Ako si solventan i čist ne duže od hefte. Imaju kreditni odbor svake sedmice bar jednom.
BANKE ALL ABOUT!!!
Moderator: anex
-
azdralovic
#4627 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
mislim da nije moguce jer je definisano ugovorom koji si potpisao za tu uslugumade_in_sarajevo wrote: ↑17/12/2025 09:33 imam li ja pravo traziti da se ukinu svi trajni nalozi i da ja rucno placam mjesecno sta trebam prema banci? rate kredita, limit, kreditna kartica ne znam sta jos ima, svi trajni nalozi koje su mi svakako naplatili da se ukljuci, mogu li sad reci hoce sve da se ugasi, pa cu ja to mjesecno zavrsavati?
ratu kredita mozes jedino prebaciti na administrativnu zabranu, pa da ti placa firma umjesto trajnog
kartice su automatika svakako
limit se sam pokrije uplatom tu nema trajnog naloga
-
kao_kaoty
-
made_in_sarajevo
#4629 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ako otvorim u istoj banci drugi racun, samo racun sa ili bez kartice, da li se on automatski veze za kredite i trajne naloge ili mogu to traziti da se izbjegne? Pa legnu pare na jedan racun, a onda ja preko aplikacije prebacim na drugi da poklopi kredit.
Nece da mi skinu trajne naloge kao kredit je mora tako, ali me ubise svaki dan sms od par dana 2km, 20km, 10km i onda uleti rata kredita. Ne mogu ih popratiti nikako u asa banci, pa da vidim mogu li ovako malo to usaglasiti.
Nece da mi skinu trajne naloge kao kredit je mora tako, ali me ubise svaki dan sms od par dana 2km, 20km, 10km i onda uleti rata kredita. Ne mogu ih popratiti nikako u asa banci, pa da vidim mogu li ovako malo to usaglasiti.
-
Collector1946
#4630 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ne mozes imati 2 tekuca u istoj banci, mozes otvoriti A'vistu, ali ona nije namijenjena za prijem plate.made_in_sarajevo wrote: ↑22/12/2025 18:51 Ako otvorim u istoj banci drugi racun, samo racun sa ili bez kartice, da li se on automatski veze za kredite i trajne naloge ili mogu to traziti da se izbjegne? Pa legnu pare na jedan racun, a onda ja preko aplikacije prebacim na drugi da poklopi kredit.
Postavi trajni nalog dan prije dospjeca anuiteta i neces imati tih problema, barem ne bi trebao. Sad mi doduse nije jasno koliko imas aktivnih TN?
- Optimus09
#4631 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Jel moguce prebacivati novac u banku u BiH iz Njemacke putem western union i sl ako je racun u BiH samo u markama?
-
Hakiz
#4632 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ja u jednoj banci imam dva računa (dvije kartice, dva broja kartica, dva transakcijska broja na tim karticama). Jedan ima limit, drugi nema. Sa oba mogu isto (uplatiti na bankomatu/šalteru banke, prebaciti sa jednog na drugi, podići na bankomatu, platiti na POS, platiti preko interneta). Jedan račun mi služi da na njemu stoji novac koji mi se uplati (plata, invalidnina itd), a sa njega prebacim na drugi samo onoliko koliko mi treba da platim internetom, dakle drugi mi služi za to da ne ukucavam broj kartice prvog (glavnog) računa na internet stranice, da zaštiti novac na prvom računu od eventualnog hakovanja mog računara ili stranice na kojoj plaćam.Collector1946 wrote: ↑22/12/2025 19:24Ne mozes imati 2 tekuca u istoj banci, mozes otvoriti A'vistu, ali ona nije namijenjena za prijem plate.made_in_sarajevo wrote: ↑22/12/2025 18:51 Ako otvorim u istoj banci drugi racun, samo racun sa ili bez kartice, da li se on automatski veze za kredite i trajne naloge ili mogu to traziti da se izbjegne? Pa legnu pare na jedan racun, a onda ja preko aplikacije prebacim na drugi da poklopi kredit.
Postavi trajni nalog dan prije dospjeca anuiteta i neces imati tih problema, barem ne bi trebao. Sad mi doduse nije jasno koliko imas aktivnih TN?
Obje kartice su debitne, ni jedna nije šoping, štedna, kreditna.
To znači da je taj moj drugi račun, zapravo, Avista račun?
- moon_walker_90
#4633 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Brže transakcije
Guvernerka Centralne banke BiH najavila uvođenje instant plaćanja: Zaživjet će do sredine 2026.
https://www.klix.ba/biznis/finansije/gu ... /251223059
Ovo je za pohvalu, napokon da ne cekamo dan ili vise dana da se novac sa jedne banke prebaci na drugu.
Guvernerka Centralne banke BiH najavila uvođenje instant plaćanja: Zaživjet će do sredine 2026.
Ovo je za pohvalu, napokon da ne cekamo dan ili vise dana da se novac sa jedne banke prebaci na drugu.
-
Hakiz
#4634 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Super je to.moon_walker_90 wrote: ↑23/12/2025 11:08 Brže transakcije
Samo ja i dalje imam isti problem. Nije vezan za banke, ne direktno. Naime, ako ne mogu platiti jer prodavnica ne prodaje van EU, na drop listi država njenog web shopa nema BiH, onda mi brzina plaćanja i nije bitna
Ako je to sa vijesti korak bliže da BiH bude na drop listi, super.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4635 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
odakle ti lova kad su male invalidnine
koga farbaš hadžija
koga farbaš hadžija
-
Hakiz
- moon_walker_90
#4637 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Mozes li se obratiti direktno supportu te stranice da ubace i nasu drzavu u listu? Cisto da vidis odgovor sa njihove strane.Hakiz wrote: ↑23/12/2025 11:25Super je to.moon_walker_90 wrote: ↑23/12/2025 11:08 Brže transakcije
Samo ja i dalje imam isti problem. Nije vezan za banke, ne direktno. Naime, ako ne mogu platiti jer prodavnica ne prodaje van EU, na drop listi država njenog web shopa nema BiH, onda mi brzina plaćanja i nije bitna![]()
-
Hakiz
#4638 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Puno je takvih stranica. Ima ih koje prodaju nama, ima koje ne prodaju, ima jedna koja ima sve, Albaniju Crnu Goru, Makedoniju, Trinidad i Tobago, Belize itd, ali BiH nema.moon_walker_90 wrote: ↑23/12/2025 14:41Mozes li se obratiti direktno supportu te stranice da ubace i nasu drzavu u listu? Cisto da vidis odgovor sa njihove strane.Hakiz wrote: ↑23/12/2025 11:25Super je to.moon_walker_90 wrote: ↑23/12/2025 11:08 Brže transakcije
Samo ja i dalje imam isti problem. Nije vezan za banke, ne direktno. Naime, ako ne mogu platiti jer prodavnica ne prodaje van EU, na drop listi država njenog web shopa nema BiH, onda mi brzina plaćanja i nije bitna![]()
Jedna koja nema BiH na spisku, kada sam pitao eMailom, hoće poslati u BiH, ali kada sam rekao šta bih kupio, cijena proizvoda je bila oko 135 eura, cijena transporta je bila oko 170. A za Hrvatsku isti proizvodi, cijena transporta 22 eura.
Jesmo skoro Evropa, ali nam fali jedan papir
- vjeshalica
-
noviclan
#4640 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Cekaj, koliko ovo na godinu dodje pet milja
-
Collector1946
#4641 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Druga kartica ti je vjerovatno Prepaid. Ne ide za A'vistu kartica.. i ja imam karticu za tekuci racun plus prepaid karticu koju dopunjavam najjednostavnije a na nju mogu sve raditi kao sto si opisao i naravno ima partiju racuna koja nije ni slicna tekucem. Ne znam koja ti je banka u pitanjuHakiz wrote: ↑23/12/2025 11:03Ja u jednoj banci imam dva računa (dvije kartice, dva broja kartica, dva transakcijska broja na tim karticama). Jedan ima limit, drugi nema. Sa oba mogu isto (uplatiti na bankomatu/šalteru banke, prebaciti sa jednog na drugi, podići na bankomatu, platiti na POS, platiti preko interneta). Jedan račun mi služi da na njemu stoji novac koji mi se uplati (plata, invalidnina itd), a sa njega prebacim na drugi samo onoliko koliko mi treba da platim internetom, dakle drugi mi služi za to da ne ukucavam broj kartice prvog (glavnog) računa na internet stranice, da zaštiti novac na prvom računu od eventualnog hakovanja mog računara ili stranice na kojoj plaćam.Collector1946 wrote: ↑22/12/2025 19:24Ne mozes imati 2 tekuca u istoj banci, mozes otvoriti A'vistu, ali ona nije namijenjena za prijem plate.made_in_sarajevo wrote: ↑22/12/2025 18:51 Ako otvorim u istoj banci drugi racun, samo racun sa ili bez kartice, da li se on automatski veze za kredite i trajne naloge ili mogu to traziti da se izbjegne? Pa legnu pare na jedan racun, a onda ja preko aplikacije prebacim na drugi da poklopi kredit.
- moon_walker_90
-
Hakiz
#4643 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ne znam, ja došao u banku pitao mogu li dobiti drugu karticu da zaštitim glavnu na opisani način, rekli može i dali mi. Na kartici piše "Debit". Koristim je potpuno isto kao "glavnu", uplaćujem, podižem, plaćam na internetu, na posovima i u BiH i u inostranstvu, sve isto.Collector1946 wrote: ↑23/12/2025 17:29Druga kartica ti je vjerovatno Prepaid. Ne ide za A'vistu kartica.. i ja imam karticu za tekuci racun plus prepaid karticu koju dopunjavam najjednostavnije a na nju mogu sve raditi kao sto si opisao i naravno ima partiju racuna koja nije ni slicna tekucem. Ne znam koja ti je banka u pitanjuHakiz wrote: ↑23/12/2025 11:03Ja u jednoj banci imam dva računa (dvije kartice, dva broja kartica, dva transakcijska broja na tim karticama). Jedan ima limit, drugi nema. Sa oba mogu isto (uplatiti na bankomatu/šalteru banke, prebaciti sa jednog na drugi, podići na bankomatu, platiti na POS, platiti preko interneta). Jedan račun mi služi da na njemu stoji novac koji mi se uplati (plata, invalidnina itd), a sa njega prebacim na drugi samo onoliko koliko mi treba da platim internetom, dakle drugi mi služi za to da ne ukucavam broj kartice prvog (glavnog) računa na internet stranice, da zaštiti novac na prvom računu od eventualnog hakovanja mog računara ili stranice na kojoj plaćam.Collector1946 wrote: ↑22/12/2025 19:24
Ne mozes imati 2 tekuca u istoj banci, mozes otvoriti A'vistu, ali ona nije namijenjena za prijem plate.
Jedina razlika za koju znam je da nema limit, dok na glavnoj imam. I, naravno, drugi su brojevi i kartica i transakcijski.
Davno sam ja to napravio, ima 15 godina ako se ne varam. Možda i više, a možda i manje, ali ima više od 10 sigurno.
Interesantno da je neko na forumu nedavno pisao da to tako više ne može ni u jednoj banci, ja prošle sedmice u "mojoj" banci pitao da li je tačno, rekli mi da nije tačno, da i dalje može isto kako je kod mene.
Ne znam da li je prepaid, avista, ovo, ono, znam samo da mogu šta mi treba i to mi je dovoljno
-
Collector1946
#4644 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Hakiz wrote: ↑23/12/2025 18:59Ne znam, ja došao u banku pitao mogu li dobiti drugu karticu da zaštitim glavnu na opisani način, rekli može i dali mi. Na kartici piše "Debit". Koristim je potpuno isto kao "glavnu", uplaćujem, podižem, plaćam na internetu, na posovima i u BiH i u inostranstvu, sve isto.Collector1946 wrote: ↑23/12/2025 17:29Druga kartica ti je vjerovatno Prepaid. Ne ide za A'vistu kartica.. i ja imam karticu za tekuci racun plus prepaid karticu koju dopunjavam najjednostavnije a na nju mogu sve raditi kao sto si opisao i naravno ima partiju racuna koja nije ni slicna tekucem. Ne znam koja ti je banka u pitanjuHakiz wrote: ↑23/12/2025 11:03
Ja u jednoj banci imam dva računa (dvije kartice, dva broja kartica, dva transakcijska broja na tim karticama). Jedan ima limit, drugi nema. Sa oba mogu isto (uplatiti na bankomatu/šalteru banke, prebaciti sa jednog na drugi, podići na bankomatu, platiti na POS, platiti preko interneta). Jedan račun mi služi da na njemu stoji novac koji mi se uplati (plata, invalidnina itd), a sa njega prebacim na drugi samo onoliko koliko mi treba da platim internetom, dakle drugi mi služi za to da ne ukucavam broj kartice prvog (glavnog) računa na internet stranice, da zaštiti novac na prvom računu od eventualnog hakovanja mog računara ili stranice na kojoj plaćam.
Jedina razlika za koju znam je da nema limit, dok na glavnoj imam. I, naravno, drugi su brojevi i kartica i transakcijski.
Davno sam ja to napravio, ima 15 godina ako se ne varam. Možda i više, a možda i manje, ali ima više od 10 sigurno.
Interesantno da je neko na forumu nedavno pisao da to tako više ne može ni u jednoj banci, ja prošle sedmice u "mojoj" banci pitao da li je tačno, rekli mi da nije tačno, da i dalje može isto kako je kod mene.
Ne znam da li je prepaid, avista, ovo, ono, znam samo da mogu šta mi treba i to mi je dovoljno![]()
Ma to je to 100%. Te prepaid kartice imaju UCB, BBI, ASA, UNION ovako sto sam na prvu siguran. Obzirom da sam i dalje blizak bankarstvu sigurno moze. Jedina razlika je sto si prepaid ranije mogao uzeti kao stand alone proizvod a sad se trazi da otvoris tekuci racun pa da mozes dobiti prepaid. I sam koristim odavno na isti nacin kako i ti, prebacim preko mobilnog koliko mi treba i mirno sve.
- drug_profi
-
Dzontra_Volta
-
made_in_sarajevo
#4648 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ima li ko iskustva koja je najbolja banka sa ASA da funkcionise, tacnije kad sa ASA se uplate pare na racun, koja najbrze to odradi i prebaci? RB banci treba dan cijeli, bukvalno od 9 ujutro do 15:30 da prebaci, a kaze mi na info telefonu moguce i sutra da bude.
- moon_walker_90
#4649 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ako ti nije zurba, sacekaj par mjeseci jer od polovine naredne godine bi trebalo da profunkcionise instant placanje izmedju svih banaka odnosno da se ne ceka prenos sredstava izmedju banaka. Imas clanak od neki dan kad su to najavili iz centralne banke. Evo clanka:made_in_sarajevo wrote: ↑26/12/2025 19:42 Ima li ko iskustva koja je najbolja banka sa ASA da funkcionise, tacnije kad sa ASA se uplate pare na racun, koja najbrze to odradi i prebaci? RB banci treba dan cijeli, bukvalno od 9 ujutro do 15:30 da prebaci, a kaze mi na info telefonu moguce i sutra da bude.
- drug_profi
#4650 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ja se zato ne mogu načuditi jednostavnosti transakcija na Wise.
Znači nekom od mojih zafali nešto da negdje plati. Podjeli račun sa mnom ili traži da mu prebacim. Prebacivanje u realnom vremenu koliko el.signal putuje iz BiH do USA i nazad.
A ovdje sa tekućeg na tekući i po 4 dana... jer je neko zaboravio nešto kliknut u jednoj banci.
Konkretno iz RB na ISP sam čekao novac toliko i na poziv da vidim šta je zapelo, dobio nesuvislo objašnjenje, ali gle čuda, najednom stigle pare.
Znači nekom od mojih zafali nešto da negdje plati. Podjeli račun sa mnom ili traži da mu prebacim. Prebacivanje u realnom vremenu koliko el.signal putuje iz BiH do USA i nazad.
A ovdje sa tekućeg na tekući i po 4 dana... jer je neko zaboravio nešto kliknut u jednoj banci.
Konkretno iz RB na ISP sam čekao novac toliko i na poziv da vidim šta je zapelo, dobio nesuvislo objašnjenje, ali gle čuda, najednom stigle pare.