to da je to piramida, cemo jos vidjeti . ekipa strucnjaka je na terenu cekamo dalji tok razvoja situacije....kriticarka_nikova wrote: i sto to tebi tesko pada sto coek kopa piramidu?
Bosanska piramida Sunca
Moderator: Chloe
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
Izvini ali mislim da si malo prepotentan. Ajde da iskljucimo jednog Ahmeta Bosnica koji samo radi ono sto ga interesuje a tebe i mene niko ne tjera da citamo sto on pise ti spominjes jednog Danikena. Izvini ali svakoga ko proda milione knjiga ja mislim da nemas ni najmanje pravo zvati prevarantom. Jel ti mislis da su ispravne teorije samo onih ljudi koji imaju diplome za odredjene oblasti. Znas kad neko proda toliko knjiga iz bilo koje oblasti onda se mozes samo pokloniti i reci svaka cast sve dok ti ne prodas vise i dok tvoje teorije ne budu prihvatljivije i interesantnije za javnost. A ova rijec "kenjci" upravo i potvrdjuje koliko si neskroman i koliko si u stanju da postujes bilo koga. Naravno to automatski odredjuje kako ce i drugi ljudi postovati tebe.Legolas wrote:Pročitao sam gotovo sve njegove knjige kada mi je bilo 12-13 godina, kada sam se i sam, (u toj dobi ne konsultujući kredibilnu literaturu), zanosio "atlantidama", "zavjerama oko skrivanja vanzemaljskih posjeta zemlji" itd, itd. Međutim, kada sam kasnije dolazio u dodir sa stranom literaturom istog sadržaja - što knjigama, što časopisima, uvidio sam kakve su Ahmedove "metode", jednom rječju "pođoni i potpiši" i pri tom zaradi na ljudima masirajući im ego da neko protiv njih "kuje zavjeru" i nešto im "skriva", što je dakako metoda i onih od kojih prepisuje. Gluposti. Slično npr. stoji Daniken, s tim da je on ipak jedan od inicijatora prevarantskog biznisa, a ostatak tek njegovi mnogobrojni prepisivači i prepisivači prepisivača. A to što je on proputovao svijet na račun naivčina i "alternativaca" nije mu neki plus. Da ne govorimo o nedavnoj navodnoj "eskpediciji" Rapa-Nui, a u stvari ekskurziji trojice kenjaca, koja "e" od naučne ekspedicije vidjela nije.Prvo da bih nekoga optuzio za nesto moras imati konkretne dokaze. Kad si se vec dotako Ahmeda Bosnica taj covjek zna vise o ovoj oblasti nego ti i jos desetorica sa tvojim znanjem jer covjek je hodao po svijetu i to proucavao kada 100% se ti nisi jos ni rodio. Sto bi znacilo da je u tom poslu sigurno preko 30 godina. Covjek je isto tako pisao knjige i dokumentovao svoja putovanja i sa sigurnosti ti mogu tvrditi da su mnogim ljudima bile i te kako interesantno stivo
Nemoj mi reći da smatraš da su Daniken ili Bosnić naučnici?Ne pocinje zivot niti znanje ove zemaljske kugle od kada si se pojavio ti i tvoja generacija. Ispade da su svi koji su se bavili time ublehasi a da si ti naucnik.
Pitanje je kakvog iskustva. Da li neko piramide zaista istražuje ili o njima piše ono što mu odgovara, ili ono što se dobro prodaje lakovjernima, velika je razlika.Mada po textovima se da vidjeti da ti odlicno vladas materijom ne daje ti zapravo da omalovazavas nekoga ko ima ipak vise prakticnog iskustva u tome od tebe. jer to sto ucis u knjigama je jedno a to sto dobijes na terenu obicno bude drugo. Znas ipak moram malo vise vjerovati ljudima koji su obisli zemlajsku kuglu i obisli makar po jedan krug oko piramida nego nekome ko je sve to pokupio iskljucivo citajuci knjige ili surfajuci po internetu (sto se ne odnosi na tebe)
Da li su naucnici ili ne to je najmanje bitno jer ako se u potpunosti posvetis poslu koji te interesuje i ako si 100% u njemu onda ne moras imati titulu naucnika da bi se samo radi te titule priznavao tvoj rad. Svi ti naucnici su prvo citali pa onda obilazili i skupljali znanja pa na kraju na osnovu toga negdje ispisivali svoje rezultate. Dzaba su ti sve skole ako ti nemas u sebi slifa za neki posao.
Sta ti smatras pod iskustvom? Ako smatras teoretisanje onda si u velikoj zabludi jer to nema veze sa iskustvom. Iskljucivo rad na terenu ti daje to pravo da kazes da si iskusan. U ovom slucaju je to obilazak raznoraznih arheoloskih nalazista, primjecivanje, pregledavanje i naravno konsultacije sa onima koji su radili na tim nalazistima ako je to moguce. Sve ostalo se zove teoretisanje.
-
Piramidos
imas stari grad( tvrdjavu) koji nije nikada iskopan do kraja upravo zbog sredstava.a ako imas tvrdjavu onda imas i naselje jer nema logike da je sama od sebe tu.a ako imas sve to onda logicno da trebas da imas i groblje i put neki i tunele u slucaju bjezanja od neprijatelja. a u srednjem vjeku tvrdjeave su se stitile neke bedemima, vodom itd.. u ovom slucaju moze da bude jednostavno poplocana strana brda zbog jednostavnijeg nacina odbrane,bio si u ratu kontas pregled polja. to nije civilizacija koja je trajala 10 godina nego puno duze. brdo visocica nikada nije istrazeno do kraja i ne samo brdo visocica nego cjela ta oblast ,i to treba da se uradi ali strucno a ne uhlebe HODOVIC&co.seljak_cojek wrote:A da sad malo okrenemo stvari.pape wrote:Matrix, ... logicno i jasno napisano, .... sada prognoziram jednu kratku stanku, a onda ce piramidashi krenuti sa novim, - svjezim "dokazima", ...
Dobro NIJE PIRAMIDA.
A šta je onda, čemu onoliko kamenje. Ako je nekropola, kakav je to pokolj morao biti u prošlosti (obično je jedan grob ispod jednog kamena). Kako objašnjavate nepravilan oblik stećaka. Ako je put, kako je moguće kretati se putem sa onakvim nagibom.
- terapija
Bosnic, Clark, Daeniken pa i nas uncle Sam, koliko je meni poznato nisu naucnici. Oni su istrazivaci, putopisci i pisci (naucne) fantastike. Iz tog razloga njihove radove treba tretirati kao takve, a ne kao neke naucne rezultate.hrasno38 wrote: ...Izvini ali mislim da si malo prepotentan. Ajde da iskljucimo jednog Ahmeta Bosnica koji samo radi ono sto ga interesuje a tebe i mene niko ne tjera da citamo sto on pise ti spominjes jednog Danikena. Izvini ali svakoga ko proda milione knjiga ja mislim da nemas ni najmanje pravo zvati prevarantom. Jel ti mislis da su ispravne teorije samo onih ljudi koji imaju diplome za odredjene oblasti. Znas kad neko proda toliko knjiga iz bilo koje oblasti onda se mozes samo pokloniti i reci svaka cast sve dok ti ne prodas vise i dok tvoje teorije ne budu prihvatljivije i interesantnije za javnost. A ova rijec "kenjci" upravo i potvrdjuje koliko si neskroman i koliko si u stanju da postujes bilo koga. Naravno to automatski odredjuje kako ce i drugi ljudi postovati tebe.
Da li su naucnici ili ne to je najmanje bitno jer ako se u potpunosti posvetis poslu koji te interesuje i ako si 100% u njemu onda ne moras imati titulu naucnika da bi se samo radi te titule priznavao tvoj rad. Svi ti naucnici su prvo citali pa onda obilazili i skupljali znanja pa na kraju na osnovu toga negdje ispisivali svoje rezultate. Dzaba su ti sve skole ako ti nemas u sebi slifa za neki posao.
Sta ti smatras pod iskustvom? Ako smatras teoretisanje onda si u velikoj zabludi jer to nema veze sa iskustvom. Iskljucivo rad na terenu ti daje to pravo da kazes da si iskusan. U ovom slucaju je to obilazak raznoraznih arheoloskih nalazista, primjecivanje, pregledavanje i naravno konsultacije sa onima koji su radili na tim nalazistima ako je to moguce. Sve ostalo se zove teoretisanje.
- kriticarka_nikova
Cekajte ljudi.jel se na vrhu te `PIRAMIDE` nalazi neka tvrdjava?Pa mozda nije piramida,ali je nesto u njenom obliku ocigledno.......
-
izbjeglica_iz_besmisla
dakle neprijatelji bosne... a da bi bio istinski prijatelj bosne moras bit glup, padat na sve pizdarije koji ti serviraju, vozit golfa 2 dizel, citat avaz, nosit nokiu i slusat saku polumentu... uh... e onda jebiga... neprijatelj sam, najgore vrste...
[/quote]
Mudro zboris druze.Trebao si jos dodati i stranacko opredjeljenje i opisao si pravog Bosnjaka ili je mozda bolje reci:poslusno tele,koje ne postavlja suvisna pitanja i radi kako mu se kaze i vjeruje u sve sto mu kazu.
Mudro zboris druze.Trebao si jos dodati i stranacko opredjeljenje i opisao si pravog Bosnjaka ili je mozda bolje reci:poslusno tele,koje ne postavlja suvisna pitanja i radi kako mu se kaze i vjeruje u sve sto mu kazu.
- kriticarka_nikova
Cekajte ljudi.jel se na vrhu te `PIRAMIDE` nalazi neka tvrdjava?Pa mozda nije piramida,ali je nesto u njenom obliku ocigledno.......
-
Stitch__
jedan moj laicki osvrt, moguce da grijesim, al mislim da ovo nikako ne moze bit bosancica. zasto? zato sto to pismo nije toliko staro da bi se klesalo u kamenu. Kada je postojala bosancica - postojala je i hartija.
ispravite me ako grijesim
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
seljak_cojek wrote:A da sad malo okrenemo stvari.pape wrote:Matrix, ... logicno i jasno napisano, .... sada prognoziram jednu kratku stanku, a onda ce piramidashi krenuti sa novim, - svjezim "dokazima", ...
Dobro NIJE PIRAMIDA.
A šta je onda, čemu onoliko kamenje. Ako je nekropola, kakav je to pokolj morao biti u prošlosti (obično je jedan grob ispod jednog kamena). Kako objašnjavate nepravilan oblik stećaka. Ako je put, kako je moguće kretati se putem sa onakvim nagibom.
Pred nama je mnostvo nepoznanica, ... mnostvo pitanja. Neka ljudi od struke, (iz toga ne bih iskljucio ni Osmanagica) prionu na sistematsko istrazivanje, ... neka ukljuce ljude sa iskustvom iz Egipta, ... Juzne Amerike, ... neka iskljuce sve one koji se tamo dolaze slikati i prosipati suplju, .... neka nas s vremena na vrijeme obavjeste o svojim nalazima i .... mirna Bosna. Reci ce nam ljudi o cemu se radi.
Ili za pocetak, .... prakticnije, ... neka podignu par onih blokova sto ih vidjesmo na slikama, ... ako je ispod zemlja, nek ne zovu nikoga, dzaba ce bacati pare.
-
El-bosniaco
http://www.rtv-visoko.ba/news.php
na ovoj stranici imate poslusati
Izjava Semira Osmanagića, vođe istraživačkog tima (audio 7 min. 52 sec.)
Izjava Siniše Ognjenovića, speleologa iz Beograda (audio 1 min. 14 sec.)
Izjava Muamera Šehića, historičar, Univerzitet u Sarajevu (audio 21 sec.)
na ovoj stranici imate poslusati
Izjava Semira Osmanagića, vođe istraživačkog tima (audio 7 min. 52 sec.)
Izjava Siniše Ognjenovića, speleologa iz Beograda (audio 1 min. 14 sec.)
Izjava Muamera Šehića, historičar, Univerzitet u Sarajevu (audio 21 sec.)
-
horoz
ma kakva ba piramida...
vidis da je put
i kad je kroz 20 godina skroz otkopaju i pokazu, nace se neko od ovih pametnih da kaze da nije piramida, "mozda izgleda tako al je garant nesto sto je necemu sluzilo u srednjem vijeku..."
presmijesni su
-
radeljas
ti davis, ba, mora da se shalis. covjek argumentovano pobija ublehe i rad semira o. i ti sad trazis, a i hrasno da dokazujemo covjeku koji je rekao laz, da laze. odnosno treba prihvatiti zdravo za gotovo, ono sto neko ko zivi u americi i ko je putovao i gledao piramide i amaterski se bavio njima, rekao ili postavio kako on kaze kao hipotezu, a sada vec i kao "nesumljiv" (kako vec nepismeno pise na stranici fondacije) dokaz.davis.ba wrote:[Matrix] wrote:Ova tema toliko je smijesna,da je zaista tesko odgonetnuti kako su ljudi nasjeli gosp.Osmanagicu.Mozda je nasa psihologija toliko prijemciva da vjerujemo u "cudo nevidjeno".Zna li ko od vas sta je to kamen pjescar ?
To je kamen od kojeg su se u srednjem vijeku pravile nekropole,isti onaj kamen koji gosp.Osmanagic drzi u ruci,kad tvrdi da je to dio piramide.Svako ko je bio u Egiptu ili je imao srece da obidje Teotiuakan(malo sam skratio)
Pa ako je tako otiđi čovječe u Visoko sve to reci Osmanagiću i završena priča. On nas ovdje našao uvjeravati.
za mene je sva prica oko ovoga sa ovim sjajnim matrixovim postom zavrsena. a ja isto ponavljam kao kontraargument tebi i hrasnom za to "otidji i reci semiru", da svi vi koji zdusno potvrdjujete ublehu, ovdje postirate vase vlastite donacije fondaciji. kad vidim da ste dali po 100 km, onda cu vjerovati da i vi vjerujete u lijepu pricu za naivne bosance, korumpirane politicare i visocane sklone svim vrstama biznisa i trgovine ...
- seljak_cojek
seljak_cojek wrote: A da sad malo okrenemo stvari.
Dobro NIJE PIRAMIDA.
A sigurno je grad/tvrđava????Piramidos wrote: imas stari grad( tvrdjavu) koji nije nikada iskopan do kraja upravo zbog sredstava.
A na to upućuju koji tragovi, ostaci ....????Piramidos wrote: a ako imas tvrdjavu onda imas i naselje jer nema logike da je sama od sebe tu.
Groblje teško da može biti (55 000 kvadratnih metara po jednoj stranici=~22500 grobnih mjesta).Piramidos wrote: a ako imas sve to onda logicno da trebas da imas i groblje i put neki i tunele u slucaju bjezanja od neprijatelja. a u srednjem vjeku tvrdjeave su se stitile neke bedemima, vodom itd.. u ovom slucaju moze da bude jednostavno poplocana strana brda zbog jednostavnijeg nacina odbrane,bio si u ratu kontas pregled polja. to nije civilizacija koja je trajala 10 godina nego puno duze.
Put nije zbog prevelikog nagiba.
Popločana strana brda zbog odbrane - ovo bi moglo biti najbliže istini ali nećemo znati ako se ne nastave istraživanja.
Tuneli za bjeg - moguće ali bi trebalo da su povezani sa gradom/tvrđavom. Moraćemo čekati da gospoda iz Zemaljkog muzeja istraže i mapiraju tunele da bi smo bili sigurni.
Kako kad stručnjaci iz Zemaljskog muzeja sve već znaju i nisu zainteresovani za kopanje, oni sve već znaju.Piramidos wrote: brdo visocica nikada nije istrazeno do kraja i ne samo brdo visocica nego cjela ta oblast ,i to treba da se uradi ali strucno a ne uhlebe HODOVIC&co.
-
Legolas
Natpisi bosančicom su klesani na stećcima, dovratcima crkava itd, itd...Stitch__ wrote:jedan moj laicki osvrt, moguce da grijesim, al mislim da ovo nikako ne moze bit bosancica. zasto? zato sto to pismo nije toliko staro da bi se klesalo u kamenu. Kada je postojala bosancica - postojala je i hartija.
-
izbjeglica_iz_besmisla
Sta ce biti kada se radovi zavrse i na kraju dobijemo konacan rezultat.Sta cete onda vi koji ste pogrijesili uraditi.Pretpostavljam da bi trebali priznati poraz,ali cete ispasti budale koje su mjesecima jedni druge ubjedjivali,a ni jedni ni drugi nemate prave dokaze za svoje tvrdnje.Njih cete dobiti kada radovi budu okoncani.Pustite da se iskopavanja zavrse,pa se onda raspravljajte.Najgora moguca stvar je obustaviti ove radove,jer na taj nacin necemo doci ni do kakve istine,ma kakva god da ona bila.
-
Stari
Dakle ...more bit bidne - more bit ne bidne...nebitno.
Svasta nesto tu more biti...no piramida ... ma nemere ba ni pod razno. Eto samo zato da se ne bih morao zajebavati sa onim obecanjima od prije jedno 64 stranice.
Nego ...vizavi ove ideje o poplocanom brdu ...koje je jelte poplocano da bi se grad na vrhu tog brda lakse mogao odbraniti od neprijatelja koji ...nadire.
Jos uvijek vjerujem da ovu tvrdnju ipak samo lose tumacim...no po onome kako je napisano dodje mu ga ....neprijatelju otezati pristup utvrdjenom gradu na taj nacin sto cemo mu poplocati put...da se ne bi ...jelte ...njegova ziva sila zaglavila u blatu.
YBM -liga ...nesto mi tu ne stima. Hajte ljudi moji... da ovako udruzenim snagama ... sto bi se reklo ...interdisciplinarno (jer ima nas ovdje strucnjaka raznih profila...od razbijacha - do jebacha) nadjemo nekakav bolji razlog ...poplocavanja jedne strane brda....jer inace ispada ....malcice cudnovatno.
Svasta nesto tu more biti...no piramida ... ma nemere ba ni pod razno. Eto samo zato da se ne bih morao zajebavati sa onim obecanjima od prije jedno 64 stranice.
Nego ...vizavi ove ideje o poplocanom brdu ...koje je jelte poplocano da bi se grad na vrhu tog brda lakse mogao odbraniti od neprijatelja koji ...nadire.
Jos uvijek vjerujem da ovu tvrdnju ipak samo lose tumacim...no po onome kako je napisano dodje mu ga ....neprijatelju otezati pristup utvrdjenom gradu na taj nacin sto cemo mu poplocati put...da se ne bi ...jelte ...njegova ziva sila zaglavila u blatu.
YBM -liga ...nesto mi tu ne stima. Hajte ljudi moji... da ovako udruzenim snagama ... sto bi se reklo ...interdisciplinarno (jer ima nas ovdje strucnjaka raznih profila...od razbijacha - do jebacha) nadjemo nekakav bolji razlog ...poplocavanja jedne strane brda....jer inace ispada ....malcice cudnovatno.
Last edited by Stari on 19/04/2006 15:24, edited 1 time in total.
- hrasno38
Prvo se nauci citati pa onda to sto procitas probaj malo prostudirati u glavi pa tek onda napisi sta mislis. Ajde pronadji jedno mjesto gdje sam ja tvrdio da je to piramida. i da ja vjerujem u te price. Ja samo imam toliko kulture da dozvolim svakome da radi posao koji je naumio i da ima svoje misljenje pogotovo ako je javno. I ostavite se vise te papanske price o donacijama jer donacija nije obavezno davanje kao sto i sama rijec kaze. A kome cu ja dati svoje pare boli vas ona stvar. Meni samo nije jasno odakle toliko bolesno ismijavanje cuci u vama. To vec sada zaista izgleda bolesno i asocira samo na ljubomoru i zavist i na nista drugo.radeljas wrote:davis.ba wrote:ti davis, ba, mora da se shalis. covjek argumentovano pobija ublehe i rad semira o. i ti sad trazis, a i hrasno da dokazujemo covjeku koji je rekao laz, da laze. odnosno treba prihvatiti zdravo za gotovo, ono sto neko ko zivi u americi i ko je putovao i gledao piramide i amaterski se bavio njima, rekao ili postavio kako on kaze kao hipotezu, a sada vec i kao "nesumljiv" (kako vec nepismeno pise na stranici fondacije) dokaz.[Matrix] wrote:Ova tema toliko je smijesna,da je zaista tesko odgonetnuti kako su ljudi nasjeli gosp.Osmanagicu.Mozda je nasa psihologija toliko prijemciva da vjerujemo u "cudo nevidjeno".Zna li ko od vas sta je to kamen pjescar ?
To je kamen od kojeg su se u srednjem vijeku pravile nekropole,isti onaj kamen koji gosp.Osmanagic drzi u ruci,kad tvrdi da je to dio piramide.Svako ko je bio u Egiptu ili je imao srece da obidje Teotiuakan(malo sam skratio)
Pa ako je tako otiđi čovječe u Visoko sve to reci Osmanagiću i završena priča. On nas ovdje našao uvjeravati.
za mene je sva prica oko ovoga sa ovim sjajnim matrixovim postom zavrsena. a ja isto ponavljam kao kontraargument tebi i hrasnom za to "otidji i reci semiru", da svi vi koji zdusno potvrdjujete ublehu, ovdje postirate vase vlastite donacije fondaciji. kad vidim da ste dali po 100 km, onda cu vjerovati da i vi vjerujete u lijepu pricu za naivne bosance, korumpirane politicare i visocane sklone svim vrstama biznisa i trgovine ...
-
ILIR_
Genijalno.Murat Sabanovic wrote:
covjek otkrio "piramidu" i pozivao sve bh strucnjake da mu pomognu
u iskopavanju i izucavanju...
medjutim bh "arheoloska elita"ismijava se ovom covjeku govoreci da je to jedno obicno brdo. sepir skuplja sva sredstvai i okuplja nekoliko strucnjaka i odpocinje istrazivanja.
bh arheoloska elita ga i dalje ispijava a uz to jos i vrijedja(sarlatan ) i traze da se radovi obustave potpisivanjem neke jeftine peticije...
ovaj i dalje ih ne jebe ni jedan posto i nastavlja svoj zapoceti poso...
eh sada elita ide do ministarstva da bi eventualno preuzeli/ukrali semirov poso........
covjek ih i dalje poziva da ujedine snaga,dok ovi nece, hoce kolac sami za sebe...
moj gospodine imamovicu, ni sam ne znas koliko si jadan...
- hrasno38
Upravo to i nista drugo. Samo neka ljudi zavrse zapoceto.izbjeglica_iz_besmisla wrote:Sta ce biti kada se radovi zavrse i na kraju dobijemo konacan rezultat.Sta cete onda vi koji ste pogrijesili uraditi.Pretpostavljam da bi trebali priznati poraz,ali cete ispasti budale koje su mjesecima jedni druge ubjedjivali,a ni jedni ni drugi nemate prave dokaze za svoje tvrdnje.Njih cete dobiti kada radovi budu okoncani.Pustite da se iskopavanja zavrse,pa se onda raspravljajte.Najgora moguca stvar je obustaviti ove radove,jer na taj nacin necemo doci ni do kakve istine,ma kakva god da ona bila.