Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
EFD22 wrote: ↑13/04/2023 22:49
Zbog čega se ovo dešava, je li samo zbog manje potrošnje/zagađenja? U smislu od recirkulacije izduvnih gasova do što siromašnije smjese itd. šta su već sve izmislili?
Je li se dešava kod benzinaca samo sa direktnim u ubrizgavanjem ili kod svih?
Jesu li prije sa olovnim benzinom imali ovakve probleme?
2023. godiste ne postoji auto koje bih rado imao van garancije.
Nije bas tako, ova novija, bar tojota i vw prave glatke zidove usisne sa specijalnim premazom da se ne taloži lagano, plus dvije dizne po klipu jedna u glavuči druga u usisnoj, i ecu po potrebi mjenja koji ubrizgava.. tako da preko ventila ponekad ide gorivo, i pcv ventili su bolji..
kriticne su bile, prvih par generacija motora sa direktnim ubrzgavanjem..
najgori bio bmw n54 335 neki tojotini 2.5 i vw 2.0tfsi. Mada su i ostali imali istih problema.. tamo od 2006-8 pa do 2015-17…
xoklix wrote: ↑13/04/2023 16:05
Koje lopine su ovi servisi. Odem priupitati za ekspanzionu posudu tekućine u servisu(jedan veći servis za kamione u Sarajevu) kaže lik 450 KM + PDV posuda + ruke.
Upratim im dobavljača (preko reklame na kediju) i odem u njihovu maloprodaju. Cijena posude 90 KM + PDV
Rekoh donijet ću ja posudu vi samo ugradite, odbiše me
Na kraju ću je sam zamijeniti
skrbavi-admin wrote: ↑14/04/2023 08:25
ugradis sam i zaradis 360 maraka
Slaba ti matematika
Posuda 450 KM + ruke. Obzirom da im je 80 KM satbrada uzeli bi minimalno petobu.
Dakle 500 KM - 90 KM = 410 KM
Još oni ovu posudu dobiju jeftinije nego ja.
Manja marža na bijelom
skrbavi-admin wrote: ↑14/04/2023 08:25
ugradis sam i zaradis 360 maraka
Slaba ti matematika
Posuda 450 KM + ruke. Obzirom da im je 80 KM satbrada uzeli bi minimalno petobu.
Dakle 500 KM - 90 KM = 410 KM
Još oni ovu posudu dobiju jeftinije nego ja.
Manja marža na bijelom
dobro je, nije trazio tudju zenu na 2 sata pride da ostavis ko baksis.....
Vezano za nizak nivo aditiva u DPF filteru od prije par dana. U Dedovicu dosuli i programirali, cijena 160KM. Rece mi majstor svaki put kad sipas gorivo on ubrizga aditiv tako da je bolje sipati do vrha pa dok ne potrosis nego svako par dana na benzinsku.
Mjerili mi DPF, kaze kao nov filter, nije nimalo zacepljen, kilometraza 164 hiljade.
Malo ga pregledali odozdo dok je bio na dizalici i rekose mi da je kao novo auto, nema trunke hrdje.
Moram mijenjati prednje amortizere. Kakvi su ovi monroe? Koliko otprilike se to sad krece sa rukama? Moze i preporuka za neki provjeren servis.. Auto je kia ceed, 2013. godiste..
Last edited by laik1981 on 14/04/2023 10:20, edited 1 time in total.
LikeLike wrote: ↑14/04/2023 09:57
Vezano za nizak nivo aditiva u DPF filteru od prije par dana. U Dedovicu dosuli i programirali, cijena 160KM. Rece mi majstor svaki put kad sipas gorivo on ubrizga aditiv tako da je bolje sipati do vrha pa dok ne potrosis nego svako par dana na benzinsku.
Mjerili mi DPF, kaze kao nov filter, nije nimalo zacepljen, kilometraza 164 hiljade.
Malo ga pregledali odozdo dok je bio na dizalici i rekose mi da je kao novo auto, nema trunke hrdje.
laik1981 wrote: ↑14/04/2023 10:14
Moram mijenjati prednje amortizere. Kakvi su ovi monroe? Koliko se to sad krece sa rukama? Moze i preporuka za neki provjeren servis.. Auto je kia ceed, 2013. godiste..
Ako uzimas Monroe onda uzmi ovaj zadnji model OEspectrum sto ima 5 godina garanciju, ako nema za tvoj auto onda uzmes model "orginal"
Mozda ti je najbolje to da uradis sve u Unitrade-u, oni prodaju Monroe a ruke su bile 20 KM po amortizeru.
Moram mijenjati prednje amortizere. Kakvi su ovi monroe? Koliko otprilike se to sad krece sa rukama? Moze i preporuka za neki provjeren servis.. Auto je kia ceed, 2013. godiste..
2023. godiste ne postoji auto koje bih rado imao van garancije.
Nije bas tako, ova novija, bar tojota i vw prave glatke zidove usisne sa specijalnim premazom da se ne taloži lagano, plus dvije dizne po klipu jedna u glavuči druga u usisnoj, i ecu po potrebi mjenja koji ubrizgava.. tako da preko ventila ponekad ide gorivo, i pcv ventili su bolji..
kriticne su bile, prvih par generacija motora sa direktnim ubrzgavanjem..
najgori bio bmw n54 335 neki tojotini 2.5 i vw 2.0tfsi. Mada su i ostali imali istih problema.. tamo od 2006-8 pa do 2015-17…
Za tvoje mazde ne znam, za njih nema krize..
Ma mislio sam generalno, nakupljanje karbona je jos i najmanji problem, skines na vrijeme i ocistis.
Najgore su stvari za koje nema zamjenskih dijelova nego samo originalno lupanje po usima, adblue sistem, (mild-)hybrid sistem i baterije za njega… za auto staro 6-7 godina te izuje 4-5 hiljada eura, oko 10. godine isplatnije ga na otpad dati.
LikeLike wrote: ↑14/04/2023 09:57
Vidi sa Aldinom, topla preporuka.
Kad se spomene Aldin meni je samo jedna stvar na umu:
preludezalude wrote: ↑13/04/2023 22:08
Orah je najbolji ali treba biti oprezan i znati sta radis. Nedavno sam gledao na jednom benzincu direktno ubrizgavanje v6 motor usisne ventile. Skinuta usisna grana bila i rekoh hajde da ubacim kameru da vidim kako izgledaju ventili. Nebi vjerovao koji je haos na ventilima i okolo od garezi. Pravi uzas a auto preslo samo 150 000. Sad mi zao sto nisam slikao da vidite. Onu garez ne vjerujem da dekarbonizacija moze rijesiti. A tip se zali da mu auto slabo ide. Ja probao i fakat auto izuzetno slabo ide za svojih 300+ konja. Nema greske nikakve ali auto ide kao da ima manje od 200 konja. Ja mu govorio da treba rijesiti tu garez i naslage ali nije za ozbiljno uzeo savjet. Tako se voza. I onda malo guglao i pronadjem na jednom mjestu za to auto se spominje da bi trebalo svakih 10000 km raditi ciscenje tj dekarbonizaciju radi pojavljivanja naslaga cadji.
Čiščeno prije cirka 80k km. I neki dan zavirim. Belaj