Nevezano za ovaj dogadjaj, koji me, da budem iskren, zanima k'o lanjski snijeg, interesantne su mi dvije veoma oprecne struje na ovakvim temama...
S jedne strane ovi domaci Talibani koji sanjaju o nekakvom kalifatu - pa da u japankama, naoruzani bradom i neznanjem do neba, "zauzmu Rim", te sa druge strane ekipa koja uglavnom zivi negdje vani (obicno u Americi), kojoj je i dan-danas cudno kako to neko moze da zamisli da jedna Amerika - jedina istinska globalna sila danasnjice - moze da povlaci konce po raznim banana i "akobogda" drzavama....
Preko Gvatemale i Arbenza, do Konga i Lumumbe, preko Kube I Batiste, pa do igara Lyndon Johnsona (od "Dovedite me na vlast i dacu vam taj vas rat koji zelite", preko krvavih spletki i operacija, poput "Fenix-a", pa do ispunjenja obecanja nakon incidenta u tonkinskom zaljevu...), od krvavih dogadjaja u Kambodzi, za vrijeme Nixona, pa do Allendea i njegovog Chilea..... itd... itd...
Zasto neko misli da je moguce da jedna jedina istinska globalna sila ne igra odlucujuce ulogu i ovdje, u previranjima izmedju ovih priglupim arapskih plemena?
Mene bi, da sam kakav Amerikanac, bilo sramota, donekle i strah - a uz to ne bih mogao stati sa iscudjavanjem - da se moja zemlja, koja pretenduje da bude najjaca i najutjecajnija na svijetu, ne ucestvuje, ako ne - i ODLUCUJE u manje vise svemu sto se desava na svijetu.... pogotovo u dijelovima koji spadaju u najuzu zonu interesa poput zemalja bogatih naftom itd....
Ovo nema veze sa glupim pricama o Masonima, Mosadu, Paji Patku i slicnim vicevima koji se daju cuti kada ove glupe vehabije bistre svjetsku politiku.... Ovo je jednostavno red stvari kakav je uvijek bio i bice. Onaj ko pozeli da se zove najjacim - on to mora biti, ma kakva da je cijena, svidjalo se to nekome ili ne.