Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#46476 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by suad-sarajevo »

https://www.imdb.com/title/tt1255953/?ref_=nv_sr_1

Image

"Bokte", kakva filmčina. Jaran mi ga je preporučio prije skoro dvije godine i danas, slučajno listajući po viber chatovima, naletim kada mi je poslao imdb link sa preporukom. Inače, dobro bi bilo da ga pogledaju "oni" što su opterećeni nacionalnim sranjima i ratovima, da im malo dođe iz guzice u glavu.

Eh, da je samo više ovakvih ostvarenja.

10/10

P.S. Ima li sličnih ostvarenja sa sličnim kvalitetom i tematikom?
johnnykola

#46477 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

suad-sarajevo wrote:https://www.imdb.com/title/tt1255953/?ref_=nv_sr_1

Image

"Bokte", kakva filmčina. Jaran mi ga je preporučio prije skoro dvije godine i danas, slučajno listajući po viber chatovima, naletim kada mi je poslao imdb link sa preporukom. Inače, dobro bi bilo da ga pogledaju "oni" što su opterećeni nacionalnim sranjima i ratovima, da im malo dođe iz guzice u glavu.

10/10

Eh, otkad trubim o ovom betončiću. Na kraju režiser ovog filmića prošle godine napravi Blade Runnera 2049.

I da, imaš na temu koju si napisao večeras odličan film na HRT-u:

Image

Više o filmu na sljedećem linku.
johnnykola

#46478 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

dezurni_ucenik wrote:
tempuser wrote:
Genracija Ninja kornjaca je danas na funkcijama tipa Skake i Semira Efendica i slicnih...

Ucitelj Splinter ih odgojio kako da postanu SDA funkcioneri. :lol:. Sta se sve nece procitat ispade na kraju Splinter originalni sda-ovac. :lol:
Image

Splinterov pobočnik u problemima. :D :D :D
karanana

#46479 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by karanana »

Jesu u offtopicu ali je diskusija onako interesantna. Dusu dala za filozofiju podforum.
Naginjem na nihilovu stranu.
cassius

#46480 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by cassius »

dezurni_ucenik wrote:
tempuser wrote:
Genracija Ninja kornjaca je danas na funkcijama tipa Skake i Semira Efendica i slicnih...

Ucitelj Splinter ih odgojio kako da postanu SDA funkcioneri. :lol:. Sta se sve nece procitat ispade na kraju Splinter originalni sda-ovac. :lol:
:lol: :lol: :lol:

Kakav promasaj :D tempuser zna provjereno da su oni gledali nindza kornjace i to svaku epizodu na preSKAK :D
almir90

#46481 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by almir90 »

ExNihilo wrote:Jebe vas generacijski jaz. I gunđanje koje standardno prati matorost.

Nindže kornjače su, ipak, djecu učile pravim vrijednostima. Avanture četiri mutanta koja noću izlaze iz svojih skrovišta i zajedno štite grad od kriminala potencirale su značaj prijateljstva i saradnje. U tom smislu, osovina crtanog (prije toga stripa) nije bila značajno drugačija od Orlovi rano lete ili drugih klasičnih priča o drugarstvu.

I ne samo to. Kornjače su mutanti, javnost ih se plaši, stigmatizira ih, pa se kriju u podzemlju. Drugačije su, pa je crtani učio djecu kako je u redu biti drugačiji. To što si drugačiji ne znači da nisi hrabar. Ili dobar prijatelj.

Uz sve to, nose imena četiri velika renesansa umjetnika. I koriste parole iz klasične književnosti ("Svi za jednog, jedan za sve"). Na taj način prave svojevrstan most za djecu između crtanog i više umjetnosti. Izlažu ih tim imenima. Govore da su važna. Da je umjetnost važna.

Samim tim, ne mogu uopće da pojmim kako neko može doći i napisati da je ovaj crtani "djecu pretvarao u pakaše". Jebi ga, izađite malo iz te čahure, nije lijepo i vrijedno samo vaše djetinjstvo i ono što ga je obilježilo.

Ako tako mislite - onda se dva puta zapitajte ko je tu, ustvari, pakaš.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Kao dijete sam imao kasetu Nindža kornjači koju sam svaki dan gledao, kako mi je taj crtani ostao u lijepo sjećanju. I sa današnje distance kad se prokonta, sve stoji kako si napisao - ipak je taj crtani imao za cilj da promoviše vrijednosti.
johnnykola

#46482 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Bojim se da nije to baš tako crno-bijelo. I mindža kornjače su se uglavile u različite kontove na različite načine. Nekome u vušeglu uletio komunizam, a nekima kanalizacija i njeni tokovi i sokovi.Tako je Nihilist predvodnik gerile u Papui Novoj Gvineji, :D a gradonačelnik nam u naske retroromanskim trinidadskim Tobagoancima čestita rođenje Višne, s buketima piči za do dvadeset i osme ili devete rođene bebe u dvijetisućedevetnaestoj godinici, u Josipu Pejakoviću ima za frenda Radeta Šeširdžiju i tako to.:ppp
black

#46483 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by black »

tempuser

#46484 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by tempuser »

almir90 wrote:
ExNihilo wrote:Jebe vas generacijski jaz. I gunđanje koje standardno prati matorost.

Nindže kornjače su, ipak, djecu učile pravim vrijednostima. Avanture četiri mutanta koja noću izlaze iz svojih skrovišta i zajedno štite grad od kriminala potencirale su značaj prijateljstva i saradnje. U tom smislu, osovina crtanog (prije toga stripa) nije bila značajno drugačija od Orlovi rano lete ili drugih klasičnih priča o drugarstvu.

I ne samo to. Kornjače su mutanti, javnost ih se plaši, stigmatizira ih, pa se kriju u podzemlju. Drugačije su, pa je crtani učio djecu kako je u redu biti drugačiji. To što si drugačiji ne znači da nisi hrabar. Ili dobar prijatelj.

Uz sve to, nose imena četiri velika renesansa umjetnika. I koriste parole iz klasične književnosti ("Svi za jednog, jedan za sve"). Na taj način prave svojevrstan most za djecu između crtanog i više umjetnosti. Izlažu ih tim imenima. Govore da su važna. Da je umjetnost važna.

Samim tim, ne mogu uopće da pojmim kako neko može doći i napisati da je ovaj crtani "djecu pretvarao u pakaše". Jebi ga, izađite malo iz te čahure, nije lijepo i vrijedno samo vaše djetinjstvo i ono što ga je obilježilo.

Ako tako mislite - onda se dva puta zapitajte ko je tu, ustvari, pakaš.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Kao dijete sam imao kasetu Nindža kornjači koju sam svaki dan gledao, kako mi je taj crtani ostao u lijepo sjećanju. I sa današnje distance kad se prokonta, sve stoji kako si napisao - ipak je taj crtani imao za cilj da promoviše vrijednosti.
Sada danasnje distance kad se prokonta! A jesi li to kontao kad si gledao kao dijete?! U tome je poenta!
almir90

#46485 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by almir90 »

tempuser wrote:
Sada danasnje distance kad se prokonta! A jesi li to kontao kad si gledao kao dijete?! U tome je poenta!
Iskreno ne znam šta da ti odgovorim, definitivno nisam imao mogućnost razmišljanja i rezonovanja tada kao što mogu sada; ali mislim da je to ipak utjecalo da se usadi u lično ponašanje nešto od onoga što se bilo prezentovano u tim crtanim.
normala brate

#46486 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by normala brate »

Neko s 8,9 godina nema kapacitet da zna 20 posto stvari o kojima vi pricate.
karanana

#46487 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by karanana »

znaci ako sam gledo nindza kornjace naucio sam da je kanalizacija cool za zivjeti, da je pizza najbolja i najzdravija hrana na svijetu koja ce me uciniti jakim, da je shtakor ucitelj i da i ja trebam naci jednog takvog? ne kontam. kako se onda to moje znanje ispoljilo u mom pravom zivotu i sta je sve to ucinilo da ja budem los i na koji nacin? pa jebote, tako svaki ubogi film, igrani i crtani, mozes tumaciti i iz njega izvlaciti sta ti odgovara ili ne odgovara.
doduse jesam ucestvovo u jednom grupnjaku gdje je bilo par (2-3) muskaraca i jedna treba, ali nesto se ne sjecam da su kornjace orgijale na onoj novinarci april, ili je to u mojoj podsvjesti bilo pa sam onda reko da i ja trebam odradit grupnjak? na zalost grupnjak je bio sa losim omjerom musko/zensko. haman pederluk. mozda su i knindze pederlucile dole.
Last edited by karanana on 06/01/2019 00:23, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#46488 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by kakavdanakneiskustvu »

suad-sarajevo wrote:https://www.imdb.com/title/tt1255953/?ref_=nv_sr_1

Image

10/10

sad ga i ja odgledah,bas filmcina
medvjed23

#46489 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by medvjed23 »

almir90 wrote:
tempuser wrote:
Iskreno ne znam šta da ti odgovorim, definitivno nisam imao mogućnost razmišljanja i rezonovanja tada kao što mogu sada; ali mislim da je to ipak utjecalo da se usadi u lično ponašanje nešto od onoga što se bilo prezentovano u tim crtanim.
tako nekako i ja gledam na stvari.. u djetinjstvu neke informacije ne možeš shvatiti, ali ih svejedno možeš zapamtiti da bi im nekad kasnije dao značaj koji zaslužuju..

možda je prikladna jedna poljoprivredna alegorija.. :D kad posiješ sjeme, nećeš odmah dobiti plod, nije zemlja sposobna za to.. al kasnije možda bude kakve fajde..
tempuser

#46490 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by tempuser »

almir90 wrote:
tempuser wrote:
Posten odgovor... :thumbup: , a to je objasnjenje zasto je to cool?!
Poruka je neupitna samo je pitanje na koji nacin se treba prenijeti djeci od 8-9 god, a sa 8-9 godina si trebao kao razumjeti simboliku stakora, mutanata, kanalizacije?! To je poenta.
tempuser

#46491 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by tempuser »

medvjed23 wrote:
almir90 wrote:
tempuser wrote:
kad posiješ sjeme, nećeš odmah dobiti plod, nije zemlja sposobna za to.. al kasnije možda bude kakve fajde..
Zanjemo polako, Amar Mistric, Denis Mrnjavac, Rastoder, Sefic, Mudzelet, Ejubovic...
tempuser

#46492 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by tempuser »

cassius wrote:
:lol: :lol: :lol:

Kakav promasaj :D tempuser zna provjereno da su oni gledali nindza kornjace i to svaku epizodu na preSKAK :D
Poenta da se za stanje u drzavi ne mozemo vise vaditi na rat, Jadovana itd jer proslo 23 godine i jer sad na funkcijama imas nijdza kornjace generaciju. Efendic i Skaka su samo primjer, prvi su mu pali napamet i naravno konstatacija se odnosi na sve koji su na funkciji, a koji su u vrijeme nindza kornjaca imali 8-10 god.
normala brate

#46493 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by normala brate »

Dobro sad i idemo u offtopic, al' zar stvarno misliš da ubice iznad koje si spomenuo imaju bilo kakve dodirne tačke s crtanim?

I da su to uradili jer im je s 9 godina štakor iz kanalizacije rekao da to trebaju?
Daj ba uozbilji se. :lol:
dezurni_ucenik

#46494 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dezurni_ucenik »

normala brate wrote:Dobro sad i idemo u offtopic, al' zar stvarno misliš da ubice iznad koje si spomenuo imaju bilo kakve dodirne tačke s crtanim?

I da su to uradili jer im je s 9 godina štakor iz kanalizacije rekao da to trebaju?

Covjek nas fakat trola a mi se primili.

Ako nije to u pitanju onda je:

Image
karanana

#46495 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by karanana »

Imamo li sta o simpsonsima?
normala brate

#46496 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by normala brate »

dezurni_ucenik wrote:
normala brate wrote:Dobro sad i idemo u offtopic, al' zar stvarno misliš da ubice iznad koje si spomenuo imaju bilo kakve dodirne tačke s crtanim?

Covjek nas fakat trola a mi se primili.

Ako nije to u pitanju onda je:

Image

Ako te nešto okrene na agresivu to je ono što ti se desi u ličnom životu, škola zajebavanje i tako to dakle pišem sad o onim što izrokaju školu u Americi i to..

A ako misliš da ti je u psihi to što si gledao s 9 i ne znaš ni šta si gledao e onda.. :lol:

Ja sam napisao da jedinu pouku koju sam izvukao je nasilje iz ovih nindži i tako tih i ne samo ja nego sva djeca koja su to gledala bilo da su nindže ili ka me ha me ha, al' i to nasilje splasne baš kao i kečeri..Djeca k'o djeca.

Ti od malih nogu moraš biti mudovit da bi recimo postao " kriminalac " ili onaj sitni samo što te par odluka dijeli bukvalno od tog života i onog drugog normalnog.
Uglavnom te odluke praviš najvecim dijelom definitivno tek kad kreneš u srednju s 14,15 koliko vec..

Ovo što ranije pocne s krađom nije ništa drugo nego neimaština, a ne ono što su gledali i misle da trebaju biti. :lol:
dezurni_ucenik

#46497 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dezurni_ucenik »

karanana wrote:Imamo li sta o simpsonsima?
E o njima smo raspravljali prije mjesec dana. Na nekoj temi se provukla prica o politickoj korektnosti i kako se Apu izbacio iz serije.
tempuser

#46498 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by tempuser »

Imaju veze sa drutvom u kojem agresija frca, a ono sto gledas na TV-u je samo dio toga.
normala brate

#46499 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by normala brate »

tempuser wrote:

Imaju veze sa drutvom u kojem agresija frca, a ono sto gledas na TV-u je samo dio toga.

Dobro tvoj način razmišljanja, poštujem...
johnnykola

#46500 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

Od danas su na HBO GO aplikaciji dostupne sve epizode. Prva nije bila loša, ali je iz nje jasno da će biti tema građevinska mafija ili nešto tomu slično. Podržimo domaćeg insana, oskarovca, režisera serije Danisa Tanovića.

Image

Evo i u Uspjehu Splintera.:ppp

Image

HRT1 08.00, repriza isto danas HRT1 22.50.

Privlačnoj i imućnoj udovici Cary Scott (J. Wyman) bezuspješno se udvara postariji gospodin Harvey (C. Nagel). On joj se baš i ne sviđa no njezina odrasla djeca - sin Ned (W. Reynolds) i kći Kay (G. Talbott) - kojima je od majčinih emocija važniji društveni status udvarača, ne bi imala ništa protiv eventualne majčine udaje. Emocije njihove majke uzavru nakon što primijeti privlačnog i mlađeg vrtlara Rona Kirbyja (R. Hudson). Cary se ubrzo zaljubi u vrtlara...

Ova melodrama jedno je od najboljih ostvarenja legendarnog američko-njemačkog redatelja danskoga porijekla Douglasa Sirka (1897.-1987.). Sirk spada u najuži vrh najvećih majstora filmske melodrame: u svega 6 godina, između 1954. i 1959., potpisao je isto toliko remek-djela (Veličanstvena opsesija, Sve što nebo dopušta, Potamnjeli anđeli, Doba života i doba smrti, Zapisano na vjetru i Imitacija života), vrativši često nezasluženo prezrenom žanru njegov dignitet. Sve što nebo dopušta ogledni je primjer Sirkove redateljske estetike čija su karakteristična obilježja briljantan vizualni stil, sjajno baratanje gledateljevim emocijama, fenomenalan osjećaj za profiliranje ženskih likova, majstorski talent za pričanje u slikama i vješto prepletanje visoke i tzv. niske umjetnosti, zbog kojeg su Sirka voljeli modernistički i postmodernistički redatelji poput R. M. Fassbindera, čiji je film Angst essen Seele auf svojevrsni remake Sve što nebo dopušta. Kao i u Veličanstvenoj opsesiji, glavne su uloge odigrali oskarovka J. Wyman (Johnny Belinda) i Sirkov najomiljeniji glumac R. Hudson (Zapisano na vjetru, Dinastija).

Film se na mapi Movielanda nalazi u odličnom kvadrantu C5:

Image

Image

:ppp

HRT1 20.40 - Najveće svjetske fešte - Twins Days

Sve će vam se samo kazati u videu:

https://www.facebook.com/filmnatvu/vide ... 760333781/

Evo i tri od prethodne četiri epizode:

Film na TV-u
Last edited by johnnykola on 06/01/2019 09:34, edited 1 time in total.
Post Reply