Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Vitezanin

#4626 Re: Avio kompanije all about

Post by Vitezanin »

Sarajevski aerodrom bez obzira što sam i sam imao frke s njima par puta i što mislim da tu radi pola osoblja koje je više za čuvanje ovaca (bez uvrede) ipak ide lagano naprijed - ove godine će imati oko 660.000 putnika što im je rekord od otvorenja, a imam osjećaj da će tek 2-3 iduće godine zapravo biti značajnije.
Astrix

#4627 Re: Avio kompanije all about

Post by Astrix »

Sta je ovo svaki dan let u oba pravca za Beograd je otkazan, sve se vratilo u normalu ali samo za Beograd otkazan. Nigdje nikakve obavijesti, nicega... :?
Gorštak

#4628 Re: Avio kompanije all about

Post by Gorštak »

Treba mi karta za Istanbul za cca 30 ljudi, krajem aprila.

Neka akcija, ideja, prijedlog kako ćemo najjeftinije?

@drndalo i ostali iskusni letači, hvala unaprijed. :)
soraya93

#4629 Re: Avio kompanije all about

Post by soraya93 »

ja uvijek kupujem karte na edreams, mislim da ti je tu najjeftinije... :)
Koshpa

#4630 Re: Avio kompanije all about

Post by Koshpa »

Gorštak wrote:Treba mi karta za Istanbul za cca 30 ljudi, krajem aprila.

Neka akcija, ideja, prijedlog kako ćemo najjeftinije?

@drndalo i ostali iskusni letači, hvala unaprijed. :)
Grupne karte kod avio kompanija ti idu na upit, i sve i jednu kartu dobijes po istoj cijeni, umjesto da ides pojedinacno pa jedna kosta 50, druga 100 treca 400 itd.... Tako da ti je najbolje da pises aviokompaniji upit za grupnu rezervaciju i vidjet ces ko ti ponudi najbolju opciju kupujes :D
zajebant_overseas

#4631 Re: Avio kompanije all about

Post by zajebant_overseas »

drndalo wrote:Ne vidim svrhu tvog javljanja, pa jos prvog, da nam saopstis da je TK omiljena fantazija tvog onano-opusa ? A SJJ nije ? Ili bi vise volio kada je magla i ne vidi se prst pred okom, da pilot (a ti sjedis iza njega) ipak proba naslijepo sletiti, pa makar i u Kasindolu u bolnici direktno zavrsio...? :run:

Drz' se ti autobusa Ljaljic Toursa i uzivaj dok zamisljas da si u TK-ovom A340...
o pilot nisam te prepoznao. ti neki expert ili koordinator za prvo javljanje na forum? sarajevski aerodrom ima najvise otkazanih letova od svih aerodroma u okolini. cinjenica. najmanji broj linija. cinjenica. najmanji promet. cinjenica. najnekulturnije osoblje barem u pasosko carinskoj kontroli. dokazano.

elem, popusti malo sa pametovanjem osim ako nemas nesto konstruktivno i korisno.

lijep pozdrav
drndalo

#4632 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

O, dje si kontrolor niskog letenja... Ja tebe odmah raspoznah.

Nisam ekspert, samo kontam neke stvari ocito koje ti bas i ne... SJJ kao kao glavni grad malog trzista od cega zavisi broj linija, putnika (ili mislis da SJJ realno treba i moze imati vise putnika i tereta od ZAG, BEG i LJU, koji su veci centri bogatijih zemalja, sa boljom ostalom infrastrukturom???), zatim specificne lokacije, od cega zavisi broj otkazanih letova zbog meteo uslova, koje ni oprema za slijepi prilaz kakav na ovom mjestu moze imati (procitaj uslove prilaza za ILS Cat. I) ne moze uvijek kompenzirati... Tako je kako je... Volio bih i ja vise linija, vise konkurencije, ali posto znam nas (*ebo ja nas...), onda je i ovo sto imamo iznenadjujuce... Vidis li da je BH Airlines vec 18 godina jednom nogom na samrti, a drugom na kori od banane...? A samo domaca kompanije moze nesto za lokalni interes pokusati praviti, ostali sa strane su tu samo da pokupe kajmak... Vidju vraga, i HR, i SRB, i SLO imaju kakve takve kompanije, koje osim sto su u fin. govnima, rade punjenje svojih linija preko gore navedenih aerodroma, za razliku od naseg BH Airlinesa koji osim sto je izgubljen u raznim politickim spletkama, vozi samo P2P (piont-to-point), a to onda znaci manje putnika i za aerodrom... Primjer, kada ja putujem Croatia-om za Rim iz SJJ, ja sam za SJJ samo 2 putnika (odlazak-dolazak), istovremeno sam za ZAG zaracunat kao 4 putnika (dolazak iz SJJ, odlazak za FCO, dolazak iz FCO, odlazak za SJJ)...

Sto se osoblja na SJJ tice, i pasoska i carinska kontrola iako sjede na aerodromu su izvan uticaja istog, Carinska = Uprava za indirekno oporezivanje, pasoska = Drzavna granicna sluzba, tj. Min. sigurnosti. I da, i ja se slazem da SJJ ima 150 rupa, ali onda barem laj na pravo drvo, tipa javnih nabavki, zaposljavanja, parkinga, kafane, umjesto sto zamjeras stvari koje realno nisu u njihovom dometu... Po broju putnika rade bolje nego ikada do sada, i da, moze puno bolje, ali ne mogu sami...

@gorstak
Javi se @koshpi nek ti vidi u BH Airlinesu posto bi bilo ovih 30 karata, mozda vas pripaze, nisu bas u prilici da odbiju 30 pre-paid bonova... Isto tako spremite dopis za Turkish i Pegasus, mozda i za Jat sa presjedanjem u BEG... Pa vidite ko ima najbolju ponudu sve skupa. Samo vodite racuna da Istanbul ima 2 medjunarodna aerodroma jedan u Evropi, drugi u Aziji, ako vam to sta mijenja situaciju.
Last edited by drndalo on 28/12/2013 15:55, edited 1 time in total.
zajebant_overseas

#4633 Re: Avio kompanije all about

Post by zajebant_overseas »

drndalo wrote:O, dje si kontrolor niskog letenja... Ja tebe odmah raspoznah.

Nisam ekspert, samo kontam neke stvari ocito koje ti bas i ne... SJJ kao kao glavni grad malog trzista od cega zavisi broj linija, putnika (ili mislis da SJJ realno treba i moze imati vise putnika i tereta od ZAG, BEG i LJU, koji su veci centri bogatijih zemalja, sa boljom ostalom infrastrukturom???), zatim specificne lokacije, od cega zavisi broj otkazanih letova zbog meteo uslova, koje ni oprema za slijepi prilaz kakav na ovom mjestu moze imati (procitaj uslove prilaza za ILS Cat. I) ne moze uvijek kompenzirati... Tako je kako je... Volio bih i ja vise linija, vise konkurencije, ali posto znam nas (*ebo ja nas...), onda je i ovo sto imamo iznenadjujuce... Vidis li da je BH Airlines vec 18 godina jednom nogom na samrti, a drugom na kori od banane...? A samo domaca kompanije moze nesto za lokalni interes pokusati praviti, ostali sa strane su tu samo da pokupe kajmak...

Sto se osoblja na SJJ tice, i pasoska i carinska kontrola iako sjede na aerodromu su izvan uticaja istog, Carinska = Uprava za indirekno oporezivanje, pasoska = Drzavna granicna sluzba, tj. Min. sigurnosti. I da, i ja se slazem da SJJ ima 150 rupa, ali onda barem laj na pravo drvo, tipa javnih nabavki, zaposljavanja, parkinga, kafane, umjesto sto zamjeras stvari koje realno nisu u njihovom dometu... Po broju putnika rade bolje nego ikada do sada, i da, moze puno bolje, ali ne mogu sami...

@gorstak
Javi se @koshpi nek ti vidi u BH Airlinesu posto bi bilo ovih 30 karata, mozda vas pripaze, nisu bas u prilici da odbiju 30 pre-paid bonova... Isto tako spremite dopis za Turkish i Pegasus, mozda i za Jat sa presjedanjem u BEG... Pa vidite ko ima najbolju ponudu sve skupa. Samo vodite racuna da Istanbul ima 2 medjunarodna aerodroma jedan u Evropi, drugi u Aziji, ako vam to sta mijenja situaciju.
ne kontam onda gdje se ne razumijemo osim ako ne radis na aerodromu pa si subjektivan :-D sala na stranu slazem se s tobom samo sto ja nisam isao u dubinu. aerodrom je aerodrom i kao cjelina ukljucuje UIO, DGS, catering, itd. dodat cu samo jednu stvar glede BH Airlines. vrli ministar u nedostatku IMT fondova uspio reskinuti saradnju sa THY. strucnjak jedan pravi :) srbi i masnu stavili na JAT kad su ga dali Etihadu a mi kao gigant bez i jednog svog aviona (ne racunam ove sto su od hypo banke) kao glumimo neku velicinu. elem znam ja nas j.. ti nas :)

Pozdrav
spreca

#4634 Re: Avio kompanije all about

Post by spreca »

drndalo wrote:Moskovski najzad sletio na SJJ, kako sam bio skeptican zbog vec barem 2 godisnjeg kasnjenja za najavama iste linije, da se pospem pepelom, i da pozelim da sto prije predju na barem 4x sedmicno, a zasto ne i 6x... :thumbup:
sumnjam da ce cesto letiti za SJJ jer nema putnika......bosanaca je u rusiji mozda oko 1000......inace i oni su mala kompanija i ako se nevaram imaju dosta stare letjelice...Aeroflot je vec nesto drugo
drndalo

#4635 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

@zjbnt

Slazem se u vecini stvari, vidis da sam reagovao na nacin pisanja (pa jos i prvog posta, sto moze biti indikator nekoga ko ima nesto konkretno protiv nekoga), prva recenica pa TK=beton... Iako je to istina (barem sto se usluge u avionima koji iz SJJ lete), deder malo uvoda, zapleta, raspleta, predigre... Posebno sada kada vidim da znas i pisati, cak i prenijeti misli na "papir"...

Na zalost, ne radim na SJJ, ni u BH Airlines-u iako bih to volio, jer je avijacija jedna djecacka ljubav, koju bi bilo lijepo pretvoriti u svakodnevnu profesiju. Pa nemam neki konkretan razlog da ih branim, ako prelistas ovu temu unazad nekoliko godina, vidjeces da sam ih cesto oboje napadao kada je razloga za napade zbog gluposti bilo... Isto tako stvari koje su pozitivne u ovim negativnim vremenima treba pozdraviti.

Pozdrav i tebi... I izvini na inicijalnom mozda grubom startu, nije bilo s namjerom, vise kao reakcija.

@spreca

Stoji sve, medjutim, Rusi su ogromna zemlja, imaju para, vole da putuju i dosta trose, pa nek barem oni dolaze ovamo ako hoce... I u HR se mislilo da nema tu hljeba (kruha) pa Aeroflot godinama leti 4-7x sedmicno. Mala ruska kompanija je za nas gigant po svemu, pa neka i njih... Inace u svijetu "male" kompanije lakse krecu u neke nove akcije, ne bi li ustinuli neki dio kolaca od velikih svojom brzinom i rizikom ranijeg reagovanja... Ovaj avion je nov, pravljen je po svjetskim standardima, za nase trziste im i ne treba nista vise... Mozda za aerodrom Trebinje jos 2 kom... ;-)
spreca

#4636 Re: Avio kompanije all about

Post by spreca »

drndalo wrote:@zjbnt

Slazem se u vecini stvari, vidis da sam reagovao na nacin pisanja (pa jos i prvog posta, sto moze biti indikator nekoga ko ima nesto konkretno protiv nekoga), prva recenica pa TK=beton... Iako je to istina (barem sto se usluge u avionima koji iz SJJ lete), deder malo uvoda, zapleta, raspleta, predigre... Posebno sada kada vidim da znas i pisati, cak i prenijeti misli na "papir"...

Na zalost, ne radim na SJJ, ni u BH Airlines-u iako bih to volio, jer je avijacija jedna djecacka ljubav, koju bi bilo lijepo pretvoriti u svakodnevnu profesiju. Pa nemam neki konkretan razlog da ih branim, ako prelistas ovu temu unazad nekoliko godina, vidjeces da sam ih cesto oboje napadao kada je razloga za napade zbog gluposti bilo... Isto tako stvari koje su pozitivne u ovim negativnim vremenima treba pozdraviti.

Pozdrav i tebi... I izvini na inicijalnom mozda grubom startu, nije bilo s namjerom, vise kao reakcija.

@spreca

Stoji sve, medjutim, Rusi su ogromna zemlja, imaju para, vole da putuju i dosta trose, pa nek barem oni dolaze ovamo ako hoce... I u HR se mislilo da nema tu hljeba (kruha) pa Aeroflot godinama leti 4-7x sedmicno. Mala ruska kompanija je za nas gigant po svemu, pa neka i njih... Inace u svijetu "male" kompanije lakse krecu u neke nove akcije, ne bi li ustinuli neki dio kolaca od velikih svojom brzinom i rizikom ranijeg reagovanja... Ovaj avion je nov, pravljen je po svjetskim standardima, za nase trziste im i ne treba nista vise... Mozda za aerodrom Trebinje jos 2 kom... ;-)
to je istina......rusi inace vole potrositi......ako nisu imali gdje potrositi zaplanirane novce onda su razocarani i nece vise doci
Ovo je avio park od Moskovije
Boeing 737-700NG – 2 шт
Boeing 737-800NG – 2 шт

Aeroflot u sezoni turizma ako se ne varam leti 6/7 za Zg.............plus za Split.pulu ,rijeku charteri ponekad i 2x dnevno...............ja u glavnom letim za Zg sa aeroflotom i prezadovoljan sam...avioni su uvijek puni......imaju uglavnom dosta nove avione

Sad sam bio na stranici od Moskovije i uglavnom narod pljuje i :izet: spisak :mrgreen:
reine_mk

#4637 Re: Avio kompanije all about

Post by reine_mk »

Dobro je ovo sto su uveli za Moskvu, ali sta mislite ima li ikakve sanse u doglednoj buducnosti da se uvede za London linija? Ja ne prestajem da se nadam :-) :-D
hrusta

#4638 Re: Avio kompanije all about

Post by hrusta »

reine_mk wrote:Dobro je ovo sto su uveli za Moskvu, ali sta mislite ima li ikakve sanse u doglednoj buducnosti da se uvede za London linija? Ja ne prestajem da se nadam :-) :-D

jarane, bilo jednom davno u Bosni. Jednom sa samo uspio ugrabiti ovu liniju LGW-SJJ (£170) kad je u opticaju bila linija sa Milano-m (FCO) - SJJ i PRG, bila konkurencija i tad je BA isto uletio tad da malo okusaju i ovo podrucije, i linija nije nesto bila dugo trajala i povukli su se tad sa ovog trzista i to je pred samu recesiju, milina let bio 2h i 15tak min. Sad mi samo ostaje BHX/MAN - MUC - SJJ :run:
Gorštak

#4639 Re: Avio kompanije all about

Post by Gorštak »

Hvala @drndalo, a hvala i @koshpi unaprijed

Jedino ne znam koliko je sigurno osloniti se na bh airlines.
Ljetos sam, ne zato što je bila neznatno jeftinija karta, nego iz čisto patriotskih razloga kupio njihovu kartu za Istanbul.
Kad, nazvaše me u subotu u 10 sati, kaže otkazan ti je let u nedjelju. Ili stigni danas na let u 14 sati ili čekaj do utorka ili srijede, ne sjećam se. Čovječe, to nije bio odlazak kući, to je bila evakuacija. :run: :D Sreća nisam imao puno stvari pa sam se lahko spakovao.

Ne bih da zeznem kolege i da nam upropastim put koji tako dugo planiramo.
jefferson

#4640 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

Gorštak wrote:Hvala @drndalo, a hvala i @koshpi unaprijed

Jedino ne znam koliko je sigurno osloniti se na bh airlines.
Ljetos sam, ne zato što je bila neznatno jeftinija karta, nego iz čisto patriotskih razloga kupio njihovu kartu za Istanbul.
Kad, nazvaše me u subotu u 10 sati, kaže otkazan ti je let u nedjelju. Ili stigni danas na let u 14 sati ili čekaj do utorka ili srijede, ne sjećam se. Čovječe, to nije bio odlazak kući, to je bila evakuacija. :run: :D Sreća nisam imao puno stvari pa sam se lahko spakovao.

Ne bih da zeznem kolege i da nam upropastim put koji tako dugo planiramo.
Ja iz patriotskih razloga ne bi nikad letio BH Airlinesom!
reine_mk

#4641 Re: Avio kompanije all about

Post by reine_mk »

A znam, tuga... :sad:

jarane, bilo jednom davno u Bosni. Jednom sa samo uspio ugrabiti ovu liniju LGW-SJJ (£170) kad je u opticaju bila linija sa Milano-m (FCO) - SJJ i PRG, bila konkurencija i tad je BA isto uletio tad da malo okusaju i ovo podrucije, i linija nije nesto bila dugo trajala i povukli su se tad sa ovog trzista i to je pred samu recesiju, milina let bio 2h i 15tak min. Sad mi samo ostaje BHX/MAN - MUC - SJJ :run:[/quote]
staradis

#4642 Re: Avio kompanije all about

Post by staradis »

Mogli bi lagano ove takse smanjivati
Dionysios

#4643 Re: Avio kompanije all about

Post by Dionysios »

Ima li neko preporuku sta uraditi u slijedecoj situaciji: upravo sam dobio sms od pegasusa da je njihov jutarnji let iz Sarajeva koji je bio planiran u 6 ujutru, pomjeren za 4 poslijepodne. Problem je sto u tom slucaju stizem kasno na svoju konekciju u Istanbulu. Mogu li traziti da me prebace na neki drugi let sa drugom kompanijom? Placaju li hotel u najgorem slucaju, jeli imao neko slicna iskustva? Svaki savjet je dobrodosao :)
drndalo

#4644 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Prvo procitaj na njihovoj web strani uslove prevoza i kakva prava imas... Zatim, jesi li kupio s njima nastavak leta iz Stambola, u kojem slucaju bi se trebali pobrinuti za tebe, jer su ti prodali presjedanje za dalje... Zatim se uhvati e-maila, bjesomucno...
Pooll

#4646 Re: Avio kompanije all about

Post by Pooll »

sito_i_reseto wrote:nova web stranica BHAirlinesa

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
Konacno imaju normalan kalendar pri rezervaciji....
akcija007

#4647 Re: Avio kompanije all about

Post by akcija007 »

Trebam za Bukurest da letim, najpovoljnije mi je preko Beograda, polazak iz SA je s BH Airlinesom pa dalje s JAT-om, a vracam se nekom rumunskom kompanijom TAROM pa dalje JAT-om. Sve je uvezano u jednoj karti,.

Je li pouzdan ovaj jutarnji let BHA u 6h ako se otkaze ja gubim konekciju i na sta me onda prebacuju ? Kartu je od JU izdata i na ovom letu od BHA ja imam JU oznaku leta .
drndalo

#4648 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Trebalo bi da si miran, osim ako bas dan ranije ne bude mrtva magla na SJJ pa se ATR ne mogne vratiti od nekud. Ako je tu, onda obicno leti jer mu je za poletanje potrebna manja vidljivost nego za sletanje.
Locker

#4649 Re: Avio kompanije all about

Post by Locker »

Saopštenje za javnost Udruženja i Sindikata kontrolora letenja u BiH

http://wp.me/p3dvz4-my
akcija007

#4650 Re: Avio kompanije all about

Post by akcija007 »

Germanwings od aprila nekada uvodi direktni let berlin tegel sarajevo berlin tegel utorkom I cetvrtkom. 50 eur jedan smjer samo s rrucnim prtljagom. Navali narode
Post Reply