Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
zlatiborka

#4626 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by zlatiborka »

Maraschino wrote:
kiky wrote:idiot tihić je poletio u prud i pojeo govno svaki put kad su se sastajali ...
sad njegovi ne dolasci ( al ostavlja otvorena vrata za nastavak razgovora ????!!!!!!) izgledaju toliko traljavo da samo oni što su glasali za njega nevide očito pomaganje dodiku i namjerno odvlačenje pažnje mz sa dodika na sebe ....
sad su i bošnjaci problematični ..... neče da razgovaraju .... nisu za dogovor .... koče ustavne reforme ...
još hoče onaj blentavi bošnjački kongres gdje če mudraci da iscrtavaju karte za bošnjake i sklapat neke minimalne i maksimalne zahtjeve ...
taman lijepo da se skrene pažnja sa problematične nsrs .....
za nepovjerovat ...

ako ide, ne valja...

ako ne ide, opet ne valja...

:roll: :?
Ne valja, naravno da ne valja, ni ovako ni onako, od pocetka je PRUD bio i ostao zamajavanje i gradjana i MZ-ce k'o biva ova ce trojka naci spasonosno rjesenje za BiH..... :x ubleha za naivne...... :x

O Ustavu, o najvaznijim pitanjima i nesporazumima u BiH se ne tabiri po kafancugama uz meze i pice! O tim stvarima se raspravlja u Parlamentu.

Treba oformiti Ustavotvornu skupstinu i pokrenuti donosenje novog Ustava uz najsiru javnu raspravu u koju treba ukljuciti politicare iz vlasti i opozicije, intelektualce, gradjane i sve zainteresirane za dobrobit BiH. Cak zatraziti i pomoc dobronamjernih stranih pravnika.

Ovo se ne moze uraditi za 10-tak dana ili mjesec dana, trajace to duze, ali samo treba poceti. Ustvari trebalo je davno poceti ovaj proces, ali eto, nasi izabranici na vlasti nisu stigli jer su imali preca posla, kako da sto vise nahapaju i pokradu sto vise stignu i mognu!..... :evil:

:bih: :sax:
dallton

#4627 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

"Whats your name?"
"Tihic....Suljo Tihic...I'll have one himber, shaken not stirred"
MIHAJLICA ZA BIZNIS.BA: AMERIKANCI SU TIHIĆU DALI SIGNAL DA SE POVUČE IZ PRUDA
10:01 / 25.06.2009.

Mihajlica: Tadić na sastanku sa svim srpskim strankama nije ni na koji način upozorio Dodika.

Tadić je bio jasan da RS svoje interese treba da štiti na način koji ne podrazumijeva produbljivanje krize ili (otvaranje fronta) sa međunarodnim faktorom. Ja shvatam posjetu predsjednika Tadića kao posjetu podrške RS, a to što je Tadić podržavao Dodika i Dodik Tadića to je stvar koja mene manje - više ne interesuje, ja sam protivnik u suštini SNSD - a u RS i nemam puno pohvale za politiku DS - a u Srbiji, to su dvije različite stvari koje treba razdvojiti na neki način, izjavio je za Biznis.ba predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske /SRS RS/ Milanko Mihajlica ...

O današnjem nastavku prudskih razgovora te izostanku Tihića s njih, Mihajlica kaže da se nešto promijenilo u kursu dijela međuanrodne zajednice te da se Tihić povukao po nagovoru nekog od međunarodnih faktora.

Prud je veliko foliranje i politička gluma

"Mi prudskoj dvojci, odnosno prudskoj trojci dajemo čistu jedinicu iz vladanja, a nulu za rezultat dogovora koji su postigli. Ja lično mislim da je to jedno veliko foliranje koje je započelo pred zadnju sjednicu Savjeta mira a sada se sve odigraba pred Sjednicu zakazanu za 29. Ja ne vidim tu nikakav konkrekan rezultat i radi se o dobroj političkoj glumi, a Tihić se iz toga povukao po nagovoru nekog iz međunarodne zajednice.

Ako su već ozbiljno mislili iz medjunarodne zajednice s Prudom, ja ne mislim da bi Tihić mogao da se tako lako povlači iz ove priče, ali očito je da se ovo koristi u političke svrhe, izbori su za godinu i nešto dana prema tome svi tu na neki način pokušavaju da izvuku što više i mislim da tu nema iskrenosti i kapaciteta u Parlamentu BiH da se bilo šta provede., rekao je Mihajlica za Biznis.ba.

On kaže da SDA dovodi u pitanje popis stanovništva, te da se i ono što je u načelu bilo dogovoreno sada ruši.

"Obzirom da je Tihić snažno podržan od Amerikanaca, pretpostavljam da su mu Amerikanci dali signal da se povuče. Očito da da se želi oslabiti Dodikova pozicija i da se prolongira ostanak OHR-a u BiH", rekao je za Biznis.ba predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske /SRS RS/ Milanko Mihajlica.

naredna epizoda serijala James Bond ce se zvati "To Prud or Not to Prud"
Abacija

#4628 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Abacija »

dallton wrote:"Whats your name?"
"Tihic....Suljo Tihic...I'll have one himber, shaken not stirred"
MIHAJLICA ZA BIZNIS.BA: AMERIKANCI SU TIHIĆU DALI SIGNAL DA SE POVUČE IZ PRUDA
10:01 / 25.06.2009.

Mihajlica: Tadić na sastanku sa svim srpskim strankama nije ni na koji način upozorio Dodika.

Tadić je bio jasan da RS svoje interese treba da štiti na način koji ne podrazumijeva produbljivanje krize ili (otvaranje fronta) sa međunarodnim faktorom. Ja shvatam posjetu predsjednika Tadića kao posjetu podrške RS, a to što je Tadić podržavao Dodika i Dodik Tadića to je stvar koja mene manje - više ne interesuje, ja sam protivnik u suštini SNSD - a u RS i nemam puno pohvale za politiku DS - a u Srbiji, to su dvije različite stvari koje treba razdvojiti na neki način, izjavio je za Biznis.ba predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske /SRS RS/ Milanko Mihajlica ...

O današnjem nastavku prudskih razgovora te izostanku Tihića s njih, Mihajlica kaže da se nešto promijenilo u kursu dijela međuanrodne zajednice te da se Tihić povukao po nagovoru nekog od međunarodnih faktora.

Prud je veliko foliranje i politička gluma

"Mi prudskoj dvojci, odnosno prudskoj trojci dajemo čistu jedinicu iz vladanja, a nulu za rezultat dogovora koji su postigli. Ja lično mislim da je to jedno veliko foliranje koje je započelo pred zadnju sjednicu Savjeta mira a sada se sve odigraba pred Sjednicu zakazanu za 29. Ja ne vidim tu nikakav konkrekan rezultat i radi se o dobroj političkoj glumi, a Tihić se iz toga povukao po nagovoru nekog iz međunarodne zajednice.

Ako su već ozbiljno mislili iz medjunarodne zajednice s Prudom, ja ne mislim da bi Tihić mogao da se tako lako povlači iz ove priče, ali očito je da se ovo koristi u političke svrhe, izbori su za godinu i nešto dana prema tome svi tu na neki način pokušavaju da izvuku što više i mislim da tu nema iskrenosti i kapaciteta u Parlamentu BiH da se bilo šta provede., rekao je Mihajlica za Biznis.ba.

On kaže da SDA dovodi u pitanje popis stanovništva, te da se i ono što je u načelu bilo dogovoreno sada ruši.

"Obzirom da je Tihić snažno podržan od Amerikanaca, pretpostavljam da su mu Amerikanci dali signal da se povuče. Očito da da se želi oslabiti Dodikova pozicija i da se prolongira ostanak OHR-a u BiH", rekao je za Biznis.ba predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske /SRS RS/ Milanko Mihajlica.

naredna epizoda serijala James Bond ce se zvati "To Prud or Not to Prud"
Tako je dobra provala da sam te postavio na Vicoteku - http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 6#p2815996 :lol: :thumbup:
kiky

#4629 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kiky »

:-)
dallton

#4630 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

Normalizacija
Datum: 24.06.2009 21:05
Autor: Boris Dežulović
Prije petnaestak godina - malo tko više pamti, a i ne treba - bio je to u Hrvatskoj lijep komad afere: predsjednik države Franjo Tuđman iskoristio je ustavne ovlasti i vlastoručnim potpisom blagoslovio optužnicu javnog tužitelja da podigne tužbu protiv nas u "Feral Tribuneu" zbog toga što smo ga nazvali sljedbenikom španjolskog fašističkog diktatora, generalissimusa Francisca Franca.

Spektakularan filmski proces, sve sa rječitim advokatima, televizijskim kamerama, demonstracijama pred sudnicom i historijskim završnim riječima, završio je - da ne dužim priču - oslobađajućom presudom. Javnost je bila malo zatečena, Tuđmanov režim konsterniran, ali sudac ni uz najbolju volju drugačije nije mogao presuditi. Ne nakon što smo pokazali intervju predsjednika Tuđmana u kojemu se izrijekom deklarira kao - sljedbenik generalissimusa Francisca Franca.

Zašto sam se sada sjetio tog davno zaboravljenog procesa i jednog od najefektnijih autogolova u karijeri legendarnog hrvatskog autogolgetera?

Pretpostavimo da ja sad u kolumni u "Nezavisnim novinama" napišem da premijer Republike Srpske Milorad Dodik, recimo, šta ja znam, nije normalan. Napišem, dakle, točno tako: Milorad Dodik nije normalan. Pa onda dalje razvijem tezu oko te zadate premise, nešto o tome kako samo nenormalan čovjek može zadržati vlast u nenormalnoj državi, pa mu je u interesu da ništa tu normalno ne bude, ni država ni on, i sve tako. Pretpostavimo onda da Milorad Dodik, s obzirom na to da nije normalan, pobjesni, a kako me ne može izvesti pred sud - s obzirom na to da nisam državljanin BiH, malo živim u Hrvatskoj, malo u Srbiji, a ugovora o izručenju nema - odgovori mi onako kako on to već zna, vješto, analitički i temeljito, nazivajući me budalom, kretenom, pederom, ili, kao u nedavnoj, rijetko lapidarnoj polemici s Raffijem Gregorianom, smrdljivcem. :lol: :lol:

Činjenica je, međutim, da Milorad Dodik nije normalan. I nije nenormalan zbog toga što neistomišljenike naziva budalama, kretenima, pederima i smrdljivcima, već - upravo obrnuto - neistomišljenike naziva budalama, kretenima, pederima i smrdljivcima zbog toga što nije normalan. Je li onda nenormalan zbog toga što bi, po toj analogiji, za razliku od neistomišljenika, smrdljivih pederskih budala, on bio mirišljavi heteroseksualni genije, što bi u njegovom svijetu valjda bilo nenormalno? Hm. Za tu tezu trebalo bi njegovo priznanje da kao takav, dakle drugačiji od smrdljivih pederskih budala, nije normalan. Nema problema, na to će Dodik.

"Politička moć Republike Srpske jača je nego ikad. Mnogima se ne sviđa, ali u BiH se ništa ne može desiti ako mi to nećemo. To nije bilo lako izgraditi", reći će tako u jednom od svojih ukazanja na televiziji premijer Dodik. "Prije samo tri godine mi smo bili podanici raznih ideja, koje su ovdje dolazile i odlazile. Moram da priznam da sam u nekoj prošlosti i ja razmišljao o tome da treba da se normalizujemo, možda i nisam razumio neke stvari. U međuvremenu sam narastao i odrastao, shvatio da postoji podvala koja se zove "isprazni Republiku Srpsku nadležnostima", i onda će doći stranci i reći: "Evo vam, ništa od nadležnosti".

I eto Milorada Dodika kako, poput Franje Tuđmana, ničim neizazvan javno priznaje da nije normalan. Nekad je, eto, mlad i naivan mislio da treba biti normalan, "u nekoj prošlosti i ja sam razmišljao o tome da treba da se normalizujemo", možda i "nije razumio neke stvari", ali je "u međuvremenu narastao i odrastao". Danas, kao narastao i odrastao čovjek, Dodik razumije neke stvari, sve zapravo razumije, sve shvaća i sve mu je jasno: ne treba da se normaliziramo i nikad nije trebalo. Najbolje nam je ovako nenormalnima.

Tek onda, tek dakle kad je shvatio da niti je normalan, niti je ikad trebalo da bude normalan, Dodika je krenulo u životu. Otada, on nenormalan udara lijevo i desno, tko god mu se nađe na putu u svijetlu nenormalnu budućnost, on ga proglašava budalom, kretenom, pederom i smrdljivcem, dakle normalnim. Jer samo takav Milorad Dodik, dakle nenormalan, može biti nadležan u Republici Srpskoj: da li zbog toga što Republika Srpska nije normalna, pa joj nadležnosti trebaju biti u rukama nenormalnih, ili odrastao čovjek mora biti nenormalan da bi shvatio kako je normalizacija tek "ispražnjivanje od nadležnosti" - kako bilo, otad je u Republici Srpskoj sve lijepo normalno nenormalno.

Kad si, naime, nenormalan, slobodan si od svake sumnje i pitanja. Zašto bi te netko tebi nenormalan, dakle formalno normalan, "praznio" od nadležnosti dok si bio normalan kao on, prije dakle nego si shvatio podvalu? I zašto bi to onda uopće bila podvala? Jer, ako je to bila podvala, ako je podvala bila u tome da se normalni, prije nego narastu i odrastu, "isprazne" od nadležnosti, zašto bi itko normalan - sad sam se malo zapetljao, ovo "itko normalan" shvatite retorički - "praznio" Dodikovu Republiku Srpsku od nadležnosti i sad, kad je premijer narastao i odrastao, shvatio neke stvari i postao nenormalan? Zašto?! Koga briga? Neka se time bave normalni.

Kome je, uostalom, normalizacija ikad išta dobra donijela? U takozvanom normalnom svijetu, svijetu budala, kretena, pedera i smrdljivaca, ne možeš čovjeku reći da je budala, kreten, peder ili smrdljivac. Milorad Dodik tako je javno, mada nezapaženo, započeo proces nenormalizacije Bosne i Hercegovine. Nije u početku bilo lako, nije bilo jednostavno nenormalizirati Bosnu: lako je Berlusconiju nenormalizirati jednu normalnu Italiju, u kojoj je nenormalno već imati nenormalnog premijera, koji će okupljati strane premijere i gole manekenke na privatnom imanju. Hajde ti, međutim, nenormaliziraj zemlju u kojoj baš ništa nije nenormalno. Pa čak ni nenormalni premijeri.

I eto premijera Dodika već sutradan na sastanku nenormalne prudske trojke, koju u nenormalnoj Bosni i Hercegovini zovu "lud, zbunjen i normalan". Tko je lud, tko je zbunjen, a tko normalan, ne zna se. Zna se, međutim, tko nije. Milorad Dodik, recimo, nije normalan - da podsjetim, "moram da priznam da sam u nekoj prošlosti i ja razmišljao o tome da treba da se normalizujemo" - a bogami nije ni zbunjen: "Možda i nisam razumio neke stvari, ali u međuvremenu sam narastao, odrastao i shvatio".
:lol: :lol: nazalost sve tacno...tekst je inace objavljen u dodinom glasniku za djecu "politikine nezavisne zabavne novine"
dallton

#4631 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

pogledajte ovu nenadmasnu sliku za historiju

http://sarajevo-x.com/clanak/090625087
Abacija

#4632 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Abacija »

dallton wrote:
Normalizacija
Datum: 24.06.2009 21:05
Autor: Boris Dežulović
Prije petnaestak godina - malo tko više pamti, a i ne treba - bio je to u Hrvatskoj lijep komad afere: predsjednik države Franjo Tuđman iskoristio je ustavne ovlasti i vlastoručnim potpisom blagoslovio optužnicu javnog tužitelja da podigne tužbu protiv nas u "Feral Tribuneu" zbog toga što smo ga nazvali sljedbenikom španjolskog fašističkog diktatora, generalissimusa Francisca Franca.

Spektakularan filmski proces, sve sa rječitim advokatima, televizijskim kamerama, demonstracijama pred sudnicom i historijskim završnim riječima, završio je - da ne dužim priču - oslobađajućom presudom. Javnost je bila malo zatečena, Tuđmanov režim konsterniran, ali sudac ni uz najbolju volju drugačije nije mogao presuditi. Ne nakon što smo pokazali intervju predsjednika Tuđmana u kojemu se izrijekom deklarira kao - sljedbenik generalissimusa Francisca Franca.

Zašto sam se sada sjetio tog davno zaboravljenog procesa i jednog od najefektnijih autogolova u karijeri legendarnog hrvatskog autogolgetera?

Pretpostavimo da ja sad u kolumni u "Nezavisnim novinama" napišem da premijer Republike Srpske Milorad Dodik, recimo, šta ja znam, nije normalan. Napišem, dakle, točno tako: Milorad Dodik nije normalan. Pa onda dalje razvijem tezu oko te zadate premise, nešto o tome kako samo nenormalan čovjek može zadržati vlast u nenormalnoj državi, pa mu je u interesu da ništa tu normalno ne bude, ni država ni on, i sve tako. Pretpostavimo onda da Milorad Dodik, s obzirom na to da nije normalan, pobjesni, a kako me ne može izvesti pred sud - s obzirom na to da nisam državljanin BiH, malo živim u Hrvatskoj, malo u Srbiji, a ugovora o izručenju nema - odgovori mi onako kako on to već zna, vješto, analitički i temeljito, nazivajući me budalom, kretenom, pederom, ili, kao u nedavnoj, rijetko lapidarnoj polemici s Raffijem Gregorianom, smrdljivcem. :lol: :lol:

Činjenica je, međutim, da Milorad Dodik nije normalan. I nije nenormalan zbog toga što neistomišljenike naziva budalama, kretenima, pederima i smrdljivcima, već - upravo obrnuto - neistomišljenike naziva budalama, kretenima, pederima i smrdljivcima zbog toga što nije normalan. Je li onda nenormalan zbog toga što bi, po toj analogiji, za razliku od neistomišljenika, smrdljivih pederskih budala, on bio mirišljavi heteroseksualni genije, što bi u njegovom svijetu valjda bilo nenormalno? Hm. Za tu tezu trebalo bi njegovo priznanje da kao takav, dakle drugačiji od smrdljivih pederskih budala, nije normalan. Nema problema, na to će Dodik.

"Politička moć Republike Srpske jača je nego ikad. Mnogima se ne sviđa, ali u BiH se ništa ne može desiti ako mi to nećemo. To nije bilo lako izgraditi", reći će tako u jednom od svojih ukazanja na televiziji premijer Dodik. "Prije samo tri godine mi smo bili podanici raznih ideja, koje su ovdje dolazile i odlazile. Moram da priznam da sam u nekoj prošlosti i ja razmišljao o tome da treba da se normalizujemo, možda i nisam razumio neke stvari. U međuvremenu sam narastao i odrastao, shvatio da postoji podvala koja se zove "isprazni Republiku Srpsku nadležnostima", i onda će doći stranci i reći: "Evo vam, ništa od nadležnosti".

I eto Milorada Dodika kako, poput Franje Tuđmana, ničim neizazvan javno priznaje da nije normalan. Nekad je, eto, mlad i naivan mislio da treba biti normalan, "u nekoj prošlosti i ja sam razmišljao o tome da treba da se normalizujemo", možda i "nije razumio neke stvari", ali je "u međuvremenu narastao i odrastao". Danas, kao narastao i odrastao čovjek, Dodik razumije neke stvari, sve zapravo razumije, sve shvaća i sve mu je jasno: ne treba da se normaliziramo i nikad nije trebalo. Najbolje nam je ovako nenormalnima.

Tek onda, tek dakle kad je shvatio da niti je normalan, niti je ikad trebalo da bude normalan, Dodika je krenulo u životu. Otada, on nenormalan udara lijevo i desno, tko god mu se nađe na putu u svijetlu nenormalnu budućnost, on ga proglašava budalom, kretenom, pederom i smrdljivcem, dakle normalnim. Jer samo takav Milorad Dodik, dakle nenormalan, može biti nadležan u Republici Srpskoj: da li zbog toga što Republika Srpska nije normalna, pa joj nadležnosti trebaju biti u rukama nenormalnih, ili odrastao čovjek mora biti nenormalan da bi shvatio kako je normalizacija tek "ispražnjivanje od nadležnosti" - kako bilo, otad je u Republici Srpskoj sve lijepo normalno nenormalno.

Kad si, naime, nenormalan, slobodan si od svake sumnje i pitanja. Zašto bi te netko tebi nenormalan, dakle formalno normalan, "praznio" od nadležnosti dok si bio normalan kao on, prije dakle nego si shvatio podvalu? I zašto bi to onda uopće bila podvala? Jer, ako je to bila podvala, ako je podvala bila u tome da se normalni, prije nego narastu i odrastu, "isprazne" od nadležnosti, zašto bi itko normalan - sad sam se malo zapetljao, ovo "itko normalan" shvatite retorički - "praznio" Dodikovu Republiku Srpsku od nadležnosti i sad, kad je premijer narastao i odrastao, shvatio neke stvari i postao nenormalan? Zašto?! Koga briga? Neka se time bave normalni.

Kome je, uostalom, normalizacija ikad išta dobra donijela? U takozvanom normalnom svijetu, svijetu budala, kretena, pedera i smrdljivaca, ne možeš čovjeku reći da je budala, kreten, peder ili smrdljivac. Milorad Dodik tako je javno, mada nezapaženo, započeo proces nenormalizacije Bosne i Hercegovine. Nije u početku bilo lako, nije bilo jednostavno nenormalizirati Bosnu: lako je Berlusconiju nenormalizirati jednu normalnu Italiju, u kojoj je nenormalno već imati nenormalnog premijera, koji će okupljati strane premijere i gole manekenke na privatnom imanju. Hajde ti, međutim, nenormaliziraj zemlju u kojoj baš ništa nije nenormalno. Pa čak ni nenormalni premijeri.

I eto premijera Dodika već sutradan na sastanku nenormalne prudske trojke, koju u nenormalnoj Bosni i Hercegovini zovu "lud, zbunjen i normalan". Tko je lud, tko je zbunjen, a tko normalan, ne zna se. Zna se, međutim, tko nije. Milorad Dodik, recimo, nije normalan - da podsjetim, "moram da priznam da sam u nekoj prošlosti i ja razmišljao o tome da treba da se normalizujemo" - a bogami nije ni zbunjen: "Možda i nisam razumio neke stvari, ali u međuvremenu sam narastao, odrastao i shvatio".
:lol: :lol: nazalost sve tacno...tekst je inace objavljen u dodinom glasniku za djecu "politikine nezavisne zabavne novine"
E ako je Kopanja shvatio 10% od ovog teksta ja cu se banirati na mjesec dana. :lol: :thumbup:
kiky

#4633 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kiky »

:roll:
red01

#4634 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by red01 »

Dobro je ovo Boris Dežulović napisao oko Laktašenka i normalnosti i prenosa ovlasti sa entiteta na državu.
Samo ovdje postoji i druga kvaka , a ona se sastoji u tome da je buđet RS pred kolapsom, a para od privatizacije telekoma i Rafinerije NEJMA :-) :-) :lol: :lol: , pa sada onaj potrčko i financijski analfabeta MOLI I KUMI Federaciju BiH DA SE ODOBRI ARANŽMAN SA IMF I WB, TIH 100 MILIONA KM koliko bi dobili do kraja godine od ove dvije spomenute institucije bi im zlata vrijedio , u pokušaju da spriječe kolaps ekonomije RS.
Još smješnije je zvučao intervju sa Laktašenkom i Đombićem kad su VISPRENO :lol: :lol: :lol: objašnjavali da se NOVAC OD PRIVATIZACIJE ČUVA UZA KAPITALNE PROJEKTE(opravke lokalnih raskrsnica i cesta, gradnja Vladinih i drugih organa RS, kao i gradnja zgrade RTRS, lokalnih puteva i putića, a gdje NEMERE :-) :-) i kozjih staza :lol: :lol: :lol: ; kol'ko vidim nigdje proizvodnih i RAZVOJNIH projekata i kapaciteta).

I dobar bi sastanak kod Inzka, ni kahvu nijesu uspjeli popiti. :-D
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#4635 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Moje vidjenje je , a vi me ispravite ako grijesim, da su Mile i njegovi cetnici prudskim projektom imali nakanu da sruse BiH rusenjem F BiH. Rusenje F BiH, jer sve drugo im ne prolazi, Mile je zamaskirao "dusebriznickom" pricom o nakaradnom ustrojstvu F BiH i potrebom da se ista reorganizira, neskriveno zagovarajuci treci entitet. U startu je dao do znanja drugoj dvojici da je RS neupitna i da nece ustupiti ni pedlja "svoje" teritorije, ne izjasnjavajuci se pritom da mu ne bi bilo mrsko da nesto i dobije u haosu koji bi nastao, sto je i popraceno izjavama o nekom procentu ili djelu procenta koji F BiH kao duguje RS-u . Imajuci na umu "BREskva-KAJsija politiku", t.j. dogovor Milosevic - Tudjman, kao i onaj Karadzic- Boban, Mile jos igra na kartu, iako i sam sumnja u nju, da je Posavina zavrsena prica i da bosanski Hrvati izgubljeno mogu namiriti samo negdje u F BiH. Pri tome su Mile i njegovi cetnici otkrili da "pitanje" Bosnjaka, s obzirom na rasprostranjeno misljenje medju cetnicima da je isto zauvjek rijesno na "njihovoj" teritoriji, definitivno vide samo kao "pitanje" u bosnjacko-hrvatskim relacijama. Po meni, upravo je Posavina Miletova "Ahilova peta" i on sve cini da Covicu ne bi slucajno to palo na pamet. Ne bi me iznenadilo da mu Mile kao baksis nudi, a sve da ga odobrovolji i tako odvrati od razmisljanja o Posavini, nesto malo kamenjara ili neke vukojebine uz granicu sa RS-om.

Zasto je onda je Miletu potreban Prud?

Jedan odgovor je vec vidjen u rijesenju distrikta Brcko. Raspodjela drzavne imovine izmedju entiteta je svakako vrlo vazno za Mileta, kao i jos niz drugih stvari gdje on pokusava da izvuce maksimum uz pristanak druge dvojice i uz aminovanje MZ. Jos jedna stvar koja mu je jako potrebna, a cini mi se i najvaznija u ovom trenutku za rusenje F BiH, je pristanak Tihog na razgove o entitetskoj podjeli FBiH, a sve da bi on i njegovi cetnici - s obzirom da bi preogvori o entitetskoj podjeli F BiH, a ne nekoj drugoj, bili mucni i mogli bi dovesti do sukoba Bosnjaka i Hrvata - mogli reci da vise nije do njih vec do njegovih partnera koji se , “eto vidite”, ne mogu dogovoriti ni kako urediti svoju kucu. Vjerujem da je to bas onaj kriticni momenat koji oni ocekuju i koji bi RS iskoristila za odcijepljenje, a vjerujem i da ih MZ, bez obzira sto ih ne bi podrzavala, ne bi ni sputavala.

Sve ovo gore napisano je ono sto Mile i njegovi cetinici prizeljkuju, a ne neki referendum i klinci-palci kojima oni kao prijete. Zato je vrlo vazno za Hrvate i Bosnjake da se ne uhvate na ovu Miletove zamku i da ne zapocinju nikakve razgovore o entitetskoj podjeli F BiH. Bilo kakvo drugo ustrjostvo F BiH - kantonalno, ili neko sa regijama ili opstinama, kojim bi bile zadovoljne obje strane u F BiH - je prist u oku Miletu i njegovim cetnicima. Pitanje Posavine koje treba stalno drzati otvorenim, a uz to i dobri odnosi izmedju bosanskih Hrvata i Bosnjaka, su aduti koji bi u nekim buducim razgovorima sa bosanskim Srbima mogli biti kljucni za pravednije, regionanlno uredjenje citave BiH.
dallton

#4636 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

Dodik: Dolazim u Mostar
Osnovna ideja jeste da se u Mostaru da podrška pregovorima sa MMF-om, kazao je...
26.06.2009. 12:05
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da će u nedjelju, 28. juna, biti u Mostaru na sastanku na kome bi trebalo da učestvuju predstavnici osam političkih stranaka ako predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović zakaže sastanak.

"Ne znam da li je Čović već zakazao taj sastanak za nedjelju, još nemamo potvrdu, ali ja ću prisustvovati ako ga zakaže. Osnovna ideja jeste da se u Mostaru da podrška pregovorima sa MMF-om. Zato je i bila ideja da se, na neki način, dođe do sjednice parlamenta na kojoj bi učestvovali i predstavnici entiteta", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

kako mu je zafalilo para, zuri da dodje na sve sastanke - a cudi me to, ja sam mislio da njemu nista ne treba
dallton

#4637 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

BH Dani
Glavni udar planiran u Brčkom

Demontažom razgranate parapolicijske strukture u Distriktu postaje jasno da se ne radi tek o sporednoj epizodi u nekakvoj prisluškivačkoj aferi, već možda i o ključnoj akciji u operaciji osujećivanja do sada najozbiljnije prijetnje kakvom-takvom ustavno-pravnom poretku i teritorijalnom integritetu naše zemlje

Povodom kontraudara čelnog dvojca OHR-a, Valentina Inzka i Raffija Gregoriana, na paradržavnu policijsku i obavještajnu mrežu premijera RS-a Milorada Dodika, do javnosti je doprlo više detalja o načinu djelovanja, organiziranosti, opremljenosti i imenima aktera velike afere koja je uzdrmala BiH i međunarodne centre odlučivanja o sudbini ove zemlje. Ono o čemu je ostao napadan manjak informacija je "brčansko bojište" u okviru ovog, sada je već izvjesno, sveopćeg rata koji je Dodik poveo protiv međunarodne zajednice, personalno fokusiranog prevashodno prema prvom zamjeniku visokog predstavnika i supervizoru za Brčko Raffiju Gregorianu.

Pouzdani izvori Dana ističu da nipošto nije u pitanju manjak "borbenih aktivnosti" na području Distrikta u kontekstu spomenute afere, a to potvrđuje i već razglašena, premda ne i dovoljno razjašnjena, supervizorova zabrana rada za nekoliko zaštitarskih agencija uključenih u spomenutu mrežu, a koje su u Distriktu do sada imale monopol. Procjena je da je ova brčanska "zaglušujuća" šutnja plod taktičkog javnog uzmaka Gregoriana na teritoriji na kojoj mu, u tom smislu, na ruku ide i poseban utjecaj na lokalne političare, medije i javnost. Razlog ovom uzmaku je činjenica da se radi o, za Gregoriana a i inače, izuzetno osjetljivom području Distrikta koje je mala svetinja američke spoljne politike i rijedak uspješni međunarodni projekt u dejtonskoj BiH, s jedne strane, a gdje je supervizor prije četiri mjeseca gradonačelničkom pozicijom počastio SNSD-ovog tajkuna Dragana Pajića u kontroverznoj postizbornoj konstelaciji (SNSD 4, SDS 6, SDP 9 poslanika - uključujući 2 iz nacionalnih manjina, itd.), što je bila svojevrsna kapara Dodiku za podršku ustavnom amandmanu za Brčko, s druge strane.

Rat i mir Mileta i Raffija Deal je sklopljen, kako je u par navrata svjedočio Dragan Čavić, znatno prije izbora i u očekivanju daleko boljih SNSD-ovih rezultata. Pošto su oni izostali, Gregorian nije mogao reterirati, pri čemu je morao "progutati" i SDS-ovo učešće u vlasti koje je Pajić ultimativno tražio kao zaleđinu, što je jedinstven miks na srpskoj političkoj sceni. Istovremeno, supervizor nije mogao potpuno ignorirati očitu pobjedu SDP-a, jer bi to, imajući u vidu da je na listi ove stranke u Parlament ušla i jedna Hrvatica te da i po jedan romski i albanski poslanik imaju SDP-ov predznak, zapravo bila kazna za odanost multietničkom duhu i konceptu ove lokalne zajednice. Na kraju, formirana je koncentracijska vlast, uz učešće svih 10 parlamentarnih stranaka, koja je blokirala razvoj Distrikta i niko joj ne proriče dugovječnost.

O ustavnom amandmanu koji je u temelju pogodbe Dodik - Gregorian Dani su u više navrata opsežno pisali kao o formi bez sadržine, još jednom papiru neprovodivom u praksi: u najkraćem, cilj njegovog donošenja je omogućavanje pristupa Distrikta Ustavnom sudu BiH u slučaju ugroženosti njegovih interesa. Istovremeno, pokretanje procedure tog pristupa je uslovljeno podrškom poslaničke kvote iz sve tri nacije u Skupštini Distrikta, što je, imajući u vidu utjecaj vrha RS-a na srpske političke stranke u Brčkom i vječite aspiracije prema obnovi teritorijalnog kontinuiteta tog entiteta - koji Distrikt kvari - jednako učinkovitosti prakse entitetskog glasanja na državnom nivou.

Praveći pogodbu o Brčkom u jeku općeg međusobnog rata, i supervizor i premijer RS-a su imali svoje trenutne i dalekoročne (rezervne) rezone. Gregorianu je nakon izvjesnog "sušnog" perioda u bh. karijeri bio prijeko potreban bilo kakav pomak naprijed, a prije svega u Distriktu gdje ima neograničenu vlast, ali i odgovornost, pa makar i u vidu neprimjenjivog amandmana. Na duže staze očito je računao na vjetar u leđa kroz obnovu međunarodne podrške Bosni i Hercegovini te kao posljedicu toga slabljenje Dodikove moći i uopće discipliniranje vrha RS-a. To bi samo po sebi i poziciju Distrikta učinilo sigurnijom i izvjesnijom i rizik od prepuštanja njegovog vođstva čovjeku bliskom destruktivnom Dodiku predstavilo kao pametno žrtvovanje figure da bi se na kraju dobila partija.

"Najzaštićeniji" grad na svijetu Dodik je, pak, kalkulirao kako prihvatanje "šupljeg" amandmana može pred javnošću opravdati ubrzanjem žarko željenog odlaska OHR-a, a istovremeno instaliranjem svog gradonačelnika u Distriktu dobija značajnu startnu poziciju na strateški ključnom području za, sada je to postalo očito, već odavno isplanirano definitivno razvaljivanje BiH. Kad se sve to ima u vidu, onda Gregorianova zabrana rada gomili zaštitarskih agencija na području Brčkog ne da nije sporedna epizoda u nekoj tamo prisluškivačkoj aferi, već je, slobodni smo ustvrditi, vjerovatno najznačajnija akcija u operaciji osujećivanja do sada najozbiljnije prijetnje kakvom-takvom ustavno-pravnom poretku, suverenitetu i teritorijalnom integritetu države BiH. Jer, cilj prisustva tolikog broja zaštitara, s takvim naoružanjem, vozilima i opremom na tako maloj, a toliko značajnoj teritoriji koja administrativno razdvaja istočnu i zapadnu Republiku Srpsku te Federaciju od državne granice, ne može biti samo prisluškivanje supervizora i lokalnih čelnika kako bi se došlo do kakvog kompromitirajućeg podatka.

Niz detalja koji izlaze na vidjelo potvrđuju da se radi o dobro uvezanoj i politički zatvorenoj parapolicijskoj strukturi, ekskluzivno usmjerenoj prema Distriktu. Tako je u njemu, između ostalih, zabranjen rad zaštitarske agencije Alpha, čije je glavno sjedište u Zvorniku, a među njenim stvarnim vlasnicima smo u pretprošlom broju naveli i općinskog načelnika Zorana Stevanovića iz SNSD-a. U Brčkom ne može više raditi ni Wolf, čije je sjedište u Rogatici, gdje je također načelnik Dodikov kadar, Radomir Jovičić. Svoje nemale kapacitete iz ovog grada mora povući i Elite Security koja nije baš slučajno iz Laktaša. Najukorjenjenija u Distriktu je bila agencija Centurion iz Bijeljine, a smještena je u poslovnom centru Sloboprom čiji su vlasnici veliki Dodikov sponzor Slobodan Ćurčić i poslanik SNSD-a u Skupštini Distrikta Slobodanka Ćurčić. Tu je, zapravo, funkcionirao i glavni centar za prisluškivanje osoblja OHR-a i lokalnih političara. Uz to, zanimljivo je da je Centurion baš ovog proljeća dobio kredit u iznosu 451.591 KM od Investiciono-razvojne banke RS-a. Očito je preinvestirao.

Uz već navedene razloge, manjku informacija o brčanskom kraku ove afere, Gregorianu nipošto nije godilo ni neizbježno razglašavanje činjenice da je u paraobavještajnoj mreži neposredno bila angažirana i dugogodišnja glasnogovornica u OHR-u Brčko, Suzana Bursać. Njeno učešće je provjereno, ali postoje ozbiljne indicije da nije jedina iz OHR-a sudjelovala u destruktivnoj misiji. Ova kompromitacija ozbiljno baca opću sumnju na cjelokupnu kadrovsku politiku u brčanskom OHR-u, tim prije ako se ima u vidu da su tamo američki supervizori vazda bili generali bez "svoje" vojske, jer dok su se oni smjenjivali, svi drugi su ostajali.

Padovi i usponi OHR-a Brčko U tom svjetlu i presijecanje niza navodnih afera i smjena u režiji OHR-a poprima upitnu pozadinu, pa i mogućnost da su supervizori bili izmanipulirani. Podsjećamo na kontroverznu smjenu petoro dužnosnika Vlade (slučaj Jovanović, Dedeić i ostali) kao navodnih pripadnika urbanističke mafije u proljeće 2007. godine. Taj nalog je Gregorian reklamirao na sva zvona kao veliku antikorupcionu pobjedu. Već pune dvije godine istražitelji nisu otkrili ništa od onoga što je supervizor stavio na teret smijenjenima; istraga se već odavno uopće ne vodi, ali formalno je i dalje otvorena. S obzirom na javnu tajnu u Brčkom da su neki zvaničnici OHR-a za sve to nagrađeni stanovima i drugim dobrima od zainteresiranih moćnika, kao i na indicije da se zapravo radilo ne o smjeni urbanističke mafije, već onih koji su istinsku urbanističku mafiju (koja je bila u službi biznisa popa Slavka Maksimovića, optuženog za pedofiliju) pokušali raskrinkati - izvjesno je da će konačan epilog ovog slučaja biti velika blamaža i OHR-a i brčanskog pravosuđa.

Posljednjim markantnim potezima Gregorian je snažno reafirmirao autoritet funkcije supervizora u Brčkom. Dokazao je da je spreman u srži sasjeći opake planove za destabilizaciju tog područja, a zbog njegove strateške važnosti, i cijele Bosne i Hercegovine. Istovremeno se pokazalo da ga druga strana, uprkos velikom trudu, nije mogla pritisnuti nikakvim kompromitirajućim podacima. Očito nije bio podložan sijeldžijsko-mahalskim manirima većine svojih prethodnika, pa i slastima poznatim kao Farrandov sidrom koja su prvog, inače veoma uspješnog, supervizora za Brčko uništila.

Također ohrabruje što je supervizor nedavnim prisiljavanjem političkih stranaka na potpisivanje koalicione platforme, s preciznim obavezama svih nosilaca vlasti i kriterijima za njihovu odgovornost, zapravo poručio da neće opraštati nastavak započetih opstrukcija razvoja Distrikta. A pogotovo ne uvoz pučističko-avanturističkih scenarija.

Panična poruka iz Banje Luke

Ne potcjenjujte ga!

Do koje je mjere otišao Dodikov radikalizam i ratnički elan, najbolje svjedoči strah njegovih političkih rivala u RS-u. Naš međunarodni izvor tvrdi da su nedavno Mladen Ivanić i Dragan Čavić na sastanku sa čelnicima OHR-a i američke ambasade upozorili da je autokratija Milorada Dodika prevazišla sve što se Balkanu desilo u posljednjih dvadeset godina, ne računajući rat, te izrazili ozbiljnu bojazan za sigurnost svih koji nisu dio Dodikovog kriminalnog i političkog kruga i tala. Oni su istakli da se moraju u javnosti deklarirati za odlazak OHR-a, ali da su istinski prestrašeni šta bi Milorad Dodik sve uradio u svojoj samovolji kad OHR-a ne bi bilo ovdje. Dodik je nakon početka otvaranja njegovog kriminalnog dosjea shvatio da njegova vladavina može potrajati samo u atmosferi vanrednog stanja. Sve i da optužnica bude odložena do poslije općih izbora iduće godine, svjestan je da nikada više ne može ponoviti prošli trijumf jer se ojađenim građanima jednostavno počinje gaditi, a silaska s vlasti se boji više od smrti. "Ne treba ga potcijeniti. Neće se zaustaviti!", upozorava naš banjalučki izvor.

Stanje na terenu

Proizvodnja afera

Nova Vlada nije napunila 100 dana, pa još nema javnih kritika, ali svi u Brčkom su zabrinuti ozbiljnim zastojem onoga u čemu je Distrikt godinama prednjačio: privlačenja domaćih i stranih investicija, otvaranja novih radnih mjesta i unapređenja infrastrukture. Istovremeno, afere se proizvode punim kapacitetom. Ovom prilikom spomenut ćemo samo dvije - "dijalizu" i "prevoz učenika". Prva je nedavni zastoj obavljanja usluga dijalize u brčanskoj bolnici, za što i čaršija i krugovi bliski supervizoru razloge prepoznaju u želji načelnika Pajića da instalira opremu preko svoje firme. Druga je Pajićevo prisiljavanje nadležne Vladine komisije da poništi tender za prevoz učenika na kojem je pobijedila firma Krajinović iz Brčkog. Državna agencija za žalbe je, tvrde upućeni, vratila spomenutoj firmi otetu pobjedu, održavši ružnu lekciju Vladi. Tako je propao plan da se posao dodijeli firmi Ljajić Tours iz Čelića, koja doduše nema odgovarajući vozni park, ali bi joj u pomoć priskočio niko drugi do omiljeni prevoznik famoznog popa Maksimovića, veoma prisnog poslovnog saradnika gradonačelnika Pajića.

Brčanski Watergate

Prisluškivani i Đapo i Krndelj

Naši izvori tvrde da su iz centra u Brčkom prisluškivani supervizor Gregorian, njegov zamjenik Sontheim te cjelokupno osoblje lokalnog OHR-a. Također su praćeni i razgovori lokalnih političara, a za sada nam je potvrđeno da se, između ostalih, radilo o najdugotrajnijim političarima u Distriktu - predsjedniku i potpredsjedniku Skupštine Distrikta Mirsadu Đapi i Ivanu Krndelju.
zavrzlama

#4638 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by zavrzlama »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:Moje vidjenje je , a vi me ispravite ako grijesim, da su Mile i njegovi cetnici prudskim projektom imali nakanu da sruse BiH rusenjem F BiH. Rusenje F BiH, jer sve drugo im ne prolazi, Mile je zamaskirao "dusebriznickom" pricom o nakaradnom ustrojstvu F BiH i potrebom da se ista reorganizira, neskriveno zagovarajuci treci entitet. U startu je dao do znanja drugoj dvojici da je RS neupitna i da nece ustupiti ni pedlja "svoje" teritorije, ne izjasnjavajuci se pritom da mu ne bi bilo mrsko da nesto i dobije u haosu koji bi nastao, sto je i popraceno izjavama o nekom procentu ili djelu procenta koji F BiH kao duguje RS-u . Imajuci na umu "BREskva-KAJsija politiku", t.j. dogovor Milosevic - Tudjman, kao i onaj Karadzic- Boban, Mile jos igra na kartu, iako i sam sumnja u nju, da je Posavina zavrsena prica i da bosanski Hrvati izgubljeno mogu namiriti samo negdje u F BiH. Pri tome su Mile i njegovi cetnici otkrili da "pitanje" Bosnjaka, s obzirom na rasprostranjeno misljenje medju cetnicima da je isto zauvjek rijesno na "njihovoj" teritoriji, definitivno vide samo kao "pitanje" u bosnjacko-hrvatskim relacijama. Po meni, upravo je Posavina Miletova "Ahilova peta" i on sve cini da Covicu ne bi slucajno to palo na pamet. Ne bi me iznenadilo da mu Mile kao baksis nudi, a sve da ga odobrovolji i tako odvrati od razmisljanja o Posavini, nesto malo kamenjara ili neke vukojebine uz granicu sa RS-om.

Zasto je onda je Miletu potreban Prud?

Jedan odgovor je vec vidjen u rijesenju distrikta Brcko. Raspodjela drzavne imovine izmedju entiteta je svakako vrlo vazno za Mileta, kao i jos niz drugih stvari gdje on pokusava da izvuce maksimum uz pristanak druge dvojice i uz aminovanje MZ. Jos jedna stvar koja mu je jako potrebna, a cini mi se i najvaznija u ovom trenutku za rusenje F BiH, je pristanak Tihog na razgove o entitetskoj podjeli FBiH, a sve da bi on i njegovi cetnici - s obzirom da bi preogvori o entitetskoj podjeli F BiH, a ne nekoj drugoj, bili mucni i mogli bi dovesti do sukoba Bosnjaka i Hrvata - mogli reci da vise nije do njih vec do njegovih partnera koji se , “eto vidite”, ne mogu dogovoriti ni kako urediti svoju kucu. Vjerujem da je to bas onaj kriticni momenat koji oni ocekuju i koji bi RS iskoristila za odcijepljenje, a vjerujem i da ih MZ, bez obzira sto ih ne bi podrzavala, ne bi ni sputavala.

Sve ovo gore napisano je ono sto Mile i njegovi cetinici prizeljkuju, a ne neki referendum i klinci-palci kojima oni kao prijete. Zato je vrlo vazno za Hrvate i Bosnjake da se ne uhvate na ovu Miletove zamku i da ne zapocinju nikakve razgovore o entitetskoj podjeli F BiH. Bilo kakvo drugo ustrjostvo F BiH - kantonalno, ili neko sa regijama ili opstinama, kojim bi bile zadovoljne obje strane u F BiH - je prist u oku Miletu i njegovim cetnicima. Pitanje Posavine koje treba stalno drzati otvorenim, a uz to i dobri odnosi izmedju bosanskih Hrvata i Bosnjaka, su aduti koji bi u nekim buducim razgovorima sa bosanskim Srbima mogli biti kljucni za pravednije, regionanlno uredjenje citave BiH.
nisi nista pogrijesio...jednostavno si dao tacnu dijagnozu Dodikove(citaj velikosrpske) strategije....dodik zna da srbi u BIH nisu ni vojno ni moralno ni ljudstvom sposobni da izvrse secesiju...bas to sto si naveo je jedini preostali adut velikosrbima da dobiju podjelu BIH na tanjiru/na guzove...medjutim ima pametnih ljudi u Hrvatskoj i pametnih hrvata u BIH koji su prokuzili tu igru..dodik je sad go ko pistolj..

bravo za post :thumbup:
kiky

#4639 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kiky »

brčko je uvijek bilo tačka u kojoj se stapalo veliko srbstvo sa pohlepom i kriminalnim nagonima kvazi patriota ...
na to sve dolazi ultra korumpirana međunarodna zajednica kao šlag ...
nije dedejić smjenjen đaba a to što nije podignuta optužnica protiv njega je samo svjestan nerad brčanskog sudstva ...
to sudstvo je i inače kritična tačka brčko distrikta ...
nijedna velika afera nije riješena.....
italproject je opuhao buđet, ostavio iza sebe brdo problema, pokrenuta istraga i ništa ....
cirkus od nadgradnje, gdje su dedejić i kisić ( prvi gradonačelnik ) opuhali buđet za preko 6.000.000, oo km i kažnjeni sa po 20.000km je školski primjer sprege sudstva, politike i viskog kriminala ....
jadna brčanska fabrika vode ( ponovo italprojekt ) gdje je opet opuhano brdo para i dosad je trebala da poteče kisela voda ( a ne obična ) ...
agencija za privatizaciju i sama privatizacija su slika i prilika svih državnih privatizacija ( pa na kvadrat ) ...
slikovito je to da su akteri uvijek nagrađivani još boljim i unosnijim položojaima ....
sudstvou bč uopšte ne procesuira ratne zločine iako su građani prijavili sve koji i danas dan hodaju po gradu ( rade u upravi ) ...
bezbroj drugih propalih projekata po gradu u koje je uloženo brdo para i čega grad ima samo ruine i poluzavršene ruševine ...
i gomila toga još ....
nije čudo ako je dodo našao mjesto u kaljuži kao što je brčko ...
upravo tu je on krme u blatu ....
dallton

#4640 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

malo of, vezano za nasukani prud
Barozo: Šansa za ujedinjenje Kipra
26. jun 2009. | 00:57 | Izvor: Tanjug
Nikozija -- Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo kaže da postoji istorijska šansa za ujedinjenje Kipra i pozvao je kiparske Grke i Turke da ne propuste priliku.

Žoze Manuel Barozo (Beta, arhiva)
"Verujemo da zaista postoji prilika i tu priliku treba ščepati, jer, iskreno, ona neće beskonačno postojati", rekao je sinoć Barozo na konferenciji za novinare pred kraj jednodnevne posete Kipru.

Kipar je podeljen na međunarodno priznati grčki Kipar na jugu i deo koji je okupirala Turska 1974. posle kratkoročnog državnog udara pristalica sjedinjenja s Grčkom. Kipar je ušao u EU 2004, ali samo kiparski Grci uživaju povlastice članstva.

Barozo je rekao da će EU ponuditi političku i tehničku podršku mirovnim pregovorima predsednika Kipra Dimetrisa Hristofijasa i lidera kiparskih Turaka Mehmeta Alija Talata.

Ovo je proces koji bi Kiprani trebalo da vode, rekao je Barozo, dodajući da Komisija ne namerava da se direktno meša u taj proces.

On je kazao da je impresioniran posvećenošću lidera postizanju sporazuma, ali i upozorio da je potrebno postići veći naredak u procesu koji se sporo odvija.

Hristofijas i Talat su počeli pregovore u septembru, ali je za sada ostvaren mali napredak zbog složenosti problema, među kojima su podela vlasti, teritorijalna pitanja, vlasništvo nad imovinom i bezbednosne garancije.

Kiparski Turci žele slabiju federalnu uniju sastavljenu od dve ravnopravne države kako bi sprečili grčku dominaciju, dok kiparski Grci žele snažnu federalnu vladu koja bi spečila svaku buduću podelu.
jel vas ovo podsjeca na nesto? al opet njima je lakse, bar je bolja klima i bolje se jede, kod nas je malo ostrije
red01

#4641 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by red01 »

@dalton,

nije valjda da vjeruješ Tanjugu, produženoj ruci SANU-a Dobrice Ćosića i RTS-a Tijanića.
Ti su '90tih pričali o povampirenim muslimanima i srpskoj nejači koju treba zaštiti a đihadlije poraziti i koji su opravdavali i rušenje Dubronika i Ovčaru.....

"Kiparski Turci žele slabiju federalnu uniju sastavljenu od dve ravnopravne države kako bi sprečili grčku dominaciju, dok kiparski Grci žele snažnu federalnu vladu koja bi spečila svaku buduću podelu."
Vjerojatni si mlađi pa ne znaš kad su Kiprani predvođeni EOKOM i grćkim tajnim službama krenuli vojnim udarom na nasilno ujedinjenje sa Grčkom.
Samo zahvaljujući Turskoj i njenoj vojnoj intervenciji Kiparski turci su doslovce spašeni od nestanka sličnog onog koji nam je poručivao Jadovan Karadžić u Parlamentu '91 godine.
kiky

#4642 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kiky »

to za kipar je istina ...
i ja sam se uvijek pitao šta to tamo bi ...
kad ono grci izvršili vojni udar radi aneksije kipra ...
turci se branili i da nije intervenisala turska bilo bi svašta ...
turci su ti koji su branili kipar ...
a grci ....
kao i jarani im srbi ...
samo turci su malo tvrd orah ...
pa makar i kiparski ...
( interesantno je ponašanje današnje eu po tom pitanju )

jest da nije tema ali je interesantna paralela ...
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#4643 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

zavrzlama wrote:
nisi nista pogrijesio...jednostavno si dao tacnu dijagnozu Dodikove(citaj velikosrpske) strategije....dodik zna da srbi u BIH nisu ni vojno ni moralno ni ljudstvom sposobni da izvrse secesiju...bas to sto si naveo je jedini preostali adut velikosrbima da dobiju podjelu BIH na tanjiru/na guzove...medjutim ima pametnih ljudi u Hrvatskoj i pametnih hrvata u BIH koji su prokuzili tu igru..dodik je sad go ko pistolj..

Hvala zavrzlama. :-D

"....dodik zna...". Dobro je da znamo i mi, ali ne dajmo da nas to zavara i uspava.One zastitarske firme koje su dobrano uvezane sa Miletom i njegovim cetnicima, a o kojima je dallton dosta toga napisao :thumbup: , jesu imale za cilj da u situaciji koju oni cekaju - od kojih bi jedna mogla biti i prizeljkivani haos u F BiH - preuzmu kljucne pozicije u tako vaznim strateskim tackama kao sto je Brcko, ali i jos nekima. Mile i njegovi cetnici znaju, koliko i mi, da bi se OS BiH u jednom takvom haosu raspale po nacionalnim savovima, ali zna i to da srpska komponenta, da je tako nazovem, koja bi proizisla iz tog raspada ne bi bila spremna - iz razloga koje ne bi da sada nabrajam - da brzo odradi posao koji Mile i njegovi cetnici planiraju. Zato im trebaju snage lojalne samo njima. Pored vec navedinih zastitarskih firmi i djela policije RS-a, oni priprmaju jos jednu grupu.

A evo kako to oni rade.

Prema informacijama koje imam, a ciji izvor necu otkrivati ;-) , Mile i njegovi cetnici, a sve pod krinkom sporta, hobija iliti licnog zadovoljstva, treniraju i pripremaju "esalon” mladjahnih cetnika. U pojedinim sporskim klubovima - sekcija streljastvo, i streljackim klubovima, od kojih su neki i vlasnistvo pojedinaca, vrsi se obuka rukovanja oruzjem I streljacim vjestinama.
Nista neobicno, reci ce te.
I nije, osim sto je obuka za odabrane clanove izisla iz okvira sportskih vjestina, i sto se za njihovu obuku koristi oruzje i naprave koje ne spadaju u grupu sportskih oruzja. Ovakvi “streljacki klubovi” postoje, pored RS-a i Srbije, jos u nekim zemljama (Miletove pare daleko dosezu :D ), a “sportiste” regrutuju iz dokazanih cetnickih “vamilija”, ali i iz krugova koji podupiru njihove ideje.
Sve se ovo pokusava odrzati i raditi u strogoj tajnosti, ali ne ide sve kako oni zamisljaju. 8-) :lol:

E,sad ce napadi tipa, “Sve je to konspirativna teorija…”, ali prezivjecu. :D
Samo neka se zna. ;-)
:bih: :bih: :bih: :bih:
kiky

#4644 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kiky »

činjenica je da se dodo ( pod supervizijom srbije ) sprema i na opciju sile ...
svjestan je da politika koju vodi ide u pravcu konflikta ....
opšte je poznato da gradi i paravojne strukture ( ohr je več omatuhio na sve i nesmije ni da potegne ovo pitanje ) ...
pravo pitanje je još uvijek kakav odgovor ima bih ...
kako stvari stoje .... nikakav ...
i opet treba da izgine hrpa ljudi ...
i opet sve iznova ...
ali onaj ko ne uči iz istorije osuđen je na ponavljanje gradiva ...
kv99

#4645 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
zavrzlama wrote:

Hvala zavrzlama. :-D

"....dodik zna...". Dobro je da znamo i mi, ali ne dajmo da nas to zavara i uspava.One zastitarske firme koje su dobrano uvezane sa Miletom i njegovim cetnicima, a o kojima je dallton dosta toga napisao :thumbup: , jesu imale za cilj da u situaciji koju oni cekaju - od kojih bi jedna mogla biti i prizeljkivani haos u F BiH - preuzmu kljucne pozicije u tako vaznim strateskim tackama kao sto je Brcko, ali i jos nekima. Mile i njegovi cetnici znaju, koliko i mi, da bi se OS BiH u jednom takvom haosu raspale po nacionalnim savovima, ali zna i to da srpska komponenta, da je tako nazovem, koja bi proizisla iz tog raspada ne bi bila spremna - iz razloga koje ne bi da sada nabrajam - da brzo odradi posao koji Mile i njegovi cetnici planiraju. Zato im trebaju snage lojalne samo njima. Pored vec navedinih zastitarskih firmi i djela policije RS-a, oni priprmaju jos jednu grupu.

A evo kako to oni rade.

Prema informacijama koje imam, a ciji izvor necu otkrivati ;-) , Mile i njegovi cetnici, a sve pod krinkom sporta, hobija iliti licnog zadovoljstva, treniraju i pripremaju "esalon” mladjahnih cetnika. U pojedinim sporskim klubovima - sekcija streljastvo, i streljackim klubovima, od kojih su neki i vlasnistvo pojedinaca, vrsi se obuka rukovanja oruzjem I streljacim vjestinama.
Nista neobicno, reci ce te.
I nije, osim sto je obuka za odabrane clanove izisla iz okvira sportskih vjestina, i sto se za njihovu obuku koristi oruzje i naprave koje ne spadaju u grupu sportskih oruzja. Ovakvi “streljacki klubovi” postoje, pored RS-a i Srbije, jos u nekim zemljama (Miletove pare daleko dosezu :D ), a “sportiste” regrutuju iz dokazanih cetnickih “vamilija”, ali i iz krugova koji podupiru njihove ideje.
Sve se ovo pokusava odrzati i raditi u strogoj tajnosti, ali ne ide sve kako oni zamisljaju. 8-) :lol:

E,sad ce napadi tipa, “Sve je to konspirativna teorija…”, ali prezivjecu. :D
Samo neka se zna. ;-)
:bih: :bih: :bih: :bih:
Zagovornici " Nece biti sukoba jer za to nema uslova" tvrde da sukobi nisu moguci jer nema onih uslova koji su postojali 92 ( tenkovi, haubice, avijacija, brigade i sl) ali je bas na forumu skretena paznja da za sukobe uopste ne trebaju ti uslovi vec da treba sve ono sto vec i danas postoji ... ali dok dodze iz g*zice u glavu bice kasno. Za scenario koji krkan i ostali cetnici spremaju je potrebno nekoliko stotina ljudi ( koje vec imaju ) , na kljucnim mjestima naoruzani sa pjesadijskim naoruzanjem ( to vec ima gotovo svaka kuca u RS ) i da pro-Bosanske snage budu pasivne ( bojim se da i to imaju). Znaci dovoljna je samo volja cetnika i da odaberu pravi trenutak, i dok opet neki budu ponavljali " ma nece biti rata jer za to nema uslova / nece dati MZ, UN, NATO , udruzenje filijatelista iz Azerbajdzana " kvislinzi se uveliko spremaju. Pa zar treba neki veci dokaz nego to sto je u Brckom zabranjeno djelovanje dijela tih paravojnih skupina ? Sta mislite sta su oni to radili i za sta su se spremali ?
Mezzo-x

#4646 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Mezzo-x »

8-)
Last edited by Mezzo-x on 27/01/2012 02:47, edited 1 time in total.
zavrzlama

#4647 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by zavrzlama »

*** SPAM *** - Premijer Republike Srpske (RS) i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je juče da ne ruši BiH i da je za njega dejtonska BiH moguća. "Ta virtuelna BiH, kako je neko zamislio, je nemoguća. Dejtonska BiH je moguća i predmet je međunarodnog ugovora koji se mora provoditi i koji za nas nije sporan", dodao je Dodik.

On je, gostujući na OBN televiziji, istakao da u organe vlasti BiH ne bi slao najbolje kadrove SNSD-a da je imao namjeru da ruši BiH.

Komentarišući izjavu predsjednika SDA Sulejmana Tihića da OHR ne treba da bude ukinut dok ne bude završena ustavna reforma, jer u suprotnom može doći do sukoba čiji karakter nije moguće predvidjeti, Dodik je rekao da nije čovjek rata i da nema nikakav ratni plan.

E pa Dodo srusit BIH neces moci bez rata..Tihi ti je sad suknuo ono sto je davno trebao da kaze..(ako je ovo Tihicevo djelo)?
Dodikovo kocijasko i secesionisticko ponasanje je u najvecoj mjeri bilo poduprto zamisli da se tiho i bez rata rs odvoji od BIH,pa je Dodik dobio strahovitu podrsku srpskog naroda jer su srbi kontali,"zasto da ne idemo na secesiju i pripojenje srbiji kad nas nece nista kostati" tako su razmisljali jer su bosnjacki politicari ala Tihic isli blago i glumili pacifiste a za politicke protivnike imali gole fasiste ala Dodik i slicni..Sad ovom izjavom Tihic stavlja Dodika u tezak polozaj jer ce sa srpske strane stici milion pitanja Dodiku" sta ako u pokusaju secesije izgubuimo ovo sto i imamo"( Cavic,Bajic i slicni upozoravaju)..

Dodik je danas stvaljen u polozaj gdje je istom veoma tesko da brani ideju kako je secesija moguca,kako ista nece nista kostat srpski narod i kako ce drugi mirno gledati otimanje pola BIH i pripajanje srbiji...srbi kao narod sad cekaju odgovor od velikosrba "sto se gusila BIH i islo na secesiju ,a sad nema instrumenata da se secesija ostvari"..nastavak Dodikovog verbalnog rata kocijaskim izjvama i losim smislom za humor ne samo da Dodika diskredituje kao nekog ko ima moc i adute u rukavu,nego i srbe kao narod blati i ismijava i stavlja u stanje bezperspektivnosti i ocaja..a to znaci da bi Dodiku mogli presuditi i sami srbi prije MZ..

Ja sam davno rekao da ce se secesionisticka retorika bez realne secesije vratiti kao bumerang velikosrbima...Dodik je istroseni kurton koji puca praznom puskom..a takve stab smjenjuju ili salje u vjecna lovista....

Onaj Dodikov plan "B" je u stvari njegova smjena i dovodjenje drugog velikosrbina koji ce nastaviti odrzavanje ideje i zamazati oci srpskom narodu u nadi da ih odrze u stanju antibosanske histerije, jer Dodik je istrosen i postaje opasno da srbi kao narod skuze prevaru i zabludu u kojoj ih drze srbija i velikosrpski ideolozi...mnogi na forumu tvrde da ce biti isto kad ode Dodik, jer ce doci drugi Dodik...nece biti isto jer Dodikov pad ce prouzrokovati manju podrsku srpskog naroda tom novom Dodiku...jer novi Dodik nece smjeti koristiti istu taktiku kao onaj stari, jer se pokazala providna i neuspjesna...za to vrijeme ce BIH stati na svoje noge, a tad ce i srbima kao narodu postati jasno da im valja zivjeti u BIH sa ostalim narodima i dijeliti zajednicku sudbinu,sve ovo je naporno ali ce se na kraju isplatiti svima narodima u BIH...
Maraschino

#4648 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Maraschino »

Marmelan wrote:*** SPAM ***/politika

Dodik: "Međunarodna zajednica mora da dozvoli nezavisnost RS"
29. 06. 2009. • 10:43 A. B.

Milorad Dodik / ap *** SPAM *** - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je predstavnike međunarodne zajednice, koji danas razgovaraju o političkoj budućnosti BiH, da tu zemlju. 14 godina poslije građanskog rata, puste da bude samostalna.

Dodik je naveo da se Savjet za implementaciju mira (PIC) sastaje da bi raspravljao o budućnosti BiH, dodajući da će ponovo dvije glavne teme sastanka biti pitanje da li BiH treba da bude pretvorena u centralizovaniju zemlju i da li funkcija visokog predstavnika treba da bude ukinuta.

"Aktuelni ustavni sistem Bosne je decentralizovan i naša zemlja je, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, podjeljena u dva entiteta. U posljednje vrijeme su ojačali pozivi za centralizovani sistem, dok su apeli Vlade RS, da se zadrži decentralizovani sistem Dejtona, većinom naišli na gluhe uši", naglasio je on u autorskom tekstu u bečkom dnevniku Standard.

On je najavio da će se RS, na sastanku PIC, ponovo zalagati za ukidanje funkcije visokog međunarodnog predstavnika.
On je istakao da za to postoje dva razloga: "prvi, zato što je BiH bila suočena sa građanskim ratom i što je zemlja prvih godina nakon rata imala teškoće da primjeni sistem Dejtona. Premijer RS je istakao da je BiH od 1995. napravila velike napretke i da je, za razliku od slike koju prikazuju komentatori željni senzacija u međunarodnoj štampi, ona sada mirna, stabilna i demokratska država, čiji građani, nezavisno od etniteta, mogu slobodno i sigurno da putuju, žive i rade širom zemlje, a uočavaju se i naznake privrednog rasta.

"Drugo, imajući u vidu opciju da bi Bosna jednog dana mogla pristupiti EU, postoji vjerovanje da zemlja mora biti centralizovana da bi funkcionisala kao dio EU, pošto su decentralizovane strukture previše komplikovane. U stvarnosti su mnoge članice EU decentralizovano organizovane, i ti sistemu funkcionišu kako unutrašnjopolitički, tako i unutar struktura Unije jako dobro", naglasio je on.

Dodik smatra da ne postoji nijedan razlog zašto bi BiH trebalo prisiliti da se centralizuje ili ukida administrativna mjesta da bi postigla cilj, koji je sebi sama postavila - pristupanje EU", naveo je premijer RS.

"U poslednjih 14 godina visoki predstavnik je preuzeo odgovornost da Bosna uspostavi pravni i politički okvir za raformu policijskih i vojnih struktura, kao i za izricanje sankcija osobama čije je ponašanje neprihvatljivo. Visoki predstavnik je, bez sumnje, dao veliki doprinos očuvanju stabilnosti posebno u godinama neposredno posle rata", objasnio je Dodik. "Međutim, Bosna je danas drugo mesto, a bosanski građani u međuvremenu nisu samo spremni, već su i sposobni da sami rukovode sobom. Uz to, vizija visokog predstavnika sve više ne odgovara zeljama stanovništva. Bosanskim građanima ne dozvoliti da sami rukovode je nedemokratski i ne može više biti opravdavano", naglasio je on.

Premijer RS je podsetio da međunarodna zajednica već više od godinu dana raspravlja o ukidanju funkcije visokog predstavnika u BiH, dodajući da pojedine zemlje prihvataju da se ljudima u Bosni mora omogućiti da "sami vladaju sobom".

"Drugi, čini se, strahuju da "bi bicikl mogao da padne i dete zajedno s njim ako pomoćni točkovi ovog međunarodnog eksperimenta budu odstranjeni. Međutim, BiH je danas stara 15 godina. Nije li vreme da se pokuša", upitao je Dodik.

*** SPAM ***/politika/10244-Dodik-Medjunarodna-zajednica-mora-dozvoli-nezavisnost.html

...em ti majku cetnicku !!!!!!!!!!!!!!!!
ja stvarno ne vidjeh gdje je on ovo iz naslova izjavio ili je ovo novinarsko ''bombanje''...

drugo, ovo gore boldirano, je li on prvi put upotrijebio ovaj izraz...
jalija s bistrika

#4649 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by jalija s bistrika »

Političari RS-a ne rade u interesu građana

Više od 62,5 posto građana Republike Srpske smatra da političari ne rade u njihovom interesu, dok 37,5 posto smatra da je političarima primaran interes građana, pokazalo je istraživanje provedeno u 38 općina RS-a.

Nešto veći broj žena (65,2 posto), nego muškaraca (61,1 posto), smatra da političari ne rade u interesu građana koje predstavljaju.
Posmatrajući dob, istraživanje je pokazalo da se s tvrdnjom da „političari rade u interesu građana" ne slaže se 67,9 posto građana Republike Srpske starosti između 30 i 44 godine, a potom i građani stariji od 60 godina (66,7 posto).
Kada je u pitanju obrazovanje, pokazalo se da 71 posto građana sa završenim zanatom smatra da političari rade u interesu građana, dok se s ovom tvrdnjom ne slaže 68,6 posto visokoobrazovanih stanovnika Republike Srpske.
I kod ispitanika sa završenom osnovnom školom također preovladava mišljenje da političari ne rade u interesu građana (65,2 posto).
Najveći broj stanovnika sela (76,1 posto) smatra da političari ne rade u ineteresu građana, dok isto mišljenje ima 51,5 posto stanovnika grada.
Ovo istraživanje je pokazalo i da su političari u Republici Srpskoj omiljene TV zvijezde (na prvom mjestu premijer RS-a Milorad Dodik), a slijede TV voditelji i pjevačice.
Interesantno je i to da, ako se izuzmemu političaru, među omiljenim likovima stanovnika Republike Srpske preovlađuju ličnosti koje žive u Srbiji.
Ovo istraživanje je provela banjalučka Agencija Prime Communications, a ukupno je ispitano 1.000 građana tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.
Populacija reprezentovana istraživanjem je definirana kao opća populacija Republike Srpske starija od 18 godina. Primijenjen je višeetapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + - 3 posto).
Istraživanje je realizovano od 30. maja do 7. juna za vlastite potrebe Agencije u okviru projekta „Republika Srpska danas".
Pa kad im (ne)vjeruju toliko sto ih onda (ne)smijene???Sad mi pogotovo nista nije jasno :?
Luke Perry

#4650 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Luke Perry »

37,5% vjeruje politicarima. Nije li to i procenat onih koji glasaju, manje vise?

prema izbori.ba u RS na glasanje izaslo 2006 57,10% glasaca.
Pacijenti godinama uzimaju ciste pobjede zato sto ko fol normalan svijet nece da glasa. Samo u BiH :-)
Locked