Za razliku od ostatka BiH, SDP je u Tuzli i na TK i jak i često vlast, a u nekim gradovima i opštinama dugogodišnja vlast.Kikibombona wrote: ↑16/08/2020 10:23Dakle, ocito je da se Nermin Niksic nista ne pita u SDP-u. Pozvao je lokalnu organizaciju da se sastanu sa NS, a oni su ga odjebali.Leverage wrote: ↑16/08/2020 09:52 Zašto je tuzlanski SDP (dakle Imamović i Ilić) odbio da razgovara sa NS tamo je jedna priča, ali ovo samo govori o tome da Nermin Nikšić nema autoritet da odlučuje u ime svih u SDP-u, kako je to slučaj sa predsjednicima drugih stranaka. A ne može ga ni imati kad nema narodni legitimitet, nema nikakvu bazu, nema ništa.
Besmisleno je uopšte pitati Nikšića zašto se nešto dešava ili ne dešava u SDP-u u Tuzli ili na TK. Adrese za takva pitanja su Imamović, Ilić, Hadžić, Hasić, Helić, Dervišagić, dakle ljudi sa izbornim legitimitetom.
...
Ja fakat ne znam koji je qrac sa Tuzlom. Dobar dio SDP TK na celu da Bijedicem je presao u SDA, a vidimo da prelasci time nisu okončani nakon posljednjeg transfera 50 mladih SDP-eovaca direktno u SDA.
Covjek bi rekao da se SDP ocistio skarta. Ko su ovi sto su ostali? Ljudi uopste ne zele pregovarati, BH blok za njih ocigledno ne postoji. Zanima ih iskljucivo lokalna vlast, a niposto formiranje sire koalicije koja ce rusiti SDA sa vlasti.
U Sarajevu je NS narasla toliko da je imala i može računati na više glasova od SDP-a. SDP u Sarajevu prihvatio je ovu realnost i dopustio NS-u i NiP-u da diktiraju uslove u najvećoj mjeri.
Na području TK stvari ni izbliza ne stoje tako pa ni dogovor ne može biti takav da NS diktira uslove, nego je logično da SDP diktira uslove.
Zašto SDP nije pozvao NS i možda i neke druge da se pravi široka koalicija? Čelni ljudi SDP-a u TK ne žele da te alternativne stranke ojačaju, ne žele da im ustupe vlastito biračko tijelo zarad višeg cilja nego idu na to da je SDP sam alternativa SDA-u i satelitima, eventualno koaliranje dolazi u obzir tek nakon izbora, a ako usput ostave NS i ostale potencijalne partnere na marginama - tim bolje.
Vodeći ljudi SDP-a TK su možda raskrstili s tim da koaliranje sa SDA ne dolazi u obzir, ali oni definitivno ne žele da vlast dijele sa nekim drugim ako baš ne moraju. Isti problem nastat će i za dvije godine i ako opozicione stranke pobijede mogu se očekivati megalomanski zahtjevi istih ovih ljudi, najbitnije pozicije i najviše pozicija na svim nivoima.
Njih zanima lokalna vlast ali se njom nisu zadovoljili, žele oni puno više ali ne žele to dijeliti ni sa kim pa ni sa Kojovićem.
Eto, o tome se radi. Ne pitaj me džaba da li mislim da to tako treba, znaš odgovor.