Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
megaman4

#4651 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by megaman4 »

TESLA_EDISON

Reci cu ti ja u cemu je problem.

Problem je u "novim" Sarajlijama koji nemaju nikakvih dodirnih tacaka s urbanim zivotom, kakvim su se nekada odlikovale ranije generacije.

Njima je samo cilj da se preko SDA nakace na drzavnu sisu i isisavaju je do konacne propasti, a sto je sistem unisten, to nikoga ne zanima.
mayab

#4652 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

TESLA_EDISON wrote:
supercali wrote:
TESLA_EDISON wrote:Kad kubik plina bude 10 feninga tada možeš govoriti o zabrani loženja. Do tada halal im bilo sve.
Također za automobile, kad država uvede subvencije na električna i hibridna vozila i kad mogneš novu Toyotu na hibridni pogon kupiti za 5-6 hiljada KM tad se može pričati o uvođenju euro normi. Sa ovim platama glupost je uopšte pričati o takvom nečem.
Ili drastično veće plate ili ogromne subvencije. Trećeg rješenja nema.
A da samo tehnicke stanice pocnu raditi kako treba?
Tj da ih neko provjerava
Garantujem da bi se bar 20% auta maklo sa ulice
To svakako. Kad vidim Golfa 2 bez fara i raspadnom stanju pitam se uvijek kako je mogao tehnički proći.
Najtužnije je , sto su rješenja za neke od tih problema tako jednostavna, dostupna i besplatna, i već TU, kao ova opaska za rad institucije zvane "tehnički pregled motornih vozila" , i to samo dokazuje da bandi na vlasti to ne odgovara, čisto politički, i zbog toga im sada evo odmah na početku godine "jedem malter" !!!
Better Man

#4653 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Better Man »

i Ne samo da tehnički pregledi rade svoj posao, već da nadležni donesu zabranu saobraćaja za sva motorna vozila u centru Sarajeva sa eko oznakom 1 i 2, pa i 3 ako treba. Onda rigorozna kontrola onog što se loži i to na način da se onemogući loženja guma i sličnog otpada.
So What!

#4654 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Izgradnja Južne lognitudinale - 30. 12. 2017. @ xal3n (SSC)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#4655 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Seawolf

#4656 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Seawolf »

mayab wrote:
TESLA_EDISON wrote:
supercali wrote: A da samo tehnicke stanice pocnu raditi kako treba?
Tj da ih neko provjerava
Garantujem da bi se bar 20% auta maklo sa ulice
To svakako. Kad vidim Golfa 2 bez fara i raspadnom stanju pitam se uvijek kako je mogao tehnički proći.
Najtužnije je , sto su rješenja za neke od tih problema tako jednostavna, dostupna i besplatna, i već TU, kao ova opaska za rad institucije zvane "tehnički pregled motornih vozila" , i to samo dokazuje da bandi na vlasti to ne odgovara, čisto politički, i zbog toga im sada evo odmah na početku godine "jedem malter" !!!
Kao da se tehnički pregled radi svakog jutra, prije pranja zuba.

Kakve veze ima trenutno stanje ispravnosti automobila sa stanicom tehničkog pregleda, u koju taj automobil dođe jednom godišnje.

Za kontinuiranu ispravnost vozila, odgovoran je njegov vlasnik, odnosno korisnik, a ne stanice tehničog pregleda.
supercali

#4657 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by supercali »

Cuj kakve veze ima
Pa koliko ih prodje tehnicki pregled a da nisu tehnicki ispravni?
Seawolf

#4658 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Seawolf »

supercali wrote:Cuj kakve veze ima
Ne znam. Koliko?
supercali

#4659 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by supercali »

Seawolf wrote:
Ne znam. Koliko?
Bar 20%
thekupus

#4660 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by thekupus »

supercali wrote:
Seawolf wrote:
Ne znam. Koliko?
Bar 20%
imas neke podatke, ili je to proizvoljna procjena? Ako je procjena, koju strucnu podlogu posjedujes da napravis takvu procjenu, i na osnovu cega je pravis? Ili samo lupas, pratis onu staru: "76% svih postotaka na internetu je izmisljeno"?
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#4661 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by liaar »

TESLA_EDISON wrote: Nakon toga, uvesti putarine za automobile koje ulaze u grad. Postaviti rampe na Bentbaši, Kobiljoj Glavi, Blažuju, entitetskoj granici i u Briješću.
To je već' OK, ali Briješće nije kraj grada. Tabla sa prekriženom znakom Sarajevo je nakon raskrsnice u Rajlovcu, malo prije Zabrđa, i tu treba da je kraj grada, ili negdje odmah nakon Hotela Exclusive u Rajlovcu.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#4662 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by liaar »

Prođe ih bruku, da se ne lažemo. Ima onih što uvale cvaju i prođu, ima onih što imaju jarana na tehničkom pa prođu, imaš one što zamaskiraju bruku stvari samo da ga ne pegla na tehničkom, tehnički prođe i vrati sve kako je bilo.
Umjesto da policija zaustavlja ovu raju bez jednog ispravnog svjetla, ako ništa prvi put te zaustavi, da ti pismeno upozorenje ili slično, ali da obavezno u sistem unese da si zaustavljan tad i tad i ako recimo u mjesec nisi to sredio, da te šalje na vanredni tehnički odmah na licu mjesta, pod pratnjom, da nemaš kad zamijenit.
megaman4

#4663 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by megaman4 »

liaar wrote:
TESLA_EDISON wrote: Nakon toga, uvesti putarine za automobile koje ulaze u grad. Postaviti rampe na Bentbaši, Kobiljoj Glavi, Blažuju, entitetskoj granici i u Briješću.
To je već' OK, ali Briješće nije kraj grada. Tabla sa prekriženom znakom Sarajevo je nakon raskrsnice u Rajlovcu, malo prije Zabrđa, i tu treba da je kraj grada, ili negdje odmah nakon Hotela Exclusive u Rajlovcu.
Koliko se sjecam, prije rata nije bilo tabli na kojima je pisalo Sarajevo. Ali se sjecam da je svako veliko naselje imalo tablu npr. Hadzici ili slicno.

Cak se sjecam da su prije rata bile plave table sa bijelim slovima. Takva je bila tabla kada se ulazilo u Mostar, malo poslije Sutine.

Prije Mostara su normalno stajale table Vrapcici i Potoci.
So What!

#4664 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Zgrada na trasi Južne longitudinale bit će uklonjena ove godine
Image
Objekt se izmješta radi gradnje Južne longitudinale

Stanari zgrade u Grbavičkoj ulici 62-68 u Novom Sarajevu već godinama žive sa saznanjem da će im se zgrada rušiti i izmještati kako bi se pravila nova zbog spanjanja Južne longitudinale.

Iako su određene aktivnosti u vezi s gradnjom nove zgrade trebale uveliko početi tokom 2017. godine, projekt je još na čekanju.

Stabilnost tla

No, prema riječima ministra saobraćaja KS Muje Fiše, od izmještanja ove zgrade nije se odustalo.

- U toku je izdavanje urbanističke dozvole za geološke radove ispitivanja stabilnosti tla na kojem se planira graditi zgrada. Nadamo se da će 2018. biti raspisan i tender za izbor izvođača radova i da ćemo početi graditi novi objekt. Imamo osiguran novac, skoro 7 miliona maraka - kazao je Fišo.

Stanari ove zgrade smatraju da su, zbog obećanja o rušenju zgrade, postali taoci.

Gabrijel Gerard, jedan od stanara, ističe da je nedavno morao mijenjati prozore, jer su počeli prokišnjavati te da više nije mogao čekati rušenje.

- Do sada su mogli napraviti novu, ali šta ću. Uložio sam 2.000 maraka za stolariju, sad mi je svjedeno hoće li je ruštiti - kazao je Gerard.

10 godina čekanja

Stanarka Admira Vežić istaknula je da su joj iz Kantonalnog stambenog fonda rekli da će se nova zgrada praviti na proljeće 2018.

- Obećali jesu, ali mi ne vjerujemo dok ne vidimo bagere i krov zgrade. Trebamo renovirati kupatilo i sad ne znam da li da to radim ili ne. Više od 10 godina čekamo, nadamo se da će nešto i biti - kazala je Vežić.
Dnevni Avaz
supercali

#4665 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by supercali »

thekupus wrote: imas neke podatke, ili je to proizvoljna procjena? Ako je procjena, koju strucnu podlogu posjedujes da napravis takvu procjenu, i na osnovu cega je pravis? Ili samo lupas, pratis onu staru: "76% svih postotaka na internetu je izmisljeno"?
Podatke sam pokupio i otprilike izracunao procenat na osnovu vise statistika koje su provedene od strane policije u preventivnim akcijama tipa priprema za zimu i sl
Tu sam jos iskljucio one kojima je falila oprema nego samo one kojima ne rade farovi nemaju dijelove i sl
nepass1

#4666 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

liaar wrote:
Prođe ih bruku, da se ne lažemo. Ima onih što uvale cvaju i prođu, ima onih što imaju jarana na tehničkom pa prođu, imaš one što zamaskiraju bruku stvari samo da ga ne pegla na tehničkom, tehnički prođe i vrati sve kako je bilo.
Umjesto da policija zaustavlja ovu raju bez jednog ispravnog svjetla, ako ništa prvi put te zaustavi, da ti pismeno upozorenje ili slično, ali da obavezno u sistem unese da si zaustavljan tad i tad i ako recimo u mjesec nisi to sredio, da te šalje na vanredni tehnički odmah na licu mjesta, pod pratnjom, da nemaš kad zamijenit.
meni zadnje svjetlo pregorilo, kupim sijalice dali mi pogresne, haj smotan sam oko tih stvari. i pitam na tehnickom je li problem. kaze ciko ma kakav, mogu svjetla odmah posle tehnickog pregoriti. znaci ne znam ljude, nemam stelu pustise me.
jesam ja isti dan to zamjenio sijalica marka jbt.
a koliko ljudi znam sto im majstor ili lik iz osiguravajuce kuce odvuce auto na tehnicki prodju bez problema.
elk

#4667 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by elk »

Gabrijel gerard(gabi dzi) i mujo fiso u istom clanku :mrgreen:
supercali

#4668 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by supercali »

nepass1 wrote:
liaar wrote:
meni zadnje svjetlo pregorilo, kupim sijalice dali mi pogresne, haj smotan sam oko tih stvari. i pitam na tehnickom je li problem. kaze ciko ma kakav, mogu svjetla odmah posle tehnickog pregoriti. znaci ne znam ljude, nemam stelu pustise me.
jesam ja isti dan to zamjenio sijalica marka jbt.
a koliko ljudi znam sto im majstor ili lik iz osiguravajuce kuce odvuce auto na tehnicki prodju bez problema.
Ma sijalice su najmanji problem mada tu moze kao sto gore foeumas napisa upozorenje nakon 15 dana zaustavi te opet ne radi
Ako si zamjenio sijalicu I pregorilo za 15 dana onda ti ne valjaju instalacije klinci palci znaci neispravno auto na tehnicki dok ne otklonis kvar
Ne moze se napraviti nema prolaza
Labirint

#4669 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Labirint »

elk wrote:Gabrijel gerard(gabi dzi) i mujo fiso u istom clanku :mrgreen:
:D :D :D
nepass1

#4670 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

ma ja vjerujem da bar cetvrtina auta u ks nije registrovana uopste, a gore po sokolcu romaniji nema ni pola registrovanih vozila.
VladaFBiH

#4671 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

thekupus wrote:
supercali wrote:
Seawolf wrote: Ne znam. Koliko?
Bar 20%
imas neke podatke, ili je to proizvoljna procjena? Ako je procjena, koju strucnu podlogu posjedujes da napravis takvu procjenu, i na osnovu cega je pravis? Ili samo lupas, pratis onu staru: "76% svih postotaka na internetu je izmisljeno"?
Samo po jednoj stvari koja se pregleda je neispravno/nije zadovoljilo 78.150 vozila u FBiH u protekloj godini (eko test) od cca 610.000 vozila koliko ih ima u FBiH (2016 je bilo 607.472)...
Hajvan

#4672 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

elk wrote:Gabrijel gerard(gabi dzi) i mujo fiso u istom clanku :mrgreen:

OK?
supercali

#4673 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by supercali »

VladaFBiH wrote:
thekupus wrote: imas neke podatke, ili je to proizvoljna procjena? Ako je procjena, koju strucnu podlogu posjedujes da napravis takvu procjenu, i na osnovu cega je pravis? Ili samo lupas, pratis onu staru: "76% svih postotaka na internetu je izmisljeno"?
Samo po jednoj stvari koja se pregleda je neispravno/nije zadovoljilo 78.150 vozila u FBiH u protekloj godini (eko test) od cca 610.000 vozila koliko ih ima u FBiH (2016 je bilo 607.472)...
Samo po ovoj stavci znaci nekih 12-13%
A gdje su ostake stavke
Matzan

#4674 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Matzan »

So What! wrote:Zgrada na trasi Južne longitudinale bit će uklonjena ove godine
Image
Objekt se izmješta radi gradnje Južne longitudinale

Stanari zgrade u Grbavičkoj ulici 62-68 u Novom Sarajevu već godinama žive sa saznanjem da će im se zgrada rušiti i izmještati kako bi se pravila nova zbog spanjanja Južne longitudinale.

Iako su određene aktivnosti u vezi s gradnjom nove zgrade trebale uveliko početi tokom 2017. godine, projekt je još na čekanju.

Stabilnost tla

No, prema riječima ministra saobraćaja KS Muje Fiše, od izmještanja ove zgrade nije se odustalo.

- U toku je izdavanje urbanističke dozvole za geološke radove ispitivanja stabilnosti tla na kojem se planira graditi zgrada. Nadamo se da će 2018. biti raspisan i tender za izbor izvođača radova i da ćemo početi graditi novi objekt. Imamo osiguran novac, skoro 7 miliona maraka - kazao je Fišo.

Stanari ove zgrade smatraju da su, zbog obećanja o rušenju zgrade, postali taoci.

Gabrijel Gerard, jedan od stanara, ističe da je nedavno morao mijenjati prozore, jer su počeli prokišnjavati te da više nije mogao čekati rušenje.

- Do sada su mogli napraviti novu, ali šta ću. Uložio sam 2.000 maraka za stolariju, sad mi je svjedeno hoće li je ruštiti - kazao je Gerard.

10 godina čekanja

Stanarka Admira Vežić istaknula je da su joj iz Kantonalnog stambenog fonda rekli da će se nova zgrada praviti na proljeće 2018.

- Obećali jesu, ali mi ne vjerujemo dok ne vidimo bagere i krov zgrade. Trebamo renovirati kupatilo i sad ne znam da li da to radim ili ne. Više od 10 godina čekamo, nadamo se da će nešto i biti - kazala je Vežić.
Dnevni Avaz

Ne bih ja baš toliko bio siguran, nije ova priča od juče ...
Logovan

#4675 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Nadamo se, nadamo. :lol:

I ja se nadam da ću ove godine postati milioner. :D
Post Reply