vaučer wrote: ↑24/05/2022 16:11
Btw jež govorio sam o paradi koja je bila na razini treće lige a ne prvaka Engleske. Finale parade pred onom pozornicom, 10-20k maksimalno ljudi. Valjda im je dodijalo pa ostanu kući jer se očekuje kao minimum da budu prvaci. S obzirom da navijam za Liverpool to je naravno ‘kiselo grožđe’, ali meni je fascinantno posmatrati kako su ustvari ostali u raskoraku između onog što danas ostvaruju i onog što su bili - viši midtable klub. Jedno je fasada i lažirani sponzorski ugovori, ali izda ih realnost na terenu.
Ja sam odgovarao tebi i BHF Manijaku, on je konkretno spomenuo posjetu na stadionu. A s tobom sam u ranijim postovima vodio raspravu u posjeti, tj. navodnom napumpavanju brojeva o istoj.
Evo postavio sam ti brojeve od prije 20 godina, znaci kad su bili samo osrednji klub na tabeli, i tada su imali nesrazmjerno veliku posjetu, s obzirom na kvalitet tima i njihove historijske uspjehe.
Zamisli klub sa sammo dvije sampionske titule, koji je godinama tavorio u nizim rangovima, tek se par godina prije vratili u EPL, ima posjetu u ligi vecu nego veliki Liverpool.

I svaku godinu od tada su bili medju najposjecenijim stadionima u ligi, u sustini bez znacajne razlike prije i poslije 2008-e.
Nema sumnje da jos mnogo pure trebaju jesti, i biti uspjesni jos bar jednu deceniju da bi uopste dosli u neki klub velikih (i osvojiti UCL napokon), i vjerovatno onda jos jednu deceniju da bi se mogli uopste porediti sa Liverpoolom i Unitedom.
Ali na dobrom su putu. Naravno to ovisi i od putanje konkurenata.
Prica o malom Manchesteru, plastici, itd, ne moze vjecno trajati. Dodju nove generacije, zaborave, ne znaju.
Recimo ovako, do 1993-e, Manchester United je imao samo 7 titula, dok je Liveprool imao 18, Arsenal 10, Everton 9, Aston Villa 7. Doduse, United je imao titul prvaka Evrope iz 60-ih, ali imala je i Villa.
Danas, Manchester United je nekima haman najveci klub koji je ikad postojao, a za Everton i Aston Villa mozda nisu ni culi.
Chelsea je nekima veliki klub, mada su do Abramovica bili nivo Manchester Citija.
Tako za 10, 20 godina, vremena se mijenjaju, a neki narativi postanu isprazni.