o čemu ukratko malo kasnije) - ali imaš i stvari poput zikra koji je ipak drugačiji i više "mističan".

Ta dva vida - vanjski i ezoterični - nisu sasvim razdvojeni, oni se preklapaju i dijelom prožimaju. Ipak, određene razlike postoje, ali valja napomenti - što i sam jezik ti govori - da "unutrašnji" (ezoterični) aspekt religije može opstati samo ako ga štiti "vanjski", odnosno ezoterija je samo dublje proširenje jedne te iste religije, proširenje koje se oslanja i ovisi o samoj osnovi koja je ipak za sve ljude ista i jednako nužna, a ta osnova je "obični" Islam.
arzuhal

#4675 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

NE.
Image
Post Reply