Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
hAZNADAR

#4626 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:

Problem ove teme je vrlo jednostavan. On nije nikakav kapitalni intelektualac čijem se liku i djelu djeca trebaju diviti na Danu škole, niti neko ko u ovom gradu treba imati i ulicu i školu. Da jeste, valjda bi se do sada isprevodila ta njegova kapitalna djela i dala na uvid svjetskoj kulturnoj baštini i intelektualnoj zajednici, rame uz rame uz Makovu poeziju i Mešinu prozu. Problem je politiziranje njegovog lika i djela i mladomuslimanizacija sveukupne bošnjačke prošlosti, gdje dolazi do sukoba temeljnih identitetskih vrijednosti dva dijela društva.

Niti je on Busuladžić bio dovoljno kriv da bi ga partizani po kratkom postupku osudili i likvidirali, niti je bio nekekav oberhumanista i superintelektualac da bi ga desno bošnjačko krilo promicalo u sveca. Možda bi trebalo ostaviti za trenutak po strani priču o antisemitizmu i pozabaviti se njegovim anti-komunističkim stavovima, koji su, meni se bar tako čini, bili puno gorljiviji od njegovog antisemitizma... čini mi se to u svim smislovima relevantnije za ovaj naš 'sukob'.

Inače mi je zanimljivo kako se u uspostavi ove nove istorijske naracije u potpunosti gubi bilo kakav pomen progona komunista u periodu izmedju dva svjetska rata i samog Drugog svjetskog rata ili u bilo kojem drugom periodu. Komunisti se sada tu pojavljuju kao samonikli krvoloci paralelne zločinačke ideologije fašizmu. Pade mi na pamet kako je Titin jaran Sukarno (koji je bio u koaliciji sa Japancima u Drugom svjetskom ratu, jer mu je tako bilo zgodnije boriti se protiv Holandjana), u temelje indonezijske države ugradio principe islama i socijalizma, kao kompatibilne vrijednosti. Što mi je on pao na um? Pa eto, čovjek je bio fašistički kolaborator, to je radio iz pragmatičnih razloga, a intelektualno je razumio emancipatorske vrijednosti socijalizma koje je, iako musliman, ugradio u temelje svoje države. A onda ga je politički islam, uz nesebičnu pomoć Amerike, skinuo s vlasti i u procesu pobio izmedju 500,000 i tri miliona (ni ovdje se ne mogu složiti koliko), komunista, ateista, Kineza, komunističkih simpatizera... Uvijek me čudi kako se takve stvari nikada ne pominju u ovim raspravama, kad se već počnu potezati generalizacije i ideološko pamfletiranje... drugim riječima, duboki su i široki korijeni ovog našeg forumskog sukoba.
Da li je ovo tvoj tekst ili citat, parafraziranje?
piupiu

#4627 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:
piupiu wrote:

Problem ove teme je vrlo jednostavan. On nije nikakav kapitalni intelektualac čijem se liku i djelu djeca trebaju diviti na Danu škole, niti neko ko u ovom gradu treba imati i ulicu i školu. Da jeste, valjda bi se do sada isprevodila ta njegova kapitalna djela i dala na uvid svjetskoj kulturnoj baštini i intelektualnoj zajednici, rame uz rame uz Makovu poeziju i Mešinu prozu. Problem je politiziranje njegovog lika i djela i mladomuslimanizacija sveukupne bošnjačke prošlosti, gdje dolazi do sukoba temeljnih identitetskih vrijednosti dva dijela društva.

Niti je on Busuladžić bio dovoljno kriv da bi ga partizani po kratkom postupku osudili i likvidirali, niti je bio nekekav oberhumanista i superintelektualac da bi ga desno bošnjačko krilo promicalo u sveca. Možda bi trebalo ostaviti za trenutak po strani priču o antisemitizmu i pozabaviti se njegovim anti-komunističkim stavovima, koji su, meni se bar tako čini, bili puno gorljiviji od njegovog antisemitizma... čini mi se to u svim smislovima relevantnije za ovaj naš 'sukob'.

Inače mi je zanimljivo kako se u uspostavi ove nove istorijske naracije u potpunosti gubi bilo kakav pomen progona komunista u periodu izmedju dva svjetska rata i samog Drugog svjetskog rata ili u bilo kojem drugom periodu. Komunisti se sada tu pojavljuju kao samonikli krvoloci paralelne zločinačke ideologije fašizmu. Pade mi na pamet kako je Titin jaran Sukarno (koji je bio u koaliciji sa Japancima u Drugom svjetskom ratu, jer mu je tako bilo zgodnije boriti se protiv Holandjana), u temelje indonezijske države ugradio principe islama i socijalizma, kao kompatibilne vrijednosti. Što mi je on pao na um? Pa eto, čovjek je bio fašistički kolaborator, to je radio iz pragmatičnih razloga, a intelektualno je razumio emancipatorske vrijednosti socijalizma koje je, iako musliman, ugradio u temelje svoje države. A onda ga je politički islam, uz nesebičnu pomoć Amerike, skinuo s vlasti i u procesu pobio izmedju 500,000 i tri miliona (ni ovdje se ne mogu složiti koliko), komunista, ateista, Kineza, komunističkih simpatizera... Uvijek me čudi kako se takve stvari nikada ne pominju u ovim raspravama, kad se već počnu potezati generalizacije i ideološko pamfletiranje... drugim riječima, duboki su i široki korijeni ovog našeg forumskog sukoba.
Moj, što pitaš?
hAZNADAR

#4628 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:
hAZNADAR wrote:
piupiu wrote:

Moj, što pitaš?
'nako.
piupiu

#4629 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by piupiu »

Kad citiram i parafraziram, uvijek pošteno priznam. :D
Haman2

#4630 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Haman2 »

Dobar Ti je tekst. :thumbup:

Jos je radno da sve stvari dodju na svije mjesto ali i to jednog dana mora doci na red. Komunisticki sudovi odmah po okoncanju rata cinili su mnogo losih stvari, ubijali su i sudili neduzne. Po dolasku u moj zvicaj ubili su odma dvoicu nauglednijih ljudi i to bez sudjenja. Zatavrali su i sudili ljude na kaznu zatvora u trajnju od 10 godina za izmisljenje tvrdnje koje ljudi nikad nisu kazali, ali bili su malo ugledni ljudi muslimani i po njihovom moralu trebalo je tako.
kakavdanakneiskustvu

#4631 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by kakavdanakneiskustvu »

pisaj se na grad,drzavu u kojoj nema zasluznijih da skola dobije ime po njima umjesto po ustaskom portcku
cyprus

#4632 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by cyprus »

Haman2 wrote:Dobar Ti je tekst. :thumbup:

Jos je radno da sve stvari dodju na svije mjesto ali i to jednog dana mora doci na red. Komunisticki sudovi odmah po okoncanju rata cinili su mnogo losih stvari, ubijali su i sudili neduzne. Po dolasku u moj zvicaj ubili su odma dvoicu nauglednijih ljudi i to bez sudjenja. Zatavrali su i sudili ljude na kaznu zatvora u trajnju od 10 godina za izmisljenje tvrdnje koje ljudi nikad nisu kazali, ali bili su malo ugledni ljudi muslimani i po njihovom moralu trebalo je tako.
Kad čita ovo, čovjek bi rekao da su se takve stvari dešavale samo muslimanima :oops:
NeDirajSirotinju

#4633 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by NeDirajSirotinju »

Romantiziranje ustaše-naciste Busuladžića samo čini štetu ovom narodu i našoj državi. Nama se traži dlaka u jajetu, a kada je škola preimenovana u njegovo ime, svi svjetski mediji su to prenijeli. Naša jebena inteligencija nikako da shvati da će zbog njihovih naradnih i ishitrenih poteza za 20-50-100 godina hiljade Bošnjaka zaplatiti. Kako su samo tako kratkovidi?
Atego

#4634 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Atego »

U svakom gradu bar po jedna skola po mustafi da se zove, ponajvise da podsjeca na kakvo su zlo nasi sunarodnjaci bili sposobni radi jedne nakaradne ideologije. Nema veze sto mu je dojucerasnji cetalj presudio , balijetina ga je vodio na klanje !
cyprus

#4635 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by cyprus »

Atego wrote:U svakom gradu bar po jedna skola po mustafi da se zove, ponajvise da podsjeca na kakvo su zlo nasi sunarodnjaci bili sposobni radi jedne nakaradne ideologije. Nema veze sto mu je dojucerasnji cetalj presudio , balijetina ga je vodio na klanje !
Ma kakva škola... Svaki grad se treba preimenovati u čast ovog velikog uma...

Npr. Sarajevo ---> Mustafino
Zenica - Mustafica
Tuzla - Muzla
Banja Luka - Mustina Luka
Mostar - Mustar
Busovača - Busuladža
Ilidža - Busulidža
Bihać - Mustać
Trebinje - Mustafinje
Mrkonjić Grad - Busuladžić Kasaba
Bosanski Petrovac - Hrvatski Mustafac
itd.

:idea:
Atego

#4636 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Atego »

Dovoljno je kao sto napisah. Naravno mislim na gradove sa bosnjackom vecinom.
hAZNADAR

#4637 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:Kad citiram i parafraziram, uvijek pošteno priznam. :D
Dalje nema, .. sa tim postom dalja diskusija nema smisao.
General War

#4638 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by General War »

Evo ko zeli cuti rijec ovog " mislioca" ne mora do sarajeva moze i u Tuzli:

Najava:
Promocija knjige "Islam i Zapad u mišljenju Mustafe Busuladžića”

Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Behram-begova medresa u Tuzli organiziraju promociju knjige "Islam i Zapad u mišljenju Mustafe Busuladžića”, autora doc. dr. Mevludina Dizdarevića. Promocija će biti upriličena u četvrtak, 14.02.2019. godine u amfiteatru Behram-begove medrese sa početkom u 19,15 sati.

Knjiga "Islam i Zapad u mišljenju Mustafe Busuladžića” tematizira život i misao jednog od značajnijih bosanskohercegovačkih mislilaca, a o istoj će govoriti prof. dr. Amir Karić, prof. Mustafa Spahić Mujki i autor hafiz doc. dr. Mevludin Dizdarević.
:mastakazes:
mousstapha

#4639 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by mousstapha »

cyprus wrote:
Atego wrote:U svakom gradu bar po jedna skola po mustafi da se zove, ponajvise da podsjeca na kakvo su zlo nasi sunarodnjaci bili sposobni radi jedne nakaradne ideologije. Nema veze sto mu je dojucerasnji cetalj presudio , balijetina ga je vodio na klanje !
Ma kakva škola... Svaki grad se treba preimenovati u čast ovog velikog uma...

Npr. Sarajevo ---> Mustafino
Zenica - Mustafica
Tuzla - Muzla
Banja Luka - Mustina Luka
Mostar - Mustar
Busovača - Busuladža
Ilidža - Busulidža
Bihać - Mustać
Trebinje - Mustafinje
Mrkonjić Grad - Busuladžić Kasaba
Bosanski Petrovac - Hrvatski Mustafac
itd.

:idea:
Ovo ne zvuci lose
Haman2

#4640 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Haman2 »

Jedan komentator pita zasto je knjiga Genocid nad muslimana napisana pred pocetak poslednjeg rata, zasto nije napisana odmah nakon Drugog svjetskog rata

Image

O zlocinima cetnika u Drugom svjetskom ratu bilo je zabranjeno pisati. Iz tog razloga knjiga je napisan kad se pojavila takva mogucnost a autori knjige nisu Bopsnjaci, tako da se eventualnim kriticarima izbija glavni argument " pa to su pisali Bosnjaci ili kako oni vole kazati " muslimani" svodeci Bosnjaka na vjersku skupinu.

Alija Nametak je poslije Drugog svjetskog rata napisao pricu ZA OBRAZ u kojoj je opsiao istinita desavanja u okolini Berkovica (mjesto na putu Stolac- Bileca) zbog cega je dobio 15 godina robija. To je bilo uopzorenje svima drugima, da se o zlocinima nad Bosnjacima tada neopredijeljenim ne smije pisati.

Potvrdu ove moje tvrdnje mozete provjerti u nastavnim planovima osnovnih i srednjih skola bivse YU, gdje nema ni jedne rijeci o stradanju Bosnjaka Podrinja, posebno: Foca, Visegrad i Gorazde gdje je pobijeno oko 10.000 civila. O stradanjima Bosnjaka Podrinje ne samo da nije pisano, nego nema nikakvih obiljezja, cak ni polocice 10xc10 cm .
kakavdanakneiskustvu

#4641 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

to bas i nema veze sa cinjenicom da je busuladžić bio apologet nacizma,ustasa i tako tih zagovaraca rasnih zakona
Haman2

#4642 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Haman2 »

Kako bolan nema. Odi prosetaj Banja Lukom, Bijeljinom i drugim gradovima sirom Reoublike Srpske pa vidi cija imena nose ulice, skole, domovi zdravlja itd. a onda napravi komparativni pristup sa gradovima gdje Bsnjaci cine vecinu.

Ne cudim se Srbima pa i Hrvatima sto im neke stvari zapinju za oci, jer su oni naucili da ne uce bosnjacku knjizevnost, povjest a posebno stradanje Bosnjaka itd. ali se cudim ovin nasim iskompleksiranim Bosnjacima, sto i oni pristaju da Bosnjak moze samo biti fasita, zlocinac, suncokret itd.
kakavdanakneiskustvu

#4643 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

opet,tema je o davanju imena skole po osobi koje je bila apologet ustasa,nacista,sasvim slucajno se zvao mustafa,mogao je biti i ivan,ista stvar,isto govno
Haman2

#4644 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Haman2 »

NIje mogao biti Ivan a ni Momcilo. Eto u Banja Lici imas ulicu Vojvode Momcila. Sam naziv ulice sve govori ko je bio Momcilo. Kod Visegrada imamo spomenik Drazi Mihalovicu u Derventi i ulica nosi njegovo ime itd, itd. Galami li neko o tome. Naravno svi sute ali kad je u pitanju ubijeni Busuledzic koga su komunisti pogubili bez dovljno argumenat odmah se digne dreka, jer u njihovim presudama pise, da je bio fasita. Koliko je samo poslije Drugog svjetskog rata ubijeno ljudi bez sudenja. Koliko je samo ljudi sudjeno a da nisu bili krivi? ?????????
salik79

#4645 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

Haman2 wrote:NIje mogao biti Ivan a ni Momcilo. Eto u Banja Lici imas ulicu Vojvode Momcila. Sam naziv ulice sve govori ko je bio Momcilo. Kod Visegrada imamo spomenik Drazi Mihalovicu u Derventi i ulica nosi njegovo ime itd, itd. Galami li neko o tome. Naravno svi sute ali kad je u pitanju ubijeni Busuledzic koga su komunisti pogubili bez dovljno argumenat odmah se digne dreka, jer u njihovim presudama pise, da je bio fasita. Koliko je samo poslije Drugog svjetskog rata ubijeno ljudi bez sudenja. Koliko je samo ljudi sudjeno a da nisu bili krivi? ?????????
Ne trebas do Dervente ici, na Dobrinji i Lukavici imas ulicu Djenerala Draze Mihajlovica. Drzavna institucija se nalazi na toj adresi.
Haman2

#4646 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Haman2 »

Vjerujem, jer ako ima u Derventi ima i sirom Rep. Srpske.
kakavdanakneiskustvu

#4647 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

niko normalan ne pravda to sto je busuladžić ubijen,nego bi valjda trebao biti problem i sama pomisao da po ustaskom apologetu bilo šta u sarajevu nosi ime,kako god se taj apologet zvao,mustafa ili ivan,nebitno
General War

#4648 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by General War »

kakavdanakneiskustvu wrote:niko normalan ne pravda to sto je busuladžić ubijen,nego bi valjda trebao biti problem i sama pomisao da po ustaskom apologetu bilo šta u sarajevu nosi ime,kako god se taj apologet zvao,mustafa ili ivan,nebitno
Ja jos nisam vidio nijednu nezavisnu istorijsku reviziju zasnovane na cinjenicama da su partizani u necemu pogrijesili ptema ikome pa i Mustafi, ali medjuvremenu;

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=86161
Haman2

#4649 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Haman2 »

NIsi vidjeo jer nisi zelio da vidis Da li je opravdano anmestirati bivse cetnike koji su klali Bosnjake po Foci - zaklali i brata Adila Zulfikarpasica samo zato sto su pred kraj rata presli u partizane?
Da li je opradvada suditi ljudima koji nisu kazali ono zasto ih optuzuju, a kazna nije 10 dana zatvora nego 10 godina zatvora.
Izgleda da ti nisi uspoznat sa partizanskim zlocinima odmah poslije rata. Pobdjednici pisu istoriju a oni je napisu da bude onakva kakvu oni zele.
megaman4

#4650 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by megaman4 »

Haman2 wrote:NIsi vidjeo jer nisi zelio da vidis Da li je opravdano anmestirati bivse cetnike koji su klali Bosnjake po Foci - zaklali i brata Adila Zulfikarpasica samo zato sto su pred kraj rata presli u partizane?
Da li je opradvada suditi ljudima koji nisu kazali ono zasto ih optuzuju, a kazna nije 10 dana zatvora nego 10 godina zatvora.
Izgleda da ti nisi uspoznat sa partizanskim zlocinima odmah poslije rata. Pobdjednici pisu istoriju a oni je napisu da bude onakva kakvu oni zele.
14 februar 1945 godine kada su partizani oslobodili Nevesinje i Listicu, danasnji Siroki Brijeg, toga dana su pocinjeni gnusni zlocini nad uglednim Bosnjacima i Hrvatima Nevesinja, o kojima se 50 godina nije smjelo nista pricati.

Isto se desilo i sa franjevcima na Listici. Tek sada se polako.otkriva istina o pojedinim zlocinima partizanskih jedinica, s tim sto treba reci istinu da su partizanske jedinice koje su navodno oslobadjale Nevesinje, bile su sastavljene od cetnika, koji su 1944 godine skinuli kokarde a stavili zvijezde.

Ova partizanska jedinica je zaustavljena na Podvelezju kod Mostara, kada je navodno krenula da oslobodi biser Hercegovine, jer se saznalo u Mostaru za njihove zlocine u Nevesinju, i na vrijeme se reagovalo, jer su imali namjeru pobiti sve nesrbe cak i tada. Nazalost, Nevesinjci nisu bili te srece.
Locked