SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
cappy_tempo

#4626 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by cappy_tempo »

alibegoa haj ziv bio pogledaj opet gdje je tijelo bilo kad su ga izvukli i koliko prostora ima,a onda sam skontaj jel moguce uopste da ondje dodje ekipa hitne i da pokusa reanimaciju.

kako god jos jedan zivot ode na glup nacin
Dide

#4627 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Dide »

ma šta vam je ljudi, ondje nikakva reanimacija nije mogla pomoći, on je najmanje 6-7 minuta onako plutao beživotno, kad su ga izvukli na onaj zidić ondje nije bilo prostora za adekvatnu reanimaciju, a dok su ga gore izvukli prošlo je već bilo 10-15 min. što je već previše vremena bez kisika :(
cigara

#4628 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by cigara »

Vi fkt mislite u hitnoj rade samo balavci i glupani koje zaboli ona stvar za zivote drugih? Pa da su ocijenili da je bolje dole na tih 30cm da ga probaju oziviti to bi i uradili, sta vam je jbte, ovdje se svi postavljaju ko da se ovo desavalo u necijoj banji a ne na rijeci! Ne valja drzava, ne valja vlada, a pobogu 100 ljudi gleda niko ne uskace u nabujalu rijeku, a vidi 2 policajca samo, a sto ih policajac nije uhitio kad ih je vidio s camcem, a sto ovaj snima, sto gras radi, sto se ulica popravlja, sto nisu pod vodom pokusali reanimaciju...

dajte ba malo, kakva prica " a jah, mi smo u Bosni" ??? eto u jebenoj americi uskoci 1000 gradjana, naprave branu tijelima i gotovo. ako misli neko da je dole moguce odraditi usta na usta i masazu srca onda nema pojma kako izvesti to pravilno i preporucujem nemoj NIKAD pokusat zajebaces mozda neciji zivot

daj malo mozak ukljucite jbte, momak je poginuo al on je kriv, isto ko za one snowboardere, svi krivi, nista ne valja a oni se spustali na zabranjenoj padini...
novi.dan.nova.nafaka

#4629 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by novi.dan.nova.nafaka »

cigara wrote:Vi fkt mislite u hitnoj rade samo balavci i glupani koje zaboli ona stvar za zivote drugih? Pa da su ocijenili da je bolje dole na tih 30cm da ga probaju oziviti to bi i uradili, sta vam je jbte, ovdje se svi postavljaju ko da se ovo desavalo u necijoj banji a ne na rijeci! Ne valja drzava, ne valja vlada, a pobogu 100 ljudi gleda niko ne uskace u nabujalu rijeku, a vidi 2 policajca samo, a sto ih policajac nije uhitio kad ih je vidio s camcem, a sto ovaj snima, sto gras radi, sto se ulica popravlja, sto nisu pod vodom pokusali reanimaciju...

dajte ba malo, kakva prica " a jah, mi smo u Bosni" ??? eto u jebenoj americi uskoci 1000 gradjana, naprave branu tijelima i gotovo. ako misli neko da je dole moguce odraditi usta na usta i masazu srca onda nema pojma kako izvesti to pravilno i preporucujem nemoj NIKAD pokusat zajebaces mozda neciji zivot

daj malo mozak ukljucite jbte, momak je poginuo al on je kriv, isto ko za one snowboardere, svi krivi, nista ne valja a oni se spustali na zabranjenoj padini...
Post za potpisati, od prve do zadnje, fkt.
Lahko je sad pametovati, svi su krivi ko fol - nažalost, suština je da su samo njih dvojica krivi što su se krenuli spuštat niz rijeku bez adekvatne opreme. Tražiti od ekipe iz hitne da radi reanimaciju na prostou gdje se dvije osobe ne mogu mimoići je fkt bezveze. Shvatite već jednom da svako odgovara za svoje postupke - nisu mali da nisu mogli razumjeti da je opasno spuštati se niz rijeku. Pored svega što se događa, policija mora biti dadilja desetina onih koji radi adrenalina rade gluposti. Žalim Bože mladića koji je nesretno preselio, ostali pamet u glavu.
alibegoa

#4630 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by alibegoa »

Koje ekipe hitne pomoći, ako je dolje bilo od onih 5 ljudi na ivici barem jedan vatrogasac ili spasioc, e taj je trebao znati i pokušati reanimaciju, samo je o tome riječ.
DaysleepeR

#4631 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by DaysleepeR »

rijeka mu je u onom kovitlacu mlatarala sa tijelom barem 10 minuta. niko osim onoga koji ga je izvukao nije mogao znati kakva je situacija, da li je možda došlo do loma vrata i slično. možda je to bio slučaj. ne kontam kako možeš izvlačiti bilo kakav zaključak na osnovu snimka.
cappy_tempo

#4632 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by cappy_tempo »

alibegoa wrote:Koje ekipe hitne pomoći, ako je dolje bilo od onih 5 ljudi na ivici barem jedan vatrogasac ili spasioc, e taj je trebao znati i pokušati reanimaciju, samo je o tome riječ.
bio policajac i sta sad? da mozda udje u vodu pa da iz vode mu daje reanimaciju? covjece NEMA MJESTA da se dvije osobe mimoidju kako treba,a ne da se reanimacija daje.

kako uvijek da dobri likovi,sportisti i slicno poginu i to vecinom poginu radeci ono sto vole,a razni majmuni po gradu prezive sve sto ih zadesi
LoveHurts

#4633 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by LoveHurts »

Prije spustanja su trebali obavjestiti policiju,hitnu, ili kakvu sluzbu. Da ljudi budu na mjestu spustanja ako nesta krene po zlu, ipak ne spusta se camcem svaki dan po miljackoj. Da su to uradili siguran sam da do ovakvog scenarija ne bi doslo. Moglo se sprijeciti, ali ono nase razmisljanje, mah nece meni biti nista, spreman sam ja za to, a i na kraju krajeva Miljacka je to.
Don Zivconi

#4634 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Don Zivconi »

Dide wrote:ma šta vam je ljudi, ondje nikakva reanimacija nije mogla pomoći, on je najmanje 6-7 minuta onako plutao beživotno, kad su ga izvukli na onaj zidić ondje nije bilo prostora za adekvatnu reanimaciju, a dok su ga gore izvukli prošlo je već bilo 10-15 min. što je već previše vremena bez kisika :(
Da znate kao sto ne znate ako se reanimacija uradi odmah nakon nesrece utopljenika koji je izvucen iz ledene vode i ako uspije moguce je da ostane bez posljedica radi nedostatka kisika i preko 10min samo ako je rijec od hladnoci. A odumiranje mozdanih celija nastaje nakon 5min bez cirkulacije. Znaci ipak se trebalo pokusati to je moje misljenje
zli_hordas

#4635 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by zli_hordas »

Zao mi momka stvarno vidim ga prije neki dan u gradu,cudi me da nisi nosili one prsluke.
alibegoa

#4636 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by alibegoa »

Don Zivconi wrote:
Dide wrote:ma šta vam je ljudi, ondje nikakva reanimacija nije mogla pomoći, on je najmanje 6-7 minuta onako plutao beživotno, kad su ga izvukli na onaj zidić ondje nije bilo prostora za adekvatnu reanimaciju, a dok su ga gore izvukli prošlo je već bilo 10-15 min. što je već previše vremena bez kisika :(
Da znate kao sto ne znate ako se reanimacija uradi odmah nakon nesrece utopljenika koji je izvucen iz ledene vode i ako uspije moguce je da ostane bez posljedica radi nedostatka kisika i preko 10min samo ako je rijec od hladnoci. A odumiranje mozdanih celija nastaje nakon 5min bez cirkulacije. Znaci ipak se trebalo pokusati to je moje misljenje
Konačno neko ko se bavi čitanjem pametnih stvari.
Drvosjeca iz Dejcica

#4637 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Don Zivconi wrote:
Dešavalo se da ljudi budu klinički mrtvi i po 20 minuta te da se reanimacijom vrate bez posljedica. Sa druge strane onde na onom zidicu nije bilo ni teoretske šanse da se uradi reanimacija. Glava osobe nad kojom se vrsi reanimacija mora biti pravilno postavljena, osoba koja vrši reanimaciu mora klenuti tik pored osobe u odogovarajući položaj da bi reanimacija imala efekta.

Image

Sada recite da je za ovo na onom zidiću bilo mjesta za reanimaciju?
Na žalost splet okolnosti je bio takav da Adnanu nije bilo spasa. :sad:
Don Zivconi

#4638 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Don Zivconi »

Niko nije rekao da se reanimacija treba uraditi i da se moze uraditi na zidicu od 40cm
kamen spoticanja

#4639 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by kamen spoticanja »

jedan od osnovnih postulata CPR-a jeste da se ne radi dok se ne osiguraju uslovi za njegovo bezbjedno izvodjenje,pri cemu se vise vodi o sigurnosti onih koji nisu unesreceni...
DaysleepeR

#4640 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by DaysleepeR »

ima tu poente u ovome što se govori, i činjenica jeste da nije bilo neke žurbe

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency ... 000046.htm

ja sam lično u Gradcu prije par godina izvukao utopljenika iz vode koji je bio gotov. nakon 5 minuta počeo je disati nakon vještačkog disanja (bio srećom neki čeh doktor tu na plaži), kasnije je došla hitna dala mu neke injekcije pa je i došao svijesti.
Last edited by DaysleepeR on 26/05/2012 22:06, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#4641 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by VjecitiStudent »

Siroti momak je najvjerovatnije stradao ne od utapanja, vec od srcanog udara, tako da mislim da nema potrebe dalje spekulisati o (ne)mogucnostima pravovremenog spasavanja.
zateznistub

#4642 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by zateznistub »

jebo majku sad svi pametni i sposobni.
alibegoa

#4643 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by alibegoa »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Don Zivconi wrote:
Dešavalo se da ljudi budu klinički mrtvi i po 20 minuta te da se reanimacijom vrate bez posljedica. Sa druge strane onde na onom zidicu nije bilo ni teoretske šanse da se uradi reanimacija. Glava osobe nad kojom se vrsi reanimacija mora biti pravilno postavljena, osoba koja vrši reanimaciu mora klenuti tik pored osobe u odogovarajući položaj da bi reanimacija imala efekta.

Image

Sada recite da je za ovo na onom zidiću bilo mjesta za reanimaciju?
Na žalost splet okolnosti je bio takav da Adnanu nije bilo spasa. :sad:
Možda ovako između ostalog:
Image
ili ovako
Image
Ali nema veze bitno ga je proglasiti mrtvim još u vodi. Mogli su onda i sačekati da vodostaj splasne.

Samo mi nije jasno zašto su ga ko fol pokušali reanimirati u kolima hitne. Valjda su ti "bolničari" morali znati da mu nema spasa nakon što je onoliko "odležo", možda su ti pokušaji samo ispadnu dobri za javnost.
Ripicipi

#4644 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Ripicipi »

alibegoa wrote: Možda ovako između ostalog:
Image
ili ovako
Image
Ali nema veze bitno ga je proglasiti mrtvim još u vodi. Mogli su onda i sačekati da vodostaj splasne.
Ko ga je proglasio mrtvim u vodi jos? Sto pises gluposti. Covjeka su iznjeli do ambulantnih kola gdje ga je medicinsko osoblje pokusalo reanimirati.
Ako su vec dosla ambulantna kola, onda je logicno da ga oni trebaju pokusati reanimirati, a ne neko na zidicu od 30 centimetara rizikujuci da padne u Miljacku pa da povrh svega i njega onda moraju spasavati.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#4645 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by ladyblue18 »

@alibegoa - hajd malo postovanja, prema umrlom, a onda prema med.osoblju.
Najlakse ja piskarati jelda sta i kako. U tome svi mozemo biti strucnjaci.
kamen spoticanja

#4646 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by kamen spoticanja »

pogledao malo slike i tesko da se moze nesto zamjeriti spasiocima
kenzo

#4647 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by kenzo »

evo snimka..spasiocima se nista zamjeriti ne moze...Adnan je vjerovatno glavom udario u nesto ....pa se onesvijestio...i tako zavrsilo :sad:
Don Zivconi

#4648 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Don Zivconi »

potres_mozga wrote:
Image
ili ovako
Image
Ko ga je proglasio mrtvim u vodi jos? Sto pises gluposti. Covjeka su iznjeli do ambulantnih kola gdje ga je medicinsko osoblje pokusalo reanimirati.
Ako su vec dosla ambulantna kola, onda je logicno da ga oni trebaju pokusati reanimirati, a ne neko na zidicu od 30 centimetara rizikujuci da padne u Miljacku pa da povrh svega i njega onda moraju spasavati.
Tako su pokusali reanimirati moga prijatelja a na reanimaciju su dosli bez boce kisika i sa praznim baterijama na defibrilatoru, ishod toga je bila smrt. Bilo je jos niz propusta u samom pruzanju pomoci smuci mi se kad se sjetim fffff. Ima ih znaju sve al ima ih da me bude strah ko nas lijeci.
Don Zivconi

#4649 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Don Zivconi »

kenzo wrote:evo snimka..spasiocima se nista zamjeriti ne moze...Adnan je vjerovatno glavom udario u nesto ....pa se onesvijestio...i tako zavrsilo :sad:
Naravno da se ne moze zamjeriti sve pohvale na hrabrosti za ove momke svaka im cas.

Edit: a ako je glavom udario i bio samo u nesvijesti imao je jos vece sanse cak i vece kada je utopljeniku lice okrenuto u vodu (priroda je cudo)
Ripicipi

#4650 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Ripicipi »

Don Zivconi wrote:
potres_mozga wrote:
Image
ili ovako
Image
Tako su pokusali reanimirati moga prijatelja a na reanimaciju su dosli bez boce kisika i sa praznim baterijama na defibrilatoru, ishod toga je bila smrt. Bilo je jos niz propusta u samom pruzanju pomoci smuci mi se kad se sjetim fffff. Ima ih znaju sve al ima ih da me bude strah ko nas lijeci.
Ako se dokaze da je bila neka greska, onda treba napadati. Sve dok se to ne dokaze, treba uputiti sve cestitke, prvo ljudima koji su skakali u Miljacku rizikujuci svoje zivote, pa sve do med. osoblja koje je sigurno sve pokusalo da spasi momka.
Izjave tipa "vidi se da nisu zurili sa spasavanjem" su bolesne.
Locked