Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Moderator: _BataZiv_0809
-
normala brate
#46451 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Al' je u pravu za matorost jer vi kao djeca baš kao i ja niste imali pojma šta je drugarstvo i sve ostalo što propagiraju, a opet u 2019 pišete kako je vaše bolje od njihovog današnjeg. 
- Haris033
#46452 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Iznenađujuće dobar film 7/10
Blake nikada ljepša
Last edited by Haris033 on 05/01/2019 14:01, edited 1 time in total.
-
tempuser
#46453 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Ma mislim slanje neke dublje socijalne poruke o drugarstvu , stigmatiziranosti, neravnopravnosti, "mosta" sa renesansnim umjetnicima itd u vidu mutanata, kanalizacije, junk fooda, nasilja djeci koja realno razumiju jedino vizelnu poruku.johnnykola wrote:
-
tempuser
#46454 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Matori vjerovatno jesmo, a za ostalo apsolutno nisi u pravu. U moje vrijeme 90% igre i zabave je otpadalo na vrijeme sa drugovima, a onih 10% za igranje na ZX Spectrumu ili Commodoreu 64 ko je imao.normala brate wrote:Al' je u pravu za matorost jer vi kao djeca baš kao i ja niste imali pojma šta je drugarstvo i sve ostalo što propagiraju, a opet u 2019 pišete kako je vaše bolje od njihovog današnjeg.
-
normala brate
#46455 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
A ti vjeruješ u onu glupu pricu da su danas djeca samo za kompjuterima?tempuser wrote:Matori vjerovatno jesmo, a za ostalo apsolutno nisi u pravu. U moje vrijeme 90% igre i zabave je otpadalo na vrijeme sa drugovima, a onih 10% za igranje na ZX Spectrumu ili Commodoreu 64 ko je imao.normala brate wrote:Al' je u pravu za matorost jer vi kao djeca baš kao i ja niste imali pojma šta je drugarstvo i sve ostalo što propagiraju, a opet u 2019 pišete kako je vaše bolje od njihovog današnjeg.
Eno ih po dvorištu svako malo vidim lopte igraju.
- ExNihilo
#46456 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Djeca razumiju više nego što misliš. To što ne mogu analitički razložiti teme protkane kroz crtani, ne znače da ne mogu prepoznati čin hrabrosti ili prijateljstva na ekranu. I prihvatiti ga kao vrijednost. Sutra će poželjeti saznati zašto se kornjače zovu tako kako se zovu, ili će poželjeti pročitati Dumasa kada saznaju odakle dolazi parola iz njihovog omiljenog crtanog.tempuser wrote:Jos samo da objasni da li je normalno da se djeci, koja naravno ne razumiju nista od tvoje socijalne analite pozitivnih vrijednosti, servira koncept kanalizacija, junk food, borilacke vjestine, nasilje i autoritet u vidu stakora.ExNihilo wrote:Jebe vas generacijski jaz. I gunđanje koje standardno prati matorost.
Nindže kornjače su, ipak, djecu učile pravim vrijednostima. Avanture četiri mutanta koja noću izlaze iz svojih skrovišta i zajedno štite grad od kriminala potencirale su značaj prijateljstva i saradnje. U tom smislu, osovina crtanog (prije toga stripa) nije bila značajno drugačija od Orlovi rano lete ili drugih klasičnih priča o drugarstvu.
I ne samo to. Kornjače su mutanti, javnost ih se plaši, stigmatizira ih, pa se kriju u podzemlju. Drugačije su, pa je crtani učio djecu kako je u redu biti drugačiji. To što si drugačiji ne znači da nisi hrabar. Ili dobar prijatelj.
Uz sve to, nose imena četiri velika renesansa umjetnika. I koriste parole iz klasične književnosti ("Svi za jednog, jedan za sve"). Na taj način prave svojevrstan most za djecu između crtanog i više umjetnosti. Izlažu ih tim imenima. Govore da su važna. Da je umjetnost važna.
Samim tim, ne mogu uopće da pojmim kako neko može doći i napisati da je ovaj crtani "djecu pretvarao u pakaše". Jebi ga, izađite malo iz te čahure, nije lijepo i vrijedno samo vaše djetinjstvo i ono što ga je obilježilo.
Ako tako mislite - onda se dva puta zapitajte ko je tu, ustvari, pakaš.
Za kanalizaciju sam već rekao. Prognane su tamo od strane društva jer su drugačije. Ali se ipak bore za to društvo. Samim tim, kanalizacija nije tu da djecu uči kako se trebaju valjati u govnima, nego da biti drugačiji ne znači kako ne možeš biti produktivan član društva.
Kao i sa kanalizacijom, fokusiraš se na površne elemente kada kažeš da je autoritet štakor. Nije bitno što je Splinter štakor. Bitno je da njegov lik nosi poruku kako treba poštovati starije i pametnije od nas. Kako nam kroz život ipak treba roditelj, mentor, ili prosto savjet, ma koliko mislili da smo pametni i hrabri.
Štaviše, to što problematiziraš Splinterov izgled i mjest habitusa kornjača, nauštrb vrijednosti koje ovi likovi emituju, ponešto govori i o tvojim vrijednostima.
Ne vidim u čemu je problem što kornjače jedu pizzu? Jedeš li ti pizzu? Šta bi trebale jest - karfiol? Pa valjda se djeca moraju najprije identificirati s tim likovima prije nego li im postanu uzor u stvarima koje su zapravo bitne. Osoba koja jede pizzu nije nužno pakaš, dok osoba koja druge sudi po tome kako izgledaju i gdje žive - jeste.
- medvjed23
#46457 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Bukvalno taman da napišem da ja kao dijete sam jedino iz mindži izvukao nasilje, ja i svi ostali.normala brate wrote:
Jos samo da objasnis da li je normalno da se djeci, koja naravno ne razumiju nista od tvoje socijalne analite pozitivnih vrijednosti, servira koncept kanalizacija, junk food, borilacke vjestine, nasilje i autoritet u vidu stakora, a to je ono vozuelno sto oni razumiju.
a nije te, recimo, štakor spliner, čak ni u najmanjoj mjeri, naučio da o karakteru ne sudiš na osnovu izgleda?
nihilo, dobar osvrt
takođe, i dežurni je iznio dobru poentu.. generacija kornjača je daleko od idealne, al teško, jako teško može biti gora od one koja je vodila rat sa najvećim zvjerstvima, uključujući i genocid..
-
normala brate
#46458 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Nije ni mene ni tebe niti bilo koga.
Djeca nemaju kapacitet da razmišljaju o tome kao što on razmišlja.
Da se razumijemo meni je štakor bio najdraži,
Da se razumijemo meni je štakor bio najdraži,
Last edited by normala brate on 05/01/2019 14:16, edited 1 time in total.
- ExNihilo
#46459 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Ja sam toliko gledao kornjače kao dijete da često kažem kako su me više odgojile kornjače, nego roditelji.normala brate wrote:Nije ni mene ni tebe niti bilo koga.
Samim tim, očigledno imaju.
-
normala brate
#46460 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Daj ba koga ti šaltaš. 
- medvjed23
#46461 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
ne znam za druge, al ja sam kao dijete imao kapacitet da, barem ugrubo, razlikujem dobro od zla i da prepoznam kako na strani dobra mogu jednako biti i blistave princeze i ružna, čupava stvorenja, sa skromnim mjestom prebivališta
-
tempuser
#46462 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Sta zelis reci, da ja nisam bio djete pa ne znam, a ti jesi pa znas?ExNihilo wrote:
Djeca razumiju više nego što misliš. To što ne mogu analitički razložiti teme protkane kroz crtani, ne znače da ne mogu prepoznati čin hrabrosti ili prijateljstva na ekranu.
Iste poruke hrabrosti i drugarstva su se mogle prenijeti na djeci razumljiviji nacin od nasilja i u humanijem ambijentu od kanalizacije, stakora, mutanata, nasilja itd...
Ako treba pronaci poruku protkanu kroz crtani tu Gustav svjetlosnim godinama ispred komercijalnog junka.
- ExNihilo
#46463 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Pa šta je tačno problem sa borilačkim vještinama, inače olimpijskim sportovima?tempuser wrote:Sta zelis reci, da ja nisam bio djete pa ne znam, a ti jesi pa znas?ExNihilo wrote:
Djeca razumiju više nego što misliš. To što ne mogu analitički razložiti teme protkane kroz crtani, ne znače da ne mogu prepoznati čin hrabrosti ili prijateljstva na ekranu.
Iste poruke hrabrosti i drugarstva su se mogle prenijeti na djeci razumljiviji nacin od nasilja i u humanijem ambijentu od kanalizacije, stakora, mutanata, nasilja itd...
Ako treba pronaci poruku protkanu kroz crtani tu Gustav svjetlosnim godinama ispred komercijalnog junka.
Kornjače nasilje apsolutno ispravno kontekstualiziraju s obzirom da Splinter stalno naglašava kako se isto koristi samo u slučaju odbrane sebe ili drugih, što kornjače i rade.
Al' meni se čini da je ovdje problem što crtani ne promovira rigidni pacifizam i vegansku ishranu.
Last edited by ExNihilo on 05/01/2019 14:35, edited 1 time in total.
-
tempuser
#46464 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
U borilackim sportovima nikakav, ali u nasilju itekakav.ExNihilo wrote:
Pa šta je tačno problem sa borilačkim vještinama, inače olimpijskim sportovima?
Kornjače nasilje apsolutno ispravno kontekstualiziraju s obzirom da Splinter stalno naglašava kako se isto koristi samo u slučaju odbrane sebe ili drugih, što Kornjače i rade.
Al' meni se čini da je ovdje problem što crtani ne promovira rigidni pacifizam i vegansku ishranu.
Nema ovdje nikakvih problema, samo jako dobra objasnjenja za da danasnje stanje.
- ExNihilo
#46465 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Ma ja, kornjače zelene, a boga mi i SDA.tempuser wrote:U borilackim sportovima nikakav, ali u nasilju itekakav.ExNihilo wrote:
Pa šta je tačno problem sa borilačkim vještinama, inače olimpijskim sportovima?
Kornjače nasilje apsolutno ispravno kontekstualiziraju s obzirom da Splinter stalno naglašava kako se isto koristi samo u slučaju odbrane sebe ili drugih, što Kornjače i rade.
Nema ovdje nikakvih problema, samo jako dobra objasnjenja za da danasnje stanje.
Coincidence? I think not.
- Haris033
#46466 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Mislim da postoji inbox za privatna raspravljanja. Ode tema u off.
Molim administratora da malo primiri ove dosadnjakoviće koji su odveli temu ka SDA i off..
Ima li ko kakav film za preporuciti?
Molim administratora da malo primiri ove dosadnjakoviće koji su odveli temu ka SDA i off..
-
tempuser
#46467 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Ja sam konkretno mislio na slucejeve tipa Denis Mrnjavac, Amar Mistric i sl gdje je nasilje ispravno konstektualizirano, ali svako se cese tamo gdje ga svrbi pa ocigledno i it.ExNihilo wrote:
Ma ja, kornjače zelene, a boga mi i SDA.
Coincidence? I think not.
- medvjed23
#46468 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
i ono što se zanemaruje: djeca neće zauvijek biti djeca.. jednom će steći koliko-toliko zrelosti i osvrnuti se na doživljaje iz djetinjstva.. ako ih ti doživljaji uče da povuku znak jednakosti između ljepote i dobrote, eto problema..
glede teme, zadnje zanimljivo što sam gledao je:

glede teme, zadnje zanimljivo što sam gledao je:
-
kakavdanakneiskustvu
#46469 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Haris033 wrote:Mislim da postoji inbox za privatna raspravljanja. Ode tema u off.
-
tempuser
#46470 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Apsolutno se slazem, evo jedan stariji film idealan sa zimska poslijepodneva, a koji je nekako pao u zaborav iako po meni ima sve sto treba da bude klasik, odlicnu pricu, vrhunsku glumacku postavu, muziku... Pored Michelle Pfeiffer od prije 34 god. sadasnje ljepotice mogu samo papirnu kesu na glavu da staveHaris033 wrote:Mislim da postoji inbox za privatna raspravljanja. Ode tema u off.

Last edited by tempuser on 05/01/2019 14:50, edited 1 time in total.
-
omar little
#46471 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
ljudi sasvim normlano raspravljaju i tangentno se drze teme, ovo sto pisu o crtanim serijama iz necije mladosti se moze primijeniti i na filmove tako da ne vidim sta je problem i zasto bi odrasla osoba ikada zazivala moderaciju zbog toga.
-
dezurni_ucenik
#46472 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Svi smo ko djeca gledali i terminatore i predatore i osme putnike i nindze kornjace i vikend kod bernija i sam u kuci. Nije niko od nas postao nasilan, nije se pretvorio u psihopatu. To sto neko kuka da to ne valja, gledao bi i ti to da si bio tada dijete. Ko sto danas govore kako djeca nista ne znaju bez tableta pa i mi bi koristili iste te tablete da ih je bilo u nasem djetinjstvu. Teza kako muzika, video igre i filmovi uticu na povecanje agresivnosti je bas smijesna i neopravdana kritika jer opet kazem nisu ni Ratko ni Radovan ni Hitler igrali, gledali i slusali pa u sta su se pretvorili. Ex Nihilio je odlicno objasnio, cetiri mutanta sakrivaju se u kanalizaciji odstranjeni od drustva ali opet se bore za pravdu u tom istu drustvu. Ako su oni nasilni, onda su Tom i Jerry prepuni agresivnih scena.
- Point.
#46473 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
speaking of ninja kornjače, koji ste vi lik bili i najviše gotivili? Ja sam bio Michellangelo. 
- Haris033
#46474 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Tema je “Gledali ste film, preporucite ga drugima”?
Kakve veze SDA i rasprave o nindza kornjacama, te crtani filmovi imaju veze s temom? Razmijenite brojeve, dopisujte se i raspravljajte privatno, a temu ostavite onima koji imaju da preporuce kakav dobar film.
Kakve veze SDA i rasprave o nindza kornjacama, te crtani filmovi imaju veze s temom? Razmijenite brojeve, dopisujte se i raspravljajte privatno, a temu ostavite onima koji imaju da preporuce kakav dobar film.
-
dezurni_ucenik
#46475 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
tempuser wrote:
Genracija Ninja kornjaca je danas na funkcijama tipa Skake i Semira Efendica i slicnih...
Ucitelj Splinter ih odgojio kako da postanu SDA funkcioneri.