Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Nabucco

#4626 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Nabucco »

Image
530i

#4627 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

ado-šampion wrote: Rekoh, stariji vlasnik se vidi naprvu da je malo sirov, tipican stariji Balkanac, ali ja s njim nisam imao problema. Takvu sirovost ces naci kod 70% Balkanaca, nije nista neobicajno, i jaaako je izrazeno i uocljivo i na ovom forumu. Mi jos treba da naucimo da musteriji kazemo "Molim te", umjesto "Daj" i "Hajde". :-) Da ne govorim da nam to postane normalno. :-)

Moguce da je slava malo udarila u glavu, ali ja ne vidim da se ista promijenilo. Ove sedmice cu vjerovatno otici kod njih pa cemo vidjeti.
Sirov, stariji, tipičan Balkanac - ne za moje pare i moje vrijeme. Nema opravdanja iako je špica sezone momentalno. Ako ima vremena ima, ako nema kaže da nema, uz izvinjenje i sl. Al' kao što rekoh ima para, može mu se.
Dzontra_Volta

#4628 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

Da ne otvaram novu temu, a slična je tematika.
Slomih se ovih dana da uzmem lance za snijeg, ali nikako da nađem odgovarajuću veličinu.
Oni sa oznakom "90" su kao premali (bar po oznakama na pakovanju), a oni sa oznakom "100" su preveliki, za gume 205/55R16.
E sad, ne znam kako to Kinezi standardizuju kad proizvode, ali pošto su ove veličine guma dosta česte, ima li ko iz ličnog iskustva da mi kaže koja dimenzija odgovara (da je namontirao i zna da odgovaraju).
Seawolf

#4629 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Seawolf »

Dzontra_Volta wrote:Da ne otvaram novu temu, a slična je tematika.
Slomih se ovih dana da uzmem lance za snijeg, ali nikako da nađem odgovarajuću veličinu.
Oni sa oznakom "90" su kao premali (bar po oznakama na pakovanju), a oni sa oznakom "100" su preveliki, za gume 205/55R16.
E sad, ne znam kako to Kinezi standardizuju kad proizvode, ali pošto su ove veličine guma dosta česte, ima li ko iz ličnog iskustva da mi kaže koja dimenzija odgovara (da je namontirao i zna da odgovaraju).
Ne znam za Kineze, ali kod "normalnih" proizvođača lanaca (npr. Thule), oznaka za veličinu koja odgovara dimenziji guma 205/55R16 je 090.
supercali

#4630 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

kod nekih grupa 90 a kod nekih grupa 80
citroen xm

#4631 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen xm »

Ima li iko ikakvih saznanje o Apollo gumama koje distribuira Sava guma? Navodno su neki veliki Azijski brend u sklopu holandskog Vredesteina i proizvode se u EU.

Cijena je više nego dobra, a s obzirom da mi nije kilometraža velika 4 cjelogodišnje bi mi završavale posao.

Ako su teški krš ne isplati se da su džaba, ali sumnjam da su gore od Tigra i Save M+S koje se vozaju čitavu godinu. :?
betametazon

#4632 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by betametazon »

citroen xm wrote:Ima li iko ikakvih saznanje o Apollo gumama koje distribuira Sava guma? Navodno su neki veliki Azijski brend u sklopu holandskog Vredesteina i proizvode se u EU.

Cijena je više nego dobra, a s obzirom da mi nije kilometraža velika 4 cjelogodišnje bi mi završavale posao.

Ako su teški krš ne isplati se da su džaba, ali sumnjam da su gore od Tigra i Save M+S koje se vozaju čitavu godinu. :?
Otkad se Sava M+S voza čitavu godinu? :?
Dzontra_Volta

#4633 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

betametazon wrote:
citroen xm wrote:Ima li iko ikakvih saznanje o Apollo gumama koje distribuira Sava guma? Navodno su neki veliki Azijski brend u sklopu holandskog Vredesteina i proizvode se u EU.

Otkad se Sava M+S voza čitavu godinu? :?
Pa ono M+S - "ljeto-zima". :D
citroen xm

#4634 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen xm »

Od kad postoje Golfovi u BiH. :D

Ljudi kupe M+S i trljaju dvije sezone. Ne kontaju oni da to nije cjelogodišnja guma. To nije rijetkost uopšte na BiH cestama.
preludezalude

#4635 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by preludezalude »

Ja sam gume tih dimenzija imao na proslom autu i koristio sam lance sa oznakom "90". Lanci ko lanci, normalno se stave i pritegnu. Mjera prava.
530i

#4636 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

ado-šampion wrote: Moze se desiti da ne drze vise isti nivo, moze se desiti da neko nije zadovoljan, jbg desava se, nije se rodio onaj koji je zadovoljio citav svijet, ali ono sto je ovdje upadljivo je, cim se javi jedan koji je imao negativno iskustvo s necim sto je hvaljeno, javi se jos 10 njih koji nisu imali nikakvo iskustvo, ali eto dobro je popljuvati u svakom slucaju. Sto je nesto vise hvaljeno i vise na glasu, pljuvanje je vece.
Preko kurca odgovori

http://www.olx.ba/artikal/19266881/akci ... a/#pitanja
betametazon

#4637 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by betametazon »

citroen xm wrote:Od kad postoje Golfovi u BiH. :D

Ljudi kupe M+S i trljaju dvije sezone. Ne kontaju oni da to nije cjelogodišnja guma. To nije rijetkost uopšte na BiH cestama.
ma znam da je to kod nas standard nego kontam da ne mislis da je to sluzbena oznaka cjelogodislnje gume :D
citroen xm

#4638 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen xm »

Ma ne... :D

Nego baš me interesuje ima li neko iskustva sa tim Apollo gumama. Realno, nemam pretjerano prostora za odlaganje dva seta guma, a ni volje da to stalno tumbam sa tavana i na tavan. Te cjelogodišnje su mi prava mjera jer nemam nekih zahtjevnih ruta.
Ned071

#4639 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ned071 »

citroen xm wrote:Ma ne... :D

Nego baš me interesuje ima li neko iskustva sa tim Apollo gumama. Realno, nemam pretjerano prostora za odlaganje dva seta guma, a ni volje da to stalno tumbam sa tavana i na tavan. Te cjelogodišnje su mi prava mjera jer nemam nekih zahtjevnih ruta.

sve sto znam jeste ono sto prodavac u savi tvrdi. da je to podmarka vredesteina i da nisu lose. 185 65 15 je negdje oko 80 maraka
citroen xm

#4640 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen xm »

Aha, cijena je više nego povoljna.

S obzirom da se Vredestein cjelogodišnja pokazala kao odlična, vjerujem da ni ova nije smeće. Meni trebaju 14-ke.
Ned071

#4641 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ned071 »

citroen xm wrote:Aha, cijena je više nego povoljna.

S obzirom da se Vredestein cjelogodišnja pokazala kao odlična, vjerujem da ni ova nije smeće. Meni trebaju 14-ke.
cjelogodisnje:

175/65R14 82T ALNAC 4G All Season 79,13 KM

165/70R14 81T ALNAC 4G All Season 83,13 KM
citroen xm

#4642 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen xm »

Vidjeh, ali hvala. :thumbup:
ado-šampion

#4643 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Apollo je madjarski brend, nije azijski.
530i wrote:
ado-šampion wrote: Moze se desiti da ne drze vise isti nivo, moze se desiti da neko nije zadovoljan, jbg desava se, nije se rodio onaj koji je zadovoljio citav svijet, ali ono sto je ovdje upadljivo je, cim se javi jedan koji je imao negativno iskustvo s necim sto je hvaljeno, javi se jos 10 njih koji nisu imali nikakvo iskustvo, ali eto dobro je popljuvati u svakom slucaju. Sto je nesto vise hvaljeno i vise na glasu, pljuvanje je vece.
Preko kurca odgovori

http://www.olx.ba/artikal/19266881/akci ... a/#pitanja
Vidim i nije mi nista cudno. Ja na ova pitanja ne bih ni odgovarao. Imas stranicu s pretrazivacem i cijenama, imas broj telefona, imas email.

Pa covjek se javlja na telefon, azurno odgovara na mailove (provjereno vise puta!) i jos plus da odgovara na svako glupo pitanje na PIK.ba. :-) Pa zasto je onda pravio web pretragu uopste. :-) A ako pogledas dole, masa pitanja je vec odgovorena jer imaju dimenzije s cijenama na oglasu.

Kad treba nekoga popljuvati uvijek se moze naci nesto, nije problem.

Ja sam danas zvao, Continental i dalje nema na stanju. Ponudio se da nazove dobavljaca pa da mi javi preciznu informaciju, sto je i uradio nakon 10 minuta. Pitao sam za Alpin 5 i s pika mi je rekao da je sve sto mu je doslo 2014. godina, nisam ni pitao za DOT nego sam imaju li. Sve telefonom.

Sad, ili lik cita forum ili ja imam srece... :-)
wolfie

#4644 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by wolfie »

I kad stizu Continentalke? :)
Teufik

#4645 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

Na privatne poruke sasvim korektno odgovaraju. Provjereno.
ado-šampion

#4646 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

wolfie wrote:I kad stizu Continentalke? :)
Dobavljac kaze u ponedjeljak ili utorak navodno. Ali to nije sigurno, tako da se on ponudio da me nazove kad stignu. Ja bih uzeo Alpin odmah, ali necu 2014. Ko zna gdje je to skladisteno i kako.

Svakako nije jos hica, na suncu 20 stepeni danas. Da nije zakonski sacekao bih jos. Ako u medjuvremenu najave pogorsanje uzecu Dunop, jebaji ga. Guma ko guma. :-)
wolfie

#4647 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by wolfie »

ado-šampion wrote:
Dobavljac kaze u ponedjeljak ili utorak navodno. Ali to nije sigurno, tako da se on ponudio da me nazove kad stignu. Ja bih uzeo Alpin odmah, ali necu 2014. Ko zna gdje je to skladisteno i kako.

Svakako nije jos hica, na suncu 20 stepeni danas. Da nije zakonski sacekao bih jos. Ako u medjuvremenu najave pogorsanje uzecu Dunop, jebaji ga. Guma ko guma. :-)
Hvala na informaciji. Nije valjda naredni ponedjeljak ili utorak? U istom smo sosu, a ni ja ne bih gume iz 2014. Prije je bilo prihvatljivo, raja nije ni gledala, ali apetiti i potrosacka svijest rastu. :D
530i

#4648 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

ado-šampion wrote:
Vidim i nije mi nista cudno. Ja na ova pitanja ne bih ni odgovarao. Imas stranicu s pretrazivacem i cijenama, imas broj telefona, imas email.

Bezbeli da ste neki haveri, čim ga tako revnosno braniš. Web pretraga na stranici im je smiješna, nema ovih nokian guma koje reklamiraju...pogledaj i sam. Zašto onda reklamiranje ako odgovaraš sa "ima na webshopu sve" (a nema!!). Odgovori na sva pitanja jednom dnevno ili isključi opciju da te ljudi kontaktiraju uopšte...ovako samo dokazuje svoj bezvezni pristup. Pogledaj malo i druge firme, odgovore na sva pitanja normalno...
ado-šampion

#4649 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

wolfie wrote:
ado-šampion wrote:

Hvala na informaciji. Nije valjda naredni ponedjeljak ili utorak? U istom smo sosu, a ni ja ne bih gume iz 2014. Prije je bilo prihvatljivo, raja nije ni gledala, ali apetiti i potrosacka svijest rastu. :D
Nema na cemu. Jeste nazalost, naredni ponedjeljak ili utorak. Zvao danas oko podne.

Ja sam uvijek gledao DOT i nije mi problem kad bih bio siguran da su te gume dosle u Bosnu prije mjesec, ali posto sumnjam da su dosle prosle godine pa stajale godinu ovdje, u bogzna kakvog skladistu, neka hvala.
530i wrote:
ado-šampion wrote:

Bezbeli da ste neki haveri, čim ga tako revnosno braniš. Web pretraga na stranici im je smiješna, nema ovih nokian guma koje reklamiraju...pogledaj i sam. Zašto onda reklamiranje ako odgovaraš sa "ima na webshopu sve" (a nema!!). Odgovori na sva pitanja jednom dnevno ili isključi opciju da te ljudi kontaktiraju uopšte...ovako samo dokazuje svoj bezvezni pristup. Pogledaj malo i druge firme, odgovore na sva pitanja normalno...
Nismo haveri, nit imam ista s njim. Nisam siguran ni kako se covjek zove. :-)

Revnosno branim zato sto se i ovdje kao i na temi o Kramaru nadju dvojica koja nisu zadovoljna i imaju objektivnu primjedbu, a onda se na njih instaliraju jos dvadeset i dvojica koji nemaju nikakvog iskustva s doticnim, da ih pitas gdje se Kramar nalazi ne bi ti znali objasniti, ali eto oni su culi od jarana ili jaranove komsinice a ionako inace je fino popljuvati nesto sto je dobro i nekog kome ide. :roll: Dusa raji u Bosni popljuvati nekog kome ide.
Tako isto i ti uhvatio se PIK komentara. Jesi li ikad bio u radnji? Jesi li ikad kontaktirao telefonom ili mailom? Cisto sumnjam da jesi.

Koje druge firme? Druge firme ne odgovaraju na mailove nikako (da ne govorim azurno). Kad nazoves na telefon ko s brda na brdo, jarane, pasa, majstore i slicno. Kad dodjes tamo ista situacija. Jarane, guzva. Ulijecu jarani preko reda ko na salteru BH Telecoma.

U jednoj od tih drugih firmi su mi prijatelju polomili sva 4 sigurnosna sarafa (da sva 4), pa je kad mu je pukla guma morao odslepati auto da se izbusi saraf, a usput je izbusio i ostala 3 jer ih vise nije bilo moguce odvrnuti. To je bilo prije 2 godine. Znam tacno i koja je firma ali necu da kazem. Zasto? Zato sto postoji mala, sitna, mogucnost da su navoji bili sjebani vec pa su ih oni samo dotukli. A tipican hejter bi odmah drvlje i kamenje, nema veze sto ne zna 100% pozadinu price, bitno je da zna otprilike. :-) Blago nama, kakvi smo. Dobro nam Bog da da ikako guramo.
530i

#4650 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Ti si totalno skren'o braneći sebe i svoje izbore - valjda od silnog straha da se ne zajebeš.
Druge firme posluju tako da npr. nazovem ih telefonom i dobijem identičnu gumu kao što sam imao na auto jer je jedna bila rasječena nakon mjesec dana i 500 kilometara...identičan DOT i sve ostalo. Preko pika isto tako ljubazno odgovaraju. Opet neka druga firma isto preko pika ljubazno odgovara bez ikakvih problema, nisam ih čak ni morao zvati, samo otišao do njih - kupio brisače. Al' ne moram nikog ubjeđivati u svoje izbore, sasvim sam u njih siguran i mogu ih objektivno vrijednovat'. Da mi odgovori preko kurca na piku ne bih se ni potrudio ni nazvati ni otići.
Post Reply