Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ketronsd1

#4626 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

aladinosmic1 wrote:Da malter nije kako treba, bili dobri majstori, sve ukrivljeno i sa rupicama, al ima mu i preko 30 godina. Hoću u unutrašnjost izolaciju, ne bi gipsane ploče stavljo, ne razumijen kako se psotavlja ta vuna, jer ja bi to sam radio, i el. instalacije i kutije kako se postavljaju?
Pa gipsande ti i Jesu najjednostavnije za uradi sam
piplica
Grijem se na: Ćumur

#4627 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Image

Image

Zubadan grije cijelu samoposlugu.
aladinosmic1

#4628 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aladinosmic1 »

ako neću gipsane ploče, kako onda da vunu postavim? i el instalacije u vunu?
FrozenCastle

#4629 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by FrozenCastle »

Koje jačine konvektori bi mi bili potrebni za zagrijavanje prostorije od 16 kvadrata i koliko u prosjeku to dođe KM na kraju mjeseca?
kakavdanakneiskustvu

#4630 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kakavdanakneiskustvu »

FrozenCastle wrote:Koje jačine konvektori bi mi bili potrebni za zagrijavanje prostorije od 16 kvadrata i koliko u prosjeku to dođe KM na kraju mjeseca?

jedan konvektor,1,5 kw bi bio dovoljan
nexteen

#4631 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

aladinosmic1

Ne mozes postaviti vunu bez rigipsa s unutrasnje strane , a elektro instalacija se lako razvlaci iza rigipsa , to ti je nejmanji problem .
ketronsd1

#4632 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

aladinosmic1 wrote:ako neću gipsane ploče, kako onda da vunu postavim? i el instalacije u vunu?
Gipsane ploce su ti najlakše za raditi. Preporucio bih ti umjesto onih metalnih profila da stavljaš drvo možda 7x7 cm i kad to postaviš onda struja se razvede i izolacija može da ide i preko nje izolacija folija ili kako je već zovu. Poslije prije gipsa preporučujem da staviš OSB ploče pa onda gips i poslije toga na gipsane možes nanositi sta god hoćeš. Tapete, puts,tapete sa strukturom koje se mogu farbati(preporuka) itd.
Lp
jedna tamo

#4633 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jedna tamo »

FrozenCastle wrote:Koje jačine konvektori bi mi bili potrebni za zagrijavanje prostorije od 16 kvadrata i koliko u prosjeku to dođe KM na kraju mjeseca?
samo ako ste ludi kupićete konvektor, ja i dosta ljudi u okolini smo se tako pokajali da je to haos, znači šta sam se naplaćala struje za ove dvije zime to je haos, soba također oko 16 kvadrata, kupili atlantik 2kw, odero nas, prošli račun 277 km ovaj 206km, jest da je izolacija loša, al zgrada i nije stara, stolarija nova, ma daj...to samo vrti u prazno....tražite drugu soluciju nipošto kupovati te konvektore, imam još primjera, komšijama po 300 km struje , jednoj radnji od 12kvadrata 300 km tako da nije samo kod mene, ja samo kažem iskustvo....
nexteen

#4634 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

ketronsd1

Zasto bi stavljao OSB ploce pre rigipsa ?
I ja ne bi stavljao drvo , jer ako kupis lose drvo tj da nije suvo , mozes posle imati problema kako se bude susilo . Jeste jeftinije s drvima praviti okvir , ali ja ne bi rizikovao ..
rovac13

#4635 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

jedna tamo wrote:samo ako ste ludi kupićete konvektor, ja i dosta ljudi u okolini smo se tako pokajali da je to haos, znači šta sam se naplaćala struje za ove dvije zime to je haos, soba također oko 16 kvadrata, kupili atlantik 2kw, odero nas, prošli račun 277 km ovaj 206km, jest da je izolacija loša, al zgrada i nije stara, stolarija nova, ma daj...to samo vrti u prazno....tražite drugu soluciju nipošto kupovati te konvektore, imam još primjera, komšijama po 300 km struje , jednoj radnji od 12kvadrata 300 km tako da nije samo kod mene, ja samo kažem iskustvo....
Objasnjeno im je milion puta na temi da grijac u konvektoru trosi struju isto kao i ostali grijaci u grijalicama radijatorima itd.

Ali ljudi vole da vjeruju u bajke....a bajki ne nedostaje :D

https://www.facebook.com/NobelCorporati ... 0463868419

Evo ovdje ljudi hvale .....em su jeftini......em nista ne trose :D :D :D

Nije nemoguce da konvektor trosi manje........npr kad imas extra dobru izolaciju.......onda i konvektor kao i grijalica trose manje......ali sa losom izolacijom svaki grijac je katastrofa
ketronsd1

#4636 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

nexteen wrote:ketronsd1

Zasto bi stavljao OSB ploce pre rigipsa ?
I ja ne bi stavljao drvo , jer ako kupis lose drvo tj da nije suvo , mozes posle imati problema kako se bude susilo . Jeste jeftinije s drvima praviti okvir , ali ja ne bi rizikovao ..
Podrazumijeva se da je drvo suho i nije to rizik nikakav. Švedska je kolega sva tako napravljena bar sto se kuća tiče. OSB ploče se stavljaju radi same krhkosti gipsane.
Lp.
wolfie

#4637 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by wolfie »

Imam Atlantic F117 konvektor, stariji model, i radio je sve do danas, prosle sedmice sam ga normalno iskljucio, danas da upalim, nista, ne reaguje. Sta bi moglo biti? Postoji li neki osigurac ili nesto slicno? Zna li iko neki servis u Sarajevu? Hvala i pozdrav.
aladinosmic1

#4638 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aladinosmic1 »

kako se na taj multipor postavljaju kutije, i buše rupe za vijke?
aladinosmic1

#4639 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aladinosmic1 »

"Vidim da ste iz Lukavca. Vama je Tuzla blizu, tako i firma Ytong, gdje možete, po najpovoljnijim cijenama, nabaviti mutipor i sve ostalo što treba za izradu izolacije. Multipor se može ugrađivati i na plafon. Računajte na trošak između 45 i 70 KM/m2."

Šta je ovo nije zlatno da bude od 45 do 70KM po m2
FrozenCastle

#4640 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by FrozenCastle »

jedna tamo wrote:
samo ako ste ludi kupićete konvektor, ja i dosta ljudi u okolini smo se tako pokajali da je to haos, znači šta sam se naplaćala struje za ove dvije zime to je haos, soba također oko 16 kvadrata, kupili atlantik 2kw, odero nas, prošli račun 277 km ovaj 206km, jest da je izolacija loša, al zgrada i nije stara, stolarija nova, ma daj...to samo vrti u prazno....tražite drugu soluciju nipošto kupovati te konvektore, imam još primjera, komšijama po 300 km struje , jednoj radnji od 12kvadrata 300 km tako da nije samo kod mene, ja samo kažem iskustvo....
Hvala. Baš sam računala preko kalkulatora Elektroprivrede koliko bi me došlo i preskupo je. Zgrada je stara, znači da bi me pregulili. A vidjela sam kod druge osobe da joj crni zid iza konvektora.
tominjo

#4641 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tominjo »

evo test usporedba LG i Mitsubishi

https://youtu.be/DC-SVmireDE
friskyoreo

#4642 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by friskyoreo »

Ljudi, pomagajte.
Ne znam gdje drugo da pitam, ali sam se sjetio da ovdje ima strucnjaka za klimu.
Imam problem, mish mi ulazi u klimu. U onu unutarnju jedinicu. Kako, nije mi jasno... Moze li uci kroz one cijevi sto prolaze kroz zid ili se provuce kroz onu rupu u zidu koja je izbusena za crijeva? Moze li mozda uci na onu cijev gdje izlazi voda iz klime, ona mi je spojena na oluk, pa kontam da se tako ne popne.. Ne znam sta da radim, izludi me. :(
zippoo87

#4643 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zippoo87 »

friskyoreo wrote:Ljudi, pomagajte.
Ne znam gdje drugo da pitam, ali sam se sjetio da ovdje ima strucnjaka za klimu.
Imam problem, mish mi ulazi u klimu. U onu unutarnju jedinicu. Kako, nije mi jasno... Moze li uci kroz one cijevi sto prolaze kroz zid ili se provuce kroz onu rupu u zidu koja je izbusena za crijeva? Moze li mozda uci na onu cijev gdje izlazi voda iz klime, ona mi je spojena na oluk, pa kontam da se tako ne popne.. Ne znam sta da radim, izludi me. :(
Mis ti može proći kroz igle ne usi a da ne kažem kroz nešto veće
Evo moje iskustvo ...meni su miševi nekako sa vanjske fasade prošli kroz blok zida i na kraju kroz utičnicu ulazili u kuhinju
Progrizli su razvodnu kutiju i šibali u kuhinju a utičnica bila odvojena od zida možda 1 cm
I većinu ih je struja ubijala ,jednom ja vidim puši se iz utičnice,ja mislio zapalile se instalacije,uspanicio se,isključi m struju i otvorom utičnicu i imam ti sta vidjeti...unutra jedno 5 miševa,svi mrtvi
Kasnije sam zagipsao tu utičnicu da ne ulaze vise i zavrnuo je da nema šupljine

Tako da ćeš se ti teško riješiti tih miševa,jer oni jave drugim put i onda stalno ulaze izlaze
friskyoreo

#4644 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by friskyoreo »

zippoo87 wrote:
friskyoreo wrote:Ljudi, pomagajte.
Mis ti može proći kroz igle ne usi a da ne kažem kroz nešto veće
Evo moje iskustvo ...meni su miševi nekako sa vanjske fasade prošli kroz blok zida i na kraju kroz utičnicu ulazili u kuhinju
Progrizli su razvodnu kutiju i šibali u kuhinju a utičnica bila odvojena od zida možda 1 cm
I većinu ih je struja ubijala ,jednom ja vidim puši se iz utičnice,ja mislio zapalile se instalacije,uspanicio se,isključi m struju i otvorom utičnicu i imam ti sta vidjeti...unutra jedno 5 miševa,svi mrtvi
Kasnije sam zagipsao tu utičnicu da ne ulaze vise i zavrnuo je da nema šupljine

Tako da ćeš se ti teško riješiti tih miševa,jer oni jave drugim put i onda stalno ulaze izlaze
Pa ne znam kako se samo popnu gore, jer je klima na spratu. :-) A ova unutarnja jedinica je odmah iznad radijatora, vjerovatno zato i dolaze zato sto im je toplo...
Pokusat cu nekako da zatvorim taj odvod vode, pa da vidim hoce li onda ulaziti.. Doslo mi je da bacim bombu na njih. :evil:
nexteen

#4645 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Prosao i februar :)

Evo podataka .. Potroseno 108.4kw * 9din = 976 din , do 17.02 drzao na 24c a posle prebacio na 23c .. Od 11.10 do 01.03 potroseno 523.3kw ( 4711 din = 39.3e ) i kako stoje stvari , potrosnja za celu sezonu ce biti manja od 6000 din tj 50e :)

Tabela potrosnje

Image

Analiza potrosnje

Image

Temperatura za februar 81-2016g - Zrenjanin

Image

Merac potrosnje

Image
Distortion

#4646 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

@nexteen

Jako mala potrosnja ali kod tebe smo i navikli na takve podatke od samog starta a ne grijes bas malu povrsinu kvadrata (cini mi se 45 m2).

Kod mene je od 08.10. do 01.03. ASYG12LUCA na 956 kW. Vjerovatno ce za 5 mjeseci potrosit 1000 kW.
bokivr

#4647 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

Evo podataka za grejanje,mesec Februar

Total:
430.7 kw
3560 din ili 29e

Image
залить картинку

analiza po klimi

Image
хостинг изображений gif

Dnevni boravak 45m2 u Februaru na 23C
Decija soba 16m2 na 22-23C i Spavaca soba 15m2 na 21C povezane su hodnikom i kupatilom 10m2.
Inace Februar je bio za 7C topliji od proseka.
bilic

#4648 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

[
...... Kakva zima ... Ove godine nikakvih minusa... VIDITE DA JE SVE NAOPAKO ...
ISPOD NULE NIJE BILO 10 DANA..... Svi su hajrovali ove zime ... :jbt: :jbt:
A sad če poplave ;krtola: .. J:B:G:
giga1982

#4649 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

Potrošnja za 2mjesec 2016
Dve klime Mitsubishi FH-35
194 KWh
sabanss

#4650 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sabanss »

bilic wrote: A sad če poplave ;krtola: .. J:B:G:
Scenario je isti kao pretprosle godine...
Post Reply