SDP
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#46426 Re: SDP
ne znam.
ali
1. to se neće desiti.
2. ako izbori nisu validni to znači da ostaju isti ljudi zbog kojih se nije glasalo.
i opet pitam, šta bi se postiglo?
mogu zamisliti da se ne želi glasati ni za koga na državnom nivou, možda federalnom, ali kantonalnom... e to mi je nepojmljivo. od nekoliko stotina kandidata, ne postoji nijedan kojem bi se mogao dati glas?! pa jedan, jedan.
da jedna stranka ponudi 15 Adenauera i 15 Brandtova, opet bi bilo: ma jarane, 'na, svi su ti politiĆari isti...
ali
1. to se neće desiti.
2. ako izbori nisu validni to znači da ostaju isti ljudi zbog kojih se nije glasalo.
mogu zamisliti da se ne želi glasati ni za koga na državnom nivou, možda federalnom, ali kantonalnom... e to mi je nepojmljivo. od nekoliko stotina kandidata, ne postoji nijedan kojem bi se mogao dati glas?! pa jedan, jedan.
da jedna stranka ponudi 15 Adenauera i 15 Brandtova, opet bi bilo: ma jarane, 'na, svi su ti politiĆari isti...
-
invincible1921
#46427 Re: SDP
Da to stoji mada ovdje kad se prica uglavnom pricamo o tom drzavnom nivou ili federalnomChmoljo wrote:ne znam.
ali
1. to se neće desiti.
-
putokaz1
#46428 Re: SDP
Jednom i ja nisam nikoga zaokružio
Znači moguće je ostaviti listić prazan jer nemam koga
-Koga birati između Danka Mladića i Sonje Karadžić za člana predsjedništva BH ako sam Povratnik
-Slično i u FBIH
-Ako se na načelnika bore Mujo i Suljo koga izabrati
-Ponekad je teško naći opciju koja je najbolja
-Sve jedno da li zaokružio nekoga koji je dobio 2% ili Nikoga
-Čak nekad zaokružim a CIK proomjeni moj glas
Znači moguće je ostaviti listić prazan jer nemam koga
-Koga birati između Danka Mladića i Sonje Karadžić za člana predsjedništva BH ako sam Povratnik
-Slično i u FBIH
-Ako se na načelnika bore Mujo i Suljo koga izabrati
-Ponekad je teško naći opciju koja je najbolja
-Sve jedno da li zaokružio nekoga koji je dobio 2% ili Nikoga
-Čak nekad zaokružim a CIK proomjeni moj glas
- cyprus
#46429 Re: SDP
Bolje je i poništit listić, nego ne izać nikako... Poništen listić je zaista izraz nezadovoljstva (dakle, poslana kakva-takva poruka), a neizlazak govori samo o lijenosti i nezainteresovanosti... Pored toga, kod neizlaska se otvara mogućost da neko glasa umjesto tebe, a da ti i ne znaš...
Međutim, ne bih savjetovao ni poništavanje... Među tolikim imenima zasigurno ima neko ko zaslužuje glas... Nisi baš svi isti... Daleko od toga... Čak i da su svi šupci, sve do jednog... Opet trebaš probrat najmanjeg šupka, tj. najmanje zlo...
I ponovit ću po ko zna koji put - čak i da svi jesu isti, nisu bar u sljedećem: jedni će davat imena škola i ulica po Mustafi Busuladžiću i Mili Budaku, drugi neće... Da im je sve drugo isto, sama ova činjenica je dovoljna da mi ne padne na um da poništim listić ili ne glasam uopšte...
Međutim, ne bih savjetovao ni poništavanje... Među tolikim imenima zasigurno ima neko ko zaslužuje glas... Nisi baš svi isti... Daleko od toga... Čak i da su svi šupci, sve do jednog... Opet trebaš probrat najmanjeg šupka, tj. najmanje zlo...
I ponovit ću po ko zna koji put - čak i da svi jesu isti, nisu bar u sljedećem: jedni će davat imena škola i ulica po Mustafi Busuladžiću i Mili Budaku, drugi neće... Da im je sve drugo isto, sama ova činjenica je dovoljna da mi ne padne na um da poništim listić ili ne glasam uopšte...
- drug_profi
#46430 Re: SDP
Mislim da je najveći problem poništavanje listića od strane odbora.
Ako im se ne sviđa kako se glasalo, poniste dovoljan broj listica da pobjedi njihova opcija.
Meni je to bilo ocigledno kod izbora za clana predsjednistva kada je bio nenormalan broj nevezecih listica za clana predsjednistva, a tada je Bakir tijesno pobijedio Fahru.
Ako im se ne sviđa kako se glasalo, poniste dovoljan broj listica da pobjedi njihova opcija.
Meni je to bilo ocigledno kod izbora za clana predsjednistva kada je bio nenormalan broj nevezecih listica za clana predsjednistva, a tada je Bakir tijesno pobijedio Fahru.
-
El_comadante
#46431 Re: SDP
onda netreba glasati za stranke nego za pojedince. npr. ako Denis nebude kandidat za predsjenika nego recimo za državni parlament glasati recimo za njega. i na tim listama svi mi imamo nekoga koga cijenimo unutar neke stranke i treba za tu osobu glasati.
- drug_profi
#46432 Re: SDP
Znas kako to ide. To je istovremeno i glas za stranku.El_comadante wrote:onda netreba glasati za stranke nego za pojedince. npr. ako Denis nebude kandidat za predsjenika nego recimo za državni parlament glasati recimo za njega. i na tim listama svi mi imamo nekoga koga cijenimo unutar neke stranke i treba za tu osobu glasati.
U odboru prilikom sortiranja listica i brojanja treba samo neko da doda x na ono ime koje mora proci, npr. prvih 3-5 na listi.
Ja nemam dokaze, ali sam cuo da se tako lsitici SDA popravljaju. Uvijek stave nekog cestitog i uglednog na listu ali dole negdje 15-20 mjesto. Onda ti ljudi svojim integritetom privuku neki broj glasova, a onda se tamo dodaju konakovici, zukici, itd...
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#46433 Re: SDP
i dan danas sam ubjeđenje da je fahro tada baš pokraden. koliko me sjećanje služi oko sedamdeset hiljada nevažećih glasova je bilo, a razlik između njih oko dvadeset hiljada.drugi profil wrote:Mislim da je najveći problem poništavanje listića od strane odbora.
ali budući šta je fahro poslije izjavljivao i kako se ponaša sada kada je u vlasti, drago mi je da tada nije pobijedio.
-
putokaz1
#46434 Re: SDP
Da znamo za to,Lukavac je primjer Naknadnog dopisivanja glasova uvjek bio,nažalost SDASDP koalicija tu je djelovala,Zna se d atu tako prošli u Parlamente:Dr Mido Osmanović SBIH,Seudin Hodžić SDP,Tarik Arapčić i Suad Salibašić SDA,Čak i Skopljak to je poznato i CIKU i znaju za to,oni su to i organizovali,a u Lukavcu je Rodončić i pobjedio pa ne vjerujem da je krađe bilo za Predsjedništvo Našoj SDA je bitno dopisiti kandidatu koji ih je napustio otišao u PDAdrugi profil wrote:Mislim da je najveći problem poništavanje listića od strane odbora.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#46435 Re: SDP
to je sasvim drugi par opanaka. nedavno je Salko Zildžić mrtav hladan izjavio da je Kuko kontrolisao biračke odbore. očito niko nije našao za shodno da Zildžića pozove na informativni razgovor da podijeli svoja saznanja o činjenju krivičnog djela.drugi profil wrote:Mislim da je najveći problem poništavanje listića od strane odbora.
broj listića koji dođe na svako izborno mjesto, koliko znam, veći je od broja aktivnih birača. tako da ako se hoće dodati koji glas, uvijek se to može završiti.cyprus wrote:Bolje je i poništit listić, nego ne izać nikako... Poništen listić je zaista izraz nezadovoljstva (dakle, poslana kakva-takva poruka), a neizlazak govori samo o lijenosti i nezainteresovanosti... Pored toga, kod neizlaska se otvara mogućost da neko glasa umjesto tebe, a da ti i ne znaš..
osim toga, da bi se poslala poruka, pa i bilo kakva, taj neko je mora primiti. zar si ti, pored svih ljudi toliko naivan da vjeruješ da je nekome, ikome, bitan onaj koji poništi listić?
- kmirsad
#46436 Re: SDP
Kako bi tu prošli Čamđe i Hašim, komadant jedinice za izviđanje i osmatranje na Modracu...putokaz1 wrote:Da znamo za to,Lukavac je primjer Naknadnog dopisivanja glasova uvjek bio,nažalost SDASDP koalicija tu je djelovala,Zna se d atu tako prošli u Parlamente:Dr Mido Osmanović SBIH,Seudin Hodžić SDP,Tarik Arapčić i Suad Salibašić SDA,Čak i Skopljak to je poznato i CIKU i znaju za to,oni su to i organizovali,a u Lukavcu je Rodončić i pobjedio pa ne vjerujem da je krađe bilo za Predsjedništvo Našoj SDA je bitno dopisiti kandidatu koji ih je napustio otišao u PDAdrugi profil wrote:Mislim da je najveći problem poništavanje listića od strane odbora.
-
El_comadante
#46437 Re: SDP
ovo je tačno što si naveo i ja sam slično čuo.drugi profil wrote:Znas kako to ide. To je istovremeno i glas za stranku.El_comadante wrote:onda netreba glasati za stranke nego za pojedince. npr. ako Denis nebude kandidat za predsjenika nego recimo za državni parlament glasati recimo za njega. i na tim listama svi mi imamo nekoga koga cijenimo unutar neke stranke i treba za tu osobu glasati.
U odboru prilikom sortiranja listica i brojanja treba samo neko da doda x na ono ime koje mora proci, npr. prvih 3-5 na listi.
Ja nemam dokaze, ali sam cuo da se tako lsitici SDA popravljaju. Uvijek stave nekog cestitog i uglednog na listu ali dole negdje 15-20 mjesto. Onda ti ljudi svojim integritetom privuku neki broj glasova, a onda se tamo dodaju konakovici, zukici, itd...
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
#46438 Re: SDP
https://www.klix.ba/vijesti/bih/svi-kan ... /180330063
klixe klixe
je li ovo klix unaprijed zna ko će biti član predsjedništva iz reda bošnjaka ili samo navija da to bude zvizdić?Stranka demokratske akcije (SDA) najavila je da će tek u aprilu saopćiti ime kandidata za člana Predsjedništva BiH. Prema svim procjenama to će biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji ima najveće šanse da zamijeni Bakira Izetbegovića na mjestu člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.
klixe klixe
- kmirsad
#46439 Re: SDP
Pored Denisa Bečirovića , Zvizdić nema šanse da prođe... 
-
Inok
#46440 Re: SDP
znam samo da se u Mostarskom SDP počelo pozdravljat i nazdravljat sa selam i manet 
- Alighieri
#46441 Re: SDP
Digla se tolika hajka oko Denisa za predsjedništvo, kao da je to bitna pozicija, gdje može konkretno dijelovati. Bolje mu je 10x negdje drugo.
Žrtveno janje.
Bake ganja to svaki put kada ima pravo zbor prezimena. Kada on ode sa političke scene, zeleni postaju nova SBiH, isto kao kada je Haris otišao
Žrtveno janje.
Bake ganja to svaki put kada ima pravo zbor prezimena. Kada on ode sa političke scene, zeleni postaju nova SBiH, isto kao kada je Haris otišao
- kmirsad
#46442 Re: SDP
Alighieri wrote:Digla se tolika hajka oko Denisa za predsjedništvo, kao da je to bitna pozicija, gdje može konkretno dijelovati. Bolje mu je 10x negdje drugo.
Žrtveno janje.
Last edited by kmirsad on 30/03/2018 16:12, edited 1 time in total.
- Alighieri
#46443 Re: SDP
Bespotrebna funkcija u smislu nekog dijelovanja na terenu gdje je najvažnije. Za sve ti treba konzensus, kojeg nikad nećeš imati u najvažnijim pitanjima. Čovjeka, po meni jednog od najboljih u stranci doslovno žrtvuju, da bi pojedinci mogli imati prostor, kojeg ne zaslužuju.kmirsad wrote:Alighieri wrote:Digla se tolika hajka oko Denisa za predsjedništvo, kao da je to bitna pozicija, gdje može konkretno dijelovati. Bolje mu je 10x negdje drugo.
Žrtveno janje.
Bake ganja to svaki put kada ima pravo zbor prezimena. Kada on ode sa političke scene, zeleni postaju nova SBiH, isto kao kada je Haris otišaoOduvjek govorim da je to potpuno nebitna funkcija... inače za naš život jr prije svega važan federalni i kantonalni nivo vlasti...donekle i državni...ali ni blizu toliki...
Neki će reći, pa treba konzensus i na drugim mjestima, da, ali lakše ga je dobiti tu, nego vamo.
Nadam se da je Denis dovoljno politički zreo da ne prihvati ovo. Pravi ispit.
- malakh
#46444 Re: SDP
samo što sada sdp više forsira da denis bude kandidat, nego što to denis sam čini. njegov stav je jasan, a to je da ljevica treba imati jednog kandidata. ako komšić stvarno nema namjeru odustati od kandidature, zašto bi sada denis pristao na kandidaturu?Alighieri wrote:Digla se tolika hajka oko Denisa za predsjedništvo, kao da je to bitna pozicija, gdje može konkretno dijelovati. Bolje mu je 10x negdje drugo.
Žrtveno janje.
što se tiče sda. ko god da bude predsjednik te stranke, ona će biti jaka i uticajna. nemoj me pogrešno shvatiti, jer ne agitujem za sda, već jednostavno bosna i hercegovina je kreirana po mjeri sda, u ovom političkom sistemu, sda se najbolje snalazi i imaju veoma jaku mašineriju, a sistem je napravljen tako da se ni sizifovim poslom ne može promijeniti.
i jedina prava opozicija sda jeste sdp ili bi trebao da bude, samo što se sdp ponaša kao produžena ruka sda.
-
putokaz1
#46445 Re: SDP
Da Bezazlena funkcija ali Ako se slomi SDA može biti politički ključna
Nema ustavne ovlasti ali Političke mogu biti velike
- Alighieri
#46446 Re: SDP
Obična reklama, da se vidi "najjača" figura i predma njoj se okreću.putokaz1 wrote:Da Bezazlena funkcija ali Ako se slomi SDA može biti politički ključna
Evo ti primjer, bps, predsjendik na listi 66000 glasova, neko drugi jedva 8000, to je bit cijele priče ovdje. Reklama, evo ga na funkciji, on odlučuje, šta zna narod koji se ne bavi politikom nego svake 4 godine.
- Alighieri
#46447 Re: SDP
Željko neće odustati jer su mu ovo posljednji izdisaji političke karijere. Stranku koju je formirao je skoro pa mrtva van Sarajeva. U HNK neće skupiti 2000 glasova, neće imati jednu ruku, a imali su dvije, od čega su oba kandidata otišli u nezavisne. Čovjek je izgubio kompas i bio je najjači HDZ adut u HNK. Svako glasanje, zastupnica koja je prošla preko DF na strani Hrvatamalakh wrote:samo što sada sdp više forsira da denis bude kandidat, nego što to denis sam čini. njegov stav je jasan, a to je da ljevica treba imati jednog kandidata. ako komšić stvarno nema namjeru odustati od kandidature, zašto bi sada denis pristao na kandidaturu?Alighieri wrote:Digla se tolika hajka oko Denisa za predsjedništvo, kao da je to bitna pozicija, gdje može konkretno dijelovati. Bolje mu je 10x negdje drugo.
Žrtveno janje.
što se tiče sda. ko god da bude predsjednik te stranke, ona će biti jaka i uticajna. nemoj me pogrešno shvatiti, jer ne agitujem za sda, već jednostavno bosna i hercegovina je kreirana po mjeri sda, u ovom političkom sistemu, sda se najbolje snalazi i imaju veoma jaku mašineriju, a sistem je napravljen tako da se ni sizifovim poslom ne može promijeniti.
i jedina prava opozicija sda jeste sdp ili bi trebao da bude, samo što se sdp ponaša kao produžena ruka sda.
Sda će uvijek imati svojih 200k glasača za predsjedništvo. Sda je jedina stranka u kojoj predsjednik dobije manje glasova nego stranka. To je ta jaka infrastruktura koju su uspostavili sve ove godine, tzv. sistem.
Sdp ne može biti opozicija Sda, imali su historijsku priliku, koalirali su sa SDA i ja ima to ne zamjeram sekunde, kao ni SBB-u, jer politika takva da moraš koalirati da bi uspostavio i postigao nešto. Meni SMETA, što i SDP, a i SBB, nakon izlaska iz koalicije plaču na SDA, da im je to pogreška najveća u historiji, da nikad više neće itd, to su obični demagozi i šupljaci. Formiraš koaliciju, dobiješ svoja mjesta i na tim mjestima radi KVALITETNO, da narod prepozna rad i tako ćeš dobiti još više glasova, a ne da se cijela predizborna kampanja bazira na "oni su ovakvi, oni su gori, oni su mafijaši" i slično. Pa nije narod valjda tako mahnit pa da ne vidi šta se radi.
Jedina prava opozicija sda može biti neki ujedinjeni ljevičarsko-centralni skup stranaka. SDP neće imati 50% glasova od SDA sam, u to budi siguran. Uz to ima previše frakcija, sda ma kakva god da je, očistila je 50% svega što je ostalo od rahmetli Tihića i sada imaju potpuno kontrolu. Pa nije mala stvar zakačiti se sa Sjevernom Korejom, gdje im je centralni skup na koju dođe tek tako 15-20k ljudi iz jednog malog gradića, 100% podrška (skoro). To je klasična čistka i žrtvuju ove izvore. Ostaje pitanje kako će se drugi ponašati, a po dosadašnjem viđenom, opozicija nikad gora. Mogla bi Sda i poslije svega ostati najdominantnija stranka u BiH, ne zbog sebe, nego zbog drugih.
-
elSaik
#46449 Re: SDP
Sa SDA se ne moze raditi kvalitetno, a SDP-u je to historijska greska, ne zato sto mnogi nisu imali koristi, jer jesu, vec zato sto je to stav clanstva, potvrdjeno i izbornim rezultatima i desavanjima unutar partije.
- cyprus
#46450 Re: SDP
Broj listića jeste veći, ali je poznat tačan broj... Na kraju se mora poklapat broj listića u kutiji sa brojem ljudi koji su glasali... Višak se također popisuje, i ako ima negdje manjak listića, odbor mora objasnit kako to... Naravno, nisu ovim iscrpljene mogućnosti za malverzacijeChmoljo wrote:broj listića koji dođe na svako izborno mjesto, koliko znam, veći je od broja aktivnih birača. tako da ako se hoće dodati koji glas, uvijek se to može završiti.cyprus wrote:Bolje je i poništit listić, nego ne izać nikako... Poništen listić je zaista izraz nezadovoljstva (dakle, poslana kakva-takva poruka), a neizlazak govori samo o lijenosti i nezainteresovanosti... Pored toga, kod neizlaska se otvara mogućost da neko glasa umjesto tebe, a da ti i ne znaš..
osim toga, da bi se poslala poruka, pa i bilo kakva, taj neko je mora primiti. zar si ti, pored svih ljudi toliko naivan da vjeruješ da je nekome, ikome, bitan onaj koji poništi listić?koja će se to stranka boriti za takvog glasača?
A što se tiče poruke koja se šalje, jbga, neću da sad ispadne da zagovaram poništavanje listića