Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Moderator: Benq
-
NecuVise
#46351 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Za single player igre će više koristi imati od 27 inča i 1440p nego od 144 Hz. 144Hz za mene ili ko ce igrati mp ili ko sklapa najskuplju konfiguraciju.
- Tito_i_Partija
#46352 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Da mene iskreno pitaš, ako nije ništa pokvareno, nisam siguran da li bi išta mijenj'o na tvom mjestu. Nema mi puno smisla mijenjat' npr. ploču i RAM, a ne dirat' grafičku. Nećeš vidit' neku ogromnu razliku u performansi, po mom mišljenju, barem ne za onoliko koliko para ćeš potrošit'. Mislim da je najbolje po mogućnosti promijenit' sve odjednom, nego da iz godine u godinu vadiš jedan dio i stavljaš drugi. Nisi nikad miran jbg.Chmoljo wrote: ↑12/12/2023 21:46 ovako raja, ima druga tema, ali tamo bih moro pisati za šta mi treba PC, vama ne moram
dakle, razmišljam da se upustim u proces renoviranja PCameđutim, odavno sam ispao iz svih tokova pa me malo uputite da ne lutam previše.
htio sam mijenjati samo ono što moram, a sve što ne moram, neka se haba dokle može. imam SDD imam HDD. neka ih, rade. imam aftermarket cooler.
dakle, nesumnjivo da ide novi procesor, ploča, ram.
imam li uopšte potrebe mijenjati kučište koje je thermaltake T3
kakvi su zahtjevi što se tiče napojne? kod mene je Seasonic 520 Bronze.
grafičku još nemam namjeru mijenjati i ona će ići zadnja a u pitanju je fatboy xfx rx590 od 8GB.
prije svega moram kupiti i monitor, ne treba mi ništa više od full hd dakle, 1080 samo nisam siguran da li uzeti od 144Hz.
ne pitajte me za budžet, namjeravam skuckavati polako, pa gdje završim, a i trebaju mi ulazne informacije da bih znao gdje sam.
Ono što bi ti savjetov'o je da štediš tu i tamo koliko možeš i uzimaš pojedine komponente na sniženjima. Al' prvo moraš sebe upitat' šta ti je cilj. Cyberpunk na high settingu? Il' igranje onoga što već imaš bez obzira na budućnost? Po tome onda riktaš šta ćeš uzet'.
Pcpartpicker.com je odlična stranica da provjeriš kompatibilitet komponenata, i da tu usput složiš build koji bi ti bio po mjeri, pa da ovde linkaš i onda pitaš za savjet.
A usput onako, šta bi sa GeforceNow? Haman si odust'o.
-
Nierika
- ferratilis
#46354 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
@Chmoljo
Ovo je ono sto bi ja uzeo da sam na tvom mjestu. Kao prvo, ta napojna ti nije dovoljna, treba minimalno 650w, 750w ako zelis future proofing. Naravno, Seasonic gold i potpuno modularna je najbolji izbor. Ovo je solidan izbor, 225KM.
https://mickey84.olx.ba/artikal/45434962#
Za CPU, ili 5600 ili 5700x, pitanje je da li zelis 6 core ili 8 core. Ja sam skoro uzeo 5700x i preporodio se. 5600 bit isto trebao biti dovoljan za tvoje potrebe. Ali ako volis simulatore, pogotovo nesto kao Cities Skylines, 5700x ce ti dati bolje iskustvo igranja.
https://mickey84.olx.ba/artikal/51530092#
https://mickey84.olx.ba/artikal/51405189#
Maticna, ima dosta solidnih B550 maticnih, ali ja preferiram Tomahawk jer i sam koristim, i ima dosta ulaza i dva nvme slota, dobra za upgrade u buducnosti. Mada, ako zelis nvme ssd, kupi sad dok je jeftino, sljedece godine to dobro poskupljuje.
Kod Mikija nema Tomahawk, ali evo ima GIGAdoo
https://olx.ba/artikal/57329986#
RAM. Ja bi isao na 32gb ddr4, mislim da bi ti 3200mhz bilo dovoljno. 170KM kit.
https://mickey84.olx.ba/artikal/48267499#
Monitor. Nemoj pustit da te levati nagovore da ne uzmes 144hz ili cak 165hz. Ako vec ostajes na 1080p, imaces solidne performanse, a i ako nemas, svejedno ti je jer imas VRR ili mozes zakljucati fps. A koristenje racunara ce ti biti toliko fluidnije da ces se pitati sta si koristio cijeli zivot. Itekako vrijedi. Znaci vec sam preporucio, AOC 24G2U 144hz ili malo noviji model istog, 24G2SP koji ima 165hz panel. Kod Mikija ima samo polovan 24G2U iz nekog razloga, ali moze se pronaci kod drugih prodavaca lako.
Sto se tice 1440p, to jeste sweet spot, ali ti automatski dize cijenu cijelog builda, i moraces radit upgrade ranije. Ako su ti finansije bitne, ostani na 1080p.
Na kraju graficka. MIslim da bi ti ovo dobro doslo, nije preko 1000, a moci ces je koristiti neko vrijeme bez brige.
https://mickey84.olx.ba/artikal/47603972#
Toliko od mene. Koristi to kao okvir i pravi izmjene po potrebi.
Ovo je ono sto bi ja uzeo da sam na tvom mjestu. Kao prvo, ta napojna ti nije dovoljna, treba minimalno 650w, 750w ako zelis future proofing. Naravno, Seasonic gold i potpuno modularna je najbolji izbor. Ovo je solidan izbor, 225KM.
https://mickey84.olx.ba/artikal/45434962#
Za CPU, ili 5600 ili 5700x, pitanje je da li zelis 6 core ili 8 core. Ja sam skoro uzeo 5700x i preporodio se. 5600 bit isto trebao biti dovoljan za tvoje potrebe. Ali ako volis simulatore, pogotovo nesto kao Cities Skylines, 5700x ce ti dati bolje iskustvo igranja.
https://mickey84.olx.ba/artikal/51530092#
https://mickey84.olx.ba/artikal/51405189#
Maticna, ima dosta solidnih B550 maticnih, ali ja preferiram Tomahawk jer i sam koristim, i ima dosta ulaza i dva nvme slota, dobra za upgrade u buducnosti. Mada, ako zelis nvme ssd, kupi sad dok je jeftino, sljedece godine to dobro poskupljuje.
Kod Mikija nema Tomahawk, ali evo ima GIGAdoo
https://olx.ba/artikal/57329986#
RAM. Ja bi isao na 32gb ddr4, mislim da bi ti 3200mhz bilo dovoljno. 170KM kit.
https://mickey84.olx.ba/artikal/48267499#
Monitor. Nemoj pustit da te levati nagovore da ne uzmes 144hz ili cak 165hz. Ako vec ostajes na 1080p, imaces solidne performanse, a i ako nemas, svejedno ti je jer imas VRR ili mozes zakljucati fps. A koristenje racunara ce ti biti toliko fluidnije da ces se pitati sta si koristio cijeli zivot. Itekako vrijedi. Znaci vec sam preporucio, AOC 24G2U 144hz ili malo noviji model istog, 24G2SP koji ima 165hz panel. Kod Mikija ima samo polovan 24G2U iz nekog razloga, ali moze se pronaci kod drugih prodavaca lako.
Sto se tice 1440p, to jeste sweet spot, ali ti automatski dize cijenu cijelog builda, i moraces radit upgrade ranije. Ako su ti finansije bitne, ostani na 1080p.
Na kraju graficka. MIslim da bi ti ovo dobro doslo, nije preko 1000, a moci ces je koristiti neko vrijeme bez brige.
https://mickey84.olx.ba/artikal/47603972#
Toliko od mene. Koristi to kao okvir i pravi izmjene po potrebi.
- Averus
#46355 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Čuj levati
Hajd dobro
Hajd dobro
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#46356 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Al fkt @ferratilis, sto ih nagrdi
Hvala ljudi svima na komentarima i preporukama. Ovo mi je neka osnova, vrlo dobra, gdje ste me apdejtovali pa cu onda sa raspolozivom lovom gledati kako sta i gdje. Msm, kredit, odvajanje love za godisnji, dvoje male djece, briga o majci... Puno toga covjek ima na pameti da bi se olako ciframa razbacivalo.
@Tito_i_Partija jasno mi je to od pocetka druze. Al moja konfa je stvarno stara. 3570K ivy bridge. Ne ocekujem dramaticne promjene u performansama, nego pripremam za kupovinu bolje graficke kad opet budem u mogucnosti.
Ne mogu dovijeka vuci procesor star 12 godina. I maticnu i ram malo mladje.
Vjerovo ili ne, jos uvijek sam pretplacen na geforce iako nemam monitor i ne igram vec par mjeseci, al zestoko mi je ogranicavajuci faktor to sto imaju samo odredjene igre. Nine problem sto ti moras imati original, nego sto ne mozes sve sto je npr na steamu.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#46357 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
nemoj na godišnji i kupi 5800x 
-
vernes81
#46358 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Jel samo novo u opciji?Chmoljo wrote: ↑13/12/2023 10:02![]()
Al fkt @ferratilis, sto ih nagrdi![]()
Hvala ljudi svima na komentarima i preporukama. Ovo mi je neka osnova, vrlo dobra, gdje ste me apdejtovali pa cu onda sa raspolozivom lovom gledati kako sta i gdje. Msm, kredit, odvajanje love za godisnji, dvoje male djece, briga o majci... Puno toga covjek ima na pameti da bi se olako ciframa razbacivalo.
@Tito_i_Partija jasno mi je to od pocetka druze. Al moja konfa je stvarno stara. 3570K ivy bridge. Ne ocekujem dramaticne promjene u performansama, nego pripremam za kupovinu bolje graficke kad opet budem u mogucnosti.
Ne mogu dovijeka vuci procesor star 12 godina. I maticnu i ram malo mladje.
Vjerovo ili ne, jos uvijek sam pretplacen na geforce iako nemam monitor i ne igram vec par mjeseci, al zestoko mi je ogranicavajuci faktor to sto imaju samo odredjene igre. Nine problem sto ti moras imati original, nego sto ne mozes sve sto je npr na steamu.
- ferratilis
- ferratilis
#46360 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Vidis, zato ti ne preporucujem 1440p. A ovako uzmes bolji procesor kao 5700x i ovaj 1080p monitor i trajace ti godinama, da na miru igras. Lako je meni kupit rtx 4070 jer nemam ni roditelje, ni djecu, ni kredit, zivim u svojoj nekretnini, mada i ja se kajem sto bacih tolike pare. Ali uci se covjek dok je ziv.
- Averus
#46361 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Slažem se ja s tobom 99%, ali znam da je Čmolji bitan finansijski aspekt - i kad je tako, onda znam i iz ličnih iskustava da je svaka sačuvana marka zlata vrijedna
Lično, ja ne bih išao ispod 120-144hz više nikad, ali mora se uzeti u obzir i novčanik
Da nisam već planirao starom dati svoj Ryzen 3600, dao bih ga Čmolji. Njemu bi služio makar n8 godina
- Chmoljo
- Chmoljo
-
NecuVise
#46364 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ako uopšte nemaš
monitora a baš hoćeš 1080p onda ovaj što je ferratilis linkao je dobar a nije skup. Uvijek možeš igrati na 60fps, a ne vjerujem da su ovi 60Hz bitno jeftinije.
- Chmoljo
#46365 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
i to što kažeš...
hvala vam ljudi. korisna ste škvadra
- Tito_i_Partija
#46366 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ma ima Čmoljo love, samo je stipsa. Kad imaš cuku, zna se da živiš na visokoj nozi. 
- Chmoljo
#46367 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
joj da mi ga je uvaliti nekoj porodici za koju znam da će se brinuti za njega, eto mi rate za komp
- Tito_i_Partija
#46368 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
In other news, sinoć sam završio Assassin's Creed 1. Dosad sam igr'o samo Origins i Odyssey, pa haj reko da krenem ispočetka.
Igra se iznenađujuće dobro drži s obzirom da je izašla 2007 (t.j. za PC 2008) godine. Nema nekih toliko ogromnih odstupanja od današnjih AC titlova, priča i gameplay su mi jako slični. Gameplay je zabavan, nekad mi je malo traversal iš'o na živce jer je malo previše uskih ulica i neravnih krovova, al' ništa strašno. Generalno sasvim dobra igra, čak i danas.
Ono što mi se ne sviđa u igri je isto što sam nekad rek'o i za Origins na ovom forumu: Animus. Za Desmonda, k'o i za Lejlu Hasan, me prosto boli kurac, i ne vidim nikako razloga zašto je uopšte potreban taj dio igre. Priča samo o Altairu i njegovom borbom sa Templar/Assassin zavjerama je sasvim dovoljna za ovaj tip igre, i taj cijeli modern-day aspect mi strašno ide na živce.
Enivej, sinoć sam instalir'o Firewatch, čini mi se k'o lijepa mala avantura kroz divljinu, pa ću to počet' večeras.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#46369 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Kod 1ca mi je licno smetalo sto su 3-4 misije repetativne (nije kao da je sada puno bolje al haj).Tito_i_Partija wrote: ↑13/12/2023 15:14![]()
In other news, sinoć sam završio Assassin's Creed 1. Dosad sam igr'o samo Origins i Odyssey, pa haj reko da krenem ispočetka.
Igra se iznenađujuće dobro drži s obzirom da je izašla 2007 (t.j. za PC 2008) godine. Nema nekih toliko ogromnih odstupanja od današnjih AC titlova, priča i gameplay su mi jako slični. Gameplay je zabavan, nekad mi je malo traversal iš'o na živce jer je malo previše uskih ulica i neravnih krovova, al' ništa strašno. Generalno sasvim dobra igra, čak i danas.
Ono što mi se ne sviđa u igri je isto što sam nekad rek'o i za Origins na ovom forumu: Animus. Za Desmonda, k'o i za Lejlu Hasan, me prosto boli kurac, i ne vidim nikako razloga zašto je uopšte potreban taj dio igre. Priča samo o Altairu i njegovom borbom sa Templar/Assassin zavjerama je sasvim dovoljna za ovaj tip igre, i taj cijeli modern-day aspect mi strašno ide na kurac.
Enivej, sinoć sam instalir'o Firewatch, čini mi se k'o lijepa mala avantura kroz divljinu, pa ću to počet' večeras.![]()
Desmond je batica naspram ostalih animus likova.
Ja sam presao bio Origins, ali sad opet igram sa DLCevima "The Hidden Ones" i "Curse of the Pharaohs", i mogu reci da je THO kratak, i nije aman zaman, ali zato CotP je dosta bolji i prica je dublja. Bayeka sam nabudzio na lvl 55 znaci lijevom ubija a desne se i sam plasi
Htio sam Sniper Ghost Warrior Contracts 2 uzeti, ali mi se ogadi, jer je radnja smjestena na bliski Istok. Svaki FPS direktno ili indirektno na Bliskom Istoku, ne mogu, ne da mi se.
Cekam malo da pojeftini Snpier Elite 5, dobro izgleda. 4ka je na mene ostavila lijep dojam.
- Chmoljo
#46370 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Desmondova priča se nastavlja dalje na Ezio trilogiju i zatvara taj neki širi narativni krug. u kecu je zaista zbunjujući, ali ja sam AC3 bukvalno otrpio zbog završetka Desmond priče, jer mi je prirasto srcu. a onaj indijanac je bio nevjerovatno zaboravljiv lik.Tito_i_Partija wrote: ↑13/12/2023 15:14![]()
Ono što mi se ne sviđa u igri je isto što sam nekad rek'o i za Origins na ovom forumu: Animus. Za Desmonda, k'o i za Lejlu Hasan, me prosto boli kurac, i ne vidim nikako razloga zašto je uopšte potreban taj dio igre. Priča samo o Altairu i njegovom borbom sa Templar/Assassin zavjerama je sasvim dovoljna za ovaj tip igre, i taj cijeli modern-day aspect mi strašno ide na živce.
Enivej, sinoć sam instalir'o Firewatch, čini mi se k'o lijepa mala avantura kroz divljinu, pa ću to počet' večeras.![]()
- Tito_i_Partija
#46371 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Sniper Elite 4 mi je bio toliko zabavan da sam odmah uzeo i trojku, dok za peticu čekam malo bolji popust. Strašno dobra igra.
Mislio sam da uzmem i taj Ghost, al' čitam da je realističnija, t.j. kad pucaš, moraš uzet' u obzir vjetar, padanje metka zbog gravitacije i slične stvari. To mi je malo previše, al' ne znam, možda se predomislim.
- Tito_i_Partija
#46372 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Nije valjda da je trojka baš toliko loša?Chmoljo wrote: ↑13/12/2023 15:24Desmondova priča se nastavlja dalje na Ezio trilogiju i zatvara taj neki širi narativni krug. u kecu je zaista zbunjujući, ali ja sam AC3 bukvalno otrpio zbog završetka Desmond priče, jer mi je prirasto srcu. a onaj indijanac je bio nevjerovatno zaboravljiv lik.Tito_i_Partija wrote: ↑13/12/2023 15:14![]()
- W0rM
#46373 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ma top igra, pratim je od prvog dijela, konzistenti su, ne ubacuju puno novog, ali kada ubace to bude radi community feedbacka, sto je dobra stvar pravo.Tito_i_Partija wrote: ↑13/12/2023 15:44Sniper Elite 4 mi je bio toliko zabavan da sam odmah uzeo i trojku, dok za peticu čekam malo bolji popust. Strašno dobra igra.
Mislio sam da uzmem i taj Ghost, al' čitam da je realističnija, t.j. kad pucaš, moraš uzet' u obzir vjetar, padanje metka zbog gravitacije i slične stvari. To mi je malo previše, al' ne znam, možda se predomislim.
- Averus
#46374 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Jedini AC koji sam 5 puta probao i na kraju odustao skroz. Smor, umlati te mentalno
Pogledas a YT prepricano i hajmo dalje
Firewatch je diiiivan
Pogledas a YT prepricano i hajmo dalje
Firewatch je diiiivan
- W0rM
#46375 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Slozio bih se s @Chmoljom ovdje... Nije vala neka sreca. Imam par americkih prijatelja, oni kad cuju za 3ojku, to aman - najbolji dio, a u najboljem slucaju - prosjek. Black Flag za klasu bolji.Tito_i_Partija wrote: ↑13/12/2023 15:45Nije valjda da je trojka baš toliko loša?Chmoljo wrote: ↑13/12/2023 15:24Desmondova priča se nastavlja dalje na Ezio trilogiju i zatvara taj neki širi narativni krug. u kecu je zaista zbunjujući, ali ja sam AC3 bukvalno otrpio zbog završetka Desmond priče, jer mi je prirasto srcu. a onaj indijanac je bio nevjerovatno zaboravljiv lik.Tito_i_Partija wrote: ↑13/12/2023 15:14![]()
![]()