BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

155_mm

#4626 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Nuken wrote:Bilo bi dobro da se može ponuditi NATO petica kao kalibar Alfe u neko skorije vrijeme. Ja sam sad presretan i sa 9mm i 31 metkom u okviru. Dušu dalo za svakodnevno nošenje kod policajaca. MUP RS za ovo npr. koristi razne derivate kalašnjikova, ili u zadnje vrijeme, Tauruse koji su kilogram teži od Alfe. To se itekako osjeti nakon 8h nošenja puške :D

155mm, meni se čini da kalašnjikov ima 6 verzija. Ako griješim, demantujte me. Ovdje se do prije par mjeseci raspravljalo hoćemo li bti u stanju sastaviti jednu pušku a sad puška s nekoliko verzija, automat, pištolj i "puška za patrone suzavca" :-) :lol:
nemogu te demantovati kad sam i sam zbunjen. ali kako sam skontao tekst da je AC ALFA SMG6 ta prva bh. puska i da samo nje ima u 6 razlicitih modela.

i ona dastavljaju u tekstu "No, tu su i puške ...". znaci ovo su kao dodatne puske i pistolji i "bakirov suzavac".

:shock: :?
Nuken

#4627 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Image

Mislim da je ovo prvi snimak Alfe a sad ću obrazložiti i zašto.
Poredim slike koje imamo od Alfe i pušku sa snimka.

Dimenzije i oblik puške se poklapaju
Šina identična (preko cijele dužine poklopca)
Ova ima mehanički nišan (test samo)
Kundak je identičan
Vrh cijevi, kompenzator plamena ili šta je već u pitanju je jednak
Rukohvat isti
Položaj okvira i okvir isti
155_mm

#4628 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Kompanija iz Federacije, čije se ime zbog poslovnih obaveza za sada drži u strogoj tajnosti, zbog čega smo i zamoljeni da još ne otkrivamo o kome se radi, proizvela je prije pola godine prototip prve domaće puške, ekskluzivno otkriva „Dnevni avaz“.

Na testiranju

Razlog skrivanja imena firme jeste taj što se čekaju završna testiranja i dobivanje koda kako bi oružje i zvanično moglo biti stavljeno na tržište. Testiranja se obavljaju u zemljama EU. Prvi testovi, saznajemo, pokazali su da je riječ o naoružanju vrhunskog kvaliteta.

Prototip bh. puške napravljen je u šest modela, a ova kompanija proizvela je i prvi domaći pištolj. To je prvi put u historiji naše države da jedna firma iz namjenske industrije proizvodi ovakvu vrstu naoružanja.

Ovo je veliki uspjeh namjenske industrije u Federaciji, čiji su rezultati poslovanja, uz strogu koordinaciju ministra energije FBiH Nermina Džindića, u posljednje dvije godine u velikoj ekspanziji i bilježe rekordne prihode.

Saglasnost za izradu i proizvodnju prve bh. puške i pištolja dale su sve nadležne državne institucije, uz preciznu kontrolu Ministarstva industrije FBiH i Direkcije za namjensku industriju. Prema ekskluzivnim dokumentima koji su u posjedu „Dnevnog avaza“, prvi prototip domaće vojne puške nosi naziv AC Alfa SMG 6, čiji je kalibar devet puta 19 milimetara, a posjeduje i optički nišan.

Težina ove puške s punim šaržerom iznosi 2,320 kilograma. Predviđena je za policijske snage i specijalne vojne jedinice. Mnoge komponente puške AC Alfa SMG 6 kompatibilne su s modernim NATO-ovim puškama M16 i M4.

Prednja cijev

Nadalje, puške AC Alfa SMG 1 ukupne su težine 3,5 kilograma s punim šaržerom, a efektivan raspon tokom pucanja iznosi 400 metara. Tu je i vojna puška naziva AC Alfa SMG 2, koja ima nešto veću prednju cijev, ali i puška AC DL 44 A1 opremljena CS granatom. Prvi bh. pištolj AC Alfa 5 je poluautomatski, proizveden u dvije veličine, 190 milimetara i 180 milimetara.

RMZ Hadžići napravio vojni ručni bacač

Osim proizvodnje domaće puške i pištolja, saznajemo da je Remontni zavod Hadžići nedavno proizveo i bh. ručni bacač. Ovo je veliki uspjeh ako se zna da je kompanija iz Gornjeg Vakufa nedavno proizvela i prvu bh. haubicu.
•100 pušaka za sada proizvedeno
•2,3 kilograma težina puške AC Alfa SMG 6

Autor: Miralem AŠČIĆ

http://www.avaz.ba/clanak/301028/eksklu ... macu-pusku
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
archi_a

#4629 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

A da na youtube stranici ili na mail autora pomenute emisije neko postavi pitanje iz kojeg pištolja i koje puške se pucalo? :-D
heckler

#4630 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Nuken wrote:Image

Mislim da je ovo prvi snimak Alfe a sad ću obrazložiti i zašto.
Poredim slike koje imamo od Alfe i pušku sa snimka.

Dimenzije i oblik puške se poklapaju
Šina identična (preko cijele dužine poklopca)
Ova ima mehanički nišan (test samo)
Kundak je identičan
Vrh cijevi, kompenzator plamena ili šta je već u pitanju je jednak
Rukohvat isti
Položaj okvira i okvir isti

U najboljem slucaju ovo je mogao biti neki rani model, ovo skoro pa 100% nije ista puska sa dosad prikazanih slika.

- Izbroj broj "pravougaonastih rupa" na kundaku i uporedi.
- Izbroj broj rupa na onom stitu oko cijevi i uporedi.
- Pogledaj spoj kundaka i tijela automata, cak i sa djelomicno otvorenim teleskopom i dalje mi ne djeluje da lezi.
heckler

#4631 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

155_mm wrote:
Nuken wrote:Bilo bi dobro da se može ponuditi NATO petica kao kalibar Alfe u neko skorije vrijeme. Ja sam sad presretan i sa 9mm i 31 metkom u okviru. Dušu dalo za svakodnevno nošenje kod policajaca. MUP RS za ovo npr. koristi razne derivate kalašnjikova, ili u zadnje vrijeme, Tauruse koji su kilogram teži od Alfe. To se itekako osjeti nakon 8h nošenja puške :D

155mm, meni se čini da kalašnjikov ima 6 verzija. Ako griješim, demantujte me. Ovdje se do prije par mjeseci raspravljalo hoćemo li bti u stanju sastaviti jednu pušku a sad puška s nekoliko verzija, automat, pištolj i "puška za patrone suzavca" :-) :lol:
nemogu te demantovati kad sam i sam zbunjen. ali kako sam skontao tekst da je AC ALFA SMG6 ta prva bh. puska i da samo nje ima u 6 razlicitih modela.

i ona dastavljaju u tekstu "No, tu su i puške ...". znaci ovo su kao dodatne puske i pistolji i "bakirov suzavac".

:shock: :?
Ni pod koju cijenu praviti zakljucke na osnovu clanka iz Avaza.
ins

#4632 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

heckler wrote:Evo ga novi pokusaj. I dalje sve malo cudno. Da vidimo dali su se ovaj put uspjeli dogovoriti unaprijed sa kupcem oko cijene ili pucaju corke opet. Takodjer da vidimo ko to ima 36 miliona maraka da izvali za manjinski paket dionica pa da pocnu spekulacije zasto i sta to sve znaci.
Ponovna aukcija za dionice konjičkog Igmana

Sarajevska berza-burza na zahtjev brokerske kuće AW Broker d.o.o. Sarajevo zakazala je ponovno vanrednu aukciju za paket dionica IGMAN d.d. Konjic za 7. juli 2017. godine.

Na prodaji je 134.815 dionica Igmana (simbol: IGKCRK3) koje su u vlasništvu ZIF BONUS d.d. Sarajevo. Cijena ponuđenih dionica je 265,53 KM po dionici.
Unos naloga moguć je od 04.07.2017. godine.
Metoda prodaje za ovu aukciju je metoda 1, a simbol vanredne aukcije je IGKCRK3A.

Isti paket Igmana prodavan je i na aukciji koja je bila zakazana za 27. april 2017. godine, ali je cijena tada bila viša (275,97 KM po dionici).
Ne znam šta ovdje nije jasno?' Ove dionice prodaje investicioni fond, a smisao postojanja investicionih fondova je upravo razlika između cijene po kojoj su dionice kupljene i one po kojoj su kasnije prodate.
Ovaj fond očito procjenjuje da su sada dionice vrlo atraktivne i da mogu dobro zaraditi :)

Što se šljema iz TRZ Hadžiči tiče, licenca za njegovu proizvodnju je stigla 1997. iz USA u sklopu programa Opremi i obuči 8)
heckler

#4633 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

ins wrote:
heckler wrote:Evo ga novi pokusaj. I dalje sve malo cudno. Da vidimo dali su se ovaj put uspjeli dogovoriti unaprijed sa kupcem oko cijene ili pucaju corke opet. Takodjer da vidimo ko to ima 36 miliona maraka da izvali za manjinski paket dionica pa da pocnu spekulacije zasto i sta to sve znaci.
Ponovna aukcija za dionice konjičkog Igmana

Sarajevska berza-burza na zahtjev brokerske kuće AW Broker d.o.o. Sarajevo zakazala je ponovno vanrednu aukciju za paket dionica IGMAN d.d. Konjic za 7. juli 2017. godine.

Na prodaji je 134.815 dionica Igmana (simbol: IGKCRK3) koje su u vlasništvu ZIF BONUS d.d. Sarajevo. Cijena ponuđenih dionica je 265,53 KM po dionici.
Unos naloga moguć je od 04.07.2017. godine.
Metoda prodaje za ovu aukciju je metoda 1, a simbol vanredne aukcije je IGKCRK3A.

Isti paket Igmana prodavan je i na aukciji koja je bila zakazana za 27. april 2017. godine, ali je cijena tada bila viša (275,97 KM po dionici).
Ne znam šta ovdje nije jasno?' Ove dionice prodaje investicioni fond, a smisao postojanja investicionih fondova je upravo razlika između cijene po kojoj su dionice kupljene i one po kojoj su kasnije prodate.
Ovaj fond očito procjenjuje da su sada dionice vrlo atraktivne i da mogu dobro zaraditi :)

Što se šljema iz TRZ Hadžiči tiče, licenca za njegovu proizvodnju je stigla 1997. iz USA u sklopu programa Opremi i obuči 8)
Investicioni fond prodaje skoro 36 miliona maraka vrijedan manjinski paket u firmi koja ne isplacuje dividende i ciji vecinski vlasnik otvoreno govori da ne planira isplatiti dividende vec reinvestirati dobit. Moguce je i da investicioni fond zali da se kutarise balasta ali u tom slucaju nebi zakazivali aukciju dan prije odrzavanja. To bi imalo vise smisla ako se zna kupac, a ako se zna kupac onda bi trebalo da je i cijena dogovorena unaprijed a ne da se blamiraju sa neuspjelom aukcijom.
Dakle prostora za spekulacije ima koliko hoces.
archi_a

#4634 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Ovdje je koliko ja razumijem najveći balast sam investicioni fond. Uložili su mrtve certifikate u NI i čekaju frišku lovu u vidu dividendi. Naravno nisu oni glavni krivci, krivac je politika koja im je to dozvolila u vremenu privatizacije, ali svakako je to jedan od glavnih uzročnika sporog razvoja industrije nakon rata. Ebeni mrtvi certifikati.
Ali zato investitor koji uloži živu lovu u razvoj i napredak može da očekuje višešestruki povrat jer je ovo zlatna koka. Winwin situacija za sve. :)
heckler

#4635 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

U sljedecih par dana poligonsko testiranje H-155 .... i pazi sad H-122

Spekulacije na gotovs! PALI!!!

drndalo

#4636 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

E jos da je malo pravopis poboljsati "novinarima"... Nije "oruzje" nego "orudje", i nije "ispitivanje gadjanjem haubica", nego "ispitivanje gadjanja haubicom"... U stvari moze biti i ovo prvo, ali ako se kao cilj stave neke haubice, pa se oplete po njima, sa ciljem pogadjanja istih... :fazlija:
Haris.ba

#4637 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Haris.ba »

archi_a wrote:Ovdje je koliko ja razumijem najveći balast sam investicioni fond. Uložili su mrtve certifikate u NI i čekaju frišku lovu u vidu dividendi. Naravno nisu oni glavni krivci, krivac je politika koja im je to dozvolila u vremenu privatizacije, ali svakako je to jedan od glavnih uzročnika sporog razvoja industrije nakon rata. Ebeni mrtvi certifikati.
Ali zato investitor koji uloži živu lovu u razvoj i napredak može da očekuje višešestruki povrat jer je ovo zlatna koka. Winwin situacija za sve. :)
Taj manjinski udio u državnoj firmi koja se neće privatizovati dalje služi samo za preuzimanje za novac od strane države. A državi to sada nije prioritet.

To je smisao čitave te transakcije. Fondovi su uzimali certifikate za 3% vrijednosti ili i manje i time ušli u vlasničku strukturu. I sad čekaju da se donese politička odluka da država ponovo ima 100% vlasništva (politički razlog se uvijek može naći). Ne znam nikoga normalnog ko bi uložio u firmu koja neće isplaćivati dividendu i u kojoj nema šansi da postaneš većinski vlasnik.
ins

#4638 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

heckler wrote: .... i pazi sad H-122
Taman čovjek složi jednu listu proizvoda namjenske, i odmah je mora prepravljati... pih :D
ins

#4639 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Haris.ba wrote:Ne znam nikoga normalnog ko bi uložio u firmu koja neće isplaćivati dividendu i u kojoj nema šansi da postaneš većinski vlasnik.
Osim ama baš svakog investicionog fonda na kugli zemaljskoj :skoljka:

Pa majku mu, to su osnove današnje ekonomije :roll:
Haris.ba

#4640 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Haris.ba »

ins wrote:
Haris.ba wrote:Ne znam nikoga normalnog ko bi uložio u firmu koja neće isplaćivati dividendu i u kojoj nema šansi da postaneš većinski vlasnik.
Osim ama baš svakog investicionog fonda na kugli zemaljskoj :skoljka:

Pa majku mu, to su osnove današnje ekonomije :roll:
Bujrum, prodaj ideju svakom investicionom fondu. Zakonski si ograničen na 49% vlasništva, jer ti treba dozvola države za više. A neće je dati (iz razloga koji nemaju veze sa time da država treba firmu koja proizvodi municiju). A plus politika u namjenskoj je da se reinvestira.

Ovako imaš dionice. Niti ih mogu prodati (a da ne daju neku ludu nisku cijenu), niti imaju išta od njih. Mada mislim da bi oni bili prezadovoljni i sa 15 miliona da izvuku.

Imaš u papirima 35 miliona sa kojima ne možeš ništa. I čija vrijednost zavisi od odluke države da povrati potpunu vlasničku strukturu.
ins

#4641 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Fondovi zakonski ne mogu imati preko 25% vlasništva, a najčešće to ni ne žele.

Njih zanima samo ovo:
Imaš u papirima 35 miliona
Alfons Kauders

#4642 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

ins wrote:
Taman čovjek složi jednu listu proizvoda namjenske, i odmah je mora prepravljati... pih :D
Ma to je D30. Nema sanse da su 122 radili za samohotku (nema trzista jebiga).
Nuken

#4643 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

H-155 i H-122 su vjerovatno privremeni nazivi ovih samohotki. (Haubica)

Ovi s kanala 6, a i sam BNT izdaju upozorenje o tačnom nazivu oružja koje se koristi na testiranju. Dugo se špekuliše da se radi na VBR-u 122m. Pa zašto da ne :D

U vezi rasprave oko one puške, tj. da li je ono na snimku Alfa, jeste vjerovatno. Neki "stariji" testni model. Taj video je vjerovatno sniman negdje u septembru 2016. Nije baš malo vremena prošlo od tada da se izvrše neke preinake na pušci. Opet, budimo realni. Šta će u Pobjedi neka puška koja nije iz ACU a pokzuje ogromnu sličnost sa Alfom :zzzz:
Alfons Kauders

#4644 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

Pomalo, korak po korak. :wink: Sta sam ja ranije rekao? Da ce se ici na AK i AR platforme... Dakle:

Alfa 1 = M70 sa railom i par dodataka
SMG6 = AR15 u 9mm, bez gasnog sistema

U biti, SMG6 je ovo:

http://palmettostatearmory.com/psa-gloc ... lower.html

Dakle, AR15 "lower" prilagodjen kalibru od 9mm... Najcesce se rade za Beretta i Glock okvire. Sa 9mm i ovakvim lowerom, moze se ici i na blowback operaciju, ali i na gasnu cijev.

Drugim rijecima, po potrebi se moze raditi i 5.56 verzija, uz relativno mala ulaganja. Mogu se koristiti neke komponente sa M16, sto nam takodjer odgovara jer imamo hiljade konzerviranih (neotpakovanih) M16A1/A2

I "lower" i cijela puska se mogu prodavati na US civilnom trzistu kao SBR... 9mm karabini su relativno popularni u SAD, jer je municija jeftina, a i zakonski je lakse u nekim drzavama kupiti 9mm nego vojni kalibar.

Isto vazi i za Alfa 1... Mogla bi se raditi kao gotov proizvod, ili parts kit za vlasnike M70 derivata u SAD (a dosta ih je otislo u izvoz, i na dobrom su glasu).

Sad je fol... Da li ovo uopste nazivati vojnom proizvodnjom, jer je ocito da prije svega idu na stvari koje ce se prodavati na civilnom trzistu? :)
The 51st State

#4645 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by The 51st State »

Alfons Kauders wrote:
ins wrote:
pa ne znam bas, sirotinjska varijanta, a to se moze tusiti vazda.
Alfons Kauders

#4646 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

The 51st State wrote:
Alfons Kauders wrote:
ins wrote:
pa ne znam bas, sirotinjska varijanta, a to se moze tusiti vazda.
Ma sve moze, ali je na dugom stapu... Eventualno ako nadjes neku zemlju koja je koristila pun kurac sovjetskih Gvozdika i D30tki, pa hoce da zadrze kalibar.

npr Afganistan

Prije ce biti da se ovdje radi o obicnoj D30, eventualno unaprijedjenoj, ali ne vjerujem da je samohotka
archi_a

#4647 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

ins wrote:Fondovi zakonski ne mogu imati preko 25% vlasništva, a najčešće to ni ne žele.

Njih zanima samo ovo:
Imaš u papirima 35 miliona
Upravo to. Očekuješ dividendu, ali si ti kao investitor u papirima unio 35 miliona u vlasničku strukturu. Očekuješ da neko drugi investira novac a ti kroc certifikate i udio tražiš isplatu dividende. :roll:
The 51st State

#4648 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by The 51st State »

srbi pokusavaju svoju SORA-u uvaliti u tom kalibru, treba njih pratiti da li imaju uspjeha, afrika, juzna amerika su trzista zbog platezne moci i infrastrukture.
Nuken

#4649 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Atif Rošić, direktor BNT-a nekad 2014. "...i ono imamo dva (nova) proizvoda koji će biti brend ove firme, možda iz države, ukoliko nam se pomogne da ih završimo naredne godine"..

Dakle, radilo se i radi na dva nova proizvoda. Za jedan znamo da je H-155. Drugi je vjerovatno ono o čemu se duže vrijeme naglaba ovdje, VBR 122mm. Živi bili pa vidjeli :D
Nuken

#4650 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Zna li iko šta se to radi u Bratuncu? Da li oni proizvode kompletan pištolj, kućište, vlastita proizvodnja, licenca :roll:

Image
Post Reply