Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
harač

#4651 Re: Ateizam

Post by harač »

Smrcak15 wrote:ovo ti govori osoba koja je studirala i Bibliju i Kuran
Smrcak15 wrote:gdje se naredjiva ubijanje nevinih
ono ne zna citati/pisati ni bosanski, a nesto je kao "studiralo" :-)
zforumas

#4652 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrle pokusava reci da je proucavao a ne studirao, samo jbg pogubio se u svim jezicima koje poznaje preko translate-a.
Smrcak15

#4653 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

harač wrote:
Smrcak15 wrote:ovo ti govori osoba koja je studirala i Bibliju i Kuran
Smrcak15 wrote:gdje se naredjiva ubijanje nevinih
ono ne zna citati/pisati ni bosanski, a nesto je kao "studiralo" :-)
nek neznam pa sta. nego ne skreci sa teme, ako hoces da ucestvujes drzi se teme a okani se mog znanja bosanskog.
beni-bu-man

#4654 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

zforumas wrote:Smrle pokusava reci da je proucavao a ne studirao, samo jbg pogubio se u svim jezicima koje poznaje preko translate-a.
ja bi voilio njegovu definiciju vjere cuti :D
zforumas

#4655 Re: Ateizam

Post by zforumas »

beni-bu-man wrote:
zforumas wrote:Smrle pokusava reci da je proucavao a ne studirao, samo jbg pogubio se u svim jezicima koje poznaje preko translate-a.
Pa evo, da ga zamolimo skupa?
aurora313

#4656 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:eh Ovako znamo da ima tekstova u bibliji gdje se naredjiva ubijanje nevinih , a ako je ista knjiga hajde nam daj ajet iz Kurana gdje se kaze da se ubija nevina osoba?
Quran (2:191-193) - "And kill them wherever you find them, and turn them out from where they have turned you out. And Al-Fitnah [disbelief or unrest] is worse than killing... but if they desist, then lo! Allah is forgiving and merciful. And fight them until there is no more Fitnah [disbelief and worshipping of others along with Allah] and worship is for Allah alone. But if they cease, let there be no transgression except against Az-Zalimun (the polytheists, and wrong-doers, etc.. etc,...

Naravno, za Smrleta ovo sigurno nisu NEVINE osobe jer on ih zna da razvrsta po svom ćejfu. :D
beni-bu-man

#4657 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

zforumas wrote:
beni-bu-man wrote:
Pa evo, da ga zamolimo skupa?
kako da ga zamolimo, na koljena ili :?

salu na stranu fakat bi to volio od njega cuti
Smrcak15

#4658 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:
vjera na osnovu dokaza, znaci dokaz da bi mogli vjerovati a ne nuzno i znati.

jer mi mozemo da uocimo dokaze koje upucuju na vjerovanje postojanja BOga , recimo vidi svu tu nanomasineriju u tijelu covjeka, icovjek na osnovu toga moze da bazira svoje vjerovanje jer nije slijepo vjerovanje nego ima podlogu kakvu takvu.

slijepo vjerovanje

STo vjerujes? vjerujem zato sto mi se vjeruje, jer zelim da vjerujem, a dokaza nemam.

vjerovanje na osnovu dokaza

Sto vjerujes? vjerujemo recimo kad malo bolje pogledamo stvaranje nebesa zemlje, prirode, covjeka zivotinja, pa sve te masine u nano svijetu koje nas odrazavaju u zivotu, tesko je vjerovati da iz nista nastane sve ovo samo od sebe bez ikakvog uzroka, mora biti neki uzrok koji nema svog uzroka. i na osnovu tih stvari mi mozemo da vjerujemo, na stranu sve religije. znaci ovdje vjera se radja iz nereligijskih dokaza.

znaci iz nereligijski dokazi su samo baza da mozemo vjerovati u postojanje Kreatora, a da bi se saznalo njegove karakteristike, osobine, mora doci Preko objave od njega da on sam sebe opise, i tu islam odigrava svoju ulogu da se On sam sebe predstavi ko je On zaista.

neki dan umrije jedna osoba, i nesto kontam, evo ta osoba nije bila prije 100 Godina na zemlji a sad je vise nece biti na zemlji, nekako mi nelogicno da se osoba pojavi iz nista sto bi se reklo i opskrbljena je stvarima za zivot i samo odjednom ode sa svijeta...nekako nelogicno da nemamo Kreatora koji nam je omogucio zivot na zemlji, nego onako da se priroda poigrala sa nama onako iz suosjecanja...nelogicno zvuci zato samo to razmisljanje podstakne covjeka da mora biti Bog, nemoze ovo Ovako, sad da nema sad te ima pa te opet nema, a sve ti omoguceno na zemlji i sam odjednom nestanes, nema logike da komplxno bice kao covjek se pojavi iz nistavila gdje mu je olaksan zivot na zemlji i samo onako ode sa svijeta....

Da nista drugo, recimo evo jedan banalan primjer, prirodni lubrikant kod muska i zenska, zasto ce priroda da pokaziva suosjecanje sa muskarcima i zenama pa im olaksava sex tako sto ce luciti prirodni lubrikant prilikom predigre za laksi seks, a moglo je bit da je suho i kod muska i kod zenska, pa onako da se cesu na suho... takve stvari kad covjek uocava vidis da ti je sve na neki nacin olaksano za zivot sto upucuje da svi poslat od tog Kreatora koji je stvorio ovaj svijet.
harač

#4659 Re: Ateizam

Post by harač »

Smrcak15 wrote: Da nista drugo, recimo evo jedan banalan primjer, prirodni lubrikant kod muska i zenska, zasto ce priroda da pokaziva suosjecanje sa muskarcima i zenama pa im olaksava sex tako sto ce luciti prirodni lubrikant prilikom predigre za laksi seks, a moglo je bit da je suho i kod muska i kod zenska, pa onako da se cesu na suho... takve stvari kad covjek uocava vidis da ti je sve na neki nacin olaksano za zivot sto upucuje da svi poslat od tog Kreatora koji je stvorio ovaj svijet.
(nemam posebnog komentara, cisto da ostane sacuvano za buduca pokoljenja)
beni-bu-man

#4660 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

harač wrote:
Smrcak15 wrote: Da nista drugo, recimo evo jedan banalan primjer, prirodni lubrikant kod muska i zenska, zasto ce priroda da pokaziva suosjecanje sa muskarcima i zenama pa im olaksava sex tako sto ce luciti prirodni lubrikant prilikom predigre za laksi seks, a moglo je bit da je suho i kod muska i kod zenska, pa onako da se cesu na suho... takve stvari kad covjek uocava vidis da ti je sve na neki nacin olaksano za zivot sto upucuje da svi poslat od tog Kreatora koji je stvorio ovaj svijet.
(nemam posebnog komentara, cisto da ostane sacuvano za buduca pokoljenja)
i ja mu pokusavam dati odgovor na sto je napisao al mi jednostavno ne ide, toliku blokadu mi zadao da mi je mozak od gluposti zablokirao
zforumas

#4661 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
tesko je vjerovati da iz nista nastane sve ovo samo od sebe bez ikakvog uzroka, mora biti neki uzrok koji nema svog uzroka
Ovom izjavom si zajeb'o Sokrata, Platona, Aristotela i sve ostale poslije njih.
Smrcak15 wrote:
Da nista drugo, recimo evo jedan banalan primjer, prirodni lubrikant kod muska i zenska, zasto ce priroda da pokaziva suosjecanje sa muskarcima i zenama pa im olaksava sex tako sto ce luciti prirodni lubrikant prilikom predigre za laksi seks, a moglo je bit da je suho i kod muska i kod zenska, pa onako da se cesu na suho... takve stvari kad covjek uocava vidis da ti je sve na neki nacin olaksano za zivot sto upucuje da svi poslat od tog Kreatora koji je stvorio ovaj svijet.
A sta ce raja koja se ne vlazi, neki od nas su vidjeli malo vise "organa" pa znamo da ih ima razlicitih?
Smrcak15

#4662 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:
tesko je vjerovati da iz nista nastane sve ovo samo od sebe bez ikakvog uzroka, mora biti neki uzrok koji nema svog uzroka
Smrcak15 wrote:
A sta ce raja koja se ne vlazi, neki od nas su vidjeli malo vise "organa" pa znamo da ih ima razlicitih?
neka sam, nego de mi reci gdje zapelo, u cemu je problem. jeli problem u neprouzrokovanom Uzroku svega?
A sta ce raja koja se ne vlazi, neki od nas su vidjeli malo vise "organa" pa znamo da ih ima razlicitih
takvi odskacu od norme, mi pricamo o normi ovdje a ne o defektnim situacijama.

mozes tako doci i reci stacemo onima kojima se ne nadignu nikako....(znaci defektna situacija) pa uvati ga zavrat i opali mu samar (mislim na malog dole ne na covjeka gore) :lol: pa mozda se i dohafiza sebi
zforumas

#4663 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
neka sam, nego de mi reci gdje zapelo, u cemu je problem. jeli problem u neprouzrokovanom Uzroku svega?
A sta ce raja koja se ne vlazi, neki od nas su vidjeli malo vise "organa" pa znamo da ih ima razlicitih

mozes tako doci i reci stacemo onima kojima se ne nadignu nikako....(znaci defektna situacija) pa uvati ga zavrat i opali mu samar (mislim na malog dole ne na covjeka gore) :lol: pa mozda se i dohafiza sebi
Moj Smrle, ti svakim svojim postom samo vise dokazujes odsustvo boga. Tvoj bog je stvorio ljude kao savrsena bica da bi ipak ta savrsena bica bila defektna. Nemoj koristiti kao argument nesto o cemu znas vrlo malo ili nimalo.
Dovodis se u situaciju kao na onoj drugoj temi u raspravi sa Tepsijom, kada si mu quotao neku knjigu koju uopce nisi procitao.

I da, problem je u neprouzrokovanom uzroku uzroka :-)
Smrcak15

#4664 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:

Moj Smrle, ti svakim svojim postom samo vise dokazujes odsustvo boga. Tvoj bog je stvorio ljude kao savrsena bica da bi ipak ta savrsena bica bila defektna. Nemoj koristiti kao argument nesto o cemu znas vrlo malo ili nimalo.
Dovodis se u situaciju kao na onoj drugoj temi u raspravi sa Tepsijom, kada si mu quotao neku knjigu koju uopce nisi procitao.

I da, problem je u neprouzrokovanom uzroku uzroka :-)
Tvoj bog je stvorio ljude kao savrsena bica da bi ipak ta savrsena bica bila defektna
absolutno nije tacno ovo, niko od nas nevjeruje u ovo, niti igdje stoji u Kuranu da nas je stvorio savrsenim, cak sta vise rekao je da nas je stvorio slabima.
Nemoj koristiti kao argument nesto o cemu znas vrlo malo ili nimalo.
upravo si ti to sad uradio
tesko je ulaziti u neku dublju diskusiju sa osobom koja se odrice onoga sto mu ja prisivam.

I da, problem je u neprouzrokovanom uzroku uzroka
zasto je problem u neprouzrokovanom Uzrocniku svega, to jeste Bogu koji nema svog uzroka ali je on primodijalni Uzrok svega.

jeli problem samo zato sto mi kao njegova kreacija smo okreuzeni njegovom kreacijom i sva ta kreacija ima svog uzrocnika, vidis mravinjak znas da su mravi, vidis med znas da su pcele uzrok itd itd i ta sva njegova kreacija ne izlazi iz tih okvira, i zbog toga ti kontas kad sva kreacija ima svog uzrocnika onda mora i primodioalni Uzrocnik imati svoga uzroka.

Ali evo recimo da Bog ima svog uzrocnika on prestaje da bude Bog, on postaje kreacija, jer ima svog kreatora koji je veca sila od njega, pa se postalja pitanje i ulazimo u regresiju prijasnjih dogadjaja gdje nema kraja.

Zamisli se ti da stojimo ja i ti u redu koji je dugacak vjecno, nema kraja ni pocetka, hocemo li ikad doci do odredista ako jer vjecno dugcak red ispred nas..nikad necemo jer nema kraja redu ispred nas.

tako ako imaamo vjecnu regresiju prijasnjih dogadjaja mi nikad nebi dosli do ovdje gdje smo sad, jer nebi se stvorio univerzum.

pazi sad ovo, ti sad kontas Ovako, je nemogu da shvatim da Bog nema svog uzroka, mozak mi blokira automatski, ni tamo ni vamo....
je zatp sto smo ograniceni u svkom pogledu, sluha vida, znanja, itd je isto kao kad bi nekom pustinjskom beduinom prije 2000 Godina pricao onako uz vatru dok navecer konacite i kazes mu , znas sta jarane, u buducnosti cemo letiti na velikom gvozdju koje je veece od nasih kuca, i onako dok budemo letiti iznad oblaka na tom gvozdju(avion), mi cemo moci da vidimo nasu porodicu u kuci (kamera) dok sjede, cak cemo moci da pricamo direktno sa njima(mobil).

Sta mislis kako bi te gledao? Vjerovatno, bi kontao, ah sa kakvom ja budalaom sjedim, ti si ludji nego sto sam mislio, mora da ti je ovo sunce udarilo u glavu, mars mi sa oci da te negledam vise , idi kupaj ribe samo mi bjezi da te moje oci ne gledaju vise. :lol:
zforumas

#4665 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
absolutno nije tacno ovo, niko od nas nevjeruje u ovo, niti igdje stoji u Kuranu da nas je stvorio savrsenim, cak sta vise rekao je da nas je stvorio slabima.
“Stvoriću čovjeka od ilovače, pa kad mu savršen oblik dam i život u nj udahnem, vi mu se poklonite!”

Smrcak15 wrote: zasto je problem u neprouzrokovanom Uzrocniku svega, to jeste Bogu koji nema svog uzroka ali je on primodijalni Uzrok svega.

jeli problem samo zato sto mi kao njegova kreacija smo okreuzeni njegovom kreacijom i sva ta kreacija ima svog uzrocnika, vidis mravinjak znas da su mravi, vidis med znas da su pcele uzrok itd itd i ta sva njegova kreacija ne izlazi iz tih okvira, i zbog toga ti kontas kad sva kreacija ima svog uzrocnika onda mora i primodioalni Uzrocnik imati svoga uzroka.

Ali evo recimo da Bog ima svog uzrocnika on prestaje da bude Bog, on postaje kreacija, jer ima svog kreatora koji je veca sila od njega, pa se postalja pitanje i ulazimo u regresiju prijasnjih dogadjaja gdje nema kraja.

Zamisli se ti da stojimo ja i ti u redu koji je dugacak vjecno, nema kraja ni pocetka, hocemo li ikad doci do odredista ako jer vjecno dugcak red ispred nas..nikad necemo jer nema kraja redu ispred nas.

tako ako imaamo vjecnu regresiju prijasnjih dogadjaja mi nikad nebi dosli do ovdje gdje smo sad, jer nebi se stvorio univerzum.

pazi sad ovo, ti sad kontas Ovako, je nemogu da shvatim da Bog nema svog uzroka, mozak mi blokira automatski, ni tamo ni vamo....
je zatp sto smo ograniceni u svkom pogledu, sluha vida, znanja, itd je isto kao kad bi nekom pustinjskom beduinom prije 2000 Godina pricao onako uz vatru dok navecer konacite i kazes mu , znas sta jarane, u buducnosti cemo letiti na velikom gvozdju koje je veece od nasih kuca, i onako dok budemo letiti iznad oblaka na tom gvozdju(avion), mi cemo moci da vidimo nasu porodicu u kuci (kamera) dok sjede, cak cemo moci da pricamo direktno sa njima(mobil).

Sta mislis kako bi te gledao? Vjerovatno, bi kontao, ah sa kakvom ja budalaom sjedim, ti si ludji nego sto sam mislio, mora da ti je ovo sunce udarilo u glavu, mars mi sa oci da te negledam vise , idi kupaj ribe samo mi bjezi da te moje oci ne gledaju vise. :lol:
Da, kod mene mozak blokira a ti jednostavno kazes to je bog.
pink floydd

#4666 Re: Ateizam

Post by pink floydd »

smrle se levelup-ovo
broj dva

#4667 Re: Ateizam

Post by broj dva »

Njima je milostivi stvorio vazelin :D
Smrcak15

#4668 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:
“Stvoriću čovjeka od ilovače, pa kad mu savršen oblik dam i život u nj udahnem, vi mu se poklonite!”

Smrcak15 wrote: zasto je problem u neprouzrokovanom Uzrocniku svega, to jeste Bogu koji nema svog uzroka ali je on primodijalni Uzrok svega.

Da, kod mene mozak blokira a ti jednostavno kazes to je bog.
Korkut te prevario.

nema tu rijeci savrsen, nego

فَإِذَا سَوَّيْتُهُ وَنَفَخْتُ فِيهِ مِنْ رُوحِي فَقَعُوا لَهُ سَاجِدِينَِ
Faitha sawwaytuhu wanafakhtu feehi min roohee faqaAAoo lahu sajideena

Kad ga formiram (nacinim oblik)

Abdel Haleem : When I have shaped him and breathed from My Spirit into him, bow down before him.’
Aisha Bewley : When I have formed him and breathed My Ruh into him, fall down in prostration to him!’
Arthur John Arberry : When I have shaped him, and breathed My spirit in him, fall you down, bowing before him!'
Da, kod mene mozak blokira a ti jednostavno kazes to je bog
pa blokira kao i onom beduinom sto je slusao kod vatre, ako razumijes alegoriju.

zasto? pa zato sto smo ograniceni.

nemozes ti reci, ja nekontam, pa zato Boga nema. :-)
Dope_Man

#4669 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Ali zato je "ja ne kontam, sigurno bog neki to tako" je savrseno smislen argument. Ala se osmorismo dos si proljevao ove splacine na drugim temama, bilo je zanimljivo gledati kako te covjek tamo poderao za svaku roc koju si napisao, ali ti uporno po svom. Ono sto na prethodnoj stranici aurora napisa edi je svakako primjenjivo i na sve ostale velike vjernike ovdje koji nit obrazovanja, nit kulture, nit zdravog razuma nemaju, ali misle da su licno boga uhvatili za mu*a pa se prosipaju takozvanim znanjem.
zforumas

#4670 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrle, po tebi je bog savrsen sto ce reci sve sto on stvori treba da je savrseno. Odakle onda ti degenerativni poremecaji? Zasto se neka djeca rode sa kracim udovima, zasto se radjaju sijamski blizanci, zasto se rode djeca sa zecjom usnicom, zato se rode djeca sa viskom prstiju?

Ne mozes ni ti reci "nekontam" i automatski reci to je od boga.
Ja dosta stvari nisam kontao, pa sam uzeo knjige, procitao i skontao. Ti nemas taj luksuz, ti si osudjen samo na jednu knjigu u kojoj bas i nemas puno toga sto ce ti pomoci da skontas neke prakticne stvari koje ti mogu dobro doci u zivotu.
Primjetio sam da volis da beres gljive, zasto je bog stvorio otrovne gljive? Je li gdje u Kur'anu opisao otrovne gljive i rekao koje se ne smiju jesti?
Smrcak15

#4671 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Ali zato je "ja ne kontam, sigurno bog neki to tako" je savrseno smislen argument. Ala se osmorismo dos si proljevao ove splacine na drugim temama, bilo je zanimljivo gledati kako te covjek tamo poderao za svaku roc koju si napisao, ali ti uporno po svom. Ono sto na prethodnoj stranici aurora napisa edi je svakako primjenjivo i na sve ostale velike vjernike ovdje koji nit obrazovanja, nit kulture, nit zdravog razuma nemaju, ali misle da su licno boga uhvatili za mu*a pa se prosipaju takozvanim znanjem.
ja mislim da ti je veliki kamen sa srca pao kad sam se malo povukao sa teme, jednostavno si prodisao, jeli tako druze.... :thumbup:

pa sad opet poceo puhtati i preznojavati se kad si me ugledao...jeli tebe strah diskusije momce??
bojis li se mozda masnih pitanja?
bilo je zanimljivo gledati kako te covjek tamo poderao za svaku roc koju si napisao, ali ti uporno po svom
ma gdje poderao ba, o cemu ti to ba???
Smrcak15

#4672 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Smrle, po tebi je bog savrsen sto ce reci sve sto on stvori treba da je savrseno. Odakle onda ti degenerativni poremecaji? Zasto se neka djeca rode sa kracim udovima, zasto se radjaju sijamski blizanci, zasto se rode djeca sa zecjom usnicom, zato se rode djeca sa viskom prstiju?

Ne mozes ni ti reci "nekontam" i automatski reci to je od boga.
Ja dosta stvari nisam kontao, pa sam uzeo knjige, procitao i skontao. Ti nemas taj luksuz, ti si osudjen samo na jednu knjigu u kojoj bas i nemas puno toga sto ce ti pomoci da skontas neke prakticne stvari koje ti mogu dobro doci u zivotu.
Primjetio sam da volis da beres gljive, zasto je bog stvorio otrovne gljive? Je li gdje u Kur'anu opisao otrovne gljive i rekao koje se ne smiju jesti?
Smrle, po tebi je bog savrsen sto ce reci sve sto on stvori treba da je savrseno.
da osim ako on namjerno stvara sa defektnom iz svoje mudrosti, znaci namjerno ga cini nesavrsenim.

iz islamskih tekstova , jasno mi je da to savrsenstvo covjeka ce tek da bude u Raju a ne ovdje na zemlji, Bog nas je ovdje stvorio slabasnim, ne savrsenim.
Odakle onda ti degenerativni poremecaji? Zasto se neka djeca rode sa kracim udovima, zasto se radjaju sijamski blizanci, zasto se rode djeca sa zecjom usnicom, zato se rode djeca sa viskom prstiju?
prvi pitamo se dali mozda su degenerativni poremecaji posljedica covjekovog djeovanja, recimo trudnica jwede i pije i izlaze se mjestima gdje nebi trebala pa se rodi to sto se rodi. znaci moramo sa sigurnoscu znati kad je zbog djelovanja covjeka a kad prirodni to jeste od Boga dato bez vanskog utjecaja covjeka.

ako kazemo da nema covjek utjecaja da je jednostavno prirodno tako stvoreno, znaci nista sa strane to nije prouzorkovalo, losa hrana, izlaganje hemijskim tvarima itd

ja jedino mogu dat odgovor jeste da bude test, kako za covjeka tako i za okolinu, ali taj test je ako budes strpljiv i Bog bude zadovoljan sa tobom, zbog poremecaja dobit ces naknadu na sudnjem danu kao kompezaija ce ti biti ulazak u Raj, dok drugi ce vise znoja proliti da bi dosli do Raja , dok ovaj sa poremecajem lakse dodje do raja.

Allah kaze, kome oduzmem vid, kompezacija mu je Raj.
Primjetio sam da volis da beres gljive, zasto je bog stvorio otrovne gljive?

gljive kao gljive imaju funkciju da razgradjivaju stvari u prirodi, bez gljiva nebi sume mogle opstati.
Gljive zive u simbiozi sa drvecem u sumi, drvo daje gljivi nesto, gljiva daje drvetu hranu.
Je li gdje u Kur'anu opisao otrovne gljive i rekao koje se ne smiju jesti?
nije.
HardcoreMX

#4673 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

broj dva wrote: ---
Dakleko od toga da "siluje ateizam"
Sveo je boga na pocetak unverza. Dakle jos jedan "god of the gaps" - ne znamo sta je bilo prije big banga, ne znamo kako i zasto big bang dakle bog.
I premda argument nije nelogican ni iracionalan ne znaci da je tacan.
A i da jeste tacan, "bog" kao pocetak kozmosa je daleko od perverznog i ogavnog boga pustinjskih religija, taj bog je losa ljudska izmisljotina posljedice koje i danas placamo.
A evo sta mi you yube odma izbaci kao komentar
Dokazao u par riječi da je ateizam itekako iracionalan. Kad netko izgubi smisao tad se okreće ateizmu, slijedeći samo svoje unutrašnje porive strasti i pohlepe. Siromaštvo, stradavanja itd. su isključivo plod ljudske pohlepe, narcisoidnosti i egoizma. I sam Bog je ostavio u naredbu da se održava red na Zemlji adekvatnim mjerama za zlodjela i svaki put kada čovjek praveći nerede izadje iz uspostavljenog reda i zakona u prirodi ta ista priroda će mu uzvratiti jer je poremetio uspostavljenu ravnotežu. Po tvojoj narcisoidnoj 'logici' ne treba da postoji sud za zlodjela, svatko može da radi što hoće, ali što bi rekli u narodu ne i dokle hoće, ima Viša Sila i Sudnji dan.
zforumas

#4674 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Univerzalni odgovori: bog i test

Zar nije trebao bog upozoriti na otrovne gljive i otrovno bilje? Zar nece covjek prije umrijeti od neke otrovne gljive nego recimo jeduci svinjetinu pa cekajuci da se ta masnoca nagomila?
Smrcak15

#4675 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Univerzalni odgovori: bog i test

Zar nije trebao bog upozoriti na otrovne gljive i otrovno bilje? Zar nece covjek prije umrijeti od neke otrovne gljive nego recimo jeduci svinjetinu pa cekajuci da se ta masnoca nagomila?
nije ih upozori zato sto tamo nema plaho gljiva u tolikim kolicinama kao sto je bilo svinjskog mesa koji se masovno jeo.

uostalom traziti da Kuran bude enciklopedija hrane sta se smije a sta nesmije, ili sta je otrovno a sta nije otrovno , nema logike jer bi se otislo izvan svrhe Kurana. vecina tih zabrana i naredbi u Kuranu je posljedica pitanja Ljudi, ljudi pitaju pitanje poslanika poslanik nezna, pa dodje melek Dzibril i dostavi informacije sta se smije sta nesmije.
Post Reply